PDA

Volledige versie bekijken : nikon coolpix 880 foto probleem



cie007
15 september 2001, 10:47
Hallo

Ik heb een nikon coolpix 880 (een digitale camera). Ik heb al mijn
fotos (van reis naar amerika, 88 fotos) in xga modus getrokken.

Wat blijkt nu als ik die op mijn pc zet is de resolutie 2048*1536
maar de foto is maar 1024*772 en de rest is opgevuld met zwart.
Op http://users.pandora.be/cie/foto.jpg kan je zien wat ik bedoel.

Nu mijn vraag is hoe kan je dat zwart wegdoen?

Ik heb me laten wijsmaken dat dit automatisch ging als de fotos
ontwikkeld werden, maar dien zwarte "balk" blijft verschijnen op de
ontwikkelde fotos.

Nu heb ik al die fotos (die 88) met dat zwart .

Ik gebruik de site www.spector.be om up te loaden.

Alle hulp is welkom, en alvast bedankt op voorhand.

mvg

DAF


stefan

jaja
15 september 2001, 11:50
Hallo cie007,

Dit lijkt me dus zeer eigenaardig ...
Als jij dus een foto trekt in xga mode, dan heb je in feite een 2048*1536 foto die maar voor 1024*772 gebruikt wordt?
Is de bestandsgrootte net hetzelfde als bij een full resolution foto (in kB)?
Als je de foto's in de camera zelf bekijkt, dan neem ik aan dat ze wel full screen zijn en dat je dat zwart niet ziet.
Dit lijkt een beetje op een verkeerde interpretatie door de gebruikte software.
Maar er zijn slimmere koppen in dit forum die misschien een betere verklaring hebben.
Hoeveel zwart blijft er op een print over?
Een beetje of heb je slechts voor 1/4 "beeld"?
Een afdrukservice drukt af wat jij opstuurt (in de juiste verhoudingen).
Om dat zwart weg te krijgen kan je de (digitale) foto bijsnijden tot je enkel het bruikbare gedeelte overhoudt. Dat kan manueel, maar als het zoveel foto's zijn kan je in Photoshop waarschijnlijk ook wel een action aanmaken die al het overtollige weghaalt.
Ik heb dit in elk geval nog nooit gezien bij een digitale foto.
Heeft de Nikon een instelling om je xga-mode zodanig te gebruiken dat je dit krijgt?

Jaja
webmaster Belgium Digital

cie007
15 september 2001, 12:46
hallo

Het bestand in xga pakt inderdaad veel minder in dan in full mode (vb xga: 100 kb - full 500 kb). Op de het apparaat zelf, zie je de zwarte band niet (in xga, full).

Op de foto (die ontwikkeld is) is het zelfde dan die foto van die link. Dus de vergouding blijft hetzelfde. Zoals u zegt is er inderdaad maar 1/4de beeld.

ik gebruik wel da programmake dat bij windows xp zit. Maar dat zal toch niet veel uitmaken hé?

Ik heb wel mijn fotos op de flash kaart laten staan. Dus er is nog geen hoop verloren :)

Als het dan echt niet gaat, dan zal ik photoshop 6.0 gebruiken en later gewoon in full trekken (daar heb je geen zwarte omranding).

Iniedergeval bedank voor de reactie.

cie007


stefan

zippie
16 september 2001, 09:55
Strefan,

Mail me eens een van uw foto's door....
Denk dat ik weet wat het probleem is.
Maar om zeker te zijn, zou ik het even willen testen.
Heb namelijk ook een camera uit de coolpix reeks. :)

Groetjes,

Jurgen

Jurgen.schraepen@pandora.be


hallo

Het bestand in xga pakt inderdaad veel minder in dan in full mode (vb xga: 100 kb - full 500 kb). Op de het apparaat zelf, zie je de zwarte band niet (in xga, full).

Op de foto (die ontwikkeld is) is het zelfde dan die foto van die link. Dus de vergouding blijft hetzelfde. Zoals u zegt is er inderdaad maar 1/4de beeld.

ik gebruik wel da programmake dat bij windows xp zit. Maar dat zal toch niet veel uitmaken hé?

Ik heb wel mijn fotos op de flash kaart laten staan. Dus er is nog geen hoop verloren :)

Als het dan echt niet gaat, dan zal ik photoshop 6.0 gebruiken en later gewoon in full trekken (daar heb je geen zwarte omranding).

Iniedergeval bedank voor de reactie.

cie007


stefan

Creator
16 september 2001, 10:50
Ik heb het eens getest met mijn cp990, eerst een foto genomen op normal en dan op XGA normal en ik heb dat probleem niet, geen zwarte balken te zien (??) de foto is natuurlijk veel kleiner...

cie007
16 september 2001, 19:20
Hallo

Tis opgelost. Oplossing lag aan de software. Als ik in windows millenium die fotos download (met nikon software) is die zwarte rand weg. Met Winxp dus niet, iniedergeval bedankt voor alle reacties

stefan (met rode kop)


stefan