Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Achtergrond verlichten...

Collapse
X
 
  • Weergaveopties
  • Begin
Clear All
new posts

  • Achtergrond verlichten...

    Omdat ik met enige regelmaat shoots van honden doe heb ik een rol savage trans-lum gekocht. Dit omdat met die hondenpoten papier té snel vies wordt. De trans-lum is schoon te maken met water of sop, dus daar perfect voor. Het is ook niet reflecterend, dus krijg een "prachtig" egaal grijze achtergrond.

    Een andere eigenschap van trans-lum is dat het doorschijnend is. In tutorials voor DIY flits accesoires zie ik trans-lum dan ook vaak terug komen als "diffusor" voor de flits accesoire. Ik had daarom het idee om met een flitskop achter de trans-lum te plaatsen met een kleurfilter erop, zodat ik gemakkelijk de kleur van de achtergrond kan veranderen, zonder met meerdere rollen te moeten slepen.

    So far so good. Ik stel de boel op in de woonkamer, meet het licht van de flitser achter de achtergrond met de flitsmeter aan de "fotokant" van de achtergrond. Intensiteit zet ik op f8 direct achter (of vóór vanaf de foto) van de trans-lum. De hoofdflits met plu aan de voorkant op 30 graden ongeveer, ook op f8 met aan de andere zijde een reflector gemeten op f4...

    Zet mn zoon even op de plek van het model, begin te schieten, maar de resultaten zijn erg verschillend...en zeker niet wat ik voor ogen had. Daarom twee vragen aan de licht-specialisten...

    1. Als ik de achtergrond met een bepaalde kleur wil "verlichten" op welke intensiteit moet ik de flitser dan afstellen (tov de hoofdflits) en met welke accesoire krijg ik de volledige achtergrond goed belicht, in plaats van slechts een deel...en dit zonder overstraling?

    2. Hoe kan het dat ik met steeds dezelfde instellingen op de camera toch zo'n verschillend resultaat krijg?

    Alle voorbeeld foto's zijn genomen op 1/125, f8 en ISO100. Flitsers worden beiden draadloos getriggerd en zijn elke keer beiden afgegaan.

    Dit is de bedoeling, maar dan zonder overstraling



    Deels blauw...



    Helemaal geen blauw...




    Later nog wat met de intensiteit van de achtergrondflitser gespeeld, maar zonder succes...

    De sluiter in beeld op 1/125????



    Heeft dit deels blauwe dan óók met de sluiter te maken? Immers flits achter staat hier telkens harder als hoofdflits...door langere flitsduur slechts deels blauw???







    ps...let niet op de belabberde kwaliteit van de foto's verder...dit zijn extracted jpg's uit de RAW, dus zonder enige "nabewerking" en behoorlijke compressie...
    Mijn objectieven zijn all round...

  • #2
    Re: Achtergrond verlichten...

    Ik geef toe dat ik een groentje ben en helemaal nog geen pratijkervaring heb, maar als ik mij niet vergis moet je de 'kleur'flitser niet te hard zetten om de kleurintensiteit diep te maken. (Meen mij dit te herinneren uit een boek van Joe McNally)

    Die grijze stukken lijken op een sync snelheid probleem. Al eens met lagere snelheid geprobeerd?

    Of gebruik je de remote ook om je fototoestel te triggeren samen met je flitsen?
    Ik had het voor met mijn (lowcost) triggers: 1 zender, 1 ontvanger om toestel te triggeren en 1 op de flits. Ik kreeg maar geen belichting. Leek alsof flits niet was afgegaan.
    Blijkt uiteindelijk dat deze opstelling niet mogelijk is met de set triggers die ik heb (RTFM zeggen ze dan ) ). Je heb nl. een zender nodig op een kanaal om toestel te trigger en een tweede trigger op ander kanaal op flitsschoen om flits te triggeren.

    Comment


    • #3
      Re: Achtergrond verlichten...

      Ik vermoed inderdaad ook een sync snelheid probleem na wat lees en zoekwerk, wel vreemd, want de max sync-speed voor mijn camera zou 1/180 moeten zijn...ga vanavond sowieso nog eens spelen met lagere sluitertijden, maar lager als 1/100 zou ik toch niet willen gaan eigenlijk...

      Triggers zijn overigens enkel op de flitskoppen gebruikt, camera gewoon in het handje

      Qua kleurflitster, klopt inderdaad...des te harder, des te minder kleur...maar ik heb zelfs foto's waarbij ik enkel en alleen de kleurflitster heb gebruikt en de foto's volledig zwart zijn, terwijl hij toch echt wel af is gegaan...zou haast de trigger de schuld gaan geven dat de flitser wellicht "te laat" af gaat? Vind het allemaal maar vreemd
      Mijn objectieven zijn all round...

      Comment


      • #4
        Re: Achtergrond verlichten...

        hmm geen specialist ter zake!!!


        hoe ver staat je model van de achtergrond???
        zou es zeker proberen 2 meter te laten

        eventueel wel een reflectiescherm zetten an den andere kant van de hoofdflits.

        1/125 is best wel ok, foto zonder blauw is prima belicht.

        maar verder kan ik je nie echt helpen
        nikon stuff

        Comment


        • #5
          Re: Achtergrond verlichten...

          Hij staat hier op iets meer als een meter. Kan helaas ook niet veel meer, aangezien deze rollen maar 1.35 breed zijn en dan ga je de zijkant van de rol zien.

          Reflectiescherm staat er ook, echter geen hele dure (zilver/goud) en heb toch het idee dat die toch "minder" reflecteren als de duurdere (staat nu net buiten het beeldvlak en kwam op 2 stops onder de hoofdflits).


          Ik zit ook te wachten op de lichtspecialisten...verlichten van een achtergrond is natuurlijk wat anders qua regels als belichten van een achtergrond. Ga vanavond nog eens wat stoeien, maar met tips van de kenners zou dat toch wat productiever zijn
          Mijn objectieven zijn all round...

          Comment


          • #6
            Re: Achtergrond verlichten...

            Zit nog even wat mijn brein te breken....

            De max sync is voor de camera afhankelijk van de tijd die zit tussen het tweede gordijn die de eerste volgt...juist?

            Dus mijn eerste "probleem" is volgens mij het feit dat mijn camera niet consistent is met de snelheid waarop de gordijnen elkaar volgen, immers...de ene foto volledig blauw, de ander maar een stuk en volgende het tweede gordijn "mooi" in beeld...allen op dezelfde sluitertijd. Aangezien ik hier qua belichting nooit iets van merk is de sluitertijd zelf dus wel consistent, enkel de snelheid waarop het tweede gordijn de eerste volgt niet?
            In ieder geval een camera "probleem" dus.

            Het tweede, dat het blauwe licht maar half doorkomt...blijkbaar zit de hoofdflits wel binnen het max sync bereik...maar de achtergrond flits niet, kan dit dan komen omdat de flitsduur op hoger vermogen te lang is? waardoor dus niet de hele sensor met blauw wordt belicht...maar de hoofdflits wel kort genoeg flitst om de achtergrond wel goed in te flitsen...?

            Ook zat ik te denken, kan het zijn dat ik het blauw wel zie, maar de hoofdflits intenser is, waardoor deze het blauw weer wegflitst?

            Ik zie door de flitsen en sluiters het bos niet meer
            Mijn objectieven zijn all round...

            Comment


            • #7
              Re: Achtergrond verlichten...

              Hallo

              hoe stuur je de flits aan ? Zit je met transmitters/receivers van goede kwaliteit ? We hebben reeds testen op de academie gedaan met PW en lowcost. Sommige low cost veroorzaken bij ons eveneens banden wegens sync problemen. Om dit uit te sluiten bv alles met PC kabel syncen. In principe mag 1/125 nooit geen banden veroorzaken bij de huidige camera's. Ik zou ook 2 flitsers voor achtergrond gebruiken beide onder een hoek van beide zijden = egaler licht. Ik heb tevens de indruk dat je dit alles doet in een kamer met witte wanden. Het blauwe licht van je flits wordt weerkaatst op je model. Je zoon lijkt bijna van Mars te komen :-) in vgl met de andere beelden.

              Groet
              Nikon D7000 17-55/2.8 - 70-200/2.8 VR - 18-200 VR - 105 VR Micro - 12-24/4 - 18-70 ED - 50/1.8 - 85/1.4 SB - 28DX/800/900 - TC-14EII - DR6 - Feisol CT-3372LV - Cullmann MB8.5

              Comment


              • #8
                Re: Achtergrond verlichten...

                @Amateurken, dit is in de woonkamer, inderdaad met witte wanden...het is wel zo hier dat de achtergrond niet belicht wordt zoals normaal van de voorkant, maar door de achtergrond heen, vanaf de achterkant.

                Ik gebruik inderdaad lowcost triggers (FE RF604)...zal je tip met sync kabels eens uit testen om alles uit te sluiten, zat zelf ook al aan zoiets te denken, dat ze "te laat" flitsen, waardoor net dat laatste stukje van het tweede gordijn niet meegeflitst wordt...niet aan gedacht om de triggers uit te sluiten als oorzaak (helemaal omdat de eerste wel geheel blauw was).

                Thanks voor deze tip , moet helaas nog wat overwerk doen, maar als ik daarna nog tijd over heb probeer ik vanavond nog eens verder met de sync kabels.
                Mijn objectieven zijn all round...

                Comment


                • #9
                  Re: Achtergrond verlichten...

                  Nog een hersenspinsel...


                  Zat de jpegs van de laatse hondenshoot eens door te zoeken...4 van de 300 foto's waar de sluiter in beeld was. Toen niet opgevallen, omdat dit foto's waren die nooit bewerkt zijn omdat ze niet door de selectie kwamen én de sluiter op een donker stuk zat (boven het doek) waardoor op klein formaat niet direct was opgevallen.

                  Daar werd 1 flits aangestuurd door de trigger op kanaal 1. De tweede flits werd getriggerd als slave.

                  Nu thuis was de ruimte aanzienlijk kleiner, beide flitsers werden getriggerd door de triggerset, beiden op kanaal 4. Met name de flitser die het verst weg stond ging te laat af. Oók als ik bij de hoofdflits de sync kabel uit de flitskop haalde (maar de trigger nog wel in het stopcontact).

                  De vraag is met name gericht naar amateurke omdat die eea getest heeft, maar wellicht dat anderen het ook weten..?

                  1. Is de ongewenste vertraging erger als de afstand tussen trigger en receiver groter is?
                  2. Is de ongewenste vertraging erger als de ruimte kleiner is?
                  3. Is de ongewenste vertraging erger als er meerdere receivers worden gebruikt?
                  4. Is er een verschil in ongewenste vertraging merkbaar per kanaal? (1,2,3 of 4)

                  Ook dit zal helpen bij het opnieuw uitvoeren van wat tests...vind het namelijk vreemd dat ik nu opeens meer last had...en dan ook nog op de ene flitskop meer als de ander...

                  Toch maar gaan sparen voor een setje pocketwizzards

                  edit: al wel op één van de shoots gemerkt dat de triggers ook afgaan op het moment dat iemand zijn auto op slot zette (opel)...vond dat nog niet zo storend...dit wel...
                  Mijn objectieven zijn all round...

                  Comment


                  • #10
                    Re: Achtergrond verlichten...

                    Oorspronkelijk geplaatst door jeroen.k Bekijk bericht
                    Daar werd 1 flits aangestuurd door de trigger op kanaal 1. De tweede flits werd getriggerd als slave.
                    welke triggers heb je? en hoeveel?
                    some pictures: www.vaita.be, some info www.strobistfotografie.be, workshops: strobistworkshops
                    Stel je vragen hier in het BD-forum... Ik kan ze niet via persoonlijke mail beantwoorden!

                    Comment


                    • #11
                      Re: Achtergrond verlichten...

                      Falcon Eyes Rf604 (wat ik begrepen heb een "kloon" van de cactus triggers).

                      2 triggers en 2 receivers. Beide receivers op de flitskoppen, één trigger op de camera en één trigger op de lichtmeter.
                      Mijn objectieven zijn all round...

                      Comment


                      • #12
                        Re: Achtergrond verlichten...

                        Oorspronkelijk geplaatst door jeroen.k Bekijk bericht
                        Falcon Eyes Rf604 (wat ik begrepen heb een "kloon" van de cactus triggers).

                        2 triggers en 2 receivers. Beide receivers op de flitskoppen, één trigger op de camera en één trigger op de lichtmeter.
                        da's een cloon van de oude cactus triggers... die staan bekend als onbetrouwbaar...

                        koop inderdaad misschien een goed paar triggers... RF602 is niet duur en erg betrouwbaar, d'r zitten studioflash kabels bij... tenzij dat je 200meter ver gaat staan heb je geen pocketwizards nodig...
                        some pictures: www.vaita.be, some info www.strobistfotografie.be, workshops: strobistworkshops
                        Stel je vragen hier in het BD-forum... Ik kan ze niet via persoonlijke mail beantwoorden!

                        Comment


                        • #13
                          Re: Achtergrond verlichten...

                          Ik had nog naar die RF602 gekeken inderdaad, maar vond het minder dat er batterijen in de receivers moeten...

                          Voor een snelle oplossing zal ik niet anders kunnen dan helaas...we gaan het proberen. En thanx voor het meedenken
                          Mijn objectieven zijn all round...

                          Comment


                          • #14
                            Re: Achtergrond verlichten...

                            Oorspronkelijk geplaatst door jeroen.k Bekijk bericht
                            Ik had nog naar die RF602 gekeken inderdaad, maar vond het minder dat er batterijen in de receivers moeten...
                            dat begrijp ik niet goed, alle receivers hebben toch batterijen? de RF602 hebben trouwens heel handig AAA batterijen, goedkoop en gaan lang mee.
                            in de zender zit een CR2 cel, doch die gaat jaren mee...
                            some pictures: www.vaita.be, some info www.strobistfotografie.be, workshops: strobistworkshops
                            Stel je vragen hier in het BD-forum... Ik kan ze niet via persoonlijke mail beantwoorden!

                            Comment


                            • #15
                              Re: Achtergrond verlichten...

                              Bij mijn setje zit de receiver aan de netvoeding van de flitskop

                              Vandaar dat ik daar toen voor gekozen heb eigenlijk...op zich is batterijen ook niet zo'n probleem...en ze openen ook meteen de deur naar strobisme op kleine schaal...

                              Interessant topic, gaan we eens doornemen
                              Mijn objectieven zijn all round...

                              Comment

                              Working...
                              X