Belgiumdigital.com in samenwerking met
Pagina 1 van 3 1 2 3 LaatsteLaatste
Weergegeven resultaten: 1 t/m 25 van 52
 1. #1

  Standaard Fujifilm finepix s9600 vs. Panasonic Lumix DMC-FZ50

  Via de zoekfunctie al wel wat gevonden, maar nog geen antwoord op mijn vraag

  Ik ben op zoek naar een nieuwe digitale camera (zoals zo velen). Nu heb ik uiteraard al aardig vooronderzoek gedaan, maar kan mijn keuze (door gebrek aan kennis) nog niet helemaal goed maken.

  Ik wil een camera waarmee ik wat uit kan proberen of ik het leuk vind om echt te fotograferen. Waarmee ik kan kijken of ik overweg kan met allerlei handmatige instellingen, maar indien dit niet lukt ik altijd nog terug kan vallen op de automatische instellingen.

  Waar wil ik foto’s van maken? Aan de ene kant natuurlijk de normale kiekjes in en om het huis van het gezinnetje, maar ook actiefoto’s van de hond als die aan het spelen is. Actiefoto’s van Rally’s wanneer ik die bezoek en eventueel wat macro fotografie om te kijken of dat me lukt.

  De keuze voor een digitale spiegelreflex heb ik al vrij snel laten afvallen om de volgende redenen;

  1. Aanschaf is zeker 2 keer zo duur (en als je het goed doet meer) als een bridge/superzoom (veel accesoires nodig).
  2. Ik ben een leek, mocht het tegenvallen om alle instellingen handmatig te moeten doen zit je met een dure spiegelreflex opgescheept.
  3. Ik ben niet van plan mezelf amateur fotograaf of semi-prof te noemen en hoef niemand te imponeren met mijn dure camera (waar ik dan de helft niet van snap).


  Nu heb ik mijn keuze kunnen beperken tot twee type camera’s met een aantal verschillen in dezelfde (prijs)klasse. De Fujifilm finepix s9600 en de Panasonic Lumix DMC-FZ50.

  Ik weet alleen absoluut niet welke te kiezen…? Qua prijs maken ze elkaar weinig uit. Als ik de goedkoopste aanbieders vergelijk is de Fuji 30 euro goedkoper…dus daar hoef ik niet naar te kijken.

  Dan in de specificaties.

  De Fuji werkt op batterijen en de Panasonic op een Accu. Persoonlijk prefereer ik de Accu omdat deze vaak langer meegaan en minder snel leeglopen bij geen gebruik. Qua prijs zit er ook niet veel verschil tussen een extra accu en een goede set oplaadbare batterijen plus lader. Voor mij dus een kleine plus ten opzichte van de panasonic.

  De Fuji heeft een betere (super)macro functie (scherpstellen vanaf 1 cm) in tegenstelling tot de panasonic (vanaf 5 cm).

  Beide camera’s hebben een handmatige zoom- een scherpstelrring (wat ik erg belangrijk vind, omdat electronische zoomknopjes erg onhandig werken).

  De panasonic heeft een Leica lens vergelijkbaar met 35-420 mm en de Fuji een Fuji lens vergelijkbaar met 28-300 mm. Waardoor de Fuji ook wat beter geschikt is voor de normale huis- tuin en keukenkiekjes (vooral binnenshuis) maar is dat bij de panasonic echt lastig met zijn 35-420 mm? Of is daar ook nog wel wat mee te doen? Tevens, zal er veel verschil zitten tussen de leica lens en de fuji lens? (Leica lijkt mij beter…maar is dat ook zo?)

  Vanuit verschillende reviews heb ik begrepen dat de Panasonic de meeste functies snel toegankelijk heeft, terwijl je bij de Fuji soms redelijk diep het (ouderwetse) menu in zou moeten..? Klopt dit volgens gebruikers?

  De Fuji heeft een electronische zoeker en de panasonic een kleuren EVF zoeker…? Wat is dat en wat is “beter”?  Voor hetgeen ik met de camera wil doen..welke raden jullie mij aan…? Qua prijs denk ik zelfs dat de Fuji uiteindelijk iets duurder zal zijn minimaal gebruiksklaar (Camera, 2 sets batterijen en snellader) tegenover de Panasonic (Camera en extra accu). Een stemmetje zegt me de Fuji te nemen ondanks de batterijen…maar wat zegt gezond verstand?

  Bij voorbaat dank voor de uitleg / tips / meningen…

  O ja...en hoe zit het met "shutter-lag" bij beide camera's? Zijn daar ervaringen mee...?
  Laatst gewijzigd door jeroen.k; 5 juni 2007 om 23:29

 2. #2

  Standaard Re: Fujifilm finepix s9600 vs. Panasonic Lumix DMC-FZ50

  Een schot voor open goal.
  Als je hier al wat had rondgekeken zou je gemerkt (kunnen) hebben dat je redelijk snel reactie kunt krijgen van Panasonic bezitters (daarvan zijn er hier meer als 50 gekend ) en heel weinig van Fuji gebruikers...
  Do we need to say more?

  BTW: EVF staat voor Electronic view finder ofte electronische zoeker.

  BTW2: Ze zijn beide even slecht wat betreft (snellere) actiefoto's maar je kent het alternatief en hebt het al zelf afgewezen.

  BTW3: Met de 28 mm van Fuji krijg je wat meer op de foto als je niet meer plaats hebt om achteruit te gaan. Met de 420 mm van Panasonic kan je beter croppen als je niet dichterbij kan komen. Je moet zelf uitmaken wat voor jou belangrijk is. Voor mij was de 420mm belangrijker maar ik heb ondertussen ook een breedhoekconvertor aangeschaft die de 35mm x0.66 doet (en me dus een 23 mm bezorgt)
  Groetjes,
  FilMar, Beeldbrouwer ;-)
  * Pentax K20D * smc Pentax DA 18-55 * Tamron 28-75 F2.8 * smc Pentax DA 55-300 * www.ftkm.be *

 3. #3

  Standaard Re: Fujifilm finepix s9600 vs. Panasonic Lumix DMC-FZ50

  Zie ook volgende link voor pagina's vol relevante informatie: http://gathering.tweakers.net/forum/...sages/1186601/

  De Fuji S9600 is superieur wat noise betreft op hogere iso waarden, maar heeft dan weer geen image stabilisation.

 4. #4

  Standaard Re: Fujifilm finepix s9600 vs. Panasonic Lumix DMC-FZ50

  Ik zou voor de Fuji gaan. Die AA batterijen zie ik niet als een nadeel. Met een setje 2600 Mh kon je heel eind.

 5. #5

  Standaard Re: Fujifilm finepix s9600 vs. Panasonic Lumix DMC-FZ50

  Ik zweer in deze klasse bij Panasonic. Zie de rubriek "te koop." Een Raynox wideangel 0,66x, zoals ik er een heb kost iets van 70 euro, en is een zeer goed alternatief!

 6. #6

  Standaard Re: Fujifilm finepix s9600 vs. Panasonic Lumix DMC-FZ50

  De Fuji kan waarschijnlijk in bepaalde omstandigheden betere foto's maken dan de FZ50 (vermoed ik).
  Toch plaatsen de vaktijdschriften (o.a CHIP) de Fuji qua beeldkwaliteit na de FZ50.

  En de relevante informatie van SainteR lijkt mij niet zo relevant. Over de flits ja.
  Is het niet beter 'gespecialiseerde' websites (dpreview, dcresource, megapixel.net, ...) te raadplegen en daar de testen eens na te lezen (op dpreview kan je de specificaties vergelijken maar ook de 'ideale' camera volgens je vereisten in een database uitzoeken) en de fora uit te pluizen?

 7. #7

  Question Re: Fujifilm finepix s9600 vs. Panasonic Lumix DMC-FZ50

  Ik twijfel ook tussen beide toestellen maar mijn voorkeur gaat toch ook naar de FZ-50. In mijn geval zou het als 2e toestel moeten dienen. Ik heb een D70 met een vrij aardig assortiment glas. Op verlof ed. begint dat echter serieus door te wegen en zoek ik iets dat onder "normale" omstandigheden die DSLR kan vervangen.

  Gisteren hoorde ik dat de Panasonic vrij gevoelig is voor ruis en op reis wil je toch ook al eens een opname maken op plaatsen waar wat minder licht is. Klopt die bewering?

 8. #8
  Geregistreerd: 12 maart 2007

  Standaard Re: Fujifilm finepix s9600 vs. Panasonic Lumix DMC-FZ50

  die klopt ja

  heb ook getwijfeld tussen de fuji en de panasonic, bij mij is het de fuji geworden,

  1. hou van breedhoek, dus met convertor kom je al mooi in de buurt van echt breedhoek

  2. zoom is minder dan de panasonic, maar met een gewone lens zoomen op meer dan 200 geeft al daling in kwaliteit, dat is mijn standpunt toch, dus hoe vaak ga je die 400mm van panasonic echt gebruiken

  3. macro 1cm tegenover 5 cm, daar wist ik het ook wel snel

  ik ben een tevreden s9600 gebruiker

 9. #9

  Standaard Re: Fujifilm finepix s9600 vs. Panasonic Lumix DMC-FZ50

  Wat ruis betreft heb ik begrepen dat de Fuji hier in RAW formaat ook aardig gevoelig voor is, vooral op hogere ISO waarden...enkel in JPEG niet, maar dat de ruisonderdrukking hier sterk ten koste gaat van het detail in de foto...?

  Tot nog toe geeft Fuji voor mij de doorslag op Macro-afstand en meer groothoek...

  En Panasonic op gebruikersgemak en "betere lens" enkel heb ik dat enkel nog uit reviews kunnen halen...

  Wat zijn de meningen van Fuji gebruikers over het gebruiksgemak van deze camera, vooral bij handmatige instellingen..?

 10. #10
  Geregistreerd: 29 april 2005

  Standaard Re: Fujifilm finepix s9600 vs. Panasonic Lumix DMC-FZ50

  Schiet je veel actie-foto's (zoals je zelf aangeeft : rally, spelende kinderen/dieren), dan heb je een snelle sluitertijd nodig...

  Wat moet je doen om een snelle sluitertijd te bekomen en een foto goed uit te belichten ?
  Je ISO-waarden verhogen natuurlijk...

  Welke camera heeft de beste beeldkwaliteit op hogere ISO's (>ISO200) ?
  De Fuji natuurlijk dankzij een grote 1/1.6-inch Super CCD beeldsensor + een geavanceerde ruisonderdrukking...

  Neemt niet weg dat de FZ-50 een beregoede camera is dankzij al de features (vooral IS) & wss betere beeldkwaliteit op de lagere ISO's...

 11. #11

  Standaard Re: Fujifilm finepix s9600 vs. Panasonic Lumix DMC-FZ50

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door lucasV Bekijk bericht
  Gisteren hoorde ik dat de Panasonic vrij gevoelig is voor ruis en op reis wil je toch ook al eens een opname maken op plaatsen waar wat minder licht is. Klopt die bewering?
  Dat klopt volgens de Fuji puristen, ja. Volgens de meeste testers is de Panasonic niet ruisvrij (dat is de Fuji ook niet) maar stoort de ruis geenszins.
  En ook de gebruikers op dit forum zijn van diezelfde mening.

  Natuurlijk heb je hier wel meer pixelpiepers ...

  Overigens heb ik het nogal eens geschreven op dit forum: ik heb bij mij thuis een hele CD vol foto's (uiteraard meer ). Het zijn dan wel sportfoto's, maar de (echte) actie ontbreekt, wie de foto's bekijkt begrijpt onmiddelijk waarom want ze zijn genomen in minder goede belichtingsomstandigheden. De ruis is m.i. enorm. Het toestel is een Nikon D200, de fotograaf één van de betere (volgens zijn kritieken) en meest gewaardeerde op dit forum. Dus ... trek je conclusies.

  En neen ik noem geen namen en neen, ik publiceer geen foto (zie forumregels).

  Ik geef toe dat ik met mijn FZ30 deze resultaten nooit bereiken kan, zelfs niet van zéér grote afstand. De FZ50 zal beter doen, maar hoever?
  En ook de Fuji zal niet (veel) beter kunnen dan de FZ50, ondanks zijn superieure iso (zeggen ze toch ), waarbij overigens ook een zware ruisonderdrukkiong wordt gebruikt die een waterverflook benadert.
  Ik wil dit gewoon even opmerken omdat deze discussie anders gewoon éénrichtingsverkeer is.

  De conclusie is gewoon: wil je actiefoto's en donkere kerken fotograferen, koop een DSLR, maar blijf realistisch. Ook het beste toestel en beste fotograaf is geen garantie voor ruisvrije foto's. Ik heb het tastbaar bewijs.

 12. #12
  Geregistreerd: 29 april 2005

  Standaard Re: Fujifilm finepix s9600 vs. Panasonic Lumix DMC-FZ50

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door nabi Bekijk bericht
  En ook de Fuji zal niet (veel) beter kunnen dan de FZ50, ondanks zijn superieure iso (zeggen ze toch ), waarbij overigens ook een zware ruisonderdrukkiong wordt gebruikt die een waterverflook benadert.
  Ivm met die waterverflook, daar heeft de Lumix nog méér last van dan de Fuji...

  Op Imaging Resource.com heb je van beide camera's een sample page met foto's op alle ISO's (scroll eventjes naar beneden naar "ISO series"):

  S9600: http://www.imaging-resource.com/PROD.../S9100PICS.HTM (de S9100 = S9600)
  FZ50: http://www.imaging-resource.com/PRODS/FZ50/FZ50PICS.HTM

  Heb de kleurkaarten van de samples uit beide camera's op ISO 400/800 eventjes naast mekaar gelegd (100% crops)...
  Hou er rekening mee dat dit mooi uitbelichte studio-shots zijn...
  In real-life situaties (met meer donkere partijen) is de ruis bij beide camera's nog meer aanwezig.

  Of dit verschil in kwaliteit de moeite waard is of niet, dat moet de koper voor zichzelf uitmaken natuurlijk ...  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door nabi Bekijk bericht
  De conclusie is gewoon: wil je actiefoto's en donkere kerken fotograferen, koop een DSLR, maar blijf realistisch. Ook het beste toestel en beste fotograaf is geen garantie voor ruisvrije foto's. Ik heb het tastbaar bewijs.
  100% mee eens

 13. #13

  Standaard Re: Fujifilm finepix s9600 vs. Panasonic Lumix DMC-FZ50

  Wil je een donkere kerk fotograferen, koop een statief
  Groetjes,
  FilMar, Beeldbrouwer ;-)
  * Pentax K20D * smc Pentax DA 18-55 * Tamron 28-75 F2.8 * smc Pentax DA 55-300 * www.ftkm.be *

 14. #14

  Standaard Re: Fujifilm finepix s9600 vs. Panasonic Lumix DMC-FZ50

  Ik heb een Fuji S9500 gehad en nu weer een S9600, waar ik zeer tevreden over ben. De 28 mm groothoek heeft toendertijd bij mij de doorslag gegeven.

  Voor dat ik vragen krijg, de overstap naar de s9600 was voor mij vanwege het grotere LCD scherm, waar ik beter de details kan zien, voor mij zeer belangrijk want ik ben brildragend met een sterkte van -11 aan beide ogen.

  Overigens, als ik op pad ga heb ik altijd mijn statief bij.

  een tevreden Fuji gebruiker.
  Erik
  ______________________
  Nikon D700, D200, Fuji F70 EXR.

 15. #15

  Standaard Re: Fujifilm finepix s9600 vs. Panasonic Lumix DMC-FZ50

  denk dat je zeker geen slechte keuze zult maken als je 1 van beide toestellen hebt. Ik heb nu 2 dagen mijn fz50 en ik vind die prachtig, maar natuurlijk promoot je je eigen merk.

  Wat ik goed vond ik de Optical Image Stabilizer. en de prachtige macro foto's die ik gezien heb.

  Alleen de optie van een macro lens van raynox zal mijn toestel nog beter maken.

  veel succes

 16. #16

  Standaard Re: Fujifilm finepix s9600 vs. Panasonic Lumix DMC-FZ50

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door ducaudi Bekijk bericht
  denk dat je zeker geen slechte keuze zult maken als je 1 van beide toestellen hebt. Ik heb nu 2 dagen mijn fz50 en ik vind die prachtig, maar natuurlijk promoot je je eigen merk.

  Wat ik goed vond ik de Optical Image Stabilizer. en de prachtige macro foto's die ik gezien heb.

  Alleen de optie van een macro lens van raynox zal mijn toestel nog beter maken.

  veel succes
  je bedoelt verslechteren
  een raynox of andere opzetlens is nu niet echt bevorderlijk voor beeldkwaliteit
  je verliest al minium 1 stop licht ermee
  plus meer vertekening enzo ermee
  beter af dat je dan doorspaart voor een dslr vind ik zelf
  een compact camera maakt mooie beelden maar laat die opschorefllensen eraf

 17. #17

  Standaard Re: Fujifilm finepix s9600 vs. Panasonic Lumix DMC-FZ50

  ik heb hier nochtans macrofoto's gezien van de fz50 met de raynox DCR 5320 pro

  en als jij dat slechter vind, dan scheeld er iets met je ogen denk ik.

  http://forum.belgiumdigital.com/show...16#post1429416

  hier foto van de fz50 met die macrolens. Je mag toch al ferme dslr hebben voor zo'n foto te nemen

 18. #18

  Standaard Re: Fujifilm finepix s9600 vs. Panasonic Lumix DMC-FZ50

  @ducaudi: Geef Vicky een wegwerpkodakske en ze maakt nog fantastische foto's
  Ik vraag me eigenlijk af wat het zou geven als Vicky eens investeert in een degelijke DSLR
  Groetjes,
  FilMar, Beeldbrouwer ;-)
  * Pentax K20D * smc Pentax DA 18-55 * Tamron 28-75 F2.8 * smc Pentax DA 55-300 * www.ftkm.be *

 19. #19

  Standaard Re: Fujifilm finepix s9600 vs. Panasonic Lumix DMC-FZ50

  Naar mijn bescheiden mening (wie ben ik tenslotte?) hetzelfde als met dat wegwerpkodakske, maar dan net iets beter.

 20. #20

  Standaard Re: Fujifilm finepix s9600 vs. Panasonic Lumix DMC-FZ50

  Even een vraagje een de Fuji-kenners hier: Juist de handleiding even ingekeken van de fuji 9600...
  De FZ30/FZ50 heeft twee commandowieltjes om diafragma en sluitertijd in te stellen. Die wieltjes liggen mooi onder de duim en wijsvinger zodat alles mooi (en snel) aan te passen is terwijl je het toestel normaal vast hebt en je aan het mikken en kadreren bent.
  Als ik het goed zie moeten jullie in manuele mode ten eerste al een extra knop indrukken om je diafragma in te kunnen stellen, maar volgens mij ziet het er niet naar uit dat jullie die commandoknop zo gemakkelijk kunnen verdraaien als wij.

  Correct me if I'm wrong...

  Als ik ook even mag terugkomen op die kleurkaarten hierboven:
  Mijn keuze hier is snel gemaakt, bij de FZ50 zie je tenminste nog dat het vierkantjes zijn.
  Laatst gewijzigd door FilMar; 6 juni 2007 om 19:40
  Groetjes,
  FilMar, Beeldbrouwer ;-)
  * Pentax K20D * smc Pentax DA 18-55 * Tamron 28-75 F2.8 * smc Pentax DA 55-300 * www.ftkm.be *

 21. #21

  Standaard Re: Fujifilm finepix s9600 vs. Panasonic Lumix DMC-FZ50

  In manuele mode moeten we bij de Fuji S9600 een extra knop indrukken, om te kiezen tussen diafragma en sluitertijd maar dat is in mijn mening geen belemmering omdat je nog steeds met een hand die beweging kunt doen. Het is gewoon een kwestie van gevoel hebben met je camera.

  met vriendelijke groet
  Erik
  ______________________
  Nikon D700, D200, Fuji F70 EXR.

 22. #22

  Standaard Re: Fujifilm finepix s9600 vs. Panasonic Lumix DMC-FZ50

  Ik heb ook geen probleem met het indrukken van de +/- button om sluitertijd te selecteren in Manual mode (voordeel : je kan al niet aan het verkeerde wieltje draaien ;-)

  Alternatief is natuurlijk de P(rogram) mode waar A(perture) en S(hutter) proportioneel t.o.v. elkaar veranderen

  Greetz
  Fuji S9600 2gb Sandisk UltraII / 1gb Fuji XD H-type / Raynox DCR-250 Macro - Canon Powershot A720IS / 2gb SD Sandisk
  Have a look at http://www.flickr.com/photos/7770276@N07 and leave comments please.

 23. #23

  Standaard Re: Fujifilm finepix s9600 vs. Panasonic Lumix DMC-FZ50

  Ik keek niet enkel op dat indrukken van dat extra knopje (de manuele mode gebruik je nu ook niet alle dagen), volgens mij (aan de hand van de tekening in de handleiding) is ook al de plaats van die commandoknop niet echt ergonomisch. Je moet precies toch een hand vrijhebben om naar die knop te gaan en te verdraaien. Bij de FZ30 zitten die wieltjes direct onder je duim en vingers als je de camera normaal vast hebt.
  Groetjes,
  FilMar, Beeldbrouwer ;-)
  * Pentax K20D * smc Pentax DA 18-55 * Tamron 28-75 F2.8 * smc Pentax DA 55-300 * www.ftkm.be *

 24. #24

  Standaard Re: Fujifilm finepix s9600 vs. Panasonic Lumix DMC-FZ50

  Voor wie Duits begrijpt is dit werkelijk een must-read artikel. Zie: http://www.digicamfotos.de/index3.ht...d.php?id=40632 . Deze persoon heeft gedurende langere tijd zowel de FZ-50 en de S9600 aan de tand gevoeld. Hij schetst een zeer genuanceerd beeld, waar zowel de Pana als de Fuji gecomplimenteerd als bekritiseerd worden. Zijn conclusies luidt als volgt:

  "In der Conclusio wirkt die S9600 etwas ernsthafter als die Panasonic. Bei der FZ50 hat man immer das Gefühl, irgendwie "everybodies darling" in den Händen zu halten. Ein Marketingprodukt eben, aalglatt und nahezu perfekt, vollgestopft mit Features die es sowohl Oma Frieda, als auch dem Semiprofi Erich Knips ermöglichen, mit der Kamera astreine Ergebnisse im Rahmen ihrer physikalischen Fähigkeiten zu erzielen.
  Die Fuji wirkt dagegen wie eine spartanische Diva, ein Werkzeug das gerade mal magere vier Motivprogramme anbietet und mit Bedacht gehandhabt werden will. Man muss gezielter mit dem "sweet-spot", der idealen Blende umgehen, muss der Belichtungsmessung öfter unter die Arme greifen und, dank höherer Menülastigkeit, die ein- oder andere Einstellung strategischer planen.
  Dafür belohnt sie ihren Besitzer in einem schmalen Grenzbereich und vor allem in der Bildmitte mit der geringfügig besseren Bildqualität, den schöneren Farben und einer saubereren Anmutung.
  Viel Spaß und unter guten Lichtverhältnissen exzellente Aufnahmen gewähren natürlich beide Kameras"

 25. #25

  Standaard Re: Fujifilm finepix s9600 vs. Panasonic Lumix DMC-FZ50

  De commandoknop zit op een goede plaats, intuitief dus. Je duim is meestal al in die zone als je een foto neemt (zeker door de EVF.)
  De Knop om te switchen tussen S en A in manual stand ligt dan weer binnen wijsvingerbereik, dichtbij de afdrukknop. Even wennen welke het juist is (de flash knop zit er naast), maar je bent het snel gewoon.

  Je mag de commandoknop niet met de mode knop verwarren, deze zit inderdaad bovenop... Kijk misschien eens op http://www.fujifilm.co.uk/digital/ca....php?page=demo
  Hier heb je een zeer duidelijke 3d view van de camera . De commandoknop zit rechts van de mode-knop.

  Greetz
  Laatst gewijzigd door de_rocca; 8 juni 2007 om 22:42
  Fuji S9600 2gb Sandisk UltraII / 1gb Fuji XD H-type / Raynox DCR-250 Macro - Canon Powershot A720IS / 2gb SD Sandisk
  Have a look at http://www.flickr.com/photos/7770276@N07 and leave comments please.

Pagina 1 van 3 1 2 3 LaatsteLaatste

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •