Belgiumdigital.com in samenwerking met
Weergegeven resultaten: 1 t/m 13 van 13

Discussie: Sepiafilter?

 1. #1
  Geregistreerd: 16 oktober 2001

  Standaard Sepiafilter?

  Ik bezit een prachtige zwart-wit opname van waanzinnig lang geleden. Ik wens er het sepia effect op toe te passen. De help van photoshop maakt mij niks wijzer. Iemand een idee hoe ik dat (stap voor stap)moet doen? Ik heb de meeste filters uitgeprobeerd, maar raak er niet uit...


 2. #2

  Standaard


  Ik bezit een prachtige zwart-wit opname van waanzinnig lang geleden. Ik wens er het sepia effect op toe te passen. De help van photoshop maakt mij niks wijzer. Iemand een idee hoe ik dat (stap voor stap)moet doen?


  Ik heb de meeste filters uitgeprobeerd, maar raak er niet uit...

 3. #3
  Geregistreerd: 9 augustus 2001

  Standaard

  Ik weet niet of je dit bedoelt, maar met "The Gimp" kan je automatisch dit type fotos maken.
  <img src="/uploaded/jakke/sepia.jpg" border=0>
  Gewoon menu 'Scipt Fu' -> 'Decor' -> 'Old photo'


 4. #4

  Standaard


  Ik bezit een prachtige zwart-wit opname van waanzinnig lang geleden. Ik wens er het sepia effect op toe te passen. De help van photoshop maakt mij niks wijzer. Iemand een idee hoe ik dat (stap voor stap)moet doen? Ik heb de meeste filters uitgeprobeerd, maar raak er niet uit...


  Oeps mijn eerste reply is niet zo best gelukt geloof ik. Ziehier tweede poging.

  Ik denk niet dat ge er kunt komen langs filters.
  Ik gebruik PS 6.0 in het engels, maar zal trachten de ned termen te gebruiken voorzover ik die ken.
  Er zijn verscheidene manieren om tot een sepia beeld te komen:
  1. via duotone (twee kleuren?)
  Eesrt moet je je foto omzetten naar zw/w.
  Dit doe je via de menu Beeld en daar neemt ge de bovenste menu Mode waarna dat ge de grijstone (waarden??) aanklikt. Dit om je foto zw/w te maken.
  Dan ga je in hetzelfde menu naar duotone.
  In het venster van duotone moet je terug kiezen voor twee kleuren in het bovenste menuutje.
  Dubbelklik nu in het tweede kleurvakje om de kleurkiezer te openen. Kies voor het oranje ergens boven het rood.
  Je kan nu in de kleurenvenster kiezen voor de juiste tint. Als je iets ziet dat je aanstaat, go for it.

  2. tweede manier is via tinten/verzadiging menu.
  Hier ook weer moet je eerst de foto in zw/w zetten.
  Maar hier moet je de foto terug omzetten naar RGB kleur. Doe je in dezelfde Beeld menu.
  Je foto zal nog steeds zw/w blijven maar je hebt een kleuren palet in de foto gebracht.
  Nu kies je voor Tint/Verzadiging menu.
  Met de Tint en de Verzadiging schuifregelaars kies je voor het juiste effekt. Je moet er wel voor zorgen dat rechts onderaan de optie kleuren is aangevinkt. Nu kan je alle kleuren van de regenboog bekomen met je foto. Kies wat je het liefts ziet.

  Misschien is het allemaal nogal verwarrend maar het lukt je wel.
  Hoop dat ik toch een beetje licht in de duisternis heb gebracht.

  Lou Gil
 5. #5

  Standaard

  Kan dat écht niet een beetje korter, Sabine?

 6. #6

  Standaard

  Ik heb een paar weken geleden juist voor mijn boek beschreven hoe je met Photoshop 6 een foto oud kunt maken. Ik heb verschillende methoden gegeven, omdat een standaard 'sepia'-kleuring niet altijd is wat ik wil gebruiken. Ik heb een stukje tekst (en verkleinde plaatjes) uitgesneden en hierna ingeplakt:
  PS: de kleinere plaatjes geven slechts een beetje een indruk van de mogelijkheden, ik heb het standaardplaatje (na sepiakleuring) voor de extra methoden daarom groter ingevoegd zodat je de stappen zelf kunt uitvoeren en ermee kunt experimenteren

  Erik
  ===

  \k3\Sepiakleuring

  Als eerste bewerking wil ik de (grijs)foto inkleuren. We kiezen hier voor een geelbruine tint die we vaker bij verouderde foto's aantreffen.

  1. Open indien nodig de foto kerk02.jpg.
  2. Selecteer Afbeelding --> Corrigeren --> Kleurtoon/verzadiging.
  In het dialoogvenster Kleurtoon/verzadiging kunnen we Kleurtoon, Verzadiging en Helderheid regelen. Rechtsonder ziet u de optie Vullen met kleur.
  3. Schakel de optie Vullen met kleur in. Schakel ook de optie Voorbeeld in zodat we het resultaat van de wijzigingen meteen in de foto kunnen zien.
  4. Stel voor Kleurtoon de waarde 36 in.
  5. Stel voor Verzadiging de waarde 17 in.
  Het resultaat van deze bewerking ziet u in afbeelding [kerk03.jpg].

  <img src="/uploaded/Erik Mansvelders/kerk03groot.jpg" border=0>

  U kunt als u wilt nog wat met deze waarden spelen om het resultaat te wijzigen, maar in de volgende opdrachten ga ik van de eerder genoemde instellingen uit.

  6. Klik op OK om de wijzigingen toe te passen en het dialoogvenster te sluiten.

  De zwartwit-foto heeft door het inkleuren nu wel een geelbruine tint gekregen, maar er zijn nog een aantal mogelijkheden die we op deze foto kunnen toepassen.

  7. Sla de foto op als kerk03.jpg.

  \k3\Filmkorrel

  Eén van de mogelijkheden om de foto verder te bewerken, is het toepassen van het filter Filmkorrel. Het resultaat van dit filter kunt u beoordelen door dit te vergelijken met de zojuist opgeslagen foto kerk03.jpg.

  Het filter Filmkorrel wijzigt de schaduwen en middentonen door er een gelijkmatig patroon op toe te passen. Ook op de hoge lichten wordt een bepaald (ander) patroon toegepast, waardoor het totale kleurbereik van de foto wordt verminderd. De hoeveelheid korrel is hierbij instelbaar, net als de intensiteit van het filter. Dit effect kunnen we bij de juiste instelling ook gebruiken om de foto ouder te maken.

  1. Open de foto kerk03.jpg.
  2. Selecteer Filter --> Artistiek --> Filmkorrel.

  In het bijbehorende dialoogvenster kunnen we de Korrel, Lichtste gebied en Intensiteit instellen. Het resultaat van de instellingen is niet meteen in de foto zichtbaar, maar wel in het kleine voorbeeldvenster linksboven. Met behulp van de knopjes + en - kunt u in- of uitzoomen.

  3. Stel voor Korrel de waarde 1 in.
  4. Stel voor Lichtste gebiede de waarde 12 in.
  5. Stel voor Intensiteit de waarde 3 in en klik op OK om het filter toe te passen.

  <img src="/uploaded/Erik Mansvelders/kerk03filmkorrel.jpg" border=0>

  De gewijzigde foto ziet u in afbeelding [kerk03filmkorrel.jpg]. De foto krijgt door de bewerking een sterk gewijzigd uiterlijk, wat ook uitwerking heeft op de bruine tinten. Indien gewenst kunt u deze natuurlijk achteraf weer aanpassen, bijvoorbeeld door de tinten iets donkerder te maken.

  \k3\Fotokopie

  Het filter Fotokopie geeft door de naam ervan al aan wat we van dit filter mogen verwachten. Mits op een speciale manier toegepast, kunnen we het filter echter ook mooi gebruiken om een foto kunstmatig te verouderen. Dit levert een door de tijd nog veel sterker aangetaste foto op.

  1. Open de foto kerk03.jpg (de foto waar géén filmkorrel op is toegepast).

  Voor toepassen van dit filter selecteren we eerst de voor- en achtergrondkleur.

  2. Klik op de kleine zwart en witte vierkantjes in het gereedschapspalet zodat zwart de standaard voorgrondkleur en wit de standaard achtergrondkleur wordt.

  Voor het toepassen van het filter wil ik wit als achtergrondkleur gebruiken (wat in de vorige stap is uitgevoerd) en één van de donkerbruine tinten uit de foto als voorgrondkleur.

  3. Selecteer het pipet en klik ergens in de afbeelding op een donkerbruine kleur (niet te donker), bijvoorbeeld aan de linkerkant van de torenspits.

  \TipAls u precies dezelfde kleur wilt gebruiken als ik in het voorbeeld gebruik, stel dan de RGB-waarde (98, 86, 70) in als voorgrondkleur.
  \eindeTip
  Voor het filter Fotokopie zijn de geselecteerde voor- en achtergrondkleur belangrijk. Als u andere kleuren selecteert, krijgt u een ander resultaat wanneer u het filter toepast. Voor dit gebruik van het filter wil ik dus wit als achtergrondkleur en een van de donkere (niet-zwart) kleuren uit de afbeelding.

  4. Selecteer Filter --> Schets --> Fotokopie.
  5. Voer voor Detail de waarde 12 in.
  6. Voer voor Donkerheid eveneens de waarde 12 in en klik op OK.

  <img src="/uploaded/Erik Mansvelders/kerk03fotokopie01.jpg" border=0>

  Dit levert het resultaat uit afbeelding [kerk03fotokopie01.jpg] op. Hoewel dit een interessant effect is, is het niet wat ik zoek. We passen daarom de wijze waarop het filter wordt uitgevoerd aan.

  7. Selecteer Bewerken --> Vervagen Fotokopie.

  In het dialoogvenster Vervagen kunnen we niet alleen de mate waarin het filter wordt toegepast regelen (met behulp van Dekking), maar ook de wijze waarop. Hiervoor gebruiken we de optie Modus. Normaal gesproken wordt een filter in de modus Normaal toegepast en staat de Dekking op 100%.

  8. Schakel de optie Voorbeeld in zodat u het resultaat van de wijzigingen in de foto kunt zien.
  9. Open de lijst Modus en selecteer de optie Fel licht.
  10. Verlaag de dekking naar ongeveer 40% en bekijk het resultaat.
  11. Klik op OK om de wijzigingen door te voeren.

  Ook nu kunt u als u wilt de kleurtinten van de foto achteraf wijzigen.

  <img src="/uploaded/Erik Mansvelders/kerk03fotokopie02.jpg" border=0>

  In deze voorbeelden was het mijn bedoeling om te laten zien hoe u de standaardeffecten en filters van Photoshop kunt combineren en bewerken. Het was niet zozeer de bedoeling om een zo realistisch mogelijke oude foto te maken. Dit is ook niet mogelijk, aangezien u voor iedere foto de instellingen iets anders zult moeten toepassen. Bedenk daarbij dat, zoals voor alle bewerkingen geldt, het belangrijk is wat u precies met de foto wilt doen. In dit geval wilde ik de foto gewoon iets ouder maken. Iemand die het eindresultaat van de laatste foto ziet, zal inderdaad niet direct aan een nieuwe foto uit een digitale fotocamera denken. In dit geval is het onderwerp van de foto ook geschikt om de indruk van een oude foto op deze eenvoudige wijze te geven. De kerk staat er namelijk al lang. Als u een foto van een computer of een nieuwe auto oud wilt maken, zult u wat meer aandacht aan de bewerkingen moeten besteden, omdat diegene de foto bekijkt meteen ziet dat de foto niet oud kan zijn.

  \TipIn dit geval zou u ook nog de voorbeelden kunnen combineren. Voer bijvoorbeeld het filter Filmkorrel op de laatste foto uit en bekijk het resultaat.
  \eindeTip<img src="/uploaded/Erik Mansvelders/kerk03fotokopie03.jpg" border=0>


 7. #7

  Standaard

  En bij Erik kon het écht niet langer

  Weerom een zeer interessante uitleg!

  mvg,
  Bob
  [ http://photos.explore.be/ ]

 8. #8
  Geregistreerd: 16 oktober 2001

  Standaard

  Bedankt allen. Dit zijn zeer volledige tips. Ik hoop in de toekomst nog een keer beroep te mogen doen op jullie deskundigheid.
  Patrick


 9. #9

  Standaard

  'kheb zelfs nog zitten snijden cowboy,
  kun je nagaan...


 10. #10

  Standaard

  en in Photoshop de korte weg: ga naar de actions (ned.:handelingen) en kies voor sepia filter. Photoshop voert de nodige bewerkingen 1 na 1 uit.

  tom.

  ToM.

 11. #11
  Geregistreerd: 1 januari 2002

  Standaard

  Wil je een luie "oplossing" voor het kleuren van je foto's kan je nog altijd een programma als ACDSee gebruiken waarin zulke functie reeds "voorgebakken" wordt...
  Wil je één of meerdere actions voor het gebruik in Photoshop kan ik je wel enige aan de hand doen.
  Wel zou ik enige geduld willen vragen, de laatste keer dat ik zulkdanig aanbod plaatste in een forum kreeg ik hierop 58 aanvragen te verwerken.
  Omwille van mijn dagdaagse werkzaamheden betekent dit een "extra" belasting, vandaar mijn vraag om wat geduld !
  Eén heel goeie raad bij het gebruik van Photoshop: EXPERIMENTEREN is de boodschap, "al doende leert men", bestudeer iedere stap die je doet, maak gebruik van de "History" en je zal zeker het beoogde resultaat wel bereiken...
  Photoshop Elements is trouwens ook een aanrader.

  Succes en veel digitaal fotoplezier voor iedereen in 2002 !


 12. #12

  Standaard

  Lambert, je mag ze mij ook doorsturen, dan zorg ik wel voor een adresje waar iedereen ze kan downloaden.

  tom_meke@yahoo.com
  ToM.

  Edited by - tom314 on 02 January 2002 15:38:38

 13. #13

  Standaard

  Hierbij treft u een link naar Jasc. Software
  de makers van Paint Shop Pro, alwaar word uitgelegd hoe een sepia filter gemaakt kan worden.
  http://www.jasc.com/tutorials/revised/photorestor.asp?


  groetjes André Barnier  Edited by - abarnier on 07 January 2002 08:49:10

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •