Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Nikon 995 kopen: nu te laat?

Collapse
Deze discussie is gesloten.
X
X
 
  • Weergaveopties
  • Begin
Clear All
new posts

  • Nikon 995 kopen: nu te laat?

    Hallo,
    vandaag eens bij action shop gaan kijken en de Nikon 995 gezien. Deze was in reclame voor 725 euro.
    Nu zou ik willen weten of het nu nog de moeite is om deze camera te kopen.

    Is het ook niet vervelend om altijd het lcd-schermpje te gebruiken om een foto te nemen? want ik neem aan dat de optische zoeker niet echt interessant is om te gebruiken?
    En hoe zit het met de fotokwaliteit?
    Ik had eigenlijk graag gewacht op de Fuji 602 die gaat uitkomen (ook omdat die een EVF heeft), maar deze prijs voor de Nikon leek me toch ook niet slecht.

    veel vragen maar: hulp!



  • #2
    Ik heb mijn 995 nu twee weken en ben er zeer enthousiast over. Goed beeld, uiterst veelzijdig (vandaar echter in het begin niet zo eenvoudig om je weg te vinden tussen de knopjes en de menustructuren) en bovendien uit te breiden met talrijke accessoires zoals groothoek- en telelenzen of een diakopieerhulpstuk. Ik weet niet wat je bedoelt met "ik neem aan dat de optische zoeker niet echt interessant is om te gebruiken". Optische zoekers geven altijd een parallax afwijking (behalve dan bij de prijzige TTL toestellen) die m.i. helemaal niet storend is ... tenzij dan in het zeer nabije close-up en macro gebied. De 995 kan zonder voorzetlenzen e.d. extreem dichtbij scherpstellen. Daar gebruik je dus het TFT-scherm, hoewel je ook gewoon zonder dat ding kan zien welk object zich pal voor het objectief bevindt . Jouw vraag "Is het ook niet vervelend om altijd het lcd-schermpje te gebruiken om een foto te nemen?" slaat natuurlijk op alle digitale toestellen, maar ook hier is de 995 praktischer dan vele andere omdat je het cameragedeelte met het TFT-scherm kan draaien t.o.v. het gedeelte met de lens ... zodat je altijd wel een comfortabele kijkhoek vindt om het onderwerp te beoordelen. Een laatste bemerking die ik zou willen maken betreft het aantal pixels. Ikzelf wil geen toestel met meer dan 3,3 megapixels omdat het beeld van 2048x1536 pixels volstaat om een scherpe foto van 24x18 cm te printen en ik niet van plan ben groter te gaan. Grotere beeldformaten nemen vanzelfsprekend meer plaats in op de compact-flash kaartjes en dan kies je meestal toch een van de kleinere formaten om met een acceptabele "fotobuit" thuis te komen.

    Nikon Coolpix 995
    Nikon Coolpix 995 - Fuji Finepix F10 & F30 - Panasonic DMC FZ5 - Pentax K100D super, K20, K200, K-m, K-x & K-5.

    Comment


    • #3
      De Nikon 995 staat in Merksem bij Rembrandt 699 Euro .


      Voila! het staat erop.
      Praktica MTL-3
      Zo geklikt.
      Nikon D300 - Nikon 18-200mm VR - Nikon 85mm f1.8D - Nikon 35mm f1.8G - Nikon SB600

      Comment


      • #4
        Bedankt voor de reacties alvast.
        Ik heb nu ook gelezen dat de lens wat langzaam is. Wat moet ik mij daar bij voorstellen, kan hij bvb. slecht focussen bij weinig licht?
        Ook bij dpreview staat er: "Number of shutter speeds / apertures in manual mode is now looking dated".
        Ik veronderstel toch dat er genoeg diafragma's en sluitertijden te kiezen zijn, want juist om wat meer instellingen te hebben zou ik hem willen.


        Comment


        • #5
          kijk hier ook eens voor wat meer uitleg jongens....
          http://www.nikon.be/prod_print.php?c=prod_print&prodid=25&l=1

          Stef

          Comment


          • #6
            Ik heb de reviews al gelezen Stef, maar ik wou wat informatie uit het "veldgebruik". Da's toch belangrijker dan een review vind ik.

            Comment


            • #7

              Bedankt voor de reacties alvast.
              Ik heb nu ook gelezen dat de lens wat langzaam is. Wat moet ik mij daar bij voorstellen, kan hij bvb. slecht focussen bij weinig licht?
              Ook bij dpreview staat er: "Number of shutter speeds / apertures in manual mode is now looking dated".
              Ik veronderstel toch dat er genoeg diafragma's en sluitertijden te kiezen zijn, want juist om wat meer instellingen te hebben zou ik hem willen.
              Na twee weken veldgebruik heb ik nog geen last gehad van slecht focussen. De 995 heeft geen AF Illuminator (zoals sommige Canons, Sony's ...) maar als het te donker is kan je nog altijd manueel scherpstellen. Het objectief is qua lichtsterkte en lensfouten wellicht middelmatig, maar mij lijkt het eerlijk gezegd "super". Ik weet ook wel dat een 2.0 dubbel zoveel licht vangt als een 2.8 en dan vergelijk ik nog niet met met mijn 35mm Minolta 1.4 objectief. Voor ik de knoop heb doorgehakt heb ik mij ook links en rechts geïnformeerd ... en ben ik tot de conclusie gekomen dat de 995 op dat moment voor mij de beste prijs-kwaliteit verhouding betekende. Tot nu toe beklaag ik het mij geenszins. Zodra dat het geval moest zijn laat ik het jou weten ... maar misschien is het dan al te laat <img src=icon_smile_approve.gif border=0 align=middle> .

