Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Archiveren van digifoto's

Collapse
X
 
  • Weergaveopties
  • Begin
Clear All
new posts

  • Archiveren van digifoto's

    Op welk medium bewaren jullie je foto's?
    Het is nu een tweetal maanden dat wij digitaal fotograferen maar de megabytes, ja, gigabytes gaan vlug.
    De harde schijven zijn groot, maar die crashen ook...
    Het artikel over de slechte CD's ...???
    Zijn er al die "toeren" tegengekomen hebben?
    Ik zou eerder opteren voor DVD's, gezien de capaciteit...

    Graag enkele meningen, ondervindingen.

    Mark.
    Canon 10D, gLaasjes, lampjes,...
    LidNr. BD0211BE

  • #2
    De slechte kwaliteit van cd's ligt aan de slechte kwaliteit van de chemische laag. In principe zouden dvd's in het zelfde bedje ziek kunnen zijn.

    Probeer steeds goeie kwaliteit medium aan te schaffen.. een richtlijn.. is er jammer genoeg niet. Want merken zeggen niets. Tot voor een jaar had Philips bv. een goeie kwaliteit .. nu zijn ze geswitched van fabriek en dye (chemische laag) en is het rommel.

    De laag van een cdr kun je voor branden checken met het programma cdrinfo (als je het nog kan vinden, ontwikkeling ligt al een hele tijd stil).

    Een goeie fabrieken van cdr's: Taiyo yuden (onder verschillende merknamen op de markt) en Mitsui...

    Comment


    • #3
      Mark, het cdr probleem is zo maar niet op te lossen, het probleem is dat er enorm veel b-grade en slechter in omloop is. Eigenlijk hebben we dat probleem zelf veroorzaakt door steeds maar goedkopere cdr's te willen. Handige zakenjongens kopen enorme partijen "afgekeurde" A-grade op vaak in lot en brengen dat onder een eigen merknaam op de markt aan dumpingprijzen. Door de harde concurentiestrijd wil ieder een goedkoop product op de markt brengen en net dat heeft er voor gezorgd dat de kwaliteit ver zoek is. Zelfs als je zogenaamde bekende merken koopt ben je niet zeker van kwaliteit omdat ook deze merknamen vaak inkopen bij diverse fabrieken. Ik ken A-merken die in hun produktlijn cd-r 3 verschillende fabrikanten hebben zitten. Plus dat men steeds vaker elders inkoopt, juist, vanwege de prijs.
      In theorie is elke cd-r gemaakt door een fabrikant die gelicensieerd is door Philips (de eigenaar van de compact-disc licensie) een goede cd-r omdat hij gemaakt is volgens de juiste normen. Daarvoor betaald die fabrikant voor elke cd-r die hij maakt een bepaald bedrag, vb 0,06 US $, aan Philips, in ruil mag hij het officieel compact disc logo gebruiken op zijn produkt. Het probleem is dat er uit Azië en het oostblok veel namaak komt die het absoluut niet nauw nemen met normen en "namaak" logo's om maar niet te spreken van no-names zonder merk of logo.
      Een goede cd-r is een merk cd-r die beschrijfbaar is tot 16X de snelheid omdat hiervan de dye laag dikker is dan de meer recente cd-r's, 48,52 of 58 speed. Een dikkere dyelaag is stabieler en laat toe de cd-r op lage snelheid te schrijven zodat de putjes die de laser zal branden dieper zijn en bijgevolg later beter uitleesbaar. De snelle cd-r's +16 speed kunnen bv niet meer op 1X de snelheid geschreven dat is de toegift die fabrikanten doen om hogere snelheden mogelijk te maken.
      Exact hetzelfde fenomeen krijgen we nu met dvd-r. We ervaren nu al compatibiliteitsproblemen met de 4 speed dvd-r om juist dezelfde reden als bij cd-r. Dvd-r is zo wie zo kritischer omdat we op dezelfde oppervlakte, 120mm, ipv 700mb, 4,7gb gaan schrijven, nog kleinere putjes nog dichter op elkaar meer kansen op errors.
      Door de wet van vraag en aanbod kan je geen 16X cd-r's meer vinden in de winkel ook al kan elke fabrikant die nog zonder probleem maken omdat de stampers gewoon niet gebruikt in de kast liggen. Niemand wil dat doort cd-r nog kopen want ze hebben toch een 52X brander in de pc.
      Onze drang naar snelheid heeft prioriteit over kwaliteit.
      Zelf gebruik ik DDD (Double Diamond Digital) cd-r's, deze worden in Nederland gemaakt in een fabriek die onafhankelijk is van grote merken en dus een eigen kwaliteitsprodukt maakt. Zij hebben de Philips licensie en werden vorig jaar op Cebit nog uitgeroepen tot beste cd-r produkt van alle op Cebit aangeboden cd-r merken en daar staat toch wel wat kwaliteit bij elkaar. Ook zij moeten mee met de snelheidsrace en hebben geen 16X meer maar we proberen ze zo gek te krijgen dat ze deze weer gaan maken speciaal voor de professionele gebruiker die echt kwaliteit wil.
      Een beetje een lang verhaal maar hopelijk geeft het je wat inzicht in het hoe en waarom van cd-r. Als je nog meer wil weten stuur me dan maar een mailtje via het forum.
      Luc "iKKe"
      http://www.jip.be/luc

      Comment


      • #4
        Luc,

        Bedankt van de heldere uitleg.
        DVD's gebruiken om mijn foto's te archiveren is dus af te raden?
        Waar kun je in België (West- of Oost-Vlaanderen) die Double Diamond Digital kopen?
        M'n foto's zou ik niet zo graag verliezen.
        En harde schijven vol schrijven is nu ook niet de ideale oplossing.

        Mark.
        Canon 10D, gLaasjes, lampjes,...
        LidNr. BD0211BE

        Comment


        • #5
          Echt een veilig oplossing is er niet, maar aangezien de cdr en dvdr niet zo duur meer zijn raad ik aan meerdere backups te maken. En dit om de 2 jaar te herhalen. Het is nu eenmaal niet anders

          Veel veiligere methoden zijn er gewoonweg niet. Zelfs de cd's van de ontwikkelcentrales zijn slecht !
          Workshops, zie website http://www.fotomon.nl http://www.albumverkoop.nl

          Comment


          • #6
            Bedankt Luc voor de uitleg. Weeral iets bijgeleerd.
            http://www.vannecke.be
            Canon 10D /Canon 350D /Canon Powershot G5
            Sigma 12-24 / Tamron 28-75/Canon 28-135 / Sigma 180 macro / Canon EF 50 1.8II / Sigma 50-500 / Speedlite 420EX/ Speedlite 580EX/ X-drive II / Manfrotto 055BWB + 329RC4

            Comment

            Working...
            X