Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Welke is je beste olijfolie.. en is het wel olijfolie?

Collapse
X
 
  • Weergaveopties
  • Begin
Clear All
new posts

  • Welke is je beste olijfolie.. en is het wel olijfolie?

    Voor bakken en braden is "niet-extra vierge" olie best, maar die vinden we nergens !!.

    Voor de degustatie (o.a. vinaigrettes, op de aardappeltjes, etc..) kopen we onze Extra vierge jaarlijks in Mouriès, in de buurt van Les Baux, zowat het centrum van de olijfolie in de Provence.
    De Onctueuse en de Ardente maar laatst ook de Fruité Noir. Bekroond met médaille. Op de oorkonde in de winkel wordt de nummer van het lot vermeld waaruit het bekroonde staal genomen werd.
    Op de flessen staat een ander lotnr. Toen ik de winkeldame naar het verschil vroeg werd ze erg kregelig. Blijkbaar zou de nr van het "tussenvat" op de flessen staan, een normale procedure volgens haar die ik toch maar onlogisch vond. Ze werd nog kregeliger.
    Soit, we vinden ze lekker maar proefden toch al beter, zoals bvb Dolciolio van Giachi in Italië, geproefd in Lucca.

    Maarrrrr....nog geen week geleden lezen we dat er kennelijk vervalsing en fraude op de olijfoliemarkt is.
    't Is toch wel godgeklaagd,... 'extra vierge' wordt met olie van goedkopere persing versneden of met olie van andere gewassen aangelengd ! http://www.standaard.be/cnt/dmf20140428_01085494

  • #2
    Re: Welke is je beste olijfolie.. en is het wel olijfolie?

    Wij stelden ons ook die vraag een aantal jaren terug. Zowat elke olijfolie pronkt met extra vierge. Wij gebruiken de extra vierge voor zowel warme als koude bereidingen.
    Zoals met alles wat eetbaar en drinkbaar is, is het een kwestie van smaak. De beste van dit of dat bestaat niet. Dit of dat kan wel het best smaken voor U.
    Wij gebruiken dus al jaren voor zowel koude als warme bereidingen de Terra Kreta uit de Colruyt. Volgens Colruyt zelf is deze olijfolie 'geschikt voor groenten'......wat dat ook moge inhouden, enkel warme groenten, enkel koude groenten, beide !?!?
    Wij gebruiken ze omdat ze heel neutraal van smaak is. Wij hebben ooit olijfolie geproefd in Itlalië bij een 'olijfolieboer' en hij bood zijn best olie aan. Wij mochten er een piepklein lepeltje van proeven, en na elk lepeltje begonnen wij te hoesten, zo scherp was die smaak. Wij hebben dan ook feestelijk bedankt voor zijn 'beste' en een andere soort, veel milder, gekocht.
    Weeral smaakgebonden waarschijnlijk. Wij kochten jaren geleden ooit een paar heel goedkope olijfoliën, maar er waren er bij die rechtstreeks naar het containerpark gingen, ze roken meer naar motorolie dan naar wat anders.....
    Ik was dan wel heel verbaasd, toen er enkele maanden terug door Testaankoop olijfolie getest werd en er als beste koop een heel goedkope naar voor kwam uit de Lidl of de Aldi, ik wil er van af zijn .....
    Wij gaan ze toch niet proberen hoor, we gebruiken nu iets waar we heel tevreden over zijn, en gaan het zo houden.
    Groetjes

    Comment


    • #3
      Re: Welke is je beste olijfolie.. en is het wel olijfolie?

      Wereldwinkel, maar die zijn uitverkocht op het moment, degelijke lekkere olijfolie.

      Orvieto, Italië, in de kleine bar naast de kathedraal een 5liter bus gekocht, omdat we ter plaatse konden proeven, en al twee jaar spijt dat ze op is.

      Wij moeten duidelijk dringend terug naar Italië, proeven en kopen, gewoon stukje brood in de olie doppen.
      ...leeg...

      Comment


      • #4
        Re: Welke is je beste olijfolie.. en is het wel olijfolie?

        Er bestaan 3 klasses van olijfolie, Extra virgin, gewone olijfolie en sansa.

        De eerste twee zijn verkregen door persing en het verschil tussen de twee is de zuurgraad van de olie.
        Van de pulp die overblijft na persen wordt er door extractie sansa verkregen.
        Sansa is goedkoper en eigenlijk alleen geschikt voor warme bereidingen.

