
Oorspronkelijk geplaatst door
Wasbeer
Ik weet er van mee te praten na 30 jaar gesukkel en 2 x slaapkliniek gespreid over die periode.
In een “slaapkliniek” doen ze volgende:
gedurende de (vroeger 2 of 3 nachten, nu 1) nacht registreert men o.a. hersenactiviteit en slaapstadia, ademhaling, beenbewegingen, oogspieren, ademhalingsspieren, hartslag, zuurstof, gedragingen en geluid via IR camera...
Je “bewegingsvrijheid” is verbeterd (vergeleken met mijn eerste slaaptest) maar je ligt toch nog met een hoop bedrading op diverse plaatsen op je lichaam. (Geen garantie voor een perfecte slaap). Misschien is dat intussen alweer verbeterd met wat meer draadloze toestanden.
Reken vooral met een lange wachttijd, zowel voor het onderzoek als nadien voor de resultaten (al die registraties van een ganse nacht bekijken vergt tijd).
Verwacht er echter niet teveel van. Je “probleemperiode” is nog erg kort.
Dit kan ik je als tips geven:
TIPS VOOR SLECHTE SLAPERS: van somnologe Dr Inge Declercq uza
•
Staar je niet blind op polsdevices die je slaap zouden meten:ze geven geen accuraat beeld van wat er zich in je hersenen afspeelt en kunnen de angst voor slecht slapen verergeren.
•
Schiet niet meteen in paniek, een slaapprobleem is vaak minder erg dan je zelf denkt:mensen geven vaak aan veel minder te slapen dan ze in werkelijkheid doen. Het zijn de negatieve gedachten over je slaap die je slaapprobleem zullen aanwakkeren.
•
De luchtkwaliteit en temperatuur in je slaapkamer zijn belangrijk:zet regelmatig ramen en deuren op en kies eventueel voor een luchtzuiverende plant.
•
Heb je het warm?Neem een lauwe douche voor je gaat slapen, zo daalt je centrale lichaamstemperatuur.
•
Pak je stressprobleem aan:er zijn ondertussen veel studies die bewijzen dat stress een negatieve invloed heeft op je nachtrust. Hoe meer je die stress kan verminderen tijdens de dag, hoe beter je zal slapen.
•
Zoek het licht overdag op:je lichaam en brein werken volgens een natuurlijke klok, bij daglicht word je wakker, wanneer het donker wordt, geef je je brein het signaal dat het tijd is om te slapen. Het is écht belangrijk om het daglicht op te zoeken, trek naar buiten en maak een wandeling. Dat zal zowel je energie overdag als je nachtrust bevorderen.
•
Neem niet zomaar slaapmedicatie:die is verslavend en lost de onderliggende oorzaak van het slaapprobleem niet op.
Tracht vooral gedurende de dag slaapnood op te bouwen (door buitenlicht en activiteit).
De tv-reeks “de slapelozen” met Annick Ruyts was (hallucinant) interessant. Enkel het bijhorende radioprogramma kan je nog herbeluisteren. Diverse slapelozen en artsen aan het woord:
https://radio1.be/programma/de-slapelozen
Annick geeft blijkbaar ook nog lezingen
https://www.gezondthuis.be/artikel/a...grijk%E2%80%9D
https://www.erpe-mere.be/events/deta...uyts-slapeloos