Belgiumdigital.com in samenwerking met
Pagina 1 van 2 1 2 LaatsteLaatste
Weergegeven resultaten: 1 t/m 25 van 26
 1. #1

  Standaard FAQ : lees eerst hier voor je wat post

  FAQ : Frequently Asked Questions

  Reden van deze "FAQ" is om hier een beetje van een overzicht te geven, zodat sommige terugkomende vragen niet meer hoeven gesteld te worden, ook de algemene reichtlijnen ivm camera's en accessoires vind je hier.
  Staat nog in de beginnerschoenen, kan zijn dat er hier en daar nog een foutje staat, en dat er hier en daar nog een aanvulling moet komen. Daarom gaat dit ook niet op slot en kun je via reply's aangeven wat je er nog bij wilt zien, fouten of andere opmerkingen. Naargelang pas ik de "FAQ" dan wel aan.

  Indeling
  1) algemene richtlijnen camera's en assessoires
  2) Fabrikanten digitale camera's
  3) DSLR, wat, voor-en nadelen, welke lens op welke DSLR
  4) Prosumer/compact camera's, wat, voor-en nadelen
  5) Lenzen DSLR, algemeen, afkortingen
  6) (voorzet)lenzen prosumer/compact
  7) Filters
  8) hoe gebruik ik de zoekfunctie


  1) Algemene richtlijnen camera's en assessoires

  De naam zegt het zelf reeds, hier alle ivm camera's en assessoires, gaande van alle soorten toestellen, lenzen, flitsers, printers, beeldschermen, ... .
  Als je een topic start maak dan dat...
  => je vraag duidelijk omschreven is
  => indien je een probleem hebt met iets, geef zoveel mogelijk relevante informatie, bv een voorbeeldfoto + exif kan wonderen doen.
  => indien vraag voor een aankoop vermeld zeker je budget en doelstelling.

  Wat mag hier niet :
  => verwijzingen naar eigen shop, reclame voor jezelf dus, daarintegen heb je goede/slechte ervaringen met bepaalde shops waar je geen belangen bij hebt mag dit hier zeker vermeld worden.
  => Dat je je eigen merk voortrekt kan natuurlijk, maar hou dit binnen de perken, breek geen ander merk zomaar af omdat u een ander merk heeft (breek dus een ander merk af met feiten ).


  2) Fabrikanten digitale camera's

  -Canon (DSLR, prosumer/compact, lenzen)
  -Nikon (DSLR, prosumer/compact, lenzen)
  -Fujifilm (DSLR, prosumer/compact)
  -Olympus (DSLR, prosumer/compact, lenzen)
  -Pentax (DSLR, prosumer/compact, lenzen)
  -Sony (prosumer/compact)
  -Kodak (DSLR, prosumer/compact)
  -Minolta (prosumer/compact)
  -Sigma (DSLR, lenzen)
  -Panasonic (prosumer/compact)
  -HP (prosumer/compact)
  -Casio (prosumer/compact)
  -Contax (DSLR, prosumer/compact, lenzen)
  -Epson (prosumer/compact)
  -Kyocera (prosumer/compact)
  -Leica (prosumer/compact)
  Er zijn uiteraard nog merken, maar dit zijn zowat de meest vertegenwoordegde op de markt.


  3) DSLR

  Wat is een DSLR? Digital Single Lens Reflex
  =>Grootste kenmerk en basiskenmerk ; je kijkt door de lens, het licht gaat door de lens valt op een spiegel (die voor de beeldsensor zit), gaat zo door een prisma en/of een aantal spiegels en wordt zo afgebogen naar de vieuwfinder.

  Voordelen tov een prosumer/compact kamera
  => je kijkt door de lens
  => snelle autofocus (ook afhankelijk van welke lens men gebruikt)
  => verwisselbare lenzen
  => hogere isowaardes beschikbaar
  => (veel) minder digitale ruis
  => geen (door een normale mens meetbare) shutterlag
  => grotere buffer
  => kleinere DOF (Depth Of Field), geeft je meer creativiteit

  Nadelen tov een prosumer/compact camera
  => duurder
  => zwaarder en groter
  => lenzen wisselen kan kostbare tijd kosten en is soms omslachtig
  => Men kan het LCD schermpje achteraan op de kamera niet gebruiken als vieuwfinder
  => kleinere DOF, kan ook als een nadeel beschouwd worden

  Fabrikanten en welke lens op welke camera
  => Canon, werkt met canon EF-lenzen, ook lenzen van sigma, tamron, tokina, ... (met canon AF-mount)
  => Nikon, werk met nikor lenzen, ook lenzen van sigma, tamron, tokina, ... (met nikon AF-mount)
  => Fujifilm, werkt met nikor lenzen, ook lenzen van sigma, tamron, tokina, ... (met nikon AF mount)
  => Olympus, werkt met Zuiko Digital E-system lenzen, momenteel geen third party lenzen beschikbaar al zou sigma werken aan lenzen met een E-system mount.
  => Pentax, werkt met pentax lenzen (KAF2, KAF, KA mount), geen third party lenzen beschikbaar
  => Kodak, kun je kiezen tussen een kamera met een nikon AF-mount en een canon AF-mount
  => Sigma, werkt met sigma lenzen (SA-mount), geen third party lenzen beschikbaar
  => Contax, werkt met contax lenzen (N-thread mount), geen third party lenzen beschikbaar.


  4) Prosumer/compact camera's

  Wat?
  => grootste kenmerk is dat je niet door de lens kijkt maar door een aparte vieuwfinder of een EVF (Electronic VieuwFinder), het licht valt rechtstreeks op de beeldsensor, prosumer en compact camera's liggen dicht bij elkaar, maar een prosumer heeft meer instelmogelijkheden en is ook volledig manueel instelbaar.

  Voordelen tov een DSLR
  => goedkoper
  => kleiner en lichter
  => je kan het LCD scherm op de camera gebruiken als vieuwfinder
  => je hoeft geen lenzen te wisselen
  => meeste modellen kunnen korte filmpjes opnemen
  => grotere DOF

  Nadelen tov een DSLR
  => tragere autofocus
  => veelal merkbare shutterlag
  => je kan geen lenzen wisselen
  => minder hoge isowaardes beschikbaar
  => meer digitale ruis
  => je kijkt niet door de lens


  5) Lenzen DSLR, algemeen, afkortingen

  Algemeen
  De twee belangerijkste kenmerken die hoe dan ook op de lens vermeld staan is de brandpuntsafstand (focal lenght), aangegeven in mm, hoe groter deze waarde hoe meer tele, hoe kleiner hoe wijder, bij DSLR's hoeft men wel rekening te houden met de crop-factor door het veelal gebruik van een kleinere beeldsensor (kleiner dan 35mm film-formaat) en de lichtsterkte, aangegeven in F-waardes, hoe kleiner dit getal hoe lichtsterker de lens.

  Twee categorieen : primes en zooms
  => Prime lenzen : vast brandpunt
  => zoom lenzen : hebben een min en max brandpunt, meestal staan er op die lenzen ook twee F-waardes vermeld, dit wil dan zeggen dat de lens lichtsterker is volledig uitgezoomd (kleinste F-getal) en dus minder lichtsterk is volledig ingezoomd (grootste F-getal).

  Afkortingen die je kan terugvinden op lenzen of bij hun specificaties.
  => USM (canon) Ultra Sonic Motor, SMW (nikon) Silent Wave Motor, HSM (sigma) Hyper Sonic Motor : heeft betrekking op de AF-motor, die zijn sneller en stiller dan micromotoren.
  => IS (canon) Image Stabilizer, VR (nikon) Vibration Reduction, OS (sigma) Optical Stabilizer : die lenzen hebben beeldstabilisatie
  => L (canon) Luxe, EX (sigma) Excellence : Top of the line binnen het merk.
  => IF (canon, nikon, sigma, tamron, pentax) Inner Focus : deze lenzen veranderen niet in grootte tijdens het scherpstellen.
  => DO (canon) Diffractive Optics : speciaal geslepen elementen die ervoor zorgen dat de lens heel compact gebouwd kan worden.
  => UD (canon) Ultra-low Dispersion, ED (nikon, pentax, tamron) Extra-low Dispersion : speciaal geslepen elementen die voor correcties zorgen, vermijden chromatische aberatie.
  => ASP (nikon, tamron) ASPherical lens element, APO (sigma) Aspherical lenz element : speciaal geslepen elementen die ook voor correcties zorgen, vermijd chromatische aberatie.
  => RF (canon, nikon, sigma) Rear Focus : slechts de achterste elementen in de lens zorgen voor de scherpstelling, heeft als voordeel dat de lens compacter kan gebouwd worden.
  => DX (nikon) Digital eXpanded, DC (sigma) Digital Controlled : lenzen die alleen kunnen gebruikt worden op DSLR's, hebben ook een kleinere beeldcirkel


  6) (voorzet)lenzen prosumer/compact camera's

  Algemeen
  Ook prosumer/compact camera's kunnen uitgebreid worden met lenzen, deze worden dan voor de vaste lens geschroefd, meestal moet men wel een adapter gebruiken. Men heeft macro, tele en wide-angle voorzetlenzen.

  => Macro-voorzetlenzen : de sterkte van deze lenzen wordt aangeven in een getal waarde, bv : +3, +5, +10, ... hoe groter deze waarde hoe groter de vergroting. Men kan deze ook op elkaar schroeven en dan telt men de waarde op, bv een +3 en een +5 op elkaar geschroefd geeft een +8 lens.

  => Tele voorzetlens : bij die lenzen wordt een vermenigvuldigings factor aangegeven, bv x1.7, x2, ... . Bv een camera die een bereik heeft van 30-200mm en je schroef er een x1.7 teleconvertor lens op dan krijg je een 51-340mm bereik. Echter een veel voorkomend misverstand, de zoom blijft hetzelfde. Hoe groter de vermenigvuldiginsfactor hoe meer je moet inboeten aan kwaliteit.

  => Wide-Angle voorzetlens : worden ook aangegeven in een vermenigvuldiginsfactor, bv een x0.75, schroef je er zo een op je camera die een bereik van 30-200mm heeft, dan krijg je een bereik van 22.5-150mm. Dit brengt wel extra vervorming met zich mee.


  7) Filters

  Algemeen
  Er zijn vele soorten filters, UV-filters, skylight filters, polarisatie filters, kleurfilters, grijsfilters, infraroodfilters, ... . Echter bij digitale fotografie is het gebruik ervan veel verminderd (minder nodig) doordat de foto's achteraf kunnen bewerkt worden.

  Meest gebruikte
  => UV-filter : Houdt het UV-licht tegen, heeft geen of onmerkbaar effect op de foto, wordt meestal gebruikt ter bescherming van de lens (krassen, stof, water op het frontelement), mag ook op de lens blijven zitten.
  => Skylight-filter : heeft hetzelfde effect als de UV-filter maar geeft je wel iets warmere kleuren, wordt veelal gebruikt op wide-angle lenzen, mag ook op de lens blijven zitten.
  =>Polarisatie filter : houdt het licht tegen vanuit een bepaalde richting, wordt gebruikt om een blauwere hemel te verkrijgen, reflecties uit water en andere spiegelende oppervlakken te houden enz..., je verliest wel lichtsterkte.
  => grijs-filter : wordt gebruikt om een bepaalde hoeveelheid licht tegen te houden, om bv bij veel licht langere sluitertijden te kunnen bekomen en/of grote diafragmaopeningen te kunnen gebruiken bij veel licht. Deze filters kunnen ook gradueel zijn, dwz dat een bepaald opp van de filter meer licht zal tegenhouden, wordt gebruikt om een groter dynamisch bereik te verkrijgen op de foto.


  8) Hoe gebruik ik de zoekfunctie
  Als je iets wilt opzoeken via de zoekfunctie moet je dit wel per topic doen, men kan dus niet het gehele forum in 1 keer afzoeken.
  Let er op dat je het aantal dagen terug zet hoever jij wilt zoeken, dit staat standaard op 1 dag.
  Wil je zoeken op naam van een lid, dan moet de naam perfect ingevuld worden inclusief leestekens.


  Tot daar aan toe, indien er toch nog topics geopend worden waar het antwoord duidelijk hier in de FAQ staat, dan wordt er verwezen naar hier en het desbetreffend topic gesloten, zodanig dat andere topics langer kunnen blijven staan.

  groeten
  Moderator C&A
  Laatst gewijzigd door Franciskine; 20 januari 2009 om 21:22

 2. #2

  Standaard

  Toch even een kleine opmerking. Een objectief is een verzameling van lenzen. Een lens wisselen, tenzij het een voorzetlens betreft, gaat niet. Maar het is hier zo ingeburgerd op het forum dat wanneer men een objectief bedoeld men lens zegt......
  Misschien toch beter om de juiste termen te gebruiken ?
  Welke "lens" gebruiken voor macro bv geeft -althans voor mij- steeds vraagtekens : vraagt hij/zij nu naar een macro-objectief of een close-uplens ?
  Met welke "voorzetlens" wordt daar dan een converter mee bedoeld, is een ander voorbeeld.
  Een lovenswaaardig initiatief om hier werk van te maken. De dingen juist benoemen kan ook voor minder verwarring zorgen.
  In ieder geval erg bedankt voor de komende FAQ.

  Nota : fabrikanten van lenzen zijn B+W, Hama...en heel de reutemeteut

 3. #3

  Standaard

  kan je hier in geen ongelijk geven, maar ik denk,als ik de correcte benamingen ga gebruiken voor meer verwarring zal zorgen, niet alleen hier op het forum is dit zo ingeburgerd maar zowat overal op alle forums en ook buiten forums gesproken.
  Als er hier ergens wordt geproken of gevraagd op het forum, welke lens, wat staat betekend dit op die lens, enz... weet iedereen waarover men het heeft. Dit is dan ook de bedoeling van deze FAQ, dat iedereen weet waarover men het heeft.
  Idd voorzetlenzen = convertors, maar een 1.4x convertor die je tussen een objectief ( ) en je DSLR body zet is infeite ook een objectief (bestaat ook uit verschillende lenzen.

  Over het algemeen wordt aangenomen, Lens=objectief , en de lenzen waaruit een objectief bestaat zijn dan de elementen (lenzen).

  Nu, ik zal zien of er nog reacties op komen, indien wel pas ik de FAQ aan met een bijpassende uitleg bijschrijven met het verschil tussen lenzen, convertors, objectieven, elementen, ...
  Al bij al dan weer niet zo makkelijk, want bv een televoorzetlens x1.7 bestaat ook uit verschillende elementen en is dan ook weer een objectief om het dan heel ingewikkeld te maken.

  alvast bedankt voor de reactie

 4. #4

  Standaard

  Dank je wel mod, om het allemaal voor ons eens op een rijtje te zetten, het werkt heel verhelderend!
  hoe ouder hoe gekker- there's no fool than an old fool
  member of HanFanClan on http://hanfanclan2.web-log.nl/
  visit my blog on http://gerdayd.web-log.nl/

 5. #5

  Standaard

  Superleuk idee, die FAQ. Ik hoop dat mensen hem goed gaan gebruiken.

  Misschien kan je op termijn de andere stickies van Camera en accessoires in deze FAQ verwerken, zodat straks niet heel de eerste pagina vol stickies komt te staan ? Voor de mensen die in de FAQ nog niet tot een aha Erlebnis komen (mijn duits is slecht), is het misschien ook leuk om onderaan de FAQ te verwijzen naar de search-functie. Mogelijk nog efficienter is om zelfs de valkuilen van die zoekfunctie aan te stippen (zien dat je in het juiste forum zoekt, de nodige dagen terug (standaard staat dat op slechts 1 dag, zo zie je veel over het hoofd als je die instellingen niet grondig leest, en geef toe: wie leest de keuzemogelijkheden van een searchengine zodra z'n/haar zoekterm is ingegeven? . In het licht van user-interface logica (toch een cursus die nog van pas komt, zo af en toe) zou het interessant zijn, als de instellingen standaard al in het 'huidige forum' zouden staan en 30 of 60 dagen terugzoeken of zo), zodat onoplettende mensen (bestaan er eigenlijk wel onoplettende fotografen... goede vraag? ), toch geen nul-resultaat krijgen. Misschien is het technisch moeilijk om de software zo te configureren, vandaar misschien als hint in de FAQ?
  Verder is het mogelijk ook wel nuttig te vermelden dat je de exacte en volledige user-name moet invullen als je een bericht op auteur zoekt, omdat anders de resultaten niet altijd zijn wat je verwacht.

  Enfin... zomaar wat bedenkingen... Misschien zit er iets bruikbaars tussen...

 6. #6

  Standaard

  Misschien kan je op termijn de andere stickies van Camera en accessoires in deze FAQ verwerken, zodat straks niet heel de eerste pagina vol stickies komt te staan ?
  zo gezegd zo gedaan

  is het misschien ook leuk om onderaan de FAQ te verwijzen naar de search-functie. Mogelijk nog efficienter is om zelfs de valkuilen van die zoekfunctie aan te stippen
  heb ik er ook even bijgezet

  het licht van user-interface logica (toch een cursus die nog van pas komt, zo af en toe) zou het interessant zijn, als de instellingen standaard al in het 'huidige forum' zouden staan en 30 of 60 dagen terugzoeken of zo), zodat onoplettende mensen (bestaan er eigenlijk wel onoplettende fotografen... goede vraag? ), toch geen nul-resultaat krijgen. Misschien is het technisch moeilijk om de software zo te configureren, vandaar misschien als hint in de FAQ?
  dat is waarschijnlijk perfect mogelijk, maar dit ligt niet bij mij, moet je even voor naar sven mailen, ik vermoed wel dat er een reden is, en die reden is waarschijnlijk om de zoekfunctie wat te ontlasten, als dit standaard op bv 60 dagen staat en er gebruiken 30 mensen tegelijk de zoekfunctie .... . Nu ik weet het niet zeker maar ik vermoed dat het iets is in die richting.

 7. #7

  Standaard

  Enfin... zomaar wat bedenkingen... Misschien zit er iets bruikbaars tussen...
  blijkbaar wel

 8. #8

  Standaard

  Zoekfunctie standaard op 1 dag:

  [QUOTE] Originally posted by BD Moderator CA
  de reden is waarschijnlijk om de zoekfunctie wat te ontlasten, als dit standaard op bv 60 dagen staat en er gebruiken 30 mensen tegelijk de zoekfunctie ....
  Hehe... nu je het zegt... Vermoedelijk heb je gelijk: het zou de server waarschijnlijk behoorlijk vertragen, en het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat als er een paar mensen de 'search' functie activeren, dat andere mensen nog nauwelijk op het forum geraken Misschien toch maar beter 1 dag laten

 9. #9

  Standaard

  Klein foutje in de tekst?

  Bij 3)DSLR
  Nadelen tov een prosumer/compact camera
  =>...
  => kleinere DOF, kan ook als een nadeel beschouwd worden

  Moet dit niet zijn:
  => kleinere DOF, kan ook als een voordeel beschouwd worden
  https://waltertalboom.be-
  Medewerker RvB - belgiumdigital vzw

 10. #10

  Standaard

  Ik wil zeker geen miereneuker zijn, maar 'just is just':
  Fabrikanten en welke lens op welke camera
  => Pentax, werkt met pentax lenzen (KAF2, KAF, KA mount), geen third party lenzen beschikbaar
  Alle Tamron, Cosina's en andere Tokina's en bijna alle Sigma's (behalve de HSM-reeks) zijn verkrijgbaar in Pentax AF-vatting...

  Afkortingen die je kan terugvinden op lenzen of bij hun specificaties.
  => ASP (nikon, tamron) ASPherical lens element, APO (sigma) Aspherical lenz element : speciaal geslepen elementen die ook voor correcties zorgen, vermijd chromatische aberatie.
  Asferische lenselementen worden gebruikt ter correctie van sferische abberatie, Coma en vertekening.
  Apo (sigma) hoort niet in dit rijtje thuis, maar wel bij de ED/UD reeks.

 11. #11

  Standaard Re: FAQ : lees eerst hier voor je wat post

  Heel interesante topic en moest in feite dit eerst gevonden hebben alvorens mijn vraag te stellen.

  Maar heb toch nog een vraag heeft Tamron ook zoiets als IS

 12. #12

  Standaard Re: FAQ : lees eerst hier voor je wat post

  Bij Minolta kan je ook de DSLR vermelden in de lijst.

  Ook voor de compatibele lenzen staat Minolta nog niet ertussen...

  Voor de rest... Prima!!! mooi opgesteld. Deze uitleg kan al heel veel mensen helpen met verschillende vragen. En laat dat nu net zijn waarvoor dit forum dient Een grote pluim voor op de hoed!


 13. #13
  Geregistreerd: 23 juli 2004

  Standaard Re: FAQ : lees eerst hier voor je wat post

  nieuwigheid: je kan de search wel voor het hele forum gebruiken...

  You don't like my pics? Zero sugar, zero taste...
  [...dwarsliggers houden de sporen recht...]
  Imagening the world with Nikon and Tamron stuff 14. #14

  Standaard Re: FAQ : lees eerst hier voor je wat post

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door fredericrom
  FAQ : Frequently Asked Questions

  Nadelen tov een DSLR
  => tragere autofocus
  => veelal merkbare shutterlag
  => je kan geen lenzen wisselen
  => minder hoge isowaardes beschikbaar
  => meer digitale ruis
  => je kijkt niet door de lens
  Bij de (moderne?) prosumer kijk je ook door de lens. Dit is geen kritiek, maar een opmerking.

  Vele vragen op dit forum zijn in dit topic eigenlijk al beantwoord. Dus voor de inspanning deze faq op te zetten.
  Laatst gewijzigd door Ludo; 9 oktober 2006 om 16:32

 15. #15

  Standaard Re: FAQ : lees eerst hier voor je wat post

  Mooi initiatief!

  Toch even een opmerkingetje:

  => Pentax, werkt met pentax lenzen (KAF2, KAF, KA mount), geen third party lenzen beschikbaar
  Gelieve dit aan te passen. Zowel Sigma, Tamron, Tokina, Vivitar, Cosina en Phoenix maken lenzen voor pentax.
  Even opzoeken op online winkels als bhphotovideo.com bevestigd dit eveneens...

  Ook werken Pentax DSLRs met alle pentax mounts (gewone K-mount en M42+adapter)

  edit: oei, net gemerkt dat dit enkele reply's hierboven al werd vermeld, excuus
  ~TDN
  fotoblog: www.tdn9.be

 16. #16
  Geregistreerd: 31 maart 2007

  Standaard Re: FAQ : lees eerst hier voor je wat post

  Ik heb alles over de FAQ's aandachtig gelezen maar wat ik wil vragen staat er niet in. Ik vind echter niet hoe ik een nieuwe vraag moet 'posten'.
  Graag even wat hulp.
  Swakke

 17. #17
  Geregistreerd: 14 september 2004

  Standaard Re: FAQ : lees eerst hier voor je wat post

  swakke,
  als je in het gewenste subforum staat, klik dan op deze knop:
  die vind je linksboven ...

  mm
  ∏__|_ ∏__|_
  "no rules, great shots"
  Book of Fame 2009 - BESTEL HIER

 18. #18

  Standaard Re: FAQ : lees eerst hier voor je wat post

  Hallo kan iemand mij vertellen of een lens van pentax f-zoom 28-80 analoog
  ook past op een canon eos d

 19. #19

  Standaard Re: FAQ : lees eerst hier voor je wat post

  Ik kan je niet helpen, maar je kan beter deze vraag in het onderdeel objectieven stellen.

 20. #20

  Standaard Re: FAQ : lees eerst hier voor je wat post

  Is het ook niet zo dat met de modere DSLR de 'live-vieuw' functie hebt waardoor je het LCD scherm wel als vieuwfinder kunt gebruiken

 21. #21

  Standaard Re: FAQ : lees eerst hier voor je wat post

  Bij de uitleg over lenzen misschien dit ook vermelden.

  Tele: lenzen met een bereik groter dan 50mm.
  Wide: Lenzen met een bereik onder de 50mm.

  En foutje in de tekst:
  => DX (nikon) Digital eXpanded, DC (sigma) Digital Controlled : lenzen die alleen kunnen gebruikt worden op DSLR's, hebben ook een kleinere beeldcirkel

  Het gaat hier om crop-DLSR's en dat je deze lenzen niet op een FF kunt gebruiken.
  Ook Tamron heeft dit daar noemen de lenzen dan "Di II"
  Tot sluitertijd, Dirk

 22. #22

  Standaard Re: FAQ : lees eerst hier voor je wat post

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door FotoDirk Bekijk bericht
  Bij de uitleg over lenzen misschien dit ook vermelden.

  Tele: lenzen met een bereik groter dan 50mm.
  Wide: Lenzen met een bereik onder de 50mm.
  Ik zou eerder zeggen:
  - langer dan 70 = tele
  - tussen 25-70 = standaard
  - korter dan 25 = wide
  Hubert

  Nikon D303 14mm tot 500mm en een pillampke van Nikon en Sigma.

 23. #23

  Question welkse camera???

  Hey mensen!

  Ik ben op zoek naar een camera, maar ik weet eigenlijk niet zo goed wat kiezen.
  Ik heb nog niet veel ervaring met foto's trekken, misschien weten jullie raad??
  Ik zal hem meestal gebruiken voor paarden te trekken, familie-uitstapjes,...

  -De camera kost maximum 500 euro
  -Moet zeker kunnen filmen, voor korte filmpjes max. 4 minuten
  -Een redelijke zoom
  -Hij moet snel kunnen trekken, die ik nu heb wacht altijd een halve minuut om scherp te stellen en ondertussen is het paard al ver weg...
  -Het zou ook leuk zijn moest hij scherp en redelijk licht in donkere ruimten kan trekken, bv. op stal. Natuurlijk zonder flits want daar verschieten de paarden van.
  -heel scherp

  Zo, dit is het zo'n beetje. Als je ergens zo'n camera ziet die hier een beetje aan de eisen voldoet, wil je dan even reageren?? Dank u!!!

  sorry ik heb het verkeerd gepost maar het is dan ook de eerste keer dat ik op dit forum zit
  Laatst gewijzigd door silly_sil; 4 mei 2009 om 21:06

 24. #24

  Standaard Re: welkse camera???

  heel overzichtelijk!

 25. #25

  Smile Canon Eos 50D

  Hallo,
  wie heeft er nuttige tips voor mij als beginnend fotograaf met een Canon Eos50D (lens 17- 85 mm)...

Pagina 1 van 2 1 2 LaatsteLaatste

Soortgelijke discussies

 1. Wat mag je allemaal hier posten?!?
  Door Maurice1234 in forum Fotobewerking & software
  Reacties: 6
  Laatste bericht: 13 oktober 2002, 16:36
 2. wat kan hier beter aan ?
  Door jpschouten in forum Fotobewerking & software
  Reacties: 8
  Laatste bericht: 24 augustus 2002, 17:39
 3. Iemand die weet wat ze hier vertellen?
  Door jaja in forum Algemeen
  Reacties: 12
  Laatste bericht: 18 april 2002, 14:26
 4. Wat kan ik hier nog aan doen?
  Door jakke in forum Fotobewerking & software
  Reacties: 10
  Laatste bericht: 11 december 2001, 18:27

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •