
Oorspronkelijk geplaatst door
Black B@ndit
De digitale meter hebben ze nodig om meer te kunnen aanrekenen als je teveel elektrische verbruikers tegelijk hebt ingeschakeld:
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200815_96406628
Daarmee voorkomen ze dat ze de netwerken (kabels en transformators) moeten verzwaren als iedereen binnen een paar jaar met een elektrische wagen rijdt of als iedereen de woning verwarmt met een warmtepomp.
Als de gebruiker van zo'n elektrische wagen zijn auto begint te laden als hij thuis komt van het werk, de wasmachine inschakelt, en dan het eten begint te bereiden op een elektrische kookplaat (en eventueel een elektrische oven, frietketel...) dan krijg je een heel hoog verbruik, en ook een grote belasting op het elektriciteitsnet. Door alles wat beter te spreiden is de kans kleiner dat het elektriciteitsnet overbelast wordt.
Een uitgebreid diner klaarmaken waarbij alle elementen van een elektrische kookplaat tegelijk worden gebruikt, samen met een elektrische oven, en dan eventueel nog een frietketel zal de kostprijs per KWh op dat ogenblik waarschijnlijk ook al wel duurder maken.
Alles hangt natuurlijk af van wat de leverancier beschouwt als "piekverbruik", als de limiet bijvoorbeeld 2KW is, dan zit iedereen daar geregeld over (mijn frietketel verbruikt al 2300W).
Zeker elektrische wagens hebben al meer dan 2KW nodig tijdens het laden, daardoor zou het rijden met een elektrische wagen wel eens een heel stuk duurder kunnen worden...
Aanpassing:
Hier kan je lezen dat het piekverbruik al geldt vanaf 3,15KW:
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/08...-meer-betalen/
Als je elektrisch kookt dan is het bijna onmogelijk om daar onder te blijven, bijna iedereen zal daardoor dan weer een hogere energiefactuur krijgen

.