Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Bespreking EPSON Stylus Photo 2100

Collapse
X
 
  • Weergaveopties
  • Begin
Clear All
new posts

  • Bespreking EPSON Stylus Photo 2100

    Aan de MODS : dit topic niet op zijn plaats ? Jullie weten er wel raad mee...

    "Belofte maakt schuld, en wie ze niet vervult wordt in de helle gebuld"
    Als dank voor de geduldige hulp van velen bij de (trage) beslissing tot aanschaf van deze printer.
    Daar gaan we !!!
    Hou er rekening mee dat ik geen 'techneut' ben en dat ik de printer nog maar sinds kort gebruik.
    Aarzel bij onwaarheden of onvolledigheden zeker niet mij op de vingers te tikken...


    HET UITPAKKEN
    De doos is - op zijn zachtst gezegd - indrukwekkend groot. Je moet ze kantelen om ze door de deur te krijgen. Ook de printer is groot. Op mijn bureau gebruikt de printer (met halfopen uitlaatklep) een grondvlak van ongeveer 60 op 70 cm.
    De doos bevat de printer en zijn hulpstukken (zoals papierrolhouder, CD-R hulpstuk, enz...), twee CD-Roms met de printersoftware (7 talen a.u.b.) en de online handleidingen en nog wat hulpprogramma's. Ook een netsnoerkabel, 7 verzegelde inktcartridges (de Matte Black cartridge ontbreekt!), 7 gevouwen A2-bladen (7 talen!) met "Installatierichtlijnen en Snelgids" (MAC OSX gebruikers blijven hier op hun honger zitten - geen woord over OSX !!!) Verder nog wat promotiemateriaal en - niet onbelangrijk - een pakketje met A4 EPSON Fotopapier (5 Archival Matte en Premium Semi Gloss).
    Wat ontbreekt ? Een usb- of firewirekabel en een degelijke gedrukte (en logisch gestructureerde) handleiding !!! Een schande ! Je betaalt een dikke 650 EUR en dan kan dit er niet van af ? Gelukkig had ik dergelijk kabeltje liggen, ander stond ik daar (met m'n broek vol goesting)...


    Fotootje geleend van de officiële EPSON nl. website

    HET INSTALLEREN
    Geloof me - de volledige vloer van je bureau ligt vol ! Maar het assembleren van de printer is eenvoudig en gaat vlot (papierrolhouder en snijmechanisme heb ik voorlopig links laten liggen). Na wat zoeken vond ik de printersoftware voor MAC OS X op de CD. EPSON behandelt MAC OSX gebruikers redelijk stiefmoederlijk (zie verder!).
    Het installeren van de software verloopt vlot. Je moet wel tweemaal installeren : éénmaal voor MAC OSX en éénmaal voor MAC OS9 (of classic). Van de extra hulpprogrammas werkt enkel EPSON Photoquicker in Mac OSX. De andere werken enkel in MAC OS9 of WINDOWS. Dat is niet jammer, want meestal is dergelijke software redelijk rudimentair en gemakkelijker te behandelen in volwassen software als PS en PS Elements. Alleen had ik graag het veelbelovende EPSON Graybalancer (om zwart/wit foto's te printen) zien werken. Voorlopig gaat dit voor OSX niet, tenzij ik iets over het hoofd heb gezien !?!
    Kortom, na een klein half uur (redelijk vlug voor mijn doen!) rolde mijn eerste print uit mijn nieuwe printer. Ikke blij !

    DE PRINTERSOFTWARE
    Voorlopig maak ik er het volgende van (ik werk enkel in MAC OSX - niet onbelangrijk zoals verder zal blijken) :
    Wanneer je het commando print gebruikt, krijg je volgend scherm :



    De interface is behoorlijk intuïtief en doorgrondelijk.
    A = Als je meerdere printers hebt aangesloten, kan je die hier selecteren.
    B = Hier kan je veelgebruikte instellingen opslaan en selecteren. Bv. als je veel eenvoudige tekstprints maakt op gewoon papier in 360 dpi zwart, kan je die instellingen opslaan als bv. "ZW - gewoon papier", die dan later gewoon aanklikken en dan hoef je niet de ganse instelprocedure te doorlopen. Gemakkelijk...
    C = Het feitelijke printmenu ! Hier heb je de verschillende instellingen die je moet (kan) doorlopen om tot printen te komen, Sommige zijn typisch EPSON, anderen zijn afhankeljk van je besturingssoftware en andere zullen afhangen vanuit welk programma je print. Zo vind je hier :
    - Aantal en pagina's : hier geef je aan welke en hoeveel pagina's je wil printen.
    - Lay-out : hier kan je meerdere pagina's op één print gaan bepalen (afhank. van besturingssysteem?)
    - Uitvoeropties : hier kan je printen naar de harde schijf (afhank. van besturingssysteem?)
    - Planner : hier bepaal je de printvolgorde en/of printtijdstip (afhank. van besturingssysteem?)
    - Papierafhandeling : even/oneven pagina's (afhank. van besturingssysteem?)
    - Colorsync : het venster van het MAC Colorsync printprofiel. Hier kan je bv. "Sepia" aanklikken (afhank. van besturingssysteem?)
    - Printerinstellingen : het feitelijke printscherm (wordt hier verder besproken)
    - Kleurbeheer : wordt apart besproken
    - Papierconfiguratie : hier kan je o.a. de droogtijd van het papier verlengen (is mij nog niet helemaal duidelijk)
    - Overzicht : hier krijg je in een tekstbestandje al je instellingen die je gemaakt hebt. Zeer handig in het begin als je nog niet zeker bent.
    D = (binnen printerinstellingen) Hier kan je kiezen tussen de verschillende papiersoorten (gewoon - archival matte - premium semi gloss - glossy (ja toch wel!) - watercolour - cd). Inderdaad de "glossy" staat erbij. Het kan dus, maar het blijkt af te raden i.v.m. bronzing. Wel nog niet zelf geprobeerd...
    E = (binnen printerinstellingen) Inkt. Hier bepaal je "zwart" of "kleur".
    F = Modus. Spreekt een beetje voor zichzelf. Binnen de verschillende papierkeuzes kan je hier interfereren i.v.m. de drukkwaliteit en -snelheid.
    Het lijkt ingewikkeld, maar is het niet. Na een paar keer vind je heel vlug je weg.



    Kleurbeheer : (A) waar zo veel over geschreven wordt. Hier kan je een soort printerprofiel gaan instellen/gebruiken. Tot nu toe (korte tijd dus!) werk ik in de tab "Kleurencontrole" - modus "Fotorealistisch" en dat voldoet wonderwel. Voorzover ik het begrepen heb, probeert deze instelling het beeld van je monitor zoveel mogelijk te benaderen en geloof me - dat lukt aardig ! Ik weet dat velen zweren bij (ingewikkelde?) printprofielen en (dure?) hardwarematige schermcalibratie, maar als de afdrukken bv. geen commerciële afdrukken zijn van tapijten of kleurendrukproeven bij een ontwerper (waar het kleur PMS 280 ook het kleur PMS 280 moèt zijn) voldoet deze eenvoudige instelling voor mijn hardware-opstelling (eMAC G4) wonderwel... Ik heb m.a.w. nog geen enkele print opnieuw moeten maken omdat de kleuren niet voldeden - en ik ben toch behoorlijk streng daarop !

    EPSON PRINTER UTILITY



    Dit is een utility waar je de printer mee kan configuren. Zo kan je kijken hoe het staat met de inktvoorraad (zie volgende afbeelding), je kan kijken (per kleur) waar de spuitmondjes problemen geven, je kan die spuitmondjes reinigen (kost pakken inkt!), je kan je verschillende kleuren gaan positioneren, enz. Handig en intuïetief programma.



    VOORZICHTIGE CONCLUSIES (zeer voorlopig)
    Dit staat als een paal boven water : DIT IS EEN DIJK VAN EEN PRINTER. Interpreteren van afdrukken is natuurlijk zeer subjectief, maar ik ben er gerust in : prints (op Premium Semi Gloss) kunnen zonder verpinken naast 'echte' foto's gelegd worden. Als er interesse is, breng ik op de ZOO SD een map mee met verschillende printvoorbeelden, dan kunnen geïnteresseerden altijd kijken en vergelijken.

    EPSON behandelt MAC OSX-gebruikers stiefmoederlijk. O.a. volgende zaken kunnen in OSX niet : randloos afdrukken, afwijkende papierformaten, een hele boel bijkomende instelmogelijkheden, watermerken afdrukken, GrayBalancer, dubbelzijdig afdrukken, afdruktijdvermelding, enz..., enz... Veel zaken zijn effectief overbodig en compliceren alleen maar de printersoftware, maar het randloos afdrukken en GrayBalancer wil ik wél kunnen. Enfin, afwachten wat EPSON doet...

    De Epson 2100 is geen productieprinter. Het printen gaat sneller dan vroeger, maar 20 A4'tjes op een uur in hoge kwaliteit ? Vergeet het ! Deze printer is ook geen printer om al je foto's (groot en klein, goed en slecht) te gaan afdrukken. Het papier en de inkten zijn duur. Maar wie een degelijke topafdruk op A3+ van zijn foto's wil koesteren (de foto's zijn niet (of bijna niet?) lichtgevoelig - pigmentinkt!), is hiermee aan het juiste adres. Mensen die mooie albums willen afleveren, foto's in groot formaat achter glas plaatsen, portfolio's willen presenteren of, ja zelfs tentoonstellingen willen verzorgen : TWIJFEL NIET - DIT IS UW PRINTER !!!
    Voor alle duidelijkheid : printen op gewoon papier of Photo Quality Paper gaat, zelfs voor tekst- en wordbestanden. Het resultaat is bevredigend, maar de printer is er niet voor gemaakt. Wil je uitsluitend dergelijke prints : er zijn andere en betere...

    De kleur- en schermcalibratie. Anderen (Jan e.a.) kunnen je daar zinniger en gedocumenteerder over verhalen. Maar als je je daar (nog) niet wil aan wagen, mag dat geen beletsel zijn om deze printer aan te schaffen. Mijn prints (ik herhaal MAC OSX én eMAC G4 scherm) zijn zeer kleurecht... Anderen kunnen en mogen dit tegenspreken.

    Tot nu toe heb ik enkel afgedrukt om Premium Semi Gloss Photo Paper. Glossy Paper kan blijkbaar toch (tenminste het staat in de printerdriver), maar i.v.m. 'bronzing' wordt het afgeraden. Zwart/wit heb ik nog niet afgedrukt. Wel een soort duotoon op Archival Matte Paper en dat is mij zeer bevallen. De afdruk is adembenemend, het gevoel van het papier is bijzonder zacht en de kleuren zijn zeer zacht. En dan heb ik de speciale Matte Black Inkt nog niet bebruikt... Neen, hoewel ik het nog niet geprobeerd heb, ik ben er gerust in... zwart/wit met deze printer... Roadrunner kan op z'n twee oren slapen...

    BESLUIT
    Zo dat was het dan. Het is weer een lange geworden - ik kan toch nooit eens bondig zijn...
    Ik hoop dat ik er sommige twijfelaars mee over de streep kan trekken... Ik herhaal, ik ben geen "techneut", en mijn ervaringen zijn gestoeld op een korte tijdspanne, maar ik heb ogen, goede ogen en wat ik zie overtuigt mij... dit is TOP !!! Tegenspreken mag...
    Voor wie geïnteresseerd is, op de SD in de ZOO breng ik een paar voorbeelden mee op verschillende papiersoorten. Zelf zien is nog altijd gemakkelijker geloven...

    Greetz, Kariboe
    * Eén duimpje -> ja hoor ** Twee duimpjes -> hee, bijzonder goed gezien, creatief ! *** Drie duimpjes -> aaargh, ik wou die zelf gemaakt hebben, respect !!!
    Euh... deze quotering is zeer subjectief !

  • #2
    Applaus uit de zaal voor deze prachtige en zeer leerrijke uiteenzetting!!!Ge hebt tijd noch moeite gespaard en dat siert je!Het ziet er inderdaad een dijk van een printer uit (daar was ik al langer van overtuigd )Plezant om iemands enthousiaste bevindingen te lezen!

    Dat zwartwit moet je zeker uittesten.Voor zover ik weet kan je geen betere printer kopen voor zwartwit dan deze Epson 2100.Zoals je opmerkt in de showcase bij mijn gepostte Mala fatra-fotookes ben ik me tijdelijk aan 't specialiseren in zwaardere Amerikaanse kleuren maar zwartwit is en blijft prachtig en tijdloos.Ik heb er nooit zwartwitfoto's van gezien op dat mat papier.Wel kleurenfoto's en die waren prachtig.Weet wel niet op welk papier ze afgedrukt waren.

    Veel plezier met je printer en laat zeker in de toekomst je verdere bevindingen weten.
    Danny's Photosite

    Comment


    • #3
      Is dit al een echte 'PS'-printer?
      Of ook enkel met extra software?
      Fuji FinePix S100fs

      Comment


      • #4
        Prachtige bespreking, Kariboe.
        Eigenlijk zou de crew zulken besprekingen ergens moeten bundelen.
        Mic maakte destijds ook zoiets over de i900 of zo...

        Ik twijfel er niet aan dat Epson degelijke printers maakt, maar persoonlijk hou ik het liever bij Canon: véél goedkoper inzake verbruik en toch ook een pak sneller. Als mijn prints na x-aantal jaren vervagen, print ik ze gewoon opnieuw uit. ( Allez, als mijn CD'tjes dan nog te lezen zijn )
        Zo zie je maar: een printer kiezen is niet eenvoudig en hangt in hoofdzaak af van je eigen noden.

        In elk geval: veel plezier met je nieuwe printer. Om de kosten de drukken ( hey, what's in a name ? ), kan je misschien de site van Mep eens bezoeken. ( Qjet )

        ”Dans la vie Il faut être bon - Mais pas deux fois
        Si non, on devient bonbon
        Et les gens nous mangent !"

        Comment


        • #5
          Originally posted by RuZ
          Is dit al een echte 'PS'-printer?
          Of ook enkel met extra software?
          PostScript RIP is een optie van dik 200 euro, als ik me niet vergis.
          Pieter
          --
          Fuji X-T1, Nikon D7200, Sony RX100-III -- (Flickr | PBase)

          Comment


          • #6
            Bedankt voor de uitgebreide test, Kariboe. Dat staat ook nog op de begroting voor de komende tijd, dus deze bespreking komt goed van pas...
            Canon 10D, glass, flashes & extra's
            Fuji S602Z & extra's
            www.CooMa.be BD0176BE

            Comment

            Working...
            X