Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

D100 CCD reinigen, eerste ervaring.

Collapse
Deze discussie is gesloten.
X
X
 
  • Weergaveopties
  • Begin
Clear All
new posts

  • D100 CCD reinigen, eerste ervaring.

    Omdat dit een gevoelig item kan zijn wou ik toch even mijn eerste ervaring kwijt over het reinigen van mijn D100 CCD.
    Vooraleer hier aan te beginnen heb ik grondig het web afgelopen op zoek naar goede informatie. Een goede link leek mij deze te zijn:
    http://www.pbase.com/copperhill/ccd_cleaning

    Om vergelijkbare beelden te hebben over de vooruitgang van het reinigen heb ik vooraf een opstelling gemaakt om referentie foto's te nemen. Hiervoor heb ik een grijskaart opgesteld met homogene belichting en daarvan een ideale foto genomen. de grijskaart heb ik out focus opgenomen om een nog gelijker beeld te bekomen. Een grijskaart geeft het voordeel als je een perfecte witeballans hebt met een juiste belichting dat theoretisch alle waarden zouden moeten 128 zijn op de schaal van 256. Dat is natuurlijk niet zo maar als je raw opneemt hun je de witballans zo perfect opnemen dat de 3 pieken (rood, groen en blauw) van het histogram perfect op elkaar vallen. Door die witballans per 0,01 eenheden bij te stellen bekom je de optimale perfecte witeballans en komen die 3 kurves op elkaar met een heel kleine spreiding. Als je nu in capture 3.5 de auto curve selecteert dan ga je een enorm kontrast kunstmatig genereren zodat de allerkleinste afwijking van densiteit reeds een heel grote afwijking geeft. Nu zal je, en verschiet niet, enorm veel onzuiverheden zien en ieder stofdeeltje zal als een bolleje weergegeven worden. Zo komen er 10 tallen te voorschijn.
    hier een vb van de grijskaart voor het reinigen:



    En nu het reinigen.
    Altijd denken het best te weten moest ik toch eerst een andere methode bepoeven. Ik had een ruitertrekker gekocht in de macro, met langs de ene kant een rubber profiel en langs de andere kant een mousse. Het rubberprofiel heb ik eruit gehaald . Dit rubber profiel geeft de vorm van een beitelpunt en was ongeveer 15cm lang en 3cm breed. Ik heb hiervan een strookje van 15 mm afgesneden. Deze strook heb ik in een houder gestoken met handvat om hem beter te kunnen vasthouden. Het is een stift geworden met een breedte van 15mm waarvan het uiteinde puntig was. Nu nam ik een doekje Con-Zellin, dit is een 3x3cm reinigings lapje met alkohol doordrongen die gebruikt wordt bij ontsmetting voor injectie's en plooide het rond de 15mm brede rubber schraper. De D100 werd aangesloten met de net adaptor waardoor je de spiegel kunt laten openklappen zodat de CCD vrij komt. Nu kun je met de rubber schraper, omgeven door de zachte doordrongen stof en mits een heel kleine druk de CCD gaan afschrapen zoals je dat met een glasraam zou doen. Ik maakte een beweging van de ene naar de andere kant.
    Maar...... die alkohol was geen goed idee want de ccd was verzadigd van die vloeistof en een testfoto was gruwelijk.

    Mijn hart begon serieus te kloppen, ik was rood als een overrijpe poempoen, was even pleplex, maar gaf de moet niet op.

    ik begon koortsachtig te zoeken in onze HBO kast naar allerlei zuivere doekjes, had een paar soorten gaas gevonden maar die waren vol kleine vezels, maar uiteindelijk vond ik het klassieke snelverband met in het midden een witte strook zuivere stof met langs de zijkanten de kleefband. Ik knipte er een stook van 18mm af en plooide die juist in het midden over het rubber profiel goed ervoor zorgende dat de kleefband zeker niet in de buurt kwam. het vormde dus een rubber beiteltje met de punt omwikkeld met de zuivere stof. Ik heb er zeer goed opgelet niet met mijn vingers de stof in de buurt van de punt aan te raken om zeker geen vervuiling te hebben. Nu de CCD opnieuw afgeschraapt, dus een maal boven van links naar rechts, rubberpunt draaien en onderaan van links naar rechts.
    Terug een test foto genomen en ....... holala dat was al heel wat anders, nog niet volledig zuiver maar heel hoopvol.
    terug dezelfde procedure herhaald, de zachte rubber punt belet dat je hard kan drukken, de zuivere stof kan je 1 maal links en 1 maal recht gebruiken en na een derde poging was het geheel zuiver op 1 stofpuntje na (in de geele omcirkeling). Dit laatste stofdeeltje was heel wat minder dens dan de vroegere. Ik heb dan het verschil opgemeten, het was 4 eenheden lager dan de omringende, dus 124 ipv 128. Omdat het zo weing was heb ik geen 4de poging meer gedaan en was uiterst tevreden met dit resultaat.
    Ziehier dezelfde zone met nu nog 1 stofdeel goed zichtbaar. Merk op dat dit beeld ook een beeld is waar het kontrast enorm is opgedreven op grijswaardes die 128 zijn +/- 2 eenheden.



    Ik kan je verzekeren dat mijn visie over stof nu heel anders is, het is gewoon te behandelen, en doe dit zeker niet zoals ik ergens in dit forum gelezen heb met een soort kleeflint een CCD beplakken....

    en als je zelf daar wilt mee experimenteren, dan blijft dat op je eigen risico natuurlijk.
    Zorg in ieder geval dat de puntlijn zacht en heel zuiver is zodat je geen crassen maakt, hou het geheel zuiver vlak en begin met een lichte druk.
    Na die alkohol heb ik de 2de maal, 2 druppels water op de punt gedaan.

    Lees ook goed (10x of meer!)de link die ik opgegeven heb.

    groetjes

    Frans

  • #2
    ........ en doe dit zeker niet zoals ik ergens in dit forum gelezen heb met een soort kleeflint een CCD beplakken....
    Hallo frans,

    Blij te vernemen dat, ondanks je gevoelens na je eerste poging (ik herken dat), alles goed gekomen is. Wat betreft bovenstaande vraag ik me wel af waarop je dat baseert. Heb je zelf kleefband (Scotch tape) toegepast en slechte ervaringen opgedaan of is het meer ingegeven door gevoel? Ik vraag je dat, omdat zoals je zelf ook al min of meer stelt dat "ccd-reiniging" een zeer interesante topic is voor de dslr-bezitters. Zelf heb ik destijds een zeer goed resutaat geboekt met Scotch tape en zoals ik begrepen heb ook een ander forum-lid. Gelukkig heb ik tot dusverre bij de S2 nog niet hoeven in te grijpen, waarbij ik overigens ook eerst zou grijpen naar de blaaspeer en tape meer zie als een laatste redmiddel. Echter je stellige afwijzing roept bij mij wel vragen op en ben dan ook benieuwd (en wellicht anderen met mij) naar jouw ervaring/gedachten hieromtrent.

    Voor mensen die de topic die ik hier destijds over heb gestart zouden willen bekijken, hier de link:
    http://dc.netadmin.be/topic.asp?TOPIC_ID=3824

    Jan
    You're welcome at: http://janvandenbroekfotografie.nl

    Comment


    • #3
      Hi Jan,

      Wat betreft bovenstaande vraag ik me wel af waarop je dat baseert. Heb je zelf kleefband (Scotch tape) toegepast en slechte ervaringen opgedaan of is het meer ingegeven door gevoel?
      Ik heb dit idd niet zelf gedaan maar dit steunt op het gevoel in die zin dat het allerkleinste deeltje dat achterblijft enorm goed zichtbaar is. Stof deeltjes zijn licht en zouden heel eenvoudig daar aan kleven, maar hoe zit het dan met vlekken in de richting van vetten?
      Maar eigenlijk zou ik beter die veronderstelling niet aangegeven hebben omdat ze niet op ervaring berusten.

      Ik had niet gezien dat er al zo een topic hierover was. Ik ga de nodig tijd nemen om die nu eerst rustig door te nemen.

      Alvast bedankt voor deze reactie. Ik kom daar zondag nog even op terug met ook een paar extra foto's. Morgen ben ik niet veel vrij.

      Groetjes
      Frans

      Comment


      • #4
        Ik heb mezelf de eclipse vloeistof en sensorswabs aangeschaft. Nog wel niet gebruikt, maar toch al in huis. Binnenkort zal ik er ook eens aan beginnen.
        m.v.g.
        Jos
        http://www.jos-echelpoels.smugmug.com

        Comment


        • #5
          Originally posted by Igoforit
          Ik heb mezelf de eclipse vloeistof en sensorswabs aangeschaft. Nog wel niet gebruikt, maar toch al in huis. Binnenkort zal ik er ook eens aan beginnen.
          m.v.g.
          Jos
          Ik heb ze al 2x gebruikt 1x bij mijn S1 en een keertje bij de S2 telkens met bijzonder goeie resultaten.
          Take care ! - Fuji S2 Pro - http://www.tribal69.be

          Comment


          • #6
            Ik heb mezelf de eclipse vloeistof en sensorswabs aangeschaft
            igoforit,

            Die eclipse vloeistof wat is dat eigenlijk voor iets? Kun je daar iets van zeggen?

            Frans

            Comment


            • #7
              Intussen heb ik nog wat detail foto's genomen.

              Hier is het resultaat van de grijskaart maar dan met de normale kontrast instelling. omdat het ene stofdeeltje weinig in kontrast verschilt is het niet meer opvallend.



              Een detail van het rubber profiel is hier te zien:



              Terwijl de uitgevoerde tool hier te zien is.



              Persoonlijk ben ik zeer tevreden met deze tool. Stofdeeltjes achtervolgen mij niet meer in mijn slaap en ik kan nu ook sneller mijn lenzen verwisselen wat toch de origineele bedoeling van een DLSR is.

              groeten

              Frans

              Comment


              • #8
                Potverdorie frans, jij bent een inventief man.

                Ik worstel hier nog altijd of ik m'n D100 ga binnendoen bij Nikon, en jij komt met zo'n mooi tooltje op de proppen. Is dat een breekmes dat je gemolesteerd hebt om te gebruiken als houder?

                Wat die eclipse vloeistof betreft:
                http://www.photosol.com/

                Daar vind je een beetje info. Maar niet wat de vloeistof eigenlijk is. Kan dit een zuivere alcohol zijn?

                Wat zou ik missen als ik er zelf niet was?

                Comment


                • #9
                  Ik worstel hier nog altijd of ik m'n D100 ga binnendoen bij Nikon, en jij komt met zo'n mooi tooltje op de proppen. Is dat een breekmes dat je gemolesteerd hebt om te gebruiken als houder?
                  Exxosje,

                  Dit is standaard te verkrijgen, gewoon gevonden in de Macro.
                  Ziehier een foto. Het is een gewone gomstift met houder. Je kunt de stift eruit halen en de gesneden rubber strip erin stoppen en klaar is kees.



                  Groetjes

                  Frans

                  Comment


                  • #10
                    vloeistof is isopropanol(wel zuivere)
                    (isopropylalcohol)

                    Comment


                    • #11
                      vloeistof is isopropanol(wel zuivere)
                      (isopropylalcohol)
                      Bedankt yoep, die eerste swap die ik gebruikte was doordrongen met dezelfde sterile isopropyl-alkohol. Het enige probleem zal geweest zijn dat er veel te veel alkohol aanwezig was (0.5ml) waardoor het eraf liep, maar de methode zou ik kunnen verbeteren door deze swap te combineren met de doek die ik gebruikte. De kostprijs is in ieder geval bijna nul.
                      De alkohol maakt alle onzuiverheden los, terwijl de schraper met doek alles wegneemt.

                      groetjes
                      Frans

                      Comment


                      • #12
                        Frans, zeer goede tip. Heb zelf al eens Scotchtape gebruikt voor mijn s2, (zie reactie Jan)en nadien is mijn ccd redelijk schoon gebleven. (ong 3 stofjes) dus ik mag niet klagen, echter deze tip is interessant.

                        Wat bedoel jij met klassiek snelverband, heb jij een merk, ik denk dat dit hier in Holland anders heet? ben geen EHBO specialist.

                        gr rob
                        http:/home.planet.nl/~knegt221

                        Comment


                        • #13
                          rdeknegt, ik denk dat je een leukoplastje wel beter zal kennen
                          Wat zou ik missen als ik er zelf niet was?

                          Comment


                          • #14
                            Als je de Eclipse vloeistof aanschaft dan zitten daar speciaal pluisvrije doekjes bij.
                            Ik heb het meegebracht vanuit de US, maar het zou ook via een zaak in Herentals ingevoerd worden.
                            Ik geloof dat dit iets van een 8 $ kost, daar kan je toch zelf je medicijnkast niet voor gaan uitproberen?
                            De swabs kosten wel meer, maar daar kan je wel een alternatief voor maken (zoals bewezen is hierboven).
                            m.v.g.
                            Jos
                            http://www.jos-echelpoels.smugmug.com

                            Comment


                            • #15
                              Originally posted by Igoforit
                              Als je de Eclipse vloeistof aanschaft dan zitten daar speciaal pluisvrije doekjes bij.
                              Ik heb het meegebracht vanuit de US, maar het zou ook via een zaak in Herentals ingevoerd worden.
                              Ik geloof dat dit iets van een 8 $ kost, daar kan je toch zelf je medicijnkast niet voor gaan uitproberen?
                              De swabs kosten wel meer, maar daar kan je wel een alternatief voor maken (zoals bewezen is hierboven).
                              m.v.g.
                              Jos
                              Dit is de zaak in herentals die de import doet voor belgië. De 12 sensor swaps en de eclipse vloeistof koste mij bijna samen 90 € een jaar geleden...
                              http://www.cnr.be/photocons/photocons.htm
                              Take care ! - Fuji S2 Pro - http://www.tribal69.be

                              Comment

                              Working...
                              X