PDA

Volledige versie bekijken : Portable HDD's



Snowy
10 november 2016, 11:17
Hoi iedereen

Ik ben op zoek naar een portable HDD, waarbij ik 1 vd volgende modellen op't oog heb:

LaCie Rugged mini
WD My Passport (for MAC)

Iemand ervaring met 1 van deze 2 HDD's? Ik heb al van mensen horen klagen over LaCie: HDD's die stuk gaan, gegevens niet meer te recupereren.
Wat met de software die op deze discs zit? Moet dat effectief ge´nstalleerd worden of niet? Als die software al begint te vragen
naar partities dan deins ik al terug omdat ik niet weet of ik er goed aan doe of niet. :confused:

Ben meer voor het Plug & play type schijven - back ups laten lopen via time machine.

Tips & eventuele andere merken/modellen welkom! (budget +/- 120€) Ben niet echt thuis in de HDD/SSD wereld.

Tonerider
10 november 2016, 11:40
Van Lacie ben ikzelf ook niet zo tevreden. Heb nu gedurende 2 jaar een Toshiba https://de.allyouneed.com/de/1000gb-2-5-usb-3-0-superspeed-externe-festplatte-toshiba-basics/p871271131/?traffic_source=7SPAREN&cid=c_dhlmp_be_dpcom_00063_00001_Billiger&showTellaFriend=false en die werkt prima. Enige nadeel is de niet standaard usb kabelaansluiting (aan de kant van de hdd wel te verstaan). Maar ondertussen is er een nieuwe versie, misschien dat die wel de gewone usb-aansluiting heeft.

De software moet je niet installeren.

zunoel
10 november 2016, 11:48
Van Lacie ben ikzelf ook niet zo tevreden. Heb nu gedurende 2 jaar een Toshiba https://de.allyouneed.com/de/1000gb-2-5-usb-3-0-superspeed-externe-festplatte-toshiba-basics/p871271131/?traffic_source=7SPAREN&cid=c_dhlmp_be_dpcom_00063_00001_Billiger&showTellaFriend=false en die werkt prima. Enige nadeel is de niet standaard usb kabelaansluiting (aan de kant van de hdd wel te verstaan). Maar ondertussen is er een nieuwe versie, misschien dat die wel de gewone usb-aansluiting heeft.

De software moet je niet installeren.

Dat is een standaard USB aansluiting ;)
namelijk de USB3 aansluiting.
Alle nieuwe externe HDD's gaan daarmee uitgerust zijn.

regulus
10 november 2016, 11:49
FWIW ... Mijn support software identificeert mijn externe (oudere) LaCie HD als hebbende een Samsung HD ...

Tonerider
10 november 2016, 11:56
Dat is een standaard USB aansluiting ;)
namelijk de USB3 aansluiting.
Alle nieuwe externe HDD's gaan daarmee uitgerust zijn.*walks the walk of shame*

Lieven Lema
10 november 2016, 12:55
LaCie Rugged mini
WD My Passport (for MAC)





Die heb ik alle twee in gebruik, tot nu toe probleemloos.
De backups gaan ook naar een NAS en naar Backblaze.com.
Verder gebruik ik TimeMachine (maar niet voor foto's), en ik voel me vrij zeker.

Sieg
10 november 2016, 16:09
Hier draaien al vele jaren 8 externe Lacie's, nog nooit geen problemen mee gehad
Vroeger werkt ik met WD, die liepen toen regelmatig vast, gelukkig ben ik nooit iets kwijt geraakt
met de reden dat ik steeds dubbele back-ups maak

grts
Sieg

Black B@ndit
10 november 2016, 17:14
Als er bepaalde software op externe schijven zit, dan haal ik die daar gewoonlijk af vooraleer ik ze gebruik.
Ik bepaal zelf wat er op die schijven mag komen en wat er niet op mag.

De laatste jaren gebruik ik vooral Seagate externe schijven, maar ik weet niet welk merk schijf daar in steekt.
Tot nu toe heb ik er nog geen defecte gehad, maar die worden ook alleen maar gebruikt om er fotobestanden bij op te zetten als back-up, die zijn niet continu aan de computer gekoppeld (ze draaien dus maar af en toe).
Dat geldt dus niet als referentie voor de levensduur, want als die dagelijks continu worden gebruikt, dan is dat een heel andere zaak.

Snowy
11 november 2016, 09:15
Merci voor jullie input!

Ik bewaar ook al mijn foto's en andere bestanden op een NAS. Net eens gekeken welke schijven daar inzitten: WD Red, 2T/stuk.
Feit is dat je je Lightroom catalogussen niet kan bewaren op netwerkschijven. Ik wil deze dus gaan back uppen op een externe HDD en op een gratis online site,
zoiets Ó la Dropbox. Bij nader inzien lijkt het mij(in mijn geval dan) het beste om gewoon mijn catalogus bestanden te kopiŰren naar die HDD ipv te werken met Time Machine.

Goed om weten dat de software van die HDD's te omzeilen is :G

Lacie maakt tegenwoordig deel uit van Seagate, voor zover ik dat gezien heb op de website toch.

Ik denk dat ik voor WD ga: meer opslag voor zelfde geld dan een Lacie. Een hoesje erbij en dan is ie ook extra beschermd.
Wel schandalig dat de mypassport for mac duurder is dan de windowsvariant...

Guest13
11 november 2016, 09:40
op 10 jaar +- 2 passport's kapot...

OpaJM
13 november 2016, 12:58
heb enkel Western Digitals. Eerst 2 van 500GB, dan er 2 van 2 TB bij gekocht. Nooit problemen mee gehad, behalve een haperend kabeltje aan de voeding bij eentje. Ik formatteer ze voor het eerste gebruik, zodat ik geen last heb van allerlei back-upsoftware, die er vaak op staat. Zoals Bart Bandit hang ik ze alleen aan de pc bij het back-uppen of het extra opslaan van foto's en filmpjes.

Spanik
13 november 2016, 20:27
Heb hier zo'n WD Passport liggen en die wil niet werken als dat programma niet ge´nstalleerd is. Ligt hier al een tijdje, kan zijn dat dat niet meer nodig is. Maar sindsdien komt dat niet meer binnen. Heb enkele Toshiba's 2.5" tot volle tevredenheid.

Snowy
14 november 2016, 11:53
Heb van't weekend een WD My passport for mac gaan halen. Heb het programma niet ge´nstalleerd(bewust, omdat ik het niet wil) maar slaag er in om files op de HDD te saven via het copy/paste principe. De keuze van een bepaald merk HDD zal altijd een beetje een gok blijven hÚ denk ik, we zien wel.

Sieg
14 november 2016, 17:20
Niet vergeten om eerst de schijf te formatteren

grts
Sieg

Snowy
14 november 2016, 18:49
Waarom moet die eerst nog eens geformatteerd worden?

OpaJM
15 november 2016, 10:26
Er staat vaak software op om back-ups te maken of andere software, waarmee je liever niet werkt.
Om dit alles te verwijderen kan je de schijf eerst formateren.

mlap
16 november 2016, 23:04
Merci voor jullie input!

Ik bewaar ook al mijn foto's en andere bestanden op een NAS. Net eens gekeken welke schijven daar inzitten: WD Red, 2T/stuk.
Feit is dat je je Lightroom catalogussen niet kan bewaren op netwerkschijven. Ik wil deze dus gaan back uppen op een externe HDD en op een ....
Maar je kunt de lightroom catalogussen toch gewoon back-uppen op je NAS?
Als ik lightroom afsluit, maakt deze elke week een back-up, en deze wordt automatisch op mijn NAS gezet.

Snowy
18 november 2016, 11:36
Ik meen dat echt gelezen te hebben in een boek, ik zoek het nog eens op.

Tonerider
18 november 2016, 12:52
Ik meen dat echt gelezen te hebben in een boek, ik zoek het nog eens op.
http://forum.belgiumdigital.com/f21/lightroom-5-catalog-op-nas-459651.html

Er is natuurlijk een verschil om LR zijn catalogus van waaruit hij werkt op NAS te willen plaatsen of gewoon de backup. Het eerste gaat dus niet, het tweede wel.

mlap
18 november 2016, 23:42
Als je de catalogus waar je mee werkt op de NAS zet, dan is het geen backup. ;-)

-TT-

Snowy
19 november 2016, 18:42
Je kan geen catalogus rechtstreeks op je NAS zetten. Je catalogus saven als back up op je NAS kan wel. Moet alleen nog even uitvogelen hoe je dat doet via LR.

Bedankt voor het draadje Tonerider, je hebt gelijk. :) Heb het vanmiddag ook nog eens gevraagd aan Piet vd Eynde op de Photoday. Hij bevestigde dit ook.

mlap
20 november 2016, 07:55
Je kan geen catalogus rechtstreeks op je NAS zetten. Je catalogus saven als back up op je NAS kan wel. Moet alleen nog even uitvogelen hoe je dat doet via LR.

