Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

vraagje voor de kenners! kleurbeheer

Collapse
X
 
  • Weergaveopties
  • Begin
Clear All
new posts

  • vraagje voor de kenners! kleurbeheer

    hoi beste fotumbezoekers

    ik heb me pas een calibratieoog gekocht en deze uitgevoerd,tot daar alles prima ,bij mijn printer ,kleurbeheer staat nu de file die de calibratie aanmaakte als standaard ,dus dat is ook ok denk ik ,maar nu voor fotoshop cs ,heb je ook een kleurbeheer,er staat standaard europa 2 of zoiets met srgb iec61966-2.1, moet ik deze aanhouden of zoek ik in de lijst naar hetzelfde profiel wat de printer gebruikt ,wat dus de calibratie aangemaakt heeft ,weet iemand dit ,wellicht zitter er hier specialisten die dat wal weten .

    alvast bedankt

    groeten
    danny

  • #2
    Re: vraagje voor de kenners! kleurbeheer

    printerprofiel = voor printer, voor je beeldscherm moet je apart profiel aanmaken en gebruiken.
    In Photoshop kies ik altijd voor aRGB en voor web sRGB
    α 99 - Sony 16-35 mm F2.8 ZA SSM
    Flickr____No place to be

    Comment


    • #3
      Re: vraagje voor de kenners! kleurbeheer

      Beste,

      ik neem aan dat jouw 'oog' diende voor het meten van jouw scherm (of heb je inderdaad een spectrummeter aangekocht)?
      Indien het een 'schermoog is, dan heb je dus een monitorprofiel aangemaakt. Dit zorgt er enkel voor dat een foto goed wordt weergegeven op jouw beeldscherm. Dit profiel heeft dus niks te maken met het printen.

      De 'kleurinstellingen' in Photoshop zorgen voor jouw 'workflow' in de diverse kleurmodi (rgb/cmyk/grijswaarden) en het correct converteren/omzetten van de ene kleurmodus naar de andere. Indien je uitsluitend in rgb-kleurmodus werkt zijn deze cmyk- en grijswaarden instellingen voor jou van weinig of geen tel. Je kan de Europe prepress-instellingen gebruiken. Zorg ervoor dat je in de rgb-modus jouw monitorprofiel instelt.

      Voor het printen is PS (afdrukken met afdrukvoorbeeld) stel je uiteraard de profielen in voor het afdrukken. Kleurmodus sRGB. Vervolgens vink je aan dat je 'kleurverwerking' laat doen door Photoshop.
      In het printmenu moet je het/de correcte profiel(en) voor jouw printer/papiercombinatie instellen (meestal te vinden bij de leverancier van het printerpapier, of je kan een speciaal profiel laten maken voor jouw printer/papiercombinatie). Voor elke papiersoort (merk/type) die je gaat gebruiken is een ander profiel vereist.

      Veel succes.

      Guy
      Last edited by guydw; 25 september 2008, 15:18. Reden: twijfel over het soort 'oog'
      www.guydewestelinckfotografie.be

      Comment

      Working...
      X