De Hall of Fame (HoF) van Belgiumdigital is het onderwerp van nogal wat vreugde, tranen, frustratie en een beetje veel roddel. Niet dat het iets fundamenteel gaat oplossen, maar transparantie is nu eenmaal een opkomende waarde van de 21ste eeuw. Dus hierbij wat uitleg.


De HoF is een wekelijks initiatief van Belgiumdigital. Bij het einde van elke week overloopt een jury van vrijwilligers (enkele leden van het bestuur aangevuld met een aantal andere medewerkers) alle foto’s uit de topics die in de voorbije week in de Fotohoek gestart zijn. Daar zijn ze al gauw enkele uurtjes mee zoet…Daaruit selecteert elk afzonderlijk een aantal foto’s die hen bijzonder zijn opgevallen. Ieder hanteert daarbij eigen criteria, er zijn geen opgelegde regels of onderlinge afspraken: zo overkoepelen we een ruim aantal persoonlijke visies en meningen. Alleen foto’s met een herkenbaar commercieel aspect (bv. een handtekening die duidelijk verwijst naar een onderneming) worden slechts uitzonderlijk weerhouden.


Die verschillende nominaties worden dan (door één onderling aangeduide persoon) samengebracht, en resulteren in de uiteindelijke selectie. Daarbij wordt rekening gehouden met het aantal nominaties voor een foto, maar ook gezorgd voor wat afwisseling in genres en fotografen. Die HoF-collectie wordt dan (in principe) op maandag gepubliceerd in het daartoe voorziene forumdeel en op de www.belgiumdigital.com website.


De voornaamste bedoeling van de HoF is om onze forumleden te inspireren, en om te laten zien hoe anderen met een thema of techniek omgaan. Er zijn elke week opnieuw (veel) meer dan 10 HoF-waardige foto’s… Nomineren en kiezen is dus soms hard, maar noodzakelijk. Tien foto’s worden behouden, de elfde valt helaas uit de boot…


Er zijn meer of minder creatieve of onderlegde fotografen, en het ene onderdeel in de Fotohoek is al wat actiever dan een ander. Sommige namen duiken dus wat frequenter op in de HoF. De nominatoren beoordelen evenwel enkel de foto's, niet de auteurs. Smaken verschillen natuurlijk. Maar niet getreurd: ‘volgende week beter’ is het motto van ons allemaal.