              Nikon Coolpix 995
              Nikon Coolpix 995 - Fuji Finepix F10 & F30 - Panasonic DMC FZ5 - Pentax K100D super, K20, K200, K-m, K-x & K-5.

              Comment


              • #8
                Hallo Kid,

                Ik wilde voor mijn boek over digitale fotografie geen bonte mengelmoes van verschillende camera's gebruiken en ben dus gaan kijken voor één of hooguit twee camera's die als uitgangspunt konden dienen. Ik heb toen gekozen voor de CP995, juist vanwege het grote aantal instellingen (ik denk dat de CP995 toen de meeste instelmogelijkheden kende, een andere kandidaat was toen de Canon G1) zodat ik deze kon behandelen (zonder dat het boek over deze camera gaat overigens).

                Ik heb daarvoor dus heel wat veldwerk gedaan en zo'n beetje alle mogelijkheden van deze camera gebruikt en ben er zeer tevreden over. Maar bedenk wel dat al die instelmogelijkheden tevens betekent dat je je er wel wat in zult moeten verdiepen. Doe je dat, zul je wat er je er in tijd in investeert ook weer uit kunnen halen in kwaliteit van de foto's.

                Lichtsterkte van de lens en andere zaken hangen altijd met je keuze samen. Zelf gebruik ik nu de 5000, omdat deze de kleinste en meest compacte 5 MP-camera is. Dat de lens dan ook kleiner is dan bv van een E20 is logisch, maar zelf neem ik veel sneller een handige kleine camera mee. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat alles zo klein wordt dat je er geen fatsoenlijke foto's meer mee kunt maken. Daarover hoef je je geen zorgen te maken, de CP995 is een echt goede serieuze camera. Ik denk niet dat je er snel spijt van zult krijgen (mits je dus de mogelijkheden van de camera ook echt gaat leren kennen) en al zeker niet voor de huidige lage prijs.

                Als je specifieke vragen hebt, laat maar horen.

                Comment


                • #9
                  Hallo Erik,

                  Ik ben al wat korter bij een beslissing nu, maar ik zou nog een paar dingen willen weten.
                  Er staat bij dpreview dat de barrel distortion nogal zichtbaar is (vooral bij wideangle), is het dan zo erg?
                  Ook twijfel ik nog aan de zoeker, ik ben nu een EVF gewend bij mijn Fuji, maar als je een foto neemt in sterk zonlicht bij die Nikon, zie je dan nog wel genoeg op het LCD?

                  Comment


                  • #10
                    Hallo Kid,

                    Barrel distortion treedt alleen bij de groothoekstand op, maar is vooral afhankelijk van de lens zelf (elk objectief heeft dit meer of minder) en is afhankelijk van de stand (groothoek dus). De 995 heeft een lens van 38-152 mm (omgerekend equivalent, 4x optische zoom). Bij de grootste groothoekstand (38mm) is de barrel distortion duidelijk zichtbaar. Dit is wel te zien aan bv lijnen van gebouwen, het is niet direct zo dat alle mensen met enorme punthoofden rondlopen oid, maar de vervorming is dus zichtbaar als je de extreme groothoekstand van 38 mm gebruikt.

                    In de praktijk: Ik heb een grote map met heel veel CP995-foto's in de tabel van de EXIF-viewer geopend. Bijna 90% van de foto's zijn genomen in het gebied van 45-80 mm (slechts enkele maximale groothoek/telelens) dus ik heb erg weinig last van de barrel distortion (die in het gebied vanaf 45 mm zo goed als of niet aanwezig is). Als jij echter juist heel veel extreme groothoekfoto's maakt, zul je er dus meer last van hebben.

                    Ook hier geldt dus weer dat mogelijkheden en beperkinigen van elke camera afhankelijk zijn van wat jij ermee wilt, zo ook mbt je vraag over display/evf.

                    Als de volle zon recht op het LCD-display staat, zul je op elk display weinig kunnen zien. Je kent waarschijnlijk de constructie van de 995 (met het draaibare lensgedeelte en het display). Als ik een foto neem met het display in de zon, houdt ik mijn hand om het display-gedeelte, zodat mijn hand meer als een soort zonnekap fungeert. Hoewel dit goed functioneert, als je veel waarde hecht aan EVF, moet je dus niet bij de 995 zijn. Om te kunnen beoordelen wat er op de foto komt, voldoet het display echter prima. Wil je de exacte kleuren dan kunnen beoordelen, dat zal in de zon moeilijk worden (ook met een EVF trouwens)

                    Comment

                    Working...
                    X