Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Zijn er hier specialisten verwarming?

Collapse
X
 
  • Weergaveopties
  • Begin
Clear All
new posts

  • Zijn er hier specialisten verwarming?

    Hallo

    Wij hebben in deze koude dagen wel een heel bijzonder probleem: te warm! Een probleem van technische aard en erg onaangenaam, want het is op onze slaapkamer.
    Even schetsen. Wij zijn afgelopen zomer verhuisd van een jaren '70 huis naar een modern appartement van 2013-2014, van een "klassieke" stookolie ketel met radiatoren naar een gasketel en vloerverwarming. De living met grote ramen is zuidwest gericht en om die reden wordt de verwarming living en gang (samen), daarnaast de badkamer en 2 slaapkamers apart aangestuurd door afzonderlijke en simpele thermostaten. Zoiets

    Toen het wat koeler begon te worden en we de verwarming opzetten, was er eerst niks aan de hand. Enkele weken later begon de slaapkamervloer abnormaal warm te worden, de thermostaat stond nochtans maar op 10°C. Dus 's nachts sliepen we slecht want te warm. De installateur erbij gehaald die hier alles geïnstalleerd had en tweejaarlijks onderhoud doet.Hij zei onmiddellijk dat het motortje dat het ventiel van de slaapkamer aanstuurt kapot was. Okee, chinees voor mij , maar hij heeft het onderdeel vervangen. Zo ver alles goed want het warmteprobleem was opgelost. Toen toch.

    Een paar weken later begon het verhaal opnieuw van voren af aan. De installateur heeft toen (onder garantie) weer een nieuw motortje geplaatst. Achteraf bleek er niets te schelen aan dat eerste vervangmotortje, maar hij liet het toch maar blauwblauw, kwestie van service. We hebben dus maar één maal betaald voor 2 interventies en 2 onderdelen. En weer mag ik zeggen: zo ver zo goed.

    En nu ....inderdaad, begint het spelletje weer opnieuw. De vloer van de slaapkamer werd weer warm, en verwarmt nu zelfs mee het appartement, de deur staat nu constant open. Thermostaat staat nu ook lager dan 10°C, op het minimum, "toe" dus. De installateur maar weer gebeld en die weet niet meer wat er kan schelen. Hij gaat ervan uit dat de thermostaat niet kapot is, zelfs niet kapot kan. Daarbij heeft het toch een aantal weken goed gewerkt? Hij gaat eens rondhoren wat dat toch kan zijn en zal iets laten horen. Zal wel voor volgende week zijn, zeker? Hopelijk.


    Dat is niet alles. Er is een 2e probleem. Op de andere slaapkamer wordt het niet warmer als we de verwarming er op zetten. Hoeft niet, natuurlijk, maar het werkt ook niet. De vloer blijft koud, ook al staat de thermostaat er de hele dag op maximaal.

    Wat zou die problemen kunnen veroorzaken? Iemand een idee? Een oplossing?

    Dank voor het meedenken!

  • #2
    Re: Zijn er hier specialisten verwarming?

    Ofwel blijft dat ventiel open staan omdat het defect is, of de thermostaat blijft hangen waardoor het ventiel open blijft staan.
    Dat lijken mij de mogelijkheden als ik de uitleg hierboven bekijk.
    Een thermostaat die af en toe blijft hangen, dat gebeurt niet dikwijls, maar het is bij sommige soorten thermostaten wel mogelijk.
    Dat kan je eventueel controleren door een draad van de thermostaat los te koppelen, en te zien of de verwarming dan nog blijft werken op dat circuit.

    Op het werk hebben wij ooit problemen gehad met thermostaten die soms bleven hangen waardoor persluchtdrogers compleet dicht vroren.
    Als we die thermostaten achteraf testten, dan was er niets fout aan te vinden, maar af en toe bleven die toch hangen (bij één test heb ik het ooit een keer meegemaakt dat die bleef doorvriezen).
    Dat merk en type thermostaat gebruikten wij 40 jaar geleden al, die waren heel degelijk, maar vanaf dat de productie van die thermostaten van de VS naar Mexico verhuisd was begonnen de problemen...

    Er kan in de sturing ook ergens een relais blijven plakken, ik heb ooit ook een relais gezien dat geblokkeerd zat en waardoor de koeling van een persluchtdroger bleef draaien.
    Last edited by Black B@ndit; 12 februari 2021, 18:57.
    http://barthuysmans.smugmug.com/
    BD0338BE

    Comment


    • #3
      Re: Zijn er hier specialisten verwarming?

      Bart, heel erg bedankt voor de tip!!
      Ik heb een draad losgekoppeld en het ventiel is dicht, de ketel stopte ineens met werken, die was al de hele dag bezig, van gisteren eigenlijk.
      Ik hoop dat het geen toeval is. Nu maar wachten tot het afkoelt om zeker te zijn. Voorlopig ziet het er goed uit.

      Ik laat morgen nog iets weten of het verder nog in orde is, een nieuwe thermostaat is niet zo duur en kan ik gemakkelijk zelf plaatsen, ook met twee linkerhanden.
      Tja, nu stel ik me wel vragen bij de kwaliteit van de installateur natuurlijk.


      Verdere tips zijn nog altijd welkom, ook voor mijn 2e probleempje (niet verwarmen)

      Comment


      • #4
        Re: Zijn er hier specialisten verwarming?

        Zo zie je dat een specialist koeling ook kan helpen .

        Comment


        • #5
          Re: Zijn er hier specialisten verwarming?

          Zo is het maar net.

          Ondertussen is de vloer daar afgekoeld en is het ventiel al 12 uur gesloten. Dat was dus de oplossing, Bart, Nogmaals heel veel dank !
          De ketel heeft veel gebold deze nacht, maar ja, het is ook koud buiten.

          Bart, nog een vraagje kan het zijn dat de thermostaat in de andere kamer de omgekeerde kuren heeft? Daar is het gelukkig constant tussen de 14 en 16 graden (tot nu toe) maar de vloerverwarming werkt daar niet. Dan helpt natuurlijk loskoppelen niet. Aan de ene kant hoeft de verwarming daar niet aan, maar stel dat het langere tijd extreem koud is. Dan zal het wel eens nodig kunnen zijn dat we de kamer verwarmen, het is het noorden aan die kant.

          Comment


          • #6
            Re: Zijn er hier specialisten verwarming?

            Je kan de andere thermostaat overbruggen en controleren of het daar dan wel warmer wordt.
            Maar je kan het contact van die thermostaat ook doormeten als je een multimeter in huis hebt en weet hoe je daarmee moet werken.
            Als de verwarming daar niet werkt, en het contact van die thermostaat schakelt wel zoals het moet, dan zou het een slechte verbinding kunnen zijn (of een draadbreuk of iets dergelijks), maar het is ook mogelijk dat de klep die daarvoor dient niet reageert omdat die bijvoorbeeld defect is.
            http://barthuysmans.smugmug.com/
            BD0338BE

            Comment


            • #7
              Re: Zijn er hier specialisten verwarming?

              Met multimeter en overbruggen ben je me kwijt.

              De klep werkt wel (opent en sluit) maar of dat altijd is wanneer warmte gevraagd wordt of niet, dus of die correct werkt weet ik niet. Ik bedoel: werkt die onafhankelijk van de thermostaat? Ik veronderstel dat door de thermostaat af te koppelen ik de stroomkring - en dus de werking onderbreek.



              Ik heb daarstraks iet wat "gespeeld" met beide thermostaten en kom tot rare vaststellingen.
              Als thermostaat 1 (T1) diegene is die niet warmt en T2 degene die ongevraagd warmte geeft:
              T2 aankoppelen opent de klep2, wat dus teveel warmte geeft, maar ongevraagd en ongeacht de stand van de thermostaat
              T2 afgekoppeld, T1 aangekoppeld gelaten, T1 vraagt warmte in die kamer klep1 opent (maar we voelen geen warmteafgifte aan de vloer) maar de klep van T2 opent mee
              Daarom heb zowel T1 als T2 afgekoppeld.

              Comment


              • #8
                Re: Zijn er hier specialisten verwarming?

                Vreemd. Maar zonder te weten waar die thermostaten nu op aangesloten zijn is dat niet simpel. Ik denk niet dat die thermostaten de kleppen direct sturen, in de zin dat ze eigenlijk de schakelaar zijn die de klep stuurt.

                Comment


                • #9
                  Re: Zijn er hier specialisten verwarming?

                  Inderdaad.
                  Anderzijds is het goede nieuws dat onze slaapkamer nu niet meer nodeloos warm is en blijft (+/-25 gr), het slechte nieuws dat het - ook al is het niet echt nodig - de verwarming in de slaapkamers helemaal niet werkt zoals het hoort.

                  Comment


                  • #10
                    Re: Zijn er hier specialisten verwarming?

                    Ik denk dat er toch een technieker langs moet komen die alles eens goed nakijkt, misschien zitten er fouten in de bedrading.
                    Het is onmogelijk om dat van hieruit uit te zoeken.

                    Je legt dan best uit aan die technieker dat de verwarming in de ene kamer in ieder geval al uitvalt als de thermostaat afgekoppeld is, daar zou het dan aan de thermostaat kunnen liggen.
                    http://barthuysmans.smugmug.com/
                    BD0338BE

                    Comment


                    • #11
                      Re: Zijn er hier specialisten verwarming?

                      Even een (voorlopige) update.
                      Eén van de thermostaten was verkeerd aangesloten en waarschijnlijk ook defect, waardoor het in de andere (!) slaapkamer veel te warm werd.
                      De verkeerde aansluiting zou zijn gerepareerd en wij moeten het zaakje in de gaten houden. Nieuwe digitale thermostaten zijn besteld.

                      Comment


                      • #12
                        Re: Zijn er hier specialisten verwarming?

                        Oorspronkelijk geplaatst door nabi Bekijk bericht
                        Even een (voorlopige) update.
                        Eén van de thermostaten was verkeerd aangesloten en waarschijnlijk ook defect, waardoor het in de andere (!) slaapkamer veel te warm werd.
                        De verkeerde aansluiting zou zijn gerepareerd en wij moeten het zaakje in de gaten houden. Nieuwe digitale thermostaten zijn besteld.
                        Vooral niet denken dat een digitale thermostaat beter is.

                        Comment


                        • #13
                          Re: Zijn er hier specialisten verwarming?

                          Oorspronkelijk geplaatst door Spanik Bekijk bericht
                          Vooral niet denken dat een digitale thermostaat beter is.
                          Ik heb hier een oude thermostaat waarvan alleen het klokje digitaal is (verschillende schakelpunten per dag in te stellen), en die werkt nog altijd perfect.
                          De temperatuurinstelling is een gewone draaiknop (het zijn twee knoppen voor de temperatuur, eentje voor dag en eentje voor nacht), en er is een omschakelknop voor "klok", "dag" en "nacht".
                          Hoe oud die is, dat weet ik niet, die was al ergens anders gebruikt voor ik die hier geïnstalleerd heb. .
                          De batterijtjes gaan ook altijd een paar jaar mee.
                          De vorige thermostaat was er nog eentje met een bimetaal en een kwikcontact, en die was versleten.

                          Een thermostaat met een klokje is meestal handiger dan een met alleen een temperatuurinstelling, want daarbij is er een grotere kans dat je vergeet om de temperatuur lager te zetten tijdens de nacht, of overdag terwijl je gaat werken.
                          Tegenwoordig proberen ze dikwijls een "slimme" thermostaat aan te smeren, bijvoorbeeld als je kiest voor een andere energieleverancier.
                          Dan hang je meestal voor een tijd vast aan dat contract, of je moet het "afkopen" als je een andere energieleverancier kiest, maar ik twijfel of zo'n thermostaat wel de besparing oplevert die ze beloven (hier zal dat toch niet het geval zijn, en ik heb trouwens ook geen smartphone die met zo'n thermostaat kan communiceren).
                          Last edited by Black B@ndit; 18 februari 2021, 22:10.
                          http://barthuysmans.smugmug.com/
                          BD0338BE

                          Comment


                          • #14
                            Re: Zijn er hier specialisten verwarming?

                            De thermostaten die worden vervangen zijn nog van het type met bimetaal.
                            De stand waar die kapotte op "klikt", dus tegen de CV zegt dat er moet verwarmd worden, is 5gr verschil (lager) met de werkelijke temperatuur. Vandaar dus.
                            Het is niet ondenkbaar dat de andere niet lang meegaan en kan verklaren waarom de vorige eigenaar in de living een digitale klokthermostaat heeft gehangen. De andere appartementen in de blok hebben dat niet.

                            Dat is ook de enige klokregeling die we nodig hebben, volgens mij.
                            Zoals het er nu uitziet - corona terzijde - moet mijn vrouw dit jaar verplicht op pensioen wegens (te) langdurig in ziek (artrose in schouders en knie en een volledig geblokkeerde schouder).
                            Waarom ze daarvoor nog niet opgeroepen is, is de vraag. Of dat veel verschil gaat maken, volgend jaar gaan we toch allebei met pensioen.

                            Comment


                            • #15
                              Re: Zijn er hier specialisten verwarming?

                              Oorspronkelijk geplaatst door nabi Bekijk bericht
                              De thermostaten die worden vervangen zijn nog van het type met bimetaal.
                              De stand waar die kapotte op "klikt", dus tegen de CV zegt dat er moet verwarmd worden, is 5gr verschil (lager) met de werkelijke temperatuur. Vandaar dus.
                              Het is niet ondenkbaar dat de andere niet lang meegaan en kan verklaren waarom de vorige eigenaar in de living een digitale klokthermostaat heeft gehangen. De andere appartementen in de blok hebben dat niet.
                              Zo'n bimetaal slijt normaal niet. Tenzij je er een elektrische belasting mee schakelt waar die niet voor gemaakt is, dan kunnen de contacten inbranden of zelfs samensmelten. Enige dat er met het bi-metaal kan gebeuren is breuk maar dan werkt hij volledig niet meer.

                              En 5 °C verschil meten in een lokaal is niet abnormaal. Naar gelang waar de thermostaat hangt en de luchtcirculatie er rond kan daar een verschil op zitten. Als die vlak tegen de muur geplaatst wordt en te kleine openingnen heeft dan is dat heel normaal. Ik heb een systeem waar elke radiatorkraan de temperatuur meet en de ketel kan bedienen. Dat is "digitaal" en een verschil van 4 °C tussen waar de kraan staat en de ruimte zelf is normaal. Er is zelfs op de kraan een functie om dat verschil in te stellen.

                              Oorspronkelijk geplaatst door Black B@ndit Bekijk bericht
                              Een thermostaat met een klokje is meestal handiger dan een met alleen een temperatuurinstelling, want daarbij is er een grotere kans dat je vergeet om de temperatuur lager te zetten tijdens de nacht, of overdag terwijl je gaat werken.
                              Tegenwoordig proberen ze dikwijls een "slimme" thermostaat aan te smeren, bijvoorbeeld als je kiest voor een andere energieleverancier.
                              Dan hang je meestal voor een tijd vast aan dat contract, of je moet het "afkopen" als je een andere energieleverancier kiest, maar ik twijfel of zo'n thermostaat wel de besparing oplevert die ze beloven (hier zal dat toch niet het geval zijn, en ik heb trouwens ook geen smartphone die met zo'n thermostaat kan communiceren).
                              Of het echt bespaart weet ik ook niet, het hangt waarschijnlijk af van je hele installatie. Bij mij is het wel een grote verbetering van het comfort. De thermostaat hing in de living aan de muur. Dat is oost (beetje zuid) gericht met 1 kant vrij veel ramen. Dus als het een beetje zon is, dan is het daar gemakkelijk 25 °C. Dus de verwarming slaat niet aan. Enig probleem is dat ik meestal in het bureau aand de andere kant zit, noord-west gericht met weinig zon. Dus op het zelfde moment 15-16 °C wat veel te weinig is om aan een bureau te zitten. Enige oplossing is dan om de living op 30 °C te verwarmen zodat de ketel draait en het bureau kan opwarmen. Dat is het probleem van thermostatische kranen, ze vermijden dat je een lokaal te warm kan stoken, maar als het te koud is, dan gaat de ketel niet aan want de thermostaat staat in een warm lokaal...

                              Nu heb ik al enkele jaren een set van Honeywell en meet elke kraan de temperatuur (je kan ook een thermostaat aan de muur gebruiken in elke kamer). En als het nodig is, dan stuurt de kraan een signaal naar de controller die de ketel aanzet. Met die controller kan je voor elke ruimte instellen wanneer het hoe warm moet zijn. En als je eens op een ander uur het wat warmer of frisser wil, dan geef je gewoon een draai aan de kraan. Je kan dat aan het internet hangen en een app gebruiken, maar dat doe ik bewust niet. Er is een schermpje waar je alles eenvoudig mee kan instellen op het toestel.

                              Comment

                              Working...
                              X