PDA

Volledige versie bekijken : auto chiptuningw00ha
4 mei 2007, 18:07
wie heeft er ervaring of _/+ verhalen betrefd dit onderwerp...?

voor diegene die niet weten wat ik bedoel nemen 'n kijkje op bv:

http://www.dmtuning.net/chiptuning/automerken/index.html

voor mijn wagen zou dat 'n vermogenwinst van 22pk en 38NM opleveren...
Turbo diesels geven de meest spectaculaire resultaten.

mijn huidige (vrij recente) wagen is 'n toyota d-4d 1400cc diesel en ze persen daar nu al 90pk uit...dat doet geen 1 ander merk bij mijn weten.
bij het gevoel dat die motor 112pk kan leveren begin ik ff te twijfelen...:bom:
blijkbaar is het volgens verschillende tuningfirma's volkomen veilig en je spaart nog op je verbruik ook (moet je welk dezelfde rijstijl aanhouden)
je kan ofwel je vermogen + koppel laten tunen ofwel alleen het koppel, de NM dus...
als je met 'n automaat rijdt, gelijk ik, is dat mooi meegenomen...

Jedec
4 mei 2007, 18:16
Eerst en vooral ben je dan wettelijk niet meer in orde, want het vermogen komt niet meer overeen met je inschrijvingsbewijs.

Ten tweede: Veel constructeurs gebruiken dezelfde motor voor verschillende motorklasses. Er is dan slechts een software-aanpassing nodig om het vermogen te wijzigen, chiptuning dus. Echter, de koppeling, versnellingsbak, nokkenas, enz zijn niet aangepast aan dit hogere vermogen. Dat is ook de redenen dat een wagen met meer vermogen meer geld kost. Niet enkel de motor, maar ook andere mechanische onderdelen moeten aangepast worden.

Je auto zal wel niet meteen in tweeen breken door chiptuning, maar je zou wel eens vlugger in de kosten kunnen zitten.

Josp
4 mei 2007, 19:18
Zeer goeie ervaring met Autotune Heinz (http://www.autotuneheinz.be/) uit Aalst. Die mensen hebben een vermogensmeetbank en weten echt waar het over gaat. Werken ook veel voor de racerij. Blijven altijd binnen de fabriekstoleranties. Er gebeurt een voor en na meting op de vermogenbank. Ze doen echter geen japanners. Als ik me niet vergis is de motor in je Toyota echter dezelfde als in het vorige model Mini (staat onder BMW), en die doen ze wel. Ik zou eens bellen om zeker te zijn. Minder verbruik en meer koppel, dat is mijn ervaring.

Oppassen, want er wordt veel brol verkocht in die markt. Je zou niet de eerste zijn met een opgeblazen koppakking...

Jos

Black B@ndit
4 mei 2007, 19:27
De ophanging en de remmen zijn ook niet echt berekend op het extra vermogen, en door de motor op die manier op te voeren zal die zeker niet meer voldoen aan de milieu-normen. Er zal dus veel meer roet uitkomen, en nog een deel andere schadelijke stoffen.
Het verbruik zal ook hoger zijn (de CO2-uitstoot dus ook).

Een automatische versnellingsbak zal ook niet echt blij zijn met dat vermogen dat erbij komt.


Ik vraag mij ook af waar en wanneer je iets zal hebben aan die 22pk en 38Nm die je er dan bij krijgt, de maximum-snelheid is hier 120km/h, en jouw auto zal origineel ook wel 180km/h of meer halen....

Voor de technische controle zal je de originele chip weer moeten (laten) plaatsen, anders zal er veel teveel roet uit de uitlaat komen....

parakiet
4 mei 2007, 19:37
handen af, simpel

kan je een hoop narigheid opleveren

BlueInk
4 mei 2007, 19:43
De ophanging en de remmen zijn ook niet echt berekend op het extra vermogen, en door de motor op die manier op te voeren zal die zeker niet meer voldoen aan de milieu-normen. Er zal dus veel meer roet uitkomen, en nog een deel andere schadelijke stoffen.
Het verbruik zal ook hoger zijn (de CO2-uitstoot dus ook).
Een automatische versnellingsbak zal ook niet echt blij zijn met dat vermogen dat erbij komt.


Als je auto bij een technisch bekwane tuner is aangepakt zijn bovenstaande schrijfsels pertinent onjuist!Ik vraag mij ook af waar en wanneer je iets zal hebben aan die 22pk en 38Nm die je er dan bij krijgt, de maximum-snelheid is hier 120km/h, en jouw auto zal origineel ook wel 180km/h of meer halen....


Doordat er een (veilig) hoger koppel bij lager toerental beschikbaar komt heb je minder verbruik.
Testcase: mijn A4 verbruikt +/- 3/4 liter minder dan de Peugeot 307 HDI van mijn schoonbroer... En 'k beschik over heel wat meer paarden in de stal...
Als je dan nog weet dat die 307 een pak lichter is...
O ja: meting liep over zo'n 700 km
Wanneer gaat men nu eens afstappen van het stereotype beeld dat tuning => hogere topsnelheid is? Het gaat hem veel meer over een hogere *versnelling*. En als je de studies hieromtrent opvolgt weet je direct dat men "zo snel mogelijk" de gewenste snelheid moet proberen te bereiken om zo weining mogelijk CO2 te produceren. Sta me toe een algemeenheid te plaatsen: PéééPééé die er 7 min over doet om 70 km/h te bereiken is een stuk vervuilender bezig...


Voor de technische controle zal je de originele chip weer moeten (laten) plaatsen, anders zal er veel teveel roet uit de uitlaat komen....
Neen dus...
Blijkbaar een verhaal van klok en klepel ofwel ervaringen opgedaan door een tuner-prutser...
BTW... De chip komt zelf de wagen niet uit. Dus is er zelfs geen sprake van om de originele chip terug te plaatsen.

seppuku
4 mei 2007, 19:43
mijn huidige (vrij recente) wagen is 'n toyota d-4d 1400cc diesel en ze persen daar nu al 90pk uit...dat doet geen 1 ander merk bij mijn weten. Uit een 1.3 cdti krijgt Opel ook 90 pk, al lijken mij meer pk's uit een kleinere motor niet bevorderlijk voor de duurzaamheid ervan.

Chiptunen... opletten met garantie én verzekering.


seppuku.

benbits
4 mei 2007, 19:46
mijn huidige (vrij recente) wagen is 'n toyota d-4d 1400cc diesel en ze persen daar nu al 90pk uit...dat doet geen 1 ander merk bij mijn weten.


aheum:D
fiat grande punto = 1.3 16v MultiJet 90 pk
is nog 100 cc minder...
uitvinders van de directe inspuiting (tdi) en commonrail inspuiting = fiat

b.
User of a fiat stilo Abarth Multijet ( 170 pk, 380 nm by 1900 tr/m)

Rudy
4 mei 2007, 20:14
90pk uit een 1,4 diesel is echt normaal. reken uit per liter, en je zult zien dat de eerste de beste diesel meer vermogen heeft dan dit.
Tegenwoordig heeft een 1,9 jtd bij Alfa 150PK, en dit is nu echt maar "normaal", Bmw gaat verder.
Mijn Gt staat nu begrensd op 178pk, niet omdat de motor hniet meer kan, wel omdat de koppeling en aandrijftrein anders overbelast geraakt. (en omdat ik geen waste gate op mijn turbo heb)

ThEScReW
4 mei 2007, 20:24
Kheb er al meerdere geplaatst en het koppelverschil is soms zeer goed voelbaar en soms bijna niet.

De zogezegde chip is eigenlijk een bakje dat geplaatst wordt tussen de sturen van de dieselinspuiting en de injectoren. Dit zorgt ervoor dat alles wat sneller gaat verlopen.

Het grote voordeel is uiteraard de extra pk's en Nm's, maar ook het verbruik bij normaal rijgedrag dat omlaag gaat ! Meer pk's met de zelfde cilinderinhoud = minder verbruik bij normaal rijgedrag.

Wat betreft slijtage aan de wagen ... Ik weet het zoniet maar 30 pk meer zal de wagen geen kwaad berokkenen hoor, tenzij je uiteraard die pk's bij ieder acceleratiemoment zal gaan gebruiken. Je slijtage is dan hoger.

Je bedriegt er uiteraard de wet op het verkeer mee, al is er geen controle op.

Onkertje
4 mei 2007, 22:35
Je bedriegt er uiteraard de wet op het verkeer mee, al is er geen controle op.
Er is inderdaad geen controle op, niet door de wetgever en niet door de verzekeraar.
Daarom ook dat (behoudens de enkele uitzonderingen die de regel bevestigen) geen enkele eigenaar van een gechiptunede auto zijn verzekeraar op de hoogte brengt.
Maar eens je met die wagen in een ongeval betrokken geraakt dat voor je verzekeraar duur uitvalt, kan je er donder op zeggen dat je verzekeraar gaat spitten. En als hij dan merkt dat aan je auto was geprutst, trek je aan het kortste eind. Daar kan je donder op zeggen.
Zoals parakiet hierboven reed schreef: handen af van chiptuning.

erikdk
5 mei 2007, 00:05
ik heb zelf geen ervaring met tunen, maar toen ik vorig jaar mijn merkenvergelijking deed voor mijn cabrio kwam ik onder andere bij volvo terecht. Daar werd mij door de garage voorgesteld om de diesel te laten tunen waarbij het vermogen en vooral het koppel een flink pak de hoogte inging. Deze truning zou in feite heel simpel zijn: de chip zou met een chiplezer/schrijver geherprogrammeerd worden. Er werd mij verzekerd dat de hele wagen op dat hogere vermogen berekend was (inbegrepen remmen , versnelling, etc...), en ook dat mijn verbruik bij gelijkaardig gebruik als bij een niet-getunede diesel lager zou zijn. Ik moest me ook geen zorgen maken over controles, want enkel door hem te testen op de testbank zou de tuning kunnen aangetoond worden. Uiteindelijk heb ik een andere wagen gekocht, maar het verhaal ben ik blijven onthouden...

Onkertje
5 mei 2007, 00:22
Het verhaal van Volvo heb ik al meer gehoord.
En de verzekeraars kennen dat verhaal ook, hoor!
Risky business ...

w00ha
5 mei 2007, 06:47
Het verhaal van Volvo heb ik al meer gehoord.
En de verzekeraars kennen dat verhaal ook, hoor!
Risky business ...

er zijn tegenwoordig meer en meer merken die dat doen en dan staat het ook op je PVG dat die wagen zo is afgeleverd...
het probleem in belgie is dat er geen wetten zijn ivm tuning (achteraf)...
als je bv je wagen laat tunen dan zou die terug naar de importeur moeten...die moet op zijn beurt 'n nieuw pvg (dus ook nieuwe inschrijvingstaks) opmaken en hiermee 'n stuk verantwoording dragen wat iemand anders aan je wagen heeft getuned (geprutst dus). dat gaat dus geen enkel merk doen. Daarom beginnen sommige merken je de keuze te geven bij aankoop...dan weet je dat je in orde bent incl je garantie...
in duitsland krijg bv je 'n TUV attest en dan ben je in orde.

als ik mijn wagen zou laten chiptunen, dan zou dat enkel voor het extra koppel zijn en niet om 200km/u of meer te halen...
- ik zou dus voor ECO tuning gaan, dwz meer koppel, zuiniger en soepeler rijden (ik had al vermeld " je rijstijl aanhouden")
- de transmissie zou wat zwaarder belast worden. maar dat is te verwaarlozen...
- voor de remmen maakt het ook geen bal uit, want ik rij niet harder als ervoren...
- voor de verzekering ook niet, want enkel het koppel word verhoogd bij laag toerental...de PK's worden niet of nauwelijks gewijzigd...

ik zou dat ook bij 'n deftig firma laten doen (kga ook eventueel vragen bij Toyota dealer) en niet bij 'n prutser...
daarom stelde ik de vraag hier, ivm met eventuele ervaringen...
en btw, tis nog niet voor dadelijk dat ik beslis...hij moet eerst deftig ingereden worden...

polleke_cgc
5 mei 2007, 09:07
Kan je me eens uitleggen hoe je het koppel verhoogt, en het vermogen ongemoeid laat ???

Een motor levert trouwens een koppel , geen vermogen. Vermogen is een koppel bij een bepaald toerental. De vermogenskromme wordt gewoon wiskundig bepaald.

Vermogen is koppel * toerental (vermogen in W(att), Koppel in Nm en toerental in rad/sec (2 * pi * toerental / 60, als je het toerental in toeren/min neemt). Een motor die 210 Nm levert aan 2500 tr/min levert dus een vermogen van 55 kW of 75 pk.

Om meer koppel te creëren heb je dus meer druk nodig in de cilinder. Meer druk krijg je met meer brandstof... Zomaar stellen dat dat meer koppel niet voor meer slijtage zorgt, lijkt me een redelijk gevaarlijke stelling. Dat meer koppel voor een lager verbruik zorgt ook. De versnellingsbak blijft namelijk dezelfde...
Een motorenbouwer construeert z'n motor op zo'n manier dat er toch een redelijke levensduur is, voor een zo laag mogelijk prijs.
Redelijk wat constructeurs gaan daar redelijk ver in, zodat de technische marges klein zijn. Als je versnellingsbak bv. redelijk nipt berekend is (Renault is daar bv. een specialist in), dan kan dat chipke wel eens heel nare gevolgen hebben...

ThEScReW
5 mei 2007, 09:08
Kwalitatief vind ik deze de beste : http://www.steinbauer.cc/

Wel de duurdere klasse van de pboxen

BlueInk
5 mei 2007, 09:31
Kan je me eens uitleggen hoe je het koppel verhoogt, en het vermogen ongemoeid laat ???

Zoals je hieronder verder beschrijft gaan die 2 begrippen"samen".


Een motor levert trouwens een koppel , geen vermogen. Vermogen is een koppel bij een bepaald toerental. De vermogenskromme wordt gewoon wiskundig bepaald.

Hier sla je de bal toch mis... Net als vermogen en koppel samenhoren zal de motor ook een vermogen leveren. Met name een thermodynamisch vermogen.
Zowel koppelkromme en vermogenkromme worden wiskundig bepaalt, maar vanuit de motor, als thermodynamische machine bekeken, hebben ze een andere "oorsprong".Vermogen is koppel * toerental (vermogen in W(att), Koppel in Nm en toerental in rad/sec (2 * pi * toerental / 60, als je het toerental in toeren/min neemt). Een motor die 210 Nm levert aan 2500 tr/min levert dus een vermogen van 55 kW of 75 pk.

Om meer koppel te creëren heb je dus meer druk nodig in de cilinder. Meer druk krijg je met meer brandstof...

Je bent er bijna :G
Nu nog de Carnotcyclus doorgronden :D

Josp
5 mei 2007, 13:04
Kwalitatief vind ik deze de beste : http://www.steinbauer.cc/

Wel de duurdere klasse van de pboxen

Ik zou nooit voor een powerbox kiezen, maar voor herprogrammatie van de motorelektronica. Een box maakt de elektronica namelijk wijs dat hij andere parameters krijgt. Hierdoor kan alles wat gekoppeld is aan het motormanagement zoals een ESP systeem anders gaan reageren (de meeste ESP systemen grijpen namelijk ook direct in op het motorvermogen).


Een motorenbouwer construeert z'n motor op zo'n manier dat er toch een redelijke levensduur is, voor een zo laag mogelijk prijs.
Redelijk wat constructeurs gaan daar redelijk ver in, zodat de technische marges klein zijn.

Niet altijd waar. Bv. BMW 118d en 120d: vorig model resp. 122 pk/280 Nm en 163 pk/340 Nm, nieuw model resp. 143 pk/300 Nm en 177 pk/350 Nm. Zelfde ophanging, versnellingsbak en remmen. Model is maar nauwelijks 2,5 jaar op de markt, cylinderinhouden zijn hetzelfde gebleven. Fabrikanten spelen op veilig omwille van milieueisen waar ze in heel veel landen moeten aan voldoen, in plaats van op optimaal rendement van de brandstofinspuiting. De nieuwe modellen hebben overigens standaard een roetfilter, een auto start/stop functie, energierecuperatie bij het afremmen. Minder verbruik en CO2 uitstoot, meer vermogen en koppel.

De bekende BMW tuner AC Schnitzer levert ook dieseltuning mét behoud van garantie zonder dat verdere aanpassingen nodig zijn. Dit is trouwens allemaal TUV gekeurd (wat je toch op zijn minst een ernstige keuring mag noemen), maar in België wordt TUV keuring niet erkend.

Jos

vanslycken
5 mei 2007, 16:37
Vorig jaar heeft er in Elektuur nog een artikel over gestaan. Nu vind ik elektuur niet bepaald het toonbeeld van kennis van zaken (iets te veel "ezelieurs achter hun bureau") maar die haalden (met een BMW) toch ook een pak betere resultaten na een chiptuning. Ik heb dat artikel hier nog wel ergens liggen als je wat details wil, ik kan het kopiëren en opsturen.

Wat "wettelijk" en "niet-wettelijk" en "verzekering" betreft denk ik dat de voorzichtigsten hier gelijk hebben. Als je je auto te veel laat afwijken van de manier waarop hij door de constructeur is aangegeven, klopt je gelijkvormigheidsattest niet meer.
Langs de andere kant wordt daar ook veel zever over verkocht (waarmee ik niet doel op de vorige antwoorders!).

Het veiligste wat je kan doen (en wat ik zou doen moest ik daartoe de goesting hebben) is rondbellen en vragen welke tuner je papier bezorgt dat je auto nog steeds wettelijk in orde is en dat je voor je verzekering niks moet veranderen. Als ze al niet willen beginnen aan bvb een factuur, dan zou ik er afblijven.
Ik hoor op classic21 vaak reclame voor een soort tuning-etablissement in het Waalse ("quel reprise!"), dus zo illegaal zal het wel niet zijn als ze er op de radio reclame over mogen maken.

Josp
5 mei 2007, 16:49
Er bestaat een site (http://www.how2tune.be/main.php?lang=nl) met wat toegelaten is en wat niet kwa tuning. Bij motortuning staat "Er loopt een onderzoek naar de mogelijkheden op het vlak van motortuning. Eens we de resultaten van dit onderzoek kennen, komt hierover meer informatie."

Volkswagen verkoopt ondertussen ook via zijn dealernet motortuning van ABT met behoud van originele VW garantie en aangepaste papieren.

Jos

parakiet
5 mei 2007, 17:23
...dat de verzekeraar burgerlijke aansprakelijkheid van het slachtoffer vergoedt maar daarna uitkeringen terugvordert van de verzekeringnemer die de wijziging verzwegen heeft. Dit verhaal is beperkt tot € 250 indien de verzwijging onopzettelijk is gebeurd, maar kan oplopen tot de volledige recuperatie van de vergoeding bij opzettelijke verzwijging;


vooral voor de verzekering zou ik me héél goed informeren.
we leven in een kapitalistische samenleving, jouw verzekering zal zich inspannen om zo weinig mogelijk te moeten terugbetalen.
als ze dan op "tuning" uitkomt, slik

groover
5 mei 2007, 19:58
Heb in mijn vorige wagen , een seat toledo met 110Pk altijd chiptuning gehad van een bekend merk . Nooit problemen mee gehad en het rijdt bijzonder prettig . Alleen al voor de reactiesnelheid als je aan het gaspedaal kwam :-) . Maar rond 130.000km toch een licht geplooide as van de versnellingsbak gehad . Op zich niet echt een probleem maar schakelde soms wat moeilijker . Voor de rest een aanrader alleen opletten voor verzekering en verkeersbelasting want die zijn hier niet direkt akkoord mee en zeker ook opletten met een automaat .

Loodgieterke
5 mei 2007, 21:40
Als er ook een probleem opduikt en je auto is nog in garantie kan je deze garantie vergeten :) :rolleyes: :eek:

notex
5 mei 2007, 23:11
De auto van mijn echtgenote (Opel Vectra GTS 2l benzine) geraakte met 3 passagiers niet uit een ondergrondse garage (helling van 25% te nemen vanuit stilstand). Opel garage heeft gratis chiptuning gedaan en nu wordt de helling probleemloos opgeklommen. Het enige nadeel nu is dat het gaspedaal met een fluwelen voet moet bediend worden. Als je vanuit stilstand iets te veel gas geeft komt de rook uit de banden en doet de traction control rare kuren. Blijkbaar nu iets te veel van het goede. Verschil in pk's, verbruik en snelheid voor en na het tunen ken ik niet. Auto heeft maar 300 km ongetuned gereden.
Het gemiddeld verbruik op de boordcomputer staat op 8.2l en de GPS geeft een maximaal gereden snelheid van 221 km/h aan.(niet op de Antwerpse ring hoor :D )

peter238
6 mei 2007, 10:01
De auto van mijn echtgenote (Opel Vectra GTS 2l benzine) geraakte met 3 passagiers niet uit een ondergrondse garage (helling van 25% te nemen vanuit stilstand).)

:D :green: :green: :green: :clown:
Geweldige auto zo te zien...
Is niet de eerste Opel die ik niet zie wegraken....
De Astra en Meriva met de 1.3 diesel zijn een gevaar op de weg, als je moet oversteken op een drukke weg kan je best héél lang wachten of anders héééééééééél veel gas geven... anders is de kans vrij groot dat hij afslaat...gebrek aan koppel... gevolg van dat gebrek is een zéééér beperkte levensduur van de koppeling :clown:

parakiet
6 mei 2007, 10:17
De auto van mijn echtgenote (Opel Vectra GTS 2l benzine) geraakte met 3 passagiers niet uit een ondergrondse garage (helling van 25% te nemen vanuit stilstand).

allez, dat zou nu toch echt niet mogen?!?
onze astra 1.7 disel met amper 75pk heeft helemaal geen problemen om "te vertrekken", en zeker niet als je em op zen turbo pakt.
ik vermoed dat dat't probleem is met die 1.3 diesels. daarmee moet je niet vertrekken zoals met een benzine maar zoals het hoort met die motor ;)

erikdk
6 mei 2007, 15:22
De auto van mijn echtgenote (Opel Vectra GTS 2l benzine) geraakte met 3 passagiers niet uit een ondergrondse garage (helling van 25% te nemen vanuit stilstand)...knip...
off-topic: dat is inderdaad toch wel een grote miserie he met die ondergrondse garages in appartementsgebouwen. Mijn pa heeft zo een prachtig appartement laten schieten omdat de helling van de ondergrondse garage zo steil was dat binnen- én buitenrijden ongeveer onmogelijk was, vooral voor een bejaard/bedaard chauffeur zoals mijn pa. Kunnen ze daar bij het afleveren van de bouwvergunning echt niks aan doen???

Rudy
6 mei 2007, 16:55
Kunnen ze daar bij het afleveren van de bouwvergunning echt niks aan doen???
Natuurlijk wel, en dan verdwijnen de eerste 3 plaatsen, en worden de andere duurder. met als gevolg dat het nog onbetaalbaarder word.
Ik geloof dus niet dat er auto's zijn, die mits correct "bereden", de hellingen niet op geraken!
En als zoals Notex zegt, chiptuning ervoor noodzakelijk is, denk ik dat er gewoon iets mis is met die auto!!

Tommie1
7 mei 2007, 10:49
Wat een praatjes hier allemaal.

ALs het vermogen en het koppel van een motor verhoogd worden heeft dit (als dit vermogen/koppel gebruikt wordt) altijd een invloed op slijtage.

Dat de vermogens standaard geleverd stijgen, heeft ook te maken met het vooruitgaan van de technologie, die toelaat een betere koeling, sterkere oliepompen andere staalsoorten etc te gebruiken.

Chiptuning is altijd een risico, als het allemaal risicoloos was zou de constructeur dit toch af fabriek verkopen, of denk je dat die niet graag die extr euro's zou verdienen?

Of je dit risico wil lopen, moet iedereen voor zichzelf uitmaken.
En als je negatieve of positieve ervaringen zoekt met chiptuning, leer duits en schuim de duitse autoforums af. Informatie zat !

rept
7 mei 2007, 12:07
Wat een praatjes hier allemaal.

Chiptuning is altijd een risico, als het allemaal risicoloos was zou de constructeur dit toch af fabriek verkopen, of denk je dat die niet graag die extr euro's zou verdienen?

Waarom ze dit niet van fabriek af verkopen? Omdat je dan meer belastingen betaald!

Josp
7 mei 2007, 15:15
Fabrikanten gebruiken dikwijls hetzelfde motorblok om verschillende modellen te maken met verschillende vermogens. Dikwijls zitten de verschillen in programmatie van de inspuiting, soms ook in het inspuit- en inlaatsysteem, andere nokkenassen en een andere turbo. Omdat fabrikanten modulair werken kunnen ze hun kosten beperken. Ze gebruiken meestal voor dat blok met verschillende vermogens dezelfde krukas, zuigers, smeer- en koelsysteem omdat ontwikkeling en stock van verschillende systemen veel geld kost en de logistiek ingewikkelder maakt.

Bij motorfietsen zie je dat ook, maar meestal om fiscale redenen. In België worden die machines dan als 100 pk verkocht, maar worden achteraf terug opengezet naar het originele vermogen. Die machines zijn verder volledig identiek kwestie ophanging, remmen, koeling en alles wat je maar kan bedenken aan de volvermogen versie. Alleen betaal je door deze ingreep minder BIV (wegentaks blijft hetzelfde en verzekering ook).

Trouwens, als je een Duitse BMW importeert met bv. 163 pk, dan kan je die bij een BMW garage laten afstellen op 150 pk, waardoor je minder BIV en wegentaks betaalt. Je krijgt hiervan een officieel attest. Als je achteraf die wagen terug naar 163 pk laat zetten, dan zou dat officieel ook moeten geregeld worden, maar dat wordt dikwijls "vergeten". Uiteraard kan het omgekeerde ook met in België verkochte wagens die fiscaalvriendelijk afgesteld is om net in een lagere BIV en wegentaks categorie te vallen.

Deze voorbeelden gaan uiteraard niet over chiptuning, waar het normale vermogen van de motor verhoogd wordt door een herprogrammatie van de inspuiting.

Jos

Troske
7 mei 2007, 15:39
Fabrikanten gebruiken dikwijls hetzelfde motorblok om verschillende modellen te maken met verschillende vermogens. Dikwijls zitten de verschillen in programmatie van de inspuiting, soms ook in het inspuit- en inlaatsysteem, andere nokkenassen en een andere turbo. Omdat fabrikanten modulair werken kunnen ze hun kosten beperken. Ze gebruiken meestal voor dat blok met verschillende vermogens dezelfde krukas, zuigers, smeer- en koelsysteem omdat ontwikkeling en stock van verschillende systemen veel geld kost en de logistiek ingewikkelder maakt.

Bij motorfietsen zie je dat ook, maar meestal om fiscale redenen. In België worden die machines dan als 100 pk verkocht, maar worden achteraf terug opengezet naar het originele vermogen. Die machines zijn verder volledig identiek kwestie ophanging, remmen, koeling en alles wat je maar kan bedenken aan de volvermogen versie. Alleen betaal je door deze ingreep minder BIV (wegentaks blijft hetzelfde en verzekering ook).

Trouwens, als je een Duitse BMW importeert met bv. 163 pk, dan kan je die bij een BMW garage laten afstellen op 150 pk, waardoor je minder BIV en wegentaks betaalt. Je krijgt hiervan een officieel attest. Als je achteraf die wagen terug naar 163 pk laat zetten, dan zou dat officieel ook moeten geregeld worden, maar dat wordt dikwijls "vergeten". Uiteraard kan het omgekeerde ook met in België verkochte wagens die fiscaalvriendelijk afgesteld is om net in een lagere BIV en wegentaks categorie te vallen.

Deze voorbeelden gaan uiteraard niet over chiptuning, waar het normale vermogen van de motor verhoogd wordt door een herprogrammatie van de inspuiting.

Jos

Dit wou ik net vragen of het mogelijk was. Ik heb sinds 2 weken de nieuwe BMW 520 Touring (150pk). Deze heb je in 2 versies 150 en 163pk. Kostprijs is gelijk en ook het optrekken. Beide in 8.9sec naar 100km/u. Maar je zou die 13pk wel voelen als je aan het rijden bent en dan op de gas duwt. Is dit iets dat ze snel kunnen veranderen? Zoja, is dit iets dat de garage nog achteraf wilt doen (wettelijk)?

Josp
7 mei 2007, 17:07
Ja, elke BMW dealer kan dit. Denk overigens niet dat je er veel van gaat voelen. Koppel is gelijk dacht ik. Misschien iets verschil in topsnelheid, maar dat is in België niet relevant.

Jos

erikdk
9 mei 2007, 10:09
...knip... Maar je zou die 13pk wel voelen als je aan het rijden bent en dan op de gas duwt... knip...

je zou het moeten uittesten; BMW heeft een testcentrum waar je wagens kan gaan testen. Ik heb vorig jaar de Touran getest in 115 en 140 pK versie: dat is wel 25 pK, maar het verschil was serieus voelbaar (OK het is niet dezelfde motor 1.9 vs 2.0 en het koppel is denk ik ook verschillend dus de vergelijking gaat niet helemaal op).

gervaisbob
10 mei 2007, 14:53
Om even terug te komen op het voorbeeld van de BMW 1 serie.
De 118d en de 120 zijn twee identieke auto's (remmen, ophanging, motor), met als enige verschil dat op de 118d een andere (kleinere) turbo zit.

Als je op de motor van de 118d de turbo van de 120d zet, heb je een 120d.

Bob

ajh
10 mei 2007, 17:38
Koppel is wat je voelt, Pk's is leuk voor de verjaardag. Persoonlijk zou ik het (en heb het) alléén laten doen als het koppel toeneemt. Bij voorkeur bij lagere toerentallen. Dan heb je er echt profijt van, anders niet.

Tenzij je op de autobahn wilt blazen. Dan heb je weer PK's nodig :cool:

Wim
10 mei 2007, 18:56
je zou het moeten uittesten; BMW heeft een testcentrum waar je wagens kan gaan testen. Ik heb vorig jaar de Touran getest in 115 en 140 pK versie: dat is wel 25 pK, maar het verschil was serieus voelbaar (OK het is niet dezelfde motor 1.9 vs 2.0 en het koppel is denk ik ook verschillend dus de vergelijking gaat niet helemaal op).

115pk? Dat moet 105pk/250Nm zijn want de 105pk wordt al langere tijd niet meer gemaakt... en ja, die 105pk motor is doodsaai in een Touran met zes versnellingen, ik reed er ook eens een dag mee als vervangwagen. Was ook nog eens luidruchtig in het interieur te horen. In een Golf plus was het al aangenamer rijden (met een vijfbak) met deze motor. De 140pk versie geeft 320Nm dus je zal vooral dat verschil gemerkt hebben... Hernemingen en stevig kunnen vertrekken bij lage toerentallen vind ik persoonlijk ook veel aangenamer dan altijd in hoge toeren naar pk's zitten zoeken... Ik ben de oude 115pk/285Nm gewoon in een bora (zesbak).

Rudy
10 mei 2007, 18:58
Koppel is wat je voelt, Pk's is leuk voor de verjaardag. Persoonlijk zou ik het (en heb het) alléén laten doen als het koppel toeneemt. Bij voorkeur bij lagere toerentallen. Dan heb je er echt profijt van, anders niet.

Tenzij je op de autobahn wilt blazen. Dan heb je weer PK's nodig :cool:

Koppel is leuk, maar pk's zijn sportief. er is niks aan een auto die van 1500tr/min 400nm heeft, om er bij 3000rpm mee op te houden. Dan heb ik veel liever een beetje minder pk's en koppel onderin, maar verder doorgaan in de toeren.
Als je van een VW tdi overstapt in een Alfa Jtd, weet je direkt wat ik bedoel.

ajh
10 mei 2007, 20:10
Koppel is leuk, maar pk's zijn sportief. er is niks aan een auto die van 1500tr/min 400nm heeft, om er bij 3000rpm mee op te houden. Dan heb ik veel liever een beetje minder pk's en koppel onderin, maar verder doorgaan in de toeren.
Hangt van je rijstijl af. Ik doe het normaal gesproken rustig aan.


Als je van een VW tdi overstapt in een Alfa Jtd, weet je direkt wat ik bedoel.
Is een Volvo V70 2,5T ook goed :confused: 210PK, 320 Nm bij 1400 tpm tot 5500. Ik weet wat je bedoelt :D Geloof me, ik zit af en toe met een idiote grijns op m'n kop in de auto :cool: Behalve als ik een BMW 535D tegenkom :eek:

Tommie1
11 mei 2007, 09:59
Om even terug te komen op het voorbeeld van de BMW 1 serie.
De 118d en de 120 zijn twee identieke auto's (remmen, ophanging, motor), met als enige verschil dat op de 118d een andere (kleinere) turbo zit.

Als je op de motor van de 118d de turbo van de 120d zet, heb je een 120d.

Bob

Bij VW had je vroeger ook zoiets. De 1.9 TDI met 115pk of 130pk (en zelfs 150pk). Maar als je wat verder zoekt kon je wel te weten komen dat de turbo anders was, dat er een andere krukas en andere drijfstangen in zaten, en dat de oliepomp meer druk gaf.

Dus als je enkel vermogen opdrijft zonder te zorgen voor extra smering etc, loop je altijd meer risico op beschadiging.

polleke_cgc
11 mei 2007, 15:51
VW doet dat nog altijd hoor (zoals zowat alle merken). Die 1.9 l van 90 pk is ook dezelfde motor als de versie van 105 pk. Alleen is de turbo-druk verlaagd van 1.8 naar 1.1 bar, en is de sturing veranderd. Daarmee is het koppel mee verlaagd van 250 naar 210 Nm. Resultaat is een wagen die van 0 naar 100 km/u de volle 5 tienden trager is (van 11.5 sec naar 12 sec). Hernemen gaat natuurlijk wel iets lastiger (van 90 naar 120 scheelt het een 1.5 sec)...
Ondertussen kost die 90 pk wel 1100 € minder en is ie iets stiller...

Waarvoor je in België die 350 Nm nodig hebt is me nog altijd een raadsel. De keren dat je ze kan gebruiken zijn enorm zeldzaam. Chiptunen lijkt me dan ook compleet zinloos.

GroovBird
12 mei 2007, 21:59
aheum:D
fiat grande punto = 1.3 16v MultiJet 90 pk
is nog 100 cc minder...
uitvinders van de directe inspuiting (tdi) en commonrail inspuiting = fiat

b.
User of a fiat stilo Abarth Multijet ( 170 pk, 380 nm by 1900 tr/m)

Effe de puntjes op de i zetten. TDI (http://en.wikipedia.org/wiki/Turbocharged_Direct_Injection) werd ontwikkeld door Volkswagen, en de Common Rail (http://en.wikipedia.org/wiki/Common_rail) inspuiting werd ontwikkeld door een heleboel bedrijven, waaronder ook Fiat, jawel, maar de eerste personenwagen met common rail injectie was een Alfa Romeo (http://en.wikipedia.org/wiki/Alfa_Romeo_156).

Fiat had wel de eerste personenwagen op de markt met een Turbo Diesel met directe inspuiting (De "Fiat Croma (http://en.wikipedia.org/wiki/Fiat_Croma) TD-i.d" uit 1986) maar de inspuiting was volledig mechanisch, en het was bij de introductie van de electronische inspuiting dat er een serieuze vermogenwinst werd geboekt, in de Audi 100 TDI van 1989.

Wim
13 mei 2007, 08:32
Heb altijd gedacht dat de Austin Montego de eerste direct ingespoten auto was maar kan verkeerd zijn... Perkins Prima TD motor zat daarin, niks om trots over te zijn want het ding rookte, trilde en reed gelijk een traktor ;)

Rudy
13 mei 2007, 08:54
Terug OnTopic,
Zoals je ziet, heel controversieel onderwerp. De ene houd ervan, de andere ziet er het nut niet van in, nog een andere heeft bedenkingen bij het wettelijk karakter, of zelfs het technische haalbare.

Probeer in ieder geval niet te tunen om dan niet sneller ermee te gaan rijden, is nutteloos. Meer NM en Pk's moet je gebruiken, anders begin je er beter niet aan.
Doe het ook bij een merkagent, of een gerenommeerd bedrijf, die je een fatsoenlijke garantie geven. Informeer bij verzekering naar gevolgen. Vraag schriftelijkie garanties. Het ja woord van je agent heeft geen enkele, maar ook geen enkele rechtszekerheid!! Dokumenten tellen!

Blijf in ieder geval af van die box-achtige kitjes, je weet echt niet wat dat met je motor doet!

Bottom line, chippen is leuk, maar niet voor iedereen weggelegd.

GroovBird
13 mei 2007, 09:03
Mijn garagist, een officiele Saab dealer, biedt zelfs officiele tuningprogramma's aan.

apex
12 mei 2009, 21:57
Hello

Ik overweeg de aankoop van een mercedes vito. daar zijn drie cdi motoren in beschikbaar. 95pk, 116pk en 150. er zit maar liefst een verschil van 2700 tussen 95pk en 116pk en nog eens 1500 euro extra voor de 150pk(wat in verhouding best meevalt). Daarom overweeg ik het bij de 95pk te houden en als de wagen naar mijn idee wat te weinig pit heeft, een chiptuning te laten doen bvb bij Heinz.

alleen is de vraag wat het verschil is tussen de standaard motoren van de vito? het grotere prijsverschil vooral tussen de 95pk en de 116pk moet toch ergens van komen?

zal de mercedes garage de tuning trouwens opmerken bij bvb een onderhoud? Heeft iemand praktijkervaring in hoeverre het op te sporen is?

VerSeg
12 mei 2009, 22:08
zal de mercedes garage de tuning trouwens opmerken bij bvb een onderhoud? Heeft iemand praktijkervaring in hoeverre het op te sporen is?Simpelweg ... als ze de gegevens uitlezen bij een onderhoud voor bijvoorbeeld een softwareupdate. Of ze dat bij elk onderhoud gaan doen is zeer onwaarschijnlijk natuurlijk maar als ze (zelfs onwetend van de tuning) een update doen is uw tuning wel foetsie. ;)
Vergeet ook niet dat als je ooit een zwaar ongeval zou hebben en ne plezante zegt dat uw bakske precies nogal neig goed trok zouden ze wel eens een test kunnen doen en u volledig aansprakelijk stellen. Dit gebeurt ook niet alle dagen maar het gebeurt.

apex
12 mei 2009, 22:11
dus ge moet de garage op de hoogte brengen... wat neerkomt op het feit dat de garantie foetsie is.

ik vraag me af hoe dat in mekaar zit als je een onderhoudscontract hebt en er komt iets aan het motorgedeelte... dan kan ik die kosten er nog eens surplus bij nemen?

VerSeg
12 mei 2009, 23:40
dus ge moet de garage op de hoogte brengen... wat neerkomt op het feit dat de garantie foetsie is.

ik vraag me af hoe dat in mekaar zit als je een onderhoudscontract hebt en er komt iets aan het motorgedeelte... dan kan ik die kosten er nog eens surplus bij nemen?Als bij een herstelling onder garantie of onderhoudscontrakt blijkt dat jij de motor aangepast hebt (chiptuning hoort daarbij) dan kan je inderdaad opdraaien voor de kosten als zij dat willen.
Bijna in elke garantiebepaling staat dat er geen modificaties mogen uitgevoerd worden of werken door onbevoegden. Ik denk niet dat zo'n chiptuning door bevoegden gedaan wordt.
Sommige merken helpen u anders graag zelf verder, al zullen ze dat niet aan de grote klok hangen.
Als je wat pech hebt had het dus goedkoper geweest om iets meer te betalen bij de aankoop en alles officiëel te houden. Nu ja, het loopt ook niet elke keer fout hé. ;)

GroovBird
13 mei 2009, 05:43
Ik denk niet dat zo'n chiptuning door bevoegden gedaan wordt.


Nochtans biedt mijn garage mij "chiptuning" aan op mijn Saab, met behoud van garantie.

Dave

Onkertje
13 mei 2009, 11:04
Heel wat garages bieden chiptuning aan. Mercedes werkt daarvoor samen met AMG (zie je het prijskaartje al stijgen?).

Doe je de chiptuning buiten de garage om, vraag dan best vooraf hoe het zit met de garantie.

Persoonlijk zou ik in elk geval zowel de garage als mijn verzekering op de hoogte brengen. Problemen vermijden is altijd beter dan ze achteraf proberen recht te trekken :G

demeyereg
13 mei 2009, 12:12
Eerst en vooral ben je dan wettelijk niet meer in orde, want het vermogen komt niet meer overeen met je inschrijvingsbewijs.

Ten tweede: Veel constructeurs gebruiken dezelfde motor voor verschillende motorklasses. Er is dan slechts een software-aanpassing nodig om het vermogen te wijzigen, chiptuning dus. Echter, de koppeling, versnellingsbak, nokkenas, enz zijn niet aangepast aan dit hogere vermogen. Dat is ook de redenen dat een wagen met meer vermogen meer geld kost. Niet enkel de motor, maar ook andere mechanische onderdelen moeten aangepast worden.

Van veel auto's is er mechanisch geen verschil, zie maar naar het verschil tussen een Mercedes C200 CDI en een C220 CDI, compleet dezelfde motor en aandrijflijn, beiden motoren 2147cc, zelfde versnellingsbak en diferentieel maar de 200 heeft 136 Pk koppel 270 Nm, en de 220 heeft 163 Pk met een koppel van 400 Nm alleen wat bredere banden, en een iets andere uitvoering, ik vind het wel prettig over een koppel van 400 Nm te beschikken, je hoeft nooit uit zijn vierde of vijfde versnelling terug te schakelen als je bv. aan 70 km per uur wil inhalen. :G Klik (http://www.mercedes-benz.be/content/belgium/mpc/mpc_belgium_website/nl/home_mpc/passengercars/home/new_cars/models/c-class/w204/technical_data.html)

lichtschrijver
13 mei 2009, 12:44
Mijn garagist, een officiele Saab dealer, biedt zelfs officiele tuningprogramma's aan.

De mijne is ook een Saab dealer. Tuning door de zweedse mannen van MapTun levert nu in mijn 9-5 turbo ca 250pk (was ca 170) en 370 Nm (was 270Nm)
K&N filter, grotere inlaatbuis, Remus RVS uitlaat, EBC sportremmen met greenstuff blokken, Toyo Proxes TR1 225/55-16 (tot 290km/u)
Rijdt als een zonnetje, ook rustig, en als het moet is hij binnen 7 sec op 100km/u en bij 246km/u (op de navigatie) was de koek nog niet op!
lekker toch!? oh ja en ik haal ook nog makkelijk 1l op 11km of zuiniger:rolleyes::D:D:D

GroovBird
13 mei 2009, 14:04
Van veel auto's is er mechanisch geen verschil, zie maar naar het verschil tussen een Mercedes C200 CDI en een C220 CDI, compleet dezelfde motor en aandrijflijn, beiden motoren 2147cc, zelfde versnellingsbak en diferentieel maar de 200 heeft 136 Pk koppel 270 Nm, en de 220 heeft 163 Pk met een koppel van 400 Nm alleen wat bredere banden, en een iets andere uitvoering, ik vind het wel prettig over een koppel van 400 Nm te beschikken, je hoeft nooit uit zijn vierde of vijfde versnelling terug te schakelen als je bv. aan 70 km per uur wil inhalen. :G Klik (http://www.mercedes-benz.be/content/belgium/mpc/mpc_belgium_website/nl/home_mpc/passengercars/home/new_cars/models/c-class/w204/technical_data.html)

't is niet omdat beide motoren dezelfde inhoud hebben, dat ze daarom identiek zijn. Het is best mogelijk (zelfs heel waarschijnlijk) dat er bepaalde onderdelen anders uitgevoerd zijn, zoals kleppen, filters, drukslangen, enz... en dat ga je niet meteen zien in de handleiding.

Zo'n officiele tuning houdt meestal ook een aantal aanpassingen in die zin in.

Dave

hvr_oosterzele
13 mei 2009, 14:14
Heb ook zo'n chiptuning op mijn Alfa 166 TD. Nieks overdreven hoor : ongeveer 25 pk meer (was maar 150), wel héél wat Nm meer (dat is veel belangrijker) én bijna een liter minder verbruik. Je zou dom zijn om het niét te doen.

Rikske_007
13 mei 2009, 14:24
Simpelweg ... als ze de gegevens uitlezen bij een onderhoud voor bijvoorbeeld een softwareupdate. Of ze dat bij elk onderhoud gaan doen is zeer onwaarschijnlijk natuurlijk maar als ze (zelfs onwetend van de tuning) een update doen is uw tuning wel foetsie. ;)
Vergeet ook niet dat als je ooit een zwaar ongeval zou hebben en ne plezante zegt dat uw bakske precies nogal neig goed trok zouden ze wel eens een test kunnen doen en u volledig aansprakelijk stellen. Dit gebeurt ook niet alle dagen maar het gebeurt.

De betere jongens doen wel herprogrammaties hoor ;)
En als je de originele software in de ECU vervangt is dit totaal onzichtbaar voor elk controlesysteem ;)


Heb ook zo'n chiptuning op mijn Alfa 166 TD. Nieks overdreven hoor : ongeveer 25 pk meer (was maar 150), wel héél wat Nm meer (dat is veel belangrijker) én bijna een liter minder verbruik. Je zou dom zijn om het niét te doen.


Nog een voordeel dat veel mensen niet weten.

polleke_cgc
13 mei 2009, 17:32
Heb ook zo'n chiptuning op mijn Alfa 166 TD. Nieks overdreven hoor : ongeveer 25 pk meer (was maar 150), wel héél wat Nm meer (dat is veel belangrijker) én bijna een liter minder verbruik. Je zou dom zijn om het niét te doen.

En kan je dat lager verbruik door chiptuning eens uitleggen ? Want ik heb nog niemand gevonden die daarin slaagt.
Hoger koppel haal je enkel door meer brandstof in te spuiten. Daarnaast is aan het werkingsregime van de motor niets veranderd (de versnellingsbak is ongewijzigd gebleven). Kijk gewoon naar de trukendoos die men toepast bij die Blue-motion (eco-matic) toestanden : lagere ophanging (betere stroomlijn), banden met lagere rolweerstand, een langere versnellingsbak (motor zwaarder belasten), uitschakelen motor bij vrijloop enz.
Chiptuning zit er vreemd genoeg niet bij...

Een lager verbruik is dus heel onwaarschijnlijk. Als je gebruik maakt van dat hoger koppel kan het wel hoger zijn natuurlijk...

hvr_oosterzele
13 mei 2009, 18:25
En kan je dat lager verbruik door chiptuning eens uitleggen ?

Ikke? Neen, was voorspeld en blijkt nu ook zo te zijn. Ik kan maar constateren hé. Misschien doordat ik vroeger de motor meer op toeren moest jagen om vooruit te geraken terwijl ik nu "luier" kan schakelen? Misschien doordat de motor nu een optimalere curve draait (tenslotte worden dezelfde motoren door de jaren heen ook door de constructeur geoptimaliseerd op 't vlak van motormanagement)? Ik weet het niet, ik stel alleen vast. Geloof je mij niet? Ook goed, mij een zorg :p.

Red Falcon
13 mei 2009, 18:37
ik was vroeger ook van plan om mijn Mazda 323F TRSi te laten voorzien van een tuningchip. Het was een firma uit Charleroi en dit ging gepaart met andere remmen en ophanging!
Ik kon daar van mijn Mazda een echte koersmachine laten maken, maar het eindresultaat was dat er van het originele, ophanging, remmen, banden enz niks meer overbleef. Ook werden de wielkasten uitgebreed.
Van Mazda kreeg ik dan ook te horen dat de garantie bij een tuning verviel op gans de auto en niet alleen op de motor en de versnellingsbak.
Speel niet met de gedachte om bij breuk die chip eruit te halen om toch onder garantie te vallen. De tuningchip heeft de boordcomputer opgeslagen in z'n geheugen.

Grtz, RF

GroovBird
13 mei 2009, 19:50
Een lager verbruik is dus heel onwaarschijnlijk. Als je gebruik maakt van dat hoger koppel kan het wel hoger zijn natuurlijk...

Toch niet, maar het heeft volgens mij niets te maken met het verhoogd vermogen/koppel.

De standaard programmering van de motorsturing is gemaakt om om te kunnen gaan met de verschillende kwaliteitsnormen die er heersen voor brandstof in heel Europa, zoniet heel de wereld. En dat vraagt tolerantie.

Door te chiptunen kan die tolerantie omlaag en kan de motor gestuurd worden voor de kwalitatievere brandstoffen die we in West Europa gewend zijn. Dat heeft zijn gevolgen voor de motortiming, en dergelijke. Daardoor kan het verbruik omlaag.

Dave

enero
14 mei 2009, 12:06
wie heeft er ervaring of _/+ verhalen betrefd dit onderwerp...?

voor diegene die niet weten wat ik bedoel nemen 'n kijkje op bv:

http://www.dmtuning.net/chiptuning/automerken/index.html

voor mijn wagen zou dat 'n vermogenwinst van 22pk en 38NM opleveren...
Turbo diesels geven de meest spectaculaire resultaten.

mijn huidige (vrij recente) wagen is 'n toyota d-4d 1400cc diesel en ze persen daar nu al 90pk uit...dat doet geen 1 ander merk bij mijn weten.
bij het gevoel dat die motor 112pk kan leveren begin ik ff te twijfelen...:bom:
blijkbaar is het volgens verschillende tuningfirma's volkomen veilig en je spaart nog op je verbruik ook (moet je welk dezelfde rijstijl aanhouden)
je kan ofwel je vermogen + koppel laten tunen ofwel alleen het koppel, de NM dus...
als je met 'n automaat rijdt, gelijk ik, is dat mooi meegenomen...

Zou ik nooit laten doen bij een derde partij. Garantie mag je anders vergeten.

Groetjes,
Pol.

Rikske_007
14 mei 2009, 12:12
Zou ik nooit laten doen bij een derde partij. Garantie mag je anders vergeten.

Groetjes,
Pol.

3e partij, tja bij prutsers zou ik het ook niet laten doen maar de meeste die hier inzitten zitten ook in de autosport hoor.
Als ik mijn wagen zou laten chippen staat deze al snel 4 uur bij die jongens hoor ;)
De merken gaan weer standaard waardes inladen bij de goede jongens is dit op maat van de wagen.

GroovBird
14 mei 2009, 12:47
mijn huidige (vrij recente) wagen is 'n toyota d-4d 1400cc diesel en ze persen daar nu al 90pk uit...dat doet geen 1 ander merk bij mijn weten.


Uit mijn Saab 9-3 1.9 TTiD persen ze 180pk, en de Corsa 1.3 doet 75pk, en de Golf 1.6 doet 105 pk. Dus zo spectaculair is dat niet meer.

Dave

Bart Bever
15 mei 2009, 00:09
Goede re-mapping is een even goede inverstering als een goede lens!
Goede re-mapping is onzichtbaar en als ze na een update verdwenen is kan je bij elke respectabele tuner ze gratis laten terugzetten.

De meeste motoren zijn voorzien voor grotere vermogens zoals vb. de BMW 163pk- 150.. of de Benz C200 en C220. De grote vermogens zijn standaard, de klant mag de 'geknepen' versie kopen indien hij wil.
Een respectabele tuner zal zich houden aan de toleranties. vb, Sachs koppeling ontworpen voor een wagen met 320 NM heeft een breekpunt op 400 NM. De tuner zal dus ruim onder die 400 NM blijven.

U kan altijd een vermogenrun vragen en met de print naar de verzekering stappen. Zij zullen u met plezier verzekeren en u bent in orde, althans.. u bent verzekerd. Uw voertuig is daarmee nog niet conform met het gelijkvormigheidsattest. Daarvoor moet u de constructeurstuning kopen en die kost uiteraard meestal het dubbele of 3 dubbele omdat zij meer dan een hapje uit uw budget willen.

Goede tuning VERLAAGD uw roetuitstoot omdat het rendement van uw motor omhoog gaat. Ooit al eens gezien hoe een roetfilter wordt gekuist in de garage?

Onder goede tuning verstaat men re-mapping op een geremde vermogenbank, elke voertuig, ook met dezelfde motor heeft andere karakteristieken. De meeste kant en klare dealertuning is een éénzijdig stukje software voor dat type motor en zal voor elk van de motoren een aanvaardbaar gemiddelde geven.

Powerboxen zijn een leuk alternatief voor de mensen die weinig willen spenderen. Er zijn enkele goede tussen zoals vb. de PSI-boxen maar er is meer rommel dan serieus spul. Als je ze openmaakt zit er 9/10 enkel een potentiometertje in dat het motormanagement fopt met soms rare verschijnselen zoals vb. de boordcomputer die verkeerd loopt, het verbruik dat niet meer klopt volgens de BC,.....


Zo gaat het verder......

Hier zit verstand genoeg op ons forum maar sommigen zouden soms beter wegklikken ipv te spreken over iets waar men niets van kent.

greetz!

E46_320
21 september 2010, 14:19
Hoi
Misschien wa laat hier maar ivm dat chiptunen wou ik ook iet vragen. Ik heb de pech gehad om na een bezoek bij een tuner mijne wagen te zijn kwijtgespeeld door de flikke.
Lang verhaal kort maken.
Ik heb mijne BMW laten chiptunen en bij het wegrijden wordt ik iets verder tegengehouden door flikken die da bedrijf al een tijd in de mot aan het houden waren.

Nu blijkt dat (en ik wist daar allemaal niets van) mijn gelijkvormigheidsattest niet meer "conform" is aan de "gewijzigde" auto. Kortom : auto in beslag genomen.

Heeft da ooit hier iemand al meegemaakt. Ik probeer zoveel mogelijk informatie bijeen te rapen hieromtrent.

Blijkbaar is chiptuning verboden in België en ik vind dat die firma mij hierover niet heeft ingelicht (hoewel die ook problemen hebben natuurlijk nu)

Iemand ervaringen hiermee ??:confused:

KazzZ
21 september 2010, 14:37
Firma moet altijd meedelen dat je de verzekering moet inlichten over de gewijzigde waarden. De verzekering zal dus naar boven gaan :)

Zij zijn wel verplicht je dit mede te delen.

polleke_cgc
21 september 2010, 16:19
Hoi
Misschien wa laat hier maar ivm dat chiptunen wou ik ook iet vragen. Ik heb de pech gehad om na een bezoek bij een tuner mijne wagen te zijn kwijtgespeeld door de flikke.
Lang verhaal kort maken.
Ik heb mijne BMW laten chiptunen en bij het wegrijden wordt ik iets verder tegengehouden door flikken die da bedrijf al een tijd in de mot aan het houden waren.

Nu blijkt dat (en ik wist daar allemaal niets van) mijn gelijkvormigheidsattest niet meer "conform" is aan de "gewijzigde" auto. Kortom : auto in beslag genomen.

Heeft da ooit hier iemand al meegemaakt. Ik probeer zoveel mogelijk informatie bijeen te rapen hieromtrent.

Blijkbaar is chiptuning verboden in België en ik vind dat die firma mij hierover niet heeft ingelicht (hoewel die ook problemen hebben natuurlijk nu)

Iemand ervaringen hiermee ??:confused:

Ik zou deze vraag eens stellen op het forum van www.wegcode.be (http://www.wegcode.be).
De gasten die daar antwoorden hebben echt wel een goeie kennis van die wegcode, waarschijnlijk omdat de "antwoorders" daar veelal ook in het blauw pakje zitten.
Waarschijnlijk ga je daar sneller het juiste antwoord krijgen, en je mag het gerust hier eens terug posten...

E46_320
22 september 2010, 10:13
Hoi, ik heb die mannen van wegcode hieromtrent hun mening te geven.
En zie, de klant (ik dus) MAAR OOK DE TUNER ZELF (firma) is inderdaad strafbaar !!

http://wegcode.be/forum/showthread.php/30126-CHIPTUNING-VERBODEN

Maar het ging mij in feite meer over het aspect dat ik het totaal niet wist dat het strafbaar was, en in principe in de "val" ben gelokt, mede door de reclame van die firma's die daarenboven hierover NIETS vermelden dat ge eerst een goedkeuring moet aanvragen.
Zo ben ik totaal niet geïnformeerd door die firma dat het strafbaar is, en nu zit ik met de problemen. Ik vind da zoiets niet kan, maar ja, leg da maar eens aan ne rechter uit.

LamboCars
22 september 2010, 10:20
Klopt inderdaad, je wagen is niet meer 'gelijkvormig' met de andere wagens die door de fabricant gemaakt worden, en bijgevolg mag de wagen niet meer op de openbare weg gebruikt worden ... wel op circuit op voorwaarde dat hij op een aanhanger vervoerd wordt ... daarom noemt het ook een 'gelijkvormigheids attest' hé, en de TUV uit Duitsland heeft totaal geen waarde in België, dus dat helpt ook niet.

Met een beetje tegenslag zal de verzekering je wagen nu zelfs weigeren te verzekeren omdat hij niet meer 'conform' is ... heb het allemaal al gezien, maar in principe moet iedere firma die deze vorm van tuning uitvoert dit vooraf moeten melden en je aan papier laten tekenen dat je de wagen achteraf alleen op circuit gaat gebruiken (heb zo'n papiertje nog van mijn vorige Bimmer :o) ... wat natuurlijk niemand doet hé, laten we duidelijk zijn.

Ik zou niet graag al die firmawagens die hun diesel 'opgekrikt' hebben willen tellen, dat zullen er veel zijn, jij hebt de pech gehad dat je gepakt bent, maar er rijden er nog duizenden rond die net hetzelfde gedaan hebben. Trouwens nog een mooie anekdote : mijn broer had een VW Golf I GTI, op zich al een mooi wagentje, maar je kent dat hé, toch nog iets aan veranderen, dus uit de UK een turbo kit laten afkomen en gemonteerd, maar dat was het niet helemaal, hij werkte op dat moment bij d'Ieteren en kon voor een prijsje een Porsche 911 2.7 kopen die total loss was, dus remmen en velgen overgezet, en dan de motor achterin de Golf gestoken met de benzine tank, batterij, reserve wiel en dergelijke voorin (gewicht verdeling hé) ... natuurlijk kon hij hem zo niet op de baan zetten, dus briefje naar VW met de vraag een aangepast gelijkvormigheids attest te bekomen ... antwoord was heel nuchter : 'Meneer, wij bouwen auto's, U niet' ... schitterend natuurlijk.

Ik ben er ondertussen van af gestapt, ten eerste is het duur, ten tweede illegaal in leasing wagens ... en ten derde krijg je na 100 000 km vrijwel zeker problemen met de motor (ik rij 50K per jaar, dus vrij veel).

Als je toch chiptuning doet zorg dan dat je met 100% synthetische olie rijdt, en bij elke beurt de filter vervangt en tussentijds altijd nakijkt dat je nog genoeg olie hebt ... ik zou zelfs aanraden om wat sneller dan voorgeschreven de olie te vervangen, je zet de motor onder meer stress dan de bedoeling was, verzorg hem dan ook beter.

Mark

Tommie1
22 september 2010, 10:37
Hoi, ik heb die mannen van wegcode hieromtrent hun mening te geven.
En zie, de klant (ik dus) MAAR OOK DE TUNER ZELF (firma) is inderdaad strafbaar !!

http://wegcode.be/forum/showthread.php/30126-CHIPTUNING-VERBODEN

Maar het ging mij in feite meer over het aspect dat ik het totaal niet wist dat het strafbaar was, en in principe in de "val" ben gelokt, mede door de reclame van die firma's die daarenboven hierover NIETS vermelden dat ge eerst een goedkeuring moet aanvragen.
Zo ben ik totaal niet geïnformeerd door die firma dat het strafbaar is, en nu zit ik met de problemen. Ik vind da zoiets niet kan, maar ja, leg da maar eens aan ne rechter uit.

Je zal je hierop helaas niet kunnen beroepen.
Ergens in de wet staat:
"Iedere belg wordt geacht de wet te kennen."

Je kan kwaad zijn op je tuner, maar het zal je helaas niet echt vooruit helpen.

GroovBird
22 september 2010, 10:54
Ergens in de wet staat:
"Iedere belg wordt geacht de wet te kennen."


Off-topic, maar dat lijkt me zo paradoxaal. Iemand die de wet niet kent, weet niet dat ie geacht is de wet te kennen.

ccc
22 september 2010, 11:02
Off-topic, maar dat lijkt me zo paradoxaal. Iemand die de wet niet kent, weet niet dat ie geacht is de wet te kennen.

Dat is toch iets wat je op school leert en iedereen is schoolplichtig ...

polleke_cgc
22 september 2010, 11:24
dus briefje naar VW met de vraag een aangepast gelijkvormigheids attest te bekomen ... antwoord was heel nuchter : 'Meneer, wij bouwen auto's, U niet' ... schitterend natuurlijk.
Mark

Deze vind ik prachtig.
Ik heb ook nog bij een firma gewerkt die constructeur was van diepteladers. Uiteraard moet je daar een conformiteitsattest afleveren. Voor de standaardgevalletjes is dat heel gemakkelijk (heb je maar uit het rek te nemen), maar voor de speciallekes was je daar wel enkele weken zoet mee...

Ergens vind ik die kwestie van het homologatiebewijs en die chiptuning redelijk logisch.
Je kan niet verwachten van een autoconstructeur dat hij "garantie" (en dan heb ik het niet alleen over de levensduur, maar ook over de nodige veiligheidskwesties) gaat leveren op een produkt dat door de gebruiker gewild te zwaar belast wordt. Het is niet omdat de motor die bijkomende belasting eventueel aankan, dat hetzelfde geldt voor de remmen, ophanging, versnellingsbak of andere koppeling... Die eerste 2 zijn essentieel voor de veiligheid.

Dat ze je wagen in beslag nemen, vind ik wel minder logisch : als ze je gewoon opleggen om die chiptuning terug ongedaan te laten maken (met uiteraard het bewijs erbij geleverd door het tuningbedrijf), dan is alles toch terug opgelost...

Destn
22 september 2010, 11:29
Dat is toch iets wat je op school leert en iedereen is schoolplichtig ...

Niet waar!!!

Niemand in België is in eerste instantie schoolplichtig..

polleke_cgc
22 september 2010, 11:38
Niet waar!!!

Niemand in België is in eerste instantie schoolplichtig..

Er is geen schoolplicht maar wel leerplicht. (Je mag dus evengoed thuis leren). Dus in elk geval moet "ieder gelijk voor de wet" toch gekend zijn. Iedere Belg moet trouwens de grondwet, en als hij met een auto rijdt ook de wegcode kennen...;)

Peter EOS-500D
22 september 2010, 11:40
chiptuning? bah... ze moesten alle getunede bakken plat persen...(als hij op de openbare weg bolt)
koop van de eerste pas en snelle auto zoals ik en betaal taks en verzekering zoals het hoort...
3 liter 6cyl turbo intercooler benzine... kost wel wat , maar alles is er op afgesteld ....

Peter EOS-500D
22 september 2010, 11:47
Goede tuning VERLAAGD uw roetuitstoot omdat het rendement van uw motor omhoog gaat.
greetz!

waahahaha wat een onzin....

Destn
22 september 2010, 11:50
Er is geen schoolplicht maar wel leerplicht. (Je mag dus evengoed thuis leren). Dus in elk geval moet "ieder gelijk voor de wet" toch gekend zijn. Iedere Belg moet trouwens de grondwet, en als hij met een auto rijdt ook de wegcode kennen...;)

Idd, leerplicht is er wel, geen schoolplicht (behalve als je leerplicht niet voldoet)

Bij dat laatste zou ik zelfs durver opteren voor iedereen die de openbare weg opkomt (al is het nu te voet, te fiets, met de kruiwagen,...)

GroovBird
22 september 2010, 12:05
Er is geen schoolplicht maar wel leerplicht. (Je mag dus evengoed thuis leren). Dus in elk geval moet "ieder gelijk voor de wet" toch gekend zijn. Iedere Belg moet trouwens de grondwet, en als hij met een auto rijdt ook de wegcode kennen...;)

Maar... hoe weet je dan dat je leerplichtig bent?

Destn
22 september 2010, 12:09
Maar... hoe weet je dan dat je leerplichtig bent?

Opvoeding...

En als een evaluatie bemerkt dat je leerplicht niet voldoet, dan wordt het schoolplicht.

Wimpy
22 september 2010, 13:09
chiptuning? bah... ze moesten alle getunede bakken plat persen...(als hij op de openbare weg bolt)
koop van de eerste pas en snelle auto zoals ik en betaal taks en verzekering zoals het hoort...
3 liter 6cyl turbo intercooler benzine... kost wel wat , maar alles is er op afgesteld ....

Aha, iemand die alles wettelijk doet ?

Proficiat hiervoor :rolleyes:

RDB
22 september 2010, 13:20
Aha, iemand die alles wettelijk doet ?

Proficiat hiervoor :rolleyes:

Waarom niet ? Is dat dan verboden ? Kijk ik heb sinds heel kort ook een nieuwe wagen, na jaren met 2l tdi motoren ( nooit gechipt ) gereden te hebben wilde ik ook eens iets anders met wat meer souplesse en comfort. Ik ben nu overgeschakeld naar een dikke V6 tdi motor met automaatbak, ik kon die krijgen in 2 verschillende pk versies, een fiscaal gunstige en eentje die me de volle power gaf maar wel een pak BIV meer kost, ik heb voor het laatste gekozen. Geen geprul aan m’n wagen, garantieproblemen, wat bij bvb een dodelijk ongeval :rolleyes:? Ik ben van mening als je power wil dan moet je er ook maar voor betalen, da’s de consequentie ;). Dat er misschien veel rondrijden met hun 2 liters volledig opgefokt met bijna evenveel pk’s weet ik wel, maar ik weet ook dat het rijplezier in geen uren te vergelijken is met de stille en soepele loop van zo’n zescilinder , ik lach me te pletter als ze aan de lichten dan plankgas die 4 cilinders hoort kletteren en het roet uitspuien :D… Niks is zaliger dan aan 2000 tr op de snelweg 120 rijden, je hoort een muis lopen in de wagen :G

Wimpy
22 september 2010, 13:26
Waarom niet ? Is dat dan verboden ? Kijk ik heb sinds heel kort ook een nieuwe wagen, na jaren met 2l tdi motoren ( nooit gechipt ) gereden te hebben wilde ik ook eens iets anders met wat meer souplesse en comfort. Ik ben nu overgeschakeld naar een dikke V6 tdi motor met automaatbak, ik kon die krijgen in 2 verschillende pk versies, een fiscaal gunstige en eentje die me de volle power gaf maar wel een pak BIV meer kost, ik heb voor het laatste gekozen. Geen geprul aan m’n wagen, garantieproblemen, wat bij bvb een dodelijk ongeval :rolleyes:? Ik ben van mening als je power wil dan moet je er ook maar voor betalen, da’s de consequentie ;). Dat er misschien veel rondrijden met hun 2 liters volledig opgefokt met bijna evenveel pk’s weet ik wel, maar ik weet ook dat het rijplezier in geen uren te vergelijken is met de stille en soepele loop van zo’n zescilinder , ik lach me te pletter als ze aan de lichten dan plankgas die 4 cilinders hoort kletteren en het roet uitspuien :D… Niks is zaliger dan aan 2000 tr op de snelweg 120 rijden, je hoort een muis lopen in de wagen :G

Ik spreek niet alleen over auto's, diegenen die alles wettelijk doen zijn zeer schaars, en doe je zelf ook niet alles wettelijk hoef je geen commentaar te geven op anderen over dit onderwerp vind ik...

Je kent toch het wijze spreekwoord : 'wie zonder zonden is ...'

Jo
22 september 2010, 13:34
Maar het ging mij in feite meer over het aspect dat ik het totaal niet wist dat het strafbaar was, en in principe in de "val" ben gelokt, mede door de reclame van die firma's die daarenboven hierover NIETS vermelden dat ge eerst een goedkeuring moet aanvragen.
Haha, je verdediging al aan het voorbereiden :p:p
Helemaal niet prettig natuurlijk dat ze je auto aanslaan maar iedere 12 jarige weet al dat een opgefokt brommertje in de pers terecht komt. Dat is de keerzijde van de "fun". Waarom zou het met een auto dan anders zijn?
Veel succes op de politierechtbank. Hopelijk kom je er vanaf met een boete en geven ze de auto vrij.

J

Doc_Holiday
22 september 2010, 13:47
Waarom niet ? Is dat dan verboden ? Kijk ik heb sinds heel kort ook een nieuwe wagen, na jaren met 2l tdi motoren ( nooit gechipt ) gereden te hebben wilde ik ook eens iets anders met wat meer souplesse en comfort. Ik ben nu overgeschakeld naar een dikke V6 tdi motor met automaatbak, ik kon die krijgen in 2 verschillende pk versies, een fiscaal gunstige en eentje die me de volle power gaf maar wel een pak BIV meer kost, ik heb voor het laatste gekozen. Geen geprul aan m’n wagen, garantieproblemen, wat bij bvb een dodelijk ongeval :rolleyes:? Ik ben van mening als je power wil dan moet je er ook maar voor betalen, da’s de consequentie ;). Dat er misschien veel rondrijden met hun 2 liters volledig opgefokt met bijna evenveel pk’s weet ik wel, maar ik weet ook dat het rijplezier in geen uren te vergelijken is met de stille en soepele loop van zo’n zescilinder , ik lach me te pletter als ze aan de lichten dan plankgas die 4 cilinders hoort kletteren en het roet uitspuien :D… Niks is zaliger dan aan 2000 tr op de snelweg 120 rijden, je hoort een muis lopen in de wagen :G

Zalig en diesel in 1 zin :green:

Jeremy clarckson qoute:
Diesel is the fuel of Satan, anyone who chooses a car with no spark plugs has given up on life. Choosing such a thing would be like choosing a pair of trousers with an elasticated waist simply because they were easy to clean.

Niks is zaliger dan een mooi ronkende benzine motor en die 8000 toeren laten halen. Dan weet je tenminste dat je aan het rijden bent. En ben zeker dat mijn 4 cilinder in lijn (1800cc) compleet opgefokt met supercharger tot 220pk mij veel meer plezier schenkt dan uw V6 diesel. (Wel standaard zo geleverd en heb er het max bedrag aan biv op betaalt)

bouk
22 september 2010, 13:48
wie heeft er ervaring of _/+ verhalen betrefd dit onderwerp...?


en een beetje tevreden met de antwoorden wOOha.
grt,bouk.

RDB
22 september 2010, 14:21
Zalig en diesel in 1 zin :green:

Jeremy clarckson qoute:
Diesel is the fuel of Satan, anyone who chooses a car with no spark plugs has given up on life. Choosing such a thing would be like choosing a pair of trousers with an elasticated waist simply because they were easy to clean.

Niks is zaliger dan een mooi ronkende benzine motor en die 8000 toeren laten halen. Dan weet je tenminste dat je aan het rijden bent. En ben zeker dat mijn 4 cilinder in lijn (1800cc) compleet opgefokt met supercharger tot 220pk mij veel meer plezier schenkt dan uw V6 diesel. (Wel standaard zo geleverd en heb er het max bedrag aan biv op betaalt)

Wat Jeremy Clarckson denkt zal me worst wezen, die man is erin geslaagd zich te verheerlijken tot autogod maar daarom is ie dat niet voor iedereen :rolleyes:, een 8000 toeren draaiende benzine zegt me niks, geef me maar die veel koppelrijkere V6 diesel aan 2000 tr ;) , mij zegt het niks om aan de lichten aan 8000 tr te kunnen wegstuiven, nooit gesnapt wat je daar kunt leuk aan vinden, misschien ter compensatie van :D ( grapje ).
Los daarvan moet iedereen dat voor zichzelf uitmaken, ik bol zo'n 50.000km op jaarbasis, dus om de 4 jaar gaat m'n auto buiten, ik huiver aan de gedachte om met een benzinewagen 10 a 12l ter verbruiken met dergelijke afstanden die ik doe.

Doc_Holiday
22 september 2010, 14:24
Wat Jeremy Clarckson denkt zal me worst wezen, die man is erin geslaagd zich te verheerlijken tot autogod maar daarom is ie dat niet voor iedereen :rolleyes:, een 8000 toeren draaiende benzine zegt me niks, geef me maar die veel koppelrijkere V6 diesel aan 2000 tr ;) , mij zegt het niks om aan de lichten aan 8000 tr te kunnen wegstuiven, nooit gesnapt wat je daar kunt leuk aan vinden, misschien ter compensatie van :D ( grapje ).
Los daarvan moet iedereen dat voor zichzelf uitmaken, ik bol zo'n 50.000km op jaarbasis, dus om de 4 jaar gaat m'n auto buiten, ik huiver aan de gedachte om met een benzinewagen 10 a 12l ter verbruiken met dergelijke afstanden die ik doe.

Gewoon het geluid al? Ik heb ooit een ferrari gevolgd van in Stein tot in Aken met mijn radio of gewoon om het geluid van die motor te kunnen horen.

GroovBird
22 september 2010, 14:42
Ieder zijn pleziertje, dan? Wat zeker is dat sommige clichés over de dieselmotor ondertussen al lang verouderd zijn.

Destn
22 september 2010, 14:43
Gewoon het geluid al? Ik heb ooit een ferrari gevolgd van in Stein tot in Aken met mijn radio of gewoon om het geluid van die motor te kunnen horen.

Haha hoe herkenbaar...dat geluid is bijna om op *censored*

Mijn raampje gaat dikwijls naar beneden als er zo eentje naast me staat.

Wimpy
22 september 2010, 14:43
Ik rij zelf met een pk rijke diesel maar er gaat inderdaad niets boven een V6 (of meer) benzine 'sound'. :green:

Mijn volgende wordt zeker terug een benzine !

bouk
22 september 2010, 14:44
Wat zeker is dat sommige clichés over de dieselmotor ondertussen al lang verouderd zijn.

past dan goed bij dit topic)(
grt,bouk.

Doc_Holiday
22 september 2010, 14:47
Haha hoe herkenbaar...dat geluid is bijna om op *censored*

Mijn raampje gaat dikwijls naar beneden als er zo eentje naast me staat.

Ja en zeker in een tunnel, heb nu zelf een autoke dat zo'n geluid maakt maar elke tunnel gaat mijn raam nog naar beneden en schakel ik een versnelling lager :love:

Destn
22 september 2010, 15:05
Ja en zeker in een tunnel, heb nu zelf een autoke dat zo'n geluid maakt maar elke tunnel gaat mijn raam nog naar beneden en schakel ik een versnelling lager :love:

uhu, had ik ook altijd toen ik met mijn moto door Liefkenshoektunnel reed, even in de spiegels kijken of ik min of meer alleen was, dan vertragen en versnelling of 2 afkomen en daarna eens lekker door de toeren jagen (had open uitlaat) en op het einde laten uitbollen, knalde dan nog eens lekker ook..

Heerlijk!!!

Maar moto was niet gechipt (om On topic te blijven voor Bouk :))

Sven
22 september 2010, 15:22
Zalig en diesel in 1 zin :green:

Jeremy clarckson qoute:
Diesel is the fuel of Satan, anyone who chooses a car with no spark plugs has given up on life. Choosing such a thing would be like choosing a pair of trousers with an elasticated waist simply because they were easy to clean.


Maar hij rijdt samen met zijn vriendjes wel de 24u van Silverstone met een BMW 330d (neen, geen M3) en zit gans de tijd te stoefen op het autootje en het rijplezier :p

Neemt niet weg dat mijn volgende wagen ook mijn eerste benzine wagen zal worden (maar meer omdat ik veel minder km's doe dan voorheen). :G

E46_320
22 september 2010, 15:29
Allemaal fijn om te horen, maar ik schiet er natuurlijk niets mee op.
Het punt is dat die chiptuning firma's met hunne reclame gewoonweg illegaal bezig zijn.

Je gaat er vooreerst van uit dat een firma, winkel of eender wat legale activiteiten aanbiedt. Da's zoiets als in de Delhaize gaan kopen, en dan buiten vernemen dat je iets illegaals bezit !

Via de link op wegcode (http://wegcode.be/forum/showthread.php/30126-CHIPTUNING-VERBODEN) staat er zeer duidelijk dat het inderdaad illegaal is als een "verbouwing" gebeurt zonder toestemming van de constructuer.
Nu blijkt OOK dat een chiptuner of firma NIET MAG TUNEN zonder dat papier !!!
Owel zeggen ze dat eerst, ofwel blijven ze ervan af, MAAR.... ze tunen alsnog.

Ze verzwijgen dus dat het illegaal is als je vooreerst geen goedkeuring hebt.
Ze doen dus illegale activiteiten als ze toch chippen. De klant is strafbaar, maar ook de chiptuning firma is dan STRAFBAAR !!!

Ik vind dat ze dat EERST MOETEN vragen of vertellen ivm die goedkeuring.
Is er die NIET, dan moeten ze er van afblijven. Ze willen natuurlijk geld van de klanten zien en daarom gaan ze door MAAR ZE TREKKEN JE DUS ONGEVRAAGD MEE EN ZO
BEN JE DUS OOK STRAFBAAR.

Nu ben ik het slachtoffer (en ook strafbaar natuurlijk) van hun vuile praktijken !!!

Ik vind dat dit niet kan :mad::mad::mad::mad:

Tommie1
22 september 2010, 15:41
Ik kan je alleen maar aanraden om een advokaat te raadplegen om zo je auto terug te vragen.
Onder welke voorwaarden dat zal gebeuren weet ik niet maar ik kan me alvast het volgende voorstellen:
- herkeuring
- attest van CONSTRUCTEUR dat de tuning ongedaan gemaakt is, en dat de auto terug conform is volgens het gelijkvormigheidsattest

Als je chiptuning doet, dan weet je dat je risico's neemt. Jij hebt pech...
Alles verhalen op de tuner zal moeilijk worden, maar de tuner zal misschien ook gestraft worden.

Kijk trouwens ook eens na welk papier je bij de tuner getekend hebt. Waarschijnlijk staat er wel ergens in de kleine lettertjes dat de auto mogelijk niet meer conform is.

Wel raar dat dit de eerste keer is dat we van zoiets horen. Tuning bestaat al jaren. Misschien zijn ze een heksenjacht begonnen...

Peter EOS-500D
22 september 2010, 18:55
Aha, iemand die alles wettelijk doet ?

Proficiat hiervoor :rolleyes:

Ben vroeger ook ne rebel geweest, maar je trekt toch altijd aan het kortste eindje hoor...

Jo
23 september 2010, 05:17
Het bezit van een getunede is niet verboden, net zomin als een wagen tunen.
Je met die wagen op de openbare weg begeven is wel verboden en dat moet jij als chauffeur weten.
Er zijn zo wel meer van die zaken die je mag kopen / bezitten maar niet mag gebruiken of waar je minstens een bepaald bewijs/ toelating voor nodig hebt om te gebruiken.
Bv: CB/radiozender, meertonige claxon, extra sterke lampen, blauw zwaailicht, banden die niet gehomologeerd zijn enz.
Wat dacht je bv van een auto, je kan het kopen maar zonder rijbewijs mag je er niet mee op de openbare weg mee rijden.
Alle schuld op de tuner steken is te gemakkelijk en onrechtvaardig.

Doc_Holiday
23 september 2010, 07:03
Het bezit van een getunede is niet verboden, net zomin als een wagen tunen.
Je met die wagen op de openbare weg begeven is wel verboden en dat moet jij als chauffeur weten.
Er zijn zo wel meer van die zaken die je mag kopen / bezitten maar niet mag gebruiken of waar je minstens een bepaald bewijs/ toelating voor nodig hebt om te gebruiken.
Bv: CB/radiozender, meertonige claxon, extra sterke lampen, blauw zwaailicht, banden die niet gehomologeerd zijn enz.
Wat dacht je bv van een auto, je kan het kopen maar zonder rijbewijs mag je er niet mee op de openbare weg mee rijden.
Alle schuld op de tuner steken is te gemakkelijk en onrechtvaardig.

Ben ik helemaal mee akkoord, de tuner kan niet weten dat jij dit niet aan je wagen laat doen om hem nog uitsluitend op het circuit te gebruiken.
Als je een steakmes koopt en je vermoord daar iemand mee ipv uw steak daar mee te snijden is die verkoper dan ook schuldig?

VerSeg
23 september 2010, 07:57
koop van de eerste pas en snelle auto zoals ik en betaal taks en verzekering zoals het hoort...
3 liter 6cyl turbo intercooler benzine... kost wel wat , maar alles is er op afgesteld ....Chiptuning is niet altijd om meer PK's te hebben maar om een betere afstelling. Veel auto's hebben last van een dip op een bepaald toerental, dit kan je meestal met chiptuning wegwerken.
Of je dat nodig hebt of niet moet je zelf maar uitmaken ... een 3 liter 6 cylinder turbo intercooler heeft de gemiddelde Belg ook niet nodig, moeten ze het daarom verbieden en van de baan halen? :clown:
Met bredere banden, laag profiel en van een goede kwaliteit kunt ge ook sneller door de bochten ... verbieden dus. :rolleyes:

Destn
23 september 2010, 08:08
Ben ik helemaal mee akkoord, de tuner kan niet weten dat jij dit niet aan je wagen laat doen om hem nog uitsluitend op het circuit te gebruiken.
Als je een steakmes koopt en je vermoord daar iemand mee ipv uw steak daar mee te snijden is die verkoper dan ook schuldig?


Beetje kort door de bocht he.

Een steakmes dient per definitie om je vlees te snijden..

Een getunede auto dient per definitie...

inderdaad :)

Doc_Holiday
23 september 2010, 09:12
Beetje kort door de bocht he.

Een steakmes dient per definitie om je vlees te snijden..

Een getunede auto dient per definitie...

inderdaad :)

Om snel te rijden, dus op het circuit te rijden.

Neem het dan anders als je wil, moet de persoon die een wapen verkoopt aan iemand met sportschutters licentie veroordeelt worden wanneer deze persoon dit zou gebruiken om iemand te vermoorden. Ga nu niet zeggen dat wapens origineel gemaakt worden om op een ronde witte schijf met cirkels te schieten he. En ja die heeft dan een vergunning en jij geen papier om met die auto op de openbare weg te rijden als hij aangepast is. Maar net zoals die wapenhandelaar niet weet dat die persoon iemand ermee gaat doodschieten kan die tuner niet weten dat jij op de openbare weg gaat rijden met die auto. Race vergunning vragen is geen optie want er zijn dagen dat je het circuit op mag zonder.

Peter EOS-500D
23 september 2010, 09:14
Met bredere banden, laag profiel en van een goede kwaliteit kunt ge ook sneller door de bochten ... verbieden dus. :rolleyes:

Inderdaad, zoals een auto gemaakt en geleverd wordt moet hij blijven...
Men denkt dat je dan sneller door bochten kan, maar dat is alleen maar zo als je je vering en alles daaromtrent ook aanpast...(ben zeer dicht betrokken bij race toestanden en heb ook al de nodige rondjes op francorchamps gedraaid) Bij echte snelheids auto's is dus ook alles aangepast van voor tot achterbumper...
Meer pk's staat gelijk aan veel meer en kordaat remmen, dus de originele remmen?????

En nog iets, ben een twee jaar geleden een nichtje van me kwijt gespeeld door een verkeersongeval. Haar vriend was ook een freak met auto's. Ze zijn uit de bocht gegaan en de tegenpartij (mijn nonkel) heeft kunnen aantonen en bewijzen dat aan die auto geknoeid geweest is. Nu hebben ze die mensen tot op 't bot uitgekleed, huis verkocht etc. etc.
Is het dat je allemaal waard ?? Tunen maar !!!

en ok, een 3 liter met alles op en aan heb je in belgie niet van doen, maar ik ben wel in orde...

Peter EOS-500D
23 september 2010, 09:21
Om snel te rijden, dus op het circuit te rijden.

Neem het dan anders als je wil, moet de persoon die een wapen verkoopt aan iemand met sportschutters licentie veroordeelt worden wanneer deze persoon dit zou gebruiken om iemand te vermoorden. Ga nu niet zeggen dat wapens origineel gemaakt worden om op een ronde witte schijf met cirkels te schieten he. En ja die heeft dan een vergunning en jij geen papier om met die auto op de openbare weg te rijden als hij aangepast is. Maar net zoals die wapenhandelaar niet weet dat die persoon iemand ermee gaat doodschieten kan die tuner niet weten dat jij op de openbare weg gaat rijden met die auto. Race vergunning vragen is geen optie want er zijn dagen dat je het circuit op mag zonder.

Als die tuner zijn gezond verstand gebruikt dan weet hij dat zeer goed.. die ziet het verschil verdorie goed genoeg tussen een race versie (zowel auto als coureur) en weet ook dat al de auto's die ze tunen niet op't circuit gaan. maar dat is zijn zorg niet. tunen mag voor race-versies en daarvoor teken je ook.. net als de wapenhandelaar en de steakmessen verkoper.. die mensen kunnen in principe niets verweten worden, maar moeten wel eerlijke informatie geven, en da's natuurlijk niet goed voor de winkel hee..

en op zolder met een getunede auto is ook niet toegestaan zonder race licentie ( in theorie, want het is moeilijk te controleren)

GroovBird
23 september 2010, 10:39
Beetje kort door de bocht he.

Een steakmes dient per definitie om je vlees te snijden..

Een getunede auto dient per definitie...

inderdaad :)

Niet helemaal. Een getunede auto rijdt onder normale omstandigheden ook efficienter. Chiptuning kan ook alleen maar omdat iedere auto net iets anders is, en de brandstof in ieder land net iets anders van kwaliteit. Het is juist door individueel te chiptunen dat je het meest uit je motor haalt.

Natuurlijk vertaalt zich dat in hogere performantie, maar ook een hoger rendement.

Destn
23 september 2010, 10:51
Niet helemaal. Een getunede auto rijdt onder normale omstandigheden ook efficienter. Chiptuning kan ook alleen maar omdat iedere auto net iets anders is, en de brandstof in ieder land net iets anders van kwaliteit. Het is juist door individueel te chiptunen dat je het meest uit je motor haalt.

Natuurlijk vertaalt zich dat in hogere performantie, maar ook een hoger rendement.


Ja dat bedoelde ik dus...

polleke_cgc
23 september 2010, 10:59
Om snel te rijden, dus op het circuit te rijden.

Neem het dan anders als je wil, moet de persoon die een wapen verkoopt aan iemand met sportschutters licentie veroordeelt worden wanneer deze persoon dit zou gebruiken om iemand te vermoorden. Ga nu niet zeggen dat wapens origineel gemaakt worden om op een ronde witte schijf met cirkels te schieten he. En ja die heeft dan een vergunning en jij geen papier om met die auto op de openbare weg te rijden als hij aangepast is. Maar net zoals die wapenhandelaar niet weet dat die persoon iemand ermee gaat doodschieten kan die tuner niet weten dat jij op de openbare weg gaat rijden met die auto. Race vergunning vragen is geen optie want er zijn dagen dat je het circuit op mag zonder.

Ik ken een paar gasten die hun Mercedes B-klasse en hun Honda FRV ook hebben laten chiptunen. Beide rijden met een diesel-versie, en de reden was voornamelijk voor het hogere koppel om makkelijker een caravan te trekken.
Dus 2 gasten die duidelijk met die dingen op circuit gaan rijden...:clown:
Denk niet dat die chiptuner heeft meegedeeld, dat wat ze laten doen, illegaal is...

VerSeg
23 september 2010, 11:22
Inderdaad, zoals een auto gemaakt en geleverd wordt moet hij blijven...Fout dus.
Een auto kan je vaak standaard krijgen met smalle banden maar in optie met alu laagprofiel en bredere banden ... als dit op het gelijkvormigheidsattest opgenomen is blijft dit volledig legaal.


Men denkt dat je dan sneller door bochten kan, maar dat is alleen maar zo als je je vering en alles daaromtrent ook aanpast...(ben zeer dicht betrokken bij race toestanden en heb ook al de nodige rondjes op francorchamps gedraaid) Bij echte snelheids auto's is dus ook alles aangepast van voor tot achterbumper...Net als hierboven vermeld, eenzelfde auto kan je vaak krijgen met standaardvelgen of het iets bredere type ... de rest van de auto is al zo gebouwd dat je met beiden mag en kan rijden. Als je een auto koopt met standaard 205/15 op en Michelin Energy of met 225/16 en Continental Sport Contact ... daar zal wel degelijk een verschil in baanhouding zijn zonder enige andere aanpassing.
Andere vering zal natuurlijk nog een extra invloed hebben, daar valt niet over te twijfelen maar we hebben het hier voornamelijk over gebruik op de openbare weg en niet op circuit.


Meer pk's staat gelijk aan veel meer en kordaat remmen, dus de originele remmen?????Auto's genoeg die je kan kopen in verschillende vermogenuitvoeringen ... niet altijd is een iets lichtere uitvoering ook voorzien van lichtere remmen. Veel merken kan je ook kopen met bijvoorbeeld 163PK of beperkt op 150PK ... die auto is buiten de electronische beperking volledig identiek. Mocht je dan de beperking er laten uithalen, dan heb je identiek dezelfde wagen als deze dat je direct kocht op vol vermogen.
Het enige verschil is dat je de staat wat bedriegt door te foeffelen en minder taks te betalen ... eigenlijk is het omgekeerd, je wordt zelf wat minder uitgemolken. ;)


En nog iets, ben een twee jaar geleden een nichtje van me kwijt gespeeld door een verkeersongeval. Haar vriend was ook een freak met auto's. Ze zijn uit de bocht gegaan en de tegenpartij (mijn nonkel) heeft kunnen aantonen en bewijzen dat aan die auto geknoeid geweest is.
Nu hebben ze die mensen tot op 't bot uitgekleed, huis verkocht etc. etc.
Is het dat je allemaal waard ?? Tunen maar !!!Wat heeft dit nog met een ongeval te maken? Da's mensenkl*terij als je er enkel op uit bent ze de put in te krijgen.
Wordt je er beter van als ze hun huis kwijt zijn?
Daarbij als iemand zo gepluimd wordt, dan zijn daar normaal heel andere redenen toe.


ok, een 3 liter met alles op en aan heb je in belgie niet van doen, maar ik ben wel in orde...Als je daarmee doet wat je ermee "kan" doen, dan ben je helemaal niet in orde. Doe je er enkel mee wat je "mag" doen, dan is dit OK.
Als ik in een bebouwde kom met een getunede wagen tegen 50 km/u een voetganger zou doodrijden omdat ik die niet gezien heb, dan zal ik er in elk geval veel goedkoper vanaf geraken dan wanneer jij dit met je volledig legale wagen zou doen aan 120 km/u.
Rijden met een getunede wagen wordt niet automatisch gelijkgesteld aan hard rijden, de zot uithangen of verkeersregels overtreden ... ja, die van de inschrijving misschien.

VerSeg
23 september 2010, 11:30
Denk niet dat die chiptuner heeft meegedeeld, dat wat ze laten doen, illegaal is...Chiptunen is ook niet illegaal, net als een versterker van 5000 Watt in huis hebben ... het wordt pas een overtreding wanneer je het verkeerd gebruikt. ;)

Ik mag geen oranje (om over blauw te zijgen) zwaailicht gebruiken, toch kan ik het gewoon kopen.
Te smalle banden en van een te lage snelheidsindex kopen en plaatsen op uw wagen is ook niet illegaal, ermee op de openbare weg komen is iets anders ... dan wordt het pas onwettig.
Dus zolang het bij "verkoop" blijft is er niets illegaals.
Een radardetector kopen is ook niet illegaal, hem in uw auto hebben op de openbare weg wel.

polleke_cgc
23 september 2010, 11:32
Niet helemaal. Een getunede auto rijdt onder normale omstandigheden ook efficienter. Chiptuning kan ook alleen maar omdat iedere auto net iets anders is, en de brandstof in ieder land net iets anders van kwaliteit. Het is juist door individueel te chiptunen dat je het meest uit je motor haalt.

Natuurlijk vertaalt zich dat in hogere performantie, maar ook een hoger rendement.

Als het enkel gaat om een beter rendement (dus een lager verbruik) dan moet je met die tuning er perfect voor kunnen zorgen dat het rendement stijgt, zonder dat koppel en vermogen noemenswaardig stijgen. Dus gewoon zorgen dat je met MINDER brandstof in te spuiten, hetzelfde koppel/vermogen vrijmaakt (want je kan er toch zonder probleem het rendement mee verbeteren).
Het eerste (minder verbruik) is niet illegaal, het tweede (meer vermogen) wel. Iemand die me een reden kan geven waarom dergelijke chiptuning (dus de ecologische versie) niet wordt gedaan ?

VerSeg
23 september 2010, 11:39
Iemand die me een reden kan geven waarom dergelijke chiptuning (dus de ecologische versie) niet wordt gedaan ?Omdat er niet veel gekken 500€ gaan geven om enkel per tankbeurt 2€ te winnen. ;)

Edit : Winnen door minder snel te moeten tanken.

polleke_cgc
23 september 2010, 12:35
Omdat er niet veel gekken 500€ gaan geven om enkel per tankbeurt 2€ te winnen. ;)

Denk dat je er andermaal recht op zit ;).
Daarnaast geloof ik eigenlijk zelfs niet bijster in die 2€/tankbeurt, maar dat is weer iets anders natuurlijk...

tundra4ever
23 september 2010, 13:32
@ TS

als je dan toch chiptuning of iets dergelijks overweegt en je rijdt met Toyota , kan je best eens bij TTE (Toyota Team Europe) informeren.

is mogelijk dat je dan nog in orde bent voor je garantie ook

groeten, MArc

VerSeg
23 september 2010, 13:47
Denk dat je er andermaal recht op zit ;).
Daarnaast geloof ik eigenlijk zelfs niet bijster in die 2€/tankbeurt, maar dat is weer iets anders natuurlijk...Die twee Euro is maar een voorbeeld dat ik gaf, ik denk dat je meer kan uitwinnen door uit te kijken waar je gaat tanken (prijs) dan door uw auto aan te passen om minder te verbruiken.
Het is als uw plasma-tv voor 200€ wegdoen en een LED-tv van 2700€ kopen om elk jaar 15€ elektriciteit te winnen. Gewoon een excuus om het verkocht te krijgen aan partner/buitenwereld maar niets waar je echt winst mee maakt.

GroovBird
23 september 2010, 14:04
Denk dat je er andermaal recht op zit ;).
Daarnaast geloof ik eigenlijk zelfs niet bijster in die 2€/tankbeurt, maar dat is weer iets anders natuurlijk...

Ik denk zelfs dat je per tankbeurt niks wint, al is het maar omdat je tank er niet kleiner op wordt. Je zal misschien meer kilometers per tankbeurt doen.

Dave

VerSeg
23 september 2010, 14:15
Ik denk zelfs dat je per tankbeurt niks wint, al is het maar omdat je tank er niet kleiner op wordt. Je zal misschien meer kilometers per tankbeurt doen.Natuurlijk is het zo dat je het moet rekenen. :G
Per tankbeurt is voor de meesten verkeerd uitgedrukt ... het is het verbruik volgens het aantal km.
Het zou nog kunnen juist zijn als je per aantal km gaat tanken en niet volgens de resterende inhoud van je tank.
Ik tank bijvoorbeeld als ik 800 km gedaan heb waar het meterke ook staat omdat ik anders toch niet zal toekomen. Dan zie ik het wel als prijsverschil per tankbeurt.

Peter EOS-500D
23 september 2010, 23:38
Als je daarmee doet wat je ermee "kan" doen, dan ben je helemaal niet in orde. Doe je er enkel mee wat je "mag" doen, dan is dit OK.
Als ik in een bebouwde kom met een getunede wagen tegen 50 km/u een voetganger zou doodrijden omdat ik die niet gezien heb, dan zal ik er in elk geval veel goedkoper vanaf geraken dan wanneer jij dit met je volledig legale wagen zou doen aan 120 km/u.
.

OP 25j een gemiddelde van 63000 Km /jaar en minder dan 2 boetes per jaar... en totaal ongevalvrij (hout vasthouden!!) .. toch niet slecht denk ik...ik houd me strikt aan de snelheidsregels als ik off snelweg ben, echter daar ook niet sneller dan 135km/u...
Als ik in duitsland kom dan gaat hij plank ( ook maar waar het mag ).

En als men kan aantonen dat zelfs als je in je recht zou zijn, je aan je chips geknoeid hebt, ben je de pineut...zelfs bij 30km/u :B:B

E46_320
24 september 2010, 09:59
Om wat meer duidelijkheid te scheppen, hieronder de samenvatting van de inhoud van die proces verbalen

Ik heb dus 2 pv's meegekregen die dag

1e PV
Verhoor, hoedanigheid van betrokkene : verdachte
<.....wie ik ben, wat ik daar ben gaan doen, of ik een geldige homologatie kan voorleggen,
<nee>
of ik bewust was dat het verboden was dat zonder homologatie de wagen niet terug in het verkeer mag gebracht worden, ...<nee>
of ik werd geïnformeerd door de onderneming hieromtrent .... <nee>
of ik wist dat zonder homologatie de onderneming geen wijziging mocht aanbrengen ... <nee>
hoeveel ik hiervoor diende te betalen, of ik een betalingsbewijs heb meegekregen <nee>
dat in afwachting van een beslissing van de magistraat het voertuig zou worden ingehouden

2e PV
kennisgeving

blaa,bla,bla,bla,bla,..... Op basis van niet toegelaten en verboden wijzigingen te hebben aangebracht of hebben laten aanbrengen zonder hiervan de nodige toelatingen of kennisgevingen te hebben verricht zoals het bepaalde in de wet van 15 maart 1968 en
21 juni 1985 vereist, wordt het voertuig overeenkomstig art 42 ev SW in beslag gehouden....

bla,bla,bla....
waarvan akte, geen opmerkingen aangaande afgelegde verklaring bla,bla,bla,bla.....
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

En dat was het dan , en heb ik mijn lief kunnen bellen om te kunnen ophalen (met een niet getunede auto natuurlijk) :mad:

Peter EOS-500D
24 september 2010, 10:08
Om wat meer duidelijkheid te scheppen, hieronder de samenvatting van de inhoud van die proces verbalen

Ik heb dus 2 pv's meegekregen die dag

1e PV
Verhoor, hoedanigheid van betrokkene : verdachte
<.....wie ik ben, wat ik daar ben gaan doen, of ik een geldige homologatie kan voorleggen,
<nee>
of ik bewust was dat het verboden was dat zonder homologatie de wagen niet terug in het verkeer mag gebracht worden, ...<nee>
of ik werd geïnformeerd door de onderneming hieromtrent .... <nee>
of ik wist dat zonder homologatie de onderneming geen wijziging mocht aanbrengen ... <nee>
hoeveel ik hiervoor diende te betalen, of ik een betalingsbewijs heb meegekregen <nee>
dat in afwachting van een beslissing van de magistraat het voertuig zou worden ingehouden

2e PV
kennisgeving

blaa,bla,bla,bla,bla,..... Op basis van niet toegelaten en verboden wijzigingen te hebben aangebracht of hebben laten aanbrengen zonder hiervan de nodige toelatingen of kennisgevingen te hebben verricht zoals het bepaalde in de wet van 15 maart 1968 en
21 juni 1985 vereist, wordt het voertuig overeenkomstig art 42 ev SW in beslag gehouden....

bla,bla,bla....
waarvan akte, geen opmerkingen aangaande afgelegde verklaring bla,bla,bla,bla.....
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

En dat was het dan , en heb ik mijn lief kunnen bellen om te kunnen ophalen (met een niet getunede auto natuurlijk) :mad:

Spijtig , maar eigenschuld dikke bult..
Voor je je tuning had laten uitvoeren zal je wel een en ander opgezocht of rondgevraagd hebben, is trouwens de manier om een tuner te vinden, en dan ga je iedereen vertellen dat je van niets wist ?? komaan hee , belieg jezelf niet hee ...
De pers in die auto's..

polleke_cgc
24 september 2010, 11:40
De pers in die auto's..

Zo'n reactie vind ik er toch een beetje over : zo'n chiptuning kan je zeer makkelijk terug ongedaan maken (toch dat chiptuningbedrijf).
Met die aanpassing (en een geleverd bewijs hiervan voor de rechtbank) en een gepeperde boete zou dat toch mogen volstaan...

Ik heb veel meer problemen met al die mensen die rondrijden, zonder schouwingsbewijs, zonder verzekering en heel regelmatig ook nog zonder geldig rijbewijs...
En wij, brave verzekeringsbetalerkes, mogen dan betalen om een fonds te spijzen om de ongevallen die die "sukkelaars" veroorzaken, te vergoeden...
Iemand die een auto (en alles wat er rond hangt), niet kan of wil betalen, moet er ook niet meer rond rijden...

Jer0en
24 september 2010, 12:38
Als ik in mijn oldtimer (bijna dan toch) Renault R4tje de vis platinees(ontstekingsverdeeldingesplaatjes) vervang door een elektronische ontsteking. (http://www.123ignition.nl/ )Moet ik dan ook die procedure gaan volgen? :confused:
Want dat is ook niet meer origineel en er worden ook aanpassingen gedaan om een hoger rendement te halen met de huidige brandstof tov die van 20jaar geleden.

polleke_cgc
24 september 2010, 13:00
Als ik in mijn oldtimer (bijna dan toch) Renault R4tje de vis platinees(ontstekingsverdeeldingesplaatjes) vervang door een elektronische ontsteking. (http://www.123ignition.nl/ )Moet ik dan ook die procedure gaan volgen? :confused:
Want dat is ook niet meer origineel en er worden ook aanpassingen gedaan om een hoger rendement te halen met de huidige brandstof tov die van 20jaar geleden.

Als die aanpassing ervoor zorgt dat het vermogen en koppel van de motor significant afwijkt van wat op de homologatie staat, dan vrees ik van wel... ;).
Hoewel ik ook niet weet, hoe het gesteld is met schouwing en homologaties van oldtimers...

Jer0en
24 september 2010, 13:45
van 30pk naar 31 misschien ;).

VerSeg
24 september 2010, 13:48
Om wat meer duidelijkheid te scheppen, hieronder de samenvatting van de inhoud van die proces verbalen

Ik heb dus 2 pv's meegekregen die dagToch enige bedenking ...
Hoe komen agenten erop dat je chiptuning gedaan hebt? Was je dan 250km/u aan het rijden met een wagen dat normaal maar 195 kan?

Er moet toch iets héél opvallend geweest zijn aan uw wagen of ge hebt iets zeer opvallend uitgestoken ... misschien verlinkt door iemand?

Doc_Holiday
24 september 2010, 14:04
Toch enige bedenking ...
Hoe komen agenten erop dat je chiptuning gedaan hebt? Was je dan 250km/u aan het rijden met een wagen dat normaal maar 195 kan?

Er moet toch iets héél opvallend geweest zijn aan uw wagen of ge hebt iets zeer opvallend uitgestoken ... misschien verlinkt door iemand?

Misschien een volledig getunede auto en dan de motor tuning met een box ertussen, die zien ze natuurlijk zitten.

polleke_cgc
24 september 2010, 14:14
Toch enige bedenking ...
Hoe komen agenten erop dat je chiptuning gedaan hebt? Was je dan 250km/u aan het rijden met een wagen dat normaal maar 195 kan?

Er moet toch iets héél opvallend geweest zijn aan uw wagen of ge hebt iets zeer opvallend uitgestoken ... misschien verlinkt door iemand?

Als ik de eerste post herlees, dan hebben ze hem blijkbaar laten stoppen bij het verlaten van die chiptuner. Dan is het niet moeilijk meer natuurlijk...
En je hebt er natuurlijk altijd, die al van de 1-ste meter eens moeten testen of dat tunen gelukt is ;).

VerSeg
24 september 2010, 14:19
En als men kan aantonen dat zelfs als je in je recht zou zijn, je aan je chips geknoeid hebt, ben je de pineut...zelfs bij 30km/u :B:BJe bent vooral de pineut als je voertuig dan niet verzekerd is of als de aanpassing de oorzaak is van het ongeval.
De kans dat ze uw auto gaan onderzoeken op chiptuning na een ongeval aan 30km/u is echter zeer klein.


De pers in die auto's.. Dat doet zo'n dikke 3-liter wel dat wat afgezwierd komt aan "legale snelheid". :rolleyes:


OP 25j een gemiddelde van 63000 Km /jaar en minder dan 2 boetes per jaar... en totaal ongevalvrij (hout vasthouden!!) .. toch niet slecht denk ik...ik houd me strikt aan de snelheidsregels als ik off snelweg ben, echter daar ook niet sneller dan 135km/u...Noem jij 2 boetes per jaar "niet slecht" ... ik noem dat eerder "geluk dat ze u niet meer gepakt hebben". :rolleyes:
Als je de regelthjes volgt, dan heb je normaal geen boetes ... dat is pas "niet slecht".
En dan nog ... ik ken er genoeg die altijd als een gek rijden maar het "geluk hebben" nog nooit gepakt geweest te zijn.
Dus om in uw lijn van redenering te volgen ... chiptunen is zich niet aan de regels houden en dus vernietigen die auto ... awel als ge twee boetes per jaar krijgt, dan hou je u ook niet aan de regels en dus de versnipperaar in dat rijbewijs. :D


Als ik in duitsland kom dan gaat hij plank ( ook maar waar het mag ).Plank met een 3-liter ... moet wel dik over de 200 km/u zitten dan.
Als ge u hier altijd aan de regeltjes en dus nooit harder dan 120 km/u rijdt (135 afgerond blijkbaar), dan ben je ook niet gewoon een voertuig aan die snelheid onder controle te houden ... dus evenzeer een gevaar op de baan, zelfs dat het toegelaten is.


komaan hee , belieg jezelf niet hee ...
.../...
koop van de eerste pas en snelle auto zoals ik en betaal taks en verzekering zoals het hoort...
3 liter 6cyl turbo intercooler benzine... kost wel wat , maar alles is er op afgesteld ....
.../...
en ok, een 3 liter met alles op en aan heb je in belgie niet van doen, maar ik ben wel in orde...Hmmm ... belieg jezelf nu ook eens niet, een 3-liter Turbo Intercooler koop je niet alleen voor het comfort hé, comfortabele wagens genoeg met een 2-literke in.
Niet dat je dat niet mag hebben, dat is uw probleem en keuze maar mensen zijn ook niet onnozel hoor. Als je zoiets hebt, dan is er altijd eens een moment dat ge u even laat gaan ... al is het maar even. :cool:

VerSeg
24 september 2010, 14:21
Als ik de eerste post herlees, dan hebben ze hem blijkbaar laten stoppen bij het verlaten van die chiptuner. Dan is het niet moeilijk meer natuurlijk...
En je hebt er natuurlijk altijd, die al van de 1-ste meter eens moeten testen of dat tunen gelukt is ;).Ja ... dat is als naast de uitgang van een dancing of café gaan staan om ene te pakken op drank. Nu de dieven nog. ;)

Jer0en
24 september 2010, 14:34
oei er bleek al een verse pagina te zijn, mag weg

GroovBird
24 september 2010, 14:35
Toch enige bedenking ...
Hoe komen agenten erop dat je chiptuning gedaan hebt? Was je dan 250km/u aan het rijden met een wagen dat normaal maar 195 kan?

Er moet toch iets héél opvallend geweest zijn aan uw wagen of ge hebt iets zeer opvallend uitgestoken ... misschien verlinkt door iemand?

Ze stonden hem op te wachten als hij de garage buitenreed.

VerSeg
24 september 2010, 14:35
oei er bleek al een verse pagina te zijn, mag wegBedankt voor de verwijzing ... topic is zo lang aan het worden dat ge hier en daar eens stukken overslaagt. ;)

Edit : Da's straf ... ik quote een tekst, de originele tekst wordt nadien vervangen en ook in mijn reactie is het aangepast. :(

E46_320
24 september 2010, 16:00
Zo'n reactie vind ik er toch een beetje over : zo'n chiptuning kan je zeer makkelijk terug ongedaan maken (toch dat chiptuningbedrijf).
Met die aanpassing (en een geleverd bewijs hiervan voor de rechtbank) en een gepeperde boete zou dat toch mogen volstaan...

Da's dus niet waar, ik dacht het ook zo te regelen.
Das zoiets als eerst iets mispeuteren en dan rechtzetten, of ne auto stelen en dan maar teruggeven. Neen. Chiptuning is verboden en strafbaar. Ik wist da ook nie.

Punt is da die firma der niet aan had mogen komen zonder die goedkeuring. Hierdoor maakt hij zich ook schuldig (en ik derbij). Dus allebei pech !
Had die tent daar correcte info gegeven had ik het niet laten doen.
Iets verkopen wat verboden is mag ook niet hé.

En inderdaad, ze zijn/waren die tent daar in de mot aan het houden, dus alles wa daar buitengaat wordt vroeg of laat gecontroleerd denk ik. Enfin, dus zonder da papier afblijven. Doet het toch dan zijt ge SAMEN strafbaar. Voila, bedankt Meneer Schouppe.

Rikske_007
24 september 2010, 16:14
Je had toch kunnen zeggen dat je je banden ofzo was gaan oppompen of info gaan vragen, dan was het aan hen om te bewijzen.
Kan moeilijk geloven dat ze daar met een vermogenbank staan hé :D

polleke_cgc
24 september 2010, 19:15
Je had toch kunnen zeggen dat je je banden ofzo was gaan oppompen of info gaan vragen, dan was het aan hen om te bewijzen.
Kan moeilijk geloven dat ze daar met een vermogenbank staan hé :D

Euch : een tuner die z'n job goed doet, zal wel een vermogenbank staan hebben zeker ? Dus in dit geval moesten ze niet ver rondtoeren. En krijg je van zo'n tuner de vermogengrafiek normaal niet gewoon mee ?
En dat bewijs leveren is ook anders niet zo moeilijk : de politiemannen kunnen gewoon eens in die tuningzaak gaan vragen wat ze daar aan je kar gedaan hebben.

Rikske_007
24 september 2010, 19:44
Euch : een tuner die z'n job goed doet, zal wel een vermogenbank staan hebben zeker ? Dus in dit geval moesten ze niet ver rondtoeren. En krijg je van zo'n tuner de vermogengrafiek normaal niet gewoon mee ?
En dat bewijs leveren is ook anders niet zo moeilijk : de politiemannen kunnen gewoon eens in die tuningzaak gaan vragen wat ze daar aan je kar gedaan hebben.

Kan moeilijk geloven dat het allemaal zo een gang zou gaan?
Politie komt even binnen bij Mr de Tuner: "we komen even de bank gebruiken" :D
Ik zou er zeker niet om kunnen lachen, wie gaat dit dan betalen?
Alle verder moei ik mij hier niet in want geloof er niet zoveel van (of hoe ze hem gepakt hebben)

Jo
24 september 2010, 19:47
Begint een topic van "zever in pakskes" te worden.
TS is in fout en hij moet niet zeggen dat hij van niets wist want dat geloofd niemand.

Doen zoals ik vroeger en veel anderen voor hem gedaan hebben als ze iets fout deden en betrapt werden.

Slikken, incasseren en betalen ( en proberen van niet meer betrapt te worden )

Verantwoordelijk zijn voor je daden noemt zoiets.

De pers in vind ik nu ook weer een veel te overdreven straf, zekers als je vergelijkt met gasten die onverzekerd rondrijden of onder invloed van alle mogelijke drugs

Peter EOS-500D
24 september 2010, 20:16
Zo'n reactie vind ik er toch een beetje over : zo'n chiptuning kan je zeer makkelijk terug ongedaan maken (toch dat chiptuningbedrijf).
Met die aanpassing (en een geleverd bewijs hiervan voor de rechtbank) en een gepeperde boete zou dat toch mogen volstaan...

Ik heb veel meer problemen met al die mensen die rondrijden, zonder schouwingsbewijs, zonder verzekering en heel regelmatig ook nog zonder geldig rijbewijs...
En wij, brave verzekeringsbetalerkes, mogen dan betalen om een fonds te spijzen om de ongevallen die die "sukkelaars" veroorzaken, te vergoeden...
Iemand die een auto (en alles wat er rond hangt), niet kan of wil betalen, moet er ook niet meer rond rijden...

sorry hee , 't is niet mijn bedoeling hoor...
heb precies niet zo een beste week:B:B:B
heb hier op het forum nog ergens mensen
gekwetst zonder dat dit eigenlijk mijn
bedoeling is..
grts Peter

Jo
24 september 2010, 21:31
Kan gebeuren :green:
Een slechte week is nog geen slecht jaar hè :D

Jo(han)

VerSeg
24 september 2010, 23:22
heb precies niet zo een beste week:B:B:BEen boete gekregen misschien? ;) :D

LamboCars
25 september 2010, 09:04
Chiptuning kan ... maar moet wel volgens de regels uitgevoerd worden :rolleyes:

Als ik bvb mijn BMW naar AC Schnitzer breng in Aachen dan komt die terug met héél wat extra vermogen ... maar ook betere remmen, banden, ophanging ... en dan krijg ik ook al de papieren mee die hiervoor nodig zijn, dus hogere verzekering, hogere taksen ... en dergelijke ... no way dat de politie deze wagen in beslag kan nemen, hetzelfde bij Hartge, Brabus en al die andere 'echte' tuners.

Als ik hier tussen de lijnen lees dan vrees ik dat de 'chip-geknoei' (want je kan het volgens mij geen tuning noemen :o) hier door één of andere would-be gedaan is (ik heb ook nog een eeprom programmer staan, dus als ik de goede soft Google kan ik ook tuning doen :D) ... en dat is natuurlijk helemaal illegaal ... de politie gaat een echte tuner niet in de gaten houden hoor, die doet alles volgens het boekje met de bijbehorende papierwinkel (en geloof me, de administratie hiervoor is afschrikwekkend), het feit dat ze deze 'tuner' in het oog hielden kan volgens mij alleen maar betekenen dat er iets louche aan de zaak is ... chip tuning (of re-mapping) is niet moeilijk, het juist en correct doen wel ... en voor een 'prijsje' bestaat niet in deze wereld, je speelt uiteindelijk met je eigen leven hé.

In dit geval heeft de eigenaar pech gehad en hebben ze hem gepakt ... voor deze ene rijden er waarschijnlijk honderd nog rond, nu gaan ze negen kansen op tien een voorbeeld willen stellen bij de politie en jij bent de sukkelaar die ze hiervoor opgezet hebben.

Ik hoop echt voor je dat je je wagen terugkrijgt, maar ik vrees ervoor eerlijk gezegd, en trouwens, als ze zelf de tuning ongedaan maken wil ik echt niet weten in welke staat je je wagen gaat terugkrijgen als ie zes maanden buiten op een opslag terrein gestaan heeft :B

Trouwens, niet iedereen kan een snelle wagen nieuw kopen, dus kopen ze een 2e hands Bimmer en bouwen deze langzaam verder uit ... net zoals we allemaal met onze fotografie hobby gedaan hebben toch ? ;)

Mark

polleke_cgc
25 september 2010, 21:44
sorry hee , 't is niet mijn bedoeling hoor...
heb precies niet zo een beste week:B:B:B
heb hier op het forum nog ergens mensen
gekwetst zonder dat dit eigenlijk mijn
bedoeling is..
grts Peter

Mij heb je niet gekwetst hoor...Ben zelf ook niet echt een voorstander van chiptuning. Maar je "oplossing" vond ik er wat over...

Franciskine
26 september 2010, 08:01
k heb niet veel verstand van die dingen maar is "chip-tuning" tegenwoordig niet wat uit de mode? Ik hoor tegenwoordig meer en meer praten dat enkel de software van de wagen wordt aangepast, en meer dan 20 of 25 pk zou je daar niet uithalen?

bouk
26 september 2010, 08:09
Begint een topic van "zever in pakskes" te worden.
TS is in fout en hij moet niet zeggen dat hij van niets wist want dat geloofd niemand.

Doen zoals ik vroeger en veel anderen voor hem gedaan hebben als ze iets fout deden en betrapt werden.

Slikken, incasseren en betalen :D:D ( en proberen van niet meer betrapt te worden :D:D)

Verantwoordelijk zijn voor je daden noemt zoiets.

De pers in vind ik nu ook weer een veel te overdreven straf, zekers als je vergelijkt met gasten die onverzekerd rondrijden of onder invloed van alle mogelijke drugs

hoe kom je daar nou bij??
toch maar een goed kijken wie TS is en wat hij vraagt, ook al ist al wat jaartjes geleden!!
grt,bouk.

Peter K
26 september 2010, 09:03
k heb niet veel verstand van die dingen maar is "chip-tuning" tegenwoordig niet wat uit de mode? Ik hoor tegenwoordig meer en meer praten dat enkel de software van de wagen wordt aangepast, en meer dan 20 of 25 pk zou je daar niet uithalen?

Als je momenteel een Volvo XC60 diesel D5 koopt met 163 pk kan men door een software-aanpassing (lees: chiptunen) het vermogen opdrijven tot 248 pk. Dat is iets meer dan 20 of 25 pk :D :D :D En Volvo is blijkbaar erg zeker van zijn stuk, want bij het chiptunen (kost 750 Euro als ik goed ben geinformeerd) is ook een motorgarantie.

Nils_vn
26 september 2010, 09:10
TS vraagt idd gewoon raad ivm chiptuning...

Wat dat betreft zou ik het gewoon niet doen onder het moto van: de sop is de kool niet waard :p

Wil je wettelijk in orde zijn moet je uw ombouwing laten goedkeuren door toyota (met attest) en autoveiligheid (alleen staand geval), PVG laten aanpassen, verzekering laten aanpassen & daar dus ook tax voor betalen.

Doe je dat niet, even goede vrienden, maar mocht er ooit iets ernstig gebeuren (ongeval met dodelijke afloop) met uwen auto (gij moet zelf ni eens achter t stuur zitten hoor) Dan zal er 9/10 gespit en gevonden worden, het prijskaartje voor u zal niet om te lachen zijn, maw. ga de rest van uw leven maar werken om schadevergoeding, medische kosten, interventies, gerechtskosten, achterstallige belastingen, boete, .... af te betalen.


Bij motorfietsen zie je dat ook, maar meestal om fiscale redenen. In België worden die machines dan als 100 pk verkocht, maar worden achteraf terug opengezet naar het originele vermogen. Die machines zijn verder volledig identiek kwestie ophanging, remmen, koeling en alles wat je maar kan bedenken aan de volvermogen versie. Alleen betaal je door deze ingreep minder BIV (wegentaks blijft hetzelfde en verzekering ook).

Dit is eigenlijk net het omgekeerde dan wat bij autos met 'chiptuning' gedaan word. Motorfietsen zijn gebouwd op 'vol vermogen' maar worden afgeknepen om fiscaal aantrekkelijk te worden. Heel de motorfiets is dus berekent op het hoge vermogen, niet het lage zoals bij auto's.

De trend met nieuwe euro normen is ook dat er minder vermogen/cc behaald word! Hoe zou dat toch komen... ? Niet omdat de motor efficiënter word door eknel meer vermogen te leveren.

Jo
26 september 2010, 15:05
hoe kom je daar nou bij??
toch maar een goed kijken wie TS is en wat hij vraagt, ook al ist al wat jaartjes geleden!!
grt,bouk.

Bouk

Volledige topic lezen,
Is antwoord op E46 320

Grtjes
Jo(Han)

polleke_cgc
26 september 2010, 15:28
Dit is eigenlijk net het omgekeerde dan wat bij autos met 'chiptuning' gedaan word. Motorfietsen zijn gebouwd op 'vol vermogen' maar worden afgeknepen om fiscaal aantrekkelijk te worden. Heel de motorfiets is dus berekent op het hoge vermogen, niet het lage zoals bij auto's.

De trend met nieuwe euro normen is ook dat er minder vermogen/cc behaald word! Hoe zou dat toch komen... ? Niet omdat de motor efficiënter word door eknel meer vermogen te leveren.

Minder vermogen per cc ? Uit een 1.4 l halen ze bv. nu 180 pk (en 250 Nm) (en dat is gewoon uit de fabriek), uiteraard via de nodige turbo's. Uit een 1.6 diesel halen ze nu standaard een 110 pk. Hoe lang is het geleden dat ze standaard uit een 1.9 met moeite 90 pk haalden.
Mijn eerste polo'ke had een 1.4 van 60 pk ;).
De tendens de laatste tijd, is om steeds kleinere motoren te gebruiken, en steeds meer pk's/l ondanks dat die milieuvriendelijke items inderdaad niet bijster goed zijn voor het rendement (denk maar aan catalysatoren en roetfilters die meer tegendruk in de uitlaat opleveren, of andere lambda-sondes die verplichten om bij de stochiometrische verhouding te werken, i.p.v. met arm mengsel (uiteraard bij benzine), enz.).
Sommigen gaan wel wat ver in die kleine motoren : wat denk je van een Volvo break V70 1.6D met 110 pk... Lijkt me niet direct een bliksemschicht ;).

Sus
26 september 2010, 15:40
Toch enige bedenking ...
Hoe komen agenten erop dat je chiptuning gedaan hebt?

Er zijn er genoeg die zelf ergens op een site vermelden dat ze van zoveel pk naar zoveel gegaan zijn, das wat je zeker niet moet gaan doen als je hebt laten tunen.
Gewoonlijk zetten ze daar dan nog een hoop foto's (met nummerplaat) bij ook.
Ik ken er die hebben laten tunen om meer koppel te hebben als ze met hun caravan op reis gaan en die zijn er zeer tevreden over.
Zelf vind ik wat extra pk ook nuttig niet om 200km te kunnen rijden als hij oorspronkelijk maar 190km gaat maar bij het voorbij steken heb je nog iets als je toch eens in een benarde situatie komt doordat den een of andere ergens zonder kijken uit een zijweg komt terwijl je aan het voorbij steken bent.
Wat ik me wel afvraag dat is als je op tuner sites gaat kijken voor wat het nodig is van bakken die 300 tot 400 pk hebben nog eens te laten tunen naar 400 tot 500pk, dat zijn in mijn ogen degene die met hun en een ander zijn leven spelen.

mil1
26 september 2010, 19:07
Hangt er allemaal van af hoe je hem laat tunen. Als je een 220 CDI koopt met 150 pk en je laat die tunen naar 163 pk dan heb je nog altijd de versie die ook door Mercedes verkocht wordt. Identiek dezelfde wagen. Je hebt buiten die 13 pk ook nog een 30-tal Newton/meter bij. En dat is interessant, want in bepaalde situaties is dat wreed gemakkelijk. De Q5 wordt ook in die motorisaties gemaakt, daar zeggen ze in de garage zelf dat het goedkoper is om hem te laten tunen dan de zwaardere versie te kopen. Die rijden er zelfs zelf mee naar de tuner.....
Bottom line: zet ne zot in een 2 pk en hij zal er zelf of anderen mee verongelukken.....

On topic: je zal je wagen wel terug krijgen, maar een ferm boeteke zal je wel mogen verwachten. Zoek wel een advocaat die ondervinding heeft in zulke zaken. In uw voordeel pleit dat je er feitelijk nog niet mee gereden hebt niettegenstaande dat de intentie er natuurlijk wel was. Veel geluk nog...

Peter EOS-500D
26 september 2010, 23:18
Een boete gekregen misschien? ;) :D

Nee, heb te horen gekregen dat ik onder het mes moet .
Er zit iets in mijn pols dat daar niet hoort te zitten en
de specialist is niet erg optimistisch..
Zit nu bijna 3 maand thuis met een hand die nog maar
amper kan in en uitzoomen, en dan nog pijnstillers waar ik
simpel van word . Vandaar ...

Doc_Holiday
27 september 2010, 07:11
Ik hoor dat die tuners geen factuur of bewijs geven, dus houden die 9/10 ook geen klantengegevens bij. Dus de oplossing is, koop een 2de hands auto laat die chip tunen en zolang ze je niet voor de deur pakken weet je van niks.

Tommie1
27 september 2010, 08:47
Minder vermogen per cc ? Uit een 1.4 l halen ze bv. nu 180 pk (en 250 Nm) (en dat is gewoon uit de fabriek), uiteraard via de nodige turbo's. Uit een 1.6 diesel halen ze nu standaard een 110 pk. Hoe lang is het geleden dat ze standaard uit een 1.9 met moeite 90 pk haalden.
Mijn eerste polo'ke had een 1.4 van 60 pk ;).
De tendens de laatste tijd, is om steeds kleinere motoren te gebruiken, en steeds meer pk's/l ondanks dat die milieuvriendelijke items inderdaad niet bijster goed zijn voor het rendement (denk maar aan catalysatoren en roetfilters die meer tegendruk in de uitlaat opleveren, of andere lambda-sondes die verplichten om bij de stochiometrische verhouding te werken, i.p.v. met arm mengsel (uiteraard bij benzine), enz.).
Sommigen gaan wel wat ver in die kleine motoren : wat denk je van een Volvo break V70 1.6D met 110 pk... Lijkt me niet direct een bliksemschicht ;).

Vermogen is toch zo relatief...
Mijn eerste auto had een 1.6D met dikke 54 pk...
Ik heb zelf nog ooit met een Ford Galaxy van 1700kg gereden met een 1.9 TDI met 90pk. Die reed eigenlijk nog behoorlijk doordat er een deftig koppel was.
Waar is de tijd dat er in een Audi 100 een 2.0 d zat met 70 pk. De eerste A100 Turbodiesels hadden 87 pk, en iedereen vond dat een 'vliegmachien'.
Nu heeft een A6 diesel minstens 136 pk, en de nieuwe waarschijnlijk 163 pk.
Die V70 met 110pk is bruikbaar, maar dan is ook alles gezegd hé.

Tommie1
27 september 2010, 08:52
Ik hoor dat die tuners geen factuur of bewijs geven, dus houden die 9/10 ook geen klantengegevens bij. Dus de oplossing is, koop een 2de hands auto laat die chip tunen en zolang ze je niet voor de deur pakken weet je van niks.

Daar snap ik nu eens niks van.
En nog eens een tweedehands auto kopen om je 'echte' auto te chippen?

Dan koop ik het origineel wel met een paar cilinders meer.

Doc_Holiday
27 september 2010, 08:59
Daar snap ik nu eens niks van.
En nog eens een tweedehands auto kopen om je 'echte' auto te chippen?

Dan koop ik het origineel wel met een paar cilinders meer.

Nee, om die 2de hands te chippen natuurlijk. Dan kan je gewoon zeggen dat als hij gechipt is dat het zo al moet geweest zijn als je hem 2de hands kocht.

polleke_cgc
27 september 2010, 10:19
Nee, om die 2de hands te chippen natuurlijk. Dan kan je gewoon zeggen dat als hij gechipt is dat het zo al moet geweest zijn als je hem 2de hands kocht.

Je rijdt er wel mee rond hé, dus gaan ze dat ding evengoed in beslag nemen...

polleke_cgc
27 september 2010, 10:23
Vermogen is toch zo relatief...
Mijn eerste auto had een 1.6D met dikke 54 pk...
Ik heb zelf nog ooit met een Ford Galaxy van 1700kg gereden met een 1.9 TDI met 90pk. Die reed eigenlijk nog behoorlijk doordat er een deftig koppel was.
Waar is de tijd dat er in een Audi 100 een 2.0 d zat met 70 pk. De eerste A100 Turbodiesels hadden 87 pk, en iedereen vond dat een 'vliegmachien'.
Nu heeft een A6 diesel minstens 136 pk, en de nieuwe waarschijnlijk 163 pk.
Die V70 met 110pk is bruikbaar, maar dan is ook alles gezegd hé.

Persoonlijk rijdt ik rond met een Golf V met een 1.9TDI van 90 pk (dus dat "oudbollig" ding met pumpdüse verstuivers). Zo'n golfje weegt ook een 1400 kg, en ik moet zeggen dat hij redelijk vooruitgaat (0-100 in 12 seconden (niet dat ik het ooit uitgetest heb).
Voor mij is dat snel genoeg... Hij zou ook 180 km./h halen (is voor mij ook snel genoeg, en is ook nog niet uitgetest ;)).

Doc_Holiday
27 september 2010, 10:59
Je rijdt er wel mee rond hé, dus gaan ze dat ding evengoed in beslag nemen...

Dan is de boodschap nooit een 2de hands kopen? Want als de vorige eigenaar dat gedaan heeft en u niks verteld dan ben jij strafbaar :(

Tommie1
27 september 2010, 11:03
Dan is de boodschap nooit een 2de hands kopen? Want als de vorige eigenaar dat gedaan heeft en u niks verteld dan ben jij strafbaar :(

Dat zou je dan nog als een verborgen gebrek kunnen beschouwen, en terug gaan naar de verkoper.

Toch denk ik dat vele verkopers zullen proberen om iets extra te krijgen onwille van de chiptuning.
Tenzij er nu echt massale acties en opsporingen gaan gebeuren om chiptuning te vinden acht ik het risico daarmee gepakt te worden relatief klein.

Doc_Holiday
27 september 2010, 11:04
Persoonlijk rijdt ik rond met een Golf V met een 1.9TDI van 90 pk (dus dat "oudbollig" ding met pumpdüse verstuivers). Zo'n golfje weegt ook een 1400 kg, en ik moet zeggen dat hij redelijk vooruitgaat (0-100 in 12 seconden (niet dat ik het ooit uitgetest heb).
Voor mij is dat snel genoeg... Hij zou ook 180 km./h halen (is voor mij ook snel genoeg, en is ook nog niet uitgetest ;)).

0-100 in 12 seconden en redelijk vooruitgaat in 1 zin?
Kijk eens naar prestaties van auto's, er zijn er weinig die trager zijn. Een VW polo bluemotion die speciaal gebouwt is om zuinig te zijn doet het in 12.8.
Goed vooruitgaan zou ik beginnen zeggen bij auto's die het onder de 8 sec doen, snel zou ik zeggen alles onder de 5, supersnel bij 3,5 of beter.

polleke_cgc
27 september 2010, 11:27
0-100 in 12 seconden en redelijk vooruitgaat in 1 zin?
Kijk eens naar prestaties van auto's, er zijn er weinig die trager zijn. Een VW polo bluemotion die speciaal gebouwt is om zuinig te zijn doet het in 12.8.
Goed vooruitgaan zou ik beginnen zeggen bij auto's die het onder de 8 sec doen, snel zou ik zeggen alles onder de 5, supersnel bij 3,5 of beter.

En waarom heb je dat nodig ? In België rijdt je max. 120 km./h, op de meeste plaatsen max. 70 (en steeds meer 30, zoals in Brussel)...
Ik kon ook een 2.0 TDI gekocht hebben (toen met max. 140 pk), deze doet het in ongeveer 10 seconden : moah vent toch : 2 seconden verschil, en een heel pak duurder... De helft meer PK's, voor een luttele 2 seconden.
Ik rijd niet genoeg km. om dat nodig te hebben, dus volstaat dat voor mij.
Iets veel belangrijker zijn de hernemingen, en met dat TDI koppel gaat dat behoorlijk vlot, wat je van die bluemotion 1.2l langs geen kanten kan zeggen.
Dat is trouwens de reden dat mijn zus een polo 1.6l TDI blue technology gevraagd heeft (en gekregen), i.p.v. die 1.2l die ze haar eerst gingen geven (is een firmawagen, hé). Met die 90 pk is dat een behoorlijk vlot karretje (ook met die lange versnellingen), wat je van die 1.2 3 cylinder niet kan zeggen...

Met dat Golfje kan ik heel vlot mee in het verkeer, op Zolder ga ik er niet mee gaan rijden (want dat interessert me niet)...
En toch ga ik elk jaar naar de Rally van Ieper ;). Maar dat heeft een andere reden...

PS : ik had het toch over redelijk vooruitgaan, niet over goed ??? :clown: Bijna alle "gewone" diesels doen die 0-100 in ongeveer 11-12 sec, gewoon omdat ze rond de 100 pk hebben (de mijne dus iets minder).

VerSeg
27 september 2010, 11:33
Goed vooruitgaan zou ik beginnen zeggen bij auto's die het onder de 8 sec doen, snel zou ik zeggen alles onder de 5, supersnel bij 3,5 of beter.Minder dan 3 seconden ... dat is pas goed vooruit gaan. ;)

VerSeg
27 september 2010, 11:40
En waarom heb je dat nodig ? In België rijdt je max. 120 km./h, op de meeste plaatsen max. 70 (en steeds meer 30, zoals in Brussel)...
.../...
Dat is trouwens de reden dat mijn zus een polo 1.6l TDI blue technology gevraagd heeft (en gekregen), i.p.v. die 1.2l die ze haar eerst gingen geven (is een firmawagen, hé). Met die 90 pk is dat een behoorlijk vlot karretje (ook met die lange versnellingen), wat je van die 1.2 3 cylinder niet kan zeggen...Uw zus rijdt dus wat sportiever dan jij zo te verstaan? :rolleyes:

Met die 1.2 kunt ge ook stapvoets rijden in de file een voorttafferen in de zone 30 hoor ... daar heb je niets anders voor nodig. ;)

Serieus ... een zwaardere motor koop je ook niet "alleen" om harder te rijden maar om comfortabeler te rijden, een spel dat niet afziet bij het minste dat je er eens wat meer van vraagt. Anderen kopen het juist wel om sportiever te rijden ... misschien rijden ze dan ook wat meer op momenten dat de baan leeg is of in landen waar het mag?

Nodig? Neen
Daarom niet kopen? Hangt van ieders keuze af. :G

Doc_Holiday
27 september 2010, 12:35
Minder dan 3 seconden ... dat is pas goed vooruit gaan. ;)

Ze bestaan en voor weinig geld, de arial atom: 2.7s en dat is dan maar de 245 (300)pk versie er is ook een 500pk versie die doet het in 2.3. Volgens mij zal die zijn herneming ook niet slecht zijn :D

polleke_cgc
27 september 2010, 12:37
Klopt : van mij mag iedereen kopen wat hij wil, zolang hij/zij de wet maar respecteert.

Mijn zus heeft geen zware voet, maar om naar het werk te rijden heeft ze een paar situaties waar het soms nodig is om eens wat sneller uit de startblokken te kunnen schieten. Vandaar dat ze die 1.2 l links heeft laten liggen.
Die polo is trouwens qua hernemingen iets trager dan mijn golfje... Die polo's worden ook steeds zwaarder, en die lange versnellingen doen daar niet veel goeds aan. Daarnaast is die 1900 iets "feller" in de lage toeren. Het is trouwens heel uitzonderlijk dat ik eens boven de 3000 tr/min ga, dus zo zwaar belast ik het ding niet.

Dat golfje is trouwens al een pak "comfortabeler" dan mijn vorig polo'ke van 60 pk. Ikzelf heb niet meer nodig, maar voor sommigen zal het inderdaad te traag zijn.
Er zal wel een reden zijn, waarom een constructeur van dezelfde auto, de klant de keuze laat in motor, hé... ;). Iemand die veel rijdt zal ook wel eerder de snellere versie nemen. Bij mij heeft het prijsverschil daar een stokje voor gestoken.

Doc_Holiday
27 september 2010, 12:45
En waarom heb je dat nodig ? In België rijdt je max. 120 km./h, op de meeste plaatsen max. 70 (en steeds meer 30, zoals in Brussel)...
Ik kon ook een 2.0 TDI gekocht hebben (toen met max. 140 pk), deze doet het in ongeveer 10 seconden : moah vent toch : 2 seconden verschil, en een heel pak duurder... De helft meer PK's, voor een luttele 2 seconden.
Ik rijd niet genoeg km. om dat nodig te hebben, dus volstaat dat voor mij.
Iets veel belangrijker zijn de hernemingen, en met dat TDI koppel gaat dat behoorlijk vlot, wat je van die bluemotion 1.2l langs geen kanten kan zeggen.
Dat is trouwens de reden dat mijn zus een polo 1.6l TDI blue technology gevraagd heeft (en gekregen), i.p.v. die 1.2l die ze haar eerst gingen geven (is een firmawagen, hé). Met die 90 pk is dat een behoorlijk vlot karretje (ook met die lange versnellingen), wat je van die 1.2 3 cylinder niet kan zeggen...

Met dat Golfje kan ik heel vlot mee in het verkeer, op Zolder ga ik er niet mee gaan rijden (want dat interessert me niet)...
En toch ga ik elk jaar naar de Rally van Ieper ;). Maar dat heeft een andere reden...

PS : ik had het toch over redelijk vooruitgaan, niet over goed ??? :clown: Bijna alle "gewone" diesels doen die 0-100 in ongeveer 11-12 sec, gewoon omdat ze rond de 100 pk hebben (de mijne dus iets minder).

Spreek je uzelf nu al niet direct tegen?
En 2 sec verschil wow dat is niks als je het op een uur tijd bekijkt. 2 sec op 12 sec. Dat is 16% wat toch wel een redelijk verschil is lijkt me. En ik heb een gewone diesel (1600cc) die zit toch onder de 10s hoor, zonder chiptuning. :D
En wat heeft acceleratie te maken met max snelheid? Dat ik nu max 120 of 300 mag rijden het verschil van 0-100 blijft even groot en even belangrijk. Het zijn die mensen die denken dat hun 90pk auto redelijk vooruit gaat die links blijven rijden als je ze voorbij wil, dan denken ze van jama de mijne gaat redelijk vooruit dieje achter mij is toch niet sneller. Jawel jawel dat is em wel :D

polleke_cgc
27 september 2010, 14:48
Welk type is dat ?
renault Megane 1.5 diesel (105 pk), 0-100 : 10.9 seconden.
VW golf 1.6 diesel (105 pk, zonder blu motion toestanden) , 0-100 : 11.3 seconden.
Peugeot 308 1.6 diesel (112 pk) , 0-100 : 11.4 seconden.

Dan is het redelijk logisch dat een golfje van 90 pk er nog iets meer over doet hé...
En waar spreek ik me juist tegen ? Voor mij zijn de hernemingen belangrijker dan de optrektijden. En die 90 pk volstaat voor mij...

Daarnaast : als ik de toegelaten snelheid rij, waarom moet ik dan ingehaald worden ??? Je moet eens tijdens werken waar bv. 70 km/h aangegeven wordt eens 80 km/h rijden (effectief). Ze plakken in je gat, als zot. En nee : dat zijn niet de vrachtwagens, want die haal ik allemaal in ;).

Doc_Holiday
27 september 2010, 14:56
Welk type is dat ?
renault Megane 1.5 diesel (105 pk), 0-100 : 10.9 seconden.
VW golf 1.6 diesel (105 pk, zonder blu motion toestanden) , 0-100 : 11.3 seconden.
Peugeot 308 1.6 diesel (112 pk) , 0-100 : 11.4 seconden.

Dan is het redelijk logisch dat een golfje van 90 pk er nog iets meer over doet hé...
En waar spreek ik me juist tegen ? Voor mij zijn de hernemingen belangrijker dan de optrektijden. En die 90 pk volstaat voor mij...

Mini cooper D 110 pk 9.9 sec

Ik zou het anders vragen, waarom mag je niet ingehaald worden als je de toegelaten snelheid rijd? Ben jij aangeduid om te zorgen dat iedereen mooi de snelheid houd? Als ze in uw gat plakken, wat denk je dan dat het veiligste is? Opzij gaan en ze doorlaten of koppig blijven rijden en wachten tot ze een zotte beweging doen om je toch voorbij te raken. Bij het 2de kan je wel mooi zeggen die zot deed weer iets dat niet normaal was. Maar door wie zijn schuld deed hij het? Door die koppigaard die niet opzij wou en een mens die misschien ergens heel dringend moest zijn niet wou doorlaten.

polleke_cgc
27 september 2010, 14:57
Mini cooper D 110 pk 9.9 sec

En hoe snel gaat hij nog als je daar 4 bakken bier mee meeneemt, of gaat dat niet ??? :clown:
Je kan een Mini toch niet vergelijken met een Golf of Megane...

polleke_cgc
27 september 2010, 15:12
Mini cooper D 110 pk 9.9 sec

Ik zou het anders vragen, waarom mag je niet ingehaald worden als je de toegelaten snelheid rijd? Ben jij aangeduid om te zorgen dat iedereen mooi de snelheid houd? Als ze in uw gat plakken, wat denk je dan dat het veiligste is? Opzij gaan en ze doorlaten of koppig blijven rijden en wachten tot ze een zotte beweging doen om je toch voorbij te raken. Bij het 2de kan je wel mooi zeggen die zot deed weer iets dat niet normaal was. Maar door wie zijn schuld deed hij het? Door die koppigaard die niet opzij wou en een mens die misschien ergens heel dringend moest zijn niet wou doorlaten.

Man, man man...
Een tijdje geleden waren er op de E17 werken rond Deinze (enkele km. lang). Dat stuk is gekend om zijn vrachtvervoer. Dus de rechter rijbaan zit volledig vol met vrachtwagens, die braaf 70 km./h uur (omdat dat zo moet wegens de werken). Ik haal die in (er zijn maar 2 stroken), aan een effectieve snelheid van 80 km/h (dus wat Tom tom me verteld, niet mijn teller), en nog zit men in je gat te pulken. Op zo'n moment ga ik niet tussen die vrachtwagens rijden (want daar geraak je quasi niet tussen), en ga ik ook niet sneller rijden...
Ga jij mijn boete betalen, als ik op dat moment gepakt wordt en jij toevallig achter mij rijdt ???
Als je dringend ergens naar toe moet, dan ken je nog altijd de max. snelheden..., of heb je dan plots last van geheugenstoornissen ?
PS. ga jij de familie van "gesneuvelde" wegenwerkers gaan waarschuwen als er nog eens een dode valt omdat het o zo moeilijk is, om zich aan de max. snelheden te houden, of ga je dat overlaten aan mensen die daarvoor getraind zijn ?

Dus jij vindt het normaal dat je je voorganger wat zit op te jagen, als hij de wettelijke snelheid rijdt ? Ik weet niet of je het weet, maar ook over bumperkleven bestaat wetgeving...

GroovBird
27 september 2010, 16:58
Man, man man...
Een tijdje geleden waren er op de E17 werken rond Deinze (enkele km. lang). Dat stuk is gekend om zijn vrachtvervoer. Dus de rechter rijbaan zit volledig vol met vrachtwagens, die braaf 70 km./h uur (omdat dat zo moet wegens de werken). Ik haal die in (er zijn maar 2 stroken), aan een effectieve snelheid van 80 km/h (dus wat Tom tom me verteld, niet mijn teller), en nog zit men in je gat te pulken. Op zo'n moment ga ik niet tussen die vrachtwagens rijden (want daar geraak je quasi niet tussen), en ga ik ook niet sneller rijden...
Ga jij mijn boete betalen, als ik op dat moment gepakt wordt en jij toevallig achter mij rijdt ???
Als je dringend ergens naar toe moet, dan ken je nog altijd de max. snelheden..., of heb je dan plots last van geheugenstoornissen ?
PS. ga jij de familie van "gesneuvelde" wegenwerkers gaan waarschuwen als er nog eens een dode valt omdat het o zo moeilijk is, om zich aan de max. snelheden te houden, of ga je dat overlaten aan mensen die daarvoor getraind zijn ?

Dus jij vindt het normaal dat je je voorganger wat zit op te jagen, als hij de wettelijke snelheid rijdt ? Ik weet niet of je het weet, maar ook over bumperkleven bestaat wetgeving...

Dames en Heren, er ontpopt hier een echte moraalridder! Na het eerst te hebben over een ander dat "in z'n gat zit te pulken" heeft hij direct de schuldige gevonden Doc_Holiday, die gelijk z'n boete mag betalen en de familie van de "gesneuvelde" wegenwerkers gaan waarschuwen.

Ik heb hier alvast goed door wie er het grootste gevaar op de weg is.

polleke_cgc
27 september 2010, 17:26
Dames en Heren, er ontpopt hier een echte moraalridder! Na het eerst te hebben over een ander dat "in z'n gat zit te pulken" heeft hij direct de schuldige gevonden Doc_Holiday, die gelijk z'n boete mag betalen en de familie van de "gesneuvelde" wegenwerkers gaan waarschuwen.

Ik heb hier alvast goed door wie er het grootste gevaar op de weg is.

Dus de oorzaak van bumberkleven achter iemand die de wettelijke snelheid rijdt, ligt bij die voorganger ?
Iemand die een snelle wagen heeft, en ergens dringend naartoe moet, mag dus plots sneller rijden dan iemand die het niet nodig vindt om sneller te rijden dan 120 ? Nogmaals : ik heb het over de effectieve snelheid (niet wat je afleest op je snelheidsmeter van je auto, want dat is nooit juist).
Ik heb ook door wie het grootste gevaar is op de weg, en het is die bumperklever, want er is geen enkele reden die dat kan goedpraten... Dus ik moet te snel rijden, om die bumperkleveren toch maar zo snel mogelijk doorgang te verlenen ? Ik denk het niet...

Als je ooit eens door de politie wegens bumperkleven wordt tegengehouden, moet je die uitleg eens uitproberen : ik heb de snelste wagen en ik heb haast... Wie zou voor de politie het gevaar op de weg zijn ?

De reden van die lagere snelheid bij wegenwerken, ligt bij de veiligheid voor de wegenwerkers. Maar zoals bv. een reportage in Volt al heeft aangetoond, is dat voor de modale belg uiteraard geen argument.

KazzZ
27 september 2010, 17:51
Na toch veel "gezwans" hier te lezen en effe op mijn tong gebeten te hebben, diegene die denken dat ze het weten, lees effe:

Chiptuning is eigenlijk het originele motormanagement teruggeven aan de motor.
Ja, je leest het goed, het originele motormanagement, dus de waarden waarvoor je motor gemaakt is!

Het zit zo, elke motor levert een bepaald koppel en vermogen. Initieel kan dit bv 200pk zijn.
Maar omdat deze motor in de auto wordt geplaatst die naar overal in heel de wereld kan uitgevoerd worden, worden de waarden teruggeschroeft tot een "veilige" marge (bv 150pk).
Dit omdat de wagen in verschillende omstandigheden correct moet presteren. Dus bij exterme hitte alsook extreme koude!

Om ZEKER te zijn dat de motor zich altijd 100% correct gaat gedragen, gaat met deze dus terugschroeven naar een veilige marge. Vroeger meer dan nu was ook al de rest aangepast aan de vermogensverhoging! Dus schijven, remmen etc gaan nog altijd goed presteren wanneer je x aantal pk bij krijgt (of Nm)

Chiptuning geeft dus eigenlijk deze marge terug. Daarom ook net dat je auto eigenlijk minder gaat verbruiken (origineel motormanagement betekent beter management!). Alles verloopt veel soepeler, niet geforceerd (jaja, ook INHOUDEN is forceren).
Vergelijk het met lopen of fietsen. Je moet ook in een bepaald RITME komen om goed te presteren, als je bij iemand meeloopt die trager is, ga je ook niet optimaal presteren. Het kost energie om je in te houden.

Dus als je je wagen laat "chiptunen" bij een erkende chiptuner, is er geen enkel gevaar voor je wagen! Ook niet qua slijtage enz.. Tenzij je natuurlijk van rijstijl gaat veranderen...

Meer info nodig, laat maar horen.. Maar ik hoop eindelijk dat tenminste hier de onwaarheden niet weer komen bovendrijven.

Nu bestaan er inderdaad wel heel veel cowboys die eigenlijk meer goed dan slecht doen aan je wagen!

Doc_Holiday
27 september 2010, 17:52
En hoe snel gaat hij nog als je daar 4 bakken bier mee meeneemt, of gaat dat niet ??? :clown:
Je kan een Mini toch niet vergelijken met een Golf of Megane...

Die krijg ik daar met gemak in en heeft bijna geen invloed op de prestaties. Je zou verschieten wat daar allemaal in kan. En op rijplezier, geef mij maar de mini. Had op mijn vorig werk het eerste jaar een golf als bedrijfswagen, buiten de peugeot 307 het slechtste waar ik al moeten mee rijden heb. Mini rijd echt leuk, zou er wel nooit zelf zoveel geld aan geven of hem kiezen als ik mag kiezen, maar dat zou ik ook niet doen aan een golf of megane. Mijn volgende bedrijfsauto is een skoda superb :D (als hij binnen mijn budget valt.)

GroovBird
27 september 2010, 18:03
Na toch veel "gezwans" hier te lezen en effe op mijn tong gebeten te hebben, diegene die denken dat ze het weten, lees effe:

Chiptuning is eigenlijk het originele motormanagement teruggeven aan de motor.
Ja, je leest het goed, het originele motormanagement, dus de waarden waarvoor je motor gemaakt is!

Het zit zo, elke motor levert een bepaald koppel en vermogen. Initieel kan dit bv 200pk zijn.
Maar omdat deze motor in de auto wordt geplaatst die naar overal in heel de wereld kan uitgevoerd worden, worden de waarden teruggeschroeft tot een "veilige" marge.
Dit omdat de wagen in verschillende omstandigheden correct moet presteren. Dus bij exterme hitte alsook extreme koude!

Om ZEKER te zijn dat de motor zich altijd 100% correct gaat gedragen, gaat met deze dus terugschroeven naar een veilige marge. Vroeger meer dan nu was ook al de rest aangepast aan de vermogensverhoging! Dus schijven, remmen etc gaan nog altijd goed presteren wanneer je x aantal pk bij krijgt (of Nm)

Chiptuning geeft dus eigenlijk deze marge terug. Daarom ook net dat je auto eigenlijk minder gaat verbruiken (origineel motormanagement betekent beter management!). Alles verloopt veel soepeler, niet geforceerd (jaja, ook INHOUDEN is forceren).
Vergelijk het met lopen of fietsen. Je moet ook in een bepaald RITME komen om goed te presteren, als je bij iemand meeloopt die trager is, ga je ook niet optimaal presteren. Het kost energie om je in te houden.

Dus als je je wagen laat "chiptunen" bij een erkende chiptuner, is er geen enkel gevaar voor je wagen! Ook niet qua slijtage enz.. Tenzij je natuurlijk van rijstijl gaat veranderen...

Meer info nodig, laat maar horen.. Maar ik hoop eindelijk dat tenminste hier de onwaarheden niet weer komen bovendrijven.

Nu bestaan er inderdaad wel heel veel cowboys die eigenlijk meer goed dan slecht doen aan je wagen!

Je hebt een overschot aan gelijk. Zelfs dealers bieden chiptuning aan! Ook de kwaliteit van de brandstof verschilt van land tot land, en in ons land is de kwaliteit een stuk beter dan bvb in voormalige Oostbloklanden. Dus legaal chiptunen kan perfect, zonder nadelige gevolgen aan de motor.

En al de rest is bijzaak, inclusief de paar chauffeurs die hier zitten die ferm gefrustreerd zijn omdat er al eens iemand in "een dikke kar" hem voorbijsteekt.

Doc_Holiday
27 september 2010, 18:17
Dus de oorzaak van bumberkleven achter iemand die de wettelijke snelheid rijdt, ligt bij die voorganger ?
Iemand die een snelle wagen heeft, en ergens dringend naartoe moet, mag dus plots sneller rijden dan iemand die het niet nodig vindt om sneller te rijden dan 120 ? Nogmaals : ik heb het over de effectieve snelheid (niet wat je afleest op je snelheidsmeter van je auto, want dat is nooit juist).
Ik heb ook door wie het grootste gevaar is op de weg, en het is die bumperklever, want er is geen enkele reden die dat kan goedpraten... Dus ik moet te snel rijden, om die bumperkleveren toch maar zo snel mogelijk doorgang te verlenen ? Ik denk het niet...

Als je ooit eens door de politie wegens bumperkleven wordt tegengehouden, moet je die uitleg eens uitproberen : ik heb de snelste wagen en ik heb haast... Wie zou voor de politie het gevaar op de weg zijn ?

De reden van die lagere snelheid bij wegenwerken, ligt bij de veiligheid voor de wegenwerkers. Maar zoals bv. een reportage in Volt al heeft aangetoond, is dat voor de modale belg uiteraard geen argument.

Er staan ook boetes op linksrijden ;)
En misschien iets heel extreem, maar ik wil eens zien hoe jij met de auto rijd als je bvb te horen gekregen hebt dat je kind een zwaar ongeval gehad heeft en op sterven ligt. Ja dat kan het geval zijn bij die bumper klever achter u. Of ga jij altijd vragen waarom hij gehaast is? En nu zal je misschien zeggen dat je daar geen levens moet voor riskeren maar ik denk dat 99% van de mensen op dat moment graag iets te snel rijd om de kans te hebben nog een laatste woord te kunnen zeggen tegen zijn kind.

Tommie1
27 september 2010, 18:40
Er staan ook boetes op linksrijden ;)
En misschien iets heel extreem, maar ik wil eens zien hoe jij met de auto rijd als je bvb te horen gekregen hebt dat je kind een zwaar ongeval gehad heeft en op sterven ligt. Ja dat kan het geval zijn bij die bumper klever achter u. Of ga jij altijd vragen waarom hij gehaast is? En nu zal je misschien zeggen dat je daar geen levens moet voor riskeren maar ik denk dat 99% van de mensen op dat moment graag iets te snel rijd om de kans te hebben nog een laatste woord te kunnen zeggen tegen zijn kind.

Nog nooit een zwakker excuus gehoord om asociaal te rijden. :B:B:B:B
Ik denk echt dat er op dit ogenblik ontzettend véél mensen onderweg zijn naar hun kind dat op sterven ligt... :bom:

Wat te denken van een vrachtwagenchauffeur die me overlaatst op een volle autostrade inhaalde over de pechstrook omdat ik 15 m tussenliet tussen mij en de voorganger op de eerste rijstrook? Zijn tante was misschien aan het stikken en kon hem nog net bellen. :clown:

Dit topic is compleet aan het ontsporen.

Voor mij is er een groot verschil tussen illegaal, asociaal en ronduit gevaarlijk rijden.
Ja, ik probeer me in België aan de wet te houden, defensief te rijden en een beetje afstand te houden. En ja, ik durf in Duitsland al eens doortrappen, maar je zal me niet aan 180 betrappen op 5 meter van mijn iets tragere voorganger.

Als je het nog niet begrepen had, ik HAAT bumperklevers, maar zal geen spellekes spelen om ze wat te pesten. Ik ben mijn leven niet beu, en wil ook niet dat iemand anders dat van mij op het spel zet.

Tommie1
27 september 2010, 18:49
Na toch veel "gezwans" hier te lezen en effe op mijn tong gebeten te hebben, diegene die denken dat ze het weten, lees effe:

Chiptuning is eigenlijk het originele motormanagement teruggeven aan de motor.
Ja, je leest het goed, het originele motormanagement, dus de waarden waarvoor je motor gemaakt is!

Het zit zo, elke motor levert een bepaald koppel en vermogen. Initieel kan dit bv 200pk zijn.
Maar omdat deze motor in de auto wordt geplaatst die naar overal in heel de wereld kan uitgevoerd worden, worden de waarden teruggeschroeft tot een "veilige" marge.
Dit omdat de wagen in verschillende omstandigheden correct moet presteren. Dus bij exterme hitte alsook extreme koude!

Om ZEKER te zijn dat de motor zich altijd 100% correct gaat gedragen, gaat met deze dus terugschroeven naar een veilige marge. Vroeger meer dan nu was ook al de rest aangepast aan de vermogensverhoging! Dus schijven, remmen etc gaan nog altijd goed presteren wanneer je x aantal pk bij krijgt (of Nm)

Chiptuning geeft dus eigenlijk deze marge terug. Daarom ook net dat je auto eigenlijk minder gaat verbruiken (origineel motormanagement betekent beter management!). Alles verloopt veel soepeler, niet geforceerd (jaja, ook INHOUDEN is forceren).
Vergelijk het met lopen of fietsen. Je moet ook in een bepaald RITME komen om goed te presteren, als je bij iemand meeloopt die trager is, ga je ook niet optimaal presteren. Het kost energie om je in te houden.

Dus als je je wagen laat "chiptunen" bij een erkende chiptuner, is er geen enkel gevaar voor je wagen! Ook niet qua slijtage enz.. Tenzij je natuurlijk van rijstijl gaat veranderen...

Meer info nodig, laat maar horen.. Maar ik hoop eindelijk dat tenminste hier de onwaarheden niet weer komen bovendrijven.

Nu bestaan er inderdaad wel heel veel cowboys die eigenlijk meer goed dan slecht doen aan je wagen!

Dit is een beetje simpel.
Je auto verlaat de fabriek met bepaalde uitstootwaarden.
En als je hem wat te veel tunet, dan krijg je bv te veel roet. (dan gaat het dus niet meer over 150 naar 170 pk hé).

Bij een diesel is het principe eenvoudig. Chiptuning verhoogt de turbodruk, en spuit meer diesel in. Meer lucht met meer brandstof geeft meer koppel. Dan nog het toerental verhogen waar de turbodruk begint te zakken, en je pk's stijgen mee.
Als je oliepomp, lagers etc berekend zijn op dat vermogen, dan zal de extra slijtage wel meevallen. Maar als je méér dan dat uit je motor perst, dan krijg je vroeg of laat schade...

Vroeger had je de 1.9 TDI (VW-Audi,...) met 90, 115, 130 en 150 pk.
De laatste 2 hadden wel degelijk een andere turbo EN een andere water en oliepomp om gezond met dat vermogen om te gaan.
Er zijn er die uit die motor meer dan 200pk geperst hebben, maar die hebben nooit lang geleefd. De 130 pk wat opschroeven tot 150-160 pk was nog redelijk betrouwbaar, maar erboven ging vanalles kapot.

In Duitsland kan het allemaal wel legaal, maar je papieren moeten in orde geraken, en dat kan alleen maar als de tuner kan bewijzen dat de uitlaatnormen aangehouden worden.

Doc_Holiday
27 september 2010, 19:08
Nog nooit een zwakker excuus gehoord om asociaal te rijden. :B:B:B:B
Ik denk echt dat er op dit ogenblik ontzettend véél mensen onderweg zijn naar hun kind dat op sterven ligt... :bom:

Wat te denken van een vrachtwagenchauffeur die me overlaatst op een volle autostrade inhaalde over de pechstrook omdat ik 15 m tussenliet tussen mij en de voorganger op de eerste rijstrook? Zijn tante was misschien aan het stikken en kon hem nog net bellen. :clown:

Dit topic is compleet aan het ontsporen.

Voor mij is er een groot verschil tussen illegaal, asociaal en ronduit gevaarlijk rijden.
Ja, ik probeer me in België aan de wet te houden, defensief te rijden en een beetje afstand te houden. En ja, ik durf in Duitsland al eens doortrappen, maar je zal me niet aan 180 betrappen op 5 meter van mijn iets tragere voorganger.

Als je het nog niet begrepen had, ik HAAT bumperklevers, maar zal geen spellekes spelen om ze wat te pesten. Ik ben mijn leven niet beu, en wil ook niet dat iemand anders dat van mij op het spel zet.

Dus dit kan volgens u niet gebeuren? Ik hoop voor u dat je het nooit voorhebt, wij hebben het onlangs wel voorgehad in de familie en dan denk je niet aan max snelheid hoor. Maar ok, mensen die altijd geluk hebben in het leven en nooit eens iets voorhebben snappen dat misschien niet.
En ik zeg niet dat iedereen die komt bumperkleven een geldige reden heeft, maar wat als je die ene persoon die het wel heeft zijn laatste kans ontneemt??? Ik wil het in elk geval niet op mijn geweten en ga opzij voor bumperklevers er moest maar eens iets serieus aan de hand zijn met die persoon of iemand van zijn familie!!!!!!

polleke_cgc
27 september 2010, 19:54
Dus dit kan volgens u niet gebeuren? Ik hoop voor u dat je het nooit voorhebt, wij hebben het onlangs wel voorgehad in de familie en dan denk je niet aan max snelheid hoor. Maar ok, mensen die altijd geluk hebben in het leven en nooit eens iets voorhebben snappen dat misschien niet.
En ik zeg niet dat iedereen die komt bumperkleven een geldige reden heeft, maar wat als je die ene persoon die het wel heeft zijn laatste kans ontneemt??? Ik wil het in elk geval niet op mijn geweten en ga opzij voor bumperklevers er moest maar eens iets serieus aan de hand zijn met die persoon of iemand van zijn familie!!!!!!

Man, man : België moet inderdaad stikken van mensen die dringend naar het ziekenhuis moeten...
En waarom zou ik een boete moeten krijgen voor links rijden ? Ik rijdt daar enkel als het nodig is. En een bumperklever ophouden doe ik ook niet, ik haal gewoon dat trager vehikel in aan de snelheid die in Belgie mag gehanteerd worden (en op de autostrade is dat dus 120 km/h (op mijn teller is dat dus 130...), daarbij een propere afstand hanterend t.o.v. mijn voorganger...

PS : en wat was er zo slecht aan die Golf ???

KazzZ
27 september 2010, 20:43
Je hebt een overschot aan gelijk. Zelfs dealers bieden chiptuning aan! Ook de kwaliteit van de brandstof verschilt van land tot land, en in ons land is de kwaliteit een stuk beter dan bvb in voormalige Oostbloklanden. Dus legaal chiptunen kan perfect, zonder nadelige gevolgen aan de motor.

En al de rest is bijzaak, inclusief de paar chauffeurs die hier zitten die ferm gefrustreerd zijn omdat er al eens iemand in "een dikke kar" hem voorbijsteekt.

Idd, de brandstof en olie etc hoort natuurlijk er ook bij!

En ik denk dat het andersom is, veel gefrustreerden die in hun dikke bak worden voorbijgestoken door "kleine" bakskes... :D

VerSeg
28 september 2010, 00:40
Dus de oorzaak van bumberkleven achter iemand die de wettelijke snelheid rijdt, ligt bij die voorganger ?Meestal wel spijtig genoeg maar natuurlijk niet altijd.

Hoeveel zijn er niet die in het linker rijvak blijven plakken gedurende kilometers niettegenstaande rechts plaats is?
Nu kan je bij jezelf denken van "ik rij 120km/u" en daar moet niemand aan mijn gat komen plakken.
Maar stel eens dat die achter u 10 km/u sneller is dan jij en ook mooi 120 km/u doet? :eek:

Hoe kan dat nu? Zet eens uw GPS in de wagen en kijk eens als je 120 km/u op de teller rijdt, hoeveel dat je dan werkelijk doet volgens uw GPS.
Met de meeste BMW's is de teller redelijk juist maar ik heb zelf al wagens gehad waar 120 km/u op de teller overeen kwam met 105km/u op de GPS ... ja, een afwijking van 15km/u. En neen, dat is geen uitzondering ... 5 tot 15 km/u afwijking ligt afhankelijk van de wagen in het gemiddelde bij 120km/u.

Het kan dus goed zijn dat iemand zelfs 130 km/u op de teller rijdt, niet eens aan 120 km/u effectief rijdt. Als ge dan een BMW (of andere wagen met redelijk correcte meter) achter u hangen hebt, dan kan het dus goed zijn dat die denkt van "zie die slaapkop hier aan 115km/u links rijden en jij denkt dan "ik rij hier al 130km/u en die plakt aan mijn gat. :rolleyes:Iemand die een snelle wagen heeft, en ergens dringend naartoe moet, mag dus plots sneller rijden dan iemand die het niet nodig vindt om sneller te rijden dan 120 ? En iemand dat tijd genoeg heeft mag dus het verkeer ophouden door links te blijven rijden? ;)


Nogmaals : ik heb het over de effectieve snelheid (niet wat je afleest op je snelheidsmeter van je auto, want dat is nooit juist).Klopt maar die dat "denken" dat ze links hard genoeg rijden die kijken meestal niet eens naar hun teller, die blijven daar hangen, zijn wat met hun GSM aan het spelen, lezen een of ander document, spelen wat met hun radio, zijn wat aan het uitslapen, ... of ze doen het om u wat te kl*ten.


Ik heb ook door wie het grootste gevaar is op de weg, en het is die bumperklever, want er is geen enkele reden die dat kan goedpraten...Het grootste gevaar is die dat met een auto tegen 60 à 70 km/u op de autostrade rijdt (ook rechts) of die tegen 100km/u links blijft hangen ... honderden anderen moeten daarvoor alles dichtgooien.
Een bumperklever is niet plezant maar ene dat voor uw voorste bumper blijft "kleven" in de linker rijstrook is nog veel ambetanter.


Dus ik moet te snel rijden, om die bumperkleveren toch maar zo snel mogelijk doorgang te verlenen ? Ik denk het niet...Ge kunt ook gewoon rechts gaan rijden als ge daartoe de kans krijgt.
Niet elke bumperklever is hetzelfde, sommigen doen het echt alleen maar als je links blijft slapen en anderen doen het altijd..


Als je ooit eens door de politie wegens bumperkleven wordt tegengehouden, moet je die uitleg eens uitproberen : ik heb de snelste wagen en ik heb haast... Wie zou voor de politie het gevaar op de weg zijn ?Maar welke uitleg geef je als je links blijft rijden met een sliert wagens achter uw bumper aan en de politie haalt u uit het verkeer mer de vraag waarom je onnodig het verkeer ophoudt?
Bumperkleven is inderdaad verboden en gevaarlijk maar het verkeer ophouden is dit eveneens.


En een bumperklever ophouden doe ik ook niet, ik haal gewoon dat trager vehikel in aan de snelheid die in Belgie mag gehanteerd worden (en op de autostrade is dat dus 120 km/h (op mijn teller is dat dus 130...), daarbij een propere afstand hanterend t.o.v. mijn voorganger...Als voorbeeld even hierop inpikken (niet op u).
Velen denken vaak dat als ze volgens hunzelve aan legale snelheid rijden dat ze dan zomaar mogen veranderen van rijstrook en dat die dat harder rijden maar moeten afremmen ... ook dit is tegen de wet in want ge moogt nooit veranderen van rijstrook als je daarmee anderen kan hinderen. De wet zegt niet dat je anderen enkel niet mag hinderen als die aan legale snelheid rijden ... je moet kijken of het goed is en desnoods wachten. Maar hoeveel doen dit? Pinker op (als ze die al kennen) en veranderen maar ... de rest moet maar remmen. Dagelijkse kost evenals het niet gebruiken van pinkers.

Heb eens een ongeval waarbij iemand achteraan inreed, je zal wel vertellen dat een gehaaste gek te kort volgde ... draai het om en jij bent in iemand anders gereden, ja die gek kwam plots voor u of die remde plots af. :rolleyes:
Dit zijn de verhalen die je dagelijks kan horen vertellen als je wil.

Eigenlijk komt het altijd op hetzelfde neer ... bijna iedereen denkt altijd dat de fout bij een ander ligt en dat hij zelf bij de betere bestuurders behoort. ;)
Op de baan is iedereen een beetje egoïstisch ... als het mij goed uitkomt is het OK en anders is de andere de ambetanterik.
En voor de rest ... op een forum of waar dan ook zijn de meesten plots veel braver dan in het dagelijkse verkeer, alleen durven velen niet toegeven dat ze ook eens fouten maken! Iedereen maakt fouten, de ene andere dan zijn medemens.
Een sigaret opsteken terwijl je 120km/u rijdt is véél gevaarlijker dan tegen 120 km/u attent achter ene zijn bumper te kleven. Maar zoiets moogt ge niet zeggen want dan ben je asociaal. :green:

Jo
28 september 2010, 00:49
of die bumperklever nu ergens dringend moet zijn of niet doet niet ter zake. De wet schrijft voor dat men waar mogelijk uiterst rechts moet rijden, dus links rijden met het excuus dat je toch niet sneller mag rijden gaat niet op.
Politie en rijkswacht kunnen beboeten ieder ander kan enkel maar zijn medemens zitten kl*ten.
Als ik aan het voorbijsteken ben en iemand zit in men g*t te plakken dan zal die ook wachten tot ik gedaan heb met wat ik wou doen maar daarna laat ik hem graag door want ik heb een hekel aan bumperklevers.
Ik zal ook nooit zelf "kleven", maar soms zou een .50 voor op de auto toch handig en leuk zijn :-)

VerSeg
28 september 2010, 00:56
De wet schrijft voor dat men waar mogelijk uiterst rechts moet rijden, dus links rijden met het excuus dat je toch niet sneller mag rijden gaat niet op.
En hoeveel zijn er niet die een snelweg op komen en direct naar de tweede rijstrook gaan en daar blijven? Dat dit nu op een lege snelweg is of niet maakt niet uit, ze gaan direct naar de tweede rijstrook. Raar maar waar, veel vrouwen of oudere personen en buitenlanders.

KazzZ
28 september 2010, 07:49
En hoeveel zijn er niet die een snelweg op komen en direct naar de tweede rijstrook gaan en daar blijven? Dat dit nu op een lege snelweg is of niet maakt niet uit, ze gaan direct naar de tweede rijstrook. Raar maar waar, veel vrouwen of oudere personen en buitenlanders.


Daar krijg ik idd ook de stopkes van...
Maar als ik de autostrades er op sommige plaatsen er zie bijliggen, en dan vooral die eerste strook...
Feit is gewoon dat die 2e strookrijders meestal de lanterfantige flierezondegsrijders zijn die 115rijden en daardoor de 3e rijstrook weer dichtslibt door de 120 rijders die die 115 weer voorbij willen maar niet sneller willen (durven) dan 120.

Ti's erg als je elke dag op de baan zit.

Maar bon dit is niet meer ontopic. Het ging over chiptuning!

Doc_Holiday
28 september 2010, 07:52
En hoeveel zijn er niet die een snelweg op komen en direct naar de tweede rijstrook gaan en daar blijven? Dat dit nu op een lege snelweg is of niet maakt niet uit, ze gaan direct naar de tweede rijstrook. Raar maar waar, veel vrouwen of oudere personen en buitenlanders.

Ik doe dat ook, maar ga wel opzij als ik iemand zie afkomen die sneller rijd (en kijk echt wel goed in mijn spiegels) en meestal gebeurd dat niet ;)

Doc_Holiday
28 september 2010, 07:58
PS : en wat was er zo slecht aan die Golf ???

Mijn gedacht (ik weet dat smaken verschillen):
-Zit niet leuk, heb daar nooit een positie in gevonden dat ik echt goed zat.
-Traag (ok, je kan hoger model nemen. Maar was auto gehuurd door het bedrijf dus had geen keuze)
-Veel te weinig standaard uitrusting (had net daarvoor een mondeo, hemelsgroot verschil)
-Alles is plastiek en het mag opvallen
-Baanligging vond ik ook niet super, had geen vertrouwen in die auto. Misschien is ze wel goed, maar ik durfde daar niet mee doen wat ik met de meeste wagens wel durf.

Destn
28 september 2010, 08:32
Als je in Bxl tijdens de spits niet bumperkleeft, raak je nergens...

Raar maar waar, maar de mensen die iedere dag de file doen, zijn daar wat op ingespeeld. Alleen mag je die knop niet vergeten om te zetten eens je Brussel uit bent of in het weekend ;)


Heb er momenteel weinig last van, voor een opdracht zit ik in Bxl centrum en neem ik de trein, al is dat ook niet allemaal rozegeur en maneschijn.

Franciskine
28 september 2010, 09:39
Dit gaat al lang niet meer over chiptuning, maar aangezien iemand toch nog een post wil plaatsen ( verwittigd via pm ) die echt wel ontopic is, heropen ik deze post nog even.
Bij de eerstvolgende off topic reactie gaat hier echter weer een slotje op . . .

Porthos
5 november 2010, 18:50
nog snel even verder gaan op chiptuning.

ik heb sinds 5 jaar een ford mondeo 2.0 TDCI, heb deze laten chiptunen van 115 naar 140, en eigenlijk geen problemen mee gehad, ik ben ook altijd vrij normaal blijven rijden.

ondertussen heb ik een gloednieuwe renault megane 1.5 dci 90 pk gekocht,die ik binnenkort geleverd krijg. :p

wederom wil ik hem laten chippen, tot pakweg 115 pk.
Planning is om dit te laten doen bij unlimited tuning in Nederland.
deze nemen ook contractueel de fabrieksgarantie over, zolang deze loopt bij de constructeur.
Mijn vraag => heeft iemand al ervaring met deze tuning firma??

Alvast bedankt voor een antwoord.

polleke_cgc
6 november 2010, 09:12
Renault is een van die bedrijven die het koppel dat de versnellingsbak kan verdragen heel dicht leggen op wat de motor kan leveren.
Nu : van die 1.5 bestaat bij Renault ook een versie met meer koppel, maar die 110 pk versie heeft wel een 6-versnellingsbak...
Ik hoop dat dat tuning-bedrijf met dergelijke zaken rekening houdt...

Waarom koop je dan niet gewoon die 110 pk versie ? Dan ben je altijd in orde met de homologatie en verzekering ;) en je krijgt er nog een "gratis" versnelling bovenop die veel meer effect zal hebben op het verbruik.

Porthos
6 november 2010, 12:30
tja, ik heb enige tijd getwijfeld, maar die versie met 110 pk kost 1350 euro meer!
dat vind ik toch wel erg veel...

ik ga me zowiezo bij de diverse tuners (en forums) goed laten informeren alvorens iets te doen waar ik misschien later spijt van krijg.

mijn huidige auto (ford mondeo) heb ik ook laten tunen, en eigenlijk heel tevreden van geweest. (hoewel ik nu denk dat het tuningbedrijf niet bepaald state of art was, hadden namelijk mijn auto "getuned" op minuten, lijkt me niet echt maatwerk, maar wat wist ik veel!) :confused:

Gert1971
6 november 2010, 13:10
goede chiptuning kost ook al snel richting de 500 a 600€ minimum en dikwijls nog wat meer als je het goed wilt laten doen
wat is nu 1350€ op de aankoop van een nieuwe wagen die makkelijk richting de 20 000€ kost
ik snap toch sommige mensen niet
willen besparen op het ene en dan terug geld uitgeven om iets meer pk's te hebben
ik heb toch mijn twijfels over de fabriekswaarborg die zo'n firma overneemt
lees maar daarvan de kleine lettertjes heel goed na, ik vrees dat daar toch wat uitzonderingsregeltjes gaan staan

Peter K
6 november 2010, 14:54
wat is nu 1350€ op de aankoop van een nieuwe wagen die makkelijk richting de 20 000€ kost
Zo denk ik er ook over. Maar het is tegenwoordig blijkbaar mode om het uiterste te persen uit naaimachienemotortjes :D :bom:
Wil je vermogen, koop dan toch een vette krachtbron.

VerSeg
7 november 2010, 03:45
Zo denk ik er ook over. Maar het is tegenwoordig blijkbaar mode om het uiterste te persen uit naaimachienemotortjes :D :bom:
Wil je vermogen, koop dan toch een vette krachtbron.Probleem ligt hem vaak elders denk ik.
Sommigen zitten met een motor die opgelegd wordt (bedrijfswagen) en willen er wat meer uitpersen, anderen hebben dan weer iets miskocht door geen testrit te doen en komen tot de vaststelling dat ze iets meer willen en dan heb je natuurlijk de slimmekes die alles uit de kan willen halen wat belastingen betreft! Ze kopen een zogezegd eco-model om premies op te strijken en weinig taks te betalen en dan gaan ze foeffelen om er weer meer uit te krijgen.
Natuurlijk zijn er ook al die een vette motor hebben en er nog wat meer uit willen halen ... kameraad heeft dezelfde maar ze willen laten zien dat ze 1 seconde rapper kunnen zijn. Weinigen doen het voor een andere reden.

Nu een vette krachtbron kopen om veel vermogen te hebben ... niet echt meer de mode.
Ik vond onlangs de info over niewe modellekes die op komst zijn met een 1.6 en 180PK, een 1.4 met 178PK ... eigenlijk onverantwoord dat ze zoiets maken!
Geef me dan liever een 2.0 met 150PK en laat dat spel wat minder janken. ;)

Tommie1
7 november 2010, 12:06
Probleem ligt hem vaak elders denk ik.
Sommigen zitten met een motor die opgelegd wordt (bedrijfswagen) en willen er wat meer uitpersen, anderen hebben dan weer iets miskocht door geen testrit te doen en komen tot de vaststelling dat ze iets meer willen en dan heb je natuurlijk de slimmekes die alles uit de kan willen halen wat belastingen betreft! Ze kopen een zogezegd eco-model om premies op te strijken en weinig taks te betalen en dan gaan ze foeffelen om er weer meer uit te krijgen.
Natuurlijk zijn er ook al die een vette motor hebben en er nog wat meer uit willen halen ... kameraad heeft dezelfde maar ze willen laten zien dat ze 1 seconde rapper kunnen zijn. Weinigen doen het voor een andere reden.

Nu een vette krachtbron kopen om veel vermogen te hebben ... niet echt meer de mode.
Ik vond onlangs de info over niewe modellekes die op komst zijn met een 1.6 en 180PK, een 1.4 met 178PK ... eigenlijk onverantwoord dat ze zoiets maken!
Geef me dan liever een 2.0 met 150PK en laat dat spel wat minder janken. ;)

En waarom zou die 2.0 met 150 pk wel OK zijn?
Ga een jaar of 10 verder terug, en je had 70pk uit die 2.0 D ...

Dat is gewoon de normale evolutie van de techniek. Denk je echt dat die motor van 70 pk vroeger véél meer kon leveren? De limiet zat zeker niet bij de krachten die een versnellingsbak, zuigerstang of krukas kon leveren, maar wel doordat ze niet meer vermogen uit de motor konden krijgen.

Als je nu een motor koopt die up-to-date is, dan zit er sowieso injectie (en dat al véééle jaren) en een turbo op (benzine of diesel). Smering, versnellingsbak, krukas, zuigerstangen etc zijn allemaal perfect aangepast aan de te leveren toerentallen en koppels. En ik vind dat het behoorlijk wat voordelen heeft.
Als de motor kleiner is, is hij lichter, en meestal heb je meer koppel bij een laag toerental, dus dat janken is echt niet meer van deze tijd.

Trouwens, vroeger hoorde je regelmatig mensen die hun koppakking (joint de culasse) kapotreden, of die hun motor 'vastreden'. Dat heb ik in elk geval de laatste jaren niet meer gehoord! Wat voor mij voldoende bewijs is dat de techniek op punt staat.

Laat voor mij de 1.6 D met 200pk maar komen! Zeker als de taksen puur uitstootgebaseerd worden, en niet meer gebaseerd zijn op inhoud of vermogen.

Peter EOS-500D
7 november 2010, 12:35
je wint er niks mee....
auto rap versleten....
belastingsontduiking....
oplichten van de verzekering....

ik hoop dat ze allemaal een voor een kennis leren maken met een dikke boom en dat de verzekeringen er achter komen....
en ik als eerlijke burger maar taks en verzekering betalen (heb het er wel voor over hoor)....

Peter K
7 november 2010, 12:58
Zeker als de taksen puur uitstootgebaseerd worden
In dat geval kunnen ze beter de rijtaks en BIV afschaffen en de brandstof extra taxeren. Pas dan wordt er 'eerlijk 'getaxeerd. :bom:
Waarom moet iemand met een vette 4.0 liter en die maar 5000 km per jaar rijdt zoveel meer taks betalen dan iemand met een 1.4 liter die pakweg 40000 km per jaar rijdt ???
Ik ga akkoord dat men moet takseren volgens het principe van de vervuiler betaalt.
Rij je veel, of verbruik je veel dan zal je veel betalen, los van het vermogen of cylinderinhoud.
Dus cru gesteld kan een 'eco'- voertuig op jaarbasis veel meer belastend zijn voor het milieu dan een benzinezuipend voertuig :D :D

Franciskine
7 november 2010, 17:10
Allemaal goed en wel als je dicht bij je werk woont, aan de andere kant zijn er beroepen die het niet toelaten van weinig kilometers te doen, of je werk bevindt zich ver van je thuisadres, van werk veranderen is een pak moeilijker ( als je hoegenaamd nog ander werk kan vinden he ) dan de keuze maken om een wagen met een lichtere motor te kiezen. Ik ben daarom speciaal overgestapt van een 4x4 2.2 diesel naar een 1.6 diesel. Op die manier draag ik ook mijn steentje bij, en mijn volgende wagen zal nog zuiniger moeten zijn dan 6.5l/100 km.

Tommie1
7 november 2010, 17:43
Allemaal goed en wel als je dicht bij je werk woont, aan de andere kant zijn er beroepen die het niet toelaten van weinig kilometers te doen, of je werk bevindt zich ver van je thuisadres, van werk veranderen is een pak moeilijker ( als je hoegenaamd nog ander werk kan vinden he ) dan de keuze maken om een wagen met een lichtere motor te kiezen. Ik ben daarom speciaal overgestapt van een 4x4 2.2 diesel naar een 1.6 diesel. Op die manier draag ik ook mijn steentje bij, en mijn volgende wagen zal nog zuiniger moeten zijn dan 6.5l/100 km.

En dat is exact wat het beleid wil!
Dat zo veel mogelijk mensen een zuinige auto KOPEN. Wat je vandaag met je auto doet kan morgen veranderen. Dus als je vandaag die vette 4x4 met 8cilinders koopt, en je moet overmorgen ineens veel meer rijden, dan blijf je in veel gevallen met die auto rijden.

En om dan terug bij chiptuning te komen. Er is meer dan het koppel en vermogen een beetje verhogen. Meestal gaat dat ten koste van de uitstoot (Nox, HCx etc), en daar kan de overheid vandaag niet meer mee akkoord gaan.

polleke_cgc
7 november 2010, 19:02
tja, ik heb enige tijd getwijfeld, maar die versie met 110 pk kost 1350 euro meer!
dat vind ik toch wel erg veel...

ik ga me zowiezo bij de diverse tuners (en forums) goed laten informeren alvorens iets te doen waar ik misschien later spijt van krijg.

mijn huidige auto (ford mondeo) heb ik ook laten tunen, en eigenlijk heel tevreden van geweest. (hoewel ik nu denk dat het tuningbedrijf niet bepaald state of art was, hadden namelijk mijn auto "getuned" op minuten, lijkt me niet echt maatwerk, maar wat wist ik veel!) :confused:

En is die 1350 € enkel voor die 20 pk meer ? Je krijgt er bv ook een 6 versnellingsbak voor (iets wat een chiptuner je niet kan geven). De enige manier om een wagen zuinig te krijgen, is die behoorlijk zwaar belasten (redelijk laag toerental, hoog koppel) : en dat is net wat die 6e versnelling doet. Zeker belangrijk voor mensen die voornamelijk de autosnelweg opzoeken (wat toch normaal het hoofddoel is voor een dieseltje).

En tunen, maatwerk ??? Die smijten gewoon wat nieuwe parameters in de sturing van je motor, waardoor er meer ingespoten wordt en dus meer koppel geleverd wordt. Als je een site als ziptuning (http://www.ziptuning.be/) erop nakijkt zou je denken dat het spitstechnologie is, maar persoonlijk heb ik meer vertrouwen in wat de merken zelf ervan bakken...

GroovBird
7 november 2010, 21:16
:rolleyes:


En dat is exact wat het beleid wil!
Dat zo veel mogelijk mensen een zuinige auto KOPEN. Wat je vandaag met je auto doet kan morgen veranderen. Dus als je vandaag die vette 4x4 met 8cilinders koopt, en je moet overmorgen ineens veel meer rijden, dan blijf je in veel gevallen met die auto rijden.

En om dan terug bij chiptuning te komen. Er is meer dan het koppel en vermogen een beetje verhogen. Meestal gaat dat ten koste van de uitstoot (Nox, HCx etc), en daar kan de overheid vandaag niet meer mee akkoord gaan.

Doc_Holiday
8 november 2010, 10:07
Ik vond onlangs de info over niewe modellekes die op komst zijn met een 1.6 en 180PK, een 1.4 met 178PK ... eigenlijk onverantwoord dat ze zoiets maken!
Geef me dan liever een 2.0 met 150PK en laat dat spel wat minder janken. ;)

Er is al een paar jaar een toyota motor 1800cc met 240pk (2ZZ-GE)

Peter EOS-500D
8 november 2010, 11:08
Er is al een paar jaar een toyota motor 1800cc met 240pk (2ZZ-GE)

dat zijn allemaal motoren met korte levensduur ...
niets waard voor kilometervreters ...
elke euro je daar aan uit geeft is er een te veel ...

Tommie1
8 november 2010, 11:21
Vind maar eens iemand die een recente motor (veel PK weinig CC's) kapotgereden heeft (een M6 op de Nurnburgring telt niet, trouwens dat was de versnellingsbak).

Ik herhaal mezelf misschien. Waarom zou een kleine motor geen hoogvermogen mogen leveren? Omdat er dan te veel koppel moet geleverd worden?

Onzin dus, anders zou geen enkele Turbo Diesel het uithouden. Die halen nog altijd het hoogste koppel uit een bepaalde inhoud.

Als die motor ontwikkeld en getest is voor 240 pk, dan zal die normaal probleemloos zijn kilometerkes draaien, anders verkochten ze hem niet!!

polleke_cgc
8 november 2010, 11:45
Vind maar eens iemand die een recente motor (veel PK weinig CC's) kapotgereden heeft (een M6 op de Nurnburgring telt niet, trouwens dat was de versnellingsbak).

Ik herhaal mezelf misschien. Waarom zou een kleine motor geen hoogvermogen mogen leveren? Omdat er dan te veel koppel moet geleverd worden?

Onzin dus, anders zou geen enkele Turbo Diesel het uithouden. Die halen nog altijd het hoogste koppel uit een bepaalde inhoud.

Als die motor ontwikkeld en getest is voor 240 pk, dan zal die normaal probleemloos zijn kilometerkes draaien, anders verkochten ze hem niet!!

Het hangt er gewoon vanaf wat ze beschouwen als "zijn kilometerkes". Vroeger haalde die amechtige mercedes diesel op z'n gemak 500.000 km (en bij taxi's regelmatig vlotjes meer...), de huidige beginnen al te puffen aan hun 300.000.

Er zijn genoeg voorbeelden waarbij ze toch hebben getracht een bom te verkopen, maar van een behoorlijk koude reis terug zijn thuis gekomen. Wie herinnert zich nog de R5 turbo of een andere Polo G40. Denk dat die wagens niet veel langer reden dan 50.000 km...

De technologie staat natuurlijk al een pak verder, maar ik weet echt niet of die huidige VW 1.4l van 180 pk zijn 150.000 km. wel zal halen...
Tot 100 pk/l valt het allemaal nog redelijk mee, maar erboven wordt het een pak moeilijker.
Diesels draaien een pak trager (max. 4000 tr./min), en zijn dus ook een pak zwaarder gemaakt. Zo kunnen ze die hogere drukken effectief aan. Een diesel zal je niet snel aan 7000 tr/min door het leven zien gaan ;). Die lagere toerentallen zijn ook de hoofdreden dat diesels langer meegaan (en vroeger was dat nog meer het geval, omdat de toerentallen nog lager waren).

Peter EOS-500D
8 november 2010, 12:00
Het hangt er gewoon vanaf wat ze beschouwen als "zijn kilometerkes". Vroeger haalde die amechtige mercedes diesel op z'n gemak 500.000 km (en bij taxi's regelmatig vlotjes meer...), de huidige beginnen al te puffen aan hun 300.000.ik heb vroeger ee MB 300D gehad van de 123 reeks en heb die uiteindlijk weggedaan
op 750000 Km wegens " al de rest was vesleten "...
de koper had de motor en versnellingsbak in zijn 200D gelegd en er nog bijna 4 jaar mee rondgereden..
met de motoren van vandaag kan dit niet meer hoor...

mag ook niet , maar soit ....

Tommie1
8 november 2010, 13:47
Het hangt er gewoon vanaf wat ze beschouwen als "zijn kilometerkes". Vroeger haalde die amechtige mercedes diesel op z'n gemak 500.000 km (en bij taxi's regelmatig vlotjes meer...), de huidige beginnen al te puffen aan hun 300.000.

Er zijn genoeg voorbeelden waarbij ze toch hebben getracht een bom te verkopen, maar van een behoorlijk koude reis terug zijn thuis gekomen. Wie herinnert zich nog de R5 turbo of een andere Polo G40. Denk dat die wagens niet veel langer reden dan 50.000 km...

De technologie staat natuurlijk al een pak verder, maar ik weet echt niet of die huidige VW 1.4l van 180 pk zijn 150.000 km. wel zal halen...
Tot 100 pk/l valt het allemaal nog redelijk mee, maar erboven wordt het een pak moeilijker.
Diesels draaien een pak trager (max. 4000 tr./min), en zijn dus ook een pak zwaarder gemaakt. Zo kunnen ze die hogere drukken effectief aan. Een diesel zal je niet snel aan 7000 tr/min door het leven zien gaan ;). Die lagere toerentallen zijn ook de hoofdreden dat diesels langer meegaan (en vroeger was dat nog meer het geval, omdat de toerentallen nog lager waren).

Ach, minder dan 1% van de bevolking zal ooit 300.000 km zien op de teller. Maar véél meer wil een auto die een beetje vooruitgaat, niet te veel verbruikt en waarvoor je niet arm wordt aan rijtaks. Dus: kleine motoren met veel pk, en die sneuvelen echt niet zo snel hoor.
Een 2500 cc met 86 pk.... laat iemand anders maar geloven dat dat een goede auto is, ik hoef hem niet. Geef mij dan maar een 2000cc met 170 pk.

Tommie1
8 november 2010, 13:50
ik heb vroeger ee MB 300D gehad van de 123 reeks en heb die uiteindlijk weggedaan
op 750000 Km wegens " al de rest was vesleten "...
de koper had de motor en versnellingsbak in zijn 200D gelegd en er nog bijna 4 jaar mee rondgereden..
met de motoren van vandaag kan dit niet meer hoor...

mag ook niet , maar soit ....

En die had een vette 109 pk nieuw :green: voor een bak van 2 Ton. Moet echt een scheurijzer geweest zijn.

Doc_Holiday
8 november 2010, 14:02
Nochtans had mijn 2500cc diesel met zijn 120pk de geest gegeven op 320.000km. Reed nog prima als ik nieuwe auto kocht, toen ik hem ging verkopen haalde hij nog 75km/u.
Dus zo goed waren die oude motoren ook niet altijd.

polleke_cgc
8 november 2010, 15:18
Ach, minder dan 1% van de bevolking zal ooit 300.000 km zien op de teller. Maar véél meer wil een auto die een beetje vooruitgaat, niet te veel verbruikt en waarvoor je niet arm wordt aan rijtaks. Dus: kleine motoren met veel pk, en die sneuvelen echt niet zo snel hoor.
Een 2500 cc met 86 pk.... laat iemand anders maar geloven dat dat een goede auto is, ik hoef hem niet. Geef mij dan maar een 2000cc met 170 pk.

Op mijn vorig werk reden alle monteurs met VW-auto's (Golf Break, Caddy, transporter,...). Die wagens moeten echt wel wat meer weg afleggen dan 300.0000 (de meeste gingen weg aan 350-400.000, nu en dan eentje aan 500.000). De meeste waren uitgerust met die 1.9D (of TD (de meeste ook zonder de "I")). Traag, maar degelijk ;). Er werd vlotjes 80.0000 km./jaar mee gereden. Dus na een goeie 5 jaar waren ze afgeschreven ;).
Als ik zie hoeveel firma-wagens er rondrijden, zullen er wel wat meer zijn dan 1% die aan 300.000 km. geraken... Uiteraard zijn dat bijna allemaal diesels.

Tommie1
8 november 2010, 16:10
Op mijn vorig werk reden alle monteurs met VW-auto's (Golf Break, Caddy, transporter,...). Die wagens moeten echt wel wat meer weg afleggen dan 300.0000 (de meeste gingen weg aan 350-400.000, nu en dan eentje aan 500.000). De meeste waren uitgerust met die 1.9D (of TD (de meeste ook zonder de "I")). Traag, maar degelijk ;). Er werd vlotjes 80.0000 km./jaar mee gereden. Dus na een goeie 5 jaar waren ze afgeschreven ;).
Als ik zie hoeveel firma-wagens er rondrijden, zullen er wel wat meer zijn dan 1% die aan 300.000 km. geraken... Uiteraard zijn dat bijna allemaal diesels.

Je kan niet eens een auto (operationeel) leasen voor méér dan 200.000 km. (kijk maar eens op directlease.be )
Geloof me, de tijd dat alleen vertegenwoordigers en directeurs een firmawagen hadden is voorbij. Er zijn nu zelfs ziekenhuizen die firmawagens geven aan verpleegsters om aan personeel te geraken. Die doen amper 80.000 km op 5 jaar en dan worden ze vervangen.
De meeste vertegenwoordigers hebben firmawagens met een contract van 4 jaar OF 150.000 km.

Peter EOS-500D
8 november 2010, 16:41
En die had een vette 109 pk nieuw :green: voor een bak van 2 Ton. Moet echt een scheurijzer geweest zijn.

da was inderdaad een scheurijzer , maar een met een uithoudingsvermogen om U tegen te zeggen..
neenee , snel optrekken was er toen niet bij..
:toxic::toxic:
ik wist niet dat die meer dan 100pk had ..:D:D

in ieder geval de beste auto die ik ooit gehad heb..

polleke_cgc
8 november 2010, 17:14
Je kan niet eens een auto (operationeel) leasen voor méér dan 200.000 km. (kijk maar eens op directlease.be )
Geloof me, de tijd dat alleen vertegenwoordigers en directeurs een firmawagen hadden is voorbij. Er zijn nu zelfs ziekenhuizen die firmawagens geven aan verpleegsters om aan personeel te geraken. Die doen amper 80.000 km op 5 jaar en dan worden ze vervangen.
De meeste vertegenwoordigers hebben firmawagens met een contract van 4 jaar OF 150.000 km.

In die firma werden de montagewagens AANGEKOCHT, en werden ze na een goeie 5 à 6 jaar verkocht, met een km. stand die dus hoger was dan 350.000 km... Blijkbaar was dat goedkoper dan leasen.

janvangent
8 november 2010, 17:53
Ik heb mijn volvo v 50 1.6 d laten "behandelen" :D door deze firma. http://www.shiftech.be/reprogrammation.php?model=41&serie=427&year=100&engine=2429 (is meteen ook een lonk voor je type) de winst die zij maken is toch merkelijk groter. Dit zijn serieuse mensen en zij doen ook een voor en na meting op vermogensbank. Elke aanpassing is speciefiek voor jouw motor. Nu 2 maand geleden laten doen en ik wil niet meer terug! :p

Groeten

Jan

Doc_Holiday
9 november 2010, 08:05
Als ik zie hoeveel firma-wagens er rondrijden, zullen er wel wat meer zijn dan 1% die aan 300.000 km. geraken... Uiteraard zijn dat bijna allemaal diesels.

Ja, maar die halen meestal max 150.000km. Ik heb al mijn 8ste bedrijfswagen en nog geen enkele die een contract had van meer dan 150.000km

jeroen.k
9 november 2010, 09:57
Mijn bescheiden reactie mbt chiptunen....


chiptunen kan leuk zijn bij auto's met een turbo. De chip zorgt dan voor een hogere turbodruk, waardoor het vermogen toeneemt.

Alle andere beloofde vermogenswinsten op non-tubo auto's door middel van "enkel maar een chippie"...vergeet het maar. Die zul je in de praktijk nooit halen.

Mijn "ervaring" met het tunen van auto's...

De renault 5 Gt-Turbo...niks geen chip, gewoon de turbo zelf opschroeven met de wastegate, versnellingsbak, onderstel en remmen aanpassen aan het extra vermogen, een wat grotere intercooler plaatsen en een grotere sproeier in de carburateur en je kan gaan met dat ding..!

Daarvoor had ik een R19 16v...het standaard 1.8 16v blok opgeboord naar een 2.0 16valles uitgebalanceerd, scherpere (270 graden) nokkenassen erin...

en dan...dan als allerlaatste stap ga je het geheel "schippen" ofwel je schrijft een chip op maat voor die specifieke motor. Het resultaat, in dat geval, was een bijna 200 pk sterke 2.0 16v...


Chippen is iets dat je doet als kers op de taart, of beter als lijm tussen de "getunede onderdelen".


De enige goede manier om je auto te chippen is dan ook op de testbank...chip speciaal geschreven voor jouw specifieke motor (er is er geen hetzelfde)...maar dan eigenlijk ook pas achteraf...als je mechanisch alles al hebt aangepakt.

Peter EOS-500D
9 november 2010, 10:26
Mijn bescheiden reactie mbt chiptunen....


chiptunen kan leuk zijn bij auto's met een turbo. De chip zorgt dan voor een hogere turbodruk, waardoor het vermogen toeneemt.

Alle andere beloofde vermogenswinsten op non-tubo auto's door middel van "enkel maar een chippie"...vergeet het maar. Die zul je in de praktijk nooit halen.

Mijn "ervaring" met het tunen van auto's...

De renault 5 Gt-Turbo...niks geen chip, gewoon de turbo zelf opschroeven met de wastegate, versnellingsbak, onderstel en remmen aanpassen aan het extra vermogen, een wat grotere intercooler plaatsen en een grotere sproeier in de carburateur en je kan gaan met dat ding..!

Daarvoor had ik een R19 16v...het standaard 1.8 16v blok opgeboord naar een 2.0 16valles uitgebalanceerd, scherpere (270 graden) nokkenassen erin...

en dan...dan als allerlaatste stap ga je het geheel "schippen" ofwel je schrijft een chip op maat voor die specifieke motor. Het resultaat, in dat geval, was een bijna 200 pk sterke 2.0 16v...


Chippen is iets dat je doet als kers op de taart, of beter als lijm tussen de "getunede onderdelen".


De enige goede manier om je auto te chippen is dan ook op de testbank...chip speciaal geschreven voor jouw specifieke motor (er is er geen hetzelfde)...maar dan eigenlijk ook pas achteraf...als je mechanisch alles al hebt aangepakt.

mee eens voor de volle 100%

en dan zijn er nog die beweren dat hun motor zuiniger wordt ...
pure onzin die speelt tegen alle natuurkundewetten in...
als ik in mijn keuken mijn 60w lamp vervang (tune) naar een 100w versie heb ik inderdaad meer licht , wauw wat een plezier , maar 't verbruik is wat anders ..
kortom , meer vermogen (kilowatts of pk's ) = meer verbruik ... daar is geen weg langs ..
en zeg nu niet dat ze met het tunen de lamp vervangen door een spaarlamp hee ..de motor wordt ook niet omgebouwd tot een hybride..een zuinigere motor dat kan je misschien bekomen door de constructie van de motor eens grondig aan te pakken en dan (dan kom ik bij bovenstaande reactie van jeroen.k ) de chip programmeren naar deze ombouw ...

Destn
9 november 2010, 10:38
mee eens voor de volle 100%

en dan zijn er nog die beweren dat hun motor zuiniger wordt ...
pure onzin die speelt tegen alle natuurkundewetten in...
als ik in mijn keuken mijn 60w lamp vervang (tune) naar een 100w versie heb ik inderdaad meer licht , wauw wat een plezier , maar 't verbruik is wat anders ..
kortom , meer vermogen (kilowatts of pk's ) = meer verbruik ... daar is geen weg langs ..
en zeg nu niet dat ze met het tunen de lamp vervangen door een spaarlamp hee ..de motor wordt ook niet omgebouwd tot een hybride..een zuinigere motor dat kan je misschien bekomen door de constructie van de motor eens grondig aan te pakken en dan (dan kom ik bij bovenstaande reactie van jeroen.k ) de chip programmeren naar deze ombouw ...


Manke vergelijking he...

Van chippen kan je wagen wel zuiniger worden he, mengsel is optimaler, etc...
Stel dat je je wagen chipt van 100 naar 150PK, het is niet omdat je vroeger toen je 100PK had en 120Km/h op de snelweg deed dat je dan de volle 100PK benutte. Indien je nu met 150PK en optimaal mengsel nog steeds dezelfde 120Km/h aanhoudt op de snelweg ga je mijns insziens minder verbruiken. 't Is niet dat je dan ook effectief die 150PK gebruikt he, neen, je gebruikt evenveel PK als bij 100PK.

Soit, zoiets werd eerder al geschreven in dit topic.

jeroen.k
9 november 2010, 14:25
Manke vergelijking he...

Van chippen kan je wagen wel zuiniger worden he, mengsel is optimaler, etc...
Stel dat je je wagen chipt van 100 naar 150PK, het is niet omdat je vroeger toen je 100PK had en 120Km/h op de snelweg deed dat je dan de volle 100PK benutte. Indien je nu met 150PK en optimaal mengsel nog steeds dezelfde 120Km/h aanhoudt op de snelweg ga je mijns insziens minder verbruiken. 't Is niet dat je dan ook effectief die 150PK gebruikt he, neen, je gebruikt evenveel PK als bij 100PK.

Soit, zoiets werd eerder al geschreven in dit topic.

Klopt ook weer deels, ook getuige de topgear test met de M3 tegenover de Prius...de Prius vol blazend over het circuit en de M3 volgen...resultaat...M3 reed zuiniger dan de prius (want reed continu op half vermogen of minder...)

"Vroeger" met mijn carburateur auto was het simpel, "tunen" kost meer benzine.

Nu, denk ik niet dat een auto "opeens zuiniger" wordt van een andere chip. Het kan wel zo zijn dat het gebruik gelijk blijft tegen een "hoger" vermogen, waardoor het rendement toeneemt.

Maar bij een non-turbo auto is het hele chip gedoe gewoon onzin op een standaard motor, geldklopperij. Zelfs al zou je 10 pk winnen...dat voel je in de praktijk niet. Evenals open luchtfilters, deze kosten vaak eerder vermogen dan dat ze vermogen opleveren...

Wat ik op de testbank veel gezien heb met chips en nokkenasjes...is dat auto's in praktijk minder vermogen hadden gekregen, de koppelkromme was echter wel "verplaatst" waardoor het vermogen meer in de hoge toeren zat als voorheen en de "snelheidsbeleving" daardoor veranderde...


Nog een leuke...wij mensen, zijn niet in staat om het gevoel van snelheid van optrekken goed te ervaren wanneer wij in een auto zitten...dit gevoel wordt bepaald door een combinatie van geluid en omgeving, maar niet de feitelijke snelheid. Zet bijvoorbeeld iemand in een Golf GTI met japanse herrie sportuitlaat, laat hem optrekken en hij zal beamen dat het een snelle auto is. Zet dezelfde persoon, vervolgens in een Golf GTI met een gewone uitlaat, geef deze persoon oordopjes, laat hem optrekken, terwijl naast hem een ferrari optrekt...deze persoon zal zeer waarschijnlijk verklaren dat de eerste Golf sneller was...puur door de beleving, niet door de feiten...en dan zeggen mensen dat ze die "10 pk van de chip echt wel merken"? Dacht het niet...er is maar één manier om je auto te tunen en effect te meten en dat is op de testbank :)

Sus
9 november 2010, 15:22
mee eens voor de volle 100%

en dan zijn er nog die beweren dat hun motor zuiniger wordt ...
pure onzin die speelt tegen alle natuurkundewetten in...
..

En toch kan het doordat er een betere afstelling is dan dat die van de fabrikant, zuiniger moet je ook wel nemen bij hetzelfde rijgedrag natuurlijk.
Als je auto na het chippen sneller is en je gaat er mee jagen wat voordien niet mogelijk was dan zal het verbruik ook hoger komen.
Vroeger had je bij Opel de Record die was leverbaar met een 1500, 1700, 1900 cc motor ik heb ze alle gehad en degene die het meeste verbruikte was de 1500 omdat de kas te zwaar was en de motor het te zwaar kreeg, de 1900 was het zuinigste omdat de motor daar veel minder werk aan had.
Ook heb ik in dat model een Commodore 2500 GS gehad en dat was de grootste zuipschuit die ik ooit heb gehad de 6 cylinder met twee dubbel Webers erop zorgde voor een verbruik van tussen de 20 en de 30 liter.
In de wintermaanden kreeg je die motor niet warm omdat hij niet moest werken omdat je dan trager reed (glad) daardoor was na 10km rijden ook de choke er niet af en dan kwam ik dikwijls met een verbruik van tegen de 30 liter.

polleke_cgc
9 november 2010, 20:52
En toch kan het doordat er een betere afstelling is dan dat die van de fabrikant, zuiniger moet je ook wel nemen bij hetzelfde rijgedrag natuurlijk.
Als je auto na het chippen sneller is en je gaat er mee jagen wat voordien niet mogelijk was dan zal het verbruik ook hoger komen.

Een betere afstelling dan de fabrikant...
Hoeveel investeert een fabrikant in de ontwikkeling van een motor, en hoeveel investeert een chiptuner in het optimaliseren van die cartografie ?
Ik vraag me af wie met de beste afstelling afkomt ;)...
Die chiptuners claimen 10-15% daling van het verbruik. Zouden die fabrikanten echt niet beter kunnen ? Ik denk eerder dat er een daling is van 0% (en eerder een stijging, omdat dat meervermogen ook wel zal gebruikt worden).

Peter EOS-500D
10 november 2010, 00:11
Een betere afstelling dan de fabrikant...
Hoeveel investeert een fabrikant in de ontwikkeling van een motor, en hoeveel investeert een chiptuner in het optimaliseren van die cartografie ?
Ik vraag me af wie met de beste afstelling afkomt ;)...
Die chiptuners claimen 10-15% daling van het verbruik. Zouden die fabrikanten echt niet beter kunnen ? Ik denk eerder dat er een daling is van 0% (en eerder een stijging, omdat dat meervermogen ook wel zal gebruikt worden).

chiptunen is harde business...
-kleine investering
-weinig tijd nodig
-auto's om zeep helpen
-dik inkasseren
-illegaal
.
:toxic::toxic::toxic:

Remco_RC
10 november 2010, 00:43
Lekker kort door de bocht antwoord Peter... Ik denk dat het toch meer de berijder is dan het extra vermogen wat de motor sloopt. Ik rij zelf in een golf v gti die door de vorige eigenaar een fabrieks af ABT chip hebt. Hij zit nu ook op 230 pk ipv 200. Ik geloof niet echt dat het een probleem voor de motor is. Hij rijdt naar mijn mening super verfijnd. Dat kon ik van mijn vorige auto niet zeggen. Dat was een peugeot 206 rc met een 2.0 van 177 pk. Erg leuke auto om mee te rijden maar zeer nerveus en ook een toerenmonster voordat hij zijn vermogen had (+5500 rpm). De gti kan je bij dit toerental al net zo goed in zijn volgende verzet gooien omdat hij het dan zelfs nog beter doet. Op de snelweg draait hij overigens ca. 2700 toeren bij 120km/u. Oftewel dat scheelt ook een hoop met de slijtage. Het verbruik hangt bij mij rond de 1 op 12 en dan kan je er best wel lekker vlot mee rijden.

Wat denk ik wel funnest is zijn korte stukken ermee te rijden. Vooral omdat de turbo dan geen goede smering heeft terwijl deze verschrikkelijk veel toeren draait.

polleke_cgc
10 november 2010, 11:38
De snelste manier om een motor te verknoeien is met koude motor, hoge toerentallen laten draaien...

Het klopt uiteraard dat de bestuurder veel invloed heeft op de slijtage van je auto. Maar chiptuning voorstellen als een manier om een auto zuiniger te maken is ronduit verkeerd. Een motor die door de fabrikant goed is afgeregeld, en goed onderhouden zal echt wel het beste rendement hebben. Deze fabrikant moet ook zorgen voor een goed compromis tussen vermogen, rendement en milieueigenschappen (uitstoot CO2, roet, NOx, ...). 3 zaken die redelijk onverzoenbaar zijn, en die door verkeerde chiptuning behoorlijk om zeep kunnen worden geholpen.
Het is niet omdat de motor meer vermogen en koppel heeft, dat hij ook een beter rendement heeft (meestal juist het omgekeerde).

Je verliest met chiptuning de fabrieksgarantie (die wordt dan zogezegd overgenomen door chiptuner). Iemand die dat al eens heeft uitgetest ? Ik vrees dat je van een koude reis zal thuiskomen... Er zijn natuurlijk ook (chip)tuners die samenwerken met de fabrikant, maar die prijzen willen de meeste niet betalen...
Wat is er eigenlijk zo verkeerd aan de eigenschappen van je auto zoals die door de fabrikant op de markt wordt gebracht ? Je bent dan tenminste zeker dat je 100% in orde bent qua verzering, homologatie, enz. Maakt die 30 pk meer nu echt zo'n verschil dat je auto een slak wordt als je ze niet hebt ?

jeroen.k
10 november 2010, 11:58
Lekker kort door de bocht antwoord Peter... Ik denk dat het toch meer de berijder is dan het extra vermogen wat de motor sloopt. Ik rij zelf in een golf v gti die door de vorige eigenaar een fabrieks af ABT chip hebt. Hij zit nu ook op 230 pk ipv 200. Ik geloof niet echt dat het een probleem voor de motor is. Hij rijdt naar mijn mening super verfijnd. Dat kon ik van mijn vorige auto niet zeggen. Dat was een peugeot 206 rc met een 2.0 van 177 pk. Erg leuke auto om mee te rijden maar zeer nerveus en ook een toerenmonster voordat hij zijn vermogen had (+5500 rpm). De gti kan je bij dit toerental al net zo goed in zijn volgende verzet gooien omdat hij het dan zelfs nog beter doet. Op de snelweg draait hij overigens ca. 2700 toeren bij 120km/u. Oftewel dat scheelt ook een hoop met de slijtage. Het verbruik hangt bij mij rond de 1 op 12 en dan kan je er best wel lekker vlot mee rijden.

Wat denk ik wel funnest is zijn korte stukken ermee te rijden. Vooral omdat de turbo dan geen goede smering heeft terwijl deze verschrikkelijk veel toeren draait.

Bij zo'n chip met 30 pk winst wordt er niets anders gedaan dan de turbodruk opschroeven en de inspuiting aanpassen op deze hogere turbodruk. Aangezien de Gti van Volkswagen standaard behoorlijk veilig staat afgesteld is deze marge er (blijkbaar) om dit veilig te doen (anders zouden ze het niet verkopen vanuit VW zelf) maar het slijt allemaal wel net iets harder.

De peugot is non turbo...dat rijd inderdaad compleet anders, koppelkromme ziet er anders uit, etc...zo'n motor is ook niet "te chiptunen" en moet je vaak inderdaad op toeren houden. Eea ook afhankelijk van hoe de motor gebouwd is (vliegwiel, nokkenassen, kleppen, etc). Moet je voor de grap eens in een Honda Civic Type-R rijden...poeh...dat kan ook best zenuwachtig zijn met de 9.000 toeren die dat ding maakt...als je graag snelle auto's rijdt dan zit er gewoon een groot verschil tussen turbo/compressor of atmosferisch...(doe mij maar een turbo :D )

PS...al meerdere malen meegemaakt dat een verkeerd afgestelde chip een motor heeft gesloopt...zoek de term "pingelen" maar eens op :)
PS2...niet alleen de turbo wordt niet goed gesmeerd als de motor nog niet warm is, het gaat er namelijk om dat A: al het metaal uitgezet of gekrompen is naar "bedrijfstemperatuur"...dat is al vrij rap...maar dan B: dat de olie zijn optimale viscositeit bereikt, en dat duurt langer dan menigeen denkt. In mijn turbootjes had ik altijd een olietemperatuur en oliedruk meter, gecombineerd met een "turbosaver" die de motor nog even rond liet draaien nadat het contact werd uitgezet...

Bij een Turbo die vóór de gasklep zit kan een goede dumpvalve ook helpen om slijtage iets te voorkomen overigens...closed loop is dan het slimste...open is het leukste :)

Keeskanon
10 november 2010, 13:23
Wat denk ik wel funnest is zijn korte stukken ermee te rijden. Vooral omdat de turbo dan geen goede smering heeft terwijl deze verschrikkelijk veel toeren draait.

Nonsens, de oliestroom komt binnen enkele seconden op gang, al voordat de turbo op toeren komt.
De motor zwaar belasten voor hij op werktemperatuur is, kan wel schadelijk zijn, maar niet voor de turbo.....

Sus
10 november 2010, 13:52
Er zijn merken die het zelf doen, waar er geen verschil tussen de motoren zit maar zuiver softwarematig meer pk hebben.
Zolang een motor niet met te weinig olie van goede kwaliteit en niet heet gereden word kan die nogal iets verdragen hoor.
Grootste vijanden van motoren zijn dan weer hoge en vooral te hoge toeren draaien en dan zeker als de motor niet op bedrijfstemperatuur is.

jeroen.k
10 november 2010, 21:33
Nonsens, de oliestroom komt binnen enkele seconden op gang, al voordat de turbo op toeren komt.
De motor zwaar belasten voor hij op werktemperatuur is, kan wel schadelijk zijn, maar niet voor de turbo.....

Klopt, maar de druk is dan door de dikte van de olie nog te hoog, daarbij opgeteld is het metaal nog niet op "bedrijfstemperatuur tolerantie" met name bij turbo's en bij auto's met pneumatische klepstoters kan dit grote problemen geven.

Het is dus wel degelijk de olie die op dient te warmen...maar inderdaad niet omdat er "ergens geen olie zit"

Tommie1
11 november 2010, 13:08
pneumatische klepstoters

Kan je mij daar eens een foto van sturen? Die heb ik nog nooit gezien.

w00ha
11 november 2010, 13:26
Kan je mij daar eens een foto van sturen? Die heb ik nog nooit gezien.

Zal wel hydraulisch bedoeld zijn ;)

Sus
11 november 2010, 13:27
stuur die foto ook naar mij he, hydraulische klepstoters ken ik maar die jij vernoemd heb ik nog niet gezien.

jeroen.k
11 november 2010, 13:45
Eeuh...typo natuurlijk moest dat hydraulisch zijn :clown: :o :clown:

BlueInk
12 november 2010, 08:55
Klopt, maar de druk is dan door de dikte van de olie nog te hoog, daarbij opgeteld is het metaal nog niet op "bedrijfstemperatuur tolerantie" met name bij turbo's en bij auto's met pneumatische klepstoters kan dit grote problemen geven.
Het is dus wel degelijk de olie die op dient te warmen...maar inderdaad niet omdat er "ergens geen olie zit"

Wat bedoel je met "...maar de druk is dan door de dikte van de olie nog te hoog..."?B: dat de olie zijn optimale viscositeit bereikt, en dat duurt langer dan menigeen denkt. In mijn turbootjes had ik altijd een olietemperatuur en oliedruk meter, gecombineerd met een "turbosaver" die de motor nog even rond liet draaien nadat het contact werd uitgezet...


Bij "goede" turbo's (lees: de duurdere...) worden deze nog een tijd nagesmeerd na uitschakelen van de motor. Geen nood dus aan een "turbosaver".
De optimale viscositeit wordt erg snel bereikt hoor. ;) Moderne oliën zijn thioxotropisch en dit maakt een wereld van verschil!

jeroen.k
12 november 2010, 11:17
Nu is mijn ervaring met Turbo's ook van de Renault 5 GTT tijd, dus alles mechanisch en een degelijke Garret T2...die moest je echt even na laten draaien voor een goede levensduur. Tegenwoordig zal dit inderdaad wel wat anders zijn, maar dan nog is het wel iets om rekening mee te houden als bestuurder van een auto met turbo (om niet tot het einde toe vol te blazen, maar iets "uit te rijden")...daar ging ook halfsyntheet "ouwerwetse" olie in en bij koude motor zat de druk dan een hele tijd tussen de 4 en 7 bar....pas als alles warm was zat de oliedruk bij stationair netjes op 1 - 1,5...dit was gemiddeld na 30 minuten in mijn geval....waarbij veel mensen denken dat als de koelvloeistof op temperatuur is, de motor dit ook is...daar doelde ik op ;)