Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Werken met een graduele ND filter ?

Collapse
X
 
  • Weergaveopties
  • Begin
Clear All
new posts

  • Werken met een graduele ND filter ?

    Naar aanleiding van enkele recent geposte (prachtige) foto's, waarbij zo'n filter werd gebruikt : Hoe gaat men te werk met een graduele ND filter ?
    Ik weet dat je deze filters kan verschuiven naar boven of onder toe, naargelang de ligging van de horizon. Wat als deze horizon geen rechte (horizontale) lijn is ?

    Plaats je deze filter te hoog, ttz scheidngslijn laten samenvallen met hoogste punt op horizon, dan is een stuk lucht overbelicht.
    In het andere geval is een stuk aarde onderbelicht.
    Wat doe je met elementen (vb bomen) die boven de horizon uitkomen ?


    greetz
    Cheeta
    Light travels faster than sound. This is why some people appear bright, until you hear them speak.
    flickr

  • #2
    Re: Werken met een graduele ND filter ?

    hangt af van welk ND filter je gebruikt, je hebt nl verschillende, voor een strakke en niet strakke horizon.
    kijk eens hier:

    Grijsverloopfilters worden veel gebruikt voor landschapsfotografie waar het belangrijk is dat het zowel in lichte delen als donkere delen genoeg detail zichtbaar is. Door een grijsverloopfilter te plaatsen is het niet meer nodig een compromis te vinden tussen uitgebeten luchten en zwarte schaduwen.

    grt,bouk.
    wie niet spreekt wordt niet gehoord, wie niet schrijft wordt niet gelezen.
    http://s281.photobucket.com/user/tut...0polder?sort=3
    https://www.facebook.com/profile.php?id=100008593234290

    Comment


    • #3
      Re: Werken met een graduele ND filter ?

      Om te weten hoe sterk je graduele filter moet zijn moet je eerst het verschil tussen voorgrond en lucht meten.. Dit kan je doen door eerst de belichting te meten (via half indrukken van sluiterknop) van de lucht door het beeld enkel en alleen met de lucht te vullen. Deze waarde ( sluitertijd ) moet je onthouden. Daarna meet je de voorgrond....en ook hier mag je beeld bij de meting enkel met de voorgrond gevuld zijn. Je moet nu uitrekenen hoeveel het verschil in stops tussen voorgrond en lucht was. Dit verschil is de sterkte van de te gebruiken graduele filter. Door het filter te plaatsen krijg je in de meest ideale omstandigheden een gelijke belichtingswaarde voor de voorgrond en de lucht. In realiteit zal je de belichting in heel wat situaties nooit perfect kunnen uitbalanceren omdat deze graduele filters enkel in volledige stops beschikbaar zijn.....de gemeten belichting kan ook een verschil hebben van een halve , 1/3 of 2/3 stop. Best is dat je in die situatie kiest voor een gradueel filter wat net zwakker is......zodat de lucht net iets bleker is ipv donkerder. Foto's waar de lucht in verhouding tot de voorgrond te donker is komen erg snel onecht over.

      Een groot nadeel van deze filters is dat ze enkel op hun best werken met een overgangszone die nagenoeg recht is ( wateroppervlak, zee, licht glooiende weides en velden). Voor landschappen waar er bomen, palen ,huizen, bergen enz boven de overgangszone zitten is er een probleem.....al wat boven de zone zit wordt zichtbaar mee verdonkerd door het filter. Zelfs met de zachtste filters (er zijn harde en zachte overgangsfilters) kan je dit niet voorkomen. In deze situaties kies je beter verschillende belichtingen(meerdere foto's ) welke je achteraf via blending samenvoegd. Nadeel van blenden is dat je dan verplicht wordt om een statief te gebruiken.....de foto's moeten exact dezelfde inhoud hebben om ze naadloos over elkaar te kunnen plaatsen.

      Indien je met erge lange sluitertijden( ettelijke seconden tot minuten) werkt kan je zelfs graduele filters nabootsen.Je camera moet ook hier op een statief staan. Tijdens de opname beweeg je een stuk zwart papier voor je lens tot ongeveer op de overgangszone. Waar het papier een tijdje geweest is is het licht geblokkeerd geweest.Het papier mag slechts tijdelijk voor je lens geweest zijn tijdens de volledige belichtingstijd en je beweegt er best ook wat mee om een zichbare rechte lijn van het papier in je uiteindelijk landschapsfoto te vermijden. Deze laatste manier is een beetje met vallen en opstaan....het kan een tijdje duren voordat je de belichting juist krijgt....maar het werkt wel en kost helemaal niks. De beide andere manieren zijn echter wel veel effectiever
      Last edited by RUPSELKOPKE; 26 november 2009, 17:05.
      Canon 5DmkII,1DmarkIIn, Canon 5D ,Canon 7D, Canon 30D(IR580nm), Canon 20D(IR680nm). Gitzo 1548, Lenskes van 10-500mm
      http://www.flickr.com/photos/5982139...48229987/show/

      Comment


      • #4
        Re: Werken met een graduele ND filter ?

        ok, bedankt

        greetz
        Cheeta
        Light travels faster than sound. This is why some people appear bright, until you hear them speak.
        flickr

        Comment

        Working...
        X