Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Canon Pixma IP4600 met magentaschijn in z/w

Collapse
X
 
  • Weergaveopties
  • Begin
Clear All
new posts

  • Canon Pixma IP4600 met magentaschijn in z/w

    onlangs bovengenoemde printer aangeschaft en zeer tevreden over de kleurenprints.
    De z/w prints daarentegen hebben een magentaschijn. Deze week probeerde ik nog eens een z/w print nadat de printer de boodschap toonde dat ik de kleurencartridges moest vervangen en deze was dan wel OK wat de zwarting betrof maar gaf dan wel lichtere strepen. Na het vervangen van de kleurentanks gaf hij terug die magentaschijn.
    Als programma heb ik Lightroom en ik vink "Grayscale printing" aan.
    Waarschijnlijk is het maar een instelling maar ik vind er niets van terug in de gebruiksaanwijzing.
    Groeten,
    Jean-Marie

  • #2
    Re: Canon Pixma IP4600 met magentaschijn in z/w

    Gebruik de instellingen van de printer, niet van het outputprogramma.

    Deze printer heeft een foto-zwart inktcartridge en zou dus perfekte grijsafdrukken moeten kunnen maken.
    Print de afbeelding, en als de printerdialoog verschijnt kies dan "properties" (sorry, ik heb een engelse raam). Daar kan je de printerinstellingen aanpassen naar grayscale.
    Marc Doigny | Portretfotografie

    Comment


    • #3
      Re: Canon Pixma IP4600 met magentaschijn in z/w

      Vergeet dat met die foto-zwart cartridge dat het perfecte grijsafdrukken maakt. Fotozwart is nodig om de meest donkere delen en zwart te produceren, die normaal gezien via het CMY-afdruksysteem anders uit de kleurenpatronen geproduceerd moet worden met een "zwart" dat nooit zo echt zwart is als echte fotozwart. In de beginjaren van Canon en de eenvoudige modellen had je 4 patronen: tekstzwart en dan de 3 kleuren: cyaan/magenta/geel. Zodra je kiest voor fotopapier, slaat de printer de tekstzwart over (de reden is dat het type inkt niet goed hecht op fotopapier en een vervelende reflectie geeft (bronzering)) en gaat dan een soort "zwart" creëren door cyaan/magenta/geel over elkaar heen te leggen. Het gevolg is dat je nooit de diepte en het contrast krijgt als er een echt zwart wordt gebruikt en bovendien kost dit procedure enorm veel inkt om toch een acceptabel resultaat te geven. Canon heeft dit probleem opgelost door bij de duurdere modellen er een extra fotozwart toe te voegen en bracht dit op de markt onder de naam: "Contrast Plus" en zoals de naam al zegt wordt door die extra fotozwart het contrast enorm verbeterd (dus een echte CMYK-afdruksysteem) en een bijkomend positief effect is dat de totale hoeveelheid inkt die nodig is om een vergelijkbare afbeelding veel minder is dan als je die zou moeten afdrukken met het CMY-afdruksysteem.

      Het probleem is dat bij grijsafdrukken, de lichtere tinten van zwart (dus grijs) onmogelijk met de fotozwart afgedrukt kan worden: ten eerste heeft de kanaal voor zwart maar 1 type nozzles: van 5 pl en dan wordt door het sterke contrast van zwart ondoenbaar om de relatief grote puntjes van 5 pl verder van elkaar te spuiten om de illusie op te wekken van een lichtere tint: je ziet dan direct puntjes.... Iedereen die een Canonprinter heeft en ooit een controleraster van de spuitmondjes heeft afgedrukt is het al opgevallen: zwart en geel hebben allebei maar 1 band: namelijk 5 pl puntjes, maar bij cyaan en magenta zie je 2 en soms zelfs 3 banden: 5, 3 en 1 pl. De lichtere "grijs" tinten worden dan gemaakt door de "foto"cyaan en magenta nozzles in actie te laten komen en hiermee "grijs" te simuleren. Begrijp je nu waarom je dan al te vaak een kleurenzweem krijgt over je z/w-afdrukken ?

      Dit procédé van Canon maakt het mogelijk om de gebruikelijke fotomagenta en fotocyaan van de vroegere generatie fotoprinters (met zogenaamd CcMmYK-afdruksysteem dus 6 kleuren) weg te laten zonder dat dit significant nadelige effecten heeft op de afdrukkwaliteit en dan vooral bij de geleidelijke kleurovergangen naar zeer lichte tinten, waarbij je vroeger met het oude CMY-afdruksysteem duidelijk de puntjes zag bij de lichtere gedeelten van de afbeelding.

      Wil je neutrale z/w-afdrukken dan moet je een Canon MP980/990 hebben, die een extra fotogrijs patroon bezit en dan krijg je wel echt neutrale z/w-afdrukken zonder kleurenzweem. Bij de MP980/990 heeft grijs bij de controlerasterafdruk namelijk 3 banden: 5, 3 en 1 pl en samen met fotozwart op 5 pl heb je in totaal 4 zwart/grijs-tinten en daarmee kan je zeer goede z/w-afdrukken maken zonder enig kleurenzweem.

      Andere optie voor echt neutrale z/w-afdrukken:

      Een Epson printer met de beroemde K3-inktset (zwart/grijs/lichtgrijs of zoals Epson die noemt: zwart/lichtzwart/lichtlichtzwart) en met de K3 krijg je echt zeer mooie en uiterst neutrale z/w-afdrukken.

      navulsets gebruiken met zwart/grijs-inkten die de cyaan/magenta/geel patronen vervangen door telkens lichtere tinten van grijs en hiermee krijg je ook zeer goede resultaten, maar dit is meer voor de durvers, maar het resultaat schijnt zeer goed te zijn en zelfs beter dan enkel maar met een zwart en een grijs patroon, zoals bij de Canon MP980/990.
      Canon 17-55 EF-S IS USM F2.8

      Comment

      Working...
      X