Belgiumdigital.com in samenwerking met
Pagina 1 van 2 12 LaatsteLaatste
Weergegeven resultaten: 1 t/m 25 van 35
  1. #1

    Standaard Het Wijn en Whisky topic

    Ik weet dat er nog liefhebbers zitten hier.
    Wat is jullie favoriet, en wat hebben jullie recent gedronken. Als je er dan nog bij zet waar je die gehaald hebt, is het verhaal compleet.

    Wat wijn betreft keer ik regelmatig terug naar Museum Real, een spaanse Tempranillo die je regelmatig bij Colruyt kan vinden.

    Mijn favoriete Whiskys zijn: The Macallan 18y, en Lagavullin 16y.
    De eerste is voor mijn de best gemaakte whisky. Compleet, complex, zacht en straalt vakmanschap uit.
    De Lagavullin is een vettige gerookte whisky. Brutaal, teerachtig, en toch complex met een enorm lange nasmaak.
    Tommie
    Een machientje van Sony, een oud bierblikje, iets breed van Tamron, en een Minolta macroscoopje. En een dikke Jonagold om alles in te bewaren.

  2. #2
    Geregistreerd: 24 december 2006

    Standaard Re: Het Wijn en Whisky topic

    Ik heb whiskys geproefd, een veelvoud van de jaren die ik tel, hier en in Schotland (waar het spul destijds ei zo na onbetaalbaar was! Fort William was destijds een uitstekende uitvalsbasis LOL!) en van in den tijd toen ze hier nog dachten dat "single malt" spul was om surrogaat koffie mee te maken
    Bowmore is best te drinken maar ook Glenmorangiemaar er zijn er zoveel, en wat ik hier nu nog staan heb is GlenRothes, Cardhu, Lagavulin en Benromach 19yo natural cask strength ... maar sinds de kleine distilleerderijen vrijwel allemaal opgekocht zijn door de grote concerns en er overal ter wereld "whisky pubs" ontstonden terwijl je "single malt" gewoon in de Colruyt kon kopen, is de authetieke room ook wel van de soep ... De tijd dat sommige bekende merken maar 5000 flessen per jaar bottelden is ook lang verleden tijd. .. en MacAllan is recentelijk "uitgevonden" zoals nog een aantal andere notoir obscure soorten ...
    ... maar desalnietemin ... santé

  3. #3

    Standaard Re: Het Wijn en Whisky topic

    Ik moet jammer genoeg besluiten dat mijn maag er niet meer tegen kan, zeker niet tegen de geturfde soorten. Bowmore gaat nog wel.
    Nu, het laatst dat ik sterke drank heb gedronken was een paar maanden geleden maar dat was geen whisky maar Brennivin (Black Death) uit IJsland. Ik denk nog altijd dat die me van een 8 weken lange hevige hoest heeft af geholpen. Voor zover ik weet heb ik die buiten IJsland nog nooit gezien.

    Maar een vraagje : waarom bier er niet bij genomen ? Brouwtechnisch staat dat tot dichter bij whisky dan wijn en de microbrouwerijen zijn momenteel aan het boomen, mijn eigen zoon is er ook fanatiek mee bezig. Enige nadeel : elke batch brengt maar drie bakken op en het bier is veel te lekker.... Maar er wordt over gestapt naar kuipen van 200 l ipv van 50. Eén lid van BD heeft al kunnen proeven en dat is Geert.

    Maar binnenkort komt er een heel zeldzame whisky uit, het verhaal erachter is om je te bescheuren. Toen de school 150 jaar bestond hebben ze dat willen vieren met boeken over het ontstaan van de school. Ze hebben daar flink hun broek aan gescheurd want bij de festiviteit was het boek niet klaar. Ik heb het restant (tegen de 2000 exemplaren) gevonden in een klein kotje waar ze het ingevallen plafond stutten. Bij het 175 jarig bestaat hebben ze dat debacle nog eens over gedaan onder de vorm van bier dat ze speciaal door brouwerij De Halve Maan (Brugse Zot) hebben laten brouwen, ze hebben zelfs speciale glazen laten maken. Nu : de prijszetting en de merchandising was zo abominabel dat ze met het overgrote deel aan hun vingers zaten op het moment van het verlopen van de vervaldatum. Nu, samen met een paar collega's hebben we de directeur zo ver gekregen dat hij er whisky van liet maken. Ondertussen hebben we iemand gevonden die de skills heeft daarvoor en zit de zaak op vaten. Het ultieme argument was dat bij het 200 jarig bestaan kon worden uitgepakt met whisky van 20 jaar oud waardoor de naam van de directeur zou worden vereeuwigd.

  4. #4
    Geregistreerd: 17 oktober 2002

    Standaard Re: Het Wijn en Whisky topic

    Ooit wel Whisky fan geweest in mijn jongere jaren. Andere sterkere, een goeie Armagnac was mijn favoriet na een rijkelijke maaltijd. Dat gecombineerd met een goeie Havana (á la Cohiba, Trinidad, Punch, Partagas etc.) was een bijzondere ervaring. Hoewel ik toen al geen sigaretten meer rookte kon ik hiervan echt genieten. Het gezelschap, goeie vrienden, de spiritus en de goeie gastronomie maakten dit alles compleet.
    Die excessen zijn nu wel allemaal verdwenen. Is dat jammer? Dat laat ik in het midden. Soms moet ik daar nog eens met veel plezier aan terugdenken. Dit heeft ook veel te maken met de strengere alcoholcontroles, met recht, maar de horeca heeft daar wel veel onder geleden.
    Wat wijn betreft heb ik het geluk gehad alle grote goden te hebben mogen/kunnen drinken. Ik was nl., in een veel jongere staat, lid van een Vlaamse Wijngilde waar wij elke maand het beste van het beste konden proeven en ook soms drinken. Toen ben ik ook een vrij grote wijnkelder beginnen aanleggen met vele toppers. Wij kochten die in ‘primeur’ van een goede wijnzaak en lieten die dan enkele jaren rusten in een goeie wijnkelder. En er werd gedronken, uiteraard tot grote voldoening.
    De wijnmakelij is door de jaren heen omgeslagen in een directer consumptie model. Mensen laten nog maar weinig wijnen rijpen in hun kelders, de prijzen zijn te hoog, althans van de toppers, en bovendien zijn de huidige wijnen na een paar jaar nu ook rijp voor consumptie.
    En ondertussen heb ik mijn eigen kelder ook geleidelijk aan laten uitsterven buiten nog enkele top kelderresten te na gelaten.
    Mijn vrouw en ik zijn sedert, ondertussen ook al vele jaren overgestapt naar nog één enkel ‘merk’😉, dat van de bubbels. 25 jaar geleden hebben wij in de omgeving van Epernay (Ay) een Champagne huis leren kennen. Wij gaan daar nu een tweetal keer/jaar naartoe om onze voorraad in te leggen. De prijs die wij daar betalen voor een top Champagne is zeker niet de prijs van de goeie stille wijnen, nee voor de prijs moet je het niet laten.
    En zo zijn wij geleidelijk aan afgestapt van de rode en witte stille wijncultuur. Wij vinden ons daar zeer goed mee, licht verteerbaar op onze leeftijd. Als er bij hoge uitzondering eens onder vrienden wat wordt overdreven, ‘s anderendaags ook geen zwaar hoofd.
    Verder is het ook zo dat het mengen van witte en rode wijnen allerhande ons niet zo meer ligt. De maag begint daar ook tegen te manifesteren. En zeggen dat wij daar vroeger allemaal geen last van hadden. Maar daarmee wil ik ook niet zeggen dat ik geen goeie Bordeaux of Bourgogne meer lust.
    Een mens wordt oud zeker...
    Laatst gewijzigd door enero; 30 december 2017 om 10:20

  5. #5
    Geregistreerd: 17 oktober 2002

    Standaard Re: Het Wijn en Whisky topic

    En straks beginnen wij eraan, mij vrouw en ik :



    Leeft en LAAT LEVEN !

  6. #6
    Geregistreerd: 17 oktober 2002

    Standaard Re: Het Wijn en Whisky topic

    en d'er zit leven in :

    Leeft en LAAT LEVEN !

  7. #7
    Geregistreerd: 17 oktober 2002

    Standaard Re: Het Wijn en Whisky topic

    Een paar restjes, relikwieën meer bepaald :









    Laatst gewijzigd door enero; 30 december 2017 om 17:59
    Leeft en LAAT LEVEN !

  8. #8
    Geregistreerd: 26 november 2006

    Standaard Re: Het Wijn en Whisky topic

    Ik ben liefhebbers van bubbels:
    Champagne: Ayala & Bollinger

    Cava: L'Arboc

    Mousserende Franse wijnen:
    - Dopff
    - Chateau Gaudrelle Brut

    Prosecco: Le Couchon en Bellavista


    Witte wijn drink ik amper maar heb graag een krachtige rode wijn en dat kan een fles uit de traditionele landen dan wel een wereldwijn zijn.
    Dan zijn er uiteraard nog de fijnere dranken zoals
    een vermouth van bv. Del Professore maar ook een Quevedo porto

    Geen echte liefhebber van cognac of armagnac maar kan wel genieten van pakweg een rum zoals bv. Plantation Barbados (denk nu niet aan een Barardi ed bij rum)
    'If your pictures aren’t good enough, you’re not close enough' (Robert Capa)

  9. #9
    Geregistreerd: 17 oktober 2002

    Standaard Re: Het Wijn en Whisky topic

    Blijkbaar heel weinig liefhebbers hier. Nochtans het moment van het jaar om een goei flesje boven te halen.
    Laatst gewijzigd door enero; 31 december 2017 om 11:43
    Leeft en LAAT LEVEN !

  10. #10

    Standaard Re: Het Wijn en Whisky topic

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door enero Bekijk bericht
    Een paar restjes, relikwieën meer bepaald :









    Daar moet eens een kuiske gebeuren. Ik kom af. Of organiseren we een shoot in je kelder?
    Tommie
    Een machientje van Sony, een oud bierblikje, iets breed van Tamron, en een Minolta macroscoopje. En een dikke Jonagold om alles in te bewaren.

  11. #11
    Geregistreerd: 17 oktober 2002

    Standaard Re: Het Wijn en Whisky topic

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Tommie1 Bekijk bericht
    Daar moet eens een kuiske gebeuren. Ik kom af. Of organiseren we een shoot in je kelder?
    Beiden zijn mogelijk.
    Leeft en LAAT LEVEN !

  12. #12
    Geregistreerd: 17 oktober 2002

    Standaard Re: Het Wijn en Whisky topic

    Deze hier heeft blijkbaar twee liefhebberijen gecombineerd. Wist niet dat ze Nederlandse Malt maakten.

    Laatst gewijzigd door enero; 31 december 2017 om 12:10
    Leeft en LAAT LEVEN !

  13. #13
    Geregistreerd: 17 oktober 2002

    Standaard Re: Het Wijn en Whisky topic

    Kom daarnet in de keuken en zie dat mijn vrouw zinnens is om iets in het eten te doen. Geen Malt, maar "misschien" wel één van de betere.

    Leeft en LAAT LEVEN !

  14. #14

    Standaard Re: Het Wijn en Whisky topic

    Dat is wel degelijk Single Malt, maar niks echt speciaal. Gewoon een degelijke goed gemaakte whisky.

    Prima voor de cocftail saus
    Tommie
    Een machientje van Sony, een oud bierblikje, iets breed van Tamron, en een Minolta macroscoopje. En een dikke Jonagold om alles in te bewaren.

  15. #15
    Geregistreerd: 17 oktober 2002

    Standaard Re: Het Wijn en Whisky topic

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Tommie1 Bekijk bericht
    Dat is wel degelijk Single Malt, maar niks echt speciaal. Gewoon een degelijke goed gemaakte whisky.

    Prima voor de cocftail saus
    Heb dus niet al teveel verstand van Whisky's. En inderdaad goed gezien, vanavond een goei kreeftje onder ons getweeën met inderdaad een degelijke cocktailsausje en ...
    Leeft en LAAT LEVEN !

  16. #16
    Geregistreerd: 24 december 2006

    Standaard Re: Het Wijn en Whisky topic

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Tommie1 Bekijk bericht
    Dat is wel degelijk Single Malt, maar niks echt speciaal. Gewoon een degelijke goed gemaakte whisky.

    Prima voor de cocftail saus
    LOL ... idd ... poor man's malt ...

  17. #17

    Standaard Re: Het Wijn en Whisky topic

    Ik ben ook wel liefhebber van een glaasje Whisky, uitgenomen van de overdreven gerookte varianten.
    Deze hieronder heb ik gekregen van mijn dochter voor kerst



    Mvg Yves.

  18. #18
    Geregistreerd: 17 oktober 2002

    Standaard Re: Het Wijn en Whisky topic

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door regulus Bekijk bericht
    LOL ... idd ... poor man's malt ...
    Rond de 30€, inderdaad voor de arme man.
    Leeft en LAAT LEVEN !

  19. #19
    Geregistreerd: 22 januari 2016

    Standaard Re: Het Wijn en Whisky topic

    Ik heb verschillende whisky's liggen.
    Van een Famouse Grouse over Glen Deveron (daarstraks in de cocktailsaus gedraaid) en Glen Livet naar speciale gevallen zoals Duvel Distilled 2013, Amrut (India), BenRomach special cask en Hibiki (Japan)

    Van wijn ben ik niet echt een kenner. Ik drink het het maar ken er niks van.
    Life is beautiful, take pictures to remember

  20. #20
    Geregistreerd: 17 oktober 2002

    Standaard Re: Het Wijn en Whisky topic

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Viper11 Bekijk bericht
    Ik heb verschillende whisky's liggen.
    Van een Famouse Grouse over Glen Deveron (daarstraks in de cocktailsaus gedraaid) en Glen Livet naar speciale gevallen zoals Duvel Distilled 2013, Amrut (India), BenRomach special cask en Hibiki (Japan)

    Van wijn ben ik niet echt een kenner. Ik drink het het maar ken er niks van.
    Heb ooit eens in een serviceclub de kans gehad een proeverij georganiseerd door een medelid mee te maken van de beste Malts. De man had er ook een handel in opgebouwd. Jammer op de verkeerde plaats gezien nog maar weinig interesse. Moet zeggen dat ik zeer goed materiaal heb gedronken. Maar, jammer misschien, heb daarna nooit mee verder gegaan.
    Leeft en LAAT LEVEN !

  21. #21

    Standaard Re: Het Wijn en Whisky topic

    Het probleem met whisky tegenwooridg is dat ze oneindig specilale series op de markt brengen.
    Die zijn niet beter dan de normale collectie, maar wel altijd veel duurder.
    Ik denk dat je vanaf 30-40€ altijd een goede fles hebt, en boven de 200€ betaal je voor etiketten, labels en marketing.

    Soms is een 25j oude slechter dan de 18 j... etc.

    Vorig jaar heb ik Macallan bezocht. Hun gewone collectie is echt goed, maar daarbuiten veel gekke toestanden.

    Een paar voorbeeldjes:
    Ze hebben een kast met flesjes van zowat elk jaar. Leuk, een flesje meenemen van je geboortejaar. Tot ik de prijs zag. 1000€ voor 5cl.... nee dank U.

    Speciale botteling Charles en Diana. In het jaar van hun huwelijk hebben ze een vat uit het geboortejaar van elk bij elkaar gekapt, speciaal label met een koekjesdoosfoto van het huwelijk er op en whoppa.... 5000€ per fles.

    Als je dan weet dat ze zo veel moeite doen om elke keer de juiste smaak samen te stellen uit vaten van verschillend hout en leeftijd om een mooi afgewerkt product te maken, dan zijn al die speciale series onzin.

    Oude rum kopen is nog meer een lucky shot. Ik ben ooit naar een proeverij geweest. We hebben 6 rums getasted, en die zaten tussen de 80 en 180€ per fles. De 80€ rum kon niet tippen aan een whisky van 25€, en een fles van 150€ stonk gewoon.
    Bij rum is het zo dikwijls een lucky shot omdat er geen enkele reglementering is..
    Tommie
    Een machientje van Sony, een oud bierblikje, iets breed van Tamron, en een Minolta macroscoopje. En een dikke Jonagold om alles in te bewaren.

  22. #22
    Geregistreerd: 17 oktober 2002

    Standaard Re: Het Wijn en Whisky topic

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Tommie1 Bekijk bericht

    Als je dan weet dat ze zo veel moeite doen om elke keer de juiste smaak samen te stellen uit vaten van verschillend hout en leeftijd om een mooi afgewerkt product te maken, dan zijn al die speciale series onzin.
    Hiermee hebben ze dan in de Champagnestreek minder problemen. De grotere en gekende namen hebben steeds een voorraad uit verschillende jaren om een zo exact mogelijke kopij van hun smaak te kunnen reproduceren. Dit met uitzondering van de Millesimé's natuurlijk, die zijn van slechts één specifiek jaar.
    De Champagne die wij al jaren kopen is hier in België niet gekend, maar aangezien het huis stamt uit het 1910 hebben ze daar toch al wat ervaring mee en hebben ook steeds een aanzienlijke reserve uit betere jaren. Want enkel van de beste jaren wordt reserve aangelegd en gebruikt om te mensen met de minder goeie jaren.
    Leeft en LAAT LEVEN !

  23. #23
    Geregistreerd: 24 december 2006

    Standaard Re: Het Wijn en Whisky topic

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Tommie1 Bekijk bericht
    Het probleem met whisky tegenwooridg is dat ze oneindig specilale series op de markt brengen.
    Die zijn niet beter dan de normale collectie, maar wel altijd veel duurder.
    Ik denk dat je vanaf 30-40€ altijd een goede fles hebt, en boven de 200€ betaal je voor etiketten, labels en marketing.

    Soms is een 25j oude slechter dan de 18 j... etc. .....
    idd ... zoals ik al zei .. sinds de "globalisering" en het opkopen van de meeste lokale distilleerderijen door de grote concerns is nivellatie de gemene deler ... Hopelijk zit er in de fles ook nog wat er op het etiket staat LOL!

    Een van mijn petekinderen gaf mij een aantal jaren terug de "Malt Whisky Companion" van Michael Jackson kado (uitgave 2006, ondertussen staat er waarschijnlijk nog méér "dinges" in ...) ... jong, wat je daar in leest doet je aan een behoorlijk aantal dingen twijfelen

  24. #24

    Standaard Re: Het Wijn en Whisky topic

    Goed idee, zo’n wijn en whisky discussie. Omdat ik eerder een bierdrinker ben heb ik daarvoor een aparte bierdiscussie gestart. Qua whisky ben ik nooit verder geraakt dan Jack Daniels, eigenlijk enkel omdat een collega daar nogal een fan van was. Dan moet ik nog bekennen eigenlijk de honingvariant (Tennessee Honey) het lekkerst te vinden. Dat lijkt me echter eerder een likeur te zijn.
    Laatst gewijzigd door Laurens; 31 december 2017 om 17:30

  25. #25

    Standaard Re: Het Wijn en Whisky topic

    Jack is een zeer commerciele whisky. De honey is waarschijnlijk om vrouwen er ook aan te krijgen. Spijtig,want in Kentucky hebben ze wel degelijk ook goede bourbon. Probeer maar eens een triple wood. Zeer smaakvol.
    Tommie
    Een machientje van Sony, een oud bierblikje, iets breed van Tamron, en een Minolta macroscoopje. En een dikke Jonagold om alles in te bewaren.

Pagina 1 van 2 12 LaatsteLaatste

Soortgelijke discussies

  1. Whisky
    Door YannickD in forum Beginnershoek
    Reacties: 21
    Laatste bericht: 28 april 2012, 22:00
  2. whisky art 2
    Door bleuspics in forum Fotobeoordeling Stilleven & Abstract
    Reacties: 2
    Laatste bericht: 30 december 2009, 23:13
  3. whisky art
    Door bleuspics in forum Fotobeoordeling Stilleven & Abstract
    Reacties: 4
    Laatste bericht: 25 november 2009, 01:02
  4. Whisky
    Door KvP in forum Stilleven & Abstract
    Reacties: 8
    Laatste bericht: 15 januari 2008, 13:56
  5. Whisky in the jar
    Door fredkroket in forum Stilleven & Abstract
    Reacties: 4
    Laatste bericht: 7 januari 2008, 20:25

Regels voor berichten

  • Je mag geen nieuwe discussies starten
  • Je mag niet reageren op berichten
  • Je mag geen bijlagen versturen
  • Je mag niet je berichten bewerken
  •