Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Hoe zit het nu eigenlijk met ISO ?

Collapse
X
 
  • Weergaveopties
  • Begin
Clear All
new posts

  • #16
    Re: Hoe zit het nu eigenlijk met ISO ?

    pixel binning .... http://www.ccd.com/ccd103.html

    http://www.clarkvision.com/articles/iso/

    http://www.clarkvision.com/articles/...mance.summary/

    http://www.clarkvision.com/articles/...ensor_analysis
    Last edited by Guest41; 27 november 2014, 21:39.

    Comment


    • #17
      Re: Hoe zit het nu eigenlijk met ISO ?

      Ik ben de mening toegedaan dat die bakken die superhoge ISO's toelaten (D4s, D3s, ...) met een 16 Mpixel-resolutie, vermoedelijk een sensor hebben die een pak meer pixels heeft, maar waar men softwarematig of technisch 2 pixels of meer met elkaar koppelt om zo tot een grotere pixel te komen. Grotere pixels waar en de ruis beter onder de hand heeft gezien er twee pixels of meer gebruikt worden om als resultaat 1 denkbeeldige pixel te hebben.
      Dit wordt reeds gedaan door sommige toestellen. Oa die 42Mp sensor die Nokia ooit gebruikt heeft. Maar dat gaan ze niet "achter de rug" doen, het is een speciale modus die enkel als nodig gebruikt wordt. Probleem met die strategie is dat je veel meer pixels moet uitlezen en verwerken. En dat kost: snelheid, energie, rekencapaciteit en opslagcapaciteit. Een voorbeeld waar zo'n strategie voor problemen zorgt is bij Foveon. Ze hebben voor elke pixel 3 lagen uit te lezen. Er zijn maar 15Mp in het eindresultaat maar er moeten 45Mp uitgelezen, verwerkt en in raw opgeslagen worden. Die vreten batterijen, zijn traag, de files zijn enorm en het toestel wordt merkbaar warm. (dit afgezien van andere problemen) Idem bij middenformaat.

      Ik dacht dat bvb de magic latern soft het mogelijk maakt om naast elkaar liggend pixels verschillend te versterken om eigenlijk (met halve resolutie) 2 foto's met verschillende iso tegelijk te maken. Gaat natuurlijk enkel als de electronica dit toestaat.

      Foto's die onderbelicht zijn kan je opkrikken naar een correcte belichting, maar dan ga je ontbrekende info voor details in het zwarte gebied niet ophalen. Daarbij ga je in de duistere zones ongewild ook valse info ophalen. Wat bij basis niet aanwezig is (door onderbelichting) kan je niet toveren.
      Zo geldt ook voor de groep mensen die beween dat je de foto beter iets overbelicht neemt. Je kan dan de belichting nadien verminderen. Ook hier het verhaal van gegevensverlies. Overbelichte gebieden (wit) verliezen alle details uitgebrand). Door de belichting te verlagen kan je die info ook niet tevoorschijn toveren. Wat er niet (meer) is is definitief verloren.
      Ja en neen. Dit hangt allemaal af van het dynamisch bereik van je onderwerp en hoe dat mapt op dat van je toestel. Als je toestel het volledig bereik van de scene niet aankan ga je ergens verliezen. Ofwel in de donkere delen omdat als je de lichte delen wil houden die onderbelicht zijn, ofwel omgekeerd.

      Maar als je kan moet je zo sterk mogelijk belichten bij een zo laag mogelijke iso, zo dicht mogelijk bij het randje van overbelichten zonder uitgebrande pixels te hebben. Dan heb je minder ruis van de versterking in het toestel (omdat je bij lage iso het signaal van de sensor minder versterkt) en je verliest geen info omdat je niet boven het wit gaat. In postprocessing iets belichting terugnemen geeft minder ruis omdat je daar (normaal gezien) een groter dynamisch bereik hebt in het digitaal domein. En de verzwakking gaat daar de ruis in je donkere delen nog verminderen.

      Blijft natuurlijk allemaal mooie theorie, want als je bij 100iso 4 seconden nodig hebt om een peuter te fotograferen...

      Comment


      • #18
        Re: Hoe zit het nu eigenlijk met ISO ?

        Mijn Kodak SLR/n had tien jaar geleden de mogelijkheid om tijdbelichtingen op te nemen met iso 6!
        Sony en Olympus
        Fotoseries

        Comment


        • #19
          Re: Hoe zit het nu eigenlijk met ISO ?

          Oorspronkelijk geplaatst door Wim.Vanmaele Bekijk bericht
          Een optimale ISO startende bij 1600 zonder een korrel ruis inderdaad, klinkt zalig....
          Die vraag kwam ook in mij op bij het lezen van deze topic (interessant om volgen hier). Daar lijkt wel een mooie markt voor (concertfotografen?)

          Comment


          • #20
            Re: Hoe zit het nu eigenlijk met ISO ?

            Kan misschien voor sommige toepassingen handig zijn, maar voor algemeen gebruik? Met iso 400 film en volle zon moet ik al vaak 1/500 f13 gebruiken. En liever een gepaste iso dan ND filters.

            Comment


            • #21
              Voor de gemiddelde fotograaf inderdaad niet nuttig, maar voor beroeps die bvb concerten of huwelijken doen in een donkere kerk of zo lijkt het handig.
              Last edited by Franciskine; 30 november 2014, 17:27.

              Comment

              Working...
              X