Belgiumdigital.com in samenwerking met
Pagina 1 van 2 1 2 LaatsteLaatste
Weergegeven resultaten: 1 t/m 25 van 32
 1. #1

  Standaard Nikon D200 versus Fuji S5 Pro - het overzicht

  Net als een aantal andere BD-ers volg ik op diverse forums met veel plezier en enige afgunst de discussies tussen D200 en S5 Pro gebruikers. Omdat dit onderwerp de komende tijd nog regelmatig aan bod zal komen heb ik alle mij gekende verschillen in onderstaand overzicht geplaatst.

  Batterijen
  Beide systemen gebruiken verschillende batterijen: de EN-EL3e voor de D200 en NP150 voor de S5. De S5 kan geen Nikon batterijen gebruiken en de D200 kan niet overweg met de Fuji batterij. Beide camera's kunnen optioneel uitgerust worden met de MB-D200 grip. De D200 heeft alleszins als voordeel dat je goedkoop alternatieve batterijen kan kopen.

  Compatibiliteit van objectieven
  In principe ondersteunen beide camera's hetzelfde zeer uitgebreide gamma aan lenzen. Toch zou de Fuji handleiding waarschuwen voor vignetting met enkele specifieke Nikon objectieven.

  Dynamisch bereik
  De dubbele CCD-elementen van de S5 leveren een hoger dynamisch bereik dan de D200. Dit maakt de Fuji beter geschikt voor studio, portret, huwelijk, tegenlicht en situaties met hoge contrasten.

  Ecosystem
  Hiermee bedoelt men alles 'rondom' het camerasysteem, zoals hulpprogramma's, nieuwsgroepen, trainingen,... Door zijn populariteit en langere beschikbaarheid heeft de D200 hierbij een duidelijk voordeel. Massa's gebruikers kunnen je bij vragen verder helpen, er zijn erg goede alternatieve handleidingen zoals deze van Thom Hogan, een keertje een camera testen van een ander forumlid is allicht gemakkelijker te regelen dan bij de S5.

  Firmware
  Alhoewel beide cameras fysiek identiek zijn, verschilt de ingebouwde software nogal. Beide camera's zijn professionele toestellen en de menu's bevatten dan ook een massa mogeliikheden. Hier en daar lees je dat de menustruktuur van de Fuji toch wat onoverzichtelijker is dan deze van de D200.
  - De S5 heeft film simulaties die gepersonaliseerd kunnen worden.
  - De D200 heeft 4 memory banks voor veelgebruikte instellingen.
  - Na het maken van een foto kan je met de S5 met één druk op een knop inzoomen op gezichten. Met de D200 kan je 1:1 inzoomen op het scherpstelpunt. Die eerste optie is handig voor portret of huwelijksfotografen terwijl macro liefhebbers eerder die 100% zoom zullen waarderen.
  - De D200 is merkelijk sneller dan de S5 in het vertonen van beelden op het scherm achteraan. Bij de S5 duurt het 2 seconden om een opname op het schermpje te toveren.

  Handleiding
  De S5 handleiding vind je hier. Die van de D200 is bijvoorbeeld hier te downloaden. Geen van beide fabrikanten zal prijzen winnen met hun gortdroge opsomming van het doel van elk knopje en menu-optie.

  Hulpprogrammatuur
  Bij beide cameras is optionele software verkrijgbaar om beelden te verwerken.
  - Bij de S5 is dit Hyperutility (200$).
  - Bij de D200 is dit Capture NX (175$)
  Beide pakketten hebben alvast de reputatie niet erg snel te zijn. Een vergelijking van hun funktie-omvang valt alleszins buiten het bestek van dit overzicht - al zijn commentaren natuurlijk welkom.

  Jpeg & RAW
  Beide camera's kunnen zowel Jpeg als RAW-beelden afleveren. Ook een combinatie van een RAW- en Jpeg-beeld is mogelijk.
  - De S5 heeft de reputatie de beste Jpeg-beelden af te leveren.
  - De D200 werkt intern met 12 bits (4096 tinten per kleur). De S5 doet er nog een schepje bovenop en bewaart RAW-beelden in 14 bits (16384 nuances). Enkel Raw-adepten krijgen toegang tot die extra bits, bij Jpeg bevatten de beelden altijd 256 nuances per kleur (rood, groen en blauw). Ondergetekende is er niet van overtuigd dat die 2 extra bits in de praktijk enig voordeel opleveren.
  - Ga je voor de beste RAW-beeldkwaliteit, dan zijn de bestanden ongeveer 15 MB groot bij de D200 en 25 MB bij de S5.

  Kleuren
  Nogal een subjectief onderwerp - gebruikers loven de mooie weergaven van huidtinten van de S5.

  Live preview
  De S5 Pro biedt de mogelijkheid het LCD-scherm te gebruiken voor compositie en scherpstelling, vergelijkbaar met een compacte camera. Op de D200 ontbreekt deze funktie.

  Prijs
  Momenteel is de S5 Pro ongeveer 400 euro duurder dan de D200.

  Resolutie
  De D200 is een 10 megapixel camera, de S5 Pro heeft 6+6 megapixels. Volgens de meeste tests leveren die 6+6 megapixels een oplossend vermogen dat overeenkomt met een goede 8 megapixel camera. Door de diagonale opstelling van de sensoren vertonen S5 foto's soms jaggies bij diagonale lijnen - hetgeen de camera minder geschikt maakt voor architectuur. Het blijft natuurlijk mogelijk dat Fuji dit probleem in de toekomst met een firmware update op kan lossen.

  Ruis
  De S5 Pro toont minder ruis bij hogere iso's. Hou er wel rekening mee dat het voordeel van het dynamisch bereik vanaf iso 1250 verloren gaat omdat de R fotodiodes dan niet meer worden gebruikt.

  Snelheid
  De D200 (5 pics/s; buffer voor 25 JPGs of 21 RAWs) is duidelijk sneller dan de S5 Pro (3 pics/s of 1,6 pics/s bij het hoogste dynamisch bereik; buffer voor 19 JPGs of 8 RAWs). Dit maakt de D200 meer geschikt voor sportfotografie.

  Scherpte
  Nogal wat vergelijkingen tonen dat de D200 scherpere beelden aflevert.

  Witbalans
  De automatische witbalans van de S5 is beter dan die van de D200 (vooral bij kunstlicht). Dit is handig meegenomen voor RAW-liefhebbers maar vooral belangrijk voor wie altijd JPG opnames maakt.

  Ik zou bovenstaande overzicht graag verder uitbreiden. Alle commentaar is welkom. Ik zal opmerkingen verwerken in dit overzicht. Meer info vind je ook nog op deze pagina. Ook de S5 Pro review op DPReview is erg informatief en gaat in op de verschillen tussen beide camera's.
  Laatst gewijzigd door Laurens; 5 juli 2007 om 21:44
  Prepressure.com - mijn Engelstalig webstekje over 'printing museums', 'libraries' & nog zo veel meer

 2. #2

  Standaard Re: Nikon D200 versus Fuji S5 Pro - het overzicht

  Laurens, lijkt me een correcte samenvatting Ik ga enkel nog een klein detail toevoegen, ik vind de automatische witbalans van de Fuji S5 Pro veel beter dan van de D200 en de D2XS. Niet dat dit zo'n groot belang heeft als je steeds in RAW trekt.
  There is no such thing in anyone's life as an unimportant day. / Alexander Woollcott
  A diplomat is a man who always remembers a woman's birthday but never remembers her age.
  Contra principia negantem disputari non potest. BD Lidnummer : BD0394BE

 3. #3

  Standaard Re: Nikon D200 versus Fuji S5 Pro - het overzicht

  D-Lighting en in-camera cropping in de D200?

  Ik moet wat gemist hebben...
  BD0337BE | Fujiholic | Bezoek mijn portfolio (en oudere) fotoblog en fujiblog

 4. #4

  Standaard Re: Nikon D200 versus Fuji S5 Pro - het overzicht

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door baloo Bekijk bericht
  D-Lighting en in-camera cropping in de D200?

  Ik moet wat gemist hebben...
  Sorry, ik had de D200s voor ogen
  Klopt het dat de D200 4 memory banks heeft voor veelgebruikte camera-instellingen? Ik meen me te herinneren dat iemand deze functie miste bij de S5.
  Prepressure.com - mijn Engelstalig webstekje over 'printing museums', 'libraries' & nog zo veel meer

 5. #5

  Standaard Re: Nikon D200 versus Fuji S5 Pro - het overzicht

  Je lijkt mij een redelijk belangrijk puntje vergeten.
  Nikon werkt met 12 bitt per pixel
  Fuji werkt met 16 bitt per pixel

 6. #6

  Standaard Re: Nikon D200 versus Fuji S5 Pro - het overzicht

  Bedankt Lieven, ik zal het verschil in bitdiepte opnemen in de lijst - verschillende sites melden echter dat de S5 intern met 14-bits werkt en niet 16-bit. Ik twijfel eerlijk gezicht een beetje aan het belang van de bitdiepte - eenmaal we over meer dan 10-bit data spreken.

  Er is geen enkele monitor (noch CRT, noch LCD) op de markt die mogelijke verschillen tussen een 12 en een 16-bit beeld weer kan geven (ik dacht dat de beste videokaarten en Eizo schermen 10-bit zijn).

  Er is bij mijn weten ook geen enkel drukprocédé dat deze verschillen kan weergeven. Offset zeker niet, inkjet dithering technieken ook niet, de technieken die ik ken zijn allemaal om één of andere reden (inclusief de drivers of interpreter) beperkt tot 8-bit.

  Wat overblijft is het belang van die extra bits voor het bewerken van beelden. Met 12-bit heb je echter al 4096 nuances per kleur tot je beschikking. Een tooncurve of witpunt/zwartpunt correctie die daar niet genoeg aan heeft moet ik nog zien.

  Net zoals je de resolutie van een camera niet los mag zien van het oplossend vermogen, beinvloeden bitdiepte en signaal-ruis verhouding elkaar. Over de signaal-ruis verhouding van CCDs zie je echter nooit specificaties. Zolang we enkel de bitdiepte kennen en niks weten over de kwaliteit van die bits zijn we dus niet veel wijzer.
  Laatst gewijzigd door Laurens; 9 april 2007 om 16:28
  Prepressure.com - mijn Engelstalig webstekje over 'printing museums', 'libraries' & nog zo veel meer

 7. #7
  Geregistreerd: 17 oktober 2002

  Standaard Re: Nikon D200 versus Fuji S5 Pro - het overzicht

  De Nikon doet het blijkbaar wel met batterijen van de S5. Op de SD Dendermonde heb ik er eentje van Francis kunnen lenen voor mijn D70. Ging perfect. Dus zal ook geen probleem zijn met de D200. Op mijn D70 gebruik ik ook al de EN-EL3e.

  Groetjes,
  Pol.
  Leeft en LAAT LEVEN !

 8. #8
  Geregistreerd: 24 november 2006

  Standaard Re: Nikon D200 versus Fuji S5 Pro - het overzicht

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Franciskine Bekijk bericht
  Laurens, lijkt me een correcte samenvatting Ik ga enkel nog een klein detail toevoegen, ik vind de automatische witbalans van de Fuji S5 Pro veel beter dan van de D200 en de D2XS. Niet dat dit zo'n groot belang heeft als je steeds in RAW trekt.
  ik vind dit persoonlijk zelfs in RAW een zeer belangrijke item. Als de WB niet goed zit en je hebt geen grijskaarten gebruikt, of er is geen neutrale kleur aanwezig in je opname moet je naar eigen gevoel de WB gaan bijstellen, laat dit door 50 verschillende personen doen en je gaat 50 verschillende resultaten verkrijgen.

  bedankt Laurens voor dit goed initiatief

 9. #9

  Standaard Re: Nikon D200 versus Fuji S5 Pro - het overzicht

  Bij de D 200 kun je zelf een curve uploaden ik weet niet of dit bij de S5 mogelijk is.
  (Is misschien helemaal niet noodzakelijk bij de S5)

 10. #10

  Exclamation Re: Nikon D200 versus Fuji S5 Pro - het overzicht

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Pol Callens Bekijk bericht
  De Nikon doet het blijkbaar wel met batterijen van de S5. Op de SD Dendermonde heb ik er eentje van Francis kunnen lenen voor mijn D70. Ging perfect. Dus zal ook geen probleem zijn met de D200. Op mijn D70 gebruik ik ook al de EN-EL3e.

  Groetjes,
  Pol.
  Deze veronderstelling klopt niet. Het zou trouwens ook niet logisch zijn. Informatieoverdracht tussen batterij en D200/S5PRO gebeurt via het derde contactpunt. EN-EL3e en NP-150 zijn verschillend "geprogrammeerd" en bijgevolg kan geen van beide camera's overweg met de batterij van het andere merk. Voor de D70 maakt dit niets uit omdat die het derde contactpunt niet (nodig) heeft.

 11. #11
  Geregistreerd: 17 oktober 2002

  Standaard Re: Nikon D200 versus Fuji S5 Pro - het overzicht

  Gelukkig zijn wij hier op BD rijk aan enkele toptechneuten.

  Groetjes,
  Pol.
  Leeft en LAAT LEVEN !

 12. #12

  Standaard Re: Nikon D200 versus Fuji S5 Pro - het overzicht

  Scherpschieter: spreek je uit ervaring of is je betoog een theoretische benadering? Het kan immers best zijn dat beide camera's hetzelfde protocol gebruiken om met de batterij te communiceren maar dat de S5 daarbovenop nog een extra controle doet naar het batterijtype.

  Ik heb ook de 'Live vision' optie van de S5 toegevoegd aan de lijst. Heeft iemand dit al gebruikt en kan hij/zij mij vertellen of en voor welk soort fotografie dit handig is?
  Prepressure.com - mijn Engelstalig webstekje over 'printing museums', 'libraries' & nog zo veel meer

 13. #13
  Geregistreerd: 24 augustus 2005

  Standaard Re: Nikon D200 versus Fuji S5 Pro - het overzicht

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Laurens
  Na het maken van een foto kan je met de S5 met één druk op een knop inzoomen op gezichten. Met de D200 kan je 1:1 inzoomen op het scherpstelpunt. Die eerste optie is handig voor portret of huwelijksfotografen terwijl macro liefhebbers eerder die 100% zoom zullen waarderen.
  Niet echt on-topic, maar toch: hoe kan je met de D200 met één druk op een knop 1:1 inzoomen op het scherpstelpunt? Ik vind dit in mijn handleiding niet terug.

  Bedankt en groetjes, Wim
  Fujifilm X-H1 - 16mm f/2.8 - 23mm f/2 - 35mm f/1.4 - 50mm f/2 - 90mm f/2 - 10-24mm f/4 - 18-55mm f/2,8-4 - 55-200mm f/3.5-4.8 - 18-135mm f/3,5-5,6
  Fujifilm X100V - Sony RX100M3

 14. #14
  Geregistreerd: 12 januari 2007

  Standaard Re: Nikon D200 versus Fuji S5 Pro - het overzicht

  Custom menu f1 Centrale knop->Weergave stand->Zoom aan/uit-> hier bepaal je het zoom niveau (ik heb hem op Middelmatige zoom staan).

  Jos
  Meerdere zwarte kastjes waar Nikon opstaat en ook enkele doorzichtige zwarte buizen met dezelfde vreemde opdruk...

 15. #15
  Geregistreerd: 24 augustus 2005

  Standaard Re: Nikon D200 versus Fuji S5 Pro - het overzicht

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Josp Bekijk bericht
  Custom menu f1 Centrale knop->Weergave stand->Zoom aan/uit-> hier bepaal je het zoom niveau (ik heb hem op Middelmatige zoom staan).
  Bedankt Jos! 'k Heb mijn D200 nu ook zo ingesteld.

  Groetjes, Wim
  Fujifilm X-H1 - 16mm f/2.8 - 23mm f/2 - 35mm f/1.4 - 50mm f/2 - 90mm f/2 - 10-24mm f/4 - 18-55mm f/2,8-4 - 55-200mm f/3.5-4.8 - 18-135mm f/3,5-5,6
  Fujifilm X100V - Sony RX100M3

 16. #16
  Geregistreerd: 5 november 2004

  Standaard Re: Nikon D200 versus Fuji S5 Pro - het overzicht

  Een heel correcte en interessante samenvatting.
  Voor mij zijn de 14 bit van het fuji formaat wél heel belangrijk naar capture en verwerking. Daar zit immers de opslag van dat hoge dynamisch bereik. Het klopt dat uitvoerapparaten er niet mee omkunnen, maar wat er niet is, kan je ook niet meer verwerken.

  Persoonlijk vind ik dat een beter kandidaat voor vergelijking de 5D is.
  Het is een heel moeilijke keuze tussen 5D en S5 maar de beperkte diagonale resolutie van de S5 is voor mij een probleem. Die is lager dan een 6 megapixel equivalent. Bij architectuurshots zie je dan blokkige contrastlijnen. Dit maakt de fuji geen allround camera maar één vooral voor portret (en misschien landschappen waar je het hoge dynamisch bereik zeker kan gebruiken).

 17. #17

  Standaard Re: Nikon D200 versus Fuji S5 Pro - het overzicht

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door PSG Bekijk bericht
  maar de beperkte diagonale resolutie van de S5 is voor mij een probleem. Die is lager dan een 6 megapixel equivalent. Bij architectuurshots zie je dan blokkige contrastlijnen. Dit maakt de fuji geen allround camera maar één vooral voor portret (en misschien landschappen waar je het hoge dynamisch bereik zeker kan gebruiken).
  Hier heb je een zwak punt van de SCCD van Fuji.
  Hij is nl. juist gebasseerd op het feit dat in het dagelijkse leven de meeste dingen vertikaal en horizontaal zijn. Door de fotoeilanden diagonaal te zetten verkrijgen ze vert. en hori. een hogere resolutie maar diagonaal een lagere.
  Ik vraag me nog steeds af waarom ze de sensor van de S3 hebben blijven gebruiken. In de meeste gevallen volgde de Fuji DSLR sensoren deze van de highend prosumers kwa resolutie(niet kwa sensor grootte):
  S602 3/6Mp S2 3/6Mp
  S7000 6/12Mp S3 6/12Mp
  S9500 9/18Mp S5 6/12Mp
  Ze hebben met de S5 een krachtig koetswerk, een goede versnellingsbak genomen maar nog altijd een verouderde motor gebruikt.

  Hubert
  Hubert

  Nikon D303 14mm tot 500mm en een pillampke van Nikon en Sigma.

 18. #18
  Geregistreerd: 5 november 2004

  Standaard Re: Nikon D200 versus Fuji S5 Pro - het overzicht

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door hub2805 Bekijk bericht
  Hij is nl. juist gebasseerd op het feit dat in het dagelijkse leven de meeste dingen vertikaal en horizontaal zijn.
  Ik vraag me af of ze dat achteraf hebben bijgefantaseerd omdat het goed paste met hun octogonaal sensor design. En kijk eens rond, is alles horizontaal en verticaal? De natuur heeft dit weinig. En perspectieflijnen zijn al zeker niet zo.

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door hub2805 Bekijk bericht
  Ik vraag me nog steeds af waarom ze de sensor van de S3 hebben blijven gebruiken. In de meeste gevallen volgde de Fuji DSLR sensoren deze van de highend prosumers kwa resolutie(niet kwa sensor grootte):
  S602 3/6Mp S2 3/6Mp
  S7000 6/12Mp S3 6/12Mp
  S9500 9/18Mp S5 6/12Mp
  Ze hebben met de S5 een krachtig koetswerk, een goede versnellingsbak genomen maar nog altijd een verouderde motor gebruikt.
  Yep, anders was het voor mij een no-brainer. Ik heb toch geen snelheid nodig.
  Maar voor 2000 eur (give or take) wil ik iets dat nog lang kan meegaan.
  Ik ga niet om de 2 jaar een nieuwe body kopen.
  De Fuji blijkt dan ook goed te verkopen bij professionele studio of huwelijksfotografen die dit snel terug verdienen en hun resultaten veelal afleveren in een fotoboek (dus niet supergroot).

 19. #19

  Standaard Re: Nikon D200 versus Fuji S5 Pro - het overzicht

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door hub2805 Bekijk bericht
  Door de fotoeilanden diagonaal te zetten verkrijgen ze vert. en hori. een hogere resolutie maar diagonaal een lagere.
  Dit lijkt een contradictio in terminis - vermits een diagonaal eigenlijk een mengeling van een horizontale en vertikale is, zie ik niet in hoe de resolutie diagonaal lager kan zijn als ze zowel horizontaal als vertikaal hoger is.

  Staat hier ergens een goede (liefst visuele) voorstelling of uitleg over op het net?
  Prepressure.com - mijn Engelstalig webstekje over 'printing museums', 'libraries' & nog zo veel meer

 20. #20
  Geregistreerd: 5 november 2004

  Standaard Re: Nikon D200 versus Fuji S5 Pro - het overzicht


 21. #21

  Standaard Re: Nikon D200 versus Fuji S5 Pro - het overzicht

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door PSG Bekijk bericht
  oooo.... héél intressante link, waarvoor mijn dank

  maar dan als ik het goed begrijp heeft de diagonale resolutie van de Fujichip niks te maken met zijn gebruik van 2 types sensoren?
  of met andere woorden als nikon of canon hun sensor 45° draaien zullen ze ook een betere horizontale en vertikale maar een minder goede diagonale resolutie hebben?
  erik, Nikon materiaal

  'aforismen zijn aan mij niet besteed' (ikzelf)

 22. #22
  Geregistreerd: 5 november 2004

  Standaard Re: Nikon D200 versus Fuji S5 Pro - het overzicht

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door erikdk Bekijk bericht
  oooo.... héél intressante link, waarvoor mijn dank

  maar dan als ik het goed begrijp heeft de diagonale resolutie van de Fujichip niks te maken met zijn gebruik van 2 types sensoren?
  of met andere woorden als nikon of canon hun sensor 45° draaien zullen ze ook een betere horizontale en vertikale maar een minder goede diagonale resolutie hebben?
  Klopt, het heeft gewoon met de draaiing te maken.
  De octogonale vorm van de individuele fotosites komt daar ook wel bij kijken want het verhaal naar interpolatie is anders dan bij een traditionele sensor.

  Bottomline : de 'algemene' resolutie van de fuji kan aanzien worden als een 8 megapixel equivalent terwijl de diagonale eerder richting de 4 megapixels komt (4.2 volgens mijn berekening maar ik ben geen rekenwonder).
  Maar 4 megapixel, dat is heden ten dage toch niet veel te noemen en bij vergrotingen zie je dan effectief die gekartelde lijnen.

  Voor mij een té groot handicap.
  Laatst gewijzigd door PSG; 12 april 2007 om 17:59

 23. #23

  Standaard Re: Nikon D200 versus Fuji S5 Pro - het overzicht

  Mocht enkel de pixelpositie ertoe doen dan geldt die rekenkundige 4.25 megapixel diagonale resolutie enkel voor een lijn onder een hoek van 45 graden. Afhankelijk van de hoek is één van beide resoluties (horizontaal of vertikaal) wat zwakker en de tegenovergestelde richting net veel beter. Ik denk dan ook niet dat die rotatie maar half zo belangrijk is als het interpolatiealgoritme dat de camera gebruikt. Dat algoritme kan natuurlijk met nieuwere firmware altijd verfijnd worden.

  Staan eigenlijk ergens S5 beelden (bvb architectuur) waarin je het probleem ziet?

  Ik zag in Chasseur d'images een moiré voorbeeld van de S3 dat denkelijk gerelateerd is aan dit fenomeen. De opname van de S5 zag er echter prima uit! Het is alleszins zo dat bij iedere camera in de maanden vlak na de beschikbaarheid relatief kleine beperkingen tot ongekende proporties opgeblazen worden
  Prepressure.com - mijn Engelstalig webstekje over 'printing museums', 'libraries' & nog zo veel meer

 24. #24
  Geregistreerd: 5 november 2004

  Standaard Re: Nikon D200 versus Fuji S5 Pro - het overzicht

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Laurens Bekijk bericht
  Mocht enkel de pixelpositie ertoe doen dan geldt die rekenkundige 4.25 megapixel diagonale resolutie enkel voor een lijn onder een hoek van 45 graden. Afhankelijk van de hoek is één van beide resoluties (horizontaal of vertikaal) wat zwakker en de tegenovergestelde richting net veel beter. Ik denk dan ook niet dat die rotatie maar half zo belangrijk is als het interpolatiealgoritme dat de camera gebruikt. Dat algoritme kan natuurlijk met nieuwere firmware altijd verfijnd worden.
  Ga ik me niet teveel over uitspreken, wanneer er geinterpoleerd wordt, spreken we niet meer over native resolution. Interpolatie is geen sensordata. Het belangrijkste naast alle technische uitleg is dat je die jaggies/gekartelde lijnen effectief ziet.  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Laurens Bekijk bericht
  Staan eigenlijk ergens S5 beelden (bvb architectuur) waarin je het probleem ziet?
  Yep, ook op dpreview. Oa van een vuurtoren.
  Er zijn discussies of je het ook in print ziet. De merendeel zegt van ja.


  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Laurens Bekijk bericht
  Ik zag in Chasseur d'images een moiré voorbeeld van de S3 dat denkelijk gerelateerd is aan dit fenomeen. De opname van de S5 zag er echter prima uit!
  De S5 heeft een verbeterde moiré filter en deze werkt inderdaad goed.
  Misschien ten koste van wat scherpte want zoals je al zei zijn de foto's niet van de scherpste. Maar goed nieuws voor modefotografie.

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Laurens Bekijk bericht
  Het is alleszins zo dat bij iedere camera in de maanden vlak na de beschikbaarheid relatief kleine beperkingen tot ongekende proporties opgeblazen worden
  Moet iedereen voor zichzelf uitmaken.
  Voor mij is het een breekpunt aangezien ik ook graag architectuur doe.
  Ik zie al heel lang uit naar de S5 maar hij kan me net niet overtuigen.
  Conclusie van reponses photo : in dynamisch bereik is hij de absolute meester, maar dat is dan het enige vlak. Voor de speciale sensor moet je echter veel centjes over hebben.
  Laatst gewijzigd door PSG; 13 april 2007 om 12:02

 25. #25

  Standaard Re: Nikon D200 versus Fuji S5 Pro - het overzicht

  Ik heb die vuurtoren bekeken op DPreview. Het is een fantastische foto maar inderdaad spijtig dat schuine lijnen dat jaggie-effect hebben. Bedankt voor de info!

  Voor de geinteresseerden: http://forums.dpreview.com/forums/re...&q=vessey&qf=m

  Scroll naar onder naar de 1:1 opnamen en let vooral op de net-niet-horizontale rode buizen bovenaan op het platform op de vuurtoren.

  Wat mijn stelling betreft dat foutjes in camera's vlak na de lancering altijd tot ongekende hoogtes opgeblazen worden: voor mijn D70 herinner ik me nog goed al de commotie over moiré-effecten toen het toestel nog nieuw was. Inmiddels heb ik 15000 opnames achter de rug en ik heb in 2 foto's moiré-effecten gezien. Over D200 banding problemen hoor je ook al niks meer. Laat ons dus hopen dat dit een vergelijkbaar fenomeen is.
  Laatst gewijzigd door Laurens; 14 april 2007 om 08:42
  Prepressure.com - mijn Engelstalig webstekje over 'printing museums', 'libraries' & nog zo veel meer

Pagina 1 van 2 1 2 LaatsteLaatste

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •