Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Waarheen vandaag: Nationale luchthaven – Zaventem – Provincie Vlaams-Brabant

Collapse
X
 
  • Weergaveopties
  • Begin
Clear All
new posts

  • Waarheen vandaag: Nationale luchthaven – Zaventem – Provincie Vlaams-Brabant

    Zelfs als je geen fanatieke ‘spotter’ bent kan het wel eens tof zijn om een paar uurtjes opstijgende of landende vliegtuigen te fotograferen. Onze nationale luchthaven is daarvoor uiteraard geschikt, al maakt men het fotografen niet erg gemakkelijk. Er zijn weinig (om niet te zeggen geen) plaatsen waar je officieel mag staan. Parkeerplaatsen zijn niet voorzien en waar je een mooi uitzicht zou kunnen hebben, zijn er afsluitingen of hoge muren.

    Waar moet je zijn?
    BRU-EBBR heeft 3 runways: 07L/25R, 07R/25L en 02/20. De 2 uiteindes van elke baan zijn interessante locaties om dalende of opstijgende vliegtuigen te fotograferen. Welke baan in gebruik is hangt onder andere af van het tijdstip en de windrichting.
    Enkele algemene tips:
    • Je kan vooraf via ATIS uitzoeken welke runway in gebruik is. Zo voorkom je onnodig rondrijden.
    • Parkeer je wagen enkel waar dit toegelaten is en ga te voet naar de spottingplaats.
    • Blijf op de openbare weg /openbare plaats.

    Wingtips
    Als je een algemeen overzicht van de luchthavenactiviteiten wil , dan moet je op de luchthaven zelf zijn. Ga naar het Wingtips restaurant en je hebt een mooi uitzicht op de pieren en de grondbewegingen. Alleen jammer dat je hier door glas moet fotograferen en dat het er vrij druk kan zijn.


    25L arrivals
    Punt 1 - De eerste plaats om arrivals op rwy25L te bekijken is aan de Mechelsesteenweg. Er is hier een parkeerverbod langs beide zijden van de baan met geregelde politiecontrole. Ook op de kleine toegangswegen die naar de velden lopen geldt een parkeerverbod ! Parkeer dus je wagen in de omgeving van de watertoren of eventueel nog verder en kom te voet terug. Je kan dan gewoon langs de rijbaan post vatten of de een van de kleine wegeltjes inslaan tussen de velden. Eens ter plaatse, zie je vanzelf waar je moet zijn.
    Midden in het veld, in het verlengde van de rwy, staat BUB vor. Je kan dit radio-navigatie baken bereiken via de wandelweg naast de naderingsverlichting. Ook hier heb je een goed zicht op de aankomende vliegtuigen en je kan ze helemaal volgen tot aan de touch-down. Kom je uit de richting van de watertoren, dan kan je ook, juist na het laatste huis, via een karrespoor, het veld inwandelen. Op het einde van de afsluiting heb je een mooie plaats om de vliegtuigen te volgen. Ben je hier uitgekeken, dan kan je via de kleine weg langs de 25L tot aan het Repatriëringscentrum 127bis. Je staat hier vlak bij de landingszone.
    Punt 2 – Een alternatief voor 1 is parkeren langs de N227 vlakbij Repatriëringscentrum 127bis . Je mag met de wagen de inrit niet op. Er zijn enkele plaatsen waar je kan staan, maar let vooral op de grote putten op de vrije stroken. Een betere parkeerplaats vind je een paar honderd meter verder, op de toegangsweg naar de voetbalvelden van FC Nossegem. Daar kan je je wagen in alle rust kwijt. Ga te voet terug en via de weg naast 127bis kom je aan de landingszone 25L.
    Punt 3 - Je kan vanuit de parkeerplaatsen bij de terreinen van FC Nossegem ook verder wandelen naar de “zandbanken”. Stevig schoeisel is hier gewenst. Ga op het einde van de weg (brandweercentrum ) naar rechts, richting runway. Opgelet : er staat een hek, dat enkel bedoeld is om motorcrossers van deze plek te weren, maar daar kan je rond lopen (en je zal zien dat ook de crossers zich van dat hek niet veel aantrekken). Je komt nu recht uit op de radars en er zijn daar goeie plaatsen met een prima uitzicht. De vliegtuigen draaien op deze plek de landingsbaan 25L af om naar hun standplaats te taxiën en staan dus bijna stil voor je neus. Als rwy 20 gebruikt wordt voor departure ben je hier ook op de juiste plaats. Je kan van ver de take-off roll volgen.

    25R arrivals
    Punt 4 - Voor 25R arrivals zijn ook weer enkele mooie locaties te vinden. Dichtbij het centrum van Steenokkerzeel is er een goed plekje. Parkeer je wagen op de hoek van de De Prooststraat en de Keizerinlaan. Hier heb je voldoende parkeergelegenheid. Let wel op : zondag is marktdag in Steenokkerzeel. Vanaf de parkeerplaats ga je via de zijkant van het veld naar de open plek. Je staat hier vlak onder de landende vliegtuigen. Steek je de baan over, dan kan je naast het kerkhof tot tegen de draadafsluiting van de luchthaven gaan. Op het kerkhof mag je, om begrijpelijke redenen, niet gaan spotten. Er staat trouwens een verbodsteken en een bord met een uittreksel uit het politiereglement.

    07R departures
    Punt 2 - Bij oostenwind landen de vliegtuigen op rwy 02 en stijgen ze op vanaf 07R. Aan het Repatriëringscentrum 127bis 5 sta je goed voor departures. Hier komen de vliegtuigen los van de grond.
    Punt 5 - Een betere plaats, waar je twee vliegen in een klap slaat is aan het begin van 02 en 07R. Parkeer je auto op de hoek van de Erpenstraat ( zijstraat Mechelsesteenweg ) – Namenstraat. Ga te voet via de Zeven Tommen tot waar de bomen aan je rechterzijde stoppen. Hier kan je rechts, langs de zijkant van het veld en de bomenrij, verder wandelen tot je de omheining bereikt. Dan ga je links richting runway en wit-rode omheining. Je bereikt een open plek, waar je een mooi zicht hebt op de arrivals 02 en de departures op de 07R. Voor de fotografen : een laddertje is hier aan te raden. Ga je verder te voet, dan kom je aan de naderingslichten van de 02. Je hebt hier een mooi zicht op de arrivals.

    25R departures
    Punt 6 - Er zijn maar een paar plaatsen waar je de vertrekkende vliegtuigen goed kan zien. De beste plaats is op de parking van ABELAG, gelegen aan de Nieuwe Zaventemse Steenweg. Gedurende het weekend heb je hier ruime parkeergelegenheid. Volgens mij de beste plaats voor de departures, hoewel je als fotograaf snel moet zijn, want je krijgt de vliegtuigen maar heel kort goed voor je lens.

    Fototips
    • Een zonnige winterdag is fotografisch vaak beter dan een stralende zomerdag.
    • Zelfs met een eenvoudig toestel kan je prima foto's maken. Ideaal is een (digitale) spiegelreflex met een mooie telelens (200-300mm).
    • Blijf niet op één plaats staan. Ga, indien mogelijk, regelmatig naar een andere plek, zo voorkom je dat alle foto's op elkaar lijken.
    • Een klein laddertje is soms nuttig (2 of 3 treden). Met een ladder van 3 meter rondlopen is niet alleen onhandig, maar je vraagt om moeilijkheden


    Meer informatie vind je ook hier
    Rutger Beyen heeft op zijn site een goede Engelstalige beschrijving staan. Freewebs heeft ook een reeks interessante tips.

    Met dank aan
    Bovenstaande tekst is een samenvatting van de leidraad die BD-er Wonnie schreef voor FSCB, een vereniging die zich bezig houdt met vluchtsimulatie. Kevinneke leverde de links.

    Waarheen vandaag
    Dit artikel maakt deel uit van een reeks rond interessante fotolocaties in België. Aanvullingen en correcties zijn welkom. Voorstellen en informatie over locaties stuur je best via een PB naar Laurens.
    Last edited by Laurens; 20 april 2010, 22:27.
    Prepressure.com - mijn Engelstalig webstekje over 'printing museums', 'libraries' & nog zo veel meer
Working...
X