Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Polen

Collapse
X
 
  • Weergaveopties
  • Begin
Clear All
new posts

  • Polen

    Hallo!

    Ik ga deze zomer naar Polen, meer bepaald Warschau en Krakau.
    Iemand tips voor echt must see's?

    Cheers Lisa
    Canon EOS 400D - Basiskit

    http://setyourheadonfire.deviantart.com/

  • #2
    Re: Polen

    Wij hebben vorige zomer een rondreis door Polen gedaan en zijn o.a. ook in Krakau en Warschau geweest.

    Warschau:
    - het cultuurpaleis
    - de nieuwe stad (in het Pools: "Nowe Miasto") met de Nieuwe Stadsmarkt, het Monument van de Opstand van Warschau en het geboortehuis van Marie Curie (de ontdekster van radium en polonium dat ze naar haar geboorteland noemde) die tweemaal met de Nobelprijs werd bekroond.
    - het Lazienkipark: een prachtig park! Het heet zo omdat hier vanwege de geneeskrachtige bronnen in de 17de eeuw baden (in het Pools "lazienki") werden gebouwd. In het park staat o.a. het Chopin-monument, het Eilandslot, het Witte Huisje, de Oude Oranjerie, eekhoorntjes die uit de hand komen eten en enkele pauwen.
    - het Monument voor de Helden van het Ghetto.
    - de Oude Stad (in het Pools: "Stare Miasto") met o.a. het Koninklijk Paleis, de Oude Stadsmarkt en de kathedraal van de heilige Johannes. We zagen ook het standbeeld van de zeemeermin.
    - de Barbakane, een vestigingswerk uit de 16de eeuw, gereconstrueerd aan de hand van oude gravures.
    - het monument voor de Onbekende Soldaat, met aflossing van de wacht om 16u.

    Krakau of Krakow:
    - Overal in Krakow zag je winkeltjes en kraampjes waarin stenen draakjes, draakjes-spaarpotten, knuffel-draakjes..., telkens met de naam "Krakow" erop, verkocht werden.
    Voor we op vakantie vertrokken, had ik een reisgids gekocht en daarin las ik het volgende over de Wawel-heuvel in Krakow: 'Vanouds bestaan er om deze heuvel - zoals om vele dingen in Krakow - talrijke legenden. In een grot zou hier een angstwekkende draak hebben geleefd die steeds verlangde naar menselijk voedsel, bij voorkeur aantrekkelijke maagden. Ten slotte werd hij door een arme schoenmaker bedwongen die hem een met zwavel gevuld schaap voorzette. Na daarvan te hebben genoten, kreeg het ondier zo'n dorst dat hij uit elkaar klapte door het vele drinken. De kleine Drakengrot kan worden bezichtigd aan de voet van de Wawelheuvel. Voor de ingang verheft zich een metalen draak die om de paar minuten echt vuur spuwt.'
    We hebben de draak gevonden die was erg leuk om te zien. Enkel een foto maken van het vuurspuwen was niet zo gemakkelijk: dat gebeurde namelijk erg onregelmatig.
    - de Petrus-en-Pauluskerk met beelden van de 12 apostelen ervoor.
    - het Wawelslot op de Wawel-heuvel.
    - de Oude stad (in het Pools "Stare Miasto") in Krakow met o.a. de binnenplaats van het Collegium Maius, het oude hoofdgebouw van de Jagiellonenuniversiteit (de jonge Nicolaus Copernicus en Paus Johannes Paulus II hebben hier gestudeerd), de prachtige Grote Markt met de mooie Lakenhallen, de raadhuistoren en de Mariakerk. Elk heel uur wordt in een toren van de Mariakerk op een trompet het legendarische alarmsignaal (in het Pools "hejnal Mariacki") geblazen.

    De omgeving van Krakow:
    - de concentratiekampen van Auschwitz:
    * Auschwitz Stammlager I met o.a. de poort met het opschrift 'Arbeit macht frei', 30 barakken, een gaskamer, een crematorium, de exposities met foto's, grote verzamelingen kookpotten/brillen/koffers/kunstbenen/schoenen/haren... die daar afgenomen en gesorteerd werden, enkele gereconstrueerde interieurs, een verzameling lege blikken Zyklon B, de dodenmuur...
    * Auschwitz-Birkenau II is een erg grote vlakte met o.a. grotendeels vervallen barakken en ruïnes, een deel van de rails, het perron waarop SS-doktoren hun selectie maakten en de hoofdwachttoren van de SS.
    - We maakten vanuit Krakow ook een daguitstap naar Zakopane: erg toeristisch met veel kraampjes, er is een typische houten kerk met spits dak, een houten kerkhof... we maakten hier ook een vlottentocht van 2u op de rivier 'Dunajec'.
    - de historische Wieliczka-zoutmijn ligt ook niet ver van Krakow. Dit is UNESCO-werelderfgoed. Als je een klein beetje bijbetaalt, mag je vrij foto's maken in de zoutmijn.

    De foto's en het reisverslag kan je vinden op mijn weblog (http://hesblog.skynetblogs.be). Het zijn wel maar gewone vakantiefoto's, he... Ben nieuw hier op het forum en weet dus nog erg weinig over fotografie...

    Veel plezier in Polen!
    Last edited by HeidiN; 6 juli 2008, 20:33.

    Comment


    • #3
      Re: Polen

      Héél erg bedankt HeidiN!
      Dit lijstje is afgeprint en zal in mijn rugzak zitten voor de hele reis! :]

      Danku!
      Lisa
      Canon EOS 400D - Basiskit

      http://setyourheadonfire.deviantart.com/

      Comment


      • #4
        Re: Polen

        Krakow is een schitterende stad. Je raakt er niet uitgekeken. Let op de gevels, trams, naamborden, ...
        Auschwitz een must see. Let wel, in Auschwitz I mag je binnen geen foto's nemen. Zoutmijn (Wieliczka) vond ik wat overroepen (en duur).

        Comment


        • #5
          Re: Polen

          Hallo,

          ik woon zelf in Polen. Het lijstje van HeidiN is zeer volledig. Alleen is de Hejnal geen alarmsignaal. het is als het slaan van de klok en is een eeuwenoude traditie. Je moet zeker eens luisteren, het wordt elk heel uur, live op trompet gespeeld. De melodie eindigt 'abrupt'. volgens de legende zou de trompetter op de toren de stad hebben gewaarschuwd voor de aanwezigheid van de tartaren voor de stadspoorten, maar terwijl hij dat deed door een pijl in de nek zijn geraakt. Als het waar is moeten het wel heel straffe schutters zijn geweest.
          Indien je graag religieuze plaatsen bezoekt is Czestochowa zeker de moeite. Ook Wadowice (waar Johannes Paulus II geboren werd) en de Kerk in Lagiewniki (buitenwijk van Krakau) zeker het zien waard.
          In het centrum van Krakau is ook het Collegium Novum de moeite. een heel mooie binnenkoer van het universiteitsgebouw (ulica jagiellonska vlakbij het kruispunt met de ulica swietej anny).
          vergeet ook de florianska straat niet.
          verder hmm, kijk in dat lazienki park in Warschau zeker uit naar de eekhoorns, het zit er vol van. En voor de rest geniet van de natuur, cultuur enz. en vooral ook van de gastronomie...

          Comment


          • #6
            Re: Polen

            Pokoj: indien men Polen binnenrijdt komende van Berlijn, kan men dan aan de grens al Zloty's wisselen? Of waar is het eerste plaatsje waar er ATM's (geldautomaten) zijn om geld uit de muur te halen?

            (ik vertrek zaterdag naar Polen)
            Minder glas dan vroeger, maar beter.

            Comment


            • #7
              Re: Polen

              ben pas terug van polen. met een visa kan je overal gelg uit de muur halen zelf in de meerdere afgelegen dorpjes .zo betaal je niet te veel en je hebt de juiste dagkoers. de wisselkantoors zijn te duur .
              Groetjes Liliane geluk is geen kant en klaar product het onstaat door wat je doet
              Panasonic lumix DMC-FZ8 +FZ38-FZ150Tussenring met DMW-LC55 http://lilybie.jalbum.net/

              Comment


              • #8
                Re: Polen

                wat ook de moeite is om te bezoeken is de adelaarsnestroute.
                een dal dat in het juragesteente is uitgesleten en van krakau naar czestochwa loopt met tal van burchtruines.
                Groetjes Liliane geluk is geen kant en klaar product het onstaat door wat je doet
                Panasonic lumix DMC-FZ8 +FZ38-FZ150Tussenring met DMW-LC55 http://lilybie.jalbum.net/

                Comment

                Working...
                X