Pagina 1 van 2 1 2 LaatsteLaatste
Weergegeven resultaten: 1 t/m 25 van 46
 1. #1

  Lightbulb Aankoop "nieuw" systeem en ik geraak er niet uit (Nikon, Canon, Fuji)

  Al enkele weken ben ik met onderstaand vraagstuk bezig, ik slaap er bijna niet meer van. Dus is het tijd om hulp in te roepen voor mijn vrouw het helemaal niet meer ziet zitten.

  Ik had een Canon 1D IV en heb nog steeds de 24-70mm f/2.8 L II, 50mm f/1.4 en de 430 EX II flitser van Canon. (de 24-70mm zou vanavond normaal de deur uit gaan...) De 1D IV is verkocht omdat ik de laatste tijd merkte dat ik dat toestel vaker thuis liet omwille van het gewicht. (camera + set lenzen) Ik heb een slingshot-type rugzak en al dat gewicht op een schouder heel de dag... Ik heb wel een EOS M voor kleinere uitstappen met familie maar toch al paar keer gedacht "had ik nu toch maar ..."

  Dus ik was van plan om over te stappen op een kleiner, vooral lichter systeem. Zo kwam Fuji in beeld. Maar na een waterval aan positieve reviews te lezen, las ik er toch een aantal met bedenkingen, vooral dan omtrent de knoppen op de achterzijde. Dus zocht ik verder en toen kwam ik, raar maar waar, uit bij een Nikon D800(E). Dus wat ligt er nu eigenlijk op tafel?

  Optie #1
  Ik behoud de 24-70mm, de 50mm en de flitser. Op het bedrag dat ik kreeg voor de 1DIV leg ik wat op, pak gemiddeld 500 euro en ik koop een Canon 5D III.

  Optie #2
  Ik verkoop het overige Canon materiaal en schaf een D800(E) aan samen met de 24-70mm van Nikon. Dan is echter het geld op, of toch het budget dat ik maximaal kan spenderen op dit moment.

  Optie #3
  Ik verkoop het overige Canon materiaal en koop:

  Fuji X-T1 + 18-55mm
  Fuji 35mm f/1.4
  Fuji 56mm f/1.2
  Fuji 10-24mm f/4

  Als ik daar nog 500 euro aan opleg, zoals ik voor de 5DIII zou moeten doen, kan daar met de huidige cashback actie van Fuji nog een 55-200mm bij.

  Nu komt het natuurlijk. Waarvoor gebruik ik dat materiaal? Eigenlijk is het niet zo simpel daar ik geen stroming kies binnen de fotografie om mij op te focussen. Ik doe dus zowel landschappen, als portretfotografie, dieren, verlaten industrie, straatfotografie (al moet ik mij daar nog aan wagen) en af en toe een huwelijk (mogelijks volgend jaar richting bijberoep - dus zeker niet onbelangrijk).

  Natuurlijk moet ik er rekening mee houden dat het voor mij momenteel financieel geen "en en" verhaal kan worden. Want ik merk op dat velen de Fuji naast een SLR gebruiken. Bij mij zou het dus om een vervanging gaan.

  Dus vanuit het opzicht van het type fotografie + mogelijke bijberoep-optie, wat zou voor jullie een goede keuze zijn? Wetende dat alle opties ongeveer even duur uitkomen. Enkel de switch naar Nikon is "duurder" omdat ik daar dan nog momenteel op 1 lens zit, de 24-70, tegenover de andere systemen. Maar je wint er wel mee aan resolutie e.d. op de D800 natuurlijk.

  Thanks.

 2. #2

  Standaard Re: Aankoop "nieuw" systeem en ik geraak er niet uit (Nikon, Canon, Fuji)

  Een echt *antwoord* heb ik niet meteen, maar wel een paar bedenkingen bij de situatie die je omschrijft...

  * Als je richting bijberoep zou gaan - professioneel fotograferen dus - waarom heb je die fantastische 1D verkocht? De overschakeling naar een systeemcamera (van eender welk merk) zal een kwestie zijn van toegevingen. Drie dingen schieten mij onmiddellijk te binnen: bedieningscomfort (knoppen, algemene stabiliteit, snelheid), de optische zoeker, en de kwaliteit van het flash-systeem.

  * Je omschrijft een vrij algemeen gebruik qua omstandigheden waarin je fotografeert. Daar zit geen echte actie of zeer lange brandpunten bij, dus kan je met een toestel als de X-T1 ongetwijfeld voldoende uit de voeten. Ik ben ervan overtuigd dat de kwaliteit van de beelden niet zichtbaar moet onderdoen.

  * De redenering van overschakelen naar lichter en compacter kan ik helemaal volgen. Ik ben namelijk dezelfde weg aan het inslaan. Zolang je voor jezelf foto's neemt en niet te hard tegen de limieten van je uitrusting botst, is dat perfect. Maar als ik geld moet vragen voor mijn fotografie, dan lijkt een degelijke SLR mij de eerste optie, omdat je daarmee - alweer mijns inziens - de kans op gemiste momenten verkleint. Ik weet zeker dat je met een X-T1 een knappe huwelijksreportage kan maken, maar ik vind een SLR gewoon een beter instrument voor zulk werk.

  Ik vind je Fuji lijstje trouwens zeer smakelijk. Met je portretwerk zal je van die 56 ongetwijfeld genieten.
  Hopelijk heb je hier iets aan...
  Pieter
  --
  Fuji X-T1, Nikon D7200, Sony RX100-III -- (Flickr | PBase)

 3. #3
  Geregistreerd: 21 juni 2008

  Standaard Re: Aankoop "nieuw" systeem en ik geraak er niet uit (Nikon, Canon, Fuji)

  Als het u echt te doen is om het gewicht, en ik spreek nu niet over een
  ons of zo, maar gewoon veel lichter, dan hebt u natuurlijk maar één
  keuze, of wel zeult u verder met uw slingshot vol materiaal.

 4. #4

  Standaard Re: Aankoop "nieuw" systeem en ik geraak er niet uit (Nikon, Canon, Fuji)

  @Pieter:

  Ik heb de 1D verkocht vooral verkocht omwille van het gewicht, enerzijds tijdens het transport maar anderzijds ook tijdens gebruik. Zo merkte ik dat ik geregeld onscherpe foto's had, iets waar ik veel minder last van had toen ik de 5dII van mijn schoonvader in gebruik had. Natuurlijk dacht ik eerst dat het om de combi lens+body ging, dus dook ik meteen in het AF microadjustment maar enkele testshots vanaf statief, maakte mij duidelijk dat het aan het manneke achter het toestel lag.

  Toen ben ik hier in verder gegaan, en merkte ik dat alles onder 1/80 a 1/100 niet meer zo scherp was. Als ik dan de foto's erbij nam van de 5DII, zag ik dat ik daar op 1/40 a 1/60 nog vaak scherp uit de hand kon trekken. Dus mijn conclusie was en is dat ik opnieuw moet leren fotograferen met dat toestel. Wat opzoekingen op internet bevestigen dit. Dat je moet wennen aan het gewicht van de camera + lens om scherpe foto's te maken, zeker wanneer je naar langer dan 1/100 gaat. Mijn vrouw gebruikt overigens de camera ook en de 1DIV was ook op dat vlak net een stap te ver. Dus vandaar dat hij sowieso de deur uit "moest" - ongeacht wat de opties daarna ook zijn.

 5. #5

  Standaard Re: Aankoop "nieuw" systeem en ik geraak er niet uit (Nikon, Canon, Fuji)

  ik zou geen moment twijfelen en gewoon bij Canon blijven, gezien je plannen naar de toekomst toe, Fuji, Sony, Olympus, allemaal harstikke mooie toestellen voor heel veel gelegenheden, vaak net zo goed of beter dan een spiegel, maar (altijd een maar !!), nooit, maar dan ook nooit zo alround als een goede spiegel, zeker niet als de 1 serie en de 5 serie, hier blijft deze systemen (nog) achter, de snelheid waarmee je sommige zaken kunt doen haal je nou eenmaal niet met deze spiegelloze toestellen.
  De kwaliteit is welliswaar erg goed, haast zo goed als de betere fullframes, maar met sommige zaken blijven ze nog achter, dit ga je merken en je gaat je eraan irriteren.
  Dus mijn advies, koop een 5D mark 3, is niet echt een groot voordeel qua gewicht, maar vergis je niet, Fuji is ook niet een van de kleinste. Als je echt winst wil gaan halen zul je (bv) naar Olympus moeten, deze heeft niet alleen kleine toestellen, maar belangrijker ook de lenzen, waarvan er enkele errrrrug goed zijn.
  Heb zelf de Canon 5 2, met wat leuke L lenzen , deze hou ik ook net zolang me dit finacieel toegestaan is, daarnaast heb ik een M4/3 systeem (Olympus OMD) met wat mooie prime lensjes, voor heel veel gelegenheden uitermate geschikt, beter dan de Canon zelfs (met name wandeltochjes, stedentripjes e.d.), maar als het echt serieus moet zijn, macro, portret, natuur, grijp ik toch naar de Canon, net even iets anders/sneller/alrounder. Maar dit is natuurlijk een luxe die veel geld kost, 2 systemen.
  Mijn beste Foto moek nog trekke.

 6. #6

  Standaard Re: Aankoop "nieuw" systeem en ik geraak er niet uit (Nikon, Canon, Fuji)

  Ik snap het echt wel, hoor. Een 5D is wellicht ruim een halve kilo lichter. Zolang je geen lens van 2kg en meer eraan hangt, is het formaat van de 1D mijns inziens ook geen voordeel.
  Misschien moet je eens de 5D bekijken in vergelijking met de 6D of zelfs de 70D. Misschien kan je je budget (en je spierkracht) op die manier nog optimaler benutten?

  Bij Nikon en andere merken hebben ze ook echt wel materiaal van vergelijkbaar niveau. Als ikzelf vandaag van nul begon met een SLR, zou ik haast zeker voor Nikon kiezen, op basis van het lensaanbod. Ik vind dat ze de beste combinatie 24-70 + 70-200 hebben. Maar ik ga hier niet verder van je topic afwijken...

  Mocht je naar Fuji X overstappen, kijk ik alvast uit naar je bevindingen en resultaten.
  Pieter
  --
  Fuji X-T1, Nikon D7200, Sony RX100-III -- (Flickr | PBase)

 7. #7

  Standaard Re: Aankoop "nieuw" systeem en ik geraak er niet uit (Nikon, Canon, Fuji)

  Ik lees net dit: http://fakechuckwestfall.wordpress.c...k-sucks-balls/

  Zijn reactie is misschien iets te Canon maar als je de test doet op dpreview met de RAW voorbeelden, zie je wel dat er iets van aan is. De 5DIII levert scherpere beelden op hoge ISOs maar zelfs op ISO 200, vind ik dat de munt van de 5DIII scherper toont. Het enige voordeel dat de D800, gezien de IQ, biedt is de hoge resolutie en het feit dat ik las (maar zelf niet kan bevestigen) dat als je schaduwen moet recupereren, je door het bereik van de Nikon camera's dat beter kan dan bij Canon.

  update
  Als ik de RAW beelden nog eens bekijk, hangt het er precies wat vanaf welk stuk van de opname je gebruikt om te vergelijken.

  Als je bijvoorbeeld de foto bekijkt op http://www.dpreview.com/reviews/nikon-d800-d800e/33 - en je zet de camera op 1600 ISO, met als ingezoomed deel ongeveer in het midden van de grayscale van Kodak, lijkt het mij dat de Canon een veel mooier ruispatroon heeft. Maar als je dan het focus punt op het "baileys" label zet, lijkt het weer omgekeerd en is het resultaat van de D800 zuiverder.

  Los daarvan, als ik die sample image bekijk op ISO 200 en wat rond beweeg met het focus punt, moet ik eerlijk toegeven dat ik qua scherpte nauwelijks verschil zie tussen de D800 / 5dIII. Zelfs de D800e springt er voor mij niet uit, toch zeker niet om een 300 euro prijsverschil te rechtvaardigen. Maar kijk je dan wat verder tussen de sample gallery van de D800, en je neemt bijvoorbeeld de foto van de platenspeler lijkt mij die nog perfect bruikbaar en die is op 6400 ISO genomen.

  Iemand die mij dat kan "uitleggen" dat het lijkt dat in gecontroleerde studio omgeving de Nikon minder goed lijkt te presteren qua ruis maar dan in "real world" gebruik daar toch goed zijn mannetje precies weet te staan, zelfs op ISO 6400?
  Laatst gewijzigd door fmclssns; 4 september 2014 om 11:39

 8. #8

  Standaard Re: Aankoop "nieuw" systeem en ik geraak er niet uit (Nikon, Canon, Fuji)

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door fmclssns Bekijk bericht
  Iemand die mij dat kan "uitleggen" dat het lijkt dat in gecontroleerde studio omgeving de Nikon minder goed lijkt te presteren qua ruis maar dan in "real world" gebruik daar toch goed zijn mannetje precies weet te staan, zelfs op ISO 6400?
  Ja hoor
  Een testopstelling is geen "real world" onderwerp.
  Kommaneuken (of mieren, of pixels) heeft nog weinig met echte fotografie te maken.
  Pieter
  --
  Fuji X-T1, Nikon D7200, Sony RX100-III -- (Flickr | PBase)

 9. #9
  Geregistreerd: 17 oktober 2002

  Standaard Re: Aankoop "nieuw" systeem en ik geraak er niet uit (Nikon, Canon, Fuji)

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Pieter G. Bekijk bericht
  Een echt *antwoord* heb ik niet meteen, maar wel een paar bedenkingen bij de situatie die je omschrijft...

  * Als je richting bijberoep zou gaan - professioneel fotograferen dus - waarom heb je die fantastische 1D verkocht? De overschakeling naar een systeemcamera (van eender welk merk) zal een kwestie zijn van toegevingen. Drie dingen schieten mij onmiddellijk te binnen: bedieningscomfort (knoppen, algemene stabiliteit, snelheid), de optische zoeker, en de kwaliteit van het flash-systeem.

  * Je omschrijft een vrij algemeen gebruik qua omstandigheden waarin je fotografeert. Daar zit geen echte actie of zeer lange brandpunten bij, dus kan je met een toestel als de X-T1 ongetwijfeld voldoende uit de voeten. Ik ben ervan overtuigd dat de kwaliteit van de beelden niet zichtbaar moet onderdoen.

  * De redenering van overschakelen naar lichter en compacter kan ik helemaal volgen. Ik ben namelijk dezelfde weg aan het inslaan. Zolang je voor jezelf foto's neemt en niet te hard tegen de limieten van je uitrusting botst, is dat perfect. Maar als ik geld moet vragen voor mijn fotografie, dan lijkt een degelijke SLR mij de eerste optie, omdat je daarmee - alweer mijns inziens - de kans op gemiste momenten verkleint. Ik weet zeker dat je met een X-T1 een knappe huwelijksreportage kan maken, maar ik vind een SLR gewoon een beter instrument voor zulk werk.

  Ik vind je Fuji lijstje trouwens zeer smakelijk. Met je portretwerk zal je van die 56 ongetwijfeld genieten.
  Hopelijk heb je hier iets aan...
  Inderdaad Pieter, met die Fuji 56mm als portretlens is het echt genieten. Vind ik persoonlijk beter dan de Nikon 85mm 1.4 D, de G-versie ken ik niet. Het objectief dat mijns inziens hjiermee goed vergelijkbaar is, is de Nikon 105mm 2.0 DC. Iets minder lichtsterk, maar ook een prachtig objectief voor portret natuurlijk die qua kleurweergave zo uit de camera (jpeg) zeer vergelijkbaar is.
  Leeft en LAAT LEVEN !

 10. #10

  Standaard Re: Aankoop "nieuw" systeem en ik geraak er niet uit (Nikon, Canon, Fuji)

  Zie en oordeel, Blog van een FB vriend.

  http://bjornmoerman.blogspot.ae/2014...-fujifilm.html

 11. #11

  Standaard Re: Aankoop "nieuw" systeem en ik geraak er niet uit (Nikon, Canon, Fuji)

  Die blog van Bjorn Moerman had ik al gelezen. Moest ik enkel landschappen doen, dan zou ik denk ik sowieso voor het Fuji systeem gaan. Met de mogelijke optie naar huwelijken toe in de toekomst, dat doet me twijfelen of het systeem daar rijp genoeg voor is. Zeker als ik dingen lees over flash gebruik. Ik kan me moeilijk inbeelden dat zo'n compacter systeem even vlot / snel werkt om al die momenten vast te leggen.

  Daarom zou ik het eens moeten kunnen uitproberen maar ze verhuren nergens systeemcamera's, althans zo lijkt het mij toch en het is toch een vrij dure "gok" om zo blind te wagen, vermits ik Fuji niet ken, nooit mee gewerkt heb, etc.

  Anders kan ik gewoon de Canon lenzen die ik nog heb verkopen, online een X-T1 bestellen met "kitlens", die uitproberen en als ik niet tevreden ben, als ik het goed heb, kan ik die terug sturen en zijn ze verplicht je geld terug te geven vermits je bij een online bestelling een bedenkperiode hebt (?) Moest ik niet tevreden zijn, dan verlies ik toch alleszinds al geen geld op dat moment. Misschien is dat nog het beste.

 12. #12

  Standaard Re: Aankoop "nieuw" systeem en ik geraak er niet uit (Nikon, Canon, Fuji)

  Hoi,

  wil je kleiner. lichter en FF kwaliteit...
  Dan is er maar een. Sony.
  Sony A7 of A7R. De A7 24 Mp en een betere en snellere AF, A7R 36 Mp.
  In combinatie met een adapter zijn er tal van lensmogelijkheden.

  Groet.
  Adrie

 13. #13
  Geregistreerd: 25 november 2005

  Standaard Re: Aankoop "nieuw" systeem en ik geraak er niet uit (Nikon, Canon, Fuji)

  Jij bent dus die andere die dat ook vindt!
  In het geval van TS, zou ik de 5DIII kopen, als je van plan bent er geld mee te verdienen. Ik ben ook nog niet gewonnen voor de systeemcamera's, al vind ik wat ze presteren echt wel indrukwekkend. Maar nog nét niet goed genoeg. Het zal ongetwijfeld nog wel komen. Ik ben nu eenmaal nooit een early adopter geweest.


  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Pieter G. Bekijk bericht
  Ja hoor
  Een testopstelling is geen "real world" onderwerp.
  Kommaneuken (of mieren, of pixels) heeft nog weinig met echte fotografie te maken.

 14. #14

  Standaard Re: Aankoop "nieuw" systeem en ik geraak er niet uit (Nikon, Canon, Fuji)

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Simplephotography Bekijk bericht
  Jij bent dus die andere die dat ook vindt!
  In het geval van TS, zou ik de 5DIII kopen, als je van plan bent er geld mee te verdienen. Ik ben ook nog niet gewonnen voor de systeemcamera's, al vind ik wat ze presteren echt wel indrukwekkend. Maar nog nét niet goed genoeg. Het zal ongetwijfeld nog wel komen. Ik ben nu eenmaal nooit een early adopter geweest.
  Ja dat ben ik

  Ik ben dan weer wel gewonnen voor mirrorless, maar dan voor mijn eigen gebruik. Ik ben ook van mening dat de ontwikkelingen nog een hele weg af te leggen hebben voor ze de SLR van de troon stoten. Refresh rate van de zoeker (voor mij een noodzaak) en snelheid van de AF vallen mij momenteel een beetje tegen.

  Ik snap de keuze voor een 5D. Maar mijn persoonlijke voorkeur gaat naar APS-C formaat omdat de scherptediepte bij grote diafragma-openingen meer aansluit bij mijn soort fotografie. Anders gezegd: ik vind dat een lichtsterke prime genre 85mm f/1.2 te weinig scherptediepte oplevert. Een stopje of twee dichtknijpen, zal je zeggen. Ja, maar dan gaat je sluitertijd weer mee omhoog en dat vind ik een nadeel.
  Pieter
  --
  Fuji X-T1, Nikon D7200, Sony RX100-III -- (Flickr | PBase)

 15. #15

  Standaard Re: Aankoop "nieuw" systeem en ik geraak er niet uit (Nikon, Canon, Fuji)

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door fmclssns Bekijk bericht
  Met de mogelijke optie naar huwelijken toe in de toekomst, dat doet me twijfelen of het systeem daar rijp genoeg voor is.
  Verleden maand heb ik zelf een huwelijk gedaan met de Fuji, was perfect werkbaar en in alle omstandigheden vrij correct, heb geen flits gebruikt, wel sommige foto's op 6400 iso, kan ik hier omwille van privacy tegenover het koppel niet plaatsen.

  Wel een linkje naar nog een blog. http://olafphotoblog.com/2014/03/26/...-xf-56mm-f1-2/

 16. #16
  Geregistreerd: 25 november 2005

  Standaard Re: Aankoop "nieuw" systeem en ik geraak er niet uit (Nikon, Canon, Fuji)

  In theorie gaat je sluitertijd omhoog, dat klopt. Maar bedenk dan eens dat je tegenwoordig uiterst bruikbare foto's hebt bij hoge ISO, waardoor dat nadeel ook weer wegvalt. Zeker voor iemand met jouw filosofie is de ISO op mijn 6D bijvoorbeeld perfect bruikbaar tot 12.800 ISO, en dan kan ik je wel vertellen dat ik mijn lens een flink stuk mag dichtknijpen voor ik daar aan raak.
  Die beperkte scherptediepte was voor mij ook wel een attentiepunt toen ik naar fullframe overging, maar inmiddels heb ik door dat ik bij normale omstandigheden de lens inderdaad moet dichtknijpen, en tegelijk is het erg mooi om zo'n beperkte scherptediepte te hebben in bepaalde omstandigheden, en het mooie eraan is dat ik helemaal geen dure 2.8 meer nodig heb. Het enige nadeel dat ik nu aan FF ondervind, is dat ik eigenlijk nog een langere lens zou moeten hebben. 200mm is nu soms wel erg kort. Maar goed; dat komt nog wel eens.


  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Pieter G. Bekijk bericht
  Ja dat ben ik

  Ik ben dan weer wel gewonnen voor mirrorless, maar dan voor mijn eigen gebruik. Ik ben ook van mening dat de ontwikkelingen nog een hele weg af te leggen hebben voor ze de SLR van de troon stoten. Refresh rate van de zoeker (voor mij een noodzaak) en snelheid van de AF vallen mij momenteel een beetje tegen.

  Ik snap de keuze voor een 5D. Maar mijn persoonlijke voorkeur gaat naar APS-C formaat omdat de scherptediepte bij grote diafragma-openingen meer aansluit bij mijn soort fotografie. Anders gezegd: ik vind dat een lichtsterke prime genre 85mm f/1.2 te weinig scherptediepte oplevert. Een stopje of twee dichtknijpen, zal je zeggen. Ja, maar dan gaat je sluitertijd weer mee omhoog en dat vind ik een nadeel.

 17. #17

  Standaard Re: Aankoop "nieuw" systeem en ik geraak er niet uit (Nikon, Canon, Fuji)

  Na nog wat wikken en wegen, en vooral na een leuke lunch met mijn vrouw, is de kogel zo goed als door de kerk ten voordele van Fuji.

  Ik heb het gevoel dat die mij momenteel, gezien het budget en # lenzen, mij het meeste waar voor mijn geld kan geven (en sluit dus ook aan bij de oorsprongkelijke reden waarom ik in de verkoop ging namelijk gewichtsbesparing).

  Stel dat ik toch overstap naar bijberoep, huwelijken, etc. Kan ik nog steeds met de Fuji te werk gaan. Blijkt die toch te kort te schieten (dat zal moeten blijken dan uit testen, niet op het huwelijk van een klant), kan ik nog altijd naar een SLR terug overstappen met het eventuele geld dat er toen al uit fotografie is terug gekomen en iemand in de familie heeft nog een 5DII en een resem lenzen van groothoek naar zoom. Dus in het ergste geval, kan ik daar ook nog terecht. Of zelfs materiaal huren voor die eerste huwelijksreeksen en dan materiaal aankopen.

  Bedankt voor alle inzichten, tips, suggesties maar het was tijd om de knoop door te hakken. Hopelijk kan ik nu, sinds twee weken, terug genieten van mijn nachtrust

 18. #18

  Standaard Re: Aankoop "nieuw" systeem en ik geraak er niet uit (Nikon, Canon, Fuji)

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Simplephotography Bekijk bericht
  In theorie gaat je sluitertijd omhoog, dat klopt. Maar bedenk dan eens dat je tegenwoordig uiterst bruikbare foto's hebt bij hoge ISO, waardoor dat nadeel ook weer wegvalt. Zeker voor iemand met jouw filosofie is de ISO op mijn 6D bijvoorbeeld perfect bruikbaar tot 12.800 ISO, en dan kan ik je wel vertellen dat ik mijn lens een flink stuk mag dichtknijpen voor ik daar aan raak.
  Die beperkte scherptediepte was voor mij ook wel een attentiepunt toen ik naar fullframe overging, maar inmiddels heb ik door dat ik bij normale omstandigheden de lens inderdaad moet dichtknijpen, en tegelijk is het erg mooi om zo'n beperkte scherptediepte te hebben in bepaalde omstandigheden, en het mooie eraan is dat ik helemaal geen dure 2.8 meer nodig heb. Het enige nadeel dat ik nu aan FF ondervind, is dat ik eigenlijk nog een langere lens zou moeten hebben. 200mm is nu soms wel erg kort. Maar goed; dat komt nog wel eens.
  Voila! Zelfde redenering, verschillende keuze
  Een cropfactor vermenigvuldigt alles. De beeldhoek van je lens verkleint en de scherptediepte vergroot met dezelfde factor.
  Jij verkiest full frame; ik APS-C. Bijkomende motivering bij mij is het gewicht en formaat van mirrorless met een APS-C sensor.

  Canon heeft trouwens 2 uitstekende 400mm lenzen, als je wat tele nodig hebt
  Pieter
  --
  Fuji X-T1, Nikon D7200, Sony RX100-III -- (Flickr | PBase)

 19. #19

  Standaard Re: Aankoop "nieuw" systeem en ik geraak er niet uit (Nikon, Canon, Fuji)

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door fmclssns Bekijk bericht
  Na nog wat wikken en wegen, en vooral na een leuke lunch met mijn vrouw, is de kogel zo goed als door de kerk ten voordele van Fuji.
  Proficiat! Veel plezier ermee
  En tot die tijd... slaap zacht
  Pieter
  --
  Fuji X-T1, Nikon D7200, Sony RX100-III -- (Flickr | PBase)

 20. #20
  Geregistreerd: 25 november 2005

  Standaard Re: Aankoop "nieuw" systeem en ik geraak er niet uit (Nikon, Canon, Fuji)

  Die hebben ze inderdaad... maar wat die kosten
  Ik heb zitten denken aan ofwel de 100-400, of de nieuwe Tamron 150-600. Voor zo'n spotprijs levert die spetterende resultaten vind ik. Hoe dan ook: het zijn zorgen voor later, want dat krijg ik nu thuis niet verkocht na aankoop van de 6D, twee nieuwe rugzakken en een lichtmeter. Het is dan ook een luxeprobleem hé. Als ik heel eerlijk ben, heb ik aan de lenzen die ik nu heb genoeg. Zo'n lange zou ik lang zoveel niet gebruiken als mijn andere lenzen.


  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Pieter G. Bekijk bericht
  Voila! Zelfde redenering, verschillende keuze
  Een cropfactor vermenigvuldigt alles. De beeldhoek van je lens verkleint en de scherptediepte vergroot met dezelfde factor.
  Jij verkiest full frame; ik APS-C. Bijkomende motivering bij mij is het gewicht en formaat van mirrorless met een APS-C sensor.

  Canon heeft trouwens 2 uitstekende 400mm lenzen, als je wat tele nodig hebt

 21. #21

  Standaard Re: Aankoop "nieuw" systeem en ik geraak er niet uit (Nikon, Canon, Fuji)

  Leuke discussie om te lezen. Ikzelf ben overgeschakeld naar fuji, ook voor prof werk. Een ongelofelijk voordeel van die xt1 is dat het een electronische zoeker heeft die zeer goed is. En ik bedoel echt zeer goed.. ik fotografeer reeds meer dan 30 jaar en heb die optische zoeker nog geen moment gemist. Meer zelfs, die elektronische zoeker heeft een leuke extra. Echt live view. Hiermee bedoel ik dat de zoeker je meteen de gevolgen van bepaalde keuzes laat zien.

  Draai aan de belichtingscorrectie en je ziet meteen in de zoeker welke gevolgen dit heeft op je beeld. Dit is, oa op een huwelijk, een groot voordeel. Ik moet nu geen beelden meer herbekijken op het achterste scherm, want ik zie ze voor de opname al in de zoeker...

  Uiteraard is een reflex voor sportfotografie nog steeds de juiste machine maar voor al de rest zie ik geen problemen met mirrorless toestellen. Trouwens die zogezegde kitlens van de fuji is uitzonderlijk goed..en zou eigenlijk geen kitlens mogen. noemen, ... daarnast gebruik ik, met een adaptor ook enkele oude canon fd lensen die mij met manuele focus perfecte resultaten opleveren...

  Ik ben mij bewust dat dit soort toestellen niet voor iedere fotograaf zijn weggelegd, maar eens je de mentale stap maakt wordt je er zeer gelukkig mee.

  En trouwens, het is niet omdat je proffesioneel met fotografie bezig bent dat je een duur full frame toestel nodig hebt.. full frame is een fractie groter dan crop,en heeft mijns inziens in de practische, echte wereld geen noemenswaardig voordeel.. just my 2cents...

  Geniet van je nieuwe speeltje...
  lidnummer: BD1995BE

 22. #22
  Geregistreerd: 24 december 2006

  Standaard Re: Aankoop "nieuw" systeem en ik geraak er niet uit (Nikon, Canon, Fuji)

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Pieter G. Bekijk bericht
  Ja hoor
  Een testopstelling is geen "real world" onderwerp.
  Kommaneuken (of mieren, of pixels) heeft nog weinig met echte fotografie te maken.
  Ja .. alsof het ruisgetal van een sensor verandert naargelang hij "binnen" of "buiten" staat ... 't zal een nieuwe wet in de electronica wezen !!

 23. #23
  Geregistreerd: 17 oktober 2002

  Standaard Re: Aankoop "nieuw" systeem en ik geraak er niet uit (Nikon, Canon, Fuji)

  Met de Xt1 ben ik, naast mijn D800E, ook gelukkig terug een 16Mp te hebben. Die bestanden gaan weer een stuk gemakkelijk door mijn systeem.
  Leeft en LAAT LEVEN !

 24. #24

  Standaard Re: Aankoop "nieuw" systeem en ik geraak er niet uit (Nikon, Canon, Fuji)

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door regulus Bekijk bericht
  Ja .. alsof het ruisgetal van een sensor verandert naargelang hij "binnen" of "buiten" staat ... 't zal een nieuwe wet in de electronica wezen !!
  Precies wat ik bedoel: ga je objectief S/N ratio's meten als ingenieur of ga je lekker foto's maken om achteraf van te genieten als fotograaf?
  Pieter
  --
  Fuji X-T1, Nikon D7200, Sony RX100-III -- (Flickr | PBase)

 25. #25

  Standaard Re: Aankoop "nieuw" systeem en ik geraak er niet uit (Nikon, Canon, Fuji)

  Ik ben ook aan het twijfelen, zit beetje met zelfde 'probleem', met dat verschil dat ik een Sony a6000 + aantal heel goede lenzen heb waar ik ondertussen goed mee uit de voeten kan. Ik heb mijn 5D3 + L lenzen verkocht omdat ik hem gewoon veel te weinig gebruikte. Hij kwam eigenlijk enkel uit de tas om eens een huwelijk te doen (pakweg 2 keer per jaar) en om de communies te fotograferen van de lokale parochies (waar ik al jaren voor ingeschakeld word). Let wel, ik heb nog altijd beetje gevoel dat ik ooit spijt ga hebben dat ik de 5D3 heb weggedaan maar de komende maanden heb ik hem sowieso niet nodig en er komt zoveel nieuws op ons af, dat een echte switch misschien toch NU moest en niet later.

  Momenteel twijfel ik nog enorm om te investeren in de X-T1 + enkele primes (met nadien de zoom erbij), ofwel om eens te zien wat oa Canon en Nikon gaan voorstellen op APS-C vlak. Ik vind de beeldkwaliteit van een FF uiteraard beter, maar de prijs van de lenzen gaat evenredig omhoog en tegenwoordig moeten veel APS-C sensoren al niet veel onderdoen voor FF qua ruis. DOF is een ander verhaal maar soms is téveel ook niet goed. Anyway, zelfs de 7DII maakt dus kans, maar dan zit ik weer met een grote en zware SLR die misschien téveel thuis zal liggen. De Fuji interesseert me enorm door de compactheid, de 'fun' van het fotograferen en de mooie primes maar ben niet zeker of hij voldoende snel voor me zal zijn.

  Moeilijke keuze dus. Ik heb altijd enorm graag gewerkt met mijn Canon maar het was gewoon zo een lomp ding geworden in vergelijking met bijv de Sony mirrorless die ik ondertussen heb gehad, dat ik zelf verbaasd was toen ik de Canon nog eens uit de tas haalde. Ik grijp bijna altijd naar de Sony nu, gewoon omdat het sneller is om een klein ding bij je te nemen én het is ook minder intimiderend naar mijn onderwerpen toe (de kinderen klappen altijd toe met de SLR, met de Sony vinden ze het leuk...Raar).

  Dus moeilijke keuze. De Fuji staat nog steeds bovenaan mijn lijstje maar zou hem graag eerst eens testen en naast de Sony gebruiken. Eigenlijk denk ik zelfs dat de Sony op de duur zou kunnen dienen als 'familie camera' met de uitstekende 16-70Z voor uitstapjes en dat ik de Fuji puur met primes ga gebruiken voor het creatieve spul. Niet dat de Sony onderdoet, want de A6000 is toch ook iets speciaal en heb ondertussen ook mooi arsenaal lensjes op die camera die toch ook behoorlijk knappe plaatjes maken.
  Gear list : Fujifilm X-T2 + 18-55/2.8-4 + 23/1.4 + 55-200 + 35/2 || Sony rx100m4 || Sony A7III + kitlens + Tamron 28-75/2.8 + fe55/1.8

Pagina 1 van 2 1 2 LaatsteLaatste

Soortgelijke discussies

 1. "downgraden" naar compacter systeem..
  Door MobyDick in forum Camera's
  Reacties: 13
  Laatste bericht: 14 september 2011, 18:45
 2. "Oude" objectieven op nieuw toestel (Canon)
  Door BelgianEvo in forum Objectieven
  Reacties: 2
  Laatste bericht: 30 juli 2010, 12:44
 3. Reacties: 4
  Laatste bericht: 15 juni 2010, 04:20
 4. Reacties: 5
  Laatste bericht: 28 maart 2007, 12:35

Labels voor deze discussie

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •