Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Boek: Digital Photography, van Michael Freeman

Collapse
Deze discussie is gesloten.
X
X
 
  • Weergaveopties
  • Begin
Clear All
new posts

  • Boek: Digital Photography, van Michael Freeman

    Hallo Luitjes,

    HET BOEK is er. Per bulk van de USA naar Hamburg en vanaf daar per 'nomale' post naar Hoogland.

    Een eerste indruk:
    Basis fotograferen. Eenvoudige uitleg over de werking van de beeldchip en natuurlijk een vergelijk met de 35mm analoge film. Op twee bladzijden wordt uitgelegd wat de relatie scherptediepte en diafragma inhoud en wat wordt verstaan onder ISO waardes. Een ander tweetal bladzijden gaat over lichmeet methodes, 'spotmetering' etc. Ik denk dat dit voor een beginnend fotograaf toch wel wat magertjes is.

    Het fototoestel. Er wordt uitleg gegeven over de verschillende toestelcategorien en hun uitrusting. Welke file-formaten er bestaan met voor- en nadelen wordt kort en duidelijk uitgelegd. Aandacht wordt ook besteed aan de correctiemogelijkheden van de digitale camera's, compleet met een korte uitleg over histogrammen. Een onderling vergelijk van de verschillende camera niveaus wordt ook gegeven. Verder wordt even aangetipt dat de professionele fotowereld graag werkt met scanbacks op hun reeds bestaande camera's. Deze camera-pagina's zijn natuurlijk door de snelheid van ontwikkeling op camera-gebied snel achterhaald. De schrijver gaat derhalve niet diep op deze materie in.

    De computer. Welke eisen aan een computersysteem, al dan niet portable, gesteld mogen komen kort ter sprake. Software, beeldschermen scanners, inputdevices (o.a. graphical tablets) worden soms kort en soms wat intensiver behandeld, m.n. scanning krijgt aardig wat aandacht en er worden bruikbare tips gegeven. Verder komen back-up methodes en systematiek en onderhoud van 'foto-libraries' aan de orde.

    Printers. Diverse categorien printers krijgen aandacht. Er wordt ingegaan op mogelijke consequenties van printerkeuzes en de mogelijkheden het printen uit te besteden, internet etc.

    Dan gaat het boek definitief over op het belang en gebruik van software in de digitale fotografie. Bij de meeste onderwerpen gaat men uit van het gebruik van Photoshop, en natuurlijk op een Mac. Storend vind ik dat echter niet. Corel Paint en Brice komen hier en daar ook aan de orde. De meeste beeldbewerkingsvoorbeelden die worden getoond gaan vergezeld aanwijzingen in de vorm fotoos, Photoshop curves en -paletten zodat je weet in welke hoek van de photoshop gereedschapsdoos je het moet zoeken.

    Het eerste deel van het boek, ongeveer tot en met printers en printen ( blz 1 t/m 85) beschouw ik als leesvoer voor aan de huiskamertafel of in de luie stoel. Het tweede deel (blz 87 t/m 224) is meer het deel dat hands-on (de computer) van de lezer vereist.

    Vrijwel elk onderwerp dat aan de orde komt wordt op twee, niet méér, tegenoverelkaar liggende bladzijden behandeld. Tekst en illustraties vormen daarop een afgerond geheel. Of deze aanpak bij complexe bewerkingen afdoende duidelijkheid geeft weet ik uiteraard nog niet. Het ziet er aantrekkelijk uit.

    In de laatste hoodstukken wordt de nadruk gelegd op het artistieke aspect van fotograferen, fotomontage en compositie.

    Ik denk dat het een waardevol boek is. Zeker voor zijn prijs, voor slechts $28,94 ligt het in je postbus ( via Amazom.com). Het is fraai opgemaakt en op zwaar papier gedrukt. Het is een groot formaat boek (26cm hoog, 24cm breed en 1,5 cm dik) waardoor het niet gemakkelijk een plaatsje heeft op mijn bureau maar zich als het er eenmaal ligt gemakkelijk laat lezen en niet snel dichtslaat.

    Ik ga er dus nu echt in lezen, tot horens.

    Groetjes,
    Willem


    Canon EOS 20D 2,5-50 1,8-50 17-40L 24-105L 70-200L ex1,4
    http://www.xs4all.nl/~wvdburgh Updated: 3 januari 2003. Onderwater dia’s gedigitaliseerd.

  • #2
    Bedankt voor de tip Willem,

    Ik zou eigenlijk ook wel eens een goed boek willen kopen om zo eens 's avonds voor het slapen gaan wat in te loeren.

    Maar in de winkels heb ik eigenlijk nog niet echt iets tegengekomen wat me beviel.

    Zowel niet als illustraties dan als onderwerpen.

    Zijn er nog andere aanraders??

    Een beetje een All-around in digitale fotografie <img src=icon_smile_cool.gif border=0 align=middle>

    Greets banderas

    MY JETPHOTOS
    ONLINE!!!

    Comment


    • #3
      Als ik dit boek bekijk en recensies van anderen lees, kom ik tot de conclusie dat Photoshop door allen wordt besproken en gebruikt in voorbeelden. Misschien zou dat je beste leesvoer kunnen zijn!

      Groetjes,
      Willem


      Canon EOS 20D 2,5-50 1,8-50 17-40L 24-105L 70-200L ex1,4
      http://www.xs4all.nl/~wvdburgh Updated: 3 januari 2003. Onderwater dia’s gedigitaliseerd.

      Comment


      • #4
        Alez, eindelijk zou ik zeggen Willem... Bedankt voor je uitvoerige beschrijving. k' Zal nog wel horen (of beter lezen) of je er echt iets hebt kunnen uithalen zeker. Ik zal dan toch dit boek maar gaan bestellen bij Fnac.


        mvg,
        Jempi.
        Jempi
        CANON Ixus 800 IS
        BD0978BE

        Comment


        • #5
          Ik misschien dan ook



          Weet ons eens een verslagske te schrijven met de punten die het boek volgens u verdient.

          Greets banderas

          MY JETPHOTOS
          ONLINE!!!

          Comment


          • #6
            Staat plots deze topic weer bovenaan!!<img src=icon_smile_blush.gif border=0 align=middle>
            Bij toeval stuitte ik nl. vandaag in de boekhandel (De Tille in Leeuwarden) op het boek dat Willem beschreef van Michael Freeman en wel voor de prijs van 14,95 euro (dacht eigenlijk dat het Jakke was die dit boek ooit eens aanhaalde, maar dat bleek een boek van John Freeman te zijn, een boek dat overigens voor een vergelijkbaar bedrag te koop is bij vele van die "witte Boekhandels" zoals wij in Nederland kennen; zal ik ook nog eens aanschaffen). Natuurlijk wilde ik weten of HET boek van Erik er al lag, maar goed wat in het vat zit verzuurd niet!
            Het aardige was dat er voor eveneens het bedrag van 14,95 euro naast het boek van Michale Freeman een ander lag, nl. het boek digitaal beeldbewerken van Joel Lacey (van dezelfde reeks). Dit boek behandeld in ca. 227 pagina's, rijk gelardeerd met voorbeeldfoto's, allerlei zaken gericht op het creeeren van een digitale afbeelding. Om een beeld te geven (moet het nog lezen he en hopen dat ik het snap ):
            In diverse hoofdstukken komen onderwerpen aan de orde als;
            * wat is een digitaal beeld
            * welke functie moet gaan vervullen (printen, web, TV e.d.)
            * beeldbewerking (hoewel het zeker cursus Photoshop is komen zaken aan de orde als helderheid/contrast, histogram, kleurcorrectie, stof en krassenverwijdring, selectietechnieken, lagen vermengen enz.)
            * wijze waarop digitale afbeeldingen verkregen kunnen worden (foto's, scannen, filmen)
            * hoofdstukje over hardware
            * hoofdstukje over software-pakketten
            * het laatste hoofdstuk bevat een aantal oefeningen, waaronder het voorbereiden van een afbeelding voor druk.

            Al met al een globaal boek en wellicht interessant voor diegenen iets meer willen weten over beeldbewerking en een "opstapje" nodig hebben.

            Voor de volledigheid:
            Digitaal beeldbewerken, Joel (2 puntjes op de e ) Lacey, isbn 90-5764-221-2, uitg. Librero

            Digitale fotografie en beeldbewerking, Michael Freeman, isbn 90-5764-220-4, uitg. Librero

            Vriendelijke groet,

            Jan

            Fuji S1 pro
            You're welcome at: http://janvandenbroekfotografie.nl

            Comment

            Working...
            X