Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

CV afregeling met WAR .. andermaal

Collapse
X
 
  • Weergaveopties
  • Begin
Clear All
new posts

  • CV afregeling met WAR .. andermaal

    Zijn er hier specialisten die de fijne technische details kennen van de instellingen van een weersafhankelijke sturing met correctie door de ruimteT° voor een CV? (WAR, HR condensgasketel, radiatoren deels van de oude installatie, deels nieuwe)
    Ik ben sinds 6/2011 overgeschakeld op een HR condenserende gasketel en een aantal parameters in de afstellingen van de thermostaat vind ik nogal verwarrend. Ik heb mij ondertussen suf gelezen aan alle mogelijke technische documenten maar een bevredigende en duidelijke uitleg vind ik niet.

    De installateur heeft de ketel gewoon op RR (ruimteregeling) gezet wat op zich wel werkt maar ik heb daar toch een paar vragen bij ivm beste rendement ttz voordeligste stookgedrag. (ik denk dat de firma niet beter weet verdorie!)
    De parameters waar ik geen blijf mee weet zijn
    "Minimale en maximale aanvoertemperatuur" van het ketelwater.
    Op zich is het begrip eenvoudig genoeg maar hun functie ontgaat mij volledig in een WAR omgeving, zeker de parameter "minimale aanvoertemperatuur".
    Max aanvoerT° lijkt mij bij WAR een redundante parameter omdat die T°, volgens mijn begrip, automatisch zou moeten gegenereerd worden aan de hand van de stooklijn en de buitenT° (en aangepast via de ruimteT° correctie)

    Voor eenvoudige RR is Max waarde eenvoudig genoeg. Het is de max "toegelaten" T° van het ketelwater en afgelopen winter heb ik dat aangepast naargelang het seizoen, net zoals ik het met mijn oude stookolie systeem deed. Hier is er het voordeel dat de ketel, na de opwarm "burst" 's morgens, automatisch gaat moduleren wat de stookolieketel niet deed. Nadeel is dat er 's morgens een overshoot is van minsten 0,5°-1° op de ingestelde T° maar ik weet niet of dat ook voor zulke hypergesofistikeerde systemen toch nog het geval kan zijn? (oude buizensysteem mee verantwoordelijk?)

    De Min aanvoerT° lijkt mij dan verregaande overbodig, tenzij misschien bij vloerverwarming? Of kan men die parameter gebruiken om een absolute minimale temperatuur in te stellen gedurende de nachtvermindering of het tussenseizoen? (bvb Min aanvoerT° op 16-17°? = ruimteT° niet veel koude dan deze T°?)

    Iemand hier die mij verder wegwijs kan maken of enige toelichting kan verschaffen?
    oh en BTW .. ik heb de vorige discussies doorgelezen maar ....
    TIA!!

  • #2
    Re: CV afregeling met WAR .. andermaal

    Een condensatieketel condenseert meer naargelang de watertemperatuur lager is.
    Daardoor verhoogt het rendement, en daarom moet je er gewoon voor zorgen dat de watertemperatuur steeds zo laag mogelijk blijft, maar dat de radiators toch nog voldoende warm worden om je woning warm te krijgen.
    Bij jouw ketel zou dat automatisch moeten gebeuren, maar dat werkt blijbaar niet zoals het moet.
    Ik heb zelf gelukkig een minder gecompliceerde ketel gekocht, en daarop kan ik met 2 druktoetsjes op een paar seconden de gewenste keteltemperatuur instellen naargelang de buitentemperatuur. Er is ook niet veel meer in te stellen dan de temperatuur van de radiators en die van het warm water, en dat is ook wat ik het liefst heb, geen ingewikkelde parameters waarvoor je eerst een cursus moet volgen om die te kunnen instellen.
    Op de koudste winterdagen stond die op 60°C, nu is 45°C voldoende. Ik zie dat de ketel nu merkbaar meer condens vormt dan wanneer die op 60°C stond.

    In de refter op het werk hangt ook zo'n systeem met een buitenvoeler, als het buiten echt koud is, dan wordt het binnen echt verschrikkelijk heet. Binnen hangt er een kastje met een draaiknop, dat zou normaalgezien een thermostaat moeten zijn, maar het maakt niet uit in welke richting je de knop draait, die verwarming blijft gewoon doen wat die zelf wil... Dat kan nooit echt de meest zuinige oplossing zijn, want wij willen eigenlijk zelf een lagere temperatuur...

