Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

pentax k-m inzoomen ??

Collapse
X
 
  • Weergaveopties
  • Begin
Clear All
new posts

  • pentax k-m inzoomen ??

    help....

    Ik kan mijn nieuwe k-m op mf en af zetten .
    Maar ook op at moet ik zelf manueel in- of uitzoomen en stelt hij zelf scherp ...?

    is dit normaal ???


    een dankbare ( maar gek op zijn toestel) fotografie leek

  • #2
    Re: pentax k-m inzoomen ??

    In- en uitzoomen doe je uiteraard altijd zelf, hè, Slabber, ... door aan de zoomring van je objectief te draaien. AF/MF heeft enkel met het scherpstellen te maken.

    Ik hoop nu maar dat ik jouw vraag niet heb onderschat.

    Groetjes,
    Yves
    Niet geschoten is altijd mis ...

    Betreden op eigen risico - de directie is niet aansprakelijk voor gebeurlijke ongevallen.

    Comment


    • #3
      Re: pentax k-m inzoomen ??

      Zoomen gaat op SLR's doorgaans manueel, door zelf met de handen aan de zoomlens te draaien. Het zogenaamde draaizoom principe.

      Let op! Als je geen zoomobjectief op je camera hebt zitten kun je ook niet zoomen. Met een vaste brandpunt objectief kun je nooit zoomen.

      Daarnaast bestaan er ook schuifzoom en powerzoom objectieven. De schuifzoom komt bij telezoom objectieven nog wel eens voor. Je moet dan niet draaien maar schuiven.

      Pentax heeft in het verleden (jaren 90) ook powerzoomlenzen gemaakt. Misschien kom je van een oude film Pentax en heb je nog zulke objectieven. Met deze lenzen kun je automatisch zoomen. Maar hoe dat precies werkt weet ik niet. Echt een succes waren zulk soort objectieven niet. Anders werden ze nog wel gemaakt.

      Comment


      • #4
        Re: pentax k-m inzoomen ??

        Even wat dieper gaan voor de algemene cultuur... De vraag is immers zo dom nog niet want er is inderdaad een tijd geweest dat zoom niet noodzakelijk manueel was in het wereldje van de Pentax reflexen...

        Pentax heeft indertijd weldegelijk een reeks objectieven gemaakt waarmee je ook automatisch kon zoomen. Behoorlijk vernieuwend toen, maar eigenlijk was het wel een misser... Vandaar dat je dat in de huidige objectieven niet meer vindt. Het heette Powerzoom.

        Je kon de manuele zoomring in een powerzoom-stand duwen waarna de zoomfunctie electrisch aangedreven werd. Dit had de volgende functies:
        - powerzoom: als je de ring lichtjes links of rechts bewoog zoomde het objectief in of uit. Hoe verder je de ring van de centrale positie bewoog hoe sneller het zoomen (3 verschillende snelheden). De powerzoom werkt nu nog steeds op Pentax camera's met SDM, vermits SDM dezelfde contacten gebruikt ter aandrijving als powerzoom indertijd.
        - als je de camera uitschakelde ging het objectief op de zoomafstand staan waar het op het kortst is. Hiervoor kreeg de camera de informatie van het objectief, maar het was wel de camera die de instructies gaf. Dit werkt dus niet meer op huidige camera's.
        - het objectief had een extra knop waarmee je een brandpuntsafstand in het geheugen kon bewaren. Je kon tss twee bewaarde standen over en weer gaan door één druk van de knop. De knop wordt op huidige camera's niet meer herkend.
        - Twee speciale modes op de camera's uit die generatie: de camera die de brandpuntsafstand aanpast aan de scherpstelafstand om het object waarop werd scherpgesteld even groot te houden, en een functie om bij lange sluitertijden te zoomen tijdens de opname om een zoomeffect te bekomen. Weerom niet op huidige camera's weerhouden.

        Dat lijken natuurlijk allemaal erg handige functies (de ene al handiger dan de andere), ware het niet dat powerzoom erg veel energie kostte, en dus batterijen vrat. Die waren toen nog niet herlaadbaar, dus was het een kostelijke affaire. Bovendien was de zoomsnelheid niet noodzakelijk sneller dan manueel...

        Gelukkig kunnen de FA zooms die met powerzoom waren uitgerust even makkelijk in manuele zoomstand worden gezet en dus als objectieven met een traditionele manuele zoomring worden gebruikt. De meeste gebruikers grepen dus redelijk snel naar manueel zoomen terug. En omdat manueel zoomen mogelijk bleef, bleven de powerzooms op latere camera's zonder powerzoom-ondersteuning nog perfect zoomen.

        Dankzij de introductie van SDM (dat dus dezelfde contacten gebruikt om de scherpstelmotor aan te drijven) hebben de oude FA powerzooms een deel van hun functies teruggewonnen, met name de aangedreven zoom. De functies waarvoor de camera zelf gebruik maakte van de powerzoom zijn echter niet meer beschikbaar. Maar als je dus echt aangedreven zoom wil hebben, volstaat het op de tweedehandse markt op zoek te gaan naar FA powerzooms. Met name de FA*28-70/2.8 en FA*80-200/2.8 zijn twee dergelijke pareltjes.

        Een tweede voordeel van het herbruiken van de powerzoom-contacten is het feit dat sommige teleconvertors uit het powerzoomtijdperk nu ook SDM ondersteunen, hoewel soms een beetje moeizaam. Goed gezien van Pentax.

        Bon, dit verhaal helpt Slabber natuurlijk niet. Hij heeft een DA objectief, en vermits dat geen powerzoom heeft, gaat hij manueel aan de zoomring moeten draaien om van brandpuntsafstand te veranderen. Geen zorgen hoor Slabber, je zal merken dat je veel nauwkeuriger zal kunnen kadreren.

        Wim
        Last edited by ishpuini; 7 augustus 2009, 12:50.
        Life's Pentaxic! (Pentax K-3II (+grip) + 20-tal objectieven, Pentax Q, 2 flashkes, een hoop filters en andere accessories, teveel tassen en statieven, en dan nog een fameuze digidoka)

        Comment


        • #5
          Re: pentax k-m inzoomen ??

          oef bedankt voor de super info .
          ik was al ongerust dat er iets aan het toetel scheelde

          Comment

          Working...
          X