Documentaire van Mei Vandenberghe en Jimmy Kets over het leven in de Gentse volkswijk Brugse Poort, zoals dat gezien wordt door de fotografen Filip Claus, Tim Dirven en Jimmy Kets, die ook meewerkten aan een fototentoonstelling over de wijk.

Nog tot 28 maart loopt in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster in Gent de tentoonstelling ‘Lijn 3 – Beelden uit de stadsrand van Gent’. ‘Lijn 3′ verwijst naar de Gentse buslijn die de wijken van Mariakerke verbindt met het stadscentrum.

De gelijknamige tentoonstelling schetst een beeld van het dagelijkse leven in de Gentse volkswijk Brugse Poort. Door middel van een imaginaire busrit wordt op een diepgravende en genuanceerde manier het sociologisch weefsel van de grootstedelijke samenleving blootgelegd. “Lijn 3″ vertelt het verhaal van een samenleving onder druk, waar mensen steeds verder geďsoleerd raken.

In de documentaire komen drie fotografen aan het woord die aan het project hebben meegewerkt. Zij vertellen hoe zij de wijk hebben ervaren en in welke mate dit project verschilt met hun dagdagelijkse werk als fotojournalist voor de gedrukte media. De film confronteert de fotografen niet alleen met zichzelf, maar ook met hun visie op hun eigen fotografie.

We volgden Filip Claus, die zich onderdompelde in de problematiek van junkies en de sans papiers. Zijn beelden laten niemand onberoerd.

Persfotograaf Tim Dirven waagde zich op een site waar tientallen Roma-zigeuners trachten te overleven in erbarmelijke omstandigheden, maar waar de ontvangst steeds hartelijk was.

De jonge fotograaf Jimmy Kets zorgt voor een vrolijke noot door een andere kant van de Brugse Poort te belichten. Een jaar lang trok hij rond met wijkagent Ludovicus, tevens Elvis-imitator.

Voor sommigen zal de kennismaking met deze wijk een confrontatie zijn, voor anderen een verrijking.

ZONDAG 7 maart om 21u30 op Canvas (België 2 voor onze noorderburen)
Bron: Canvas.be