Belgiumdigital.com in samenwerking met
Weergegeven resultaten: 1 t/m 4 van 4
 1. #1

  Standaard Boekje voor de echte natuurfotografen.

  Boekje voor de echte Natuurfotografen onder ons.
  Meer dan 400.000 Nederlanders doen tegenwoordig aan natuurfotografie. Met de nieuwste technieken op fotogebied lijkt het ook steeds eenvoudiger. Maar bij veel natuurfotografen ontbreekt de kennis. Wanneer verstoor je de natuur? Wanneer kun je flitsen, wanneer beter niet? Daarover hebben de biologen en fotografen Bart Siebelink en Edo van Uchelen het Handboek Natuurfotografie geschreven. Zwijgcultuur Zij vinden het bovendien heel belangrijk dat de ‘zwijgcultuur’ in de natuurfotografie wordt doorbroken. Daarmee bedoelen ze dat veel fotografen een ingreep doen om een mooiere foto te maken, maar dat niet zeggen. Voorbeelden zijn er legio en van heel verschillende aard: van takjes afknippen tot een dier even vastpakken, van vossen voeren tot vlinders invriezen. Zij vinden dat dat in veel gevallen helemaal niet kan en mag, en áls je het dan doet, dan moet je het ook vermelden bij je foto. Een aantal jaar geleden kwamen wij met de Vroege Vogels Foto-en videocode. Belangrijkste gebod: gij zult niet verstoren.
  Titel: Handboek Natuurfotografie

  Auteurs: Bart Siebelink en Edo van Uchelen

  Uitgever: KNNV ISBN: 978-90-5011-366-3

  Prijs € 29,95
  http://vroegevogels.vara.nl/
  Laatst gewijzigd door Binnenuit; 14 juni 2011 om 13:25

 2. #2

  Standaard Re: Boekje voor de echte natuurfotografen.

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Binnenuit Bekijk bericht
  Een aantal jaar geleden kwamen wij met de Vroege Vogels Foto-en videocode. Belangrijkste gebod: gij zult niet verstoren.
  Even advocaat van de duivel spelen: je kunt niet fotograferen zonder te verstoren. Volgens mij is het beter om te zeggen: "gij zult zo weinig mogelijk verstoren." Invasiviteit is niet altijd het gevolg van bewuste of doordachte acties. Wie zal zeggen hoeveel kostbare orchideeën er reeds werden platgetrapt door een fotograaf op zoek naar een vlindertje?

  Er zijn ook manieren om storende grasstengels uit beeld te halen zonder dat je ze kapotmaakt of volledig plattrapt (bijv. door er een stuk textiel over te leggen).

  Verstoren kun je enkel volledig vermijden door uit de natuur weg te blijven.

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Binnenuit Bekijk bericht
  Voorbeelden zijn er legio en van heel verschillende aard: van takjes afknippen tot een dier even vastpakken, van vossen voeren tot vlinders invriezen. Zij vinden dat dat in veel gevallen helemaal niet kan en mag, en áls je het dan doet, dan moet je het ook vermelden bij je foto.
  Meestal zie je wel dat er iets niet 100% klopt. Het is inderdaad jammer dat er weinig transparantie is bij natuurfotografen onderling. Ook hier op het forum.
  Over het algemeen niet snel onder de indruk.

 3. #3

  Standaard Re: Boekje voor de echte natuurfotografen.

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door ThierryM Bekijk bericht
  Meestal zie je wel dat er iets niet 100% klopt. Het is inderdaad jammer dat er weinig transparantie is bij natuurfotografen onderling. Ook hier op het forum.
  Het aantal reacties hier illustreert dat punt heel mooi
  Over het algemeen niet snel onder de indruk.

 4. Standaard Re: Boekje voor de echte natuurfotografen.

  BVNF houdt zich al jaren bezig met verantwoorde natuurfotografie te promoten:

  http://www.bvnf.be/vl_paginas/vl_home.htm
  Portfolio, workshops & fotoreizen: www.bartheirweg.com - Beeldenbank: library.bartheirweg.com

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •