Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

poging tot woordje uitleg voor de roadrunner

Collapse
X
 
  • Weergaveopties
  • Begin
Clear All
new posts

  • poging tot woordje uitleg voor de roadrunner

    Hoe moet het dan?Je wil een stukje croppen uit een foto (bijv. zoals hierboven van Laura): gewoon het stukje uitsnijden en NIET resizen?Dat beperkt dus je mogelijkheden wel sterk.
    Of kan je WEL resizen (meestal vergroten waarschijnlijk)?Ik dacht (hoopte)dat dat net een voordeel was van je 5MP dat je genoeg pixels hebt om te croppen en om dichterbij te halen (tot een bepaalde drempel natuurlijk)
    En dan heb je nog 72 dpi/300 dpi maar laat dat nu even buiten beschouwing (kan anders niet volgen ).Ga eerst aub eens in op de cropvraag: kan je croppen en resizen zonder kwaliteitsverlies (tot een zekere graad natuurlijk.Je zal hiermee altijd kwaliteit verliezen)of zeggen jullie,neen,niet doen.Dit laatste lijkt voor een leek zoals ik moeilijk te verstaan daar zoals reeds gezegd je mogelijkheden erg klein worden.Allé,doe eens ne brainstorm
    roadrunner, ik zal eens een poging doen om het een beetje begrijpelijk uit te leggen. alhoewel, 'k heb al gezien dat je nogal een speciaal geval bent en dat dat niet gemakkelijk gaat zijn hoor
    't is nogal ne langen uitleg dus vergeef mij dat ik er ineens een nieuw topic voor gemaakt heb.

    stel je voor: je hebt een foto gemaakt van 5miljoen pixels groot en je wil daar een klein stukje van overhouden, wat doe je dan? je snijdt het stuk dat je wil overhouden uit en de rest gooi je weg. croppen heet dat. nu zit je met een veel kleinere foto die vb nog maar 1 miljoen pixels groot is. als je dat nu te weinig vindt is het mogelijk om daar met wat gefoefel terug een groter bestand van te maken, maar dan gaat photoshop zelf pixels er moeten bijverzinnen om de gaten op te vullen. dat noemt men interpolatie.

    als je een afbeelding een andere maat geeft met afbeelding-afbeeldingsgrootte (image-image size) of met één van de opdrachten in het submenu selectie-vrije transformatie dan is het mogelijk om de manier waarop photoshop de pixels er bij berekent in te stellen op drie verschillende manieren:

    voorkeuren-algemeen (edit-preferences-general)



    naaste buur (nearest neighbor): als je dit kiest, kopiert photoshop de aangrenzende pixel als het een nieuwe maakt. dit is de snelste instelling maar het resultaat is altijd nogal rafelig.

    bilineair (bilinear): deze optie laat de overgangen tussen de pixels vloeiend overlopen door tussenliggende tinten te maken. photoshop berekent het verschil voor de kleur van elke pixel aan de hand van vier buren: de pixels erboven, eronder, links en rechts. bilineair duurt langer maar over het algemeen is het verzachte effect dit wel waard.

    bicubisch (bicubic): dit is de standaardinstelling en de meest intensieve van de drie. deze maakt een gemiddelde van een pixel met alle acht aangrenzende buren. bij deze instelling wordt het contrast tussen de pixels ook versterkt om het verzachtende effect tegen te gaan dat over het algemeen samenhangt met interpollatie. simpel gezegd is dit de beste optie dus.

    als je nu vb een bestand zoals de foto van laura, die toch serieus gecropt is, wil interpolleren tot een bestand dat zo groot is als de originele foto, dan is het probleem natuurlijk dat de gaten die photoshop moet invullen groter zijn dan het aantal pixels dat jij in je gecropt beeld overgehouden hebt. en dat heeft natuurlijk tot gevolg dat er kwaliteitsverlies zal optreden hè. hoeveel hangt af van de mate waarin je interpolleert. een beetje zal niet zo direct opvallen en kun je achteraf eventueel nog wat bijwerken of verscherpen (unsharp mask). maar in dit geval is de uitsnede te klein om van photoshop wonderen te verwachten.

    kortom: als je een foto trekt is het een goed idee om je beelduitsnede iets groter te maken, zodat vb per ongeluk je onderwerp er niet helemaal opstaat, omdat je later de randjes toch nog gemakkelijk kan bijsnijden. maar verwacht niet dat photoshop als een zoomlens werkt hè. zo'n straffe toeren moet je met je camera uithalen, en niet met de software. een goeie foto begint bij een goeie opname, achteraf kan je nog wel wat bijwerken, maar ook niet te veel, want dan valt dat ook weeral snel op en is dat geen verbetering meer. resizen kan dus wel een beetje, maar best geen 200 à 300%. met een interpollatie tot pakweg 130% zal het nog wel gaan.

    bij verkleinen geldt eigenlijk hetzelfde, want dan moet photoshop zelf kiezen welke pixels hij weggooit, en dat is ook kwaliteitsverlies. een onscherpe foto ga je niet kunnen verscherpen door daar nog pixels van weg te gooien dus.

    voilà, 'k ga der mee stoppen, want ik ga nu een stukske eten en voor het zelfde geld ben ik hier tegen de muur bezig,
    maar ik hoop dat het hiermee toch een beetje duidelijker geworden is.
    en over dpi is voor een volgende keer.

    groetjes,
    john

  • #2
    Bedankt voor je uitleg,John.Ik heb mijn vraagstelling in de topic ondertussen wel veranderd (beetje concreter gemaakt)maar ze komt op hetzelfde neer en je antwoord is (zelfs voor mij )duidelijk,waarvoor mijn hartelijke dank!!!
    Het is helemaal mijn bedoeling niet de crop even groot te willen maken als het origineel.De fout die ik waarschijnlijk (bovenop de rest van kemels )maak is dat ik niet altijd rekening houd met het feit dat het origineel van 2560x1920 zo groot is dat een crop daaruit op zich voor een normale foto al groot genoeg is.De overgang van analoge naar digitale formaten speelt me daar parten,denk ik.Je hebt gelijk als je zegt dat het resizen van de crop met mate moet gebeuren en dan niet zo zal opvallen.
    Rest er dus nog de zaak van de dpi's.Die discussie zal in met veel belangstelling volgen.
    Je uitleg John,print ik straks thuis uit en zal worden gelezen en herlezen.Je bent niet tegen een muur bezig geweest.Merciekes
    Danny's Photosite

    Comment


    • #3
      'k had daarjuist je aangepaste vraag in het ander topic al gelezen en de moed zonk mij toch wel een beetje in de schoenen hoor, ik had er zelfs het boek photoshop voor dummies bijgehaald om het toch ietwat verstaanbaar proberen uit te leggen. nu was dienen uitleg zeker niet volledig maar dat was dan ook helemaal niet de bedoeling hè

      Het is helemaal mijn bedoeling niet de crop even groot te willen maken als het origineel.De fout die ik waarschijnlijk (bovenop de rest van kemels)maak is dat ik niet altijd rekening houd met het feit dat het origineel van 2560x1920 zo groot is dat een crop daaruit op zich voor een normale foto al groot genoeg is.De overgang van analoge naar digitale formaten speelt me daar parten,denk ik.Je hebt gelijk als je zegt dat het resizen van de crop met mate moet gebeuren en dan niet zo zal opvallen.
      da's juist, roadrunner. een camera met 5 miljoen pixels is dan ook al een serieus machien hè, als je een foto wil laten afrukken op vb 10*15cm is 1180*1770 pixels al genoeg

      maar het doet mij een groot plezier dat al die moete niet voor niets geweest is.

      tot de volgende, dat van die dpi zal wel ni meer voor vandaag zijn hoor,
      john

      Comment


      • #4
        Zonk de moed je in de schoenen,John?Wat dacht je;hoe moet ik dat nu verstaanbaar uitleggen aan zone charel .Dat gevoel ken ik.Ik ben leraar Engels en stel me die vraag wekelijks.Bestaat er geen "English for Dummies" 'k Zou hier heel wat exemplaren kunnen slijten.
        Maar je hebt gelijk,ik ben helemaal niet technisch aangelegd.Maar je uitleg heeft toch een lichtje doen branden (geen zwaar spot hé,een klein lichtje ).De dpi-kwestie laat ik aan de specialisten over.Nogmaals bedankt,John!!!!!!!!
        Danny's Photosite

        Comment


        • #5
          hey Hustler!

          bedankt voor de verklarende uitleg! ik ben er zeker van dat er nog meer zijn die hier iets aan hebben! ik in ieder geval!

          greetz.

          Comment


          • #6
            Ja,de uitleg van Hustler is goed en erg duidelijk.Dikke pluim voor zoveel moeite
            Danny's Photosite

            Comment


            • #7
              joepie !

              Comment


              • #8
                't is heel graag gedaan hoor. ik dacht, 't is ver tijd om mij eens langs mijnen betere kant te laten zien, want ik ben hier ook nogal nieuw, en ik was hier al direkt begonnen met een paar internetruzietjes, waarover ik het liever niet zou hebben. ineens twee locked topics aan mijn broek en zo

                Comment


                • #9
                  Zeg Hustler,nu zie ik pas dat de titel van je topic is: "Poging tot woordje uitleg voor de roadrunner" Wat bedoel je daar eigenlijk mee?
                  Dat het nen heeeele moeilijken uitleg is (zo versta ik dat hé )of dat het mischien wel een beetje moeilijk zou kunnen zijn om aan mij iets te moeten uitleggen.
                  Danny's Photosite

                  Comment


                  • #10
                    neeee dat zal toch niet roadrunner !!

                    Comment


                    • #11
                      hey roadrunner, that's why i'm a hustler

                      Comment


                      • #12

                        Comment


                        • #13
                          Yes,that's true Hustler.Marjo krijgt al schrik dat ik weer vertrokken ben met een reeks onozel vragen
                          Danny's Photosite

                          Comment


                          • #14
                            nu moet ik echt wel weg hoor, straks denkt mijn lief nog dat ik haar niet meer graag zie.

                            Comment


                            • #15
                              ni verschieten hè, da bennek ik maar

                              Comment

                              Working...
                              X