Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Sony Accu gesloopt?

Collapse
X
 
  • Weergaveopties
  • Begin
Clear All
new posts

  • Sony Accu gesloopt?

    Toen ik mijn digitale camera net had maakte ik een fout.
    Ik zette de camera aan terwijl de oplader bezig was de accu aan het opladen.
    Later las ik in de handleiding dat je de accu hiermee in de war kan brengen.

    Dat is nu het geval... de accu geeft aan dat hij vol is terwijl hij leeg is en ik kan hem niet meer vol laden.
    ik heb me door iemand van de fotohandel laten vetellen dat dit te verhepen is door de accu naar Sony te sturen maar de kosten benaderen de nieuwprijs van een accu.

    Is dit op één of andere manier zelf te verhelpen?
    Last edited by bounce; 28 maart 2005, 17:02. Reden: e-mail notificatie geactiveerd
    Digital Camera: Sony DSC-P1 + MPK-P1 MarinePack | Laders: AC-VQ11 + AC-LS1A

  • #2
    Re: Sony Accu gesloopt?

    Koppel eerst eens alles af (stekker van de lader ook uit het stopkontakt halen), en haal de akku uit het toestel. Steek dan de akku terug, en probeer het nog eens.
    http://barthuysmans.smugmug.com/
    BD0338BE

    Comment


    • #3
      Re: Sony Accu gesloopt?

      Straf verhaal, dat je de accu in de wart kunt brengen ok, maar dat ie daarvoor opgestuurd moet worden, lijkt me straf. Steek hem in de camera en schakel die in, lukt dat niet? dan terug aan de lader en laten laden, een nacht lang. Heel waarschijnlijk zal ie wel terug "starten" hoor.

      Comment


      • #4
        Re: Sony Accu gesloopt?

        Oorspronkelijk geplaatst door Rudy
        Straf verhaal, dat je de accu in de wart kunt brengen ok, maar dat ie daarvoor opgestuurd moet worden, lijkt me straf. Steek hem in de camera en schakel die in, lukt dat niet? dan terug aan de lader en laten laden, een nacht lang. Heel waarschijnlijk zal ie wel terug "starten" hoor.
        Zo straf is dat niet hoor... Li-Ion wordt over het algemeen uitgevoerd met electronica die de laadcyclus controleert. Toen ik nog een Sony P30 had, had ik daar ook wel eens last van. De truuk is dan de accu eruit te trekken en 'm helemaal leeg te maken (lampje, weerstand, ...). Daarna laadt je 'm helemaal op. Op een gegeven moment slaat de lader af, dan haal je het toestel even van de lader, wacht even en zet 'm er dan weer op. Grote kans dat'ie dan opnieuw aan het laden staat. Helemaal 100% zal'ie niet meer worden maar je komt een heel end. Succes!

        Comment


        • #5
          Re: Sony Accu gesloopt?

          De sony P1 had een gekend probleem met zijn batterijen :

          Sony has released a statement on its support site about a potential issue affecting some of its Cyber-shot DSC-P1 digital cameras. The cameras may exhibit shorter time between charges and/or the inaccurate indication of the need for battery recharging. The issue seems to be caused by corrosion on the connection between the AC adaptor and the camera.

          Comment


          • #6
            Re: Sony Accu gesloopt?

            Oorspronkelijk geplaatst door Joost
            De truuk is dan de accu eruit te trekken en 'm helemaal leeg te maken (lampje, weerstand, ...).!
            Dit hebben Li-Ion accu´s juist NIET graag

            Als een Li-Ion te ver ontladen wordt, loopt deze onherstelbare schade op en is de kans heel groot dat je ze niet meer kan laden.

            "The Li-Ion typically is discharged to 3V/cell. The lowest low-voltage power cutoff is 2.5V/cell. " (google is your friend). Het volledige artikel hier

            Geert
            Canon 350D

            Comment


            • #7
              Re: Sony Accu gesloopt?

              Dit artikel gaat over de Li-Ion accu in een PDA maar is van toepassing op alle Li-Ion´s (bron = hier )


              Li-Ion batterijen tip !!!
              Wat is de beste manier om met oplaadbare lithium-batterijen (Li-Ion accu’s) om te gaan en hoe kunnen deze Li-Ion accu’s het beste worden onderhouden?


              Om te beginnen is het aan te raden wanneer je een nieuwe palmtop aanschaft deze de eerste keer minimaal 3 uur (tot maximaal 4 uur) op te laden.

              Tijdens de eerste lading zal het accucontrolemechanisme vaststellen bij welk voltageniveau de accu vol is of op waarschuwings- / kritiekniveau.
              Wat gebeurt er als je de eerste keer ongeduldig bent en je palm te kort oplaadt: het accucontrolemechanisme zal eerder een waarschuwings- / kritiekniveau vaststellen dan nodig is, wat resulteert in een kortere gebruiksduur. Dan is het nodig om je palm opnieuw te kalibreren en om dit te doen wordt aangeraden om een Cradle-hardreset (1) uit te voeren, maak wel een back-up van je gegevens voordat je de hardreset doet.


              Alle oplaadbare Palmtops zijn uitgerust met Li-Ion accu’s (eigenlijk is het een Li-Ion polimeer).

              Alle Li-Ion accu’s kunnen op elk moment worden opgeladen omdat deze niet lijden onder het ‘geheugen’ effect (2). Een Li-ion batterij kan een bepaalde hoeveelheid stroom met zich meedragen. De levensduur van een batterij wordt daarbij niet bepaald door het aantal keer dat deze wordt opgeladen, het is het stroomverbruik dat telt. Dat betekent dat je de accu op elk moment dan ook en zo vaak je wilt kunt opladen. Een Li-ion batterij kun je het beste bewaren op 40% energie en bij 20° Celsius. Vermijd het leeglopen van de accu onder de 10% want dit is schadelijk voor je batterij. Het is dus geen goed idee om je batterij steeds helemaal te laten leeglopen en weer op te laden. Dit werkte voor oudere nikkel-cadmium (Ni-Cd) en nikkel-metal-hydride (Ni-Mh) accu’s maar niet voor de nieuwe Li-Ion accu’s.


              Oplaadbare batterijen hebben een brede temperatuurmarge waarin ze naar behoren kunnen functioneren.

              Dit impliceert echter niet dat de accu’s ook bij al deze temperaturen kunnen worden opgeladen. Terwijl het gebruik van batterijen in extreme omstandigheden niet altijd kan worden vermeden, heeft de gebruiker wel altijd in de hand onder welke omstandigheden de batterij wordt opgeladen. Er wordt aangeraden om de batterijen slechts bij kamertemperatuur op te laden.
              Bij de meeste Li-Ion accu’s wordt een lagere stroomopname geconstateerd wanneer de temperatuur onder de 5°C komt. Het laden onder het vriespunt moet sterk worden vermeden omdat het lithiummetaal kan gaan verzinken.
              Het is belangrijk om te onthouden dat hoewel een batterij onder extreme temperaturen kan functioneren dit niet automatisch betekent dat de batterij ook in deze extreme omstandigheden kan worden opgeladen.

              De stroomopname voor de meeste batterijen bij zeer lage temperaturen is uiterst beperkt.

              De meeste batterijen moeten tot temperaturen boven het vriespunt worden gebracht om te kunnen opladen.

              De batterijen functioneren het beste bij kamertemperatuur.

              Het gebruik van batterijen bij hoge temperaturen verkort dramatisch hun leven. Hoge temperaturen verlagen tijdelijk de interne weerstand van de batterij. De resulterende energieaanwinst door deze verlaging van de weerstand is slechts van korte duur omdat de hoge temperaturen vervolgens de interne weerstand weer verhogen om het hoge stroomverbruik tegen te gaan. En dit gaat steeds maar door en bevordert de veroudering van de accu.

              Men moet altijd op letten dat de batterij niet helemaal leeg loopt.

              Het leeg laten lopen van een Li-Ion batterij onder de waarde van 2.5V kan het beschermingscircuit van de batterij uitschakelen. Daarnaast zijn niet alle laders in staat om een batterij die te ver is leeggelopen opnieuw op te laden.

              Een Li-Ion batterij kun je het beste elke keer gedeeltelijk leeg laten leeglopen in plaats van dat je herhaaldelijk de batterij volledig leeg te laten lopen. Er kunnen tot 1000 oplaadcycli worden bereikt als men de batterij slechts gedeeltelijk leeg laat lopen. Behalve door het aantal keren dat de batterij wordt opgeladen kan de levensduur van de batterij worden beïnvloed door natuurlijke veroudering. Het capaciteitsverlies van de accu door veroudering is onafhankelijk van gebruik. Echter in dagelijks gebruik is er een combinatie van beide. Het verlies van stroomopname van Li-Ion accu’s is toe te schrijven aan celoxidatie, die een natuurlijk verschijnsel vormt tijdens gebruik en hoort bij het verouderingsproces.
              Li-Ion batterijen kunnen noch door oplaadcyclussen of andere externe middelen naar de oorspronkelijke staat worden hersteld.
              Het capaciteitsverlies is permanent omdat de metalen die in de cellen worden gebruikt slechts een bepaalde tijd mee te gaan, en op een gegeven moment op zijn.

              De gemiddelde levensduur van een Li-Ion batterij is twee tot drie jaar, of je het wel of niet gebruikt.

              Koele opslag en het houden van de batterij gedeeltelijk geladen wanneer je hem niet gebruikt vertraagt het verouderingsproces. De meeste batterijfabrikanten slaan Li-Ion batterijen op bij 15°C en bij 40 percentenlast op.

              De interne weerstand van de Li-Ion batterijen kan niet worden verbeterd door de accu het steeds in cyclussen op te laden.

              De celoxidatie, die een hoge weerstand veroorzaakt, is onomkeerbaar. En door deze steeds hoger wordende weerstand is zal de accu uiteindelijk niet meer kunnen functioneren. De energie kan dan nog in de batterij aanwezig zijn, maar het kan, wegens slecht geleidingsvermogen, niet meer worden geleverd.
              Het vanzelf leeg lopen van de Li-Ion batterij gebeurt in mindere mate, vergeleken met de op nikkel-gebaseerde batterijen.

              Een Li-Ion verliest 5% procent van de hoeveelheid opgeslagen stroom in de eerste 24 uur en 1% a 2% in de navolgende dagen.

              Het toevoegen van de beschermingscircuit verhoogt de stroomverlies tot 10% per maand. Bij hogere temperaturen, stijgt het percentage stroomverlies bij alle batterijen. Over het algemeen, verdubbelt het percentage stroomverlies bij elke temperatuurtoename van 10°C. De batterij zal dus sneller leeglopen als je de palm het in een heet voertuig laat liggen.

              In vele opzichten zijn Li-Ion accu’s superieur aan andere oplaadbare batterijen, maar de prestaties worden beperkt door zijn beperkte levensduur.

              De Li-Ion batterij krijgt als het ware een tijdklok die begint te tikken zodra de batterij de fabriek verlaat. De elektrolyt ‘eet langzaam’ de positieve plaat op en dit resulteert in het verval van de elektrolyt. Deze verandering van deze chemische samenstelling veroorzaakt de stijging van de interne weerstand. Met de tijd, komt de celweerstand op een punt waarop de batterij niet meer in staat is energie te leveren, al zou er nog stroom in de batterij aanwezig zijn. Apparaten die hoge energiepieken vereisen om te kunnen functioneren hebben het meest te lijden onder de verhoging van interne weerstand.


              Eenvoudige Richtlijnen:


              - Laad Li-Ion accu’s vaak, behalve voor een langere opslag
              - Vermijd het herhaaldelijk compleet leeg laten lopen van de batterij
              - Houd de Li-Ion batterij koel
              - Verhinder opslag in een hete auto.
              - Bevries nooit een Li-Ion batterij.
              - Vermijd het kopen van extra Li-Ion batterijen voor later gebruik. Let bij de aanschaf op de productiedatum van de accu. Koop geen oude voorraad, zelfs als deze onder dumpprijzen wordt verkocht.
              Canon 350D

              Comment


              • #8
                Re: Sony Accu gesloopt?

                Oorspronkelijk geplaatst door crostrack
                Het leeg laten lopen van een Li-Ion batterij onder de waarde van 2.5V kan het beschermingscircuit van de batterij uitschakelen. Daarnaast zijn niet alle laders in staat om een batterij die te ver is leeggelopen opnieuw op te laden.
                Ik knip maar even flink in dat hele verhaal. In principe is het juist dat Li-Ion beter niet helemaal tot 0 ontladen wordt, maar er zit in die dingen een beschermingscircuit dat hier normaliter zorg voor draagt. Dit beschermingscircuit gooit echter in sommige gevallen ook roet in het eten - als het ding denkt dat de accu vol is zal'ie weigeren verder door te laden. Ontlaadt je de batterij tot onder de bewakingsdrempel, dan kun je 'm in de beginfase van de laadcyclus forceren tot laden en dat is precies wat hier nodig is...

                Comment


                • #9
                  Re: Sony Accu gesloopt?



                  goede tips!
                  heel erg bedankt

                  batterijen in de koelkast bewaren dus

                  wat mij een beetje verontrust... als een Li-Ion accu meer dan 3 jaar oud is, is deze onbruikbaar.
                  Maar als ik een nieuwe accu koop loop ik ook de kans dat zeze niet meer zo lang mee zal gaan, wie weet ligt deze al 2 jaar in een magazijn.
                  Digital Camera: Sony DSC-P1 + MPK-P1 MarinePack | Laders: AC-VQ11 + AC-LS1A

                  Comment

                  Working...
                  X