        De meeste oliefolie die in de winkel te koop is, is blended, m.a.w. gemengd van verschillende oorsprong. Het is goed mogelijk dat ze extra virgin en gewone olijfolie mengen, en zodanig aan een voldoende lage zuurgraad komen om deze volledig als extra virgin te classificeren.

        Als je zeker wil zijn van een goede kwaliteit, zoek naar een olie waar de naam en herkomst op staat van de olijfboer. DOP is hierbij een herkomstgarantie die in Italië gebruikt wordt. Verwacht niet dat deze olie goedkoop is, richting 20€ per fles.

        En voor bakken en braden kan je perfect extra virgin olijfolie gebruiken, het is alleen een beetje zonde van de kwaliteit want zowat alle goede anti-oxidanten van oliefolie gaan kapot bij verwarmen.

        Comment


        • #5
          Re: Welke is je beste olijfolie.. en is het wel olijfolie?

          Overbodig.
          Last edited by Guest42; 18 mei 2014, 12:02.

          Comment


          • #6
            Re: Welke is je beste olijfolie.. en is het wel olijfolie?

            Oorspronkelijk geplaatst door demeyereg Bekijk bericht
            Olijfolie is zowat het slechtste dat je kan gebruiken voor bakken en braden,
            gebruik kokosnootolie of vet.
            Tussen gezond en goed is er een wereld van verschil (https://www.youtube.com/watch?v=xwJGfPg8hrU
            Vet is trouwens een zeebeer breed begrip. ;-)
            ...leeg...

            Comment


            • #7
              Re: Welke is je beste olijfolie.. en is het wel olijfolie?

              Ik ben tevreden met de olijfolie van de Aldi: goed van smaak en geschikt om biefstuk en ander vlees goed dicht te schroeien zonder de vleessappen te verliezen daar is boter niet geschikt voor. Bij het afbakken op een laagpitje (garen) gebruik ik wel boter.
              Ook voor salade gebruik ik deze olijfolie.
              Last edited by Eenbes; 10 mei 2014, 12:24.

              Comment


              • #8
                Re: Welke is je beste olijfolie.. en is het wel olijfolie?

                De betere olijfolie komt uit... Griekenland en wordt massaal opgekocht door de... Italianen.
                Griekenland heeft ook geen eigen merkolie.

                De Italianen mengen hun eigen minderwaardige olie met de Griekse om de kwaliteit op te krikken.



                The British actress has written several books on her adventures and is filming her quest to discover the route of the olive tree.


                Haar verhaal staat op 5 dvd's.
                Ubi bene, ibi patria.
                BD0388BE
                Een website

                Comment


                • #9
                  Re: Welke is je beste olijfolie.. en is het wel olijfolie?

                  Oorspronkelijk geplaatst door voyager Bekijk bericht
                  Er bestaan 3 klasses van olijfolie, Extra virgin, gewone olijfolie en sansa.

                  De eerste twee zijn verkregen door persing en het verschil tussen de twee is de zuurgraad van de olie.
                  Van de pulp die overblijft na persen wordt er door extractie sansa verkregen.
                  Sansa is goedkoper en eigenlijk alleen geschikt voor warme bereidingen.

                  De meeste oliefolie die in de winkel te koop is, is blended, m.a.w. gemengd van verschillende oorsprong. Het is goed mogelijk dat ze extra virgin en gewone olijfolie mengen, en zodanig aan een voldoende lage zuurgraad komen om deze volledig als extra virgin te classificeren.

                  Als je zeker wil zijn van een goede kwaliteit, zoek naar een olie waar de naam en herkomst op staat van de olijfboer. DOP is hierbij een herkomstgarantie die in Italië gebruikt wordt. Verwacht niet dat deze olie goedkoop is, richting 20€ per fles.

                  En voor bakken en braden kan je perfect extra virgin olijfolie gebruiken, het is alleen een beetje zonde van de kwaliteit want zowat alle goede anti-oxidanten van oliefolie gaan kapot bij verwarmen.
                  Ken je een merk dat hier te koop is?
                  Ik heb altijd een probleem omdat ik niet weet of die olie enkel voor koud gebruik is of voor warm en koud gebruik.

                  (Bertoli is vuiligheid)
                  Ubi bene, ibi patria.
                  BD0388BE
                  Een website

                  Comment


                  • #10
                    Re: Welke is je beste olijfolie.. en is het wel olijfolie?

                    Oorspronkelijk geplaatst door demeyereg Bekijk bericht
                    Olijfolie is zowat het slechtste dat je kan gebruiken voor bakken en braden,
                    gebruik kokosnootolie of vet.
                    Geert, waar heb je informatie van als ik vragen mag.
                    Ik vind dit erg belangrijk.
                    Ubi bene, ibi patria.
                    BD0388BE
                    Een website

                    Comment


                    • #11
                      Re: Welke is je beste olijfolie.. en is het wel olijfolie?

                      Oorspronkelijk geplaatst door theokus Bekijk bericht
                      Geert, waar heb je informatie van als ik vragen mag.
                      Ik vind dit erg belangrijk.
                      Verwijderd.
                      Last edited by Guest42; 17 mei 2014, 11:24.

                      Comment


                      • #12
                        Re: Welke is je beste olijfolie.. en is het wel olijfolie?

                        Oorspronkelijk geplaatst door theokus Bekijk bericht
                        Geert, waar heb je informatie van als ik vragen mag.
                        Ik vind dit erg belangrijk.
                        Olijfolie, en de meeste andere oliën, verdragen geen temperaturen boven de 180°. (150°-200° volgens Wikipedia )
                        Arachide olie is het veiligste als je er wil mee bakken.
                        Persoonlijk gebruik ik altijd en overal Olijfolie, ook om voor de ontbijt boterhammetjes. Om te bakken in de braadpan gebruiken we het liefste echte boter of arachideolie.
                        Onze olijfolie komt van de Aldi of Lidl. Die is van een goede kwaliteit. (Bevestigd door de bloedanalyses )
                        De olijfolie die ik koop heb ik liefst zo groen mogelijk van kleur.

                        Pomace (geraffineerde olijfolie), voor de keuken, gebruiken we niet. Dat is hier in Brugge te koop in warenhuizen die gespecialiseerd zijn in Horeca. In bidons van 5 liter.
                        Soya olie heeft ook goede eigenschappen.
                        Vermits Pomace verhit geweest is vertrouw ik dat niet helemaal als hulp om het cholesterolgehalte te verbeteren.
                        Elke olie die (over)verhit geweest is, is per definitie slecht voor de gezondheid.
                        Last edited by Skitch; 10 mei 2014, 21:48.
                        " In de fysica kun je niet bewijzen dat een theorie juist is. Je kunt alleen aantonen dat ze fout is. " (Céline Broeckaert & Frank Vestraete)

                        Comment


                        • #13
                          Re: Welke is je beste olijfolie.. en is het wel olijfolie?

                          Oorspronkelijk geplaatst door theokus Bekijk bericht
                          De betere olijfolie komt uit... Griekenland en wordt massaal opgekocht door de... Italianen.
                          Griekenland heeft ook geen eigen merkolie.

                          De Italianen mengen hun eigen minderwaardige olie met de Griekse om de kwaliteit op te krikken.



                          The British actress has written several books on her adventures and is filming her quest to discover the route of the olive tree.


                          Haar verhaal staat op 5 dvd's.
                          Telkens als ik een van die minder toeristische Griekse eilanden bezoek koop ik steevast een tweetal liter bij de olijfboer.
                          Geen merk, maar zeker eerste persing.
                          Daar hebben ze meestal ook heerlijke honing. Hoe droger het eiland, hoe heerlijker de honing, maar niet goedkoop.
                          Nikon D800, Nikkor AF-S 24mm f 1.4, Nikkor AF-S 50mm f 1.4, Nikkor AF-S 85mm f 1.4, Nikkor Micro AF-S 105mm f 2.8, Nikkor AF-S VR 70-200 f 2.8, Gitzo 3530LSV, Arca-Swiss Z1sp

                          Comment


                          • #14
                            Re: Welke is je beste olijfolie.. en is het wel olijfolie?

                            Hier heb ik laatst Olijfolie besteld. http://food-import.nl/test/cms.php?id_cms=13
                            Ik ben vegetariër en heb veel baat bij Biologisch-Dynamische produkten.
                            Het is wat duurder, mar je hebt wel het beste.
                            Paul

                            Comment


                            • #15
                              Re: Welke is je beste olijfolie.. en is het wel olijfolie?

                              Ik koop mijn olijfolie hier bij de plaatselijke boer. Eerste persing en superlekker - koud weliswaar.
                              Ik ga zeker nooit verhitten, dat vind ik zonde
                              Touch the Earth...Gently
                              www.passionsenfrance.com

                              Comment

                              Working...
                              X