Welkom! Ben je al een geregistreerd forumlid, log dan in met de knop Inloggen of registreren uiterst rechts bovenaan je scherm. Is dit je eerste bezoek Om berichten te bekijken selecteer je een forum in het onderstaande overzicht. Om zelf berichten te plaatsen moet je je eerst (gratis) registreren: klik daarom op Registreer.
Op 22 februari 2025 bezoekt Belgiumdigital enkele iconische locaties in Gent. Meer informatie HIER!
Wil jij ook de werking van Belgiumdigital ondersteunen? Verleng of start dan je vzw-lidmaatschap en geniet van voordelen bij activiteiten en kortingen bij onze partners.
't Is misschien een domme vraag maar mag ik mijn lens schoonmaken met van die brillenpoetsdoekjes of doe ik dit beter niet? En wat gebruik je eigenlijk het beste?
Het beste zijn doekjes van micro-vezel. De doekjes die je bij de opticien krijgt bij een nieuwe bril zijn zo...
Probeer in elk geval het gebruik van vochtige brillendoekjes te vermijden. Daar zit soms een vloeistof in die de coatings van de lens kunnen beschadigen... De meesten zijn OK, maar je weet nooit.
Gebruik de brilledoekjes van 't merk Instanet, kan je kopen in Kruidvat.
Kosten maar een tiende dan wat de fotohandel je wil aansmeren en zijn zekers zo goed.
Ik gebruik ze al jaaaaaaaaren. Staat er ook op, Geschikt voor optical enz...
en ze passen makkelijk in je fototas omdat die dingen zo plat zijn.
Dit was een paar jaar geleden ookal eens aan 't bod gekomen hier op BD...
sindsdien gebruiken de "anciens" deze Instanet doekjes...
En denk eraan een doekje maar één keer gebruiken en dan weggooien. Niet opbergen voor straks...
Want dan kan je krassen maken als er aan zee bv een zandkorreltje op kleeft... (heb 't zien gebreuren op de SD Oostende)
Daar gebruik ik "Microfibre PLUS" voor
Verkrijgbaar in de Colruyt o.a. en andere grootwarenhuizen.
Als vloeistof heb ik een spray: "Brilreinigende spray".
"Voor een voorzichtige reiniging van brillen en glazen oppervlakken".
Er zit ethylalcohol in...
Komt van de Aldi
Juist, zo'n microvezel doekje is natuurlijk OK.
Maar dat gebruik je meermaals? Of gooi je het na éénmaal vegen weg?
Als je het telkens opnieuw gaat gebruiken zit de kans erin dat er als je op 't strand van Oostende aan 't shooten bent, dat er één (1 is genoeg) zandkorreltje in je vezeldoekje raakt...(niet alleen 't strand, op de heide of 't bos kan ook één zandkorrel liggen)
Onnodig te zeggen wat één zandkorel voor effect heeft als je dat tegen je duur glaswerk gaat schuren.
Ik ben van 't standpunt. Gebuik van die natte brilledoekjes (Instanet is safe) en gooi na iedere poetsbeurt je doekje weg.
Heb je straks een ander nodig, scheur je weer een zakje open en gebruik een clean doekje. Deze zitten stofvrij verpakt ieder in een apart zakje...
En voor je gaat reinigen eerst effe blazen op je lens met een blaaspeer of met je mond om zeker alle korrels te verwijderen voor je gaat cleanen.
Ik heb bij de BD Shooting Day in Oostende een BDer zien vloeken dat 't niet meer mooi was. Maar hij had net z'n dure lens een schuurbeurt gegeven.
Er was toen vrij veel wind op 't strand en 't staketsel (zo heet dat ding naar 't schijnt) en de zandkorrels vlogen in 't rond. Dus je doekje heeft echt niet veel nodig hoor...
Akkoord 't is misschien overdreven... maar ik ben van die mening, liever voorkomen dan genezen. Want we weten allemaal dat 't glaswerk dikwijls de duurste aankoop is.
Shooting Day Oostende... Zonsondergang, strand, BDers, dure lenzen en.... veel zandkorrels.
Juist mic, lijkt me beter.
Die microvezeldoek gebruik ik niet veel, ik blaas het stof liever weg.
Een korreltje kan er altijd zijn he...ook als je niet aan het strand bent bijv.
Ik pas daar altijd zeer goed voor op
Ik dacht dat het zelfs op de DVD film stond, dat lenzenpoetsen...
Effe zoeken... Ja, hoor...
Kijk met wat de hele dure lenzen gepoest worden.
Een uittreksel uit de film Shooting Oostende
Een BD-er die ook opticien is, heeft me het gebruik van Instanet-doekjes eens afgeraden (ik dacht dat het Pierre was, als ik me niet vergis). Die zouden, ondanks wat de verpakking zegt, de antireflecterende laag van optische instrumenten (brillen, lenzen...) aantasten.
Sindsdien gebruik ik hoofdzakelijk nog enkel zo'n microvezeldoek. De Instanetdoekjes dienen enkel nog voor de body of als een lens echt té vuil is.
Een BD-er die ook opticien is, heeft me het gebruik van Instanet-doekjes eens afgeraden (ik dacht dat het Pierre was, als ik me niet vergis). Die zouden, ondanks wat de verpakking zegt, de antireflecterende laag van optische instrumenten (brillen, lenzen...) aantasten.
Sindsdien gebruik ik hoofdzakelijk nog enkel zo'n microvezeldoek. De Instanetdoekjes dienen enkel nog voor de body of als een lens echt té vuil is.
seppuku.
Je zou dat eens moeten kunnen testen maar de vraag is hoe?
Als je onmiddellijk "prijs" had (schrammen of coating die aangetast wordt)
dan wist je het ook onmiddellijk.
Het kan goed zijn dat dit gebruik van die Instanetdoekjes een tijdje goed
gaat om dan vast te stellen achteraf dat de coatings toch wat minder zijn
Hoe kan je op zekerheid spelen?
Dat is de vraag.
Een oplossing is een neutrale filter op al de lenzen.
Op mijn vijf lenzen dat ik heb zit er ofwel een UV- of polarisatiefilter en de zonnekap wordt ook gebruikt, want met filters erop meer kans op flare !
Is de filter stoffig gewoon even blazen met een blaaspeertje, bij vette vingervlekken eens goed met de adem erop en dan afkuisen met een propere zakdoek.
Comment