Pagina 1 van 2 1 2 LaatsteLaatste
Weergegeven resultaten: 1 t/m 25 van 34
  1. #1

    Standaard Stopcontact/schakelaar vraagje

    Ik wil enkele oude stekkers en stopcontacten in mijn woning vervangen maar stoot hier en daar op onvoorziene probleempjes. Mogelijk heeft de vorige eigenaar 'creatief' zelf de bedrading van een verbouwing gedaan. Onderstaand schema is dat waarmee een lamp kan worden aan- en uitgeschakeld in de woonkamer. Onder de schakelaar zit een stopcontact. De lamp kan niet vanuit andere schakelaars bediend worden, al stuit ik hier en daar in andere dozen op draden die nergens op zijn aangesloten en die ooit mogelijk daarvoor dienden. Ik denk echter niet dat dit het geval is.


    Volgens de electricien in de lokale Brico is dit een ongebruikelijke manier om die schakelaar aan te sluiten. Hij stelde voor een enkelfasige schakelaar te gebruiken en daarop rood en zwart aan te sluiten. Blauw moet dan enkel op het stopcontact worden aangesloten, samen met rood. Dit lijkt echter niet te werken. Ik weet dat hier nogal wat kenners zitten. Iemand die een beter idee heeft (los van een electricien te bellen, hetgeen natuurlijk ook altijd kan)?
    Prepressure.com - mijn Engelstalig webstekje over 'printing museums', 'libraries' & nog zo veel meer

  2. #2

    Standaard Re: Stopcontact/schakelaar vraagje

    Verbind de rode draad eens rechtstreeks met het stopcontact. Waarschijnlijk zijn de kleuren ergens verwisseld. Zie anders geen verklaring voor het probleem.
    Mvg.
    Robert
    Live each day like it's your last. One day, you'll get it right. Oscar Wilde

  3. #3

    Standaard Re: Stopcontact/schakelaar vraagje

    Ik weet niet in hoeverre je het reglementair wenst uit te voeren, normaal zou je in een gemengde stroomkring (licht + stopcontacten) minimaal 2,5mm² en een dubbelpolige schakelaar moeten gebruiken. Zoiets, of een wisselschakelaar zal er eerst ook wel gebruikt zijn en vandaar het nu niet meer werkt. Bovendien is het goede praktijk om eerst het stopcontact aan te sluiten en van daar verder te verbinden met de schakelaar. Dit in verband met hogere stromen die anders door de aansluitingen op de schakelaar problemen kunnen geven.
    Hombre
    BD0017BE

    Infected in 1970 by Kodak Instamatic. Today: Canon 7D

  4. #4

    Standaard Re: Stopcontact/schakelaar vraagje

    Ik zie hier toch weinig graten in als het gaat over 2,5 mm^2. Rood en zwart gaan naar de lamp. Er is een wisselschakelaar gebruikt dus moet er nog ergens een wisselschakelaar zitten voor de lamp zou je denken maar dat hoeft niet. Ik denk dat de persoon in kwestie gewoon nog een wisselschakelaar liggen en die heeft gebruikt voor één lamp. Het is wel een rare kleurkeuze. Niet verstandig om de nulfase door te schakelen naar de lamp, het omgekeerde zou logischer zijn.

  5. #5

    Standaard Re: Stopcontact/schakelaar vraagje

    Toch zo vreemd niet. Een wisselschakelaar is het niet want volgens de eerste post is er geen andere schakelaar die het licht beïnvloed.

    Enige is dat hier waarschijnlijk een dubbel polige of wissel-schakelaar als enkel polige schakelaar is gebruikt. Die rode aansluiting aan de schakelaar is niet gebruikt tenzij voor door te lussen. (kan ook de blauwe zijn afhankelijk van de inwendige constructie en aansluitingen) Verklaart ook die andere draden die "niet aangesloten zijn". Dit zal vroeger een ander soort kring geweest zijn en ooit naar de smaak van een vorige eigenaar aangepast. Of er was een dubbele schakelaar vroeger, voor een luster met 2 kringen lampen.

    Zelf heb ik ook zo'n stoten gevonden in mijn appartement.

  6. #6

    Standaard Stopcontact/schakelaar vraagje

    Als nu blauw naar het licht gaat via de zwarte draad, dan is die lamp ergens met die rode verbonden als tweede draad.
    Als je hier nu ook rood naar zwart gaat verbinden, dan krijgt uw lamp twee keer dezelfde draad toe en dus geen spanning.
    Je hebt hier vermoedelijk een dubbelpolige schakelaar die als enkelsporige wordt gebruikt.
    Een wisselschakelaar zou eventueel kunnen, maar dan zonder tweede schakelaar en zou hier in principe niet mogen gebruikt worden.
    Dat men overal de kleuren gerespecteerd heeft, dat is iets anders natuurlijk.
    Maar op zich zal het zoals getekend in het schema wel werken en is er weinig kans op problemen.
    Meestal sluit men wel eerst het stopcontact aan en dan de schakelaar, maar in gebruik maakt dat niets uit.
    Canon EOS Digital
    BD0479BE

  7. #7

    Standaard Re: Stopcontact/schakelaar vraagje

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door VerSeg Bekijk bericht
    Meestal sluit men wel eerst het stopcontact aan en dan de schakelaar, maar in gebruik maakt dat niets uit.
    Logischerwijze wel, maar het is handiger als de schakelaar boven het stopcontact staat, anders zit de stekker in de weg. En als de buis dan langs boven komt...

    Wat ook kan, is dat het een dubbele schkelaar was en dat het stopcontact geschakeld was met de 2-de schakelaar (die er nu niet meer is). Komt wel eens voor in kelders en garages, vroeger ook in badkamers.

  8. #8

    Standaard Stopcontact/schakelaar vraagje

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Spanik Bekijk bericht
    Logischerwijze wel, maar het is handiger als de schakelaar boven het stopcontact staat, anders zit de stekker in de weg. En als de buis dan langs boven komt...
    Ik heb niet gezegd dat ze van plaats moeten wisselen, enkel de aansluiting eerst naar het stopcontact en dan naar de schakelaar.
    Buis van boven of onder maakt weinig uit, als de draden maar lang genoeg zijn.
    Mogelijks was daar vroeger maar één item aanwezig.
    Aftakken doen mensen wel vaker verkeerd om draden beter te laten uitkomen.
    Laatst gewijzigd door VerSeg; 6 mei 2019 om 20:44
    Canon EOS Digital
    BD0479BE

  9. #9

    Standaard Re: Stopcontact/schakelaar vraagje

    Maakt niet uit welke schakelaar het is. Er word maar 1 contact van gebruikt.
    Dus een enkelpolige in de plaats zetten is mogelijk.
    En door te meten weet je waarom het niet werkt ;-)



    --
    mlap.
    T.T.

  10. #10

    Standaard Re: Stopcontact/schakelaar vraagje

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door mlap Bekijk bericht
    En door te meten weet je waarom het niet werkt ;-)
    Dat klopt ook … al kan het dan bijna niet anders meer dan dat de blauwe draad geschakeld wordt naar zwart en dus blauw en zwart moet toekomen op de schakelaar.
    Tenzij ergens verkeerd verbonden op de contacten natuurlijk.
    Canon EOS Digital
    BD0479BE

  11. #11
    Geregistreerd: 31 december 2005

    Standaard Re: Stopcontact/schakelaar vraagje

    je draait dat "balloneke " uit dat je met die schakelaar aansteekt,
    en je maakt de 3 toekomende draden los, dan meet je op die draden.... en dan ga je op 2 draden 220v meten ( en dat is je stopkontakt,)
    en op 1 draad , krijg je geen spanning , gemeten tegenover die andere 2 draden, en dat is je lichtschakelaar
    draai je het blloneke terug in dan heb je ook spanning tussen die draad en 1 andere draad.
    dus je sluit die met e 220 op je stopkontakt aan, en die draad waar geen spanning op staat ( met de lamp uitgedraait ) sluit je aan op die enkelpolige schakelaar.
    en dan leg je een brug van draar 1 van je stopkontakt naar de enkelpolige schakelaar.
    brand de lamp nu niet , dan moet je de draad verleggen , naar de andere op je stopkontakt

  12. #12

    Standaard Stopcontact/schakelaar vraagje

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Scherpie Bekijk bericht
    je draait dat "balloneke " uit dat je met die schakelaar aansteekt,
    en je maakt de 3 toekomende draden los, dan meet je op die draden.... en dan ga je op 2 draden 220v meten ( en dat is je stopkontakt,)
    en op 1 draad , krijg je geen spanning , gemeten tegenover die andere 2 draden, en dat is je lichtschakelaar
    draai je het blloneke terug in dan heb je ook spanning tussen die draad en 1 andere draad.
    dus je sluit die met e 220 op je stopkontakt aan, en die draad waar geen spanning op staat ( met de lamp uitgedraait ) sluit je aan op die enkelpolige schakelaar.
    en dan leg je een brug van draar 1 van je stopkontakt naar de enkelpolige schakelaar.
    brand de lamp nu niet , dan moet je de draad verleggen , naar de andere op je stopkontakt
    Als er nu al spanning op het stopcontact stond, dan moet er zelfs niets uitgemeten worden.
    Het probleem ontstaat volgens mij doordat diene van de Brico aangegeven heeft om de andere draad aan de schakelaar te verbinden dan wat eerst het geval was ... dan zal die lamp nooit branden.
    Canon EOS Digital
    BD0479BE

  13. #13

    Standaard Re: Stopcontact/schakelaar vraagje

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door VerSeg Bekijk bericht
    Als er nu al spanning op het stopcontact stond, dan moet er zelfs niets uitgemeten worden.
    Het probleem ontstaat volgens mij doordat diene van de Brico aangegeven heeft om de andere draad aan de schakelaar te verbinden dan wat eerst het geval was ... dan zal die lamp nooit branden.
    Nen electricien die in de Brico werkt, heb ik reeds mijn bedenkingen bij.
    Wat ik in eerste instantie zou doen is in de eerste plaats naar het stopcontact gaan,
    en van daar uit verder werken, maakt dat je een zwaar belastbare doorverbinding via “schakelaar verbinding”
    (die meestal van lichtere uitvoering zijn) over slaat.
    Als het is zoals TS schrijft dat het maar over één lichtpunt en één schakelaar gaat, hoe veel simpeler
    kan het dan zijn.

  14. #14

    Standaard Re: Stopcontact/schakelaar vraagje

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door demeyereg Bekijk bericht
    Nen electricien die in de Brico werkt, heb ik reeds mijn bedenkingen bij.
    Wat ik in eerste instantie zou doen is in de eerste plaats naar het stopcontact gaan,
    en van daar uit verder werken, maakt dat je een zwaar belastbare doorverbinding via “schakelaar verbinding”
    (die meestal van lichtere uitvoering zijn) over slaat.
    Als het is zoals TS schrijft dat het maar over één lichtpunt en één schakelaar gaat, hoe veel simpeler
    kan het dan zijn.
    In de Hubo zijn die “elektriciens” ook zo snugger, maar langs één kant begrijp ik die van de Brico wel.
    Bij enkelpolige schakelaars onderbreekt men normaal de blauwe draad niet, dus logischerwijze de rode.
    Maar mogelijks heeft de vorige eigenaar hier zelf de “snuggere elektricien” gespeeld.
    In winkels wordt anders heel veel zever verkocht, op alle gebied en bij alle producten.
    Als leek krijgt men dan vaak heel verkeerde info met verkeerde aankopen of gebruik tot gevolg.
    Canon EOS Digital
    BD0479BE

  15. #15

    Standaard Re: Stopcontact/schakelaar vraagje

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door VerSeg Bekijk bericht
    Maar mogelijks heeft de vorige eigenaar hier zelf de “snuggere elektricien” gespeeld.
    En als het elektriciteitsnet bij die "snuggere elektricien" een is van 3x230 zonder nulleider?
    Mvg.
    Robert
    Live each day like it's your last. One day, you'll get it right. Oscar Wilde

  16. #16

    Standaard Re: Stopcontact/schakelaar vraagje

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Hasseltenaar Bekijk bericht
    En als het elektriciteitsnet bij die "snuggere elektricien" een is van 3x230 zonder nulleider?
    Zoals ik zei, meten.
    Meten is weten

    Maar zelfs dan zorg je dat de kleuren kloppen met een fase en neuter net zodat bij een omschakeling alles nog klopt.
    --
    mlap.
    T.T.
    Laatst gewijzigd door mlap; 8 mei 2019 om 13:28

  17. #17

    Standaard Re: Stopcontact/schakelaar vraagje

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Hasseltenaar Bekijk bericht
    En als het elektriciteitsnet bij die "snuggere elektricien" een is van 3x230 zonder nulleider?
    En dan?
    Kleuren respecteren kan men altijd.
    Maar dat maakt niet uit in dit geval, het moet dezelfde draad zijn dat via de schakelaar doorverbonden wordt als voorheen of men moet de andere draad naar de lamp ook gaan veranderen.
    Canon EOS Digital
    BD0479BE

  18. #18

    Standaard Stopcontact/schakelaar vraagje

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door mlap Bekijk bericht
    Zoals ik zei, meten.
    Meten is weten .
    Zonder meten ... tussen rood en blauw staat permanent 220V indien de zekering op staat en er geen stroomonderbreking is tenminste.
    Canon EOS Digital
    BD0479BE

  19. #19
    Geregistreerd: 10 oktober 2006

    Standaard Re: Stopcontact/schakelaar vraagje

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Hasseltenaar Bekijk bericht
    En als het elektriciteitsnet bij die "snuggere elektricien" een is van 3x230 zonder nulleider?
    Buiten het feit dat de nul (althans de blauwe draad die daar voor dient) wordt geschakeld en dat rood geen standaard kleur is voor een fase is er toch niets verkeerd ?
    En de dag dat deze installatie op een 3+N wordt aangesloten zal de lamp bij open schakelaar 230V hebben, wat ze nu ook heeft.

    Of begrijp ik het helemaal verkeerd ?

  20. #20

    Standaard Stopcontact/schakelaar vraagje

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door palombian Bekijk bericht
    aangesloten zal de lamp bij open schakelaar 230V hebben, wat ze nu ook heeft.

    Of begrijp ik het helemaal verkeerd ?
    Bij open schakelaar zal die lamp nog steeds maar één draad aangesloten hebben en dus nog steeds uit zijn.
    En dat de aansluiting nu monofase of driefasig is, de lamp zal altijd op dezelfde manier werken en bij gesloten schakelaar branden.
    Indien schakelaar correct aangesloten is tenminste, los van de kleur.
    Canon EOS Digital
    BD0479BE

  21. #21

    Standaard Re: Stopcontact/schakelaar vraagje

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door palombian Bekijk bericht
    Buiten het feit dat de nul (althans de blauwe draad die daar voor dient) wordt geschakeld en dat rood geen standaard kleur is voor een fase is er toch niets verkeerd ?
    En de dag dat deze installatie op een 3+N wordt aangesloten zal de lamp bij open schakelaar 230V hebben, wat ze nu ook heeft.

    Of begrijp ik het helemaal verkeerd ?
    De dag dat men overschakelt zal men eerst in elk huis in de zekeringkast de blauwe draden moeten aansluiten aan de N en dan pas spanning op de installatie zetten. Dat van die open schakelaar, hier begrijp ik jouw vraag niet. Rood is wel de kleur voor een fase en blauw voor N. Ik denk wel dat het probleem hier is dat inderdaad de blauwe draad wordt onderbroken of geschakeld. Oplossing zou ook kunnen zijn de blauwe draad rechtstreeks op het stopcontact en rood op de plaats waar nu de blauwe zijn aangesloten. Waarschijnlijk is hier een meerpolige of andere schakelaar gebruikt, elke schakelaar kan namelijk gebruikt worden als enkelpolige.
    Mvg.
    Robert
    Live each day like it's your last. One day, you'll get it right. Oscar Wilde

  22. #22
    Geregistreerd: 31 december 2005

    Standaard Re: Stopcontact/schakelaar vraagje

    dan heeft hem altijd kortsluiting, want van de 3 draden ( 3 x 220 V zeg je ) wordt dan altijd 2 draden kortgesloten, dus : licht in de schakelaar als ge dat zou opzetten

  23. #23
    Geregistreerd: 10 oktober 2006

    Standaard Re: Stopcontact/schakelaar vraagje

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Hasseltenaar Bekijk bericht
    De dag dat men overschakelt zal men eerst in elk huis in de zekeringkast de blauwe draden moeten aansluiten aan de N en dan pas spanning op de installatie zetten. Dat van die open schakelaar, hier begrijp ik jouw vraag niet. Rood is wel de kleur voor een fase en blauw voor N. Ik denk wel dat het probleem hier is dat inderdaad de blauwe draad wordt onderbroken of geschakeld. Oplossing zou ook kunnen zijn de blauwe draad rechtstreeks op het stopcontact en rood op de plaats waar nu de blauwe zijn aangesloten. Waarschijnlijk is hier een meerpolige of andere schakelaar gebruikt, elke schakelaar kan namelijk gebruikt worden als enkelpolige.
    Met open schakelaar bedoel ik dat wanneer de (éénpolige) schakelaar af staat (de lamp uit) er nog steeds 230V op de fitting zit.
    Dat is zo met een 3x230V en zal zo blijven op 3x400V+N wanneer men blauw aan de N aansluit (anders is alles kapot).
    Volgens ik begrijp zal deze installatie toch blijven werken na omschakeling weliswaar niet in optimale veiligheid.
    Door achteraf in de kast rood en blauw om te wisselen kan dat toch rechtgezet worden ?

  24. #24

    Standaard Re: Stopcontact/schakelaar vraagje

    Conclusie: toch maar mijn electricien laten komen, want het is al snel Chinees voor mij.
    Tijdens zijn laatste bezoek vertelde de man trouwens dat Mortsel nog altijd een ‘oud net’ heeft met 220 tussen de fasen, hetgeen jongere klussers wel eens in de war brengt. Enfin, dat had ik er toch uit begrepen, maar misschien was ik degene die in de war was
    Prepressure.com - mijn Engelstalig webstekje over 'printing museums', 'libraries' & nog zo veel meer

  25. #25

    Standaard Stopcontact/schakelaar vraagje

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Scherpie Bekijk bericht
    dan heeft hem altijd kortsluiting, want van de 3 draden ( 3 x 220 V zeg je ) wordt dan altijd 2 draden kortgesloten, dus : licht in de schakelaar als ge dat zou opzetten
    De 3 x 220 of 3 x 400 komt enkel in de verdeelkast toe, de rest van de bedrading blijft gewoon twee draden zonder kortsluiting.
    In het ergste geval sluit men op twee fasen aan in plaats van op de neutraal ... een klein beetje te hoge spanning dan.
    Laatst gewijzigd door VerSeg; 8 mei 2019 om 19:57
    Canon EOS Digital
    BD0479BE

Pagina 1 van 2 1 2 LaatsteLaatste

Soortgelijke discussies

  1. Reacties: 16
    Laatste bericht: 6 oktober 2015, 12:00
  2. Schakelaar
    Door wimpieken in forum Stilleven & Abstract
    Reacties: 2
    Laatste bericht: 21 oktober 2011, 11:43
  3. Schakelaar
    Door Paul4545 in forum Fotobeoordeling Zwart-Wit
    Reacties: 1
    Laatste bericht: 12 januari 2011, 15:22
  4. USB -> stopcontact <> power out -> stopcontact
    Door 2010 in forum Chit Chat
    Reacties: 9
    Laatste bericht: 13 maart 2010, 22:16
  5. Macro schakelaar
    Door Nixken in forum Objectieven
    Reacties: 1
    Laatste bericht: 17 juni 2007, 18:04

Regels voor berichten

  • Je mag geen nieuwe discussies starten
  • Je mag niet reageren op berichten
  • Je mag geen bijlagen versturen
  • Je mag niet je berichten bewerken
  •