Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

De perfecte worst bakken...

Collapse
X
 
  • Weergaveopties
  • Begin
Clear All
new posts

  • De perfecte worst bakken...

    Dinsdag = gehaktdag! Bij jullie misschien ook? Maar het dorp waar ik woon is bovendien in de contreien gekend als de Stad Worst, met de jaarlijkse Worstenfeesten als climax.
    Dus waar zou een worstenliefhebber als ik beter thuishoren?

    Maar... hoewel ik een vaardige kok ben, let wel: geen haute cuisine, maar de dagelijkse warme hap, heb ik het ontzettend moeilijk met het bakken van de perfecte worst.
    Wat wil het geval? Het begint allemaal goed, maar op een bepaald moment ontstaan er in de pan van die zwarte velletjes die aan de worst gaan kleven en het een verbrand uitzicht geven.
    Ik heb al allerlei soorten pannen geprobeerd, gisteren voor de eerste maal met een keramische pan gewerkt, maar nog kan ik het niet voorkomen.
    De worst was OK, en hoewel de foto echt niet scherp is, ziet 'm er niet al te verbrand uit (is ooit erger geweest!), maar zou het niet beter moeten kunnen?
    Graag tips dus! Dank bij voorbaat.

    Snel gemaakt met een oude iPhone boven de warme pan. Ben meer tevreden van de worst dan van de foto:
    BD1166BE. CANON camera's (7D, G9), objectieven van 10 t/m 400mm, en Speedlite 580EX II - Manfrotto tripod 190CXPro4 + Markins Q3 -  M1 iMac 24" - 16GB RAM - 2TB SSD (MacOS Sonoma 14.4) - iPhone XR (iOS 17.4) + iPad5 WiFi (iPadOS 16.7.6)

  • #2
    Re: De perfecte worst bakken...

    Persoonlijk heb ik niks tegen die zwarte velletjes die aan de worst hangen na het bakken.
    Maar misschien moet je het eens proberen met de methode Meus
    Die maakt een soort oventje van de pan met de worsten door er een bord over te plaatsen.
    Ik ben daar niet zo voor, omdat ik vind dat de worsten dan meer gestoomd dan gebakken worden.
    Maar misschien is het toch iets voor jou... proberen maar zou ik zeggen.

    Comment


    • #3
      Re: De perfecte worst bakken...

      Worst moet heel traag gebakken worden, vermoedelijk stond je vuur te hoog.
      Minder glas dan vroeger, maar beter.

      Comment


      • #4
        Re: De perfecte worst bakken...

        Dank voor de tips!
        Inductie (tot 10). Ik start op 6, daarna naar 5 en tenslotte op 4. Heel traag inderdaad. Pas halverwege zal ik de aardappelen starten. Het vet zelf brandt niet aan. Het is blijkbaar iets dat uit de worst zelf komt dat zwart wordt.
        Ik ga ook 'ns naar Meus kijken; onder dak verder laten garen dus... Maar het moet beter dan wat ik momenteel "ervan bak"!
        BD1166BE. CANON camera's (7D, G9), objectieven van 10 t/m 400mm, en Speedlite 580EX II - Manfrotto tripod 190CXPro4 + Markins Q3 -  M1 iMac 24" - 16GB RAM - 2TB SSD (MacOS Sonoma 14.4) - iPhone XR (iOS 17.4) + iPad5 WiFi (iPadOS 16.7.6)

        Comment


        • #5
          Re: De perfecte worst bakken...

          Volgens een gegeerd kookboek : op voorhand de worsten inwrijven met olie of boter , en daarna wentelen in bloem ; afbakken op een zacht vuurtje in een pan met toevoeging van gesneden sjalotjes. ( met eventueel toevoeging van spekreepjes )

          Smakelijk eten
          Maurits

          Comment


          • #6
            Re: De perfecte worst bakken...

            Dat wil ik ook wel eens proberen!
            Wat ik mijn moeder nog weten doen heb is de worst even in kokend water dompelen, afdeppen en pas daarna beginnen bakken; waarom precies heb ik nooit geweten. Maar of dat hielp tegen de 'zwarte velletjes'?
            BD1166BE. CANON camera's (7D, G9), objectieven van 10 t/m 400mm, en Speedlite 580EX II - Manfrotto tripod 190CXPro4 + Markins Q3 -  M1 iMac 24" - 16GB RAM - 2TB SSD (MacOS Sonoma 14.4) - iPhone XR (iOS 17.4) + iPad5 WiFi (iPadOS 16.7.6)

            Comment


            • #7
              Re: De perfecte worst bakken...

              Als het vuur onder de pan te hevig is, dan verbrandt de buitenkant van de worst vooraleer die gaar is aan de binnenkant.
              Hoe dikker de worst, hoe langer het duurt om de binnenkant gaar te krijgen.

              Geduld, en het vuur wat minder hevig zetten is een oplossing, je kan eventueel een deksel op de pan leggen om de warmte beter binnen te houden (daardoor wordt de worst langs alle kanten tegelijk opgewarmd).

              Als je de worst eerst in kokend water steekt, dan warmt die al op voor je die in de pan legt, daardoor zal de binnenkant sneller opgewarmd (gaar) zijn zonder dat de buitenkant verbrandt.
              Dat wordt ook gedaan met gehaktballen om die sneller gaar te krijgen zonder dat ze verbranden.
              http://barthuysmans.smugmug.com/
              BD0338BE

              Comment


              • #8
                Re: De perfecte worst bakken...

                Oorspronkelijk geplaatst door Black B@ndit Bekijk bericht
                Als het vuur onder de pan te hevig is, dan verbrandt de buitenkant van de worst vooraleer die gaar is aan de binnenkant.
                Hoe dikker de worst, hoe langer het duurt om de binnenkant gaar te krijgen.

                Geduld, en het vuur wat minder hevig zetten is een oplossing, je kan eventueel een deksel op de pan leggen om de warmte beter binnen te houden (daardoor wordt de worst langs alle kanten tegelijk opgewarmd).

                Als je de worst eerst in kokend water steekt, dan warmt die al op voor je die in de pan legt, daardoor zal de binnenkant sneller opgewarmd (gaar) zijn zonder dat de buitenkant verbrandt.
                Dat wordt ook gedaan met gehaktballen om die sneller gaar te krijgen zonder dat ze verbranden.
                volgens het nieuwe politiek correcte koken, ook met frieten
                """Hoe verder een samenleving van de waarheid afdrijft, hoe meer ze de mensen die haar spreken zal verachten"""
                George Orwell

                Comment


                • #9
                  Re: De perfecte worst bakken...

                  Vlees dat gebakken wordt kleurt bruin. Dat is een gevolg van de karamellisatie van de suikers in het vlees. (maillard reactie).
                  De ene pan tegen de andere kan wel meer de hitte doorgeven en karamellisatie in de hand werken maar het is een reactie van het vlees (suikers).
                  Eigenlijk geeft dat extra smaak aan de bereiding.
                  mvg,
                  Patric

                  Comment


                  • #10
                    Re: De perfecte worst bakken...

                    Efkes aanbakken op een deftig vuur, en dan de pan in de oven op 150 graden.
                    Dan gaar je mooi binnenin verder zonder verbranden.

                    Als je het nog gesofisticeerder wil aanpakken, thermometer insteken en laten garen tot je 75 graden hebt binnenin. Dan is de worst nog mooi sappig binnenin en toch gaat.

                    Comment


                    • #11
                      Re: De perfecte worst bakken...

                      Wel, ik heb jaren, toen we hier nog met z'n zessen waren, de ballekes de avond voordien gerold en gekookt, om ze dan 's anderendaags "op te bakken". Tijdwinst, als je 's avonds op 30 minuten een warm maal op tafel moet hebben. En het meeste vet is weg, want gesmolten in het kookwater.
                      Maar, sinds we hier nog maar met z'n tweetjes zijn, bak ik de ballekes tegenwoordig meteen in de pan. Eerst "aanbraden" en dan minstens 30 minuten op heel laag vuur. Zonder deksel. En veel omdraaien.
                      WAT EEN VERSCHIL IN SMAAK ZEG!
                      Zoveel lekkerder (want vettiger zeker?). Voor worst geldt waarschijnlijk hetzelfde.

                      Comment


                      • #12
                        Re: De perfecte worst bakken...

                        Het gaat wel over worst maar..... ballekes & worst zijn aanverwant en liggen toch dicht bij elkaar, ja toch ??

                        Comment

                        Working...
                        X