Belgiumdigital.com in samenwerking met
Weergegeven resultaten: 1 t/m 25 van 25
  1. #1

    Standaard Beetje problemen met instellingen toestel in studio

    Hallo,

    Ik fotografeer vaak in de studio maar ik vind mijn foto's vaak flets overkomen...
    Ik heb soms moeite met de belichting en zo...
    Ik heb een nikon D300...

    Zijn er nog mensen met dat toestel? Als je in een studio fotografeert op wat stel je hem best in?

    Bedankt alvast

  2. #2

    Standaard Re: Beetje problemen met instellingen toestel in studio

    Dag mieke,
    Vermoedelijk is er dan toch iets dat je fout doet, aan het toestel zal het niet liggen hoor.

    Normale instellingen zijn: MANUEEL Iso100 of 200, sluitertijd 1/125sec en diafragma volgens gewenste scherptediepte en nagemeten met een lichtmeter.
    Vriendelijke groeten,Raf

    www.rafvandenbogaert.be

  3. #3

    Standaard Re: Beetje problemen met instellingen toestel in studio

    Dank je wel raf... Een lichtmeter heb ik nog niet, dat zou ik mij eens moeten aanschaffen... Maar ik ga die instellingen eens proberen.
    Nee, weet dat het zeker niet aan mijn toestel ligt, want das een duur degelijk toestel Maar ik moet gewoon nog veel bijleren...

  4. #4

    Standaard Re: Beetje problemen met instellingen toestel in studio

    In studio ga ik naar 1/60 omdat dit de juiste sync snelheid is met de flitsers, 1/125 is nog geen probleem maar als ik boven 1/250 ga dan krijg ik men gordijn te zien.
    Instellingen die ik meestal probeer te behouden :

    ISO 100 waarom zou je voor meer gaan
    1/60 voor de sluiter
    F8 of hoger, meestal wil je toch wel redelijk wat scherpte
    WB zet ik op flits
    Waarschijnlijk wel overbodig om te zeggen dat alles in de M stand gebeurd

    en aan de hand daarvan stel ik men flitsers in natuurlijk afhankelijk van de afstand tot opject, hoek dat ze gericht staan. Wel met lichtmeter, was begonnen zonder maar al snel even wat extra centjes uitgelegd omdat je anders te veel test shoots moet doen om je ding te vinden.. ik toch.
    Canon 50D + Canon 350D + Canon 18-55 + Canon 75-300 + Canon 100 1:2.8 Macro USM + Canon 100-400 + Canon 18-200 + Canon 50 f1.8 + Canon 70-200 2.8 en nog wa lichtjes en stastijf
    Nu nog de kennis en het vakmanschap :D

  5. #5

    Standaard Re: Beetje problemen met instellingen toestel in studio

    Bedankt Alca! Kga eens zien, heb zaterdag shoot, dus ga beetje experimenteren

  6. #6
    Geregistreerd: 25 februari 2008

    Standaard Re: Beetje problemen met instellingen toestel in studio

    wb op auto, snelheid tussen 125 en 200 ste, diafragma 8-11 en voor de d300 belangrijk is iso op 100 en niet standaard op 200 of hoger laten staan , geeft in de studio ruis ....verder adobe rgb instellen en niet srgb,
    lichtmeter is niet noodzakelijk, even testshot maken en je ziet het resultaat...
    je toestel aan je laptop hangen in de studio zo zie je elke foto gelijk op je pc scherm is wel wat handiger dan dat kleine schermpje van je toestel

    suc6

  7. #7

    Standaard Re: Beetje problemen met instellingen toestel in studio

    Een lichtmeter is eigenlijk onmisbaar, en die moet je dan ijken op je toestel om alles 100 % op elkaar af te stemmen. Vroeger ik zeg dat der voorzichtig bij, want ik weet het op deze moment niet maar, Nikon had de neiging iets te optimistisch te zijn in zijn ISO schaal. ijken doe door een foto te maken van een grijskaart 18% als je dan het histogram bekijkt heb je een piek in het midden, als deze piek niet in het midden is pas je de belichting aan tot deze in het midden van je histogram staat.

    Camera = Manueel
    Snelheid = 125 ste of lager mag ook zie voor max sync in de handleiding van je toestel.
    Diafragma = bepalen door meting.

    MVG, Jeff c.
    Laatst gewijzigd door Digipics357; 17 maart 2010 om 07:28
    Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. "When one person suffers from a delusion it is called insanity. When many people suffer from a delusion it is called religion ."

  8. #8

    Standaard Re: Beetje problemen met instellingen toestel in studio

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Alca Bekijk bericht
    ISO 100 waarom zou je voor meer gaan
    Simpelweg omdat haar camera beter presteert op iso 200
    Voor de rest kan ik je in je uitleg vinden + tip van Digipics voor de grijskaart.
    Tipss van mij :
    - sommige gadgets (zoals rugzakken bv.) hebben een ingebouwde grijskaart.
    - fotografeer in RAW

    Slu !

    Tjerri

  9. #9

    Standaard Re: Beetje problemen met instellingen toestel in studio

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door jvs Bekijk bericht
    wb op auto, snelheid tussen 125 en 200 ste, diafragma 8-11 en voor de d300 belangrijk is iso op 100 en niet standaard op 200 of hoger laten staan , geeft in de studio ruis ....verder adobe rgb instellen en niet srgb,
    lichtmeter is niet noodzakelijk, even testshot maken en je ziet het resultaat...
    je toestel aan je laptop hangen in de studio zo zie je elke foto gelijk op je pc scherm is wel wat handiger dan dat kleine schermpje van je toestel

    suc6
    Ik begrijp niet goed waarom je iso100 zou gaan gebruiken als je weet dat je toestel geoptimaliseerd is voor iso200. Ruis op iso200 ? Straf hoor ...
    Waarom klooien met kleurruimtes op voorhand ? Fotografeer in RAW en je pint jezelf niet vast.

    Slu !

    Tjerri

  10. #10
    Geregistreerd: 20 maart 2008

    Standaard Re: Beetje problemen met instellingen toestel in studio

    ''k werk zelden in studio, soms huur ik er wel eentje

    Dan werk ik steeds
    WB auto, wel controle foto met Cyber Cube of (grijskaart en/of kleurenkaart)
    ISO 200
    Sync meestal 1/125s. Sporadisch 1/250
    Diafragma afhankelijk.
    Gebruik soms een externe lichtmeter (Sekonic L-758DR) met D300 profiel geprogrameert
    Nikon D300² met MB-D10, verzameling intelligent Nikkor glaswerk 6 tem 600+ en TC-14E/17E II, SB900²/SB800², R1C1, FlexRing 6400, B&W/Lee/Singh-ray Filters, extra pootjes van Manfrotto/Gitzo/Joby,...
    "Casu Consulto - Modo Fac"

  11. #11

    Standaard Re: Beetje problemen met instellingen toestel in studio

    Bedankt iedereen voor de hulp! Word enorm geaprecieerd!

  12. #12
    Geregistreerd: 11 februari 2006

    Standaard Re: Beetje problemen met instellingen toestel in studio

    fout.
    Laatst gewijzigd door hjanssen; 17 maart 2010 om 12:55
    Nikons, Nikkors, Sigma's en Tamrons..15 tot 400mm en nu ook een Pen + Zuiko's en Lumix...

  13. #13
    Geregistreerd: 25 februari 2008

    Standaard Re: Beetje problemen met instellingen toestel in studio

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Tjerri Bekijk bericht
    Ik begrijp niet goed waarom je iso100 zou gaan gebruiken als je weet dat je toestel geoptimaliseerd is voor iso200. Ruis op iso200 ? Straf hoor ...
    Waarom klooien met kleurruimtes op voorhand ? Fotografeer in RAW en je pint jezelf niet vast.

    Slu !

    Tjerri
    zoals ik eerder al zei, de d300 geeft ruis op 200-300-400 iso in de studio, nee niet die van mij alleen ,elke d300, vandaar op iso 100 zetten!

    is idd straf ....kweet het, maar toen durfde niemand het aan om te beweren dat de d300 ruis geeft in studio omstandigheden,nu zijn we een eindje verder en kan je dat gerust toegeven er zijn immers al betere toestellen op de markt

    en ja in raw fotograferen is idd het beste (doe het zelf trouwens ook)

    uiteraard gebruik ik ook altijd een grijskaart ,
    een lichtmeter is leuk en handig maar noodzakelijk....?

  14. #14
    Geregistreerd: 20 maart 2008

    Standaard Re: Beetje problemen met instellingen toestel in studio

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door jvs Bekijk bericht
    zoals ik eerder al zei, de d300 geeft ruis op 200-300-400 iso in de studio, nee niet die van mij alleen ,elke d300, vandaar op iso 100 zetten!
    'k werk te weinig in studio om dat ondervonden te hebben. Heb niet nauwkeurig genoeg gekeken naar het resultaat, maar 'k zal het de volgende keer eens uittesten het verschil in ISO 100 en ISO 200
    Bedankt voor die info
    Nikon D300² met MB-D10, verzameling intelligent Nikkor glaswerk 6 tem 600+ en TC-14E/17E II, SB900²/SB800², R1C1, FlexRing 6400, B&W/Lee/Singh-ray Filters, extra pootjes van Manfrotto/Gitzo/Joby,...
    "Casu Consulto - Modo Fac"

  15. #15

    Standaard Re: Beetje problemen met instellingen toestel in studio

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door jvs Bekijk bericht
    zoals ik eerder al zei, de d300 geeft ruis op 200-300-400 iso in de studio, nee niet die van mij alleen ,elke d300, vandaar op iso 100 zetten!

    is idd straf ....kweet het, maar toen durfde niemand het aan om te beweren dat de d300 ruis geeft in studio omstandigheden,nu zijn we een eindje verder en kan je dat gerust toegeven er zijn immers al betere toestellen op de markt
    'k Zal vanavond eens pixelpeepen. 't Treft, heb juist studio shoot. Feit is wèl dat je dynamisch bereik op iso200 groter is dan op iso100.

    I'll be back

    Tjerri

  16. #16
    Geregistreerd: 11 februari 2006

    Standaard Re: Beetje problemen met instellingen toestel in studio

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Sweetmieke Bekijk bericht
    Dank je wel raf... Een lichtmeter heb ik nog niet, dat zou ik mij eens moeten aanschaffen...
    Heb je wel: je camera met histogram.
    Nikons, Nikkors, Sigma's en Tamrons..15 tot 400mm en nu ook een Pen + Zuiko's en Lumix...

  17. #17

    Standaard Re: Beetje problemen met instellingen toestel in studio

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Alca Bekijk bericht
    In studio ga ik naar 1/60 omdat dit de juiste sync snelheid is met de flitsers, 1/125 is nog geen probleem maar als ik boven 1/250 ga dan krijg ik men gordijn te zien.
    1/60? waar haal je dat vandaan?

    Je camera heeft een maximale sync van 1/200 tot 1/250 naargelang de triggers je gebruikt...

    je beeld wordt zowiezo bevroren door de flits, maar hoe lager je de sluitertijd neemt hoe meer kans er is dat je invloed krijgt van aanwezig licht. Dus makkelijkheids halve neem 1/125 of 1/200, dan loop je minder risico.
    some pictures: www.vaita.be, some info www.strobistfotografie.be, workshops: strobistworkshops
    Stel je vragen hier in het BD-forum... Ik kan ze niet via persoonlijke mail beantwoorden!

  18. #18

    Standaard Re: Beetje problemen met instellingen toestel in studio

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Sweetmieke Bekijk bericht
    Hallo,

    Ik fotografeer vaak in de studio maar ik vind mijn foto's vaak flets overkomen...
    Ik heb soms moeite met de belichting en zo...
    Ik heb een nikon D300...

    Zijn er nog mensen met dat toestel? Als je in een studio fotografeert op wat stel je hem best in?

    Bedankt alvast
    kan je eens een voorbeeldje posten van wat jij "fletse" foto's noemt?
    werk je in RAW? of in jpg... kan namelijk ook aan de postproductie liggen of aan de instellingen op je D300 voor jpg.
    some pictures: www.vaita.be, some info www.strobistfotografie.be, workshops: strobistworkshops
    Stel je vragen hier in het BD-forum... Ik kan ze niet via persoonlijke mail beantwoorden!

  19. #19
    Geregistreerd: 25 februari 2008

    Standaard Re: Beetje problemen met instellingen toestel in studio

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door hjanssen Bekijk bericht
    heb je wel: Je camera met histogram.
    heel juist!

  20. #20
    Geregistreerd: 25 februari 2008

    Standaard Re: Beetje problemen met instellingen toestel in studio

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door d_oracle Bekijk bericht



    je beeld wordt zowiezo bevroren door de flits.....

    niet akkoord hoor

  21. #21
    Geregistreerd: 11 februari 2006

    Standaard Re: Beetje problemen met instellingen toestel in studio

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door jvs Bekijk bericht
    zoals ik eerder al zei, de d300 geeft ruis op 200-300-400 iso in de studio, nee niet die van mij alleen ,elke d300, vandaar op iso 100 zetten!
    Heb ik dan de enige goede D300 gehad?????
    200 iso f18 1/160 125mm

    100%
    Nikons, Nikkors, Sigma's en Tamrons..15 tot 400mm en nu ook een Pen + Zuiko's en Lumix...

  22. #22
    Geregistreerd: 20 maart 2008

    Standaard Re: Beetje problemen met instellingen toestel in studio

    Gelukzak
    Ben nog op zoek naar de ruis

    'k zal ook eens gaan pixelpeepen in m'n laatste fotos genomen in een studio.
    'k had tot nu toe ook nog nooit gemerkt dat er ruis in zat.
    Nikon D300² met MB-D10, verzameling intelligent Nikkor glaswerk 6 tem 600+ en TC-14E/17E II, SB900²/SB800², R1C1, FlexRing 6400, B&W/Lee/Singh-ray Filters, extra pootjes van Manfrotto/Gitzo/Joby,...
    "Casu Consulto - Modo Fac"

  23. #23
    Geregistreerd: 25 februari 2008

    Standaard Re: Beetje problemen met instellingen toestel in studio

    deze foto's zeggen niet veel he, je moet vergelijken niet gewooon een foto tonen!

    maak enkele foto's in de studio met verschillende iso waardes en vergelijk dan....

    en het is ondertussen algemeen geweten hoor van die ruis op lage isowaardes bij de d300, zelf geloofde ik er ook geen bal van omdat mijn d80 in de studio op 200 ruisloos presteerd en das toch weer een klasse lager....

  24. #24
    Geregistreerd: 10 oktober 2009

    Standaard Re: Beetje problemen met instellingen toestel in studio

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door jvs Bekijk bericht
    wb op auto, snelheid tussen 125 en 200 ste, diafragma 8-11 en voor de d300 belangrijk is iso op 100 en niet standaard op 200 of hoger laten staan , geeft in de studio ruis ....verder adobe rgb instellen en niet srgb,
    lichtmeter is niet noodzakelijk, even testshot maken en je ziet het resultaat...
    je toestel aan je laptop hangen in de studio zo zie je elke foto gelijk op je pc scherm is wel wat handiger dan dat kleine schermpje van je toestel

    suc6
    WB doe je best toch niet op auto.
    Aangezien de meeste studiosflitsers niet op de camera staan en de meeste werken via triggers. Moet je hem natuurlijk instellen op flitslicht.
    Of ben ik verkeerd?

    Tom
    Canon 450d + grip, Canon 70-200mm f4 L, Tamron 28-75mm f2.8, Canon speedlite 430ex II, Tamron 90mm f2.8, Seculine t2d + Strobist.
    The art of medicine consists in amusing the patient while nature cures the disease.

  25. #25
    Geregistreerd: 25 februari 2008

    Standaard Re: Beetje problemen met instellingen toestel in studio

    de auto wb doet het meestal uitstekend in de studio, finetunen kan altijd even in raw mocht het niet helemaal perfect zijn

Regels voor berichten

  • Je mag geen nieuwe discussies starten
  • Je mag niet reageren op berichten
  • Je mag geen bijlagen versturen
  • Je mag niet je berichten bewerken
  •