Belgiumdigital.com in samenwerking met
Pagina 1 van 3 1 2 3 LaatsteLaatste
Weergegeven resultaten: 1 t/m 25 van 61

Discussie: Systeemcamera

 1. #1
  Geregistreerd: 22 april 2010

  Standaard Systeemcamera

  Ik loop al een tijdje rond met de Sony DSC HX5. Over het algemeen ben ik hier wel heel tevreden over, maar af en toe krijg ik zin in nog net dat ietsje meer:

  -Soms heb ik de indruk dat ik iets mis in scherpte (bv gezichten lijken soms vlak)
  -Tijd tussen scherpstellen en het knopje volledig indrukken en het moment dat de foto gemaakt wordt, duurt soms langer dan dat mijn kids kunnen stil staan. (zo mis ik veel unieke momenten )
  -Foto's maken in een minder verlichte ruimte geeft niet altijd gewenste resultaat, (ziet er soms korrelig uit, of toestel kan zich moeilijk scherpstellen of flits gaat niet goed af) (zoals met de meeste compacts heb ik begrepen)
  -Foto's van bewegende dingen (zoals paardrijdende kinderen) missen ook wat scherpte
  (Nu moet ik toegeven dat ik geen specialist ben, maar de zin om bij te leren is wel aanwezig!!!!)

  Ik kijk momenteel uit naar een systeemcamera (geen dslr wegens te zwaar en te groot en te weinig kennis) en kom vanalles tegen zoals de Sony Nex 5N en de panasonic DMC GF en Olympus Pen toestellen. Met andere woorden: ik zie het bos door de bomen niet meer. Vandaar enkele vraagjes:

  -Klopt het dat je met een systeemcamera het knopje direct volledig mag indrukken en niet eerst half moet indrukken zoals met een compactcamera? (zodat het veel sneller gaat)
  -Mijn huidige toestel had een 10 X optische zoom, dat vond ik wel leuk, als ik op een systeemcamera een lens zet waar ik hetzelfde mee kan inzoomen hoe weet ik dan voor welke lens ik moet nemen? Ik zie lenzen van bv 40-150 mm en tot 200 mm, 14-40, ...
  -Bestaan er ook vrij platte lenzen waar je mee kan zoomen (die dan geen slechte kwalliteit van foto afleveren)
  -Is zo'n toestel gemakkelijk te reinigen, want ik veronderstel dat als je de lens er soms af doet, dat er al wel eens vuil of stof tussen komt (ik vind het nu soms al moeilijk om de lens van mijn compacttoestel mooi proper te krijgen, ik zie altijd vegen)
  -Moet je een kenner zijn om hier mooie foto's mee te trekken, of kan een leek als ik er ook al iets mee?

  Welke systeemcamera is een aanrader???

  Alvast bedankt!

 2. #2
  Geregistreerd: 11 februari 2006

  Standaard Re: Systeemcamera

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Dealan Bekijk bericht
  -Klopt het dat je met een systeemcamera het knopje direct volledig mag indrukken en niet eerst half moet indrukken zoals met een compactcamera? (zodat het veel sneller gaat)
  Dat klopt niet, ook een systeemcamera moet scherpstellen, maar dat gaat waarschijnlijk sneller als bij de Sony.

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Dealan Bekijk bericht
  --Bestaan er ook vrij platte lenzen waar je mee kan zoomen (die dan geen slechte kwalliteit van foto afleveren)
  Ja een Pana 14-42 is er in een vrij platte uitvoering.

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Dealan Bekijk bericht
  --Moet je een kenner zijn om hier mooie foto's mee te trekken, of kan een leek als ik er ook al iets mee?
  Als leek kun je goede foto's maken met een systeemcamera. Op een Pana zit de iA(ezel)stand en dat werkt, maar met meer kennis komen er betere foto's uit.

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Dealan Bekijk bericht
  -Welke systeemcamera is een aanrader???
  Pana G3 of G5.
  Nikons, Nikkors, Sigma's en Tamrons..15 tot 400mm en nu ook een Pen + Zuiko's en Lumix...

 3. #3
  Geregistreerd: 22 april 2010

  Standaard Re: Systeemcamera

  Alvast bedankt voor je reactie.

  Geeft die Pana 14-42 dan ongeveer hetzelfde effect als mijn 10 X optische zoom van mijn compactje? Of kan je er minder ver mee inzoomen? (ja sorry, ik ben echt geen kenner, 't is voor mensen zoals mij dat ze die ezel-stand (LOL) hebben uitgevonden, maar ik probeer stilletjes aan verder te geraken dan dat)

 4. #4

  Standaard Re: Systeemcamera

  Je deelt het langste brandpuntafstand (42) door de kortste (14) en dan weet je dat dit een 3x optische zoom is. Sony heeft bvb een 18-200 zoom in het gamma maar die is vrij groot. Dat is ook niet te vermijden - hoe groter de sensor en hoe groter het bereik, hoe groter de lens wordt.
  Prepressure.com - mijn Engelstalig webstekje over 'printing museums', 'libraries' & nog zo veel meer

 5. #5

  Standaard Re: Systeemcamera

  Wil je een groot bereik dan is een bridge de beste keuze, Canon/Nikon/Sony, ze hebben alllen ééntje in het gamma. De sensor is hier even groot als in een compact maar de lens is van betere kwaliteit. Hoge ISO zal niet schitterend zijn met deze toestellen, daar moet je een grotere sensor voor hebben. En dat hebben die systeemcamera's, Nikon J1/V1 heeft de kleinste (crop factor 2.7x), dan Panasonic/Olympus (crop factor 2x) en NEX (APS-C sensor, crop factor 1.5x).

  Maar het bereik is inderdaad beperkt met de kitlenzen. Panasonic/Olympus hebben wel telelenzen maar die zijn niet echt compact meer en je moet van lens wisselen.
  Sony heeft een alles-in-één oplossing met de 18-200, maar ook niet echt compact meer, Nikon ook met de 10-100, Panasonic 14-140 en Olympus 14-150 (voor het echte bereik moet je deze nog vermenigvuldigen met de cropfactor).

  Dan heb je nog de high-end compacts zoals de Sony RX100 en Canon G1X, waarvan de Canon de grootste sensor (bijna APS-C formaat) heeft maar de Sony sensor is toch ook al 4x groter dan een gewone compact en even groot als een Nikon J1/V1. Zoombereik gaat van 3.6x tot 4x. Maar de Canon is al een flinke camera en kun je niet echt klein noemen, de Sony wel.
  Met de Clear Image Zoom functie vd Sony win je toch weer enkele mm's en vanwege de grotere sensor (en meer mp's, 20MP) kun je ook digitaal inzoomen zonder al te veel kwaliteitsverlies.

  Succes met uw keuze.
  Laatst gewijzigd door alex606; 24 augustus 2012 om 17:26
  Canon 6D / Samyang 14/2.8 / Canon 28-135 IS USM / Sony A6400 / Sony 200-600 / Sony 16-50
  Mijn bird foto's en urbex foto's

 6. #6
  Geregistreerd: 13 oktober 2001

  Standaard Re: Systeemcamera

  Ik ben net terug van mijn eerste echte uitstap met de nieuwe Sony RX100.
  Als je compact met snel en goede high iso wil kombineren, is dit echt een aanrader. De RX100 is ongelooflijk snel. Ook eenvoudig in gebruik, eens je de menu's naar je hand zet.
  De beeldkwaliteit is vele malen beter dat de hx5, die ik zelfs op lage iso niet super vond.
  De systeemcamera's waarvan je spreekt zijn echt wel trager, zeker als je naar 10x zoom gaat. en veel groter. weg kompakt.
  Je gaat wel wat meer moeten leren, sluitersnelheid, donkere beelden, flash, als je echt kontrole wilt zul je een beetje moeten ingrijpen in de settings af en toe. Maar dat telt voor iedere camera.

 7. #7
  Geregistreerd: 22 april 2010

  Standaard Re: Systeemcamera

  Dank voor alle tips!
  Laatst gewijzigd door Dealan; 8 augustus 2012 om 18:38

 8. #8
  Geregistreerd: 22 april 2010

  Standaard Re: Systeemcamera

  Ondertussen naar de fotowinkel gestapt voor informatie:
  daar raden ze me de Olympus E PM 1 aan met de gecombineerde lens om te starten ofwel E PL3.
  Zag er wel interessant uit, heeft iemand ervaring met dit toestel?

 9. #9

  Standaard Re: Systeemcamera

  Weet niet hoeveel haast je hebt, maar de verwachting is dat olympus met vervangingen komt van de pen-cameras. Wel een reden dat je ze nu relatief goedkoop kunt aanschaffen. Een dikke week geleden mn eerste stap gezet in de m43 wereld. Kocht een E-PM1 met 14- 42 en 40- 150 lens voor 388 euro.
  Het toestel is heerlijk klein waar het mij om te doen was. Je hebt weinig functieknoppen op de camera, maar heb hem nu zo ingesteld dat ie voor mij goed en snel genoeg te bedienen is. De lensjes zijn ook heerlijk klein en licht. Het scherpstellen gaat best snel en de jpgs tot 800 iso vind ik absoluut goed bruikbaar en vooral de manier hoe Olympus met zn kleurtjes omgaat bevalt me uitstekend. Waar ik erg aan moet wennen is het fotograferen zonder zoeker. ( D300s gewend). Moet nu altijd op zoek naar mn leesbril en als de zon schijnt is het helemaal geen doen. Misschien schaf ik er ooit een VF bij, of als m43 me goed blijft bevallen stap ik over op zn grote broer (OMD). Heb via een adapter er al verschillende nikonlenzen op uit geprobeerd en die werden voor het eerst van hun leven opeens gestabiliseerd. Manueel focussen is echter wel een hele uitdaging op zon klein cameraatje zonder VF.
  De stabilisatie werkt wel, maar ben er zoals zovelen wel achter gekomen dat bij bepaalde sluitertijden ( icm bepaalde brandpuntsafstanden) je die IBIS beter uit kunt zetten. Ongeveer van 1/60s tot 1/160s.
  Zelf vond ik de E-PL 3 niet zoveel meer bieden dat het prijsverschil zou rechtvaardigen. Voornaamste was een kantelscherm en pasm- knopje bovenop.
  Het aller grootste nadeel van ik denk elke M43-camera is dat AFC gewoon waardeloos is. Daarvoor heb je veel meer aan een DSLR of wellicht de Nikon 1...
  Succes ermee,
  Edwin

 10. #10
  Geregistreerd: 21 juni 2008

  Standaard Re: Systeemcamera

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Dealan Bekijk bericht
  Ik kijk momenteel uit naar een systeemcamera (geen dslr wegens te zwaar en te groot en te weinig kennis)
  Om een DSLR te bedienen heb je heus niet meer kennis nodig dan met een
  systeemcamera. En een systeemcamera met een 18-200 lens er op is ook
  al niet veel kleiner.

 11. #11
  Geregistreerd: 22 april 2010

  Standaard Re: Systeemcamera

  De zoeker ga ik alvast niet erg missen, die heb ik bij mijn huidig toestel immers ook niet (wat je niet kent, mis je niet, haha). Waar ik me meer zorgen over maak, is het gebrek aan toetsjes ... Werkt het even snel als met toetsen, eens je er aan gewend bent? Dat zou bij mij eventueel de reden zijn om naar de PL3 te gaan. (hoe langer het duurt om de camera in te stellen, hoe meer kans dat mijn kids ondertussen zijn weggelopen, lol)
  Ik lees inderdaad ook op revieuws dat hij het niet al te best doet met hogere ISO waarden. Betekend dat dan dat je geen deftige foto binnenshuis kan trekken? Of is het zo erg nu ook weer niet?
  En wat de AFC betreft, ik ben een beginner en weet eigenlijk nog niet wat dat is (I know, shame on me, maar ik probeer hier bij te leren) :S
  Laatst gewijzigd door Dealan; 10 augustus 2012 om 09:42

 12. #12
  Geregistreerd: 9 mei 2012

  Standaard Re: Systeemcamera

  Afc wil zeggen dat je camera op een onderwerp focust en deze blijft in focus houden als deze beweegt. En waarom geen nikon 1? Mijn neef is daar zeer content mee, snelle af en goede beeldkwaliteit. Heb er al eens mee gewerkt en ben aangenaam verast wat uit zo'n camera komt!
  Soms is die dslr idd wat zwaar...

 13. #13
  Geregistreerd: 11 februari 2006

  Standaard Re: Systeemcamera

  fout....
  Nikons, Nikkors, Sigma's en Tamrons..15 tot 400mm en nu ook een Pen + Zuiko's en Lumix...

 14. #14
  Geregistreerd: 22 april 2010

  Standaard Re: Systeemcamera

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door doudeke Bekijk bericht
  Om een DSLR te bedienen heb je heus niet meer kennis nodig dan met een
  systeemcamera. En een systeemcamera met een 18-200 lens er op is ook
  al niet veel kleiner.
  De bedoeling is uiteraard niet dat ik na die eerste aanschaf mijn hele leven met die ene grote lens blijf rondlopen hoor. Op termijn zullen er best wel bijkomen (alleen moet niet alles in 1 keer): panasonic verkoopt ondermeer een uitschuifbare lens die behoorlijk plat is en waar je toch 3X mee kan zoomen, past ook op Olympus, of een gewone 14-42 lens, of pancake, en als die op je toestel staan is je toestel wel meteen een heel pak kleiner dan een spiegelreflexcamera. Die 18-200 lens is gewoon interessant om mee te starten in afwachting van een verdere aankoop. Andere optie is het pakket waar de 14-42 lens inzit + een zoomlens, wanneer ik de zoom dan niet nodig heb kan ik me ook beperken tot het meenemen van een beperkt gewicht.

 15. #15

  Standaard Re: Systeemcamera

  Hallo,

  heeft u een Olympus OM-D E-M5 reeds bekeken?
  Niet zo superklein, wel veel en veel kleiner als m'n Canon 5D MKII...
  Kwalitatief een complete topper.
  Een genot om mee te fotograferen en om met rond te trekken tijdens vakantie.
  Er is een aardig draadje hierover op dit forum.
  http://forum.belgiumdigital.com/f9/d...m5-403465.html

  Succes met uw zoektocht.
  Groet.
  Adrie

 16. #16
  Geregistreerd: 9 mei 2012

  Standaard Re: Systeemcamera

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door hjanssen Bekijk bericht
  fout....
  Daarvoor dient het toch? Dat uw camera constant blijft herfocussen, afhankelijk als je nu 1 focuspunt geselecteerd hebt (enkel herfocussen op dat punt) of meerdere, volgt hij het onderwerp (continuous) ipv afs (single) waarbij hij stopt met focussen als hij gefocust is. Of heb ik dit volledig verkeerd begrepen?
  Alvast dank voor uitleg.

 17. #17
  Geregistreerd: 22 april 2010

  Standaard Re: Systeemcamera

  Over deOly OM DEM5:
  Ja heb hem ook gezien. Echter wel iets groter en ook flink duurder
  ... maar heb nog niets beslist, alles is nog mogelijk en ik leer hier ondertussen flink bij!

 18. #18

  Standaard Re: Systeemcamera

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door doudeke Bekijk bericht
  Om een DSLR te bedienen heb je heus niet meer kennis nodig dan met een
  systeemcamera. En een systeemcamera met een 18-200 lens er op is ook
  al niet veel kleiner.
  Deels akkoord...Misschien niet zo heel veel kleiner, maar soms telt elke centimeter in elke dimensie. Ik denk dat je alleen kijkt naar de lengte, wat ongeveer hetzelfde is.
  Toch neem ik vaker een systeemcamera mee dan een spiegelreflex, dat heeft met grootte weinig te maken, want naast dat kleine voordeel van grootte heb je een groot voordeel van gewicht!

  Het is het totaalpakket van "wat kleiner" en "een stuk gewicht" dat een systeemcamera interessant maakt...!

 19. #19

  Standaard Re: Systeemcamera

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Dealan Bekijk bericht
  Over deOly OM DEM5:
  Ja heb hem ook gezien. Echter wel iets groter en ook flink duurder
  ... maar heb nog niets beslist, alles is nog mogelijk en ik leer hier ondertussen flink bij!
  Denk dat je het meeste gaat leren als je wat reviews leest op dpreview. Het is vaak niet het hele verhaal, maar meer dan wat je op fora gaat lezen. Ieder persoon heeft zo zijn voorkeur, meestal hetgeen hij op dat moment zelf heeft, inclusief verkopers Meestal ken je het andere merk niet zo goed en daarbij is het handig om op een site als dpreview terug te vallen. Ze hebben ze allemaal uitgebreid gebruikt!

 20. #20
  Geregistreerd: 22 april 2010

  Standaard Re: Systeemcamera

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Portmixus Bekijk bericht
  Denk dat je het meeste gaat leren als je wat reviews leest op dpreview. Het is vaak niet het hele verhaal, maar meer dan wat je op fora gaat lezen. Ieder persoon heeft zo zijn voorkeur, meestal hetgeen hij op dat moment zelf heeft, inclusief verkopers Meestal ken je het andere merk niet zo goed en daarbij is het handig om op een site als dpreview terug te vallen. Ze hebben ze allemaal uitgebreid gebruikt!
  Ik ben inderdaad op Dprevieuw ook gaan kijken hoor! Maar soms is het wel moeilijk om als leek er uit te halen welk nu een beter toestel is, zo lees ik over de oly dat hij heel snel is, maar weer meer ruis heeft bij hogere iso, ... desondanks krijgen die toestellen daar een 'silver award', maar zo te zien zijn er wel veel toestellen die dat krijgen ...

  Als ik op Dpreview zou afgaan, zou ik blijkbaar de sony nex 5 n moeten nemen ...
  Laatst gewijzigd door Dealan; 10 augustus 2012 om 14:44

 21. #21

  Standaard Re: Systeemcamera

  Hoi,
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Dealan Bekijk bericht
  ... zo lees ik over de oly dat hij heel snel is, maar weer meer ruis heeft bij hogere iso...
  Waar en in vergelijking met wat heeft u dat gelezen?
  Ook testfoto's bekeken?
  En/of andere praktijk foto's?
  Mijn "kerk" foto in het OM-D draadje vind ik barstend goed op ISO 1600, naar mijn mening niet slechter als ik met mijn 5D MKII zou maken.

  Groet.
  Ad B

 22. #22
  Geregistreerd: 22 april 2010

  Standaard Re: Systeemcamera

  Ik bedoelde hiermee de olympus E PL3 en EPM1 en niet de OM-D ... De OM-D kreeg op Dpreview wel een zeer goede beoordeling hoor!
  In ondermeer de review van Sony Nex5n vindt je vergelijkingssamples terug met verschillende andere camera's, daar haakt de EPl3 sneller af bij hogere Iso's (nu ja, of ik die hoge iso's nodig heb is nog een vraag)

  Enne, als ik hier iets fouts zeg ... eh schrijf, mijn excuses: ik ben nog geen kenner, maar probeer gewoon wat bij te leren en een goede keuze te maken zodat ik een fototoestel kies waar ik toch een aantal jaren plezier van zal hebben (en dat kiezen is niet gemakkelijk)

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door adrie Bekijk bericht
  Hoi,

  Waar en in vergelijking met wat heeft u dat gelezen?
  Ook testfoto's bekeken?
  En/of andere praktijk foto's?
  Mijn "kerk" foto in het OM-D draadje vind ik barstend goed op ISO 1600, naar mijn mening niet slechter als ik met mijn 5D MKII zou maken.

  Groet.
  Ad B
  Laatst gewijzigd door Dealan; 10 augustus 2012 om 16:00

 23. #23

  Standaard Re: Systeemcamera

  Ik zit zo met ongeveer hetzelfde probleem.
  Een prijs-kwaliteit deftige systeemcamera die me toch enkele jaren plezier en mooie beelden kan vastleggen.

  Mijn keuze momenteel in willekeurige volgorde:

  -Sony Nex 5N of de C3
  -Olympus Pen-PL3
  -Pana Lumix DMC-G3

  Of toch maar een reflex?
  Moeilijke keuze!!!!

 24. #24
  Geregistreerd: 12 december 2008

  Standaard Re: Systeemcamera

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door woestijn5 Bekijk bericht
  Ik zit zo met ongeveer hetzelfde probleem.
  Een prijs-kwaliteit deftige systeemcamera die me toch enkele jaren plezier en mooie beelden kan vastleggen.

  Mijn keuze momenteel in willekeurige volgorde:

  -Sony Nex 5N of de C3
  -Olympus Pen-PL3
  -Pana Lumix DMC-G3

  Of toch maar een reflex?
  Moeilijke keuze!!!!

  Niet zo moeilijke keuze.. er zijn nog maar weinig redenen om voor en instap DSLR te kiezen met het doeleinde dat jij voor ogen hebt.
  De door jou genoemde systeemcamera's voldoen daar prima aan

  De 5N is heel goed indien het lenzen aanbod voor jou voldoende is

  Indien je meer uitgebreidere Native lenzen voor je systeem wil .. ga dan voor MFT
  Laatst gewijzigd door Funcky; 11 augustus 2012 om 00:12

 25. #25
  Geregistreerd: 24 november 2006

  Standaard Re: Systeemcamera

  waarom nog reflex kopen ? zwaar lomp, veel beperkingen (met uitzondering van SLT)
  sommige systeemcamera's kun je gebruiken als compact, als systeem en als SLR

  bekijk ook dit eens:
  http://www.lumixlifestyle.co.uk/lond...ic-gymnastics/

  verder zou ik afwachten wat de nieuwe op komst zijnde toestellen te bieden hebben, vrij zeker dat sony vervanging van de nex5n aankondigt, de nex5F, voor photokina (september) en volgens geruchten ook een nex6 met totaal nieuwe 16mp sensor.
  volgens wilde geruchten (kunnen ook dromen van den een of andere fantast zijn) zou dit toestel uitgerust zijn met internet connectie (android of iets anders ?) zou je apps rechtstreeks op net kunnnen afladen of plaatsen alsook je foto's.

Pagina 1 van 3 1 2 3 LaatsteLaatste

Soortgelijke discussies

 1. Nikon 1 / Systeemcamera?
  Door Jensdh in forum Camera's
  Reacties: 31
  Laatste bericht: 6 juli 2012, 14:32
 2. Systeemcamera
  Door Jmac in forum Gezocht
  Reacties: 0
  Laatste bericht: 1 juni 2012, 00:18
 3. Welke systeemcamera kopen?
  Door Emaike in forum Camera's
  Reacties: 18
  Laatste bericht: 20 maart 2012, 23:30
 4. systeemcamera panasonic
  Door katootje in forum Camera's
  Reacties: 5
  Laatste bericht: 8 maart 2012, 21:42
 5. Welke systeemcamera?
  Door foto123 in forum Camera's
  Reacties: 3
  Laatste bericht: 23 februari 2012, 16:42

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •