Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Absolute beginner en occasionele fotografie : welk fototoestel raden jullie aan?

Collapse
X
 
  • Weergaveopties
  • Begin
Clear All
new posts

  • Absolute beginner en occasionele fotografie : welk fototoestel raden jullie aan?

    Ik ben absolute amateur, beginner en trek meestal foto's van mijn kindjes. Mijn eerste digitale fototoestel is nu al een aantal jaar oud en het is een Canon Digital Ixus 850is, dus een gewoon compact fototoestelletje. Ik ben er nooit blij mee geweest. Het is onder andere gewoon veel te traag : ik heb 4 kleine dochtertjes en het is heel moeilijk om een foto te trekken, want tegen dat het scherp gesteld is, kijken ze al de andere kant uit.

    Ik zoek dus een snel toestel, maar ook eentje dat mooie kwaliteit geeft. Hier worden vooral foto's getrokken van de kindjes, ook foto's binnen en daar had ik ook graag een fatsoenlijke kwaliteit gehad, want niet altijd even gemakkelijk is omdat het binnen meestal te donker is.

    Ik wil er ook geen al te groot bedrag aan uitgeven. Mogelijk ga ik wel starten met een cursus fotografie, omdat het toch wel wat beter kan. (lees : het kan niet slechter).

    Voor al hetgeen ik boven geschreven had, dacht ik dat ik een spiegelreflexcamera nodig had (en toegegeven; ik vind die toch wel sexy).

    Ik was dus al een bezoekje gaan brengen aan de fotospeciaalzaak. Daar raadden ze me de SAMSUNG NX300 aan. Toch ook de uitleg gekregen over de spiegelreflexcamera's van Nikon en Canon en na wat opzoekingswerk op internet dacht ik voor een NIKON D3200 te gaan ofwel een SAMSUNG NX300.
    (Ik had ook een tijd getwijfeld tussen een CANON EOS100D EN EEN NIKON D5100)


    Bij het bekijken van de SAMSUNG NX300 had ik die eigenlijk meteen al afgeschoten: zo'n klein toestelletje met zo'n grote lenzen; ik vond dat precies niet handig. En ik bleef van mening (misschien onterecht) dat een spiegelreflex toch sowieso beter was (het ziet er in ieder geval professioneler uit).

    Maar nu lees ik toch veel goeds over spiegelloze camera's en blijkt die SAMSUNG NX300 toch niet zo slecht te zijn. In de fotospeciaalzaak raadden ze die aan boven de CANON D3200, zeker voor binnenhuisfotografie zou die ISO veel lager kunnen en dus beter resultaat geven (sorry, ben eigenlijk nog niks op de hoogte van ISO).

    Op youtube had ik een filmpje gevonden van iemand die al zijn (hele dure) spiegelreflexcamera's weg gedaan had en helemaal in de ban was van de spiegelloze camera. Hij had een Sony A en nog iets (fullframe). Ik vond dat ook wel interessant om uit te pluizen en was eens gaan kijken naar een review en prijs; maar dat bleek dan om een toestel te gaan van meer dan 3000 euro (als het niet meer was). Niks voor mij dus. Deze persoon raadde dan wel als meer budgetoptie de SONY NEX7 of de SONY NEX5 aan.

    Ik vind het niet erg dat mijn toestel wat groter is, dus daar doe ik het niet voor; het moet niet supercompact zijn. Ik wil wel mooie, SCHERPE, DUIDELIJKE foto's, met zo min mogelijk RUIS. Hij moet SNEL SCHERP STELLEN, want anders moet ik weer meer dan 10 foto's nemen om hopelijk 1 goede foto' over te houden. En goede kwaliteit van foto's binnenshuis en dat allemaal voor een liefst lage prijs. Alles boven de 1000 euro wil ik niet en ik blijf liefst rond de 500 euro. Achteraf kan ik nog bekijken hoe ik ermee verder wil en of het me genoeg aanspreekt. Ik wilde een nieuwe, maar misschien is het wel niet slecht om tweedehands te overwegen?

    Wat raden jullie me aan :

    -SAMSUNG NX300
    -CANON D3200
    -SONY NEX 5, 6 of 7 of misschien een van de NEX reeks tweedehands? Want ik heb er hier op het forum zien staan.
    -nog wat anders

    Alleszins bedankt om moeite te doen, want ik weet het echt niet meer.

  • #2
    Re: Absolute beginner en occasionele fotografie : welk fototoestel raden jullie aan?

    Als het formaat geen rol speelt zou ik toch voor een dslr gaan, de instapversies zijn laag geprijsd en bieden nog altijd een voordeel tov een mirrorless vanwege de aparte fasedetectie sensoren, dus betere autofocus voor bewegende onderwerpen. Hoewel een sony A6000,fuji xt1, olumpus em1 hier amper voor moeten onderdoen. Maar buiten de sony zijn dit toch dure camera's.

    Canon 100D of Sony A58 zou ik je aanraden, samen met een 18-135mm lens. Beide merken hebben zo een lens in huis. De 18-55 kitlens gaat al gauw vervelen. Maar binnenshuis met slechte verlichting ga je ook met een dslr toch moeite hebben en dan moet je eerder kijken naar een lichtsterke lens, sony 16-50/2.8 of canon 17-55/2.8 (als ik me niet vergis, ben meer op de hoogte van sony). Wil je goedkoper dan neem je een lichtsterke prime lens, een 50/1.8 is heel populair, goedkoop maar toch scherp.

    Een instap dslr is laag geprijsd maar heeft ook nadelen, vooral de buffer is kleiner en het aantal frames per seconde is lager dan de duurdere modellen. Daar ga je rekening mee moeten houden als je veel foto's achter elkaar wilt nemen.
    Last edited by alex606; 19 juli 2014, 18:30.
    Canon 6D / Samyang 14/2.8 / Canon 28-135 IS USM / Sony A6400 / Sony 200-600 / Sony 16-50
    Mijn bird foto's en urbex foto's

    Comment


    • #3
      Re: Absolute beginner en occasionele fotografie : welk fototoestel raden jullie aan?

      Ik heb mijn Nikon DSLR weggedaan en een Sony A6000 systeem camera (spiegelloos) gekocht.
      Uitstekend toestel, dat zeer snel werkt en bij weinig licht ook nog goede foto's maakt.
      Rudi

      Comment


      • #4
        Re: Absolute beginner en occasionele fotografie : welk fototoestel raden jullie aan?

        Een instap dslr lijkt me inderdaad een goede keuze voor jou.
        Die nikon d3200 is een zeer goed toestelletje met veel mogelijkheden voor een zeer acceptabele prijs. Ik zou hem enkel aanraden in combinatie met de 18-105mm kitlens.

        Laat je niet verleiden door de kit met 2 lenzen: 18-55 en 55-200. Je zult veel van lens moeten wisselen aangezien je voor jouw type van fotografie vooral afstanden tussen de 30-80 mm zult nodig hebben. Met 18mm heb je meer dan genoeg breedbeeld om een mooi landschap te fotograferen, of een groot gebouw, en met 105mm heb je ook genoeg om van een redelijke afstand een van je 4 kleine spruiten te fotograferen zonder dat ze het doorhebben.

        Bovendien biedt die lens ook een wat betere kwaliteit, en, niet onbelangrijk voor jou, hij ziet er ook een stuk professioneler en sexier uit

        Misschien moet je toch ook nog eens kijken naar die mirrorless camera's. Bijvoorbeeld de nikon 1 reeks.
        Hoe dan ook, neem je tijd om uit te zoeken wat je nodig hebt, en beslis niet overhaast. Ik ben 6 maanden bezig geweest met uit te zoeken welke camera het meest geschikt was voor mij. In die 6 maanden ben ik ruim 3 keer van idee veranderd, grptendeels door gebrek aan kennis...
        Lowepro Fastpack 100 - Nikon D7000 - Nikon 18-105 f3.5-5.6 - Nikon 35mm f1.8G - Sigma 17-50 f2.8 - Manfrotto 294 series

        Comment


        • #5
          Re: Absolute beginner en occasionele fotografie : welk fototoestel raden jullie aan?

          Bedankt voor de tips en meningen tot nu toe.

          Ik heb ondertussen de hele dag niks anders (toch bijna) zitten doen dan opzoekingen doen over fototoestellen en als ik zo blijf doordoen en nieuwe dingen zien, dan heb ik over 6 maanden nog geen nieuw fototoestel. Ik ben in feite al heel lang aan het zoeken, maar nu doe ik door tot ik er eentje gevonden heb. Probleem is dat ik niet goed kan knopen doorhakken en bang ben om toch spijt te hebben van mijn aankoop.

          Terwijl ik zo zeker was te gaan kiezen tussen de NIKON D3200 en de SAMSUNG NX300, weet ik het nu nog minder.

          In feite zou ik eerst de knoop moeten doorhakken DSLR of mirrorless en dat is nu het grote probleem. Ook hier zijn er 2 kampen, maar het kamp mirrorless lijkt te gaan groeien. Momenteel hel ik weer meer naar het mirrorless type. (Als het een DSLR wordt, zal het bijna zeker een NIKON D3200 worden en zijn er centen genoeg een D5200, hoewel ik ook veel goed hoor over de PENTAX D30/K50).

          Dit is mijn vernieuwde lijstje (met CSC's) (opgesteld met o.a. lijstjes die ik online gevonden heb met beste digitale toestellen in 2014 (de DSLR's heb ik er van tussen gelaten). Ik heb wel nog niet uitgevlooid welke invloed ze allemaal hebben op mijn budget.

          -PANASONIC LUMIX DMC-GF6
          -PANASONIC LUMIX DMC-GM1
          -PANASONIC LUMIX DMC-GHR
          -SAMSUNG PEN E-PL5
          -SAMSUNG NX3000
          -SONY A3000 / A5000 / A6000
          -SONY NEX6
          -SONY RX-10 (boven mijn budget)
          -FUJIFILM XT-1 (boven mijn budget)
          -SONY RX-100

          Ik hoop dus dat er hier ook kenners zijn van CSC camera's.

          Comment


          • #6
            Re: Absolute beginner en occasionele fotografie : welk fototoestel raden jullie aan?

            Zowel bij DSLR als mirrorless heb je goede camera's. Het grootste verschil het formaat, een DSLR is meestal iets groter en zwaarder.
            Het heeft vooral te maken met persoonlijke voorkeur.
            Rudi

            Comment


            • #7
              In mijn ogen is de Fuji X-T1 de enige die een DSLR benadert, de zoeker alleen al is beter dan die van mijn D3S en dat wil toch wel wat zeggen, hit is natuurlijk wel het duurste toestel dat er tussen staat….
              There is no such thing in anyone's life as an unimportant day. / Alexander Woollcott
              A diplomat is a man who always remembers a woman's birthday but never remembers her age.
              Contra principia negantem disputari non potest. BD Lidnummer : BD0394BE

              Comment


              • #8
                Re: Absolute beginner en occasionele fotografie : welk fototoestel raden jullie aan?

                Oorspronkelijk geplaatst door Franciskine Bekijk bericht
                In mijn ogen is de Fuji X-T1 de enige die een DSLR benadert, de zoeker alleen al is beter dan die van mijn D3S en dat wil toch wel wat zeggen, hit is natuurlijk wel het duurste toestel dat er tussen staat….
                Zoals ik zei: persoonlijke voorkeur
                Een goede mirrorless moet niet onderdoen voor een DSLR in dezelfde prijsklasse.(Mijn A6000 is even goed als de Nikon D5100, die ik voorheen had.)
                Rudi
                Last edited by rudimaes; 20 juli 2014, 08:07.

                Comment


                • #9
                  Re: Absolute beginner en occasionele fotografie : welk fototoestel raden jullie aan?

                  Oorspronkelijk geplaatst door rudimaes Bekijk bericht
                  Zoals ik zei: persoonlijke voorkeur
                  Persoonlijke voorkeur speelt altijd een rol natuurlijk, daarom ook dat het belangrijk is pas een toestel te kiezen als je het eens in handen hebt gehad. De zoeker van de Fuji X-T1 is iets apart, je moet er door gekeken hebben om te beseffen hoe uitzonderlijk goed deze is.
                  There is no such thing in anyone's life as an unimportant day. / Alexander Woollcott
                  A diplomat is a man who always remembers a woman's birthday but never remembers her age.
                  Contra principia negantem disputari non potest. BD Lidnummer : BD0394BE

                  Comment


                  • #10
                    Re: Absolute beginner en occasionele fotografie : welk fototoestel raden jullie aan?

                    Oorspronkelijk geplaatst door Franciskine Bekijk bericht
                    Persoonlijke voorkeur speelt altijd een rol natuurlijk, daarom ook dat het belangrijk is pas een toestel te kiezen als je het eens in handen hebt gehad. De zoeker van de Fuji X-T1 is iets apart, je moet er door gekeken hebben om te beseffen hoe uitzonderlijk goed deze is.
                    Daarin heb je natuurlijk gelijk. Maar ik denk X-T1 iets boven het budget zit van Lieke4.
                    Rudi

                    Comment


                    • #11
                      Re: Absolute beginner en occasionele fotografie : welk fototoestel raden jullie aan?

                      Oorspronkelijk geplaatst door Lieke4 Bekijk bericht


                      Dit is mijn vernieuwde lijstje (met CSC's) (opgesteld met o.a. lijstjes die ik online gevonden heb met beste digitale toestellen in 2014 (de DSLR's heb ik er van tussen gelaten). Ik heb wel nog niet uitgevlooid welke invloed ze allemaal hebben op mijn budget.

                      -PANASONIC LUMIX DMC-GF6
                      -PANASONIC LUMIX DMC-GM1
                      -PANASONIC LUMIX DMC-GHR
                      -SAMSUNG PEN E-PL5
                      -SAMSUNG NX3000
                      -SONY A3000 / A5000 / A6000
                      -SONY NEX6
                      -SONY RX-10 (boven mijn budget)
                      -FUJIFILM XT-1 (boven mijn budget)
                      -SONY RX-100

                      Ik hoop dus dat er hier ook kenners zijn van CSC camera's.
                      Ik zie dat de Sony RX10 in Uw lijst staat. Je zou natuurlijk kunnen wachten op de Panasonic FZ1000. (waarschijnlijk tegen begin augustus in de winkel)
                      Dezelfde sensor als de RX10 maar groter zoombereik (25-400mm). Die zal voor rond de €850 te koop zijn.
                      Rudi

                      Comment


                      • #12
                        Re: Absolute beginner en occasionele fotografie : welk fototoestel raden jullie aan?

                        Nog steeds aan het zoeken en het uitvlooien... Nu kom ik op een discussie terecht of een EVF noodzakelijk is of niet, maar als die er wel op moet, dan blijven er niet zoveel camera's meer over.
                        Verder lees ik ook hier en daar dat sommige toestellen een built-in flash hebben en andere niet; wat heb ik nodig?

                        Zoals eerder gezegd heb ik graag een toestel dat snel is, snel autofocus doet en een mooie beeldkwaliteit levert. Ik heb graag scherpe foto's. Zoek ik dan ook best een toestel met built-in stabiliser of hoeft dit niet. Ik ben absolute amateur en ik zie zelfs bepaalde kwaliteitsproblemen met foto's niet.

                        Rudi, ik zoek die Panasonic FZ1000 eens op.

                        Wat vinden jullie van een tweedehands OLYUMPUS OMD EM5? Ik heb er alleszins eentje gezien hier op het forum tweedehands aangeboden, maar weet ook niet naar wat ik moet kijken als ik tweedehands zou aankopen. Is dit toestel niet te professioneel?

                        Kan ik misschien beter eens naar een gespecialiseerde fotowinkel gaan of verkopen ze me daar gewoon graag wat ze willen verkopen?

                        Ik weet het ondertussen echt niet meer. De DSLR NIKON D3200 blijft wel aantrekkelijk door zijn prijs, terwijl vele compacte camera's duurder uitkomen. De SAMSUNG NX300 wordt niet echt aangeraden omdat dit weinig ondersteuning vindt, maar het blijft precies wel een goed toestelletje. Tot het einde van de maand is er een cashback van 100 euro op zodat die in kit met 18-55 lens nog op 350 euro uitkomt; dit in vergelijking met de NIKON D3200 die met KITLENS 18-55 op 399 uitkomt. Prijsgewijs is dit het bedrag waarrond ik het liefst zou blijven. De tweedehands OLYMPUS OMD EM5 staat hier met (kit)lens te koop voor 600 euro, maar geen idee of ik dit wel zou doen. Misschien moet ik gewoon impulsief de SAMSUNG NX300 kopen en zien waar het me brengt. Achteraf misschien investeren in een ander en beter toestel ofwel toch nog DSLR aankopen NIKON D3200 of hoger. Maar ik zou toch graag de knoop willen doorhakken, maar weet dus niet goed wat ik wil of wat ik nodig heb. Ik ga alleszins proberen zo ver mogelijk van de 1000 euro weg te blijven, gewoon omdat ik niet weet wat ik wil en het misschien moet ondervinden.

                        Comment


                        • #13
                          Re: Absolute beginner en occasionele fotografie : welk fototoestel raden jullie aan?

                          een D3200 met de 18-55 kitlens is volgens mij niet echt een goede combinatie om je kindjes te fotograferen, met de 18-105 zal je al heel wat meer plezier hebben. Snel scherpstellen is vooral een eigenschap van de lens of toch de combinatie body-lens. En de kitlenzen zijn niet de snelste lenzen in het focussen, maar die snelle lenzen hebben ook hun prijskaartje. Een viewfinder is voor mij een must omdat het voor mij een stabielere houding geeft om te fotograferen.
                          Volgens mij is wat jij wil bereiken iets waar je ook scherpe, goed belichte foto's met weinig ruis iets wat niet enkel door een beter toestel te bereiken valt. Als je een goede DSLR als point and shoot (de volledig automatische modus) gaat gebruiken ga je nog veel missers hebben. Omdat een camera enkel maar op basis van het licht zijn instellingen bepaald en geen rekening kan houden met wat er zich voor de lens afspeelt. Ik denk dat je je dan ook de basis van de fotografie eigen moet maken om zelf je instellingen te kunnen sturen.
                          op http://www.digitalefotografietips.nl/apparatuur/ vind je enkele tips om het juiste type camera te kiezen.

                          Comment


                          • #14
                            Re: Absolute beginner en occasionele fotografie : welk fototoestel raden jullie aan?

                            voor goede foto's (scherp en mooi van kwaliteit) van kinderen
                            zal het toestel toch minder belangrijk worden dan de lens vind ik,
                            en hierbij is toch een prime-lens ongeveer het beste wat je kan doen,
                            beperkte scherptediepte (bokeh) en snelle autofocus zijn hier belangrijk, omdat een kind nu eenmaal niet stil blijft zitten...
                            ikzelf hou er dan van om niet te moeten zoomen en volledig op de actie te concentreren (en dit met de beste kwaliteit die een prime voor weinig geld met zich meebrengt)
                            en dan heb ik naar mijn gevoel meer geslaagde foto's dan met bv een kitlens zoom
                            portfolio en workshops:
                            https://www.bennybulke.com/

                            Comment


                            • #15
                              Re: Absolute beginner en occasionele fotografie : welk fototoestel raden jullie aan?

                              Toch zou ik een leek in de fotografiewereld geen primelens aanraden als eerste en enige lens.
                              Ga gewoon lekker voor die 18-105 zou ik zeggen. Presteert meer dan goed genoeg als je van een oud compactje komt. Na verloop van tijd kan je dan nog altijd een prime, bv 35mm f1.8 kopen.
                              Prijs/kwaliteit echt top! Tweedehands ook vaak te vinden...
                              Lowepro Fastpack 100 - Nikon D7000 - Nikon 18-105 f3.5-5.6 - Nikon 35mm f1.8G - Sigma 17-50 f2.8 - Manfrotto 294 series

                              Comment

                              Working...
                              X