    Maar ik kan je dus ook niet het juiste antwoord geven op je vragen.
    Ik weet wel dat je gewoon moet proberen om de temperatuur van de radiators zo laag mogelijk te houden omdat dan het rendement van de condensatieketel hoger wordt, maar dat wist je zelf ook al wel.
    http://barthuysmans.smugmug.com/
    BD0338BE

    Comment


    • #3
      Re: CV afregeling met WAR .. andermaal

      Toen ik verleden jaar mijn nieuwe condensatieketel heb geplaatst, werd door de installateur, een WAR (Weers Afhankelijke Regeling) afgeraden,
      dat strookte eigenlijk wel met mijn eigen gedachtengang en ondervinding van mensen waar het gewoon uit pure miserie uitgeschakeld of niet gebruikt wordt.

      Ten eerste is de ganse installatie zoals de naam zegt deels afhankelijk van de buitentemperatuur, allemaal mooi en aantrekkelijke verkoopspraatjes,
      maar waar hang je die buitenvoeler, hangt deze op het noorden, en toevallig in de tocht, of hangt hij op het westen uit de wind, dat kan een onnoemelijk verschil uitmaken, ook van grote invloed is de isolatiewaarde van je huis, en ook hoeveel ramen je op het zuiden hebt, eigenlijk werkt zo een buitenvoeler (volgens mij) in 70% van de gevallen voor geen meter, daar windrichting enz. hier een te grote rol in gaan spelen.

      Hier staat op de condensatieketel een zelflerende thermostaat, die gewoon de keteltemperatuur gaat regelen in functie van de binnentemperatuur, en de hysteresis van de binnentemperatuur blijft hier correct binnen de 0,2°C, meer moet je toch niet hebben om voordelig te stoken, Dan vraag ik mij af wat die buitenvoeler daar eigenlijk kan aan verbeteren
      De watertemperatuur gaat hier zelfs zelden boven de 45°C.

      Een installatie met buitenvoelers kan volgens mij alleen maar zijn nut hebben in grote gebouwen met veel kamers, waar de radiatoren elk nog eens hun eigen thermostatische kranen hebben of bv. in appartementen met één centrale ketel.

      Als je bv. in een supergeisoleerd nieuw huis woont, waar de binnentemperatuur tijdens de winter over een tijdspanne van 12 uur maar 1,5°C zakt met uitgeschakelde verwarming, dan kan ik moeilijk begrijpen wat een meerwaarde die buitenvoeler kan hebben.

      Je oude buizensysteem met eventueel overgedimensioneerde radiatoren kan alleen maar een voordeel zijn voor de condenserende werking van je ketel, daar het retourwater van zo een instalatie koeler is dan van een systeem dat krap berekend is, teminste als dat oude buizen systeem of voldoende geisoleerd is, of zijn warmte op een nuttige manier kan afgeven.

      Ik weet niet hoe het ene merk condensatieketel tegenover het andere werkt en wat er allemaal wordt meegenomen in het programma, maar bij mijn ketel wordt ook de pompsnelheid meegenomen in de regeling, dat ook om de retourtemperatuur van het water zo laag mogelijk te houden, wat de condenserende werking van je ketel bevordert.

      Dus (volgens mij, maar wie ben ik... ) is WAR alleen nuttig in zeer grote huizen waar kamers in alle windrichtingen appart worden verwarmd en appart worden geregeld.

      Voor een gewoon huis, met in hoofdzaak verwarming keuken, living en badkamer, is een zelfregelende (lerende) kamerthermostaat het beste, indien je ketel daarvoor geschikt is natuurlijk, al de rest is overbodig.

      Hier hebben wij verleden jaar (toen er nog subsidies en belastingsinbreng was) alle ramen, deuren en garagepoorten vervangen en natuurlijk met superisolerend glas, en onze 30 jaar oude gietijzeren ketel vervangen door een condensatieketel, en het ziet er naar uit, dat wij minder dan de helft zullen verbruiken dan voorheen.
      Last edited by Guest42; 20 april 2012, 08:12.

      Comment


      • #4
        Re: CV afregeling met WAR .. andermaal

        Dank u wel heren, voor uw inbreng!

        Ik heb mij ook onledig gehouden met het doorlezen van oneindig veel "bouw"forums en de voor- en tegenstanders van WAR zijn er even dik gezaaid. Boven een bepaald nivo wordt men er helaas ook niet echt veel wijzer ...

        De afregeling is echter een PITA zo lijkt het mij en het vergt een serieuze inbreng en de nodige kennis aan de kant van de eigenaar om de zaken af te regelen. Om nog maar niets te zeggen van de omstandigheden zoals bvb de afwezigheid van een mogelijke optimalisatie in een nieuwbouw versus het knip en plakwerk in een stokoude woning (die van mij dus).
        Ik vraag mij dus ook ergens af of WAR verworpen wordt door een aantal eigenaars wegens "te mysteries" of "te ingewikkeld" waarbij men zich de vraag kan stellen of de verwarmingssector zich niet in de voet schiet met het in het leven roepen van een gigantische schemerzone van "warmtecomfort" waar schijnbaar geen mens meer aan uit geraakt, ook de meeste installateurs niet.

        Met deze "schemerzone" bedoel ik dat bvb de ketel + thermostaat zodanig ontworpen zijn om elke situatie te kunnen sturen, helaas ziet men dan wegens de bomen het bos niet meer omdat er geen instructies zijn om de eigen situatie te catalogeren. Ik heb ook zo'n "super intelligente" installatie (Buderus ketel met RC35 module). De thermostaat heeft ook zo een "leerfunctie" ("optimalisatie" noemt dat in mijn geval, fuzzy logic naar ik vermoed) die kan uit of aan geschakeld worden trouwens. Mijn vorige "simpele" thermostaat had dat ook. Maar met dat nieuwe ding durf ik dat vooralsnog niet aan zetten omdat ik niet kan inschatten wat de gevolgen zullen zijn ttz ik behoud liever zelf controle dan dat mijn thermostaat op den duur beslist dat de installatie 3 uur vroeger moet starten om de gevraagde temperatuur te bekomen als ik uit m'n bed kom! Maar alleszins zijn alle "snufjes" aanwezig van modulerende en condenserende ketel (wat hij ook doet eenmaal hij in dagregime geraakt) over modulerende pomp en regelbare ruimteinvloed voor WAR etc etc ... meer bomen dan bos!! haha

        Gezien mijn oude huis, met beperkte isolatiemogelijkheden en de gevolgen daarvan (ergo, ik genereer ongewilde temperatuurgradienten door selectieve blokkering van de natuurlijke convectie), de oude buizeninstallatie etc, zal ik wel verplicht zijn om een hoop experimenteel werk te gaan verrichten om uit te vlooien wat nu de voordeligste instelling is.
        Nu, is het enigszins frustrerend dat ik zelf, ondanks deze toeters en bellen, handmatig op de aanvoerT° moet gaan spelen om het beste "warmtecomfort" te regelen in functie van de klimaatsomstandigheden (RR). Theoretisch gezien had ik dan niet eens een nieuwe thermostaat moeten laten zetten!

        Comment


        • #5
          Re: CV afregeling met WAR .. andermaal

          Ik heb sinds 1982 een CV met buitenvoeler (aka WAR).
          Omdat alle woonvertrekken ZW gericht zijn had ik de buitenvoeler ook aan deze gevel geplaatst, onder de dakrand om rechtstreeks zonlicht te vermijden (principe thermometerhut).
          De regeling van die tijd was een simpele weerstandsbrug die samen met de binnenthermostaat de stookcurve bepaalde.
          Wij waren toen verschrikkelijk trots met ons warme (rij)huis dat "maar" 2400 m3 gas verstookte, ik geloof wel in het principe (de huidige installatie gebruikt nog de helft).

          De stooklijn moet worden ingesteld in functie van het huis en de warmtebehoeften van de bewoners.

          Maar de eerste zorg van verwarmingsinstallateurs is nog steeds dat de klant het warm genoeg heeft en onbeperkt warm water, er moet dus vooral voldoende machinerie geinstalleerd worden (en een buitenvoeler aan de NOORDzijde).

          Met alle respect voor het merk Buderus, maar hun regeling, zeker voor vloerverwarming, is moeilijk te begrijpen, en met de fabrieksinstellingen betaal je je blauw (om 5h opstoken wanneer de buitentemperatuur minder dan 13 graden is, d.i. hooguit enkele weken in volle zomer).
          Een vriesnacht gaat ook dikwijls samen met zonnig weer overdag, zoals vorige maand (maart 2012).

          Zeker in een huidige nieuwbouw met ventilatie met warmteterugwinning is de dageljkse temperatuurschommeling zo klein dat je beter naar de voorspelling voor de volgende dagen kijkt.
          Dit is wat vele mensen nu in feite al doen door de keteltemperatuur manueel aan te passen volgens het weerbericht en de seizoenen.

          Een thermostaat met internetkoppeling die de geplande warmtebehoefte op een duidelijke manier laat zien en waar je nog kan bijsturen ?
          Last edited by palombian; 22 april 2012, 10:09. Reden: WAR

          Comment


          • #6
            Re: CV afregeling met WAR .. andermaal

            Bedank voor uw inbreng maar wat u schrijft is mij allemaal bekend! (cq stooklijn bvb)
            Als ik schrijf dat ik mij de afgelopen maanden bezig gehouden heb met eea te lezen dan moogt u gerust zijn, ik heb veeeel gelezen.

            Dat de regeling voor het merk Buderus ingewikkelder is dan andere merken kan ik in niets bevestigen. Er zijn geen argumenten om dat aan te nemen. Ik heb namelijk zooo veel gelezen dat ik, om de zaken beter te begrijpen, tevens de handleidingen van de installaties van andere merken van het internet geplukt heb. Het enige wat men kan zeggen is dat andere systemen in niets eenvoudiger zijn en dat enkel de verwarring in de hand gewerkt wordt doordat iedereen meent dat ze hun eigen terminologie voor de details moeten hanteren. Men kan nu eenmaal niet binnen een bepaald basisconcept, compleet andere parameters gebruiken voor de sturing ervan.

            Voor wat betreft het "5h opstoken ... " en "excessief verbruik met de fabrieksinstellingen" daar heb ik voorlopig mijn twijfels over uw stelling.
            Ik ben namelijk zo gek om dagelijks mijn gasverbuik op te schrijven en alles in grafiek te zetten per maand en per jaar om de evolutie te zien. Deze grafieken worden tevens gekoppeld aan de minimum en de gemiddelde dagtemperatuur die ik haal op twee weerstations in mijn regio.
            Mijn conclusie hieruit is dat die "fabrieksinstellingen" het in mijn geval nog zo slecht niet doen. Het is mij wel duidelijk dat ook bij een CV, niet voorbij kan aan een aantal wetten van oa de fysica.
            OK, toegegeven, mijn referentiepunt is enkel mijn stokoud stookolie systeem van voorheen. Daarop gebaseerd (gemiddeld stookolieverbruik op jaarbasis) is mijn winst in geschat jaarverbruik, en op dit ogenblik, ongeveer 25%. Dwz ik verbruik waarschijnlijk 25% minder Kwh vergeleken met mijn stookolie. (als de koude aanhoudt misschien maar 20%)

            En hoewel niet relevant: een moderne woning met volle "isolatie" norm waarbij men een bijkomend ventilatiesysteem moet bouwen omdat de natuurlijke convectie kompleet op z'n gat ligt is een bijzonder debiel idee. We zijn maar een haar verwijderd van een algemeen "sick building" syndroom! De problemen met stagnerende lucht in een ruimte zijn al jaaaren voldoende bekend. Ik begrijp dus sommige "moderne" concepten helemaal niet.

            Comment


            • #7
              Re: CV afregeling met WAR .. andermaal

              Bij de renovatie van onze woning hebben we gekozen voor een mazoutketel van Buderus met blauwevlambrander en een EMS (bc10)regeling met een RC35 thermostaat, ...om nog een zonneboiler te kunnen aansluiten.

              In mijn geval werkt de WAR regeling wel goed.

              Als het hard vriest stookt de ketel zijn temperatuur hoger,...wordt het warmer gaat de keteltemperatuur omlaag. Met een beetje zoeken en testen heb ik de stooklijn rechtstreeks aangepast. Je kan de aanvoertemp instellen, de maxtemp etc...

              De ingestelde kamertemp blijft. Aan de hand van de ingestelde buffering gebeurt de opwarming (kamer ) sneller of langzamer. De buffering is afhankelijk van hoe goed je woning de warmte kan vasthouden/koude tegenhouden.

              De nachtverlaging staat uit. Dit wil zeggen dat er s'nachts niet gestookt wordt......totdat een ingestelde minium buitentemp (vb -5° ) bereikt wordt.

              Door de renovatie, nieuwe ramen, isolatie etc...zakt de binnentemp s'nachts maar een aantal graden.

              s'Morgens, een half uur voordat de dagmodus start, wordt het tapwater éénmaal opgewarmd tot 60°. Hierna gaat de ketel terug naar zijn WAR-instellingen.

              Om een kamertemp te halen van 20° moet de ketel geen 60° hebben. Min aanvoer +-45°-50° voor radiatoren. Voor vloerverwarming mag dit lager zijn,..30°-35°

              Voor de opwarming van het tapwater heb je +-60°nodig. Max temp +-70°

              De WAR grijpt in op de ingestelde keteltemperaturen....hoe en hoeveel?...dat heb ik nog niet uitgevogelt

              Condensatieketels zijn niet ideaal om een radiatorennetwerk te voeden.

              Vloerverwarming heeft een veel lagere aanvoertemp nodig en is daarom beter geschikt om met een condensatieketel te werken.

              Ook het opwarmen van het tapwater (warmwater ) met een condensatieketel vereist een hogere temperatuur als normaal gehaald wordt bij een voordelig verbruik. Een temp van minstens 60° is nodig om ziekteverwekkers (legionella) te voorkomen.

              Wij verbruiken momenteel op jaarbasis nog 1200 liter mazout.( verwarming en warmwater)

              Dit is een halvering van de stookkosten van voor de renovatie.

              Door de plaatsing van een zonneboiler dit jaar zou er nog eens een gedeelte van de stookkosten moeten af gaan.

              Om te zeggen :"stel mij eens eventjes de WAR in".....vrees ik dat dit niet zal gaan.

              Je zal moeten experimenteren om de voordeligste manier van stoken voor jouw woning te vinden.

              Je kan in het menu van de RC35 de stooklijn rechtstreeks aanpassen.
              Groetjes
              ----JO

              Comment


              • #8
                Re: CV afregeling met WAR .. andermaal

                Ik heb hier pas de meterstanden moeten doorgeven.
                De vorige keer had ik 1142m³ aardgas verbruikt, met de nieuwe wandketel is dat nu 647m³.

                En dat is zowat de goedkoopste wandketel die er te koop is, zonder ingewikkelde toestanden om in te stellen.
                Die zal snel terugverdiend zijn.
                Ik heb veel te lang gewacht om die oude ketel te vervangen...

                Het rendement van een condensatieketel is wel nog iets hoger in combinatie met vloerverwarming, maar als die steeds op een zo laag mogelijke temperatuur werkt, dan zal je ook bij een systeem met radiatoren flink kunnen besparen tegenover het verbruik van een gewone brander.
                Nu heb ik de radiatortemperatuur op 40°C staan, dat is voldoende met de huidige buitentemperaturen.

                De tapwatertemperatuur staat hier op 55°C, dat is zelfs nog iets te warm voor de afwas.
                Omdat er hier geen voorraad water op warm gehouden wordt is legionella geen probleem, de warmtewisselaar van de brander wordt elke keer volledig doorgespoeld als ik warm water nodig heb.
                De brander stond standaard op die 55°C, en voor mij is dat prima. Bij die temperatuur condenseert de ketel ook nog tijdens het opwarmen van het koude leidingwater.

                Zodra ik de afrekening krijg van Electrabel ga ik op zoek naar een goedkopere leverancier voor gas en elektriciteit. Ik heb gezien dat ik daardoor ook nog eens zo'n 20% kan besparen.
                Hier kan je alle gegevens intikken, en dan krijg je meteen te zien hoeveel je moet betalen bij verschillende leveranciers: http://www.vreg.be/doe-de-v-test
                Last edited by Black B@ndit; 29 april 2012, 11:03.
                http://barthuysmans.smugmug.com/
                BD0338BE

                Comment


                • #9
                  Re: CV afregeling met WAR .. andermaal

                  Ik meen mij te herinneren dat standaard de stooklijn bij WAR op "min aanvoer 17°" staat op de RC 35.

                  Door de 17°instelling draait de pomp wel maar het 17° water brengt niks bij aan verwarming . Hierdoor heb ik een tijdje gedacht dat Buderus een k*t sturing had.....

                  Nu staat de "min aanvoer" op 35°en de max aanvoer op 65°en dat werkt goed.

                  We hebben een warmwaterboiler van 160 liter onder de ketel staan.

                  Op de RC 35 staat "tapwatervoorrang" ingesteld. Hierdoor wordt eerst de boiler terug op temperatuur gestookt bij het douchen, hierna valt alles terug naar de WAR-instellingen.

                  Voor de afwas, poetsen, jezelf wassen, etc... komt de éénmalige opwarming van het tapwater s'morgens gemakkleijk toe.

                  De bedoeling is om een zonneboiler van 300 liter bij te plaatsen. We hebben dan s'zomers een buffer van 460 liter warm water. Dit moet genoeg zijn om dagelijks te douchen zonder dat de brander moet opstaan.
                  Last edited by jo99841; 29 april 2012, 09:57.
                  Groetjes
                  ----JO

                  Comment


                  • #10
                    Re: CV afregeling met WAR .. andermaal

                    Oorspronkelijk geplaatst door Black B@ndit Bekijk bericht
                    Ik heb hier pas de meterstanden moeten doorgeven.
                    De vorige keer had ik 11242m³ aardgas verbruikt, met de nieuwe wandketel is dat nu 647m³.
                    Van 11242m³ naar 647m³ betekent een besparing van 95,25%.
                    Die nieuwe ketel heb je op enkele maanden terugverdiend.

                    Ik heb een Radson ketel (geen HR) die nog prima werkt, maar als ik met een nieuwe HR 95% profijt kan doen dan vliegt die Radson nog voor de winter buiten

                    Comment


                    • #11
                      Re: CV afregeling met WAR .. andermaal

                      Oorspronkelijk geplaatst door notex Bekijk bericht
                      Van 11242m³ naar 647m³ betekent een besparing van 95,25%.
                      Die nieuwe ketel heb je op enkele maanden terugverdiend.

                      Ik heb een Radson ketel (geen HR) die nog prima werkt, maar als ik met een nieuwe HR 95% profijt kan doen dan vliegt die Radson nog voor de winter buiten
                      Ik heb een cijfertje teveel ingetikt (waarschijnlijk twee toetsen tegelijk).

                      Het was 1142 en nu is het maar 647m³.

                      Dat is dus een besparing van 43%, geen 95%.
                      Last edited by Black B@ndit; 29 april 2012, 11:12.
                      http://barthuysmans.smugmug.com/
                      BD0338BE

                      Comment


                      • #12
                        Re: CV afregeling met WAR .. andermaal

                        Oorspronkelijk geplaatst door jo99841 Bekijk bericht
                        Bij de renovatie van onze woning hebben we gekozen voor een mazoutketel van Buderus met blauwevlambrander en een EMS (bc10)regeling met een RC35 thermostaat, ...om nog een zonneboiler te kunnen aansluiten.
                        In mijn geval werkt de WAR regeling wel goed.
                        Dank u voor de posting. Helaas leert die mij niets nieuws en andermaal helaas vind ik een paar van uw observaties weinig genuanceerd
                        Ik probeer nu te stoken met WAR met ruimteinvloed. Voorlopig heb ik een redelijk compromis maar 't is, zoals ik overal al kon lezen in forums, een PITA!

                        Als het hard vriest stookt de ketel zijn temperatuur hoger,...wordt het warmer gaat de keteltemperatuur omlaag. Met een beetje zoeken en testen heb ik de stooklijn rechtstreeks aangepast. Je kan de aanvoertemp instellen, de maxtemp etc...
                        heu .. dat is de essentie van een stooksysteem zeker? Nu heb ik deze laatste week integraal gewijd aan het instellen van de RC35 module, inclusief een hoop experimenteel werk (samen met een hoop stooklijnen uitgezet in exel, inclusief de vermoedelijke "correcties"). Helaas zijn er geen richtlijnen voor het instellen van een stooklijn ttz wat is bvb de globale impact op de stookinstallatie als men het eindpunt van de stooklijn (typisch 75°T@-10°C) 5°T omhoog of omlaag schuift? Kan men het voetpunt veranderen? (typ 20°T@20°C gedempt). Globaal gezien, allemaal mooi dat men deze parameters kan instellen maar nergens een indicatie wat de impact is op het stookgedrag van de ketel!

                        De ingestelde kamertemp blijft. Aan de hand van de ingestelde buffering gebeurt de opwarming (kamer ) sneller of langzamer. De buffering is afhankelijk van hoe goed je woning de warmte kan vasthouden/koude tegenhouden.
                        De nachtverlaging staat uit. Dit wil zeggen dat er s'nachts niet gestookt wordt......totdat een ingestelde minium buitentemp (vb -5° ) bereikt wordt.
                        Ik neem aan dat je met "buffering" bedoelt de demping van de buitentemperatuur? Nu, dat is voor mij een maat voor niets. De "standaard" demping staat, fabrieksinstelling, op 3 uur dwz dat je met een "vertraging" van 3 uur zit te stoken met de stooklijn van de (lage) buitentemperatuur. Als de buitentemperatuur bvb 's morgens snel oploopt dan zit je al met een te hoog ketelvermogen (en de meeste ketels zijn al overgedimensioneerd). Dat kan enkel tegengewerkt worden als de RC35 de ketel afschakelt of sterk laat pendelen, wat iets is wat je, in termen van rendement, niet echt wil!
                        Hier staat de nachtverlaging op "ruimteregeling" maar wegens de geringe afkoeling komt dat neer op een feitelijke "uit" stand. Ik heb daar mijn bedenkingen bij ivm met stookgedrag van de ketel als die 's morgens "aan" gaat.

                        Om een kamertemp te halen van 20° moet de ketel geen 60° hebben. Min aanvoer +-45°-50° voor radiatoren. Voor vloerverwarming mag dit lager zijn,..30°-35°
                        Voor de opwarming van het tapwater heb je +-60°nodig. Max temp +-70°

                        De WAR grijpt in op de ingestelde keteltemperaturen....hoe en hoeveel?...dat heb ik nog niet uitgevogelt
                        Ik neem aan dat je een MAXIMALE aanvoertemperatuur van 45-50°C bedoelt en niet minimale? Het ontgaat mij voorlopig waartoe de factor "minimale aanvoertemperatuur" kan dienen (behalve bij vloerverwarming bvb). Voor mij is de parameter "Max aanvoerT°" een giftig geschenk . Enerzijds beperk je de opgeleverde energie maar anderzijds beperk je 's morgens de warmteaanvoer en zelfs met de beperkte nachtelijke afkoeling, koelt het ketelwater behoorlijk af. In de praktijk komt er dat mogelijk op neer dat je "oneindig" lang moet stoken 's morgens om je huis op temperatuur te krijgen. Men kan nu eenmaal niet om bepaalde wetmatigheden heen!
                        Ik dacht al dat je bepaalde nuances nog niet had uitgevogeld! ;-)
                        Ik heb hier nu bladzijden vol geschreven met uitgeprobeerde combinaties van parameters en hun invloed op het ganse stooksysteem en de "monitor instellingen" die de RC35+ketellogica daaruit brouwen. Voor mij zit er allesbehalve een logica in dwz dat er mij een correcte formule ontbreekt om zelf de berekeningen te maken. Ik denk dat een aantal parameters dus niet weergegeven worden in de diagnose.
                        Tapwater heb ik niet omdat ik "historisch" gezien een electrische boiler heb op exclusief nachttarief. Nu is dat echt geen goedkope oplossing meer.

                        Condensatieketels zijn niet ideaal om een radiatorennetwerk te voeden.
                        Vloerverwarming heeft een veel lagere aanvoertemp nodig en is daarom beter geschikt om met een condensatieketel te werken.
                        Ja, dat heb ik nu ook al verschillende malen gelezen. Ik kan het min of meer beamen. Reken daarbij nog het probleem dat ketels verkocht/aangeraden worden die eigenlijk qua vermogen te hoog gedimensioneerd zijn in vermogen en dan weet je het wel. Het zo geroemde modulerend vermogen (typisch 21%?) is in het tussenseizoen nog veel te hoog om in het tussenseizoen matig te verwarmen. De ketel gaat dus pendelen omdat hij het opgewekte vermogen niet kwijt kan. (In een oude installatie met veel water en een gebouw dat slecht geisoleerd is heb je een ietsje minder problemen ... net zoals bij mij dus ..)
                        Een oplossing die in één van de forums aangereikt werd is om de temp instellingen bvb in de namiddag te corrigeren naar beneden toe bvb één graad lager dan de temps in de morgen. met de RC35 (ea) kan dat perfect.

                        Om te zeggen :"stel mij eens eventjes de WAR in".....vrees ik dat dit niet zal gaan.
                        Je zal moeten experimenteren om de voordeligste manier van stoken voor jouw woning te vinden.
                        Daar was ik al van overtuigd voor ik er aan begon ... vandaar de formulering van mijn vraag hier in het forum ...

                        Je kan in het menu van de RC35 de stooklijn rechtstreeks aanpassen.
                        Is mij bekend .. maar wat schiet ik er mee op? Ik heb al weken geleden een exel grafiek gemaakt waarin de verschillende stooklijnen (per +-5°C eindpunt) grafisch voorgesteld worden en de daarbij berekende, theoretische "keteltemperatuur" per graad C.
                        Hoe grijpt bvb de instelling van de "ruimtecorrectie" in op het stookgedrag (om maar één parameter te noemen, ga je in zee met bvb kamerT° compensatie dan ben je helemaal weg van huis!)? De parameter suggereert een invloed van 0 tot 10°K (met 0= zuiver WAR, 10= zuiver ruimte) maar de praktische waarden uit de diagnose volgen deze rekenkundige wet helemaal niet.
                        ... en natuurlijk is de pest: elke dag heb je een ander weerbeeld!! men blijft dus even lekker bezig!

                        Comment


                        • #13
                          Re: CV afregeling met WAR .. andermaal

                          Oorspronkelijk geplaatst door jo99841 Bekijk bericht
                          Ik meen mij te herinneren dat standaard de stooklijn bij WAR op "min aanvoer 17°" staat op de RC 35.
                          Door de 17°instelling draait de pomp wel maar het 17° water brengt niks bij aan verwarming . Hierdoor heb ik een tijdje gedacht dat Buderus een k*t sturing had.....
                          Nu staat de "min aanvoer" op 35°en de max aanvoer op 65°en dat werkt goed.
                          ....
                          De fabrieksinstelling op mijn RC35 is voor "min aanvoer" 5°C ... (cfr handleiding)
                          17° is de fabrieksinstelling op de thermostaat voor de nachtelijke afkoeling.

                          Mijn probleem in dit concept is dat met een "min aanvoer" T° van 35° men de ketel verplicht om het ketelwater op 35° te houden.
                          Nu zie ik met mijn instellingen dat het ketelwater op dit ogenblik flink onder deze waarden duikt nl tot 33° of zelfs nog lager (29°). het is moeilijk uit te maken wanneer de ketel nu werkelijk "uit" gaat in deze omstandigheden. Wat wel klaar is dat is dat hij, nu met de net iets hogere buitentemperaturen, niet meer "aan" gaat na ong 15-16 uur in de namiddag. Waarom zou ik dan de min temp opfokken tot 35°?
                          BTW .. Mijn stooklijn staat op een eindpunt van 70°C met een max aanvoer van 60° en een ruimteinvloed van 7K. Bij het "aan" slaan 's morgens gaat de ketelT° nu snel naar 60° maar wordt vrij snel teruggeregeld (door die 7K) naar rond de 40-42°. Tegen de vroege middag is de waterT° rond de 33-37° en dat blijft "nu op dit ogenblik" ongeveer zo tot de ketel af slaat.

                          Comment


                          • #14
                            Re: CV afregeling met WAR .. andermaal

                            Oorspronkelijk geplaatst door Black B@ndit Bekijk bericht
                            Ik heb hier pas de meterstanden moeten doorgeven.
                            De vorige keer had ik 1142m³ aardgas verbruikt, met de nieuwe wandketel is dat nu 647m³.
                            ...
                            Nu heb ik de radiatortemperatuur op 40°C staan, dat is voldoende met de huidige buitentemperaturen.
                            ...

                            Zodra ik de afrekening krijg van Electrabel ga ik op zoek naar een goedkopere leverancier voor gas en elektriciteit. Ik heb gezien dat ik daardoor ook nog eens zo'n 20% kan besparen.
                            Helaas krijg in mijn ouwe barak het verbruik (eerste jaar) zeker niet onder de 2500m3 gas zegge een slordige 24800Kwh .. zeg 25000Kwh .. dubbel glas staat op de verlanglijst.

                            Ik kan geloven dat je met 40° ruimschoots toekomt als je huis geisoleerd is zoals je totaalverbruik laat vermoeden

                            Ik heb mijn afrekening van electrabel gekregen en via al de spelers op de energiemarkt een raming laten uitvoeren (via websites) .. volgens de meest optimistische ramingen kan ik tot 660€ besparen op mijn energiefactuur!
                            dus ... bye bye Electrabel!!
                            Jullie hebben lang genoeg in mijn zakken gezeten!

                            Comment


                            • #15
                              Re: CV afregeling met WAR .. andermaal

                              Als de radiatoren berekend zijn op enkel glas, en zo goed als geen isolatie, dan zijn ze overbemeten wanneer je dubbel glas en extra isolatie hebt geplaatst.
                              Door die overbemeten radiators kan de radiatortemperatuur omlaag, en draait de condensatieketel op een hoger rendement.
                              Op die manier verdien je de investering van het dubbel glas nog sneller terug.

                              De isolatie is hier ook niet al te best, ik heb in het najaar wel de muren van de WC geïsoleerd. Die is buiten tegen de badkamer aangebouwd en zorgde ervoor dat de badkamer altijd veel te koud bleef.
                              Verder is de luchttoevoer die nodig was in de badkamer omdat de CV brander daar hangt nu dichtgemaakt. De nieuwe brander haalt de verse lucht binnen langs de dubbelwandige schouwbuis, daarom is er nu geen constante koude luchtstroom nodig in de badkamer.
                              Door die maatregelen moet ik nu de radiator in de badkamer alleen open zetten als ik er zelf ben (een tijdje vooraf natuurlijk, anders helpt dat niet veel). Vroeger moest ik de radiator daar de hele winter open laten staan om te voorkomen dat de boel zou bevriezen.
                              Dat speelt dus ook mee in de besparing...

                              Verder is het hier een heel bescheiden woning (een achterbouw, de woning is door de vroegere eigenaar in drie gedeeld om twee delen te kunnen verhuren).
                              Ik moet dus geen grote ruimte verwarmen.

                              Als ik het plat dak nog zou isoleren (daar zit de keuken, woonkamer en badkamer onder), dan zou ik waarschijnlijk nog wel meer kunnen besparen. Maar dat zal niet goedkoop zijn omdat er dan alle plafonds uit moeten om de isolatie aan te brengen. Het zal een pak meer kosten dan de nieuwe brander.
                              Maar als het buiten 0°C is, dan is de temperatuur hier in de woonkamer tegen s' morgens maar zo'n 2 tot 3°C gezakt, het zal dus nog wel meevallen met de warmteverliezen van dat plat dak.
                              http://barthuysmans.smugmug.com/
                              BD0338BE

                              Comment

                              Working...
                              X