PDA

Volledige versie bekijken : Hoe ISO waarde te kiezen?



Sultana
19 december 2006, 14:07
Ja, het topic zegt al veel hé.

Ik lees hier op fotodiscussie en bij showcase regelmatig welke ISO waarde men gebruikt heeft en wat men beter zou gebruiken.
Is er een regeltje die jullie gebruiken wat er beter zou ingesteld worden?

Bij heldere hemel, schemer, bewolking, ... hoe weet je nou wat je precies instellen moet? Een stomme vraag misschien maar goed, ik stel ze toch :D .

Alvast bedankt

mexicano
19 december 2006, 14:10
Ja, het topic zegt al veel hé.

Ik lees hier op fotodiscussie en bij showcase regelmatig welke ISO waarde men gebruikt heeft en wat men beter zou gebruiken.
Is er een regeltje die jullie gebruiken wat er beter zou ingesteld worden?

Bij heldere hemel, schemer, bewolking, ... hoe weet je nou wat je precies instellen moet? Een stomme vraag misschien maar goed, ik stel ze toch :D .

Alvast bedankt

Zo laag mogelijk ; helaas lukt dit in vele gevallen niet :green:

eentonig
19 december 2006, 14:14
Zoals gezegd, zo laag mogelijk. En na je foto controleer je je histogram. Indien deze te donker is en je met sluitertijd en diafragma geen betere resultaten kan bereiken binnen je mogelijkheden op dat moment, dan verhoog je je ISO.

Véél oefenen en veel op je histogram kijken. Op den duur leer je dan welke settings werkbaar zijn op welk moment.

dleemans
19 december 2006, 14:16
Ja, het topic zegt al veel hé.

Ik lees hier op fotodiscussie en bij showcase regelmatig welke ISO waarde men gebruikt heeft en wat men beter zou gebruiken.
Is er een regeltje die jullie gebruiken wat er beter zou ingesteld worden?

Bij heldere hemel, schemer, bewolking, ... hoe weet je nou wat je precies instellen moet? Een stomme vraag misschien maar goed, ik stel ze toch :D .

Alvast bedankt

Uit je vraag blijkt dat je de basiskennis van fotografie niet kent. Een cursus of boek zou geen kwaad kunnen :)
Mijn antwoord op je vraag : over het algemeen probeer je de ISO zo laag mogelijk te houden, kwestie van ruis te minimaliseren.
Als je de camera een lichtmeting laat doen, beoordeel je de sluitertijd. Als die te lang is voor je doeleinde, kan je de ISO opvoeren en/of je lens opendraaien, om aldus een kortere sluitertijd te bekomen.
Hoever je de ISO wil/kan opvoeren, hangt af van de mogelijkheden van je camera, van de hoeveelheid ruis die je camera dan produceert, en jij kan/wil verdragen.

voica
19 december 2006, 20:38
Heykes,

Heeft dit bvb ook te maken met bewegende beelden... k'had onlangs gehoord... dat als sporten fotografeert je best één hogere ISO waarde neemt... is dit waar ?? Of is het op allé vlakken het beste zo laag mogelijk te blijven... ??? Want eerlijk ik sukkel ook ferm met die ISO waarden...

Dirtyharry71
19 december 2006, 20:41
zo laag mogelijk houden
en als je ni anders kan ISO opdrijven

op concerten zonder flits bijna altijd 800+ zelfs met 2.8 lenzen

eentonig
19 december 2006, 20:56
Voica,

Je ISO verhogen laat je toe om je sensor gevoeliger te maken voor licht. Hoe gevoeliger hij is, hoe minder licht hij nodig heeft om een foto vast te leggen. Waardoor je dus in staat bent om de sluitertijd te verkorten, of je lensopening te verkleinen. Maar heeft als nadeel dat er meer ruis op je foto staat.

Dus je probeert steeds om de ISO zo laag mogelijk te houden, en je foto's te trekken door je diafragma en sluitertijd zo wijd mogelijk te houden.

Maar spelen met diafragma en of sluitertijd brengt dan weer andere problemen. Die hebben elk hun waarde in de uiteindelijke foto. 't is dus spelen en aftasten wat je bereikt. En je toestel leren kennen.

de.lesse.be
19 december 2006, 21:01
...diafragma ... sluitertijd... Die hebben elk hun waarde in de uiteindelijke foto. 't is dus spelen en aftasten wat je bereikt. En je toestel leren kennen.Zo is dat !

Als ik met een vraag zat met iso of dergelijke, probeer je dat toch eerst eens uit met je toestel?? :confused:
(op die 100 'verspilde' foto's zal het niet komen hoor)

Lesley