Belgiumdigital.com in samenwerking met
Weergegeven resultaten: 1 t/m 24 van 24

Discussie: Beregening van tuin

 1. #1

  Standaard Beregening van tuin

  Mijn schoonouders denken aan putwater voor beregening en/of druppelbevloeiing van hun tuin.
  We spreken, aan de ene zijde, over 240 m2 gras (besproeing met sproeiers) en goed 52 m2 borderbeplanting (bevloeiingsdarm in zigzag gelegd +- 80 lopende meter? : bamboe, hosta, ..).

  Aan de andere zijde een stuk met 300 m2 gras en 25 lm bamboe (zigzag 50 lm druppeldarm?).
  Beide "zijden" zouden dan beurtelings water krijgen, gestuurd door computertje.

  Niet-aangrenzende (beperkte) beplantingen zijn dan sporadisch voor de bestaande RW put en tuinslang.

  Er is dus putboring en één en ander nodig dat zijn plaats zou vinden in (de buurt van) nog te plaatsen tuinhuis.
  Het lijkt me eerder complex (zie helemaal onderaan: info/tips) en zelfplaatsing en aansluitingen is dus niet (of zeker niet helemaal) aan de orde.

  De reeds verzamelde info levert ook nog veel vraagtekens op.
  - In de buurt zijn er die putten hebben van +-7 m, werkend met een eenvoudige bovengrondse pomp (men spreekt van Makro aanbiedingen). Wel ijzer aanwezig.
  - Een "putboorder" uit de omgeving telefonisch gecontacteerd, zegt rond de 7 m goed water te vinden. Zou 300 € kosten voor boring + filter + socarex darm.
  Qua toegang tot de tuin heeft de man voldoende aan "kruiwagen afmetingen". Dus dit lijkt me een heel eenvoudige, quasi manuele activiteit. Hij sprak wel van waterkwaliteitsmetingen op verschillende dieptes. Daarna moet dan nog iemand aansluitingen en pomp plaatsen.
  - Omwille van dat laatste en via tip van een tuinaanlegger een "all in" specialist gecontacteerd.
  Zijn telefonische info: hij zou checken met zijn (onderaannemer-putboorder en DOV (Databank Ondergrond Vlaanderen) en meldde nadien "positief" nieuws: met 3 "filterputjes" zouden ze een debiet van 4.000 lit/u krijgen.
  De boring vereist toegang van een kleine rupskraan.
  Midden volgende week komt die ter plaatse voor meer tekst en uitleg.

  Ik vond intussen volgende info en/of tips via google:
  "- als je werkt met een pomp boven en een aanzuigdarm moet het waterniveau in de put steeds op max 7 meter diepte blijven
  - als je werkt met een dieptepomp ( smalle pomp in het boorgat) dan moet de pomp het water naar boven kunnen stuwen ( opvoerdruk groter dan diepte /10m).
  Het debiet van de pomp moet steeds lager zijn dan het aanvoerdebiet van de put, ttz de snelheid waarmee het water uit de omliggende lagen in de boorput komt, hiervoor is het aangewezen een pomp met klein debiet te nemen. Sommigen werken men met een kleine dieptepomp die bovenaan een vat opvult, waarna men met een grotere pomp het eigenlijke werk doet."
  "- Onze zoon heeft een paar jaar geleden een huis gekocht met een waterput van 11 meter diep, hij heeft daar een zware pomp met drukvat opgezet maar krijgt praktisch geen water opgepomt.Ik ben dan naar een handelaar gegaan die putten boort en pompen instaleert.Hij heeft mij gezegd dat er geen andere oplossing was dan een dieptepomp te zetten,en dat een hydrofoorgroep maar tot max. 8 meter diepte water kan oppompen."

  Mijn eerste indruk:
  - eerste aannemer eerder basic/amateuristisch? De andere aannemer enige "overkill" en allicht (peper)duur ?
  - volgens sommige buren precies poepsimpel (maar vertellen ze misschien niet het hele verhaal), aan de andere kant eerder complex?

  Zijn hier ervaringen en/of tips?

 2. #2

  Standaard Re: Beregening van tuin

  Canon EOS Digital
  BD0479BE

 3. #3
  Geregistreerd: 20 juni 2010

  Standaard Re: Beregening van tuin

  Omdat ik ook veel 'beregen' als het droog is, en dit jaar hebben we nog niets anders gekend dan droogte, heb ik al eens her en der geïnformeerd om een boorput te laten steken achter ons tuinhuis.
  Onderschat niet hoeveel water die een beregeninstallatie verbruikt !!
  Omdat de regenputten quasi onmiddellijk leeg zijn bij het sproeien dacht ik dit jaar ook aan een boorput.

  De prijzen variëren, maar om bij ons 'goed' en voldoende grondwater te verkrijgen moeten ze ongeveer 15 meter diep gaan.
  Alle prijzen die ik kreeg draaien rond de 1.000 euro voor de putboring. Daarbij komt dan nog de dieptepomp.
  Voor een beetje degelijke dieptepomp mag je nog eens op ongeveer 1.000 euro rekenen.

  Komt daar dan nog de installatie bij, en je zit, denk ik al vlug aan een totaal van 2.500 euro (zonder de beregeninstallatie als daar zijn ingewerkte sproeiers, druppelinstallatie enz...)
  Toch wel een duur iets. Daar kan je reeds heel wat leidingwater mee sproeien hoor .

  Bij ons mogen ze niet met zwaar materiaal over het gazon, maar geen enkele die daar een probleem van maakt. Misschien is het daardoor wel wat duurder, maar je gazon opnieuw laten aanleggen kost ook een cent.

  Maar op termijn doe je natuurlijk toch voordeel en nog een voordeel, je hoeft je niks aan te trekken van het verbod op sproeien dat ze al eens durven uitvaardigen... alhoewel daar particulier toch nooit controle op gedaan wordt.

  Jammer dat de een ex collega van mij niet meer in leven is, maar die had zelf een 'boor' ineengestoken (gewoon te draaien met de hand en water van de waterleiding en op een paar uur was die geboord) en plaatste boorputten tot 12 meter bij elke collega die het wou. Ik ken er die nu reeds meer dan 20 jaar water trekken uit 'zijn' boorput.
  Je hoefde enkel het materiaal als de geperforeerde buis en het 'zand' te betalen en je had een goed werkende boorput voor een habbekrats.
  Ik heb nog geïnformeerd naar de boor zelf bij mijn werkgever, want die lag daar altijd op de koer, maar die is ondertussen ook verdwenen.

  Ik wacht nog één jaar af. Is het volgend jaar weer kraakdroog, dan hak ik de knoop door en komt er een boorput.

 4. #4
  Geregistreerd: 14 december 2005

  Standaard Re: Beregening van tuin

  Als je een hangende waterkolom hebt van 10m, dan heb je een volkomen vacuum door de atmosferische druk.
  Met wat veiligheid kan je water uit een put van 7-8m opzuigen zonder grote risico's op cavitatie (vacuumbellen in je pomp die de pomp vernielen).

  Ik denk dat je eerste putboorder een lokale kerel is die weet dat het "meestal" wel werkt, en als die hoort dat het voor beregening is, dan stelt die ook geen verdere vragen over waterkwaliteit. Als je je pomp dan niet te groot kiest, en het water komt vlot toe, dan heb je geen problemen. Bij klachten zal die misschien voorstellen om 2 m verder een nieuwe put boren.

  De tweede wil je een gegarandeerde oplossing met certificaten aanbieden, en vraagt wat meer.

 5. #5
  Geregistreerd: 13 januari 2006

  Standaard Re: Beregening van tuin

  Alles hangt een beetje af hoe diep het water zit natuurlijk, als je eentje wil die garanties geeft zal het idd duurder worden dan een locale kleine boorder uit de streek die wel wat ervaring heeft ( maar ook in de mist kan gaan natuurlijk ) , boorputten steken is geen exacte wetenschap dat is zeker, ik heb er 10-20 jaar geleden samen met m’n pa een 8 a 10 gestoken , sommige tot tegen de 20m diep. Ik weet nog dat een 2-tal van die putten waardeloos bleken achteraf ( wij waren ook geen pro’s hé ) …

  Zelf steken is eigenlijk niet moeilijk maar kan fysiek wel een redelijk klusje zijn , de benodigde materialen kosten niet zo veel , een stuk filterbuis van Pantek in Wielsbeke, wat PVC buizen diam 160 a 200mm er bovenop , wat PVC lijm en moffen, RVS parkervijzen en wat zakken filterzand en keien. Meer heb je niet nodig tenminste wat het deel in de grond betreft. Een boor maken is peanuts , gewoon een soort driepekkel in stalen buizen maken en 1.5” galvabuizen op pakweg 2m snijden en op de uiteinden draad snijden en aan één zijde een “machon” oplassen.

  De “boor” zelf bestaat uit ook zo’n stuk 1.5” buis waar op één uiteinde driehoekige stalen platen in stervorm zijn gelast , diam “boorkop” pakweg een 25 a 30cm. Dan heb je nog een soort van een “galg” nodig met een rotatieve waterkoppeling om de aansluiting met een waterslang te maken , een buizensleutel met 2 buizen opgelast en elk aan een kant van de driepikkel en draaien maar… Wanneer je 2m diep bent terug een nieuw stuk van 2m er op zetten enz…
  Beste is om een put te graven van pakweg 1m³ naast de boorput , van de boorput een kanaaltje graven naar die put.

  Wanneer je klaar bent met boren zou de put ongeveer vol moeten zijn ( afhankelijk van de diepte die je boort natuurlijk )
  Het allerbelangrijkste is dat je een zware pomp ter beschikking hebt en voldoende water ( de meeste prof putboorders hebben wel pompen die het teruggepompte vuil water kunnen oppompen zodat ze beperkt water van doen hebben ) , wij boorden dit met een redelijk zware 3 fasige pomp van 5.5kW ( geeft zo’n 10 bar op 1.5” uitlaat , je moet de slang dus redelijk stevig in de hand hebben als je die aanzet ) en dat lukte zeer aardig. Ik lees hier dat er dit iemand deed met water van de waterleiding maar daar zal dan wel nog een bijkomende pomp hebben tussengezeten volgens mij want als je pomp geen debiet/druk voldoende hebt zal je het losgespoten zand nooit naar boven gepompt krijgen, het debiet en druk op het leidingnet gaat in de verste verte niet toereikend zijn hiervoor.

  Los daarvan zal de installatie van zo'n komplete beregeningsinstallatie als je dat moet volledig door vakmannen laten doen geen goedkoop grapje worden , hou ook rekening dat je dit in de winter ook moet op lucht kunnen plaatsen op een makkelijke manier of er zal na enkele nachtjes vorst niet veel meer heel zijn...
  Laatst gewijzigd door RDB; 25 augustus 2017 om 17:17
  1D-X/ 6D /Sigma 50Art/85L/100L IS macro /16-35L IS /24-70LII /70-200F2.8L IS II/180L Macro /300F2.8L IS /500F4L IS /1.4xext /2x ext

 6. #6
  Geregistreerd: 10 oktober 2007

  Standaard Re: Beregening van tuin

  Voor het plaatsen van beregeningsinstallaties, het aantal circuits en dergelijke wordt bepaald door de bron waar je het water vandaan haalt en welk debiet
  je ter beschikking hebt.

  Op sommige plaatsen heb je heel veel water zelfs op heel beperkte diepte, op andere plaatsen bijna geen water zelf tot op grote diepte.
  Ik heb bij klanten boorputten zitten van enkele meters, tot putten die tot 120m diepte gaan.
  Op een aantal plaatsen vind je zelfs geen water en is het enkel brak water (dus onbruikbaar)
  De kostprijs voor het boren van een boorput wordt bepaald door de diepte, maar ook door welke materialen moet geboord worden zoals bvb rotsen in de ondergrond (ja zelfs in Vlaanderen).
  Het beste type boorput zijn de zogenaamde filterputten. Met de zogenaamde kelderputten kan je sneller problemen hebben en zal je meer last hebben van zand.

  Een goede putboorder zal altijd zorgen dat de boorput kiemvrij wordt geplaatst.

  Een goede putboorder doet eerst onderzoek zodat hij kan inschatten hoe diep en door welke grondsoorten en/of rotsen hij zal moeten boren.
  Tijdens het boren is het de boormeester die bepaald wanneer hij op de juiste diepte zit. (kan je zien aan de kleur van het zand en de samenstelling)
  De zogenaamde wateraders hebben een andere kleur en samenstelling van zand.

  Voor de beregeningsinstallatie zelf is het van belang dat je goede materialen gebruikt, zeker
  als je magneetventielen gaat gebruiken, want dit is de zwakste schakel en het eerste waar defecten aan optreden.
  Op de markt zijn er ventielen te vinden die maar een jaartje meegaan. (te vinden in doe het zelf)
  Een zandkorrel kan reeds een magneetventiel doen verstoppen en/of open laten staan.
  Zorg dan ook dat je altijd goed bij deze magneetventielen kan om eraan te werken en ze makkelijk kan demonteren.
  Een goede zandfilter wordt dan ook aangeraden en wordt geplaatst net voor de collector. (verlengt levensduur van ventielen en sproeiers)

  Hou er rekening mee dat sproeiers een veel grotere druk nodig hebben tov van een druppelslang.
  Voor lange werking van een druppelslang wordt er een drukreductor geplaatst van max 2 bar en 1 circuit is best niet langer dan 200m
  Je zorgt er ook best voor bij het plaatsen van een druppelslang dat je vanaf het begin start met een T-stuk en onderweg nog diverse T-stuks
  voorziet zodat je circuit gesloten is. Zo blijft het water stromen en zal je minder snel verstoppingen krijgen.
  Ik zorg er ook altijd voor dat druppelslangen kunnen worden doorgespoeld.

  Voor de plaatsing van sproeiers zijn er ook specifieke regels zoals welk type sproeier waar, hoeveel moet ik overlappen enz.

  Er wordt eigenlijk altijd een plan gemaakt waarop het aantal circuits worden getekend en welk bereik de sproeiers moeten hebben enz.
  Zoiets doe ik nooit zelf, maar laat al die berekeningen maken door een firma die dagelijks daarmee bezig zijn.

  Het plaatsen zelf is vrij eenvoudig als je je aan de regels en voorschriften houd.

  En als laatste tip kan ik meegeven dat het belangrijk is dat je eerst een spoeling doet van alle circuits voor je de sproeikoppen plaatst.

  En ja spijtig genoeg een goede beregeningsinstallatie die vele jaren zal werken kost geld.

  Denk ook na voor je een installatie gaat plaatsen, want is het wel nodig dat alles water krijgt?
  Bamboe en de meeste siergrassen hebben geen extra water nodig als ze volgens de regels der kunst werden aangeplant.
  Trouwens, een goed aangelegd gazon heeft ook weinig extra water nodig en kan een droogte makkelijk doorstaan.
  Ik vind het altijd zalig om te zien tijdens droge periodes dat het ene gazon na enkele dagen fris bruin staat en bij de gebuur
  veel langer fris groen blijft, en ja zonder dat deze laatste water geeft. (= gewoon het verschil tussen een kwaliteitsgazon en een doorsnee aangelegd gazon)
  En dit idem op welke manier planten werden aangeplant zal bepalen als ze droogteperiodes zullen overleven of niet.

  En ja, zoals hierboven reeds geschreven : collector en sproeiers moet je droog kunnen blazen, want water en vorst zal de ventielen en sproeiers
  niet lang laten meegaan.

  Groetjes,

  Dirk

  "Denk aan de natuur en wees spaarzaam met water"

 7. #7

  Standaard Re: Beregening van tuin

  Ik had een ringenput met ondrinkbaar water toen ik hier kwam wonen. Eén van de eerste dingen die ik heb gedaan is een boorput laten steken, ik heb bij 2 firma's prijs gevraagd : bij Smet uit Dessel en Dirk Goddyn uit Lichtervelde. Smet ging ervan uit dat ik het water nooit zou kunnen oppompen en er stond dus een onderwaterpomp op de offerte (reken en tel 40.000 toenmalige franken), alles inbegrepen zat ik aan ong 120.000 fr. Toen ik contact nam met Goddyn had ik al meteen in het snotjes dat hij me wist wonen, hij was zeker van zijn stuk : ik had die nieuwe pomp echt niet nodig. Voor de deur ligt er een beek waardoor hij niet moest aanrukken met vrachtwagen met citerne. Ze hebben hier geboord met een driepikkel, dus niet de boel overhoop gereden met het grote materiaal.
  Diepte : 22 meter. Maar laat me eerst zeggen dat het fysisch klopt dat je niet hoger kan opzuigen dan de (theoretisch) maximale diepte van 10 meter maar nu komt wat ze dikwijls "vergeten" om te zeggen : GEMETEN VAN HET WATEROPPERVLAK in de put tot de pomp. Als je de pomp op het derde verdiep zet heb je het ook vlaggen. Boorput voor 1/3 van de prijs en heel tevreden van. Omdat ik geen toegang had tot het waterleidingsnetwerk kon ik bovendien nog een premie krijgen.
  Enkel wat ijzer te veel volgens de norm.
  Sproeien in de tuin doe ik kwasi nooit maar als het eens heel droog wordt dan gooi ik een zware dompelpomp met brandweerslang in de beek.

  Dat de enige oplossing zo'n inoxpomp in de put is klopt ook niet. Een vriend van ons woont hier 1 km verder maar wel dik 10 meter hoger en die putpompen bestonden er toen amper. Rob werkt met een compressor om het water naar boven te duwen, een druk van 6 bar volstaat om water (in theorie) tientallen meters op te stuwen (een kolom van 10 m water heeft een druk van zo'n 1 bar).
  En om even weer de wijsneus uit te hangen : iedereen spreekt over water opzuigen. In feite klopt dit niet : het is de atmosferische druk die het water opduwt. Dat is tevens de reden dat er beluchting moet zijn van de boorput, anders trek je een vacuum in de put en is het afgelopen met zuigen van water.

  Moraal van het verhaal : kies een firma uit de buurt en laat je niet verleiden door wichelroedelopers

 8. #8

  Standaard Re: Beregening van tuin

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Tommie1 Bekijk bericht
  Als je een hangende waterkolom hebt van 10m, dan heb je een volkomen vacuum door de atmosferische druk.
  Met wat veiligheid kan je water uit een put van 7-8m opzuigen zonder grote risico's op cavitatie (vacuumbellen in je pomp die de pomp vernielen).

  Ik denk dat je eerste putboorder een lokale kerel is die weet dat het "meestal" wel werkt, en als die hoort dat het voor beregening is, dan stelt die ook geen verdere vragen over waterkwaliteit. Als je je pomp dan niet te groot kiest, en het water komt vlot toe, dan heb je geen problemen. Bij klachten zal die misschien voorstellen om 2 m verder een nieuwe put boren.

  De tweede wil je een gegarandeerde oplossing met certificaten aanbieden, en vraagt wat meer.
  Klopt. Ik heb bewust gekozen voor een veel duurdere niet-rotatieve pomp (die niemand mee wil hebben). Er stond hier een Claeyspomp die ik nu in reserve hou. Momenteel werk ik met een Stork uit de jaren 50, één keer de zuiger en de kleppen vernieuwd. Ik zou begot niet weten wat er daar kan aan kapot gaan. In 2011 heb ik een lek gehad aan het pompvat. Deze vaten worden nog altijd nieuw gemaakt. En voor als alles verkeerd loopt heb ik nog een Hermes die iemand heeft laten openvriezen. Netjes gelast en ziezo, klaar.
  Mijn zoon heeft een Speck en een Claeys maar ik heb altijd gehoord dat de Rolls onder de pompen Duba is (geen ervaring mee).
  In de Claeys heb ik eens andere kleppen gestoken : kost echt niks, het zijn gewoon dikke rubber-ringen.

  Als het pompen knowhow betreft dan verwijs ik altijd door naar Daniël Denoo-Tallieu uit Torhout. Heeft gewoon alles in voorraad (de tijd van de touwtjes als afdichting van een steekpomp is allang achterhaald hoor) en niet alleen dat : hij weet er alles van. De assen zijn tegenwoordig uit inox, enkel zorgen voor een goede filter voor de pomp want zand is moordend, niet voor de kleppen maar voor de as. Een eeuwigheid geleden was erop usenet iemand die geen zuiger meer vond voor zijn pomp, hij was wanhopig, Daniël had daar een oplossing voor : hij heeft er een gemaakt.

  Blijft dan nog : het vat. Alle rotatiefjes werken met een membraanvatje of elektronische sturing. Dat gaat met de jaren kapot (afhankelijk van het merk). Ik werk dus met een 200 l galvanisévat met luchtbel.
  Daarvoor heb je een luchtsnuiver nodig om de bel op grootte te houden en dat afregelen is geen sinecure. Als de bel te groot is beginnen bij afnemende druk de kranen te "blazen", bij te klein slaat de pomp om de haverklap aan en af.
  Lui als ik ben heb ik een snuiver gezet in de aanzuig die constant dicht staat. Zo'n 1 tot 2 keer per jaar hoor ik dat de bel te klein is, die draai ik dan een kartslagje open en een dag of twee later beginnen de kranen te blazen, alles eens grondig purgeren van het ijzer en dan terug dicht. Werkt nu al 30 jaar probleemloos.

 9. #9

  Standaard Re: Beregening van tuin

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Tommie1 Bekijk bericht
  Als je een hangende waterkolom hebt van 10m, dan heb je een volkomen vacuum door de atmosferische druk.
  Met wat veiligheid kan je water uit een put van 7-8m opzuigen zonder grote risico's op cavitatie (vacuumbellen in je pomp die de pomp vernielen).

  Ik denk dat je eerste putboorder een lokale kerel is die weet dat het "meestal" wel werkt, en als die hoort dat het voor beregening is, dan stelt die ook geen verdere vragen over waterkwaliteit. Als je je pomp dan niet te groot kiest, en het water komt vlot toe, dan heb je geen problemen. Bij klachten zal die misschien voorstellen om 2 m verder een nieuwe put boren.

  De tweede wil je een gegarandeerde oplossing met certificaten aanbieden, en vraagt wat meer.
  Ik nog even : als het gaat over drinkwater betwijfel ik als er zullen boren met volledige garantie. Goddyn zei : ik kan niet oppompen wat er niet zit en hij heeft gelijk.
  Het ware natuurlijk handig als je 20 meter diep kon kijken.
  Dit heeft niks te maken met drinkwaterwinning maar ik wil nog even dit verhaal kwijt : ik drie smeerputten en een kelder gemetst, bij drie ervan moest ik laten droogzuigen. Twee ervan waren bij mij en dat ging echt probleemloos. De andere smeerput was bij mijn broer hier 5 km verder in Wingene : horror ! Er hebben daar twee zware Storks aangelegen, de as van de ene was na een week totaal ingelopen. Die onderste lagen heb ik gemetst terwijl hier en daar het water naar binnen sijpelde (snelcement), op een gegeven moment begon de put in te vallen tot de onderkant van de fundamenten bloot kwam (het was in een garage die er al stond). De man van de pompen was dezelfde als bij mij maar hij zei me : als ik hier nog in de buurt word gevraagd denk ik dat ik iets anders zal te doen hebben .... Maar hij speelde het spel heel eerlijk en heeft geen enkele extra kost aangerekend : part of the job.

 10. #10

  Standaard Re: Beregening van tuin

  Nu toch iedereen vindt dat de tuin echt moet bewaterd worden ...
  Grondwaterwinning is gunningsplichtig. Natuurlijk kunnen we zoals velen de schijnheilige uithangen en van niets gebaren en lekker boren ...
  Let wel, water is een duur product dat we moeten koesteren ... Drinkwater nog meer en het oppompen legt reserves droog. Steek regenputten, grote e, je hoeft geen boring te doen en naar gelang de gemeente kan je nog een subsidie krijgen ook.
  Sorry, maar dit moet ook eens gezegd.
  Hoe dieper, hoe ouder het water, dwz, dat het water dat zich daar bevind er jaren heeft over gedaan om daar te geraken. De honderden, duizenden liters water die er ontgonnen worden worden niet op de seconde bij gevuld.
  Misschien moeten we ook iets minder snel een drainage leggen. Ik ken er die dat geplaatst hebben en die nu dit jaar bewatering hebben geplaatst omdat het gras te droog stond.
  Misschien ook leuk om weten is dat gras wel tegen een droogte kan hoor. Is één van de sterkste planten.

  https://www.vmm.be/water/grondwater/gebruik
  https://www.fotospotter.be
  Je suis content d’être heureux

 11. #11
  Geregistreerd: 20 juni 2010

  Standaard Re: Beregening van tuin

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Wim.Vanmaele Bekijk bericht
  Nu toch iedereen vindt dat de tuin echt moet bewaterd worden ...
  Grondwaterwinning is gunningsplichtig. Natuurlijk kunnen we zoals velen de schijnheilige uithangen en van niets gebaren en lekker boren ...
  Let wel, water is een duur product dat we moeten koesteren ... Drinkwater nog meer en het oppompen legt reserves droog. Steek regenputten, grote e, je hoeft geen boring te doen en naar gelang de gemeente kan je nog een subsidie krijgen ook.
  Sorry, maar dit moet ook eens gezegd.
  Hoe dieper, hoe ouder het water, dwz, dat het water dat zich daar bevind er jaren heeft over gedaan om daar te geraken. De honderden, duizenden liters water die er ontgonnen worden worden niet op de seconde bij gevuld.
  Misschien moeten we ook iets minder snel een drainage leggen. Ik ken er die dat geplaatst hebben en die nu dit jaar bewatering hebben geplaatst omdat het gras te droog stond.
  Misschien ook leuk om weten is dat gras wel tegen een droogte kan hoor. Is één van de sterkste planten.

  https://www.vmm.be/water/grondwater/gebruik
  Bij nieuwbouw kan je inderdaad veel en grote regenputten laten steken, maar bij 99% van de bestaande woningen is dit onmogelijk zonder één en ander van tuin, terras, oprit of andere te verwoesten, dus een serieus kostenplaatje bovenop de kostprijs van de regenputten.
  En wat baten voor 100.000 liter aan regenputten als het niet of nauwelijks regent zoals het laatste jaar (en wie weet misschien ook de komende jaren) !?!?

  En inderdaad, gras is heel sterk. Ondanks het feit dat het er roest/dood uitziet, schiet het na wat regen weer door.
  Maar wijzelf hebben het graag een beetje mooi/proper rond onze woning, en dat een ander graag roest gras ziet, daar kan ik inkomen (ieder zijn mening daarover), maar wij zien het liever groen .

  En wat de melding betreft, het gros van de mensen is niet verplicht het boren van een put aan te geven.

  Het volgende moet je niet aangeven :

  Een grondwaterwinning van minder dan 500 m3/jaar waarvan het water alleen wordt gebruikt voor huishoudelijke toepassingen.

  Als je dit leest, dan zullen er heel wat uit de boot vallen, want om 500 m³ te gaan verbruiken voor huishoudelijke toepassingen

  En wat kan men zoals verstaan onder huishoudelijke toepassingen...
  Volgens de Watergroep zelf is dit oa het waterverbruik voor gewone woningen, dus moet geen enkele particulier een putboring aangeven (?) :

  Onderscheid huishoudelijk en niet huishoudelijk verbruik

  Ontdek aan de hand van concrete situaties welk tarief vanaf 1 januari 2016 op jouw verbruik van toepassing is. Een tarief wordt altijd toegewezen per watermeter.
  Huishoudelijk tarief geldt voor waterlevering aan wooneenheden

  Dit geldt o.a. voor:

  een éénsgezinswoning
  een appartement met eigen watermeter
  een tweede verblijf
  serviceflats
  meerdere appartementen met gemeenschappelijke watermeter
  een appartement/studio in een studentenverblijf

  Niet-huishoudelijk tarief geldt voor waterlevering aan niet-wooneenheden

  Dit geldt o.a. voor:

  een handelspand/bedrijfsgebouw
  meerdere handelspanden met gemeenschappelijke watermeter
  een landbouwbedrijf
  een watermeter voor de gemeenschap in een appartementsgebouw
  een brandleiding in een appartementsgebouw
  een brandleiding in een handelspand/bedrijfsgebouw
  een hotel / motel
  Laatst gewijzigd door Guest17; 28 augustus 2017 om 10:53

 12. #12

  Standaard Re: Beregening van tuin

  'k Vind de discussie leerrijk geworden. Dank voor de bijdragen.
  Nu ik dit gelezen heb, ga ik mijn schoonouders zeker niet pushen.
  Van meldingsplicht en vergunning hebben we idd al informatie (voor dat laatste moet je wel al een redelijk grootverbruiker zijn).

  Aangezien we in de familie nogal overtuigd zijn van de waarde van milieubehoud is er vanuit dat oogpunt ook een zekere terughoudendheid of bezorgdheid om bvb de waterhuishouding te verstoren.
  Omdat we daar niet in thuis zijn, rijzen er bvb wel vragen bij één en ander, zo bvb
  - wat voor positief resultaat voor de waterhuishouding is er van een vergund overvloedig besproeien van de vele voetbalvelden,
  - is er niet zoiets als een kringloop: wat je uit de grond haalt en sproeit komt terug onder vorm van gewone insijpeling, verdamping, de kringloop van plantengroei/zuurstofproductie (met positief gevolg voor luchtkwaliteit)
  ...
  Misschien interessante vragen voor hen om eens mee naar de milieudienst te trekken (en dat is positief bedoeld hoor)

 13. #13
  Geregistreerd: 14 december 2005

  Standaard Re: Beregening van tuin

  Om uw gras groen te houden tijdens lange droogtes zijn regenwaterputten niet de oplossing.
  ALs uw gras bruin ziet, dan zijn uw putten ook leeg.

  Nu, mijn gras was ook een beetje bruin in Juli, nu ziet dat zo groen als maar zijn kan, en ik sproei niet uit principe.
  Het enige wat ik water heb gegeven zijn mijn tomaten, maar die zijn vernield door de hagel.

 14. #14

  Standaard Re: Beregening van tuin

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Tommie1 Bekijk bericht
  Om uw gras groen te houden tijdens lange droogtes zijn regenwaterputten niet de oplossing.
  ALs uw gras bruin ziet, dan zijn uw putten ook leeg.

  Nu, mijn gras was ook een beetje bruin in Juli, nu ziet dat zo groen als maar zijn kan, en ik sproei niet uit principe.
  Het enige wat ik water heb gegeven zijn mijn tomaten, maar die zijn vernield door de hagel.
  Inderdaad. Love your vision. Dat gras kan me ook geen zier schelen. En de wilde tuin ????? die overleeft, dat is de bedoeling trouwens.
  Nooit gesnapt waarom mensen op een golfveld willen leven.

 15. #15

  Standaard Re: Beregening van tuin

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door opapol Bekijk bericht
  Inderdaad. Love your vision. Dat gras kan me ook geen zier schelen. En de wilde tuin ????? die overleeft, dat is de bedoeling trouwens.
  Nooit gesnapt waarom mensen op een golfveld willen leven.

  Wij zijn hier van hetzelfde gedacht. Wij wonen in een straat met 95% gesloten bebouwing. Elk huis heeft een kleine voortuin. De meeste hebben voor hun huis verharding, witte kiezel met buxus, etc. De enige met bloemen en planten is die van ons. Tuin wordt niet "onderhouden" zoals de meesten dat zouden doen, maar wij hebben wel insecten, zandbijtjes. Vorig jaar zelfs putters op ons "onkruid" en rupsen van de koninginnepage. Ieder mag natuurlijk doen met zijn tuin wat ie wil, maar de natuur kan er enkel bij welvaren als iedereen zijn duitje in het zakje doet.
  Mvg.
  Robert
  Live each day like it's your last. One day, you'll get it right. Oscar Wilde

 16. #16
  Geregistreerd: 20 juni 2010

  Standaard Re: Beregening van tuin

  Tsja Paul, precies zoals wij niet snappen dat sommige mensen in een wildernis willen wonen .
  Elk zijn mening daarover zeker, zoals met alles.

  Hier staan voorjaarsbloeiers, fruitbomen, moestuin, allerlei zomerbloeiers enz.
  Zelfs een paar bijenhotels (zelfgemaakt) die elk jaar vol zitten, een paar vlinderhotels (zelfgemaakt) en een viertal mezenkastjes (zelfgemaakt) die ook elk jaar een nestje voortbrengen.
  Wij hebben dan nog een vijver waar de vooral de bruine, maar ook de groene kikker goed in kweekt, waar de libellen en waterjuffers thuis zijn...
  Wij zien in onze tuin elk jaar koolmeesjes, pimpelmeesjes, staartmezen, winterkoninkjes, roodborstjes, merels, mussen, alle vinkachtigen, Vlaamse gaaien... en ik zal er nog een paar vergeten.
  Van de tortelduifjes en de bosduiven ga ik dan nog zwijgen.

  Maar ons gazon is netjes groen en perfect onderhouden.

  Dus respect voor de natuur kan ook met een groen gazon hoor.
  Maar ja, onze tuin is dan ook honderden m² groot, om daar wat diversiteit in te brengen is het veel makkelijker dan in Hasseltenaar zijn voortuintje bvb.

  Ik zal binnen een paar weken eens een foto of filmke plaatsen van een viertal struiken die we hier staan hebben en die bloeien in september.
  Ik weet niet meer welke struiken het zijn, maar straks zitten daar duizenden bijen en vlinders op. Je moet het gezien hebben om het te geloven.

  Dus een net gazon hebben, is geen respect voor de natuur hebben... ik dacht het niet.

  Dus iemand die een mooi gazon heeft direct af schilderen als een natuurbarbaar...en als Hasseltenaar denkt dat wij ons duit niet in het zakje doen voor de natuur, dan mag hij altijd eens komen kijken, ik denk dat wij een veelvoud van duiten in het zakje doen vergeleken met hem .
  Laatst gewijzigd door Guest17; 29 augustus 2017 om 12:45

 17. #17
  Geregistreerd: 20 juni 2010

  Standaard Re: Beregening van tuin

  Dubbel

 18. #18

  Standaard Re: Beregening van tuin

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Hasseltenaar Bekijk bericht
  Wij zijn hier van hetzelfde gedacht. Wij wonen in een straat met 95% gesloten bebouwing. Elk huis heeft een kleine voortuin. De meeste hebben voor hun huis verharding, witte kiezel met buxus, etc. De enige met bloemen en planten is die van ons. Tuin wordt niet "onderhouden" zoals de meesten dat zouden doen, maar wij hebben wel insecten, zandbijtjes. Vorig jaar zelfs putters op ons "onkruid" en rupsen van de koninginnepage. Ieder mag natuurlijk doen met zijn tuin wat ie wil, maar de natuur kan er enkel bij welvaren als iedereen zijn duitje in het zakje doet.
  Ewel : precies !!!!
  Ik durf het bijna niet te zeggen maar ik woon hier naast het miljoenenkwartier van Hertsberge, volledig ingesloten door natuurgebied en landbouwzone.
  Ieder van die miljoenensjarels kwam hier wonen in een "bosrijke" omgeving en daar blijft amper twee jaar later dan zowat niks meer over. Kasteel 1 kijkt binnen in kasteel 2 over hun gazon en profiteert van het voorlopige bos van aankomend kasteel 3.

  Overal staan er hier metershoge Bekaertafsluitingen mét prikkeldraad, geautomatiseerde poorten, lange opritten en borden met "hier waak ik". Ik weiger hardnekkig om daaraan mee te doen. Noem het volgens de meesten luiheid maar als ze bij mij al niet mogen groeien waar moeten ze dan wel groeien ?

  Maar je moet het maar meemaken Robert, laatste voorjaar stond de hele tuin vol bloeiende daslook en de collega die kwam eten vond dat ik dat "onkruid" beter zou doodsproeien.... De pesto was wel van daslook hé en kost een fortuin per 100 gram.

 19. #19

  Standaard Re: Beregening van tuin

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Djivan Bekijk bericht
  Tsja Paul, precies zoals wij niet snappen dat sommige mensen in een wildernis willen wonen .
  Elk zijn mening daarover zeker, zoals met alles.

  Hier staan voorjaarsbloeiers, fruitbomen, moestuin, allerlei zomerbloeiers enz.
  Zelfs een paar bijenhotels (zelfgemaakt) die elk jaar vol zitten, een paar vlinderhotels (zelfgemaakt) en een viertal mezenkastjes (zelfgemaakt) die ook elk jaar een nestje voortbrengen.
  Wij hebben dan nog een vijver waar de groene kikker goed in kweekt, waar de libellen en waterjuffers thuis zijn...
  Wij zien in onze tuin elk jaar koolmeesjes, pimpelmeesjes, staartmezen, winterkoninkjes, roodborstjes, merels, mussen, alle vinkachtigen, Vlaamse gaaien... en ik zal er nog een paar vergeten.

  Maar ons gazon is netjes groen en perfect onderhouden.

  Dus respect voor de natuur kan ook met een groen gazon hoor.
  Maar ja, onze tuin is dan ook honderden m² groot, om daar wat diversiteit in te brengen is het veel makkelijker dan in Hasseltenaar zijn voortuintje bvb.
  Ik zeg altijd : we moeten het blijven hebben van de diversiteit. Helemaal juist Ivan.
  In de voormalige moestuin zit er momenteel een ...... varken. Genaamd Paulien. Kwestie van dat onkruid wat te bestrijden. Lukt goed moet ik zeggen.

 20. #20
  Geregistreerd: 20 juni 2010

  Standaard Re: Beregening van tuin

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door opapol Bekijk bericht
  Ewel : precies !!!!
  Ik durf het bijna niet te zeggen maar ik woon hier naast het miljoenenkwartier van Hertsberge, volledig ingesloten door natuurgebied en landbouwzone.
  Ieder van die miljoenensjarels kwam hier wonen in een "bosrijke" omgeving en daar blijft amper twee jaar later dan zowat niks meer over. Kasteel 1 kijkt binnen in kasteel 2 over hun gazon en profiteert van het voorlopige bos van aankomend kasteel 3.

  Overal staan er hier metershoge Bekaertafsluitingen mét prikkeldraad, geautomatiseerde poorten, lange opritten en borden met "hier waak ik". Ik weiger hardnekkig om daaraan mee te doen. Noem het volgens de meesten luiheid maar als ze bij mij al niet mogen groeien waar moeten ze dan wel groeien ?

  Maar je moet het maar meemaken Robert, laatste voorjaar stond de hele tuin vol bloeiende daslook en de collega die kwam eten vond dat ik dat "onkruid" beter zou doodsproeien.... De pesto was wel van daslook hé en kost een fortuin per 100 gram.
  Wij gaan elk jaar een paar emmers daslook plukken in de buurt van Halle .

 21. #21

  Standaard Re: Beregening van tuin

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Djivan Bekijk bericht
  Dus iemand die een mooi gazon heeft direct af schilderen als een natuurbarbaar...en als Hasseltenaar denkt dat wij ons duit niet in het zakje doen voor de natuur, dan mag hij altijd eens komen kijken, ik denk dat wij een veelvoud van duiten in het zakje doen vergeleken met hem .
  Als jij mij kan aantonen dat ik ergens heb geschreven dat jij geen duitje bijbrengt aan de natuur, dan heb ik er een rit naar West-Vlaanderen voor over om jou een koffie te trakteren. Of iets anders, je mag kiezen. Hoe zeg jij dat ook al eens? Begrijpend lezen?
  Mvg.
  Robert
  Live each day like it's your last. One day, you'll get it right. Oscar Wilde

 22. #22
  Geregistreerd: 20 juni 2010

  Standaard Re: Beregening van tuin

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Hasseltenaar Bekijk bericht
  Als jij mij kan aantonen dat ik ergens heb geschreven dat jij geen duitje bijbrengt aan de natuur, dan heb ik er een rit naar West-Vlaanderen voor over om jou een koffie te trakteren. Of iets anders, je mag kiezen. Hoe zeg jij dat ook al eens? Begrijpend lezen?
  Sommige mensen die in jouw straat (jouw buren) een voortuintje hebben witte kiezel met buxus kunnen elders een stuk (bouw)grond hebben liggen dat ze laten verwilderen, zodat ze veel meer bijdragen voor de natuur dan Uzelf met uw verwilderd voortuintje. U geeft te kennen dat U zowat de enige bent in uw straat die een duit bijdraagt tot de natuur, maar het kan dus helemaal anders liggen.
  Dus......niet te rap oordelen is mijn devies en niet iedereen zomaar over dezelfde kam scheren omdat ze in uw voorbeeld een voortuintje hebben liggen waar ze geen onderhoud aan hebben.

  Ik kan het nog extremer stellen. Iemand die op een appartement woont kan op die manier zelfs meer bijdragen tot de natuur dan U .

 23. #23

  Standaard Re: Beregening van tuin

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Djivan Bekijk bericht
  Wij gaan elk jaar een paar emmers daslook plukken in de buurt van Halle .
  Even lekker als die van basilicum, verkleurt minder snel en veeeeeeeeeeel minder werk om te maken. Wat ik wel niet weet is als het mag (beschermd of niet). Ik heb dat hier al eens eerder moeten horen van een befaamd orakel. Maar goed, in mijn tuin doe ik wat ik wil.

 24. #24

  Standaard Re: Beregening van tuin

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Djivan Bekijk bericht
  Sommige mensen die in jouw straat (jouw buren) een voortuintje hebben witte kiezel met buxus kunnen elders een stuk (bouw)grond hebben liggen dat ze laten verwilderen, zodat ze veel meer bijdragen voor de natuur dan Uzelf met uw verwilderd voortuintje. U geeft te kennen dat U zowat de enige bent in uw straat die een duit bijdraagt tot de natuur, maar het kan dus helemaal anders liggen.
  Dus......niet te rap oordelen is mijn devies en niet iedereen zomaar over dezelfde kam scheren omdat ze in uw voorbeeld een voortuintje hebben liggen waar ze geen onderhoud aan hebben.

  Ik kan het nog extremer stellen. Iemand die op een appartement woont kan op die manier zelfs meer bijdragen tot de natuur dan U .
  Dat is een moeilijk verhaal.
  Hier niet ver van bij ons zijn er twee buren die elk hebben gebouwd op 2 ha (!) bouwgrond, het verschil kan onmogelijk groter zijn. De ene ligt daar met 2 enorme vijvers, een reptielenvijver en een andere. Hij kent al de wilde planten uit Bulskampveld, geen gemillimeterd gazon, struikgewas, composthopen, biotopen voor allerhande vogels en dieren, de kippen lopen er in de "tuin" te scharrelen, uit principe geen afsluiting. De andere heeft een "huis" gebouwd dat er eerder uitziet als een Frans dorp, omgeven door een slotgracht en Bekaertdraad. Toen ik nog les gaf passeerde ik er 2x per dag en naast de tuinmannen heb ik daar nog nooit een teken van leven gezien, de voornaamste begroeiing is ... gras. De persoon die daar de stenen heeft geleverd is een vriend van ons, doet in exclusieve recuperatiematerialen, ze hebben voor 25.000 € stenen moeten NAleveren, klein beetje verkeerd gerekend. Zegt veel over de afmetingen. Er zitten groot en klein dooreen 500 ramen in.... Ik noem dat een groene woestijn. Een voetbalveld draagt even goed toe aan de diversiteit als daar.

Soortgelijke discussies

 1. In de tuin
  Door gyssenro in forum Beginnershoek
  Reacties: 7
  Laatste bericht: 18 augustus 2012, 19:44
 2. Ook een uit m'n tuin
  Door jeevanhoof in forum Natuur & Landschappen
  Reacties: 1
  Laatste bericht: 13 juli 2006, 09:19
 3. Tuin...
  Door BlueInk in forum Waarheen vandaag?
  Reacties: 0
  Laatste bericht: 26 mei 2004, 20:12

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •