Belgiumdigital.com in samenwerking met
Weergegeven resultaten: 1 t/m 5 van 5
 1. #1

  Standaard Bitmap naar vector met Flash

  Dit soort problemen kom ik in mijn webwerk vaak tegen. Veel opdrachtgevers komen er als ik een website voor hun moet maken plotseling achter dat ze die rare EPS-bestandjes van de ontwerper (die ze toch al niet konden bekijken) nergens meer kunnen vinden, maar geen probleem, ze scannen wel even een logootje van briefpapier of visitekaartje voor me <img src=icon_smile_sad.gif border=0 align=middle>

  Ik zal daarmee dus flink aan de slag moeten. Voor dergelijke klussen gebruik ik altijd Flash van Macromedia. Flash is bekend om het feit dat de plaatjes en animaties zo klein zijn, zodat dit kleine bestanden voor internet oplevert. Dit komt omdat Flash de afbeeldingen niet alleen als bitmap, maar vooral als vectorobjecten gebruikt. Je kunt naast de vectorobjecten ook gewoon bitmaps toepassen, die je eventueel kunt tracen (omzetten naar vectoren). Bij Macromedia (www.macromedia.com) kun je overigens een gratis evaluatieversie downloaden die gratis is en volledig werkt , maar wel slechts 30 dagen <img src=icon_smile_sad.gif border=0 align=middle> maar toch, je kunt het zo uitproberen.

  Ik heb de afbeelding in Flash geladen en met het commando Trace Bitmap omgezet. Hier heb ik de volgende instellingen gebruikt:

  Color Threshold: 25
  Minimum Area: 2 pixels
  Curve Fit: Very Tight
  Corner Threshold: Many corners

  De bitmap wordt dan omgezet in vectoren (duurt ff). Daarna kun je deze beoordelen en evt opnieuw tracen, omdat vaak achteraf blijkt wat je moet veranderen. Zo heb ik bij deze afb wat met de Color Threshold moeten spelen, omdat de grijstinten voor de vlakvulling in de foto niet gelijkmatig is. Kies ik een hoge waarde, bestaat het -eigenlijk egale- vlak bovenin uit 4 of 5 verschillende kleurtinten (zie de pijlen bij de inzet links in de afbeelding). Daarna koos ik deze te klein, waardoor de strepen in de schoenen verdwenen (één egale vulling). Je zult dus wat met deze instellingen moeten spelen. De helpfunctie geeft trouwens een goede uitleg voor de opties.

  Ook met de andere instellingen moet je wat spelen, zodat je een goed resultaat krijgt. Ik kan natuurlijk niet precies aangeven wat je voor elke foto moet doen, want helaas (of gelukkig) zijn ze allemaal anders.

  Het tracen levert een redelijk tot goed resultaat (inzet linksonder dus). Maar dan begint het pas. Je kunt de vectorafbeelding verder optimaliseren. Wat Flash dan doet is stukjes van de afbeelding analyseren en besluiten dat die trapvormige schuine lijntjes eigenlijk één schuine lijn moet zijn. Vaak lukt dit niet in een keer en moet je losse stukjes met verschillende optimalisatie-instellingen bewerken. Je kunt ook nog de gereedschappen Smooth en Straighten op segmenten toepassen, zodat die delen geoptimaliseerd worden. Deze zijn eigenlijk bedoeld voor het tekenen met de muis of een pen. Je tekent dan geen rechte lijn, maar allemaal kleine lijnstukjes. Met Straighten maakt Flash er één lijn van (met Smooth maak je van korte boogstukjes één boogsegment).

  Het resultaat is vervolgens afhankelijk van het werk dat je bereid bent erin te stoppen. Met been en schoen ben ik ongeveer 15-20 min bezig geweest (vandaar dat ik niet even het hele logo voor je heb gedaan), maar het is dan ook wel een prachtig geoptimaliseerd plaatje geworden. Je ziet hier een redelijke vergroting, maar aangezien het nu een vector is, kan ik inzoomen tot het puntje van de schoen een plaatje van bv 2000x2000 pixels oplevert en het is nog haarscherp. Dit logo is vanwege de relatieve grote hoeveelheid rechte lijnstukken nog relatief gemakkelijk. Hoeveel werk ik er normaal instop, ligt meestal aan de bereidheid van de opdrachtgever

  <img src="/uploaded/Erik Mansvelders/logo_trace_optimized.gif" border=0>

  Wellicht heb je iets aan dit epistel, als je specifieke vragen hebt, brand maar los,

  (ik zal ook het AI-bestandje (van 5K !) uploaden, kun je zelf kijken. Ik weet alleen niet hoe dit in deze post zal komen te hangen ... nope, file type not allowed, vermoedde ik al)

  Erik


 2. #2

  Standaard

  Wel ik heb niets te maken met deze post maar ik vind dit absoluut prachtig wat je daar bereikt hebt. Ik had geen idee dat dit kon!

  ----
  http://users.skynet.be/slipstream
  http://www.pbase.com/slipstream

  Edited by - slipstream on 22 November 2001 10:39:43

 3. #3

  Standaard

  Ik ben er ook mee begonnen, gisteren flash geïnstalleerd. En nu ben ik aan het spelen met die "Trace Bitmap".

  Knoeiboel: Verder dan dit geraak ik niet:
  <img src="/uploaded//dot/foot01.jpg" border=0>
  Enig idee hoe ik het resultaat kan verbeteren?

  /dot


 4. #4

  Standaard

  flash doet een vrij goede trace.., maar hou het zelf toch liever bij adobe streamline of soms coreltrace. just my two cents...

  ToM.

  ToM.

 5. #5

  Standaard

  Hallo /dot,

  In jouw plaatje is het tracen al te ver gegaan (of niet ver genoeg, ligt er maar aan hoe je het bekijkt). De lijnen, zoals bv de achterkant van het been, bestaat niet uit één (of enkele lijnstukjes), maar heel veel kleine lijnstukjes, wat duidelijk te zien is aan de kleurverschillen. Je moet er bij het tracen voor zorgen (en hoe precies is niet aan te geven, maar door veel proberen krijg je er wel feeling voor; deze kennis is bij mij ook uit noodzaak geboren omdat ik zo vaak belabberd gescande logootjes krijg.

  Zoals ik in het vorige verhaal aangeef, begint het optimaliseren dan pas. De lijnstukken kun je in Flash combineren met Smooth en Straighten (zie figuur). Meestal levert het tracen, vanwege het scannen, niet geheel rechte lijnen op, ook al zou dit in het origineel wel zo moeten zijn. Je krijgt dan bijvoorbeeld lijn a. Door een keer op Smooth te klikken, krijg je lijn b, een keer op Straighten levert lijn c op. Vaak is het een kwestie van uitproberen hoe vaak je welke optimalisatie moet toepassen. Bedenk dat je het altijd op deelgebiedjes moet uitvoeren (omdat anders bij het rechttrekken van een scheve lijn ondertussen een scheve cirkel in een rechthoek verandert)... Vooral veel proberen dus,

  <img src="/uploaded/Erik Mansvelders/smooth-straighten.gif" border=0>

  Succes,

  ErikSoortgelijke discussies

 1. Openen topic - naar 1ste post ipv laaste post
  Door kdm in forum Chit Chat
  Reacties: 7
  Laatste bericht: 29 januari 2008, 00:05
 2. Eos300d + Sigma EF-500 flash : instellingen ?
  Door Blasphemy in forum Camera's
  Reacties: 28
  Laatste bericht: 30 december 2004, 18:50

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •