Pagina 1 van 2 1 2 LaatsteLaatste
Weergegeven resultaten: 1 t/m 25 van 29
 1. #1

  Standaard Fotografie-starters ondersteunen: kunnen we iets organiseren?

  Hallo beste BD-ers,

  Ik ben ondertussen al sinds 2006 kijker op dit forum en geeft nu en dan ook een reactie op een post.
  Wat me opvalt is dat door de jaren heen héél veel starters bij BD terecht komen en dan vaak dezelfde vragen stellen. Via die vragen zie je ook dat heel wat mensen echt nog niets weten van fotografie. Een forum kan dat niet even snel-snel oplossen omdat fotografie niet eenvoudig is (als je het goed wil doen). Daardoor krijg je dan vaak reacties van forumleden die wat bot zijn, maar daarom niet onterecht.

  Ik ben er echter ook vrij zeker van dat heel veel forumleden willen helpen om die starters een basis te geven, ofwel om hen vanuit de praktijk te tonen dat je fotografie niet in 1-2-3 leert.

  Vandaar mijn vraag:

  Zouden we het zien zitten om groepjes te vormen van "kennisdelers" die op geregelde tijdstippen met starters uit onze buurt op stap te gaan?
  Ik stel dat eigenlijk vrij eenvoudig voor: op een zomeravond, of ergens in 't weekend verzamelen we maximaal een 5-tal starters op een openbare plaats en gaan met hen heel praktisch aan de slag voor maximaal 2 uur, dus 100% hands-on. Bedoeling is dat we dit als vrijwilliger doen.

  Wie zou dit zien zitten? Als we met genoeg mensen zijn en wat verdeeld over gans Vlaanderen/Nederland, dan zou BD ons kunnen helpen om de info te verspreiden, en mag ze voor mijn part ook met de pluimen ervan gaan lopen. We zouden het als een BD-service kunnen zien. Initieel zou ik niets doen rond verzekering enz. Dan wordt het terug een hele poespas. Later kunnen we nog wel zien.
  Je zou kunnen zeggen dat de shooting day daarvoor bestaan, maar ik vrees dat de drempel voor starters daar te groot is + het is niet echt voorzien als 100% leermoment.

  Als we zo'n initiatief kunnen starten, dan kunnen mensen die met beginnersvragen zitten ook attent gemaakt worden op dit type samenkomsten.

  Ik nam al een paar keer zo'n initiatief voor mensen in mijn omgeving en vond het ontzettend leuk om het te doen.

  Wat denken jullie hiervan?

  Riho.
  Nikon D700 + Nikon 24-70mm + Nikon 28-300mm + Nikon 70-200mm 2.8 VRII + Sigma 180mm macro 1:1 f3.5 APO EX DG HSM + SB900
  http://riho.smugmug.com

 2. #2
  Geregistreerd: 14 september 2004

  Standaard Re: Fotografie-starters ondersteunen: kunnen we iets organiseren?

  Riho, als je dit op een ordentelijke manier van de grond krijgt verdient dit alle lof!

  Als het ooit zover komt wil ik in mijn eigen regio hieraan wel meewerken!

  Jan

 3. #3

  Standaard Re: Fotografie-starters ondersteunen: kunnen we iets organiseren?

  Riho,

  Misschien eens contact opnemen met Bachus1909, de SD-verantwoordelijke van BD.
  BD kan waarschijnlijk zelf ook op één of andere dit initiatief helpen of steunen ...

  Jaja
  Voorzitter Belgiumdigital VZW - Sony A7II, Nikon D500, Olympus E-M1MkII en Olympus E-M10MkII met wat glas ...
  Mijn webalbums: https://www.flickr.com/photos/jajabd/sets/ Mijn weblog: http://jajabd.wordpress.com

  Belgiumdigital: uw digitale thuishaven!

 4. #4
  Geregistreerd: 2 februari 2014

  Standaard Re: Fotografie-starters ondersteunen: kunnen we iets organiseren?

  Dit vind ik nu eens een super initiatief, hopelijk kan dit verwezenlijkt worden! Ik denk dat veel startende alsook iets gevorderde fotografen er nog iets kunnen van leren. Het is ook leuk om nieuwe mensen te leren kennen die dezelfde passie delen en makkelijker om kennis en info uit te wisselen.

  Mocht er iets opgestart worden regio West-Vlaanderen ( of nog beter Kortrijk ) mag je mij alvast meerekenen als startend fotograaf weliswaar

  Greetz
  D7100 / nikon 17-55 f2.8 / SB-900 / 055xprob-486rc2

 5. #5

  Standaard Re: Fotografie-starters ondersteunen: kunnen we iets organiseren?

  Hoi Maxnikon,

  Gevorderde fotografen zullen wellicht veel meer leren tijdens de shooting days. De groepen zullen daar ook groter zijn. Het initiatief waaraan ik denk zou maar kunnen werken als het op kleine groepjes gaat. En op den duur moet je dan ook vlot meekunnen naar een shooting day zonder dat je daar uit de toon valt .

  We zien wel hoeveel mensen dit zien zitten. Er moeten genoeg "kennisdelers" zijn en genoeg geïnteresseerden bij de beginners. En als er binnen iedere groep nog een beetje een gelijke verdeling is qua regio, dan moet het wel lukken.

  Groetjes,

  Riho
  Nikon D700 + Nikon 24-70mm + Nikon 28-300mm + Nikon 70-200mm 2.8 VRII + Sigma 180mm macro 1:1 f3.5 APO EX DG HSM + SB900
  http://riho.smugmug.com

 6. #6

  Standaard

  ik woon in de regio Brugge-Roeselare als kennisdeler en in het weekend zit ik in de regio Oostende.

  Al je interesse hebt, zeg misschien of je kennisdeler bent of starter en vermeld je regio.

  Groetjes

  Riho
  Laatst gewijzigd door Riho; 28 februari 2015 om 14:37

 7. #7

  Lightbulb Re: Fotografie-starters ondersteunen: kunnen we iets organiseren?

  Leuk initiatief !
  Ik ben starter, Oostende.
  Wil graag meedoen.

  GRTZ
  Panasonic FZ72
  Have a nice day.
  RiNique

 8. #8
  Geregistreerd: 15 oktober 2010

  Standaard Re: Fotografie-starters ondersteunen: kunnen we iets organiseren?

  Een nieuw idee is altijd welkom.

  Klinkt goed op het eerste gezicht maar onderschat het organisatorisch aspect ervan zeker niet om het tot een succes te leiden.

  Werk vooral je doel goed uit. Wat wil ik bereiken? Wat is mijn doelpubliek?
  Werkwijze: hoe zal ik dat bekomen? (les geven aan mensen zonder enige kennis van zaken kan die mensen nogal behoorlijk teleurstellen) Hun verwachting kunnen al snel te hoog liggen. Ook materiaal kan ontbreken (zo hoor je regelmatig dat mensen avondles fotografie gaan volgen en een point-and-shoot meebrengen )

  Ook zal je wat funding nodig hebben om bv reklame te maken in de streek om je doelpubliek aan te trekken. (niet evident)

  Mogelijks ook wat "basiskennis" geven in een mini-opleiding maar zoals je zelf al zegt gezien de moeilijkheidsgraad en stijle leercurve.... Niet evident.
  En waar ga je dat inrichten? Zaaltje zoeken bij de gemeente, scholen, parochie, moskee? , ... (laatste is een grapke heh)

  Ik zou voorstellen om je doelstelling te vernauwen. Spreek bv een specifiek publiek aan die al een basis heeft (bv al een avondschool fotografie of zo er heeft op zitten) en nu eens praktisch aan de slag wil in groepsverband met een thema. Dan is het probleem van "basiskennis" al opgelost. Maar dan kom je al snel in de buurt van de shootings die hier georganiseerd worden vanuit BD want die zijn niet hoogdrempelig.

  Misschien eens praten met de mensen van BD zelf of ze lokale mini schooting events kunnen ondersteunen waarbij dan vrijwilligers de diensten aanbieden vanuit het framework van BD. Denk dat daar de meest realistische piste in zit. Je doelpubliek zal je hier snel vinden.

  Veel mensen ontzien het aan een shooting day van BD mee te doen omdat het hun meestal niet uitkomt (tijd) en de afstand (locatie).
  Dus daar zit zeker een markt om lokaal te werken op regelmatige basis (bv 1 x per maand en van korte duur bv 2 uur zoals je al aangaf).

  Er is zeker een vraag maar definier vooral goed je doelstelling en je aanpak.

 9. #9

  Standaard Re: Fotografie-starters ondersteunen: kunnen we iets organiseren?

  Goed idee en mooi initiatief, ik wil dit graag steunen in Vlaams-Brabant.
  Fuji X-Pro1 - X-Pro2
  van 8mm tot 400mm (en 1.4 extender)
  WWW Flickr

 10. #10

  Standaard Re: Fotografie-starters ondersteunen: kunnen we iets organiseren?

  Xafke,

  Veel van de "problemen" die je beschrijft om dit initiatief een succes te maken houden onmiddellijk verband met de grootte van de groep warmee je wil werken op ieder leermoment en op de plaats waar je het organiseert.
  Maximaal 5 starters, waarvan je vooraf weet welk materiaal ze meebrengen en een publieke locatie met wat mogelijkheden die rustig gelegen is en je komt al een heel eind. Als het slechts om max 5 personen gaat, dan kan je je aanpassen aan hun niveau. Als je dan van vooraf eens polst waar hun "grootste" probleem zit, heb je wellicht ook al een idee van hun achtergrondkennis.
  Veel materiaal heb je om rond de basis van fotografie te werken niet nodig: hun eigen toestel en een buitenlocatie met wat mogelijkheden. Het samenspel diafragma-opening. Belichtingstijd, ISO kan je prachtig "al doende" uitleggen. Als je twee uur met elkaar bezig bent, zonder er centen voor te vragen en als de "leraar" zich een beetje voorbereidt, dan is de kans mijns inziens niet groot dat je de verwachtingen niet inlost. Ik denk dat de kracht van het initiatief er in kan zitten om het simpel te houden. Stel dat een deelnemer zelf weinig bijleert omdat het niveau van het 5 tal lager was dan hij verwachtte, dan zal je snel zien dat zo iemand zal proberen bij te springen om ook wat uitleg,te geven. Als we het in zo'n sfeer kunnen starten, dan kan het iets worden, vermoed ik.

  Je voelt het misschien: ik zou mijn doelstellingen gelijk proberen te krijgen aan het gemiddelde van de 5 personen die ik voor me krijg op zo'n evenement. Als ik vooraf contact met ze opneem zal ik al ongeveer weten waaraan ik begin.
  Één van mijn doelstellingen is mensen te laten beseffen dat je fotografie niet écht kan leren op zo'n bijeenkomst, maar je kan er wel meer goesting door krijgen.


  Groetjes,

  Riho
  Laatst gewijzigd door Riho; 1 maart 2015 om 09:49
  Nikon D700 + Nikon 24-70mm + Nikon 28-300mm + Nikon 70-200mm 2.8 VRII + Sigma 180mm macro 1:1 f3.5 APO EX DG HSM + SB900
  http://riho.smugmug.com

 11. #11

  Standaard Re: Fotografie-starters ondersteunen: kunnen we iets organiseren?

  Riho,

  zeer correcte opmerking, net of een gevorderde niets kan leren van een beginneling. :-) Het gaat om uitwisseling, en dat lijkt me prima.

  Als voorbeeld: dat ik een fuji adept ben zal al wel geweten zijn, er zijn reeds twee Fuji-wandelingen geweest, en dat is ontzettend leerzaam door alle tips die je aan elkaar kan geven. Nu beweer ik niet dat je dit initiatief merk-gebonden moet doen, maar 't is misschien een mogelijkheid, de menu's van Nikon en Canon zijn voor al hun toestellen grosso modo gelijklopend.
  Misschien is dat al een brug te ver hoor, echt 'beginners' helpen op die manier zou misschien overdonderend overkomen, en dat kan de bedoeling niet zijn.
  Fuji X-Pro1 - X-Pro2
  van 8mm tot 400mm (en 1.4 extender)
  WWW Flickr

 12. #12
  Geregistreerd: 17 oktober 2012

  Standaard Re: Fotografie-starters ondersteunen: kunnen we iets organiseren?

  Mooi initiatief Ik wil gerust wat tijd vrijmaken als kennisdeler voor regio Hasselt
  Life through a lens..

 13. #13

  Standaard Re: Fotografie-starters ondersteunen: kunnen we iets organiseren?

  Ik wil eventueel ook wel eens een poging wagen als kennisdeler, regio Gent.

 14. #14
  Geregistreerd: 27 januari 2015

  Standaard Re: Fotografie-starters ondersteunen: kunnen we iets organiseren?

  oeps is dit niets geworden bedoel die insteek om beginners te helpen ...? Zag dat er een kennisdeler was van Hasselt wel in die regio wil ik wel kennis ontvangen....

 15. #15

  Standaard Re: Fotografie-starters ondersteunen: kunnen we iets organiseren?

  Nee Freddy, 't is niet niets geworden . We gaan het erover hebben op de AV en SD te Brugge in april. Hoe meer mensen nu reageren hoe zekerder ik ben dat dit een waardevol initiatief is. Ik maakte ondertussen reeds een documentje voor mezelf om de reacties op te volgen. Ik wil de BDers echter niet te veel pushen want aan een korte steekvlam hebben we niets hé. Vandaar dat ik blij ben met je reactie, want ik begon al te vrezen dat we maar een héél klein doelpubliek hadden.

  Ik voeg je toe bij de starters.

  Wie zin heeft om aan te sluiten, laat maar horen hé!

  Groetjes,

  Riho
  Nikon D700 + Nikon 24-70mm + Nikon 28-300mm + Nikon 70-200mm 2.8 VRII + Sigma 180mm macro 1:1 f3.5 APO EX DG HSM + SB900
  http://riho.smugmug.com

 16. #16

  Standaard Re: Fotografie-starters ondersteunen: kunnen we iets organiseren?

  Mooi initiatief, maar ...
  Waarom moeilijk als het gemakkelijk ook kan ...
  Hoe doe ik het ?
  Eenvoudig, ik spreek af met een paar foto-vrienden in opleiding op een gewone plaats. Iedereen brengt mee wat hij dacht bruikbaar te zijn.
  Eerst even een allround waar iedereen uitlegt waarom ze dit of dat mee hebben.
  Tweede ronde; Wat wil je nu fotograferen op de site waar we zijn ?
  Derde ronde. Hoe denk je dat te doen, met het aanwezige materiaal ...
  Ronde vier: en nu de praktijk. De drie vorige vragen bespreken in functie van je materiaal ... DIt dient daarvoor, dat voor iets anders en de driehoeksverhouding ISO, belichtingstijd en diafragma uitleggen ...
  En dan erop los . Fotograferen en beeld bekijken, voor doen en uitleggen ... Dit allemaal in een eerste sessie die ongeveer 2 uurkes duurt.
  Nu al kan je zien wie het zal maken en wie zal afhaken ..

  Tweede reunie, zelfde plaats ...
  Je vraagt dat ze de opgedane kennis even herhalen en eventueel aanvullen ... en dan praktijk, praktijk en nog een praktijk.
  Je vraagt om drie foto's te maken. Eentje waar je zegt dat object X duidelijk in de foto moet staan, een pano, ...
  Dan bespreek je die foto's die ze genomen hebben met de instellingen die ze gedaan hebben, vooral de uitleg vragen waarom ze die instellingen hebben gezet.
  Eventueel corrigeren en toen hoe het best kan ...

  Je zal merken dat dit een boost is. Neen, geen theorie, maar direct praktijk ...
  Les drie.
  je gaat naar een speciale plek. Je geeft als opdracht allen dezelfde brandpuntsafstand in te stellen.
  Dan de opdracht. Maak slechts drie foto's waarbij je de sfeer van de omgeving kan duiden . Je mag meerdere keren een foto nemen, maar er mogen steeds slechts drie foto's op de geheugenkaart staan.
  Dus, als er al drie op staan en je vindt iets schitterend en je wil het fotograferen eerst een foto wissen en dan pas fotograferen.
  Je zal versteld staan als je de beelden bekijkt. Indien je me niet gelooft, probeer deze oefening ook eens ...

  Dit is helemaal geen rocket-science en heel eenvoudig en het meest belangrijke, het meest leuke en biedt een enorm betrokkenheid in de groep en de organisatie kost niets, enkel maar wat tijd. En neen, niet echt BD nodig, geen club ... gewoon doen. Dit werkt veelal omgekeerd. Eenmaal gebeten worden ze lid van BD.
  Nu, ik wil altidj wel een paar uurkes uit trekken om een begeleiding te doen, maar dan niet in club, zaal, neen, gewoon los en vooral vrij ...
  En wees gerust, ik heb er op het werk op deze wijze verschillende hun toestel deftig leren gebruiken ... Er zitten er hier zelfs op het forum.
  https://www.fotospotter.be
  1% van iets is meer dan 100% van niets - koplopers in een kudde lopen zelden in de str*nt

 17. #17

  Standaard Re: Fotografie-starters ondersteunen: kunnen we iets organiseren?

  Wim,

  Jouw werkwijze is dezelfde als de mijne, geen theorie, onmiddellijk hands-on. Het zou de bedoeling zijn dat iedere kennisdeler het op zijn manier doet.
  Zou je meewerken voor jouw regio mochten we effectief van start gaan?

  Groetjes,

  Riho
  Nikon D700 + Nikon 24-70mm + Nikon 28-300mm + Nikon 70-200mm 2.8 VRII + Sigma 180mm macro 1:1 f3.5 APO EX DG HSM + SB900
  http://riho.smugmug.com

 18. #18

  Standaard Re: Fotografie-starters ondersteunen: kunnen we iets organiseren?

  Er eentje meer bij of minder maakt de wereld niet uit. Jawel, ik doe dat immers toch vaak.
  Heb nu vandaag reeds zo'n ontmoeting ...
  https://www.fotospotter.be
  1% van iets is meer dan 100% van niets - koplopers in een kudde lopen zelden in de str*nt

 19. #19

  Standaard Re: Fotografie-starters ondersteunen: kunnen we iets organiseren?

  Ik zou zoiets wel eens graag doen, als starter wel te verstaan... Fotografeer al enkele jaren, met momenten iets intensiever, soms tijdje niets...
  Regio Leuven.
  Canon EOS 6D + 24-105 f4.0 L IS USM - 50mm f1.8 - 85mm f1.8 - Sigma 150mm f2.8 macro.
  https://www.flickr.com/photos/129745547@N08

 20. #20
  Geregistreerd: 24 februari 2015

  Standaard Re: Fotografie-starters ondersteunen: kunnen we iets organiseren?

  Ik wil wel wat kennis ontvangen in de regio van Hasselt/Genk :-)


  Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

 21. #21

  Standaard Re: Fotografie-starters ondersteunen: kunnen we iets organiseren?

  Mooi initiatief!

  Wil wel meewerken.
  Ik vind theorie wel belangrijk. Toch de basis. Eens je die begrijpt kan je zoveel meer... en kan je foto's beginnen ontleden.
  De gehele fysica hoeft niet, maar men moet wel weten welke parameter wat beinvloed.
  I'm crazy, but it's ok, 'cause I don't mind !!!

 22. #22

  Standaard Re: Fotografie-starters ondersteunen: kunnen we iets organiseren?

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door kpas Bekijk bericht
  Mooi initiatief!

  Wil wel meewerken.
  Ik vind theorie wel belangrijk. Toch de basis. Eens je die begrijpt kan je zoveel meer... en kan je foto's beginnen ontleden.
  De gehele fysica hoeft niet, maar men moet wel weten welke parameter wat beinvloed.
  Je hebt natuurlijk gelijk. Mijn "statement": geen theorie was een slechte uitdrukking. Zelfs een hands on training mag geen "trail and error" methode worden. Diegene die kennis verstrekt moet echt behoorlijk wat background hebben. De kennisverstrekker moet de theorie goed kennen. Op die manier moet hij in staat zijn de theorie en praktijk samen mee te geven zodat hij kwalitatief mensen opleidt. De hands-on moet de theorie verteerbaar maken. Je legt iets uit via de theorie en laat het onmiddellijk uittesten via de praktijk.

  Akkoord?

  Groeten,

  Riho.
  Laatst gewijzigd door Riho; 19 maart 2015 om 10:55
  Nikon D700 + Nikon 24-70mm + Nikon 28-300mm + Nikon 70-200mm 2.8 VRII + Sigma 180mm macro 1:1 f3.5 APO EX DG HSM + SB900
  http://riho.smugmug.com

 23. #23

  Standaard Re: Fotografie-starters ondersteunen: kunnen we iets organiseren?

  Een mooi initiatief, al ben ik 63 ik ben niet te oud om te leren, en wat ik weet wil ik graag delen. Zijn er genoeg members streek Ninove, of meld ik mij bij Vlaams Brabant oostkant.

 24. #24

  Standaard Re: Fotografie-starters ondersteunen: kunnen we iets organiseren?

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Riho Bekijk bericht
  Diegene die kennis verstrekt moet echt behoorlijk wat background hebben. De kennisverstrekker moet de theorie goed kennen. Op die manier moet hij in staat zijn de theorie en praktijk samen mee te geven zodat hij kwalitatief mensen opleidt. De hands-on moet de theorie verteerbaar maken. Je legt iets uit via de theorie en laat het onmiddellijk uittesten via de praktijk.

  Akkoord?

  Groeten,

  Riho.
  Yep, volledig mee eens.
  I'm crazy, but it's ok, 'cause I don't mind !!!

 25. #25

  Standaard Re: Fotografie-starters ondersteunen: kunnen we iets organiseren?

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Riho Bekijk bericht
  Diegene die kennis verstrekt moet echt behoorlijk wat background hebben. De kennisverstrekker moet de theorie goed kennen. Op die manier moet hij in staat zijn de theorie en praktijk samen mee te geven zodat hij kwalitatief mensen opleidt. De hands-on moet de theorie verteerbaar maken. Je legt iets uit via de theorie en laat het onmiddellijk uittesten via de praktijk.
  Niet helemaal, en eigenlijk totaal niet, de verschillende discipline's vragen een andere benadering, je benadert architectuur niet op dezelfde manier als macro of portret, of landschap. Er zijn dan wel basisprincipe's, en die zijn dan weer wel belangrijk voor beginners. Wat jullie aan het aansturen zijn is een soort examen voor wie beginners gaat gaan begeleiden. Dat kan dan weer niet de bedoeling zijn, het niveau van de enthousiasteling die zijn passie wil delen kan geen factor zijn.
  Fuji X-Pro1 - X-Pro2
  van 8mm tot 400mm (en 1.4 extender)
  WWW Flickr

Pagina 1 van 2 1 2 LaatsteLaatste

Soortgelijke discussies

 1. Soldaatjes die ook nog iets anders kunnen
  Door JopQ in forum Macro & Close-Up
  Reacties: 17
  Laatste bericht: 2 augustus 2008, 16:15
 2. Fotografie en koppelverkoop? Of mis ik iets
  Door EL-Nartos in forum Algemeen
  Reacties: 38
  Laatste bericht: 4 januari 2008, 17:00

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •