Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Formaat voor publiceren foto's op Web ???

Collapse
X
 
  • Weergaveopties
  • Begin
Clear All
new posts

  • Formaat voor publiceren foto's op Web ???

    Hallo

    In aanvulling op mijn vorige topic "Gratis webstorage voor publicatie foto's ???" waarop ik veel interessante reacties ontving heb ik nog een vraag :

    Ik heb altijd overal gelezen dat voor schermafbeeldingen een resolutie van 72 dpi voldoende is, veiligheidshalve af te ronden naar een 80 dpi. Een scherm kan geen hogere resolutie weergeven.

    Mijn foto's zoals deze uit mijn E-10 komen (JPEG) nemen naargelang de gekozen compressie en kwaliteit tussen de 500 K en ongeveer 1 MB.

    Voor publicatie in een album op mijn site zijn er 3 goede redenen om de foto's zo licht mogelijk te maken :

    1) de upload tijd naar de server beperken
    2) belangrijker: de download tijd voor bezoekers zo laag mogelijk houden (iedereen beschikt nog niet over breedband
    3) hoe meer foto's ik binnen 1 Megabyte webruimte kan persen, hoe meer foto's ik kan publiceren

    Mijn vraag nu :

    Wanneer ik de foto's van onze specialisten hier binnen BD consulteer in hun albums is de weergave op mijn scherm prachtig ! Héél scherp en practisch schermvullend.

    Leg me eens in klare en verstaanbare taal hoe ik een foto moet bewerken (in bvb Paintshop Pro of Photoshop) om tot dergelijk resultaat te komen.

    Dit zal naast compressie zeker ook te maken hebben met herleiden van bepaalde waarden van de foto (die bedoeld zijn om af te printen op papier) om te zetten naar waarden om te bekijken op een scherm.

    En gezien de schermen de laatste maanden door de scherp zakkende prijzen, steeds maar groter worden (vroeger klassiek 15", nu vlot 19" of meer), op welke screensize moet je mikken ?

    Ik vrees dat ik onvoldoende op de hoogte ben en resolutie, dpi, croppen, comprimeren etc een beetje verwar.

    Daarom deze concrete vraag.

    Hoe bereik ik een zo goed mogelijk resultaat opdat bezoekers van mijn album een ideale reproductie van mijn foto op hun PC scherm te zien krijgen ? Wanneer ze op een thumbnail klikken, moeten ze een ongeveer schermvullende foto krijgen van (naar ik vermoed) ongeveer 80 dpi, maar zonder lelijke artefacten gevolg aan overdreven compressie.

    Misschien staat de oplossing hiervoor hier ergens reeds op dit forum gepost; geef me dan de link door aub.

    Bedankt op voorhand voor de reactie(s)

    Marc

    NIKON D70 + D80 + 18-200 VR + 105 F2.8 Macro + Sigma 24 F1.8 + TOKINA 12-24 F4 + TOKINA 28-80 ATX-PRO F2.8 + Nikon 50 F1.8 / FLASH SB-900/ CANON POWERSHOT S5is + A540 / CANON HV 20 Camcorder + Panasonic GS320

  • #2
    Marc, pixels zijn pixels. De resolutie die je instelt in PS heeft weinig effect op het afbeelden op een monitor.
    Kijk maar eens met rechtse muisklik/eigenschappen op de foto's hier op het BD-forum. Gewoonlijk zal dat rond de 800 pixels breedte draaien, dit wordt ook aanbevolen zodat iedereen, ook de bezoekers met een kleiner scherm, de foto "full-size" kan bekijken. (lees ook de sticky's eens)
    Heb je een scherm met een resolutie van 1600x1200, dan zal diezelfde foto er de helft van het scherm innemen. En op een 800x600 beeldscherm instelling, is die foto de volledige breedte van het scherm.

    Wat wel belangrijk is: bij het afdrukken door een afdrukcentrale zal die een bepaalde resolutie verwachten, vaak 250 of 300 dpi.
    Wil je een foto op 18 cm breed afdrukken, dan zal jou foto (18/2,54= 7.08" breed) x 300 dpi = 2124pixels optimaal breedte moeten hebben.

    Let op: dit is maar een voorbeeld, fotopapier is niet exact 18cm breed. Op de websites van de afdrukcentrales vind je meer info over de afmetingen (dpi) van de foto's.

    Voor webpublicatie met betrekking tot fotografie kan je beter iets betere kwaliteit en minder JPEG compressie gebruiken, in PS tussen 8 en 10 geeft zeer goede kwaliteit met weinig artefecten. De 800 pixels foto's zijn zo'n 80 á 150 Kb groot en dat is voor de fotografieliefhebber best aanvaardbaar.
    Voor andere Internet-publicaties mag je best nog wat meer compressie gebruiken.

    succes!
    Hombre

    Infected in 1970 by Kodak Instamatic. Today: Canon 7D

    Comment


    • #3
      Thanks voor je goede raad, zal ik nu eens proberen hé,

      Groetjes,

      Marc

      NIKON D70 + D80 + 18-200 VR + 105 F2.8 Macro + Sigma 24 F1.8 + TOKINA 12-24 F4 + TOKINA 28-80 ATX-PRO F2.8 + Nikon 50 F1.8 / FLASH SB-900/ CANON POWERSHOT S5is + A540 / CANON HV 20 Camcorder + Panasonic GS320

      Comment

      Working...
      X