Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Welke lens aanschaffen?

Collapse
X
 
  • Weergaveopties
  • Begin
Clear All
new posts

  • Welke lens aanschaffen?

    Na mijn pensionering in Jul ll ben ik zinnens mijn oude hobby terug op te nemen. Ik volg momenteel ook les fotografie en digitale doka. Mijn oud toestel (Pentax K1) is analoog en heeft wat schade opgelopen gedurende de jaren dat dit opgeborgen was. Nu mijn volgende aankoop staat zo goed als vast. Een pentax K5. Mijn vraag echter is met welke lens.
    De K5 wordt in kit aangeboden met de SMC PENTAX-DA 18-135MM F3.5-5.6ED AL [IF] DC WR, de Pentax 18-55 + 55-200 mm of enkel de 18 - 55 mm. De K7 wordt op verschillende fora naar voor geschoven met de Pentax SMC-DA 17-70mm f/4.0 AL IF SDM als optimale lens. Dit zijn allemaal nieuwe lenzen.
    Voor wat zouden jullie gaan qua lens want het toestel waar ik voor ga blijft een K5?
    Met dank bij voorbaat,
    Jonny
    Last edited by Jonny; 8 oktober 2010, 18:54.

  • #2
    Re: Welke lens aanschaffen?

    altijd bereid een tip te geven, maar ik ken heel weinig van Pentax en heb absoluut geen idee van je fotografische interesse. Vooral dat laatste is nodig om je iets te kunnen aanraden.
    The Knight That Says Ni...kon

    Comment


    • #3
      Re: Welke lens aanschaffen?

      Oorspronkelijk geplaatst door putor Bekijk bericht
      altijd bereid een tip te geven, maar ik ken heel weinig van Pentax en heb absoluut geen idee van je fotografische interesse. Vooral dat laatste is nodig om je iets te kunnen aanraden.
      Fotografische interesse is er zeker want anders was ik niet begonnen aan een cursus die een jaar duurt en die erkend is door de overheid. Dus de grijze materie zal moeten werken. Ik voorzie dat ik een tamelijk groot spectrum wat ik ga fotograferen om mij eventueel later in iets te specialiseren. Dus ik zeg nu all-round die ik later nog kan gebruiken. Enkele € 100,00 meer of minder maakt mij niet uit. Iets wat goed is gaat lang mee, heb je veel plezier aan en geraak je aan een deftige prijs kwijt.

      Oh ja ik heb deze week nog de specs gegeven van de K5 en de Nikkon D7000 en er zijn zo goed als geen verschillen tussen. Vermits ik nog oude Pentax lenzen heb, zou ik deze verder kunnen gebruiken.
      Zij raadde mij de Pentax K5 aan.
      Last edited by Jonny; 9 oktober 2010, 01:24. Reden: Uitbreiding artikel

      Comment


      • #4
        Re: Welke lens aanschaffen?

        Ik ken ook niet veel van Pentax....maar als je een Nikon D7000 moest overwegen dan zit je toch wel jaren goed....zal ongetwijfeld een prachtcamera worden

        Grtz

        Templar
        D7200 + Sigma 17-50mm 2.8f OS +Nikon 70-200mm 2.8f VRII + Nikon 35mm 1.8F Prime + Nikon flits SB600.
        Compact Canon ixus 870 + Canon G7X Mark II + Sony RX100MIII en Panasonic FZ1000.

        Comment


        • #5
          Re: Welke lens aanschaffen?

          De K-5 en de D7000 zijn verschillende camera's. De K-5 zal beter tegen een stootje kunnen dan de D7000. Heeft niets met de merken te maken. De K-5 beschikt over een bouwkwaliteit die wat hoger ligt en heeft dichtingen die 'm tegen de elementen beschermen.

          Ik heb de DA18-135 heel kort even vastgehad en 't is duidelijk een beter gebouwd objectief dan de twee kitobjectieven die je vermeldt. 't Is bovendien een WR objectief, wat inhoudt dat het stof- en spatwaterdichtingen heeft, en op die manier past het perfect bij de eveneens gedichte K-5. Nu bestaan zowel de 18-55 als de 50-200 ook in WR versie, en zijn de optische kwaliteiten van de DA18-135 natuurlijk nog niet bekend...

          De DA17-70 is zeker een alternatief, maar deze bestaat niet in WR versie. Je hebt er wel iets meer breedhoek mee, en dat kan handig zijn. Persoonlijk heb ik de duurdere DA*16-50/2.8 en had ik voordien de DA16-45/4, beiden startende van 16mm en dat was voor mij voldoende reden om nooit naar 18-... objectieven te kijken. Maar dat geldt enkel als je graag breedhoek gaat natuurlijk...

          Ben je op analoog gewoon geweest niet breder dan 28mm te gaan, dan zal een objectief dat aan 18mm start OK zijn. Was je op analoog verliefd op je 24mm objectief (zoals ik), dan is 16mm een must...

          Informeer eens bij je lesgever voor de brandpunten die je mag gebruiken. Ik volgde een 4 jaar durende opleiding en daar mochten we 't eerste jaar enkel op 35mm fotograferen, dat helpt erg om je kader te leren gebruiken. Indien dat ook bij jou van toepassing is, dan kan ik je erg de DA35/2.8 limited macro aanraden. Geen WR deze, maar een absolute beauty van een objectief!! 't Is overigens ook erg praktisch voor in de studio omdat de kortste scherpstelafstand door de echte macro (1 op 1) echt minimaal is. Bij andere objectieven wil dat soms wel eens een probleem zijn als je dicht op je onderwerp wil kruipen.

          Succes met de keuze...

          Wim
          Last edited by ishpuini; 12 oktober 2010, 08:52.
          Life's Pentaxic! (Pentax K-3II (+grip) + 20-tal objectieven, Pentax Q, 2 flashkes, een hoop filters en andere accessories, teveel tassen en statieven, en dan nog een fameuze digidoka)

          Comment


          • #6
            Re: Welke lens aanschaffen?

            Wel, Amigo, ik had ook ALLES van analoge Pentax en Co.
            Heb dat voor een spotprijs weggedaan en na mijn pensionering ook overgestapt naar digitaal.
            Als ik nu de resultaten van vroeger zie, was het mooi, maar nu is het toch beter.
            Steeds beschikbaar voor samenwerking !
            Canon G15, 7D en 1000D + Katzeye, met 17-55 2.8, 100-400 4.5-5.6 L + 1.4 ext III, 70-200 2.8 L II, 100 Macro 2.8 L, Carl Zeiss 1.4 50, Sigma 8-16 4.5-5.6, Lensbaby Composer, Speedlite 430 EXII, Manfrotto's

            Comment


            • #7
              Re: Welke lens aanschaffen?

              Dank jullie voor de antwoorden. Ik zal zoals Wim suggereerde nog eens vragen bij de lesgeefster hoe het zit met de beperkingen op de lenzen.
              Groetjes aan allen en ik ben er zeker van nog veel hier op te steken op dit forum (nadat ik de gebruikte afkortingen wat onder de knie heb).

              Comment


              • #8
                Re: Welke lens aanschaffen?

                Sinds begin 2010 heb ik m'n oude Mamyia verkocht met lenzen en al.
                Die waren toch niet te gebruiken op m'n Pentax K7.
                M'n verkoper raadde me aan om vooral in een goede lens te investeren.
                Dat werd dan een 16-50mm f2.8 SMC.
                Prachtige lens om fotos en HD video opnamen van de kleinkinderen met te maken.
                Maar daarna heb ik mij (op advies van m'n fotografie leraar) een 100mm Macro F2.8 WR aangeschaft.
                Sindsdien zit die het meest op m'n K7.
                Voor wide tele heb ik een 70-250mm F4 , daar heb ik via internet nog een Pentax 1.4 teleconverter kunnen voor aanschaffen.
                En wat de verkoper vertelde is nu al waarheid : 'k zou al 't liefst m'n K7 willen wisselen met de K5.
                De lenzen zullen nog langer meegaan dan ik, denk ik.

                Comment


                • #9
                  Re: Welke lens aanschaffen?

                  Als toekomstige gepensioneerde kan ik alleen maar lovend zijn over Pentax. Ik bezit de K10D, die ik binnenkort zal vervangen door de K5, en de absolute uitblinker in de instapcamera's de K-x. Ik heb daarbij de 17-70 mm van Pentax en de 50-135mm. Deze laatste moet een der beste zoomlenzen zijn die er bestaan. Ik hoop volgend jaar een 10-20mm aan te schaffen of een Macrolens. Moest je het nog niet weten, er loopt nu een Cashback actie bij Pentax voor de K5 .Success met je keuze, maar laat het een Pentax zijn . De testen zijn allen zonder uitzondering lovend.

                  Groeten uit Brugge

                  Comment


                  • #10
                    Re: Welke lens aanschaffen?

                    Ja, de kogel is ondertussen al door de kerk en letterlijk terug buiten.
                    Ik heb de K5 gekocht met de 18-135 lens. M'n K5 is geleverd en m'n oude lenzen zijn ondertussen in gebruik.
                    SMC 50 mm 1:1.4 en SMC 200 mm 1:4, de SMC DA 18-135/3.5-5.6 ED AL DC WR komt eraan tegen ?????. Pentax smc D-FA 100mm f 2.8 - WR Macro heb ik besteld en is ondertussen verzonden. De cashback actie is hier ook van toepassing om reden dat de 18-135 nog niet uitgeleverd werd. Toch fijn van Pentax.
                    Tot nu toe ben ik zeker tevreden over mijn toestel en over de zaak waar ik het kocht nl "geheugenkaart".
                    Ondertussen stelt zich een probleem met sommige K5, zie hiervoor http://www.pentaxforum.nl/smf/index.php?topic=17471.225
                    Voorlopig maak ik er mij geen zorgen over vermits het een extreme instelling is die de anomalie aan het licht bracht en er bestaat nog altijd zoiets als garantie en terugroepingen zoals bij de auto's. In ieder geval heb ik geen spijt over mijn aankoop.

                    Comment

                    Working...
                    X