Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

kleur ijken

Collapse
X
 
  • Weergaveopties
  • Begin
Clear All
new posts

  • kleur ijken

    Heb pas een EOS 450D gekocht, En heb een beetje moeite met de kwaliteit.
    Ik beschik over verschillende beeldschermen, printers, digitale fototoestelletjes en nu een EOS 450D.
    Bijkt dat de kwaliteit niet zo schitterend is gezien kleur, lichtsterkte ..
    voor al die toestellen een verschillende betekenis heeft.
    Werk ik met fotoshop, dan is de voorstelling voor de printer fout, of fout op het ander scherm...


    kan ik op een of andere mannier mijn toestellen (printer- Beeldscherm....
    ijken zodat de digitale voorstelling Overal minstens als goed waargenomen wordt ???


    ik begrijp dat dit een complexe vraag is graag Ideen ....

  • #2
    Re: kleur ijken

    Als je een 450D gaat vergelijken met een compact camera, dan krijg je inderdaad een totaal ander resultaat te zien. Meestal worden de kleurverzadiging en het verscherpen in die kleine camera's zeer sterk overdreven (dit is blijkbaar de smaak van de doorsnee-mens). Elke camerafabrikant heeft dan nog eens zijn eigen voorkeuren, vandaar de verschillende resultaten. Als je dat soort foto's met je 450D wil bereiken, dan moet je dat zelf doen in je foto-editor. Spiegelreflexcamera's zijn bedoeld voor mensen die "betere" foto's willen nemen en alle mogelijke parameters zoveel als kan zelf controleren. Daarom is het gek dat je met dit soort camera's niet in RAW zou opnemen in plaats van JPEG. Met RAW kan je later nog alle kanten uit, met JPEG neemt de camera in jouw plaats al een hele reeks beslissingen die achteraf niet meer ongedaan kunnen worden. Geen probleem voor een vakantiefotootje, wel voor het betere werk.

    Het eerste dat je moet doen is al je beeldschermen ijken. Er bestaan software tools daarvoor (onder andere Adobe levert bij Photoshop er zo eentje), maar die zijn in de praktijk zo goed als waardeloos. De enige goede oplossing om je scherm te ijken is meten met een colorimeter. De bijhorende software stelt dan je beeldscherm automatisch in zodat je steeds een correct geijkt beeld op je scherm krijgt. Deze ijking moet je wel regelmatig herhalen. Ikzelf gebruik daarvoor Eye One (of I1) en ben daar heel tevreden mee. Een nadeel is dat als je twee schermen op een pc hebt aangesloten (ideaal bij het bewerken van foto's), je er normaal slechts het eerste scherm mee kan calibreren (er is een oplossing om het tweede ook te calibreren, maar dat is vrij ingewikkeld en moeilijk uit te leggen).

    Printers en ook het fotopapier moeten eveneens gecalibreerd worden op een analoge manier - met helaas andere hardware. Inderdaad, niet schrikken, elke soort papier die je op je printer gebruikt moet je apart calibreren. Ik doe dit niet omdat ik liever mijn foto's laat afdrukken (30x20cm meestal) bij een beroepsfotograaf (dat geeft de beste en meest reproduceerbare resultaten) of bij een afdrukcentrale (dit durft nogal eens variëren van zeer goed tot bijna of totaal onaanvaardbaar). Als je eens narekent hoeveel een zelfgemaakte kleurenafdruk op fotopapier je kost (inclusief de mislukte foto's), dan zal je zoals iedereen moeten concluderen dat een fotograaf of afdrukcentrale gewoonlijk beter en altijd stukken goedkoper zijn. Voorwaarde voor een goede afdruk door derden is natuurlijk dat jouw scherm correct gecalibreerd is: als de kleureninstelling van je scherm totaal fout zit en je daarop foto's "corrigeert" naar je smaak, dan zullen alle afgedrukte foto's ook fout zijn.
    Last edited by tmh; 29 juni 2008, 11:46.
    Beauty need only be a whisper
    Camera's: Canon 5D Lenzen: EF 17-40mm F 4.0 L USM, EF 24-105mm F 4.0 L IS USM, EF 50mm F1.8 II, EF 90-300mm F 4,5-5,6 DC - Flitsers: Sigma EF-530 DG ST

    Comment


    • #3
      Re: kleur ijken

      Ik wil uiteraard de betere kwaliteit met de betere camera.
      Maar als ik de digitale versie aan moet passen om die printer of scherm
      te corrigeren dan heb ik moeilijkheden qua bewaarbaarheid.


      Onmiskenbaar, zijn foto's afgedrukt bij de fotograaf stukken beter, maar het
      is leuk dit (met minder kwaliteit zelf te kunnen doen, voeling houden)

      ik zocht eigenlijk kalibratie trukjes
      vb: licht- sterkte en grijswaarden paneel
      contrast ...
      saturatie..


      maar dan de instelingen in erste instantie visueer kontroleren
      een eye one doet dit misschien profesioneel, zonder printers...

      kan ik dit ook visueel?
      Na Uw opmerking ga ik es kijken hoe ver ik met die photoshop tools graak
      (gewoon bij photoshop cs3 zeg je ? of speciaal product)

      Comment


      • #4
        Re: kleur ijken

        Een eerste vereiste is dat je scherm gecalibreerd is, anders ben je nergens. Software oplossingen voldoen in de praktijk niet.

        Als je er tegen op kijkt een colorimeter te kopen, dan kan je van je foto een verkleinde afdruk maken, controleren hoe alles er uit ziet, eventueel je foto op het scherm aanpassen en opnieuw testen tot het goed is, dan kan je de foto in het groot afdrukken. Verwacht echter niet dat de aldus "gecorrigeerde" foto op een andere printer ook correct zal afdrukken: iedere printer en elk papier hebben hun eigen karakteristieken, net zoals ieder scherm.
        Beauty need only be a whisper
        Camera's: Canon 5D Lenzen: EF 17-40mm F 4.0 L USM, EF 24-105mm F 4.0 L IS USM, EF 50mm F1.8 II, EF 90-300mm F 4,5-5,6 DC - Flitsers: Sigma EF-530 DG ST

        Comment


        • #5
          Re: kleur ijken

          Met zoiets: > Digigray < en een beetje gezond verstand, kom je al een heel eind verder!

          SF
          00.00 Gone

          Comment

          Working...
          X