Bedankt voor het draadje Tonerider, je hebt gelijk. :) Heb het vanmiddag ook nog eens gevraagd aan Piet vd Eynde op de Photoday. Hij bevestigde dit ook.
En zelfs als dat gaat, dan heb je nog geen backup, en daar ging je vraag toch over ;-)

Je kunt in LR instellen dat LR bij het afsluiten steeds een backup maakt (zip bestand), standaard staat dit op 1 keer per week denk ik.
Dan moet je enkel nog dit zip bestand backuppen naar je nas.
Je vind dit bestand terug onder:
Windows: \Gebruikers\[gebruikersnaam]\Afbeeldingen\Lightroom\[catalogusnaam]\Back-ups\
Mac OS: /Gebruikers/[gebruikersnaam]/Afbeeldingen/Lightroom/[catalogusnaam]/Back-ups\
bij Mac was er in het verleden een probleem met catalogussen groter dan 4Gig, geen idee of dit er nog is.

Bij een nas zit meestal software bij om een backup te maken,
bij Synology bv, kun je mappen op je computer selecteren, en deze worden dan automatisch geback-upt naar je nas.

En anders is er genoeg software die dit ook doet.

In de plaats van de backup van lichtroom te backuppen, kun je natuurlijk ook direct de catalogus backuppen.

Nu denk ik wel dat je als backup locatie ook je nas kunt kiezen,
maar ik heb liever nog een extra backup op mijn computer staan.

guido1956
20 november 2016, 08:31
heb enkel Western Digitals. Eerst 2 van 500GB, dan er 2 van 2 TB bij gekocht. Nooit problemen mee gehad, behalve een haperend kabeltje aan de voeding bij eentje. Ik formatteer ze voor het eerste gebruik, zodat ik geen last heb van allerlei back-upsoftware, die er vaak op staat. Zoals Bart Bandit hang ik ze alleen aan de pc bij het back-uppen of het extra opslaan van foto's en filmpjes.

Idem. En ze hangen ook enkel voor backup aan de pc. Ben wel op zoek naar een Nas.

Snowy
20 november 2016, 12:57
Bij een nas zit meestal software bij om een backup te maken,
bij Synology bv, kun je mappen op je computer selecteren, en deze worden dan automatisch geback-upt naar je nas.

En anders is er genoeg software die dit ook doet.

In de plaats van de backup van lichtroom te backuppen, kun je natuurlijk ook direct de catalogus backuppen.

Nu denk ik wel dat je als backup locatie ook je nas kunt kiezen,
maar ik heb liever nog een extra backup op mijn computer staan.

Een extra back up op je pc, maw op zelfde hardware als je originele catalogus? Ik zie daar 't nut niet meteen van in?

Ik heb niks van documenten/foto's op mijn Macbook staan, muv mijn catalogus. Ik had LR al ingesteld om 1 keer per week een back up te maken. Nu het zover was kreeg ik een pop up venster waarbij ik kon aanduiden waar ie mijn back up moest plaatsen. Die backup van de catalogus komt nu netjes in mijn NAS terecht, dus mission accomplished :G

Backups met software via NAS gebruik ik niet. Ik importeer alle foto's rechtstreeks van SD kaartjes via LR. Daar maak ik mijn submappen waarbij mijn foto's dus zo in mijn NAS terecht komen. Documenten allerlei zet ik manueel op mijn NAS(RAID1). Ik heb hier dan ook nog 2 externe HDD's waar ik het ÚÚn en ander als extra back up bewaar. Nu ja, als mijn huis hier zou afbranden dan helpt het mij ook niet vooruit maar goed, daar zijn dan de online opslagswebites dan weer goed voor ;)


@ Guido --> Mijn NAS is een Synology. Zeer tevreden over tot nu toe.

Sieg
20 november 2016, 15:17
Een extra back up op je pc, maw op zelfde hardware als je originele catalogus? Ik zie daar 't nut niet meteen van in?

Het is niet omdat het in dezelfde PC zit dat het ook dezelfde hardware is hÚ, de meesten hebben toch meerdere schijven in een PC zitten toch ;-)


@ Guido --> Mijn NAS is een Synology. Zeer tevreden over tot nu toe.

Synology, goed materiaal en zeker niet te duur, meer welk type van Synology heb je ? En welke schijven steken erin ?

grts
Sieg

Snowy
20 november 2016, 15:23
Juist Sieg, daar had ik dus inderdaad niet bij stilgestaan :o

Ik heb een Synology DS214+ met 2 WD Red schijven van 2T opslag per stuk.

Heembeek
20 november 2016, 15:41
Idem. En ze hangen ook enkel voor backup aan de pc. Ben wel op zoek naar een Nas.

ik gebruik sedert 2011 een QNAP 419+ NAS met 4 1TB WD RE (entreprise) schijven in een RAID 10 combinatie.
ik gebruik de NAS-server ook als muziekserver en fileserver, die ik probleemloos vanop afstand kan benaderen.
op de NAS staan de foto's, de catalogus op een LACIE rugged.

Peter