Belgiumdigital.com in samenwerking met
Weergegeven resultaten: 1 t/m 13 van 13
 1. #1

  Standaard Back-up hoe doen jullie het?

  Ik ben van plan om een nieuwe desktop aan te kopen voor CAD-werk, video- en fotobewerking.
  Het moment dus om eens goed na te denken over een degelijk back-up systeem.
  Ideaal is volgens mij een cloud-based storage op een andere locatie (Bv. bij brand, diefstal, ... wanneer je hele systeem verwoest of verdwenen kan worden behoud je je data)

  Wat gebruiken jullie of wat is volgens jullie ene goed systeem? (ik heb er immers niet veel kaas van gegeten)
  Nikon D7100, Nikon D780 "At The Heart Of The Image"
  Nikkor 24-120mm F4, Nikon 50mm F1.8, Nikkor 17-55mm F2.8,Tokina 11-16mm F2.8, Sigma AF 120-400mm

 2. #2

  Standaard Re: Back-up hoe doen jullie het?

  Hier staat een NAS en een externe HD voor een dubbele backup (backups gaan ook stuk) aangevuld met Backblaze in de cloud.
  Vrij veilig denk ik. (pun intended)
  Laatst gewijzigd door Lieven Lema; 12 april 2021 om 11:35 Reden: humor


 3. #3
  Geregistreerd: 7 december 2003

  Standaard Re: Back-up hoe doen jullie het?

  Ik gebruik gewoon 2 extra externe harddisks om alles te bewaren en kies er ook voor om bewust het risico te nemen met files die ik vermoedelijk nooit meer ga gebruiken. Mijn zoon werkt veel met 4K files in hoge bitrate en moet ook selectief zijn, anders zit je zeker met video aan meerdere schijven per maand als je een beetje werk hebt. Helaas valt dat met filmproducties het laatste jaar wat tegen....
  Sony en Olympus
  Fotoseries

 4. #4

  Standaard Re: Back-up hoe doen jullie het?

  Ik denk dat alles afhangt van de hoeveelheid data en hoeveel van deze data er regelmatig veranderd.
  Bij kleine hoeveelheden data is het makkelijkste met een cloud oplossing zoals bvb Backblaze, adobe cloud, …
  Zelf heb ik 2 NAS-Drives. Telkens in raid 5+Spare ook is er telkes nog eens een backup naar een externe schijf met File versioning. Er staat 1 zulke configuratie thuis waar ik op werk een eentje op een andere locatie. Deze twee synkroniseren in realtime.
  Dit is niet goedkoop in aankoop maar wel betaalbaar in vergelijking met een cloud service als je enkele 10tale TB aan data veilig moet houden.
  Laatst gewijzigd door Amaat; 12 april 2021 om 08:24
  Grt, Amaat
  The fun begins where the road ends
  BD Lidnummer : BD2057BE

 5. #5

  Standaard Re: Back-up hoe doen jullie het?

  Er zijn losse usb schijven per onderwerp hier bij mij. En dan is er 1 volledige kopie van de pc die in het buitenverblijf ligt. Daarvan zijn er 2 sets. Elke keer als ik ga wissel ik die. Betekent dat ik wel enkele maanden kan missen in het ergste geval.

 6. #6

  Standaard Re: Back-up hoe doen jullie het?

  Nieuw materiaal laad ik gewoon op op de PC SSD schijf (1TB) en daar werk ik af.
  Eenmaal afgewerkt verplaats ik via Lightroom (mijn fotobeheersysteem) alles naar een externe hardeschijf van 4 TB.
  (Ik neem direct een kopie naar mijn shared drive op mijn "servertje", voor de veiligheid je weet maar nooit en de SD kaart gaat in de kast tot de shoot klaar is)
  Gelukkig groeien de hardeschijven sneller dan de ruimte die ik nodig heb voor de foto's

  Via https://freefilesync.org/ sync ik de inhoud van de externe HD naar een share op de "server"
  Op de server loopt "Back In Time" snapshot software waar ik momenteel 1 jaar aan snapshots heb (is er een bestand zoek, toevallig gedelete dan is de kans groot dat die nog in de snapshot zit)
  De snapshot en de sync zijn twee aparte harddisks en kunnen zonder speciale tools gelezen worden.

  "Server" is een i3 PC, die via RDP bediend wordt en met OpenSuse Leap https://get.opensuse.org/leap/ er op.

  Nadeel, als het "kot" afbrand dan is alles weg. De afgewerkte foto's van samenwerkingen met modellen staan op OneDrive (jpg) en astrofoto's op Flickr

 7. #7

  Standaard Re: Back-up hoe doen jullie het?

  Ik doe nauwelijks iets met video, dus dat scheelt inderdaad in manier van aanpakken.
  Na veel zoeken en uitproberen ben ik op volgend systeem beland.

  Dagelijkse fotobewerking:
  - Foto en videocollectie staat op externe HDD USB 3.0 (WD Gold 5tb).
  - Catalog en alle voorvertoningen staan op externe SSD (Samsung mini portable T5 SSD 1Tb )
  = origineel

  Deze schijven worden één keer per maand of na elke grondige bewerking in één richting gekopieerd naar de Synology (Pure Sync)
  = kopie 1 + uiteraard via Raid wordt er direct een 2de kopie gemaakt

  De synology wordt automatisch elke 24uur naar de Jottacloud gebackupped via een Raspberry pi die hier toch staat te draaien.
  Jottacloud geeft ook een beperkte "versioning" (gewiste versies terughalen)
  = kopie 3

  Nu heb ik al drie kopies, maar nog altijd geen echte versies...

  Omdat Jottacloud geen incrementele kopies of andere ingewikkelde dingen toelaat, ga ik in Jottacloud in de cloud één keer per half jaar die kopie 3 gaan "archiveren" met een datumstempel. Ik hou zo de oudste versie bij en dan nog de twee laatste versies.
  Zo ben ik zeker dat indien nodig nog kan terugaan tot de originele versie en tot 1 jaar terug.

  Voor mij geeft dit systeem het voordeel van
  - de snelheid van de lokale werking.
  - doordat alles op externe schijven staat, maakt het niet meer uit op welk toestel ik mijn foto's verwerk. Ik kan bv. laten voorvertoningen genereren op een oude laptop die ik 's nachts laat aanliggen.
  - doordat alles op externe schijven staat die afgekoppeld zijn, maakt een stroompiek (blikseminslag) ook niet veel uit
  - de Synology geeft me zekerheid dat ik heel snel lokaal zaken kan recupereren indien nodig en niet enkele dagen moet gaan downloaden.
  - de Jottacloud geeft me zekerheid dat ik kan oude versies ophalen en dat als het hier afbrandt dat dan de gegevens veilig zijn.
  - Vanuit Jottacloud kan je ook gaan foto's of filmpjes tonen op smartphone of TV Scherm via Chromecast (m'n Synology staat niet open naar de buitenwereld)
  - dat ik geen extra schijven moet gaan bijhouden die dan ergens bij mijn kids in de garage liggen, enzoverder...

  Hoeveel werk geeft dat?
  - manueel moet ik enkel nog tussenkomen voor het lanceren van PureSync (maar dat doe ik instinctief uit angst dat er iets verloren zou gaan),
  - en 2 keer per jaar moet ik op agenda zetten dat ik eens inlog en archiveer in de cloud (2 minuten werk, en dat kan ook vanop smartphone).
  - en 1 keer per maand check ik of de Raspberry nog wel draait (en dat is altijd OK, en ik zie dat ook op de Jottacloud App in de smartphone: als de foto's van gisteren erin staan, dan draait ie nog)

  Kost:
  - De tijd om dit uit te zoeken
  - PureSync is gratis.
  - Jottacloud kost 75 euro per jaar (onbeperkte opslag).
  - Enkele raspberrys staan hier toch 24u/24 te draaien als VPN (Wireguard) en DNS-server (Adguard).
  - En die Synology heeft me wel heel wat centen gekost, maar dat ding doet gelukkig ook meer dan alleen mijn foto's bijhouden, anders was een tweede externe HDD evengoed OK geweest

  PS: Synology voorziet zelf een aantal backup-apps (bv.Hyperbackup) die naar tweede Synology die uithuizig staat wegschrijven, of met Amazon werken, maar dat leek me iets te duur. Ik hou graag controle, en de fun om iets duurzaams op te zetten met een Rpi telt ook mee.
  PPS: Ja, anticiperend op... er bestaat intussen ook Nextcloud. Dat zal ook wel mogelijkheden geven, maar ik hou het bij het bovenstaande.
  Laatst gewijzigd door JuLi; 12 april 2021 om 17:07
  | Fujifilm | X-E4 | 14 | 18 | 23 | 35 | 60 | 90 | 16-80 |
  There are days where the act of seeing appears to be true happiness.

 8. #8

  Standaard Re: Back-up hoe doen jullie het?

  Hier gebeurt er een automatische backup bij elke bestandswijziging via backblaze. Het kost wel wat (6,28 EUR per maand), maar al mijn documenten (facturen, loonfiches, administratie, foto's, ebooks fotografie, briefwisseling, emails) worden gedigitaliseerd.
  Ik heb een keer een crash gehad en via Backblaze al mijn foto's terug kunnen installeren.
  Het gebeurt dus automatisch en meteen, ik moet er dus niet naar kijken en als een removable drive terug wordt aangesloten wordt die ook gebackupt.

  Succes

  Peter
  Laatst gewijzigd door Heembeek; 13 april 2021 om 11:37

 9. #9
  Geregistreerd: 13 februari 2010

  Standaard Re: Back-up hoe doen jullie het?

  Ik gebruik een Mac en dit is mijn backup strategie. Voor mij moet een backup volledig automatisch gaan en zo simpel mogelijk zonder omkijken. Geen moeilijke configuraties met raid systemen en nas servers etc. externe schijven aankoppelen, loskoppelen etc. Ook terugzetten moet zo makkelijk mogelijk.

  Backup 1 = met backblaze. Op afstand van eigen huis (diefstal, brand). Volledig automatisch. Geen omkijken naar. Nadeel. De eerste maal dat backblaze alles van je computer moet backuppen kan erg lang duren. Weken, paar maanden maar éénmaal het erop staat gaat alles vlot. Makkelijk om bestanden terug te halen alleen ales je alles moet terughalen toch best hun optie gebruiken en het op harde schijf laten zetten. Veel mensen denken dat hun bestanden dan ook in Amerika staan maar bij het openen van je backblaze account kan je ook kiezen voor opslag op een server in Europa (Nederland dacht ik)

  Backup 2 = Time Machine voor Mac. Dat is een backup programma dat samen komt met het operating systeem. Dat neemt een backup op een aangesloten harde schijf om het uur. Dus elk uur kijkt het programma na wat er verandert is en maakt daar een backup van. Voor je backups kun je terug in de tijd. Volledig automatisch net zoals backblaze maar dan dicht bij huis, ook geen omkijken naar. Nadeel. Aangesloten op je computer dus gevoelig voor diefstal, brand, blikseminslag. Voordeel recente backup dicht bij de hand. Als ik een restore moet doen is dit mijn eerste keus. Stel dat mijn Mac volledig om zeep zou zijn kan ik makkelijk vanuit time machine de recentste backup terugzetten.

  Ik weet niet of er voor pc zulke alternatieven zijn.

  Backup 3 = op de externe harde schijf die ik bijvoorbeeld eens om de week of zo aansluit. Met carbon copy cloner maak ik dan een backup van mijn computer. Eens gedaan, schijf loskoppelen en buiten huis bewaren.

  Mijn strategie.
  Ik heb dus 2 volledig automatische backups lopen. Eentje in de cloud (1) en eentje dichtbij (2). Voor alle zekerheid nog een een manuele buiten huis maar toch binnen handbereik. (3)

  Als ik een restore moet doen van bijvoorbeeld één of enkele bestanden is backup 2 mijn eerste keus. Ook wanneer mijn Mac volledig om zeep zou zijn dan kies ik voor deze optie. Het terugzetten gaat namelijk ook volledig automatisch.

 10. #10

  Standaard Re: Back-up hoe doen jullie het?

  2x op externe HD backup en 1x in de cloud voor de bewerkte foto's.

  foto's overzetten van kaartje op pc: telkens kopie op 1 externe HD.
  nog een fijne dag verder!
  Guido

 11. #11

  Standaard Re: Back-up hoe doen jullie het?

  Hoe ik backup? Tar en rsync. (ik zit op linux) - copy op nas, copy op externe schijf.

 12. #12

  Standaard Re: Back-up hoe doen jullie het?

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door mutley69 Bekijk bericht
  Hoe ik backup? Tar en rsync. (ik zit op linux) - copy op nas, copy op externe schijf.
  Ik weet niet of die beschikbaar is voor alle flavors van Linux maare deze gebruik ik voor snapshots, is gebaseerd op rsync https://www.fosslinux.com/1411/back-...-for-linux.htm

 13. #13

  Standaard Re: Back-up hoe doen jullie het?

  Vermits de source beschikbaar is kan je die op elke linux installeren. Ik ben eerder een "rsync -a --delete /mnt/data /mnt/backup" gebruiker.

Soortgelijke discussies

 1. Hoe doen jullie het ???
  Door m-m in forum Fotobewerking & software
  Reacties: 8
  Laatste bericht: 23 februari 2012, 21:15
 2. wat doen jullie?
  Door kawabunga2002 in forum Chit Chat
  Reacties: 7
  Laatste bericht: 6 september 2007, 23:18
 3. wat doen jullie met jullie foto's
  Door yoshiwa in forum Algemeen
  Reacties: 6
  Laatste bericht: 28 juli 2007, 00:14
 4. Hoe doen jullie het ???
  Door CAN10NE in forum Fotobewerking & software
  Reacties: 14
  Laatste bericht: 30 juli 2003, 17:14

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •