Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

voorstel

Collapse
X
 
  • Weergaveopties
  • Begin
Clear All
new posts

  • voorstel

    Is er een mogelijkheid om de challenge op te splitsen in bvb 3 criteria waarvoor afzonderlijk punten gegeven kunnen worden.
    1. originaliteit en weergave van het onderwerp
    2. compositie en kadrering
    3. kwaliteit en scherpte van de foto.

    Of zou dit te ver gaan ??
    Wat zijn jullie meningen hierover ?

    popol
    popol

    http://www.fotopopol.be

  • #2
    Re: voorstel

    Mod-mode off:
    Personal-mode on:

    Het geeft wel extra werk met zich mee en de 1 zal daar meer problemen mee hebben dan de ander. Stel dat je spreekt over pakweg 40 foto's en je zou normaliter alle foto's punten toekennen ben je een aardig tijdje bezig. De kans bestaat dan dat mensen selectief punten gaan toekennen, meer nog dan nu het geval is. Je kunt dat natuurlijk ook voor jezelf doen. Geef voor al deze 3 criteria je punten. Desnoods nog dat bv 1 criterium 2x zo zwaar telt en neem daar het gemiddelde van en baseer daar je cijfer op. Groetjes X.

    Personal-mode off:
    Mod-mode on.

    Comment


    • #3
      Re: voorstel

      Ik zie er het nut echt niet van in, een foto is een geheel van die drie factoren, en daarom is het volgens mij ook totaal onzinnig om die dingen afzonderlijk gaan te beoordelen. Een foto kan perfect scherp zijn, goed gekadreerd, en goed bij het thema aansluiten, dat zou betekenen dat hij drie keer goed scoort, maar is de foto daarom ook mooi op zich ? Dat mooi vinden is geen simpel optelsommetje, dat ligt veel complexer.

      Vanwaar de vraag eigenlijk ?
      Mark (300D)

      Comment


      • #4
        Re: voorstel

        Het beoordelen van een foto zoals het nu is laat toe dat elk op zijn manier een foto gaat beoordelen en interpreteren.De één gaat oordelen op techniek, de andere beoordeeld zonder fotografische technische kennis dan weer op zijn gevoel. Een ander beoordeeld op combinatie van techniek en gevoel. Sommigen werken zoals hier wordt voorgesteld met beoordelingscriteria.

        Zoals dus nu punten kan gegeven worden laten we aan ieder hun eigen vrijheid. Dit levert ons niet alleen de grootste diversiteit aan beoordelingen maar ook de grootste verscheidenheid aan beoordelingscriteria die resulteert in de meest bevredigende gemiddelde eindbeoordeling.

        De mooiste quotering die men kan geven is de beoordeling die gegeven wordt uit een oprecht eer en geweten al dan niet onder invloed van gevoel, technische fotografische kennis of een waarde verkregen door opsomming van een door de beoordelaar zelfopgelegd criteria.

        Heel wat mensen zijn buiten de Challenge al te veel beperkt door reglementen en verplichtingen rechten en plichten.

        Voor het inzenden van een foto tot deelname zijn er al om praktische reden beperkingen en regels. Als we het beoordelen en het geven van punten gaan vastleggen in reglementeringen en de quoteringen gaan opsplitsen in opgelegde criteria’s gaat niet alleen de spontane beoordeling verloren maar kan dergelijke verplichtingen heel wat mensen gaan afschrikken.

        Zoals Xarder aanhaalt een dergelijke manier van punten geven neemt teveel tijd in beslag en schikt dan heel wat mensen af hun waardering uit te brengen.

        Cyrox verwoord het dan weer perfect als hij zegt:

        Dat mooi vinden is geen simpel optelsommetje, dat ligt veel complexer.

        popol1964 toch bedankt om eens jouw visie hier bespreekbaar te maken. Het zet ons weer aan om ernstig met het geven van punten om te springen.



        Spookys Fotoweb
        BD0158BE - Nikon D90 - Nikon D70 + Nikon Coolpix 4300

        Comment

        Working...
        X