Belgiumdigital.com in samenwerking met
Weergegeven resultaten: 1 t/m 10 van 10
 1. #1
  Geregistreerd: 9 december 2001

  Standaard Ervaringen met een i-mac, wie?

  Beste forumleden, doordat de PC's van de kinderen het begeven heb ik het idee gekregen om hierin niet te investeren maar een (i)mac aan te schaffen. De kinderen kunnen er mee en ik kan eens wat ervaring opdoen met een Mac! Nu kan ik voor 1300 euro <img src=icon_smile_shock.gif border=0 align=middle> een tweedehands powermac kopen met G3 processor, 30 GB HD, 256 intern, dvd en nog wat extra's incl. 17 inch scherm. Echter ik twijfel nogal, ben nl. onbekend met de waarde van een Mac en heb het idee dat ik voor dat bedrag ook een splinternieuwe imac (zo'n alles in 1 ding) kan kopen. Ik weet dat het scherm slechts 15 inch is, maar wat ik zou willen weten is of er mensen zijn die ervaring hebben met beeldverwerking op zo'n imac! Daarnaast ben ik benieuwd naar ervaringen op het gebied van het hebben van een PC en een Mac in een netwerk (bestandsuitwisseling, delen internet; kan dit?). Ik zit niet te wachten op een polemiek t.a.v. wel of niet Mac, dat is in andere treat al uitgebreid aan de orde gekomen.

  Ik hoop dat jullie weer massaal reageren!

  Met vriendelijke groet en alvast mijn dank!!!

  Jan


 2. #2

  Standaard

  beste Jan,

  ik heb geen ervaring met de i-mac, maar zou sowieso kiezen voor de powermac.
  Het 15-inch scherm van de i-mac is sowieso een handicap imo. De I-mac is naar mijn mening een mooi stukje techniek voor in de huiskamer, maar niet echt geschikt voor zware toepassingen.
  In de grafische wereld wordt de i-mac hoofdzakelijk gebruikt als bureel-pc, terwijl G3 en G4's ingezet worden voor het zwaardere werk.

  groeten,
  Luc


 3. #3
  Geregistreerd: 9 december 2001

  Standaard

  Luc,

  Bedankt voor je reactie, maar is het niet zo dat in de imac dezelfde processor zit als in zo'n powermac. Het kan natuurlijk wezen dat het moederboard anders is e.d., maar op een op andere manier wordt mij dat niet geheel duidelijk in "Mac-world".

  Jan 4. #4

  Standaard


  Luc,

  Bedankt voor je reactie, maar is het niet zo dat in de imac dezelfde processor zit als in zo'n powermac. Het kan natuurlijk wezen dat het moederboard anders is e.d., maar op een op andere manier wordt mij dat niet geheel duidelijk in "Mac-world".

  Jan  Jan,

  Ik werk al meer dan 15 jaar met Mac's en ik kan je verzekeren dat bv: een Imac met 400 Mhz en een G3 Bleu & White 400 Mhz dezelfde prestaties leveren (wel als de twee Mac's de zelfde Ram e.d. hebben.

  Mocht je eventueel beslissen de Imac te kopen kan ik je wel enkele intressante prg leveren (uiteraard enkel voor evaluatie gebruik

  ps: je mag me altijd mailen op macchap@pandora.be


 5. #5

  Standaard

  Jan,

  Ik werk hier met een stuk of 7 pc's en één powermac in een netwerk. Op alle pc's is Windows geinstalleerd (verschillende versies, op sommige minder belangrijke machines staat nog Win95, op mijn nieuwste machine heb ik zojuist XP gezet).
  Toen ik enkele jaren geleden die powermac erbij aanschafte (omdat ik specifieke Mac-bestanden moest verwerken), kon ik die niet zo eenvoudig in het netwerk hangen. De Mac-verkoper stond eerst 2 uur lang te roepen hoe intelligent de mac was tov die arme pc-tjes. Toen ik aangaf dat de Mac in een netwerk met max 10 pc's moest draaien, wilde hij me 10 pakketjes verkopen om op die pc's te installeren zodat ze de mac konden vinden. Ik heb toen aangegeven dat het toch wat beter was om die ene slimme mac de taal van de domme pc-tjes te leren dan die 10 sukkels het sophisticated taaltje van de superieure mac te leren.

  Verkooptechnisch was hij het niet met me eens. Kostentechnisch gaf ik aan dat ik toch geen 10 pakketjes wilde aanschaffen, maar koos voor mijn optie. Dat kan niet, was het antwoord.

  Ik heb het toen maar zelf opgelost. Op één van de machines (zeg maar de server) draaide Windows NT en daar heb ik Services voor Mac (dat gewoon bij NT werd geleverd) geinstallleerd en met wat uitzoeken ingesteld. Deze domme pc kon toen bij de gedeelde partitie van de Mac komen. Eigenlijk draait dat hele zwikkie nog steeds zo (hoewel ik zelf niet meer vaak op de Mac werk).

  Ik denk dat je het tegenwoordig ook wel zou kunnen oplossen met IP-adressen, maar daar moet je dan wel iets vanaf weten. Dat is overigens niet zo heel erg moeilijk, ik heb hier ook twee machines die via TCP/IP communiceren, gewoon een IP-adres toekennen (met verschillende laatste nummertjes, bv op de ene machine X.Y.Z.10 en op de andere X.Y.Z.11) en een masker (255.255.255.0). Ik heb het nog niet uitgeprobeerd met een pc en eem mac, maar TCP/IP is noch pc, noch Mac-specifiek dus ik neem aan dat het relatief eenvoudig moet lukken zonder aanschaf van extra software voor de domme pc's,

  Bedenk overigens wel dat je voor een Mac specifieke software zult moeten aanschaffen. Ik weet niet of ze al hele hopen software hebben; dan lijkt me de overstap naar Mac niet echt gunstig. Ik zou het dan zelfs afraden en gewoon een leuke pc aanschaffen. Bedenk: bv een AMD Duron 800 MHz, 128 MB, 40 GB harde schijf, 56k6 modem, cdrom, geluid, speakertjes, toetsen, muis etc voor 450 euro. Dat is zonder monitor, maar incl BTW. Voor 109 euro meer heb je een Athlon XP 1600 ipv Duron 800, voor 23 euro meer een 60 GB hd ipv 40, voor 45 euro 256 MB intern geheugen, dvd ipv cd, etc...(ook Pentium of Celeron mogelijk) (ps: je wil niet weten wat ik toen voor die powermac heb moeten neertellen <img src=icon_smile_sad.gif border=0 align=middle> Ik bedoel maar,

  Overigens denk ik niet dat je met die Services voor Mac ook bv gemakkelijk Internet kunt delen (waarschijnlijk wel met TCP/IP). Die services dienden in ons geval eigenlijk ook uitsluitend voor bestandsuitwisseling (zodat je niet de hele tijd met floppies hoefde te klooien -en zippen /stuffen ook nog voor grote bestanden.

  Ik hoop dat je hier al iets aan hebt,

  Erik


 6. #6
  Geregistreerd: 8 augustus 2001

  Standaard

  Beste forumleden, doordat de PC's van de kinderen het begeven heb ik het idee gekregen om hierin niet te investeren maar een (i)mac aan te schaffen. De kinderen kunnen er mee en ik kan eens wat ervaring opdoen met een Mac!
  Als het voor je kinderen is zou ik vnl kijken naar hun leefomgeving. Indien de school en de vriendjes met windows werken zullen ze een mac niet zo plezierig vinden denk ik, zelfs al is ie appelblauwzeegroen of rozepanter-roze of zo .


 7. #7
  Geregistreerd: 9 december 2001

  Standaard

  Cramchap, Erik en Jimmy

  Heren dank voor jullie bijdragen, had ik ook wel een beetje verwacht<img src=icon_smile_blush.gif border=0 align=middle>. Het is echter zo dat de evt. aan te schaffen Mac ook door de kinderen gebruikt mag worden, maar in hoofdzaak zie ik het toch meer als apparaat voor beeldverwerking en dan in hoofdzaak foto's! Nu heb ik natuurlijk m'n gewone Pent. III met TFT (al eens eerder aangehaald in relatie tot de topic met calibratie) en voor de kids is er nog altijd een onvervalste Pent.I, dus keuze genoeg! Mijn nieuwsgierigehed strekt zich dus vooral uit naar de grafische kant! Jullie reacties tot dusverre zal mij in ieder geval verder doen nadenken; echter dat doe ik morgen weer verder. Eigenlijk een luxe probleem!!

  Een ieder een goede nacht toegewenst.

  Jan


 8. #8

  Standaard

  beste erik ik lees dat ook een i-mac gebruik
  zin kort lever ik ool foto aan een krant waar ze met i-mac werken. en adobe 6 .
  mij echte vraag is beeld bewerken met i-mac beter of vlotter dan met de pc
  mvg Jack


 9. #9
  Geregistreerd: 27 mei 2001

  Standaard

  Ik heb toch ook al een 10-tal jaar ervaring met Mac en PC en persoonlijk zou ik nooit een Mac kopen voor thuisgebruik. Alleen al het feit dat je moeilijker aan programma's kan geraken is al genoeg maar er is meer:
  - vergeet surfen op een Mac met MacOS9.x, je wordt beperkt tot het gebruik van Internet Explorer 5.x en die is gewoon rotslecht, stukken slechter dan de PC versie van de 5.x. crasht veel, toont vele pagina's niet correct,... Outlook of Outlook Express werkt wel goed.
  - wil je goed kunnen surfen dan wordt je verplicht om dat onder MacOSX te doen met Explorer 6.0, zorg er dus voor dat als je een tweedehands Mac koopt dat het er eentje is die comfortabel OSX kan draaien.
  - ik zou zoeken naar een tweedehands G4, vergeet G3... je prijs van 1300€ is hoog.
  Ik vond deze al heel vlug:
  G4, 450Mhz, DVD RAM, 256MB, 30GB, zip 100 graphite tower : 1.250 Euro
  G4 400 mhz AGP / 256 mb / 20 gb / Zip / DVD / 2x Firewire / carte scsi / OS 10.1.3 ou 9.2 FR GB NED Nombreux softs 1200 €
  - file sharing: dit kan je helpen: http://www.thursby.com/products/dave.html
  maar als je MacOSX draait kan je zonder dat programma via netwerk op je pc's...

  Ik raad je ook aan een recent AthlonXP systeem te kopen, je krijgt veel meer waar voor je geld en het zal effectief 3x sneller draaien dan die tweedehands Mac die je wil kopen. Installeer een verse WindowXP met Photoshop6 of 7 als je serieus aan beeldverwerking wil doen. De tijd dat Mac voor het grafische meer geschikt was dan een PC is al een tijdje voorbij, uitgeverijen/drukkerijen/reklamebureau's gebruiken wel nog veel Mac om de eenvoudige reden dat je moeilijk alles zomaar kan buitenwippen en vervangen door PC's, ook al kunnen die dezelfde taak perfect of nog beter aan... Als je éénmaal honderduizenden euros hebt geïnvesteerd in Mac software dan ga je die niet zomaar overboord gooien...

  groeten,
  Wim


 10. #10
  Geregistreerd: 9 december 2001

  Standaard

  Wim,

  Bedankt voor je reply; het liet aan duidelijkheid niets te wensen over .

  Die powermac had ik al afgeblazen. (prijstechnisch had ik zelf ook al e.e.a. gerealiseerd). Toch overweeg ik serieus om een Imacje tweedehands te kopen, gewoon om eens uit te proberen. Bevalt het me niet, no harm done, dan staat ie zo weer te koop! En nu niet gelijk allemaal mailen he!

  Jan


Soortgelijke discussies

 1. grijskaart en overbelichting
  Door koenevh in forum Algemeen
  Reacties: 42
  Laatste bericht: 28 januari 2008, 14:32
 2. Wat kost het allemaal??
  Door KvP in forum Camera's
  Reacties: 152
  Laatste bericht: 26 juli 2005, 15:13
 3. Forgotten EF 400mm F/5.6L USM en zie URL s.v.p.
  Door orange in forum Camera's
  Reacties: 28
  Laatste bericht: 13 oktober 2003, 22:48
 4. Forum-vervuiling #*&#$!^(
  Door Rien Willems in forum Algemeen
  Reacties: 16
  Laatste bericht: 11 maart 2003, 07:35

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •