|
Mooi, maar wel speciaal zo'n blauw paard, of is het zweem
mvg,
Eddy
Leuk die vlechtjes
Als er nu nog grote bollen op het beestje staan zoals destijds Pipi Langkous haar paard dan zou het me ook niet verwonderen dat het een beetje blauw uitslaat...
Denk dat het afscheidingslijntje tussen de balustrade en de halspartij meer de correcte kleur benadert.
Maar...
ik denk dat je tegenlicht eerder strijklicht betreft en vind de belichting mooi gedaan
Groetjes
Marc
Perfectie is niet haalbaar, daarom eisen we ze van de anderen. (Tolstoi)
Bedankt Marc. Was al even bezig om het eruit te krijgen, maar wat ik ook doe er verandert niet echt veel. Het temperen van de middentonen geeft wel wat resultaat, maar dan zijn de sprekende ogen weer weg. Tja, het strijklicht...denk dat je daar wel een heel goed punt hebt, want als ik het kleurzweempipet gebruik verandert er ook niets in het witte gedeelte.
|
Mooi beeld. Maar vooral volg ik hier het gesprek over blauwzweem. Het interesseert me omdat ik me vragen stel zoals bv. als je naar het paard kijkt is daar waar het licht op valt wel degelijk wit. Maar de schaduwzijde wordt blauw.
Is dat dan niet normaal ? Ik las laatst dat hoe minder licht hoe blauwer je foto. Dus lees ik nu met aandacht wat er gezegd en gedaan wordt.
Je stelling klopt wel hoor. Hoe minder licht hoe meer de kans bestaat dat je kleurzweem krijgt in je foto. Je merk het vaak met teleobjectieven vanaf 300 tot 500 mm. Daarom is een belichtingsmeter zo van belang in sommige situaties. Soms komt het wel eens voor dat ik in daglicht fotografeer op de bewolkt stand of schaduw. Ik heb hier in de foto de schaduwzijde in de middentonen wat opgelicht en dan zie je dat het blauw m.i. eruit is(even wachten op de mening van Eddy007). Dus de stelling van Marc komt ook wel in de buurt. Strijklicht wat schaduwinval in de meeste gevallen veroorzaakt.
Ja, inderdaad, telelenzen laten al sowieso minder licht door. Je spreekt over de belichtingsmeter. Maar sommige fototoestellen bezitten toch reeds een lichtmeter en ook hier las ik dat je dan liefst de spotmeting moet uitvoeren. Is dat dan niet voldoende ?
Ik wacht en volg ook nog. Het is interessant.
Natuurlijk hebben de moderne toestellen een ingebouwde automatische belichting. Maar, vertrouw er niet blindelings op. Alles hangt af waar je op belicht. Als ik geen b-meter bij me heb, dan meet ik wel eens licht op een ander onderwerp en zet deze dan vast via de Fn-knop en dan fotograferen, hetzij manuele scherpstelling of eventueel de autofocus haar werk laten doen. Je hebt gelijk..Niet altijd de matrix toe vertrouwen want daar worden gemiddelde grijswaarden genomen in het toestel. Hier weet ik het niet meer, want het was een snapshot tijdens het voorbij wandelen.
Er is idd. blauwzweem verdwenen maar gans de foto heeft er onder geleden. Er is minder detail te zien in de overbelichte delen (zijn linker hoofd).
Ik kies in CS6 kleurtoon/verzadiging plaats het pipet op het wit en zie dat die op blauw springt en dan verminder ik de verzadiging tot het mij echt lijkt. 1 minuut werk zonder detailverlies.
mvg,
Eddy
|