Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Tokinia AT-X242 AF voor NIKON F-601 en D70 ???

Collapse
X
 
  • Weergaveopties
  • Begin
Clear All
new posts

  • Tokinia AT-X242 AF voor NIKON F-601 en D70 ???

    Hallo

    Ik heb vanmiddag een lens binnen die ik via Ebay kocht, nl een TOKINA AT-X242 AF 24-200 voor NIKON D mount.
    Speciaal gekozen en gekocht aangezien deze lens breder begint bij 24 mm met de bedoeling deze binnenkort op een D70 te kunnen gebruiken. (rekening houdend met de factor 1,5).
    Ik heb mijn D70 nog niet en heb nog een "analoge" NIKON F-601.

    Vanavond dus deze TOKINA 24-200 onmiddellijk op mijn oude NIKON F-601 om toch eens de look and feel van de lens te testen.

    Nu blijkt dat de AF motor van deze lens het niet doet op mijn NIKON F-601.
    Deze F-601 is natuurlijk al enkele jaartjes oud.
    En op de site van TOKINA vind ik geen compatibiliteits tabel.
    Wanneer ik de lens op de body van mijn F-601 monteer, volgens de geldende regels (nl op kleinste diafragma 22 in groen, de schakelaar op de lens eveneens naar beneden op groen vastgeklikt, en op mijn body natuurlijk in de stand AF single) geeft de motor geen kik en krijg ik zelfs geen info op mijn display (deze blijft flikkeren) Wanneer in mijn camera in A mode zet (Aperture), stel ik vast dat er toch een vorm van lichtmeting moet gebeuren, maar 't is hier nu te duister in huis met kunstlicht om relevante info te krijgen.
    Wanneer ik de camera op manuele focus zet, komt de scherpstelring op de lens wel "los" te zitten (ik bedoel zonder weerstand) zodat ik wel manueel kan scherpstellen. De keuzeschakelaar AF / MF /CF op mijn body vergrendelt dus wel degelijk de scherpstelring van de lens.

    Heb ik een defecte lens vast (defecte motor) of is deze lens enkel geschikt voor NIKON camera's van het nieuwere type (zogenaamd D)bvb vanaf een F-801 of dergelijke en later toch geschikt voor mijn D70 ? Dan kan ik "oef" zeggen, en gewoon wachten op mijn D70. Of moet hij ook probleemloos functioneren op mijn F-601 ? Dan heb ik een defecte lens in handen.

    Toekomende week kan ik natuurlijk naar een fotowinkel gaan en hem op een recentere body uittesten, maar ik ben té curieus om nog zo lang te moeten wachten.

    Ik heb nu natuurlijk een onbehaaglijk gevoel en ik twijfel of de lens defect is.
    Graag wist ik natuurlijk zo snel mogelijk waar ik sta.

    Deze lens is wel tweedehands gekocht, maar de originele garantiekaart (3 jaar garantie in Duitsland bij Kameraservice KKS in 50739 Köln, Longericher Strasse 205) zit erbij. Ingevuld bij een SATURN Electro winkel in Reutlingen, maar wel NIET gedateerd.
    Via Internet stel ik vast dat op hetzelfde adres een servicedienst van NIKON zit !

    Weet misschien iemand een link van een site waar de compatibiliteitstabel staat voor Nikon bodies en lenzen (ook van 3rd parties ?)

    Bij BD zitten zeker genoeg nikon specialisten die hierop onmiddellijk een antwoord zullen hebben ! (die hopelijk geruststellend zijn ...)


    Marc
    NIKON D70 + D80 + 18-200 VR + 105 F2.8 Macro + Sigma 24 F1.8 + TOKINA 12-24 F4 + TOKINA 28-80 ATX-PRO F2.8 + Nikon 50 F1.8 / FLASH SB-900/ CANON POWERSHOT S5is + A540 / CANON HV 20 Camcorder + Panasonic GS320

  • #2
    Hallo Marc,

    Voor zover ik weet heeft de ATX-242 geen AFS motor. Aandrijving dient te gebeuren via de motor ven de F601.
    Probeer de contacten op de lens eens proper te maken en luister of je de scherstelmotor van het toestel kan horen bij een poging tot scherpstellen.
    Als het nog niet werkt probeer dan eens om met een kleine schroevendraaier de scherpstel aandrijving van de lens te verdraaien. (is een kleine vijs naast de bayonet) lukt dit niet (niet forceren) dan vrees ik dat de lens inwendig vast zit.

    Jean
    35 mm is wat we zien, 50 mm wat we willen zien.

    Comment

    Working